forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/04/2013 : 11:53:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

heh, ta dva svijeta za mene ne postoje, Mali
kažem ti, nesuvremen.

da pises pisma umjesto da koristis internet više bih ti vjerovao, ovako - očito je da koketiraš sa suvremenošću i radiš kompromise

nesuvremeno je dobro, al ja volim svoju ulogu promatrača, a iz nje mi je neproduktivno gledat duhove prošlih vremena

http://matanovogumno.blogspot.com
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 07/04/2013 : 11:56:26  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

ma koji suvremeniji mitovi? to se još nije diglo na razinu mita. zato i jest tako zbrkano, neuvjerljivo, kilavo, pa i dosadno.
klasični western jest američki western; talijani su antiwestern.
ali dobro, dobro Mate_Mali, nitko ne garantira da nećeš prevladati suvremenu fazu lutanja i postati krasno nesuvremen kao svi pravi ljudi!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 07/04/2013 : 11:57:43  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
@dosada
ti vrlo malo toga znaš razumiješ i možeš, pa kaj sad. vidiš da te podnosimo.

iz tvog kuta razumijevanja, apsolutnu si u pravu

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Edited by - dosada on 07/04/2013 11:58:24
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2013 : 12:00:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ Mali_Mate

Možda ne postoji "ta" Amerika, ali postoji takva.
Jer kad Prljavi Harry grad čisti od zločinaca, radi isto ono što je radio John Wayne.
A kad Al Pacino u Vrućini progoni bandu Roberta De Nira i Toma Sizemorea, radi ono što je Robert Ryan radio bandi Williama Holdena i Ernesta Borgninea, ono što su u brojnim filmovima bandi Jesseja Jamesa i Colea Youngera radili progonitelji, ili što je Gene Hackman u Partiji lova radio bandi Olivera Reeda.
Čak se recimo i u Brzi i žestoki 5 mogu pronaći elementi vesterna, u Gibsonovu Uhvati gringa također, a isto vrijedi i za puno filmova koji konstruiraju neke svoje (pseudo)mitske svjetove prema odavno stvorenim obrascima.
Dramske situacije osovljene oko opreka moral - nemoral, pravda - nepravda, zakon - bezakonje itd. su uvijek u osnovi, a samo ih se varira, parafrazira i moderira, recimo u postapokaliptičnom vesternu Knjiga iskupljenja Allena i Alberta Hughesa, ili u fantastičnom horor-trileru Sveti ratnik s Paulom Bettanyjem, opet s izraženim elementima vesterna.
U tom je smislu vestern i danas suvremen mit, možda manje popularan u izvornom obliku ali prilagodljiv i otvoren za mijenjanje.
Napokon, nedavno smo gledali crtić Rango a od iste ekipe uskoro stiže The Lone Ranger, a ako se sjetimo True Grita, Seraphim Fallsa, No Country for Old Men itd., to je prilična živost za nesuvremeni mit.

No da se razumijemo, jasno mi je na što misliš kad kažeš da te zanimaju suvremeniji mitovi, samo hoću reći da ni vestern zahvaljujući adaptibilnosti nije nesuvremen.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 07/04/2013 12:02:16
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2013 : 12:09:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ Mali_Mate

quote:
nema više film ni publiku ni takav utjecaj

Pogrešno!
Film se danas gleda možda i više nego nekad (kino, TV, DVD - Bluray, internet), a utjecajan je barem podjednako. Nikad nije bilo ovoliko kina kao danas, i u Hrvatskoj i u svijetu (brojčano, ne u smislu da Karlovac više nema kino), baš kao ni ovoliko specijaliziranih kablovskih filmskih programa, a o moru sajtova za skidanje i gledanje filmova koji niču brže od gljiva poslije kiše da i ne govorim.

quote:
a iz nje mi je neproduktivno gledat duhove prošlih vremena

Kako prethodno rekoh, to nisu duhovi prošlih vremena. Vestern je i danas živ i, hvala na pitanju, sasvim mu dobro ide.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/04/2013 : 12:12:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
idem jesti, pa ću kasnije nešto na difoola

a za dosadu je dosta i sekunda
naravno da sam u pravu. tvoje neznanje je očigledno, a ti me demantiraj. uključi se konstruktivno (ako si u stanju) u temu koja je aktualna, a smajliće ostavi za po doma
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/04/2013 : 12:17:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

@ Mali_Mate

Jer kad Prljavi Harry grad čisti od zločinaca, radi isto ono što je radio John Wayne.

Postoji li?

Idol suvremene Amerike (pop-kulturne, internetske, generacije) je Joker (Ledgerov) - nestabilni, anarhoidni, destruktivni, beskrajno permutabilni pojedinac koji djeluje "iz zabave (for the lulz)" i zato jer mu se hoće...

Harry ima ideale (republikanske, zdravoseljačke rekli bi), Joker nema...

Junak poput Harryja ili bilo kojeg od Wayneovih likova danas je uvjerljiv i "prihvaćen" jedino ako ga se izmjesti u fantasy

Čak je i utjelovljenje dobrog i pravednog oca, mainstream junak pripušten u svaki američki dom (Gibbs iz NCIS-a), najprije legalist, a tek onda pojedinac s ciljem.

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 12:21:09  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
gle, ja mislim da western i je žanr koji je jako prilagodljiv i slažem se s time - ali opet je i žanr u koji se mogu uklopiti sve suvremene problematike i pitanja
sve to jednako vrijedi i za one starije westerne, antiwesterne, spaghetti westerne pa čak i danas prisutne varijacije zvane knedl westerni (kojejski ili noodle westerni, sukiyaki (japanski) westerni, meksički westerni...)
čisto western kao žanr dozvoljava da se u njega uklope razne problematike i tematike bilo da se one tiču individualca ali i društva samoga, neki to uspiju bolje neki lošije...
e da li western pomaže u razbijanju i otklanjanju nekih mitologija - itekako
pa treba tu pogledati samo Fordova Čovjeka koji je ubio Liberty Walancea - sam Ford se u tom filmu obračunava sa tradicijom NASILJA u američkom društvu i pri tome ruši razne mitologije o kojima su bili u američkom društvu zadojeni...
western kao žanr uz još neke žanrove (po meni prvenstveno krimi film noir) je toliko pristupačan za to prikazivanje, nažalost tu se jedino zbog Hollywoodskih produvcentskih pritisaka inzistira da je to nasilje tek domena koja je proizašla iz pojedinaca što ustvari - nije, nego je proistekla iz samog američkog društva i sredina ...a to su stvari koje su veliki autori westerna kao Peckinpah, John Ford, pa čak i Leone u Bilo jednom na Divljem zapadu nastojali naglasiti, čak i zadnji western koji pogledah: Appaloosa Eda Harrisa ima u sebi to utkano
ugl., da ne blebećem koga interesira problematika, dosta toga se može skužiti iz izvrsne knjige: "Narodna povijest SAD"

Pike Bishop: Let's go!
Lyle Gorch: Why not?

Edited by - boddhisatva on 07/04/2013 12:29:23
Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/04/2013 : 12:23:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ Mali_Mate

quote:
nema više film ni publiku ni takav utjecaj

Pogrešno!
Film se danas gleda možda i više nego nekad (kino, TV, DVD - Bluray, internet), a utjecajan je barem podjednako. Nikad nije bilo ovoliko kina kao danas, i u Hrvatskoj i u svijetu (brojčano, ne u smislu da Karlovac više nema kino), baš kao ni ovoliko specijaliziranih kablovskih filmskih programa, a o moru sajtova za skidanje i gledanje filmova koji niču brže od gljiva poslije kiše da i ne govorim.

gleda se, al više nema takav utjecaj ko što ga je imao nekad

Danas je film (kao i strip, i književnost i bilo šta drugo) tek "jedno od".... specifično oblikovan skup informacija koji nema nikakvu kvalitativnu ni utjecajnu prednost pred ostalima (i u smislu zabave, i "kulture" i "obrazovanja"). Gleda ga se jer je dostupan. Baš kao što je dostupno i sve drugo.

Mislim da se taj kontekst pa i utjecaj koji proizlazi iz konteksta ne može usporedit sa predtelevizijskim vremenima u kojima su i film i filmsko iskustvo funkcionirali nešto drugačije.

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 12:24:01  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:

naravno da sam u pravu.

nahrdasmo...

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 12:28:14  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mislim da se taj kontekst pa i utjecaj koji proizlazi iz konteksta ne može usporedit sa predtelevizijskim vremenima u kojima su i film i filmsko iskustvo funkcionirali nešto drugačije.

uz sve dužno poštovanje i sa većim se djelom slažem ali - mislim da nisi u pravu ovdje
strip je dostupniji i demokratičniji i subverzivniji ali publika mu je mnogo manja
a film je danas rasprostranjeniji i publika mu je mnogo šira, to je istina
međutim iza filma stoje razni producenzi i sl. koji određuju što će se od njega prikazivati, koji režu filmove, cenzuriraju i zabranjuju i tako dalje i tako dalje

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/04/2013 : 12:33:08  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:

uz sve dužno poštovanje i sa većim se djelom slažem ali - mislim da nisi u pravu ovdje
strip je dostupniji i demokratičniji i subverzivniji ali publika mu je mnogo manja
međutim iza filma stoje razni producenzi i sl. koji određuju što će se od njega prikazivati, koji režu filmove, cenzuriraju i zabranjuju i tako dalje i tako dalje

ne pratim

bilo je tako i prije (u smislu cenzure još i gore)

samo što je prije psovka na kraju "Prohujalo s vihorom" imala "epohalno značenje", a danas se eksplicitno prikazano jebanje u von Trierovom Antichristu ili Gallovom "Brown Bunnyju" u najboljem slučaju dočekuje sa "meh; ajmo dalje"

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 07/04/2013 : 12:33:50  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by boddhisatva

quote:

zapravo nije ni sa stripom bolje...ali javih se da zahvalim na pominjanju knjige baš ću je potražiti zadnja izvrsna koju samčitao dijelom na tu temu - (onim dijelom koji me više zanima) bila je Empire of the Summer Moon
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 12:38:52  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mali_Mate

ne pratim

bilo je tako i prije (u smislu cenzure još i gore)

samo što je prije psovka na kraju "Prohujalo s vihorom" imala "epohalno značenje", a danas se eksplicitno prikazano jebanje u von Trierovom Antichristu ili Gallovom "Brown Bunnyju" u najboljem slučaju dočekuje sa "meh; ajmo dalje"

pa zato što su ti to filmovi sa osobnim i ajmo reči intimističkim temama ili narodski rečeno: izdrkivanjima, a ne baš ono stvarno socijalni filmovi pristupačni problematici svima u koje bi čak i Prohujalo mogli smjestiti

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 12:40:42  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Empire of the Summer Moon

e ta i mene zanima, čuo sam za nju odavna ali nikako da je dobavim....

Go to Top of Page

Mali_Mate
stripovi.com suradnik

Croatia
2065 Posts

Member since 18/03/2006

Posted - 07/04/2013 : 12:44:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit Mali_Mate's Homepage  Send Mali_Mate a Private Message  Reply with Quote
quote:

@ Mali_Mate

A kad Al Pacino u Vrućini progoni bandu Roberta De Nira i Toma Sizemorea, radi ono što je Robert Ryan radio bandi Williama Holdena i Ernesta Borgninea, ono što su u brojnim filmovima bandi Jesseja Jamesa i Colea Youngera radili progonitelji, ili što je Gene Hackman u Partiji lova radio bandi Olivera Reeda.
Čak se recimo i u Brzi i žestoki 5 mogu pronaći elementi vesterna, u Gibsonovu Uhvati gringa također, a isto vrijedi i za puno filmova koji konstruiraju neke svoje (pseudo)mitske svjetove prema odavno stvorenim obrascima.
Dramske situacije osovljene oko opreka moral - nemoral, pravda - nepravda, zakon - bezakonje itd. su uvijek u osnovi, a samo ih se varira, parafrazira i moderira, recimo u postapokaliptičnom vesternu Knjiga iskupljenja Allena i Alberta Hughesa, ili u fantastičnom horor-trileru Sveti ratnik s Paulom Bettanyjem, opet s izraženim elementima vesterna.
U tom je smislu vestern i danas suvremen mit, možda manje popularan u izvornom obliku ali prilagodljiv i otvoren za mijenjanje.
Napokon, nedavno smo gledali crtić Rango a od iste ekipe uskoro stiže The Lone Ranger, a ako se sjetimo True Grita, Seraphim Fallsa, No Country for Old Men itd., to je prilična živost za nesuvremeni mit.

No da se razumijemo, jasno mi je na što misliš kad kažeš da te zanimaju suvremeniji mitovi, samo hoću reći da ni vestern zahvaljujući adaptibilnosti nije nesuvremen.

e da... u tom smislu nije nesuvremen, normalno.

Al istom logikom mogu reći i da je Homerova "Odiseja" suvremena jer se njeni elementi nemilice eksploatiraju i danas.

Samo što je razlika u tome što je "Odiseja" nekad funkcionirala kao mit - integralni element jedne zajednice. Danas u najboljem slučaju funkcionira kao priča.

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 12:58:30  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Danas u najboljem slučaju funkcionira kao priča.

Yep, ali se izgubila u sinkretizmima, jer gle Shakespeare je mitologiju Engleske i njenih kraljeva utkao u svoje drame koje je preuzeo Kurosawa u svojim japanskim filmovima a od njega ih preuzeo Leone za svoje spaghetti westerne pa mu ih je iz toga uzeo Takashi Miike u svojem Sukiyaki western Djangu ... ajd bolje mi je da čkomim

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/04/2013 : 13:32:54  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ovako dječaci
pohvaljujem Malog, Difola i Bodhhija na rasplamsavanju teme, a pokuđujem dosadu s nesuvislim dobacivanjem sa strane
to je prvo

a sad drugo
imate svaki ponešto, ali valja tu raščlaniti
Mali čak dobro osjeća da "nema više velikog narativa"...
pa ipak!
još uvijek smo u vremenu komešanja (i kolebanja). osciliranja, da tako kažem. nije da je dobri stari akcijski tip i to vesternovski ako baš hoćemo potpuno iščezao. zdravoseljačkog ima, rasuto je okolo, nije čak ni na margini. samo je više raspršeno i kruži oko...
i sam western se još drži, pa ja svom malom Pavelu kupujem kauboje... igra se s indijancima. western ide redovno subotom ujutro, godinama. nije više apsolutni mejnstrim, ali održava se. pa i novi, postomoderni klinci kao Mali, ipak uvažavaju postojanje nekoć velikog narativa i sada eto raspravljamo... a tu je i Zagor!

pa ipak!
ovo što kaže difool, variranje. to je ujedno i slabost i jakost. jakost jer podsjeća na western, otvara primalačkom pasivnom konzumentu (većina) direktan link na western. ali slabost jer je tu podrivena bit, takorekuć ostatak prazne ljušture. znači, western često ostaje kao VANJSKA forma, ali je podrivena UNUTRAŠNJA. a unutrašnja forma westerna je svađanje na jasne i kranje opreke dobro - zlo i tu ne može biti nijansi u izboru strana. također, junak ne može biti (p)osjenčan neprihvatljivom karakteristikom, a to su: sadizam, relativizam, ironija, cinizam. znači, sve one suvremeni, tarantinovski likovi. on može biti silovit (i tu si u krivu boddhi; ford i pioniri, sjajni konzervativvni duhovi uopće ne daju kritiku sile i prava jačega). naprotiv! oni su tu suptilni, kao što je Prljavi Harry suptilan ako dozvoljavate ovaj zanimljivi paradoks.
obračunavaju se sa nasiljem, ako ovo nasilje shvatimo kao destruktivno slijepo rušilačko, znači out-law nasilje. ali ne sa poletom i duhom i snagom pionira koji su pustinju pretvorili u vrt! to su upravo nostalgične note kroz njihove junake, koji obavljaju posao i MORAJU se maknuti, ali elegično, jer više nisu potrebni. konstituirali su uvjete za američki san i sada može doći apstraktna pravda i sl. međutim su i u urbanom modernom velegradu potrebni BAŠ TAKVI, jer blaziranost otuđenih malaksalih i liberalnih novoamerikanaca porađa Škorpiona. i zato se vraćaju, Prljavi Harryji, oni su odgovor na Škorpione i ostale perverzije velegrada i liberalizma.

eh sad sam otišao na Prljavog, a bio sam počeo o podrivanju. pa da, moram priznati da slabo pratim recentne američke junake, baš zbog te kilavosti i ironijskog odmaka. nije se formirao novi mit, nego se usporedo probio, i u jednom djelu igra - cinički i ironijski "junak". tarantinovski, baziran ne na mitu nego na - dosjetki. on može biti sve mu drago: može biti i sadist i fetišist i nemoralan i zao, jer se sve relativizira, svijet se prikaže kao polivalentan sa mnogo istina, i neka posebna pojedinčeva (tarantinovskog junaka) priča podiže se na rang univerzalnosti i postaje nosiva istina u referentnom okviru, naime dotičnom filmu. otuda ovaj može biti i sadist, jer ima "istinu" i time pravo -------- a to više nije western, koji nema pojedinačne istine nego opću i pojedinci (junaci) su tome sravnani.
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 13:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:

nema pojedinačne istine nego opću i pojedinci (junaci) su tome sravnani.

pa to je i tragedija svih likova u westernima jer su oni svi u borbi sa sustavom koji nudi svoju istinu i zatire svaki individualizam
westerni u globalu i prikazuju bitke istaknutih individuua i ličnosti protiv nekog sustava i te ličnosti kao pojedinci u njima zapravo ni ne prežive te bitke, tu i tamo su čarke pojedinca protiv grupica gdje individua donose pobjedu, ali u globalu i te individue znaju da je njihovo vrijeme Usamljenih Jahača prošlo i da su gotovi (hint: Peckinpah i cijela kasnija tragedija Jamesa Stewarta u Liberty Wallanceu...)
a opet sa druge strane ne može se reči da isti taj sistem u potrebnim trenucima nije te iste likove fino iskoristio da bi ih poslije preveslao i odbacio kao nepotrebne

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/04/2013 : 14:04:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
boddhi, slomit ću ti srce
nema tragedije! tragedija je sukob pojedinačnog i općeg u kome princip pojedinačnog gubi - to ti je antička tema, jer tamo nema pojedinaca. izvan polisa pjedinac je ništa i kada se pobuni (protiv sustava) doživi korekturu zbilje (koju zovemo TRAGEDIJA!!!)
western dolazi NAKON francuske revolucije i tu je već došlo do sinteze pojedinačnog i općeg u državi (tako tvrdi kojeve-hegel i ja mu vjerujem budući da ništa bolje nisam vidio ni pročitao na temu)
zato se oni (junaci) ne bune protiv sustava, što ti je?! nego jesu za sustav! sam kažeš "te individue znaju", dakle oni su na razini i optiraju za OPĆE, ne za neke svoje privatne hirove i sl. oni kao pojedinci jesu pospremljeni u ropotarnicu Povijesti, ali dragovoljno i stoga se ni ne shvaćaju tragično. western nije tragedija!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2013 : 14:09:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Stvar je u tome da se Amerika i danas kad zagusti poziva na arhetipskog junaka, nekog "Johna Waynea" koji će opasati pištolje i uzeti pušku, krenuti prašnjavom ulicom i eliminiranjem protivnika uvesti red i ponovo uspostaviti poredak. Pa i Maya / Jessica Chastain u Zero Dark Thirty je jedan takav "John Wayne" ili "Prljavi Harry", svejedno, odnosno beskompromisna osoba fanatično predana poslu koja će pouzdano stvar obaviti do kraja i kako treba.
A onda mogu (i u Afganistan!) doći "red i poredak", "demokracija" i "civilizacija", jasno onakve kakve odredi pobjednik, koji je opet jasno Amerika.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/04/2013 : 14:18:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Pa i Maya / Jessica Chastain u Zero Dark Thirty je jedan takav "John Wayne" ili "Prljavi Harry", svejedno, odnosno beskompromisna osoba fanatično predana poslu koja će

pa da! i upravo tu je ironija!
imamo jednu ženu koja fanatično i bjesomučno prekopava arhive i bulji u dokumente! umjesto da bude "odmor ratniku" i slaže kremšnite, ona ima neki cilj, okupira ju neki tamo bradati tip iz spilje.

i sada, ta predanost i fanatičnost jest novi-stari-mit, ali dvostruka subverzija: 1.žena spašava ameriku 2.njeno "herojstvo" je u prekopavanju arhiva, pedantnost u analnosti

to IPAK nije ni prinijeti samoevidentnim činovima Prljavog Harryja i Johna Dukea Waynea.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/04/2013 : 14:31:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ Mali_Mate

quote:
Idol suvremene Amerike (pop-kulturne, internetske, generacije) je Joker (Ledgerov) - nestabilni, anarhoidni, destruktivni, beskrajno permutabilni pojedinac koji djeluje "iz zabave (for the lulz)" i zato jer mu se hoće...

Slažem se, ali za razliku od Jokera Prljavi Harry kao odraz Johna Waynea nikad nije bio idol (Wayne jest), već više nusprojekt ili izraz kolektivnog podsvjesnog, odnosno želje za postojanjem čvrste točke sustava koja će društvo braniti od zastranjenja, koju je Camille Paglia zvala fašističkom i koja je kao takva i prije 40 godina i danas bila politički nekorektna.
Ali i vrlo korisna, kao što je uvijek korisno postojanje nekog tko će umjesto tebe obaviti prljavi posao, pa da na njegovo mjesto dođu pravnici, bankari, političari i slični "james stewartovski" slabići koji će uvoditi civilizaciju.

Anarhoidni i destruktivni Joker koji djeluje iz zabave danas može biti idol sebi sličnim anarhoidnim i destruktivnim tinejdžerima, ali kad isti 10-ak godina poslije završe fakultete i obuku odijela, i(li) kad se ožene i počnu zarađivati, onda odjednom počinju stajati na stranu Viteza tame, proturječnog lika koji u sebi objedinjuje i dekadentnog tajkuna i djelitelja pravde (otprilike kao kad bi neki od bankara s Wall Streeta kojemu je upravo isplaćen bonus u desecima milijuna dolara izvan radnog vremena pod maskom Anonymousa rušio bankarski sustav, ili kad recimo Mr. Murdoc kao dobrostojeći bankovni službenik u Švicarskoj ovdje postavlja anarhističke topice protiv sustava kojem sam služi), i koji je baš zahvaljujući toj dvojnosti / shizofreniji za zajednicu najkorisniji.

Bruce Wayne je junak mainstreama, konformista i Wall Streeta, jer bez maske zgrće pare na biznisu a pod maskom biznis i lovu čuva od ugroze pritom glumeći nekakvu generalnu širu neprihvatljivos, a ne Joker koji uništava iz puke zabave. Zbog toga je osuđen ne samo na poraz, nego i na gubljenje sljedbe koja s godinama "progleda" i shvati "prave vrijednosti" - lova, biznis, obitelj, Super Bowl, Svi vole Raymonda i tako to.

Edited by - Johnny Difool on 07/04/2013 14:33:52
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 17:00:43  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
Ej ovo što je Difool napisao je zapravo genijalno i lucidno mišljenje!!!
Samo tu nedostaje jedan jedini detalj da se sve poklopi a to je da nije naodmet i spomeniti da je alias Bruce Waynea tj. Batman - jedini od superheroja koji nema bilo kakve ili ikakve superherojske moći tipa pogled koji reže željezo i sl. Jedina pomoć su mu vlastite tjelesne sposobnosti i tehnička pomagala ;o))

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 07/04/2013 : 17:14:28  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
stinky, nisi do kraja skužio što ja mislim pod tragedijom, ali si došao do početka mojih misli o cijeloj toj tragediji kako je nazivam
gle ja western i smatram na neki način i tragedijom cijelog čovječanstva, zato da bi se skužilo šta mislim nemojmo western ograničiti samo na geografsko područje Sjeverne Amerike (http://hr.wikipedia.org/wiki/Legende,_mitovi_i_stvarnost_Divljeg_Zapada) nego to sagledajmo šire
da bi Divlji Zapad i razna ta još područja bili ono što nazivaju civiliziranim (ja to nazivam: eksploatiranim) onda je u njega trebalo pustiti izuzetne pojedince, individue i ličnosti izvan polisa da oni utabaju put i dovedu ga u red, pripreme ga za civilizaciju itd itd itd a onda na kraju kada se to napravi dolazi kapitalistički mainstream pa se obračuna sa istim tim pojedincima - u ime polisa, narafski
i gle, to nije individualna tragedija nekoga, niti antička tragedija, to je SUVREMENA socijalna a i danas postojeća tragedija u kojoj su ljudi i dalje takve ovce da te stvari i dalje puše
ali i da cijelu ovu spiku skratim: pa kako bi nazvali to da preveslaš ljude davši im MOGUĆNOSTI slobode i izbora i individualnosti a onda ih tako lijepo nasankaš? Tragikomedijom, možda?

Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.39 seconds. Snitz Forums 2000