forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Western za sva vremena
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 89

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 07/04/2013 : 18:27:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ali nisi nasanjkan boddhi. ti možeš ako hoćeš otići na selo ili po ovoj našoj spiki, izvan polisa. možeš sutra napustiti svoj građanski posao pokupiti prnje i uživati istinsku slobodu. nitko si neće otrgnuti glavu zbog toga niti će te proganjati.
druga je stvar što ti to nećeš učiniti. jer onda nećeš moći gledati westerne, nećeš moći čitati ljepotu tame, nećeš moći čak ni učiti od starog stinkija. a nećeš si moći ni kupiti čokoladne bananice.

dakle, tu više nema tragedije, jer pojedinac više nije potiran od općeg. on je integriran i čak je zadržao individualnost. iluzorna? ne baš ne baš. pogleč scomovce: oni su stripaši, kolekcionari, čak su tu svoju individualnost nametnuli društvu, postali biznismeni - vidi markosa i mnoge.
e sad je li to tragikomedija? markos se ne bi složio. on će ti odmah iznijeti da takav integral košta 70 tisuća kuna i to nije ništa komično, to je vrlo ozbiljno.

ipak ostaje taj crvuljak farsičnosti, i to ti je tvoj Bruce Wayne alias Batman - pocijepana osoba, dvostruki identitet. a to u usporedbi sa Prljavim Harryjem i Johnom Wayneom jest farsa.
zato to jesu farsični falični junaci i može ih se (i dovodi) u istu ravan sa Jokerima, preispituje tko je tko i kako pod određenim kutovima zamjenjuju mjesta itd.
zato ja, za razliku od difoola, odbacujem i batmane i jokere, jer imam visoke kriterije;)
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38027 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 12/04/2013 : 15:16:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Sutra ujutro u 8.04 sati na HRT1 "5 Card Stud" (1968).

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 12/04/2013 : 15:46:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
u 8.04.

koji lik je smislio taj termin?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 12/04/2013 : 16:19:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Termin subotom ujutro oko 8, plus minus nekoliko minuta, se već godinama pokazuje jako zahvalnim za vesterne.
Gledanost je redom vrlo dobra, pa i odlična obzirom na termin.
Zapravo, vesterni uvijek odlično prolaze, i ciklus klasičnih naslova petkom u 20 h na HTV 1 prije par godina, i nedvno Winnetou nedjeljom popodne.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/04/2013 : 13:10:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
prijavljujem The Hunting Party

zanimljiv film, nisam znao za njega. iz 1971., ne radi se o klasičnom westernu, nego antiwesternu i to nas dovodi do sljedećeg:

quote:
Originally posted by Johnny Difool

Jer kad Prljavi Harry grad čisti od zločinaca, radi isto ono što je radio John Wayne...
...ili što je Gene Hackman u Partiji lova radio bandi Olivera Reeda.

zapravo, difool, trebaš ponoviti Hunting Party. naime, to su dva filma na suprotnim polovima: Prljavi Harry i Partija lova/Hajka. Hackman ne radi isto što i Harry, naprotiv! ovdje imamo zamjenu uloga i O.Reed je "pozitivac", a G.Hackman "negativac".
naravno, u pravom westernu to bi bila nemoguća pozicija, ali Hunting Party zapravo ni nije western, nego više - film ceste. to je westernovski Easy Rider i uopće odjek šezdesetih, kontrakulture, frankfurtske škole...

znaš koja je tu postavka?
slobodni nesputani otpadnici nasuprot represivnom i sadističkom establišmentu. prava ljubav se događa izvan "civilizacije", žena je unutar sustava zakočena, prigušena, a muškarac je sadist.
predstavnici "zakona" su bankari, poduzetnici, jedna lešinarska klika koja izrabljuje i već je otuđena, a "divlji zapad" je ispušni ventil, orgije i lov.
znači, nema tu ni traga konzervativnoj kritici kao što je to Prljavi Harry, nego je to više marksistička kritika, frankfurtska škola, na liniji filmova kao što je to Vanishing Point iz iste godine.

imamo otpadnika, ali on je slobodnjak, ljubavnik, čak on sam potiče integraciju (uči čitati i nađe ženu); s druge strane na strani poretka je sadist, posesivac, lešinar = anti-western postavka

civilizacija se gleda kao grabežljivo iskorištavanje, sustav je nasilje i sve skupa vodi u "pustinju". u totalnu propast svih, civilizacija je toliko posesivna da ne pušta plijen pa makar to značilo posvemašnje uništenje, obostrano.

uništiti sve

kraj svih i svega

Edited by - stinky on 13/04/2013 13:13:31
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38027 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 13/04/2013 : 13:57:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Veoma mi se dopao jutranji "5 Card Stud" sa Martinom i Mitchumom. Mada malo naivna pricica i zaplet i rasplet, ali neke scene su bile veoma ljepo napravljene i detaljne. Veoma ugodno iznenađenje, simpa i mature work, mature.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/04/2013 : 14:09:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
davno sam to gledao, a danas nisam reprizirao
u svakom slučaju, ova jutarnja subotnja praksa westerna je odlična i proturječi onome da je western umro. žilav je, i dalje je tu, a veseli me što difool kaže da je odlična gledanost.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 13/04/2013 : 15:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

u svakom slučaju, ova jutarnja subotnja praksa westerna je odlična i proturječi onome da je western umro. žilav je, i dalje je tu, a veseli me što difool kaže da je odlična gledanost.

western će uvijek živjeti...u filmskim i knjževnim uratcima.

e sad, ako kompariraš ove kakti današnje kaubojce i one iz "zlatnog doba" Hollywooda, to je već nešto drugo.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/04/2013 : 19:38:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
A kad Al Pacino u Vrućini progoni bandu Roberta De Nira i Toma Sizemorea, radi ono što je Robert Ryan radio bandi Williama Holdena i Ernesta Borgninea, ono što su u brojnim filmovima bandi Jesseja Jamesa i Colea Youngera radili progonitelji, ili što je Gene Hackman u Partiji lova radio bandi Olivera Reeda.

Nisam usporedio Prljavog Harryja i The Hunting Party, nego dramski obrazac s progonjenima i progoniteljima koji npr. Vrućina baštini od vesterna, u smislu modernosti ili bolje trajne aktualnosti narativa.
Da, u The Hunting Party su progonjeni pozitivci a progonitelji negativci, baš kao što su to u dobroj mjeri u Divljoj hordi, ili u filmovima o Jamesu i Youngeru, a i spomenuta Vrućina od samog početka relativizira stvari pa su Pacino i De Niro gotovo etički sasvim ravnopravni (čuvare opljačkanog furgona ubije psihopatski agresivac Bosko kojeg De Niro zbog toga želi i ubiti, ali se ovaj izvuče da bi na kraju zbog izvršenja pravde tj. eliminacije ubojice De Niro žrtvovao svoj život).
U svim tim filmovima, baš kao i u Butch Cassidyju & Sundance Kidu, Bonnie & Clyde ili recimo Miliusovu Dillingeru, pa i u vesternovskoj Thelmi & Louise, autori su često i naglašeno na strani pobunjenika koji se bore protiv sustava (bankara, poduzetnika itd. odnosno Kapitala kao takvog kojeg po defaultu štite amoralni ili barem ne-moralni predstavnici "reda i zakona" - u Thelmi & Louise protiv patrijarhalnog društva koje žene i u doslovnom i prenesenom smislu siluje, ali to je nešto drugačija priča), no koji su na kraju ovako ili onako osuđeni na propast.
I autori su toga svjesni, pa i sami protagonisti koji znaju kakav ih kraj čeka, sli u pobuni ostaju dosljedni do kraja. I Butch Cassidy & Sundance Kid i njegov feministički parnjak Thelma & Luise junacima / junakinjama baš zbog afirmacije i stajanja na njihovu stranu na kraju ostavljaju mogućnosti lažnih hepienda, odnosno "bijega" i "spasa" skokovima u rijeku tj. automobilom s litice kanjona.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 13/04/2013 : 20:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ovisno kamo stavljamo optiku, s koje pozicije gledamo
Prljavi Harry je također određena pobuna protiv sustava, ali kakvog sustava? liberalnog, sustava koji proizvodi Škorpione, degenerike koji sada sami postaju prijetnja. tu dolazi "pobunjenik" Harry da očisti smeće. dakle, iako pobunjenik, optira za sustav.

Hunting Party je skroz drugo: ovdje također sustav proizvodi degenerike, ali sami ti degenerici su naj-reprezenti sustava. nema nikoga da počisti, pobunjenik je žrtva i pasivac. on ne može biti za sustav, jer ne vidi prostor ispravnog djelovanja. ima samo besmislenu pobunu, eskapizam.

jasno da između dva modela biram onaj prvi, harijevski.

uopće je to problem te kontrakulturaške pobune: jalovi eskapizam, posvemašnje kritizerstvo a alternativa je što - valjanje u blatu, beremo cvijeće.
treba pomaknuti optiku i onda neće civilizacija izgledati isključivo kao sadist, kao degenerik i kao represija. harryju ona i nije nešto, ali sigurno nije takav defetist i zato poduzima discipliniranje svih tih pobunjenih sinova, kao otac u Isijavanju koji disciplinira buljooku ženu i sina espovca. otac je uvijek u pravu i nema vremena za igranje "all work and no play";)
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 13/04/2013 : 22:34:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Da, Prljavi Harry je otpadnik od društva koji to društvo štiti, odnosno obavlja prljav posao da bi društvo koje prezire moglo funkcionirati bez većih aberacija, bez Škorpiona i njemu sličnih psihopata. No i Harry sam je aberacija društva, samo nekovrsna svjesna ili bolje racionalna aberacija koja između pasivnosti i bijega s jedne, odnosno aktivnog djelovanja s druge strane bira ovo potonje, makar zna da time podupire sistem koji prezire.
Koncept Prljavog Harryja je pesimistički, a onaj The Hunting Party je krajnje negativistički jer patologija u službi društva eliminira "plemenite" pobunjenike. Harry je realno patološki tip, ali radi društveno korisnu stvar bez osobne koristi (štoviše, on je parija i među kolegama i u društvu), dok također patološki tip Hackman eliminira plemenite buntovnike koji suštinski "ozdravljuju" društvo, ali smetaju sustavu.
Pitanje na koje nikad nećemo dobiti odgovor je kako bi Harry reagirao da se nađe na tragu nekome kao što je Oliver Reed u The Hunting Party. Makar vjerujem da odgovor znam, odnosno da bi stao na njegovu stranu i slično kao u završnici Unforgiven sredio Hackmana.

Edited by - Johnny Difool on 13/04/2013 22:35:41
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 14/04/2013 : 01:04:28  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

Veoma mi se dopao jutranji "5 Card Stud" sa Martinom i Mitchumom. Mada malo naivna pricica i zaplet i rasplet, ali neke scene su bile veoma ljepo napravljene i detaljne. Veoma ugodno iznenađenje, simpa i mature work, mature.

Bio je i prošle godine, samo u nedjelju navečer ako se dobro sjećam.
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 14/04/2013 : 03:08:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dsormaz1

da, bio je prošle godine, al mislim tu negdje u istom terminu, premda nisam siguran.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 14/04/2013 : 09:43:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
difool, prije bih rekao: optimistički. koncept harryja je optimistički, jer usprkos svemu on vidi vrijednost. vidi cjelinu (sustav, društvo) kao vrijednost za koju ipak vrijedi djelovati.

a hunting party dobro kažeš: to je jedan defetizam, negativistički, nihilistički stav. nema više volje, ne vidi se vrijednost i sve propada ("pustinja")

zanimljivo pitanje pokrećeš. pa da, Eastwood bi sredio Hackmana. ali, što bi bilo da isključimo taj i takav lik? da imamo samo Harryja i Reeda? e tu bismo imali pomaknutu optiku, Reed ne bi mogao biti "plemeniti pobunjenik", nego bi se dao jedan njegov presjek, "povijest" gdje on ima na duši velike zločine i mora biti eliminiran - to bi bila tvrđa varijanta. ili u mekšoj, on i Harry bi bili približeni (i prijatelji pod drugim okolnostima), ali Reed je birao pogrešnu stranu i mora biti eliminiran ------ ali bi imao nešto kao iskupljenje u smrti, neku vrst katarze. imao bi određenu čast i slavu, romansirani lik.

tako bi bilo urađeno sa linije western-prljavi harry
kada bi hunting-party linija radila, onda bi dobili nešto drugo, nešto tipa stone-rođeni-ubojice
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/04/2013 : 11:42:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ili varijaciju Pat Garretta & Billy the Kida u kojoj se nekadašnji suborci koji se poštuju i razumiju sad nalaze na suprotnim stranama, pa onaj plemeniti do kraja slijedi odabrani put i svoju sudbinu, a drugi racionalni i pragmatični pristaje na pravila sustava i preuzima ulogu eliminatora aberacija, iako je od početka svega svjestan i zna da djeluje protiv svoje biti.
Da, u skladu s holivudskim (i društvenim!) konvencijama Reedova bi plemenitost bila izrelativizirana i obojana tamnim tonovima, jer granica mora biti jasno postavljena.
Pa se tako dekonstrukcijom jednog mita, vesternovskog, konstruira drugi, usamljenog djelitelja pravde Prljavog Harryja koji djeluje u izmijenjenim zadanim okolnostima, ali grad efikasno čisti od kriminala.
Nevinost je odavno izgubljena, pohlepa, korupcija i političke igrice definiraju izmijenjene okolnosti, a Harry unatoč gađenju preuzima funkciju zaštitnika sustava koji ga odbacuje. U tom je smislu zanimljiv i drugi film serijala Magnum Force u kojem je Harry inteligentno suprotstavljen sebi sličnim "pravednicima", od kojih ga razlikuje upravo vjera u sustav i njegove mehanizme (pravoduđe, regularna policija), zbog čega oni kao ugrozitelji "tog i takvog" sustava noraju biti eliminirani. Makar se Harry i oni u osnovi međusobno prepoznaju i do neke granice razumiju i dijele zajedničke stavove, ipak je zadana čvrsta razdjelnica.
Napokon, Harry je individualist a oni predstavljaju kolektiv, što je i idejno, da ne kažem i ideološki, neprihvatljivo. U Americi i Hollywoodu 70-ih kao i danas.

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 14/04/2013 : 12:13:11  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
a danas i sutra još dva westerna - oba dva odlična - posljednji lov - HTv2 danas u osam a sutra na apaškoj granici - vjerojatno FORT APACHE Johna Forda u 19.00 HTV 3
meni vjerojatno najdraži iz konjaničke trilogije koju baš i ne cijenim puno
Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 14/04/2013 : 12:21:46  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
@stinky - hunting party - je kukavičje jaje jer je to euro western a samim time i po jenkijevskom rezonu spaghetti (produkcija anglo španjolska, muzika Ortolani) - tako da ne bi trebao biti uključen u tvoju analizu

Edited by - rommel on 14/04/2013 12:29:19
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/04/2013 : 14:12:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Ortolani glazba i lokacije Španjolska, ali redatelj Amer, scenaristi dva Amera i Irac, a glumačka ekipa jedan Englez i ostalo Ameri, među kojima i u okvirima žanra dijelom kultni L.Q. Jones i G.D. Spradlin.
Razumijem što hoćeš reći, ali to nije špageti-vestern.

Go to Top of Page

rommel
stripovi.com suradnik

Croatia
7436 Posts

Member since 26/11/2001

Posted - 14/04/2013 : 14:20:19  Show Profile Show Extended Profile  Send rommel a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Ortolani glazba i lokacije Španjolska, ali redatelj Amer, scenaristi dva Amera i Irac, a glumačka ekipa jedan Englez i ostalo Ameri, među kojima i u okvirima žanra dijelom kultni L.Q. Jones i G.D. Spradlin.
Razumijem što hoćeš reći, ali to nije špageti-vestern.

ne nije to je euro western zapravo
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38027 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 14/04/2013 : 14:59:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:

Taj termin mislim da pripada vec boljoj polovini, pa ja lovim ovaj jutarnji subotom.
Plus, imam samo HRT1 i 2, dok RTL nemam(o) - mislim na one njihove westerne, kada su.

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 14/04/2013 : 20:06:55  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Taj termin mislim da pripada vec boljoj polovini, pa ja lovim ovaj jutarnji subotom.
Plus, imam samo HRT1 i 2, dok RTL nemam(o) - mislim na one njihove westerne, kada su.

Westerni koji idu na RTL-u uglavnom nisu vrijedni spomena.
Go to Top of Page

MSBlueberry
Senior Member

1692 Posts

Member since 18/02/2013

Posted - 16/04/2013 : 23:08:01  Show Profile Show Extended Profile  Send MSBlueberry a Private Message  Reply with Quote
Kad se govori o najboljim Western filmovima svih vremena trebali biste nas starije, koji su taj žanr poznavali još od početaka TV-a na ovim prostorima, malo konzultirat. Mi smo zahvaljujuči Josipu Brozu Titu bili privilegirani u vezi uopče zapadnim filmovima. Uopče, za 2/3 stanovništva Planeta Zemlje mi smo bili America. Westerni su bili posebna priča, posebni žanr. Ona sloboda, sama prerija, naravno coltovi i puške repetirke, svi smo ih u ta vremena željeli imati (kao igračke naravno) da se s njima igramo u dvoru. Sićan se nedilja, udarni termin 8 sati navečer, cila obitelj bi stala ispred TV-a, mi dica bi ležali na podu ispred TV-a a stariji naravno fotelja i stolice iza nas. Tada su ulice bile prazne, da ste išli krast asfalt ispred zgrade općine u Splitu niko to nebi primjetia. Naravno filmovi Johna Forda su bili perjanica žanra. Njegov glavni glumac (JW) je pobija toliko crvenih, žutih, crnih a i pokojeg bijelca da se to nije moglo ni izbrojit. Poslije, negdje početkom 80-ih, primjetio sam da mi se takvi filmovi počinju gadit (uopče takvo prikazivanje obojenih), i počelo me bit sram što sam nekad u takvim filmovima uživa. Tada sam primjetia da mi se anti-westerni ili moderni westerni više sviđaju. Posebno sam uživa u filmu ˝Gola Mamuza˝ (A. Manna sa Jimi Stewartom), kojeg prije nisam ni primjetija. U zadnjih 20-ak godina sam ga gledao u noćnim satima nebrojeno puta, i svaki put sam uživao. Sam glumac nam u ona stara vremena nije bio drag (otac je o njemu uvik govorija ...uvik ga pribiju...), nekako je bio mlakonja, slabašan. Ukratko, ovaj žanr se mora podijelit na više faza. Prijeratni Western je imao predstavnika u zaista gledanom i priznatom ˝Moja draga Clementina˝, naslovna pjesma pa glumci... zaista je bio klasik (mada sama priča nema veze sa stvarnosti). Posljeratni western se djelio na obračune poštenog usamljenog junaka protiv struje večine (gdje je znao i gubit život), skupi epovi o borbi protiv zlih indijanaca (zašto ih uopče tako zovu, to je America a ne Indija ?!?), gdje dobro uvjek pobijedi zlo i epovi o teškom životu naseljenika na novim teritorijima. Sve je to bilo snimano na slaboj crno-bijeloj traci, pa boljoj i na kraju u boji. Među tima bi znači trebalo tražit najbolje. Filmove o masovnom genocidu nad crvenokošcima ne želim ni spominjat. Svi smo onda znali što su sami Ameri označili kao klasike, o tome se moglo dosta čitati u ondašnjoj štampi.
Go to Top of Page

MSBlueberry
Senior Member

1692 Posts

Member since 18/02/2013

Posted - 16/04/2013 : 23:30:58  Show Profile Show Extended Profile  Send MSBlueberry a Private Message  Reply with Quote
Da nastavim priču, stari film u kojem smo zaista uživali je bio ˝Winchester 73˝. Film ima sve singl junak, masovna avantura/pucačina, razni eksterijeri i sama puška koju smo svi nakon toga željeli imat, i glumili smo u igrama da je imamo. Film je ustvari prvi financijski uspjeh Western filma. Sam James Stewart (onaj jadni slabašni), je dao na sud filmski studio za procenat od zarade, i zamislite DOBIO. To je bio signal svim ostalim glumcima da se bore protiv filmskih studija, radi postotka od zarade. Tih 50-ih se snimilo mnogo odličnih Westerna sa svim mogučim top glumcima, ali je kultni postao jedan sa glumcem koji nije zvijezda. Radi se o filmu ˝Šejn˝(SHANE), svi su taj film prepoznali kao klasik, kad se kod nas prvi put prikazao bio je tako i najavljen, napokon znate da je Clint E. napravio njegov remake. Vrijeme klasičnih Westerna završava, i sam film je tako i najavljensa
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12920 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 16/04/2013 : 23:54:59  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by MSBlueberry

skupi epovi o borbi protiv zlih indijanaca (zašto ih uopče tako zovu, to je America a ne Indija ?!?)

Kada se Kolumbo prvi puta otisnuo preko Atlantika, tražio je morski put do istočnih obala Indije. Kada se iskrcao na obalama Amerike, Kolumbo, kao i mnogi moreplovci nakon njega, bili su uvjereni kako su došli do istočnih obala Indije i Azije, te su tamošnje domorodačko stanovništvo prozvali Indijcima/Indijancima. Taj se naziv dugo zadržao u upotrebi, čak i nakon što je Amerigo Vespucci navodno otkrio kako nije riječ o Aziji, već o novom, nepoznatom kontinentu.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

MSBlueberry
Senior Member

1692 Posts

Member since 18/02/2013

Posted - 17/04/2013 : 00:28:52  Show Profile Show Extended Profile  Send MSBlueberry a Private Message  Reply with Quote
(opet prekid)... dakle sam film je tako i najavljen. Kod nas je pogrešno preveden kao˝Pucnji poslije podne˝(Take a high ground), što je bio prvi film kasnijeg tvorca ˝Divlje horde˝(Wild Bunch), i u ovom filmu se uživalo jer je zaista klasik. I njega zadnjih 20-ak godina uživan gledat(na TCM-u recimo). Od tvorca ovog filma na ovim prostorima smo jako volili ˝Pat Garrett and...˝,ali moram spomenit negativno ˝Wild Bunch˝- koji je to Western gdje se pojavljuje mitraljez iz WWI i automobil, a na kraju samo što oni Prusi nisu donjeli i avion dvokrilac!?! Nešto bolji je Redford/Newman ˝Buch/Sundance˝, tu u izvornoj verziji glavni junaci idu u kino gledat film?!? Dakle vi dosta mladi ljudi bi morali pazit šta pričate. Sljedeči korak žanra je bio, gdje drugo nego u Europi, Ita/Špa špageti Western. Naravno prvi/jedini Sergio Leone i treči iz trilogije ˝Dobar Loš Zao˝, kad sam krajem 70-ih na TV-u vidio taj film bio sam ...posli sam iša spavat i dok nisam zaspa mašta sam da sam u tom filmu. Kakva priča, glumci, muzika Ennia Morriconea, sve to umotano u American Civil War (moj omiljeni US period). Interesantno da su dva zadnja glumca, kad je film prebačen na inozemno tržište, greškom zamijenili prefiks Loš/Zao (Lee Van Cleef je u izvornoj verziji Zao), i iako je greška brzo uočena do danas to niko nije ispravio!! I tu je Leone trebao stat sa tim žanrom. Sljedeči ˝Bilo jednom...˝(Once Upon a Time in the West), je bio kako da kažem suvišan. Gledao sam ga 81/82 u kinoteci ˝Zlatna Vrata˝, i razočarao me. Film je trebao biti velik, i tako je i snimljen, ali nisam se tad moga oteti dojmu da je taj film trebao snimit par godina ranije ili ga uopče ne snimit. Toliko od mene za sada u vezi ove teme.
Go to Top of Page
Page: of 89 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.42 seconds. Snitz Forums 2000