forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Autorski izlog
 scenarista traži crtača
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

prva ruka
Starting Member

6 Posts

Member since 16/06/2013

Posted - 18/06/2013 : 15:18:06  Show Profile Show Extended Profile  Send prva ruka a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav svima na forumu.
Tražim crtača za scenario.
Noir.
Osam tabli.
Cb. Logično.
Prostrt pred Vas.

Balkan op(erator)
Prva epizoda-Ne pre naših ubica

1. strana

1.Total, gornji rakurs:
Prostrana, osvetljena kancelarija, bez previše nameštaja.Za radnim stolom sedi prosedi pedesetogodišnjak, KOVAČ.Razgovara telefonom.

KOVAČ, u mikrofon telefona: FOKS, TI SI?

2.Bliski plan, poluprofil:
Kovač. Izražene jagodice, guste obrve, prosed, marinska frizura, široka ramena i izuzetno mračno raspoloženje. Moćnik.Razgovara telefonom, tonom koji ne trpi prigovore.

KOVAČ, U MIKROFON TELEFONA: DA, VEČERAS. ADRESU I FOTOGRAFIJU IMAŠ. GREŠKE NE SME BITI.

3.Total, anfas:
Soba.Kamera je u visini očiju. U prvom planu vidimo sofu „sa leđa“ i kosmato Foksovo teme koje izviruje nad naslonom sofe.U drugom planu, na zidu je LCD televizor. U toku je prenos fudbalske utakmice. U prostor između sofe i tv-a, malo s leva izvire stub dima od cigarete spuštene u pepeljaru na stočiću koji trenutno ne vidimo.

FOKS: BEZ BRIGE, ŠEFE.

4.Krupni plan, anfas:
Kovač, sa slušalicom na uhu.

KOVAČ: STVAR JE UGOVORENA I NE TREBA DA OČEKUJEŠ NIKAKAV OTPOR. ALI...UPRAVO ZATO TREBA DA BUDEŠ POSEBNO OPREZAN.

5.Bliski plan:
Foks, sa slušalicom na uhu. Tridesetogodišnjak, koščat, sav šiljat, nosat, s lisičijim pogledom.

FOKS: JASNO, ŠEFE, ZNATE ME.JOŠ NEŠTO?

6.Detalj:
Kovačeve usne i mikrofon telefonske slušalice.

KOVAČ: DA, AKO PITA ZA BEZBEDNOST SVOG SINA...

7.Detalj, anfas:
Kovačeve oči, setan pogled.
KOVAČ: ...A HOĆE SIGURNO, KAŽI MU: DECA SU TAOCI BUDUĆNOSTI.

Napomena: ovaj deo replike ne ide u balon već kao capture.

2. strana

1.Total, anfas:
Foks, sedeći u dvosedu, odlaže telefon (bežični) na sto. Sa zanimanjem posmatra utakmicu na tv-u (koji je trenutno van kadra).

2.Bliski plan,anfas:
Kovač za stolom.Slušalicu je odmakao od glave, ruka mu je malo klonula, drugom je prekinuo vezu.

3.Detalj:
Tv ekran. Prizor sa fudbalske utakmice.Postignut je gol.

4.Total, anfas:
Kamera je na istoj poziciji kao u kadru broj jedan. Foks sedi na dvosedu i drži konzervu piva u ruci. Uzbuđen je (zbog gola) i nagnut nad stolom u pokušaju da slobodnom rukom dopre do daljinskog upravljača.

5.Detalj:
Foksov prst pritiska dugmence iznad kojeg piše “mute“.

6.Detalj:
Ekran televizora. Ekstatičnost mladog fudbalera, strelca gola, kojem prilaze radosni „klupski drugovi“.

CAPTURE(glas komentatora):JOŠ JEDAN POGODAK NAJVEĆE NADE NAŠEG FUDBALA, KOJI, DA OPET NAGLASIM,IMA SAMO SEDAMNAEST GODINA...

7.Total, poluprofil:
Foks, i dalje sedeći na dvosedu, nateže iz flaše.

CAPTURE (glas komentatora):...JE NAJBOLJI DOKAZ DA JE PRED OVIM DEČKOM ZAISTA...

8.Detalj:
Foksova ruka spušta konzervu na sto, pored pepepeljare.U desnom delu kadra vidimo deo neke fotografije.

CAPTURE (glas komentatora):.. SJAJNA, SJAJNA BUDUĆNOST.

9.Detalj:
Kamera se pomera udesno. Fotografiju vidimo u celosti. Portret nekog čoveka. Pored fotografije vidimo deo pištolja.

3. strana

1.Total, anfas:
Noć je. Čovek čiju fotografiju poseduje Foks sedi za volanom. Dečak od desetak godina sedi na zadnjem sedištu.

2.Total,anfas:
Kamera ide napred i udesno. Čovek za volanom gleda u pravcu retrovizora.

ČOVEK: I?

3.Total, gornji rakurs:
Gradske ulice blješte. Ulična svetla su popaljena, reklame šljašte a većina prozora je osvetljena. Gust saobraćaj. Iz kolone automobila crveni golf se izdvaja i skreće desno.

DEČAK: ŠTA“I“?
Napomena: Glas dopire iz crvenog golfa.

4.Krupni plan, anfas:
Lice čoveka za volanom. Setan izraz.

ČOVEK: I, JESI LI SAD ZADOVOLJAN? DOBIO SI SVE ŠTO SI TRAŽIO: PICU, KOKA KOLU, FILM, VIDEO IGRU...

5.Total:
Zadnje sedište automobila.U prvom planu vidimo picu, koka kolu, dvd filma „Leon“ aka „Profesionalac“. U drugom planu, dečak, zavaljen na sedište, drži u ruci dvd video igre.

DEČAK: Aha!

6.Total:
Kamera ide napred i gore. Sada vidimo disk sa igricom, koji dečak dži u ruci. Igra se zove- Snajperista.

ČOVEK, IZ OFF-A: „AHA“. SAMO „AHA“? PA, DOBRO LUKA, ŠTA JOŠ FALI DA BI TI BIO POTPUNO APSOLUTNO TOTALNO SREĆAN?

7.Total:
Unutrašnjost kola. Čovek se okrenuo unazad, prema svom sinu.

ČOVEK: DA ČUJEM?
DEČAK: PA, ZNAŠ...

8.Bliski plan:
Čovek, zbunjenog izraza lica.

DEČAK:...VOLEO BIH DA TI VIŠE NE BUDEŠ TUŽAN.

9.Bliski plan:
Čovek, brada mu pada na grudi.

DEČAK, IZ OFF-A:DA OPET BUDEŠ KAO PRE, TATA.

4. strana

1.Total, gornji rakurs:
Crveni golf staje na kolovozu sa jednom trakom. Sa njegove leve strane se nalaze stambene zgrade a sa desne parking mesta.

ČOVEK (iz kola):STIGLI SMO. TI SAD IZAĐI I KRENI U STAN A JA ĆU DA POTRAŽIM MESTO ZA PARKIRANJE.

2.Total:
U prvom planu, u desnoj polovini kadra, licem okrenut kameri, dečak sa picom, koka kolom i diskovima. U drugom planu, u levoj polovini kadra njegov otac za volanom golfa. Dečak se kreće ka kameri, čovek gleda za njim.

3.Bliski plan:
Kamera ide napred i ulevo, ka čoveku. On i dalje gleda za sinom. U oku mu je suza.

4.Total:
Čovekova perspektiva:dečak ulazi u zgradu.

5.Total:
Kamera je na haubi golfa; kadar uokviren šoferšajbnom. Čovek za volanom golfa.

ČOVEK (MISLI):TO BI BILO TO. A SAD DA PRONAĐEM CRNI AUDI. DA ČOVEK NE ČEKA...

6.Total:
Deo parkinga do kojeg ne dopire nikakva svetlost. U senci drveta je parkiran audi. Na suvozačeva vrata je naslonjena jedna figura. Foks. Lice mu je u senci.

7.Total:
Kamera je na zadnjem sedištu golfa. U levoj polovini kadra, u prvom planu, vidimo teme vozača. U desnoj polovini kadra, u drugom planu, kroz šoferšajbnu vidimo Foksa naslonjenog na audi, obasjanog farovima golfa.

5. strana

1.Total, gornji rakurs:
Golf je parkiran na kolovozu ali ne tako da bi zagradio audi. Čovek je izašao iz kola i sad ih obilazi, krećući se ka Foksu.

2.Total:
U levoj polovini kadra, kameri okrenut leđima stoji čovek, u desnoj polovini, u prvom planu je krilo golfa. Između njih, u drugom planu je, i dalje nepomičan, Foks.

ČOVEK: KOVAČ TE ŠALJE?

3.Srednji plan:
Foks, nepromenjenog položaja.

FOKS: GOSPODIN KOVAČ...DA.

4.Bliski plan, anfas:
Čovek, nervoza ga nagriza.

ČOVEK: IMAŠ PRAVO, GOSPODIN KOVAČ... DANAS SAM RAZGOVARAO SA NJIM I DOGOVORILI SMO SE O SVEMU. SINA MI NEĆEŠ DIRATI, MALI ĆE OSTATI BEZBEDAN, JE L TAKO?

5.Srednji plan, poluprofil:
Foks, ozbiljan izraz lica.

FOKS:GOSPODIN KOVAČ JE REKAO:TAOCI SMO BUDUĆNOSTI DECE.

6.Srednji plan, anfas:
Čovek. Zavukao je ruku u džep jakne i vadi nešto iz njega.

ČOVEK:PRILIČNO DUBOKOUMNO. I PRILIČNO TAČNO.

7.Bliski plan, anfas:
Foks. U ruci mu je pištolj, uperen u kameru. Ima rukavice od crne kože. Crte lica su mu blago izobličene, od mešavine gneva i zadovoljstva.

FOKS: POLAKO S TIM...MA ŠTA DA JE.

8.Srednji plan, anfas:
Čovek u ruci drži plastičnu flašu energetskog pića cca o,5l.

ČOVEK: BEZ BRIGE. NEĆU PRAVITI NIKAKVE PROBLEME. GOSPODIN KOVAČ I JA IMAMO DOGOVOR I JA ĆU GA ISPOŠTOVATI BEZ PROBLEMA.U ISTO VREME SPASAVAM SINA I SKIDAM TERET SA DUŠE. NA JEDINI MOGUĆI NAČIN. ODLIČNA NAGODBA.

9.Krupni plan:
Foks.Blago ciničan izraz lica.

FOKS: JESI LI ZAVRŠIO?

6. strana

1.Srednji plan, anfas:
Čovek otvara flašu u kojoj je ostalo nešto tečnosti na dnu.

ČOVEK: NE, NISAM. OD KADA SE ONO DESILO NE MOGU DA SPAVAM, ZATO I PIJEM OVA ENERGETSKA PIĆA, DA BIH MOGAO DA PREGURAM RADNI DAN.

2.Bliski plan:
Kamera ide malo napred u odnosu na prethodni kadar. Čovek je otvorio flašu i podigao u visinu grudi a zatim zastao da još nešto kaže pre no što će poteći iz nje.

ČOVEK: TAKO DA BI TREBAO DA POKAŽEŠ VIŠE RAZUMEVANJA PREMA ČOVEKU KOJI SE NAKON DVA MESECA NESPAVANJA SPREMA ZA VELIKI POČINAK.

3.Krupni plan:
Čovek ispija piće iz flaše, do dna.

4.Srednji plan, anfas:
Foks, sa uperenim pištoljem, čeka. Nestrpljiv je.

5.Srednji plan:
Čovek spoljnim delom šake desne ruke briše usne.U levoj, koja mu se nalazi uz telo drži flašu.

ČOVEK:ZNAŠ, IMAM OSETLJIV KOMŠILUK. OD KADA SE ONO DESILO GOTOVO NIKO OD NJIH MI SE NA ULICI VIŠE NE JAVLJA...

6.Total:
Foks i njegova buduća žrtva stoje jedan naspram drugog. Foks u ruci drži pištolj. Čovek je levu ruku ispružio ka Foksu.Nudi mu flašu.

ČOVEK:...TAKO DA ĆE TI I OVO TREBATI.

7.Srednji plan, anfas:
U levom delu kadra u prvom planu, Foksove šake (u rukavicama) stavljaju plastičnu flašu na usta cevi pištolja. U desnoj polovini kadra, u drugom planu čovek mirno stoji i čeka.

ČOVEK:KAŽI GOSPODINU KOVAČU DA MI JE ŽAO...BILO JE CRVENO NA SEMAFORU ZA PEŠAKE...MALI JE PRETRČAVAO...SVE SE DESILO IZNENADA...

8.Srednji plan, anfas :
Direktan nastavak prethodnog kadra.Foksova šaka drži pištolj uperen u čoveka i ispaljuje hitac. Čovek je pogođen i pada unazad.

ČOVEK:...JA SAM POKUŠAO DA ZAKOČIM ALI...ARGHHHHH!!!
SFX: BOOOM!

9. Krupni plan:
Foks. Ciničan izraz lica.

FOKS: DUG OPROŠTAJ.

7. strana

1.Total:
Jutro, ulica. Kovač ulazi u automobil parkiran ispred kuće,vozač mu pridržava vrata.

VOZAČ: DOBRO JUTRO, GOSPODINE KOVAČ.
KOVAČ: DOBRO JUTRO, BORISE.

2.Srednji plan, anfas:
Kovač na zadnjem sedištu kola.

SFX(IZNAD KOVAČEVOG DŽEPA): BIIIIP!

3.Detalj:
Displej mobilnog telefona koji leži u Kovačevoj ruci.Tekst na displeju:PORUKA.

4.Detalj:
Displej mobilnog telefona. Tekst poruke: OBAVLJENO. FOKS.

5.Srednji plan, anfas:
Kovač na zadnjem sedištu automobila. Vraća telefon u džep.

BORIS, IZ OFF-A:SVE U REDU, GOSPODINE KOVAČ?

6.Bliski plan:
Kovač, smrknut.

KOVAČ: BIĆE, BORISE. USKORO ĆE SVE BITI U REDU. VOZI ME U BOLNICU.

7.Total:
Široka masivna bela zgrada sa isto tako širokim vratima iznad kojih stoji natpis: Bolnica.

8.Total:
Kovač u bolničkoj sobi. Bela, sterilna prostorija bez nameštaja sa ogromnim prozorom. Kovač, leđima okrenut kameri, stoji ispred prozora.

KOVAČ: DUGUJEM TI JOŠ JEDNU PRIČU.

9.Srednji plan, anfas:
Kovač, ispred prozora. Zamišljeno gleda kroz staklo.

KOVAČ: ONA POČINJE ZA VREME RATA. ONOG PRAVOG, VELIKOG. DRUGOG SVETSKOG. MOJ DEDA, A TVOJ PRADEDA,JE UČESTVOVAO U NJEMU.

10.Krupni plan:
Kovač, i dalje zamišljeno gleda kroz prozor.

KOVAČ:ČETRDESETTREĆE GODINE, PRILIKOM OSVAJANJA NEMAČKOG BUNKERA BIO JE TEŠKO RANJEN.U PRVOM JURIŠU.NJEGOVI SABORCI SU SE POVUKLI I POČELI DA RAZMIŠLJAJU O PROMENI TAKTIKE A ON JE OSTAO DA LEŽI NA NIČIJOJ ZEMLJI I NATAPA JE SVOJOM KRVLJU.
8.strana

1.Total:
Bolnička soba. Kovač se okrenuo ka krevetu na kojem leži dečak od 11-12 godina priključen na aparate.

KOVAČ: ZA RAZLIKU OD NEPRIJATELJA NIJE IMAO VREMENA ZA ČEKANJE. JEDNU BOMBU JE BACIO NA SUPROTNU STRANU OD ONE NA KOJOJ SE NALAZIO DA BI SKRENUO PAŽNJU NEMCIMA I DOK SU ONI „UZVRAĆALI NA VATRU“ DOPUZAO JE DO BUNKERA I KROZ PUŠKARNICU UBACIO DRUGU.

2.Total:
U prvom planu je dečak na krevetu. U drugom Kovač, koji prilazi svom sinu.

KOVAČ: TAKO JE BUNKER OSVOJEN. A NAJZASLUŽNIJI ZA TO OSVAJANJE JE IZDAHNUO PRE NEGO ŠTO SU NJEGOVI SABORCI STIGLI DO NJEGA. IZA SEBE JE OSTAVIO ŽENU I SINA OD ČETIRI GODINE...

3.Total:
Ugao kamere nepromenjen. Kovač stoji nad krevetom.

KOVAČ:...KOJI JE DVADESETAK GODINA KASNIJE KAO MLADI POLICAJAC SMIRUJUĆI AKTERE TUČE U NEKOJ PRIGRADSKOJ KAFANI DOBIO NOŽ U STOMAK. U TO VREME NAPASTI POLICAJCA JE BILO NEŠTO NEPOJMLJIVO.

4.Total, gornji rakurs:
Kamera menja poziciju i sad se nalazi ispred kreveta. Kovač levom rukom diže glavu svog sina.

KOVAČ: SVI U KAFANI SU ZASTALI, U ŠOKU. ČAK I ONAJ KOJI JE ZARIO NOŽ U STOMAK TVOG DEDE. ON JE TO ISKORISTIO, IZVUKAO NOŽ I ZABIO GA TOM DRIPCU U VRAT. DRIPAC JE IZDAHNUO NA LICU MESTA A TVOJ DEDA TRI DANA KASNIJE.

5.Total:
Kamera ide malo napred. Kovač levom rukom drži glavu svog sina a desnom izvlači jastuk.

KOVAČ: SAHRANJEN JE UZ NAJVEĆE DŽAVNE POČASTI.

6.Total:
Kovač držeći jastuk stoji nad krevetom na kojem leži dečak.

KOVAČ: OD TADA, NAS KOVAČEVE,...

7.Total:
Kovač spušta jastuk preko lica svoga sina. Davi ga.
KOVAČ: ...PRATI GLAS...

8.Detalj:
Kovačeve ruke drže jastuk preko dečakove glave.
KOVAČ: ...DA NE UMIREMO PRE NAŠIH UBICA.

-nastaviće se-

Ovo je uvodna priča zamišljenog serijala o plaćenom ubici sa Balkana. Desetak epizoda od po osam strana. Priče zajedno čine celinu ali mogu da stoje samostalno (to se, nadam se, vidi iz ponuđenog primera). Sve kritike, mišljenja, sugestije, pitanja i primedbe mogu i na vvidakovic@eunet.rs

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 21/06/2013 : 20:53:45  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
crveni golf u crno bijelom stripu ?

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

prva ruka
Starting Member

6 Posts

Member since 16/06/2013

Posted - 22/06/2013 : 00:02:20  Show Profile Show Extended Profile  Send prva ruka a Private Message  Reply with Quote
Upravo tako. Nebo je plavo, trava zelena a golf crven, i sve to u crno belom stripu. Percepcija je čudo. Hvala na pažljivom čitanju. Pozdrav
Go to Top of Page

david
New Member

Croatia
237 Posts

Member since 19/01/2003

Posted - 23/06/2013 : 11:09:34  Show Profile Show Extended Profile  Send david a Private Message  Reply with Quote
nije mi bas namjera bila podbadati, ali kao crtacu amateru zasmetaju mi ovakve stvari, naime vise bi pomogao broj modela golfa i eventualno opis cist prljav ostecen branik itd nego boja (vise puta spomenuta)od koje nema pomoci u cb tehnici, a ono sto me uistinu omelo u pazljivom citanju je naglasavanje iz kadra u kadar pozicije kamere - tako ne ostavljas nimalo prostora samom crtacu da u odredjenoj sceni nadje kut koji mu najvise odgovara da prikaze radnju nesto naglasi a i eventualno sakrije neke svoje crtacke nedostatke

http://dpetrina.deviantart.com
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 23/06/2013 : 15:35:54  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by david

nije mi bas namjera bila podbadati, ali kao crtacu amateru zasmetaju mi ovakve stvari, naime vise bi pomogao broj modela golfa i eventualno opis cist prljav ostecen branik itd nego boja (vise puta spomenuta)od koje nema pomoci u cb tehnici, a ono sto me uistinu omelo u pazljivom citanju je naglasavanje iz kadra u kadar pozicije kamere - tako ne ostavljas nimalo prostora samom crtacu da u odredjenoj sceni nadje kut koji mu najvise odgovara da prikaze radnju nesto naglasi a i eventualno sakrije neke svoje crtacke nedostatke

tako pojedini scenaristi rade, neki čak i nacrtaju figure na tabli i crtaču puste samo da on to lijepše nacrta. Dok neki puste crtaču sve navolju, sijećam se da ej Pilipović kad je bio na cršu uspoređivao rad sa Corduryjem i Pecauom, kako jedan sve izdetaljizira, a drugi mu pusti maštom na volju

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

prva ruka
Starting Member

6 Posts

Member since 16/06/2013

Posted - 24/06/2013 : 23:03:18  Show Profile Show Extended Profile  Send prva ruka a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by david

Ma OK je sve.Što se tiče boje kola ona je naglašena zato što bi mogla da ima ulogu u nekoj od kasnijih priča.
U vezi ovih dodatnih opisa si u pravu. Ipak, po meni je kadriranje suština stripa i to je samo moj skroman doprinos tom segmentu stripovanja. Ta uputstva treba shvatiti uslovno, samo kao moju želju da budem dodatno konstruktivan. Nemam ništa protiv da crtač to iskadrira onako kako misli da treba ili kako mu odgovara, čak ni po cenu menjanja delova priče ili nekih dijaloga.
Go to Top of Page

prva ruka
Starting Member

6 Posts

Member since 16/06/2013

Posted - 27/06/2013 : 18:35:27  Show Profile Show Extended Profile  Send prva ruka a Private Message  Reply with Quote
Druga epizoda. Pomalo generička ali uvodi glavnog junaka u serijal.

Balkan op(erator)
Druga epizoda-Balkan open

1. strana

1. Srednji plan:
Štrkljasti mladić, teniser svetskog ranga (22-23 godine), crna kosa uredno podšišana, poveći nos, bela trenerka, pred buketom mikrofona. Nasmejan i bezbrižan, deluje sveže i opušteno.

TENISER: MISLIM DA ĆE BALKAN OPEN VRLO BRZO POSTATI VEOMA ZNAČAJAN TURNIR U SVETSKIM RAZMERAMA.U SVAKOM SLUČAJU JA ĆU SE I UBUDUĆE ODAZIVATI SVAKOM POZIVU ORGANIZATORA JER SMATRAM...

2. Total:
Kamera ide unazad. Scena se odigrava ispred prizemnog objekta ispred čijeg ulaza stoji natpis „BALKAN OPEN HOME“. Noć je. Teniser je okružen novinarima i kamermanima. Svi gledaju u njegovom pravcu i pažljivo slušaju svaku njegovu reč.

TENISER: ...DA JE OVAJ TURNIR OD VEOMA VELIKE VAŽNOSTI ZA RAZVOJ TENISA U NAŠOJ ZEMLJI.

3. Krupni plan:
Teniserovo lice je veselo, na usnama mu igra vragolast osmeh.

TENISER: A NA KRAJU KRAJEVA UVEK JE LEPO VRATITI SE U SVOJ RODNI GRAD.

4. Total:
U levoj strani kadra, u prvom planu je teniser (profil). Diskretni osmeh na njegovom licu je rezultat zadovoljstva efektom koji je upravo izazvao. U drugom planu su novinari sa mikrofonima pruženim ka teniseru, svi odreda se smeju, pomalo usiljeno.

JEDAN OD NOVINARA: BRAVO DJOLE!!!

5. Srednji plan:
Teniser, sa blagim osmehom na usnama.Posmatran kroz nišan.

GLAS IZ OFF-A: IMAŠ GA, SINE?

6. Bliski plan:
Dečak iz prve epizode, Luka, sin čoveka koga je ubio Foks, deset godina stariji, sa snajperom na ramenu posmatra kroz optički nišan.

MLADIĆ: DA...

7. Total:
Kamera ide unazad, kadar se širi. Pored mladića leži Foks, naravno deset godina stariji nego u prethodnoj epizodi. Lice mu je grublje, izboranije, kosa proseda. Posmatra kroz dvogled.

MLADIĆ: ...IMAM GA!

8. Total:
Gornji rakurs.Foks i mladić leže jedan do drugog na krovu zgrade (odžaci, antene...). mladić u rukama drži snajper čija je cev uperena dole u gomilu koja stoji ispred prizemnog (stambenog) objekta.

2. strana

1. Bliski plan:
Teniser, koji deluje žovijalnije no pre.

TENISER: ...UOSTALOM, SVAKI JE PORAZ SAMO DEO NAREDNIH POBEDA...

2. Srednji plan:
Teniser,kroz optički nišan.

FOKS, IZ OFF-A: SAMO POLAKO, SINE. DIŠEŠ RAVNOMERNO. SVE DOK SE NE ODLUČIŠ DA PRITISNEŠ OBARAČ, TADA ZADRŽIŠ DAH NA PAR SEKUNDI I POTPUNO SE UMIRIŠ.

3. Bliski plan:
Foks, i dalje posmatra kroz dvogled.

FOKS: NIKUD NE ŽURIŠ. PUŠKA JE U TVOJIM RUKAMA...

4. Total:
U centru kadra, u drugom planu je teniser. Glavu je okrenuo udesno prema šumi mikrofona. U prvom planu, kleči nekoliko fotografa. Leđima su okrenuti kameri.

FOKS, IZ OFF-A: ... TI SI GOSPODAR VREMENA.
Napomena: ovaj deo replike je u formi capture-a.

5. Bliski plan:
Snajperista. I dalje nišani.

6. Srednji plan:
Teniser kroz optički nišan.

7. Detalj:
Prst pritiska okidač.

8. Total:
Teniser je oborio glavu i posmatra ogromnu crvenu fleku na svom stomaku.

9. Srednji plan:
Teniser i dalje zuri u svoj stomak na koji je položio obe šake.

10. Krupni plan:
Foks, još uvek u ležećem položaju. Dvogled je sklonio sa očiju i sada ga drži u ruci, u visini glave.

FOKS(NERVOZNO): SRANJE. NIJE DOBRO.

3. STRANA

1. Bliski plan:
Kamera se nalazi desno i iznad teniserove glave. Teniser zbunjeno gleda u svoje šake prekrivene crvenom tečnošću.

2. Total:
Lica šokiranih novinara.

3. Total:
U centu kadra je zbunjeni teniser koji i dalje zuri u svoje šake. U levoj polovini kadra vidimo telohranitelja (marinska frizura, crne naočare) koji „pliva“ kroz vazduh ka svom gazdi. U desnom delu kadra stoje zbunjeni novinari.

4. Total:
Mladić klečeći pakuje pušku u kofer.Pored njega je Foks.

FOKS: PROMAŠIO SI. TREBALO JE U GLAVU, A NE U STOMAK.

5. Total:
Telohranitelj obara tenisera na zemlju.

6. Total:
Mladić, s koferom u ruci, trči preko krova zgrade. Za njim kaska nervozni Foks.

FOKS: UPRSKALI SMO...POTPUNO...

7. Srednji plan:
Gornji rakurs. Teniser je na zemlji, a na teniseru njegov telohranitelj. Teniserovo lice je izobličeno bolnom grimasom.

TENISER: JAOOOOJ!

8. TOTAL:
Panorama grada. Dve figure trče preko krova zgrade.

4. strana

1. Total:
Tv ekran preko celog kadra. Fudbalska utakmica. „Mlada nada“ iz prethodne epizode izvodi slobodan udarac, lopta preleće živi zid.

GLAS KOMENTATORA IZ OFF-A: ...ĆE IZVESTI SLOBODAN UDARAC. OVO JE JEDNA OD POSLEDNJIH PRILIKA NA OVOJ INAČE SLABOJ FUDBALSKOJ PREDSTAVI...

2. Total:
Kamera je iza gola. Golman je „kratak“ lopta trese mrežu u gornjem levom uglu.

GLAS KOMENTATORA IZ OFF-A:GOOOOL!
SFX: DRIIIING! (ili nešto slično što bi dočaralo zvonjavu telefona)

3. Detalj:
Prst pritiska dugme na daljinskom ispod kojeg piše „mute“

4. Total:
Foks na svojoj sofi. U desnoj ruci drži slušalicu bežičnog telefona. Levom rukom se oslanja o sofu, noge su mu prekrštene. Pored leve ruke su mu daljinski upravljač i pepeljara u koju je odložena zapaljena cigareta. Ispred sofe se nalazi stočić na kojem su novine i flaša piva.

FOKS: DA, ŠEFE, UPRAVO SAM MISLIO DA VAS NAZOVEM...PA NIJE BILO BAŠ SJAJNO.

5. Total:
Kovač, dvadeset godina stariji (dodatnih deset zbog sinoubistva), u svojoj kancelariji. Mračan i tvrd, drži slušalicu na uhu.

FOKS IZ OFF-A, (ODNOSNO TELEFONSKE SLUŠALICE):NIJE POTPUNI PROMAŠAJ ALI...DEČKO JEDNOSTAVNO NIJE KOMPLETAN.

6. Total:
Kamera je iznad Foksove sobe. Njegovo teme izviruje iznad naslona sofe. U drugom planu je tv. Utakmica još traje. Jedna ekipa sprema se da krene sa centra.

FOKS: A ZNATE KAKO JE U OVOM POSLU, AKO NISI KOMPLETAN NE VREDIŠ NIŠTA.

7.Bliski plan:
Kovač, sa slušalicom na uhu.

KOVAČ: OSTALI REZULTATI SU MU IZVANREDNI. NIKO NIJE IMAO TAKVE U TIM GODINAMA. LUKA ĆE DOBITI DRUGU ŠANSU...DUGUJEMO MU TO.

5. STRANA

1. Detalj:
Foksove usne prislonjenje uz slušalicu.

FOKS: ALI...

2. Krupni plan:
Kovač. Izraz lica je toliko tvrd da se lako može naslutiti bespogovorni ton kojim izgovara reči u slušalicu.

KOVAČ: ALI ĆEMO POVEĆATI ULOG.OVOG PUTA ĆE DOBITI PRAVI, OZBILJAN ZADATAK.A OD TEBE OČEKUJEM ZVANIČNI IZVEŠTAJ O ONOM SINOĆ. VRLO BRZO.

3. Srednji plan:
Kamera stoji ispred Foksa. On je i dalje na svojoj sofi. U levoj ruci koju je uperio ka kameri, odnosno televizoru, je daljinski upravljač. U desnoj mu je još uvek slušalica koju je priljubio uz obraz.

FOKS: JASNO, ŠEFE. DOVIĐENJA.
FOKS(MISLI): SVE JE GORI I GORI.

4. Total:
Gornji rakurs. Kamera je iznad Kovačeve glave. Odlaže slušalicu. Na radnom stolu ispred njega je fascikla na kojoj piše: Dosije Foks.

5. Srednji plan:
Tv ekran. U toku su vesti.Polovinu ekrana zauzima „talking head“ ženskog pola.

NOVINARKA: NAŠ NAJBOLJI TENISER ĐOLE NOVOVIĆ JE SINOĆ TOKOM OBRAĆANJA NOVINARIMA POVODOM PRVOG ATP TURNIRA KOD NAS, BALKAN OPEN-A, POSTAO ŽRTVA BIZARNOG INCIDENTA. NAIME NOVOVIĆA JE ZASAD NEPOZNATI POČINILAC POGODIO IZ PAINTBALL SNAJPERA U GRUDI.

6. Srednji plan:
Foks na sofi poteže iz flaše.

NOVINARKA, IZ OFF-A: NAŽALOST, INCIDENT NIJE PROŠAO BEZ POSLEDICA JER SE NOVOVIĆEV TELOHRANITELJ, NAKON ISPALJENOG PROJEKTILA, BACIO NA TENISERA U NAMERI DA GA ZAŠTITI I TOM PRILIKOM JE NAŠ NAJBOLJI TENISER ZADOBIO TEŽAK PRELOM RUKE. ISPRED CENTALNE BOLNICE SE NALAZI NAŠ IZVEŠTAČ...

7. Krupni plan:
Foks sa grlićem flaše na usnama i iskolačenih očiju. Zagrcnuo se.

FOKS: GLP!(ili nešto slično....)

8. Srednji plan :
Foks zavaljen u sofi. Jedna noga mu je nad tlom, druga visoko u vazduhu. U ruci drži flašu. Lice mu je izobličeno od smeha.

FOKS: HA HA HAAAAA!

9. Total:
Kamera je iza sofe.Ovog puta ne vidimo Foksovo teme koje izviruje nad naslonom sofe. Na tv-u je izveštač iz Centralne bolnice.

IZVEŠTAČ:...SNAJPER ZA PAINTBALL ZBOG DOMETA MODIFIKOVAN...
FOKS: HA HA HA HAAAAA!

6. STRANA

1. Bliski plan:
Luka, anfas. Kundak puške mu je na ramenu, priprema se da puca.

2. Detalj:
Prst pritiska oroz.

3. Total:
Streljana, malo ruinirana. Pet-šest meta u daljini.

4. Total:
U levoj polovini Luka. Pušku drži u levoj ruci, vertikalno. U drugom planu, za olinjalim drvenim šankom stoji brkati, ćelavi debeljko. Glave okrenute udesno.

DEBELJKO: Luka, stigao ti je taksi.
LUKA: IDEM.

5. Detalj:
Luka pritiska taster kojim se približava meta.

6. Total:
Luka ulazi u svoj stan. Na podu pred vratima zatiče koverat.

7. Total:
U prvom planu je Lukina meta. Pogodak u centar. Levo i desno od nje, u drugom planu, su ostale mete.

8. Krupni plan:
Luka anfas,horizontalno. Sa usana mu visi cigareta. Zamišljeni izraz lica.

9. Total:
Kamera se udaljava i iz gornjeg rakursa vidimo Luku kako leži na krevetu. Prepleteni prsti su mu pod temenom, sa usana mu visi cigareta, na stomaku mu je fotografija Foksa ispod koje izviruje koverat.

7. strana

1. Srednji plan:
Foks na svojoj sofi. Razgovara telefonom.

FOKS: ZNAČI TAKO, STARI KOVAČ REŠIO DA ME PENZIONIŠE.

2. Detalj:
Foksove usne uz slušalicu.

FOKS: SINE, OVO JE SUVIŠE OZBILJNO ZA TELEFONSKI RAZGOVOR.

3. Srednji plan:
Luka sedi na krevetu. S njegove leve strane su koverat, fotografija i pepeljara. Uz obraz mu je prislonjena slušalica.

FOKS, IZ OFF-A, ODNOSNO SLUŠALICE: VIDIMO SE U TRI NA STAROM MESTU.

4. Total:
Klupa u parku. Luka sedi na klupi, Foks je suviše nervozan za tako nešto. On stoji pored. Neposredno iza klupe je drvo.

FOKS: DAKLE TAKO. POSLE TOLIKO GODINA...I TO NA OVAKAV NAČIN. ALI, NEMA VEZE. SVE SAM SMISLIO.

(NAPOMENA:SLEDI SERIJA OD TRI FOKSOVA PORTRETA KOJI ZAJEDNO SA FRENETIČNIM MONOLOGOM TREBA DA DOČARAJU NJEGOVO PSIHIČKO STANJE: RAZOČARENJE I NERVOZU)

5. Bliski plan:
Foks.

FOKS: PLAN JE JEDNOSTAVAN ALI GENIJALAN. URADIĆEMO ISTO ONO ŠTO SMO URADILI SA ĐOLETOM.

6. Bliski plan:
Foks.

FOKS: DAKLE, LAŽNI METAK, LAŽNA KRV... SAMO ŠTO ĆU SE JA, ZA RAZLIKU OD NJEGA PRAVITI MRTAV.

7. Bliski plan:
Foks.

FOKS: DA MI NEKO NE BI SLOMIO RUKU, HE-HE...

8. Total:
Gornji rakurs. Kamera se nalazi iznad klupe, u visini krošnje. Ubice nisu promenile svoje položaje: Luka i dalje sedi na klupi, Foks stoji pored nje.

FOKS: IMAM LJUDE U POLICIJI I HITNOJ POMOĆI, OZVANIČIĆE MOJU „SMRT“ BEZ PROBLEMA...NARAVNO, I TI MORAŠ OSTATI ČIST, JER ĆE STARI VEROVATNO POSLATI NEKOG DA TE NADGLEDA...

9. Total:
Panorama: u prvom planu krošnje, iza njih, u daljini, grad.

FOKS (KAO CAPTURE):..OBAVIĆEŠ TO IZ MOG STANA, POSLEDNJI SPRAT, PUT PREKO KROVOVA TI JE OTVOREN...VEČERAS, TAČNO U OSAM... MA NEMA ŠANSE DA NE USPEMO, POGOTOVO ZATO ŠTO SMO TO PRAKTIČNO VEĆ JEDNOM PROBALI, A, SINE?...

8. STRANA

1. Total:
Noć, ulica. Foks pali cigaretu.

FOKS(MISLI): SAMO POLAKO SINE.

2. Bliski plan:
Luka, naslonjen uz ivicu prozora, s kundakom na ramenu, nišani.

CAPTURE: ... DIŠEŠ RAVNOMERNO. SVE DOK SE NE ODLUČIŠ DA PRITISNEŠ OBARAČ, TADA ZADRŽIŠ DAH NA PAR SEKUNDI I POTPUNO SE UMIRIŠ.

3. Bliski plan:
Foks gleda na sat.

FOKS:10, 9, 8,...

4. Krupni plan:
Luka. Desno oko mu je prislonjeno na optički nišan.

CAPTURE:...7, 6, 5,...

5. Srednji plan:
Foks, viđen kroz optički nišan, gleda na sat.

CAPTURE:...4, 3, 2,...

6. Detalj:
Lukin prst pritiska obarač.

CAPTURE:...1...

7. Krupni plan:
Foks, koji je pri susretu sa sudbinom sklopio oči. Deluje spokojno.

FOKS: IDEMO SI...

8. Total:
Foks, pogođen u grudi, leti unazad ka zidu od cigala.

FOKS: ...NE...

9. Srednji plan:
Foks sedi na pločniku, oslonjen na zid. Iz ugla usana mu curi krv.

FOKS: ...KURVIN!

Go to Top of Page

prva ruka
Starting Member

6 Posts

Member since 16/06/2013

Posted - 04/07/2013 : 20:04:50  Show Profile Show Extended Profile  Send prva ruka a Private Message  Reply with Quote
A sad nešto malo drugačije...Apsurdistički vestern. Dve strane.

KAKTUS

1.strana

1.Total:
Pustinja na Divljem zapadu. Uz desnu ivicu kadra kauboj (zvaćemo ga Ringo) sedi na kamenu, leđima gotovo potpuno okrenut kameri, i svira na testeri.

2.Total:
Senka drugog kauboja (zvaćemo ga Cisko) pada na Ringa.

3.Total:
Ringo okreće glavu u pravcu iz kog dolazi senka.

4.Krupni plan, anfas:
Cisko. Zadovoljni osmeh zlikovca.

5.Detalj:
Ciskova šaka dignuta u visinu desnog boka, drži pištolj uperen u kameru.

6.Krupni plan, anfas:
Ringo. Stisnutih očiju gleda kroz trepavice.

7.Srednji plan, anfas:
Cisko drži uperen pištolj u kameru. Iza njega, u drugom planu, uz desnu ivicu kadra se nalazi kaktus, koji zapravo predstavlja deo(palac i kažiprst) internet pointera.

2.strana

1.Bliski plan.
Ringo pljuje.

2.Detalj:
Mlaz pljuvačke pada levo od Ciskove leve noge, a ispred kaktusa.

3.Total:
Kamera ide desno u odnosu na prethodni kadar. Stablo kaktusa se odvaja od onog dela koji će uskoro postati panj i pada ulevo, ka mestu na kojem stoji Cisko.

4.Total:
Kaktus, čiji pravi, potpuni oblik tek sada vidimo pada na Ciska.

5.Srednji plan, poluprofil:
Ringo nastavlja da svira na testeri.

6.Total:
Prerija. U prvom planu Cisko, pritisnut kaktusom pointerom. U drugom planu humke sa pobodenim krstovima. Na otprilike metar iza svakog krsta nalazi se „panj kaktusa“.

- kraj -

Edited by - prva ruka on 11/07/2013 01:07:31
Go to Top of Page

prva ruka
Starting Member

6 Posts

Member since 16/06/2013

Posted - 16/07/2013 : 16:42:44  Show Profile Show Extended Profile  Send prva ruka a Private Message  Reply with Quote
Moj pet project. Rađen po tekstu istoimene pesme grupe Paraf, te bi pre objavljivanja trebalo regulisati autorska prava.

TUŽNE UŠI

1. KADAR:

Kadar ide celom širinom. Plafon iz donjeg rakursa. Čista bela površina sa žućkastom svetlošću na sredini. Izvor svetlosti može biti neonka, plafonjera ili klasičan luster.

CAPTION: LEŽIM NA LEĐIMA

2. KADAR:

Identičan prvom kadru ali „blurovan“.

CAPTION: PLAČEM ZA TOBOM

3. Kadar:

Isti kao prethodan ali još „blurovaniji“.

CAPTION: A SUZE MI TEKU

4. Kadar:

Detalj. Ušna školjka u okomitom položaju. Sa vrha klizi kap (suza).

CAPTION: UUUU

5. Kadar:

Sličan prethodnom. Ako je u prethodnom kadru prikazano levo uho, u ovom je desno, i obratno, jer naslov stripa (i pesme) je „Tužne uši“ a ne „Tužno uho“.U odnosu na prethodni kadar kamera ide malo napred a suza je niže.

CAPTION: UŠI

(Kadrovi 4 i 5 zauzimaju jedan red)

- kraj -
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000