forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Je li Bonelli nepravedno obilježen kao pulp-štivo?
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 19/08/2013 : 22:46:10  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zagor12

Btw. zar nitko nije shvatio, a to sam rekao više puta, da ja u ovog Zagora ne bi dirao već bi moja verzija bila potpuno nova edicija u potpuno različitom univerzumu, namijenjena potpuno različitim čitateljima (i tržištu)?

Da, to je nesto o cemu sam i ja u proslosti govorio, pogotovo mi se svidja ideja o divljem Dark Zagoru. Crteze smo imali priliku u vise navrata da vidimo na forumu.
http://www.deviantart.com/art/Zagor-te-nay-54647964
Bilo bi dobro, ali...Mozda jednog dana.

Edited by - King Warrior on 19/08/2013 22:47:36
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 19/08/2013 : 22:49:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Btw. zar nitko nije shvatio, a to sam rekao više puta, da ja u ovog Zagora ne bi dirao već bi moja verzija bila potpuno nova edicija u potpuno različitom univerzumu, namijenjena potpuno različitim čitateljima (i tržištu)?

Da, to je nesto o cemu sam i ja u proslosti govorio, pogotovo mi se svidja ideja o divljem Dark Zagoru. Crteze smo imali priliku u vise navrata da vidimo na forumu.
http://www.deviantart.com/art/Zagor-te-nay-54647964
Bilo bi dobro, ali...Mozda jednog dana.

Da, ovo bi za tadašnji kontekst čak bilo i najrealnije. Predobro izgleda.

Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti:
http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 19/08/2013 : 22:52:48  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Rahazlam

Glupe li ideje za "moderniziranje" zagora bas ga nisi moderniziro nego si ga samo sjebo i to zestoko sjebo jebo ga ti odakle ti padne napamet ta ideja!!!

Tvoja ideja o kraju serijala je još debilnija pa te ne zasipam uvredama iako bih možda trebao.

Apsolutno te podržavam. Samo bi ja tu promjenila još jedan detalj - ime junaka.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 19/08/2013 : 23:02:12  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by tinton

Pa i ja bi rat samo ne bih pobio sve indijance kakvog to ima smisla

Kako nema nebi valjda da indijanci ubiju sve bijelce??????

U kojem to ratu na svijetu su svi s protivnicke strane umrli?

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 19/08/2013 : 23:04:02  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

U kojem to ratu su svi s jedne strane umrli?

Go to Top of Page

grofica Varga
stripovi.com suradnik

Germany
1202 Posts

Member since 15/12/2009

Posted - 19/08/2013 : 23:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Send grofica Varga a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

U napadu na jajnu stanicu. Svi ovi drugi crknu a jedan pobjedi.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 19/08/2013 : 23:11:22  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zlatko900

quote:
Originally posted by grofica Varga

...
Smatram da nerazumijevanje masa ide najviše od onih koji nemaju neki hobi i nešto u što će se uložiti, jer da imaju išta takvog prepoznali bi i cijenili to kod onog drugog, čak i u slučaju da njihovi hobiji nemaju baš ništa zajedničko.

Kad ulovim zlatnu ribicu poželjet ću samo jednu želju-da oženim djevojku koja voli stripove. Pa zamisli taj suživot-red stripa/red ljubavi. Nema onog kvocanja "pa šta će ti to..." Eh,da...

Meni se tu posrećilo Šta ćete, neko u životu pati a neko ne

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 20/08/2013 00:51:03
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 20/08/2013 : 00:56:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

quote:

quote:

...
Smatram da nerazumijevanje masa ide najviše od onih koji nemaju neki hobi i nešto u što će se uložiti, jer da imaju išta takvog prepoznali bi i cijenili to kod onog drugog, čak i u slučaju da njihovi hobiji nemaju baš ništa zajedničko.

Kad ulovim zlatnu ribicu poželjet ću samo jednu želju-da oženim djevojku koja voli stripove. Pa zamisli taj suživot-red stripa/red ljubavi. Nema onog kvocanja "pa šta će ti to..." Eh,da...

Većini cura koje ja poznajem je to baš cool. Opet, nekima nije.

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 20/08/2013 : 10:35:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Takvog rata nikada nije ni bilo ovo bi bio rat do kraja dok jedna rasa ne nestane!!!
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 20/08/2013 : 10:36:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Glupe li ideje za "moderniziranje" zagora bas ga nisi moderniziro nego si ga samo sjebo i to zestoko sjebo jebo ga ti odakle ti padne napamet ta ideja!!!

Tvoja ideja o kraju serijala je još debilnija pa te ne zasipam uvredama iako bih možda trebao.

Vjeruj mi da je nolita ziv i on bi se slozio s mojom idejom
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 20/08/2013 : 12:35:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
Bože dragi...

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 20/08/2013 : 13:48:42  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/08/2013 : 14:31:51  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

Rider of the lighting
Starting Member

5 Posts

Member since 17/12/2011

Posted - 20/08/2013 : 14:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Rider of the lighting a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Najveci fail koji sam video ikada na strip forumima...
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/08/2013 : 18:04:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:

Bože dragi...

Ti baš ne kužiš da te Rahazlam ne zajebava cijelo vrijeme ili?

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 20/08/2013 : 18:13:47  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

quote:

Bože dragi...

Ako se zajebava onda to čini majstorski... Jer mogli bismo reći da mu je onda svaki post zajebancija.

Go to Top of Page

roby05
Advanced Member

Croatia
3016 Posts

Member since 26/07/2013

Posted - 20/08/2013 : 18:33:20  Show Profile Show Extended Profile  Send roby05 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by Opti

quote:

Bože dragi...

Ako se zajebava onda to čini majstorski... Jer mogli bismo reći da mu je onda svaki post zajebancija.

Ne primaj u prsa bas sve,da nije zajebancije poludili bi,jedino da on ne zna da te zajebava.

Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

945 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 20/08/2013 : 22:44:42  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

quote:

quote:

...

Kad ulovim zlatnu ribicu poželjet ću samo jednu želju-da oženim djevojku koja voli stripove. Pa zamisli taj suživot-red stripa/red ljubavi. Nema onog kvocanja "pa šta će ti to..." Eh,da... Jbg.-bolje se roditi bez ku...nego bez sreće. Ako imaš sreće narast će i on.

Go to Top of Page

The Great Duck
Starting Member

65 Posts

Member since 03/05/2013

Posted - 21/08/2013 : 14:28:44  Show Profile Show Extended Profile  Send The Great Duck a Private Message  Reply with Quote
Ne opet ova tema...

Edited by - The Great Duck on 21/08/2013 14:29:17
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 21/08/2013 : 17:37:56  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Ma ovaj rahazlam je troll samo takav

Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 21/08/2013 : 18:28:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
Samo vi pricajte sta ocete ali ja sam siguran da bi se Nolita slozio samnom pa ipak je zagor njegov "sin" u svakom slucaju cijeli serijal ostavlja bolji djam da se sada zavrsi nego sa jos 5oo vjerojatno glupih prica!!
Go to Top of Page

Zagor12
Advanced Member

Croatia
6763 Posts

Member since 23/08/2010

Posted - 21/08/2013 : 18:42:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit Zagor12's Homepage  Send Zagor12 a Private Message  Reply with Quote

Go to Top of Page

-jeremija-
Senior Member

Serbia
1611 Posts

Member since 14/08/2012

Posted - 21/08/2013 : 20:29:43  Show Profile Show Extended Profile  Send -jeremija- a Private Message  Reply with Quote
Iskreno, nemam snage ni vremena da listam 5 stranica, evo mojih 5 centi:

Stripovi se, pre svega, tretiraju kao jeftino štivo zbog svojih korena, pre svega. Stripovi su najpre bili zabavna forma umetnosti, kratke crtice za one koji tada nisu uspevali kao reklamni agenti, te su crtali stripiće na jednostavne scenarije.

Prvi popularni stripovi su se prodavali za cent, dva, pet, i njihovi heroji su bili Supermen, Betmen, da ne kažem Kapetan Amerika, i služili su isključivo u propagandne svrhe.

Jedini čovek koji je u to doba ozbiljno shvatio uticaj stripova na mladež jeste Frederic Wertham, koji je i pisao o tome, te su Ameri čak i zabranili podosta naslova, a mnoge heroje poslali na đubrište do pojave revampirizacije naslova početkom 60-ih i pojave Srebrnog doba stripa.

Neko je okačio Blek vs. Vendetta:

Italijanski stripovi nikada nisu prošli tako rigoroznu cenzuru kao američki Marvel i DC koji su bili pred gašenjem zbog Werthama. I to isključivo zato što su među najpopularnijim naslovima imali vesterne poput Zagora, Texa, Pecos Kida, Cagliostra itd. Ili pak grafičke novele.

U Jugoslaviji je situacija bila dosta slična.

Dakle, kako je od američkih stripova u Jugoslaviji bio popularan samo Srebrni Letač, uz naravno, Garfilda i Diznijeve heroje, i kako tadašnji Jugosloveni veze nisu imali o tome šta se sve dešavalo u istoriji američkog stripa, ostalo je uvreženo mišljenje da su italijanski stripovi "lagani vesterni za zabavu".

Dakle, SBE nikad nije napustio svoje zlatno doba, samo ga je modifikovao. Odnosno, Teks i Zagor nisu prošli kroz bronzano i ušli u moderno doba, oni su zapeli negde na srebrnom gde je najgore možda što se može primetiti prekomerno unošenje alkohola i možda koji nasilniji zločin.

Jedino ozbiljno čega se ja sećam a da se tiče Zagora, jeste prvih par brojeva iz sage koju je izdao Vanini - o trgovini robljem i ratu između Komanča i teksaške Vlade. Uz par ružnih scena.

SBE je u srebrno i bronzano doba najviše ušao zahvaljujući Dilanu Dogu - stripu bez dlake na jeziku kako ga ja zovem, a apsolutnu modernizaciju žanrova i likova, njihovu dublju psihologizaciju, sa osvrtom na unutrašnju borbu, radije nego na samu radnju i dinamiku, doživljava uz Magičnog Vetra i Kena Parkera.

Naveo sam naravno, samo neke ključne tačke.

E sad, kako SBE nikad nije morao da "preseče", te je samo manje modifikovane Zagora i Teksa ostavio kao ikone i zaštitne znakove kuće i nastavio da ih štampa u manje-više neizmenjenoj formi, srljanju iz avanture u avanturu, i kako je akcenat ostao na njima, tako SBE niko ne može ozbiljno da shvati.

A da ne spominjem da je ovo doba, kao i za svaku umetnost, maksimalno neprofitabilno, i bilo bi idiotski da pokušaju da se odreknu dva svoja najjača aduta.

Toliko od mene :)

Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15
Go to Top of Page

Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts

Member since 13/07/2013

Posted - 21/08/2013 : 21:19:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Rahazlam a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by -jeremija-

Iskreno, nemam snage ni vremena da listam 5 stranica, evo mojih 5 centi:

Stripovi se, pre svega, tretiraju kao jeftino štivo zbog svojih korena, pre svega. Stripovi su najpre bili zabavna forma umetnosti, kratke crtice za one koji tada nisu uspevali kao reklamni agenti, te su crtali stripiće na jednostavne scenarije.

Prvi popularni stripovi su se prodavali za cent, dva, pet, i njihovi heroji su bili Supermen, Betmen, da ne kažem Kapetan Amerika, i služili su isključivo u propagandne svrhe.

Jedini čovek koji je u to doba ozbiljno shvatio uticaj stripova na mladež jeste Frederic Wertham, koji je i pisao o tome, te su Ameri čak i zabranili podosta naslova, a mnoge heroje poslali na đubrište do pojave revampirizacije naslova početkom 60-ih i pojave Srebrnog doba stripa.

Neko je okačio Blek vs. Vendetta:

Italijanski stripovi nikada nisu prošli tako rigoroznu cenzuru kao američki Marvel i DC koji su bili pred gašenjem zbog Werthama. I to isključivo zato što su među najpopularnijim naslovima imali vesterne poput Zagora, Texa, Pecos Kida, Cagliostra itd. Ili pak grafičke novele.

U Jugoslaviji je situacija bila dosta slična.

Dakle, kako je od američkih stripova u Jugoslaviji bio popularan samo Srebrni Letač, uz naravno, Garfilda i Diznijeve heroje, i kako tadašnji Jugosloveni veze nisu imali o tome šta se sve dešavalo u istoriji američkog stripa, ostalo je uvreženo mišljenje da su italijanski stripovi "lagani vesterni za zabavu".

Dakle, SBE nikad nije napustio svoje zlatno doba, samo ga je modifikovao. Odnosno, Teks i Zagor nisu prošli kroz bronzano i ušli u moderno doba, oni su zapeli negde na srebrnom gde je najgore možda što se može primetiti prekomerno unošenje alkohola i možda koji nasilniji zločin.

Jedino ozbiljno čega se ja sećam a da se tiče Zagora, jeste prvih par brojeva iz sage koju je izdao Vanini - o trgovini robljem i ratu između Komanča i teksaške Vlade. Uz par ružnih scena.

SBE je u srebrno i bronzano doba najviše ušao zahvaljujući Dilanu Dogu - stripu bez dlake na jeziku kako ga ja zovem, a apsolutnu modernizaciju žanrova i likova, njihovu dublju psihologizaciju, sa osvrtom na unutrašnju borbu, radije nego na samu radnju i dinamiku, doživljava uz Magičnog Vetra i Kena Parkera.

Naveo sam naravno, samo neke ključne tačke.

E sad, kako SBE nikad nije morao da "preseče", te je samo manje modifikovane Zagora i Teksa ostavio kao ikone i zaštitne znakove kuće i nastavio da ih štampa u manje-više neizmenjenoj formi, srljanju iz avanture u avanturu, i kako je akcenat ostao na njima, tako SBE niko ne može ozbiljno da shvati.

A da ne spominjem da je ovo doba, kao i za svaku umetnost, maksimalno neprofitabilno, i bilo bi idiotski da pokušaju da se odreknu dva svoja najjača aduta.

Toliko od mene :)

Neda ti se citat al ti se zato da pisat!!
Go to Top of Page

milandj3
Average Member

Serbia
614 Posts

Member since 17/08/2006

Posted - 22/08/2013 : 08:00:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit milandj3's Homepage  Send milandj3 a Private Message  Reply with Quote
Bonelijevi stripovi su proizvod za masovnu distribuciju kao sto su to cokolade, pivo ili jogurt. Nikakvu umetnicku vrednost i neke velike mudrosti ne treba traziti od necega sto se proizvodi serijski.
Oni samo imaju tu srecu da im upotrebna vrednost ne prolazi kao sto je to slucaj s pojedenom cokoladom ili ispijenim pivom pa se iz generacije u generaciju mozemo vracati svakoj pojedinacnoj prici po sistemu razliciti ljudi-razliciti ukusi ili pak trgovati sveskama na sekundarnom trzistu.
Percepcija ljudi o stripovima kao zabavi za klince verovatno proistice iz onih debilnih naslovnih strana-slikovnica, (pogotovo one Mikicine bravure gde autor samo gleda da bude sto zapetljanije i akciono nastrojeno)
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000