Author |
Topic |
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 19/08/2013 : 22:46:10
|
quote: Originally posted by Zagor12
Btw. zar nitko nije shvatio, a to sam rekao više puta, da ja u ovog Zagora ne bi dirao već bi moja verzija bila potpuno nova edicija u potpuno različitom univerzumu, namijenjena potpuno različitim čitateljima (i tržištu)?
Da, to je nesto o cemu sam i ja u proslosti govorio, pogotovo mi se svidja ideja o divljem Dark Zagoru. Crteze smo imali priliku u vise navrata da vidimo na forumu. http://www.deviantart.com/art/Zagor-te-nay-54647964 Bilo bi dobro, ali...Mozda jednog dana. |
Edited by - King Warrior on 19/08/2013 22:47:36 |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 19/08/2013 : 22:49:28
|
quote: Originally posted by King Warrior
Btw. zar nitko nije shvatio, a to sam rekao više puta, da ja u ovog Zagora ne bi dirao već bi moja verzija bila potpuno nova edicija u potpuno različitom univerzumu, namijenjena potpuno različitim čitateljima (i tržištu)?
Da, to je nesto o cemu sam i ja u proslosti govorio, pogotovo mi se svidja ideja o divljem Dark Zagoru. Crteze smo imali priliku u vise navrata da vidimo na forumu. http://www.deviantart.com/art/Zagor-te-nay-54647964 Bilo bi dobro, ali...Mozda jednog dana.
Da, ovo bi za tadašnji kontekst čak bilo i najrealnije. Predobro izgleda. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 19/08/2013 : 22:52:48
|
quote: Originally posted by Rahazlam
Glupe li ideje za "moderniziranje" zagora bas ga nisi moderniziro nego si ga samo sjebo i to zestoko sjebo jebo ga ti odakle ti padne napamet ta ideja!!!
Tvoja ideja o kraju serijala je još debilnija pa te ne zasipam uvredama iako bih možda trebao.
Apsolutno te podržavam. Samo bi ja tu promjenila još jedan detalj - ime junaka. |
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 19/08/2013 : 23:02:12
|
quote: Originally posted by tinton
Pa i ja bi rat samo ne bih pobio sve indijance kakvog to ima smisla
Kako nema nebi valjda da indijanci ubiju sve bijelce??????
U kojem to ratu na svijetu su svi s protivnicke strane umrli? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Posted - 19/08/2013 : 23:04:02
|
U kojem to ratu su svi s jedne strane umrli?
|
|
|
|
grofica Varga
stripovi.com suradnik
Germany
1202 Posts
Member since 15/12/2009 |
Posted - 19/08/2013 : 23:08:22
|
U napadu na jajnu stanicu. Svi ovi drugi crknu a jedan pobjedi. |
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 19/08/2013 : 23:11:22
|
quote: Originally posted by zlatko900
quote: Originally posted by grofica Varga
... Smatram da nerazumijevanje masa ide najviše od onih koji nemaju neki hobi i nešto u što će se uložiti, jer da imaju išta takvog prepoznali bi i cijenili to kod onog drugog, čak i u slučaju da njihovi hobiji nemaju baš ništa zajedničko.
Kad ulovim zlatnu ribicu poželjet ću samo jednu želju-da oženim djevojku koja voli stripove. Pa zamisli taj suživot-red stripa/red ljubavi. Nema onog kvocanja "pa šta će ti to..." Eh,da...
Meni se tu posrećilo Šta ćete, neko u životu pati a neko ne |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 20/08/2013 00:51:03 |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Posted - 20/08/2013 : 00:56:32
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
... Smatram da nerazumijevanje masa ide najviše od onih koji nemaju neki hobi i nešto u što će se uložiti, jer da imaju išta takvog prepoznali bi i cijenili to kod onog drugog, čak i u slučaju da njihovi hobiji nemaju baš ništa zajedničko.
Kad ulovim zlatnu ribicu poželjet ću samo jednu želju-da oženim djevojku koja voli stripove. Pa zamisli taj suživot-red stripa/red ljubavi. Nema onog kvocanja "pa šta će ti to..." Eh,da...
Meni se tu posrećilo Šta ćete, neko u životu pati a neko ne
Većini cura koje ja poznajem je to baš cool. Opet, nekima nije. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 20/08/2013 : 10:35:49
|
Takvog rata nikada nije ni bilo ovo bi bio rat do kraja dok jedna rasa ne nestane!!! |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Posted - 20/08/2013 : 10:36:55
|
Glupe li ideje za "moderniziranje" zagora bas ga nisi moderniziro nego si ga samo sjebo i to zestoko sjebo jebo ga ti odakle ti padne napamet ta ideja!!!
Tvoja ideja o kraju serijala je još debilnija pa te ne zasipam uvredama iako bih možda trebao.
Vjeruj mi da je nolita ziv i on bi se slozio s mojom idejom |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
Posted - 20/08/2013 : 13:48:42
|
Vjeruj mi da je nolita ziv i on bi se slozio s mojom idejom
|
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
Rider of the lighting
Starting Member
5 Posts
Member since 17/12/2011 |
Posted - 20/08/2013 : 14:32:14
|
Vjeruj mi da je nolita ziv i on bi se slozio s mojom idejom
Najveci fail koji sam video ikada na strip forumima... |
|
|
Opti
stripovi.com suradnik
Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 20/08/2013 : 18:04:11
|
Bože dragi...
Ti baš ne kužiš da te Rahazlam ne zajebava cijelo vrijeme ili? |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
Posted - 20/08/2013 : 18:13:47
|
quote: Originally posted by Opti
Bože dragi...
Ti baš ne kužiš da te Rahazlam ne zajebava cijelo vrijeme ili?
Ako se zajebava onda to čini majstorski... Jer mogli bismo reći da mu je onda svaki post zajebancija. |
|
|
|
roby05
Advanced Member
Croatia
3016 Posts
Member since 26/07/2013 |
Posted - 20/08/2013 : 18:33:20
|
quote: Originally posted by Opti
Bože dragi...
Ti baš ne kužiš da te Rahazlam ne zajebava cijelo vrijeme ili?
Ako se zajebava onda to čini majstorski... Jer mogli bismo reći da mu je onda svaki post zajebancija.
Ne primaj u prsa bas sve,da nije zajebancije poludili bi,jedino da on ne zna da te zajebava. |
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju. |
|
|
zlatko900
Average Member
945 Posts
Member since 28/01/2012 |
Posted - 20/08/2013 : 22:44:42
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Kad ulovim zlatnu ribicu poželjet ću samo jednu želju-da oženim djevojku koja voli stripove. Pa zamisli taj suživot-red stripa/red ljubavi. Nema onog kvocanja "pa šta će ti to..." Eh,da... Jbg.-bolje se roditi bez ku...nego bez sreće. Ako imaš sreće narast će i on.
Meni se tu posrećilo Šta ćete, neko u životu pati a neko ne
|
|
|
The Great Duck
Starting Member
65 Posts
Member since 03/05/2013 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19694 Posts
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Posted - 21/08/2013 : 18:28:44
|
Samo vi pricajte sta ocete ali ja sam siguran da bi se Nolita slozio samnom pa ipak je zagor njegov "sin" u svakom slucaju cijeli serijal ostavlja bolji djam da se sada zavrsi nego sa jos 5oo vjerojatno glupih prica!! |
|
|
Zagor12
Advanced Member
Croatia
6763 Posts
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Member since 14/08/2012 |
Posted - 21/08/2013 : 20:29:43
|
Iskreno, nemam snage ni vremena da listam 5 stranica, evo mojih 5 centi:
Stripovi se, pre svega, tretiraju kao jeftino štivo zbog svojih korena, pre svega. Stripovi su najpre bili zabavna forma umetnosti, kratke crtice za one koji tada nisu uspevali kao reklamni agenti, te su crtali stripiće na jednostavne scenarije.
Prvi popularni stripovi su se prodavali za cent, dva, pet, i njihovi heroji su bili Supermen, Betmen, da ne kažem Kapetan Amerika, i služili su isključivo u propagandne svrhe.
Jedini čovek koji je u to doba ozbiljno shvatio uticaj stripova na mladež jeste Frederic Wertham, koji je i pisao o tome, te su Ameri čak i zabranili podosta naslova, a mnoge heroje poslali na đubrište do pojave revampirizacije naslova početkom 60-ih i pojave Srebrnog doba stripa.
Neko je okačio Blek vs. Vendetta:
Italijanski stripovi nikada nisu prošli tako rigoroznu cenzuru kao američki Marvel i DC koji su bili pred gašenjem zbog Werthama. I to isključivo zato što su među najpopularnijim naslovima imali vesterne poput Zagora, Texa, Pecos Kida, Cagliostra itd. Ili pak grafičke novele.
U Jugoslaviji je situacija bila dosta slična.
Dakle, kako je od američkih stripova u Jugoslaviji bio popularan samo Srebrni Letač, uz naravno, Garfilda i Diznijeve heroje, i kako tadašnji Jugosloveni veze nisu imali o tome šta se sve dešavalo u istoriji američkog stripa, ostalo je uvreženo mišljenje da su italijanski stripovi "lagani vesterni za zabavu".
Dakle, SBE nikad nije napustio svoje zlatno doba, samo ga je modifikovao. Odnosno, Teks i Zagor nisu prošli kroz bronzano i ušli u moderno doba, oni su zapeli negde na srebrnom gde je najgore možda što se može primetiti prekomerno unošenje alkohola i možda koji nasilniji zločin.
Jedino ozbiljno čega se ja sećam a da se tiče Zagora, jeste prvih par brojeva iz sage koju je izdao Vanini - o trgovini robljem i ratu između Komanča i teksaške Vlade. Uz par ružnih scena.
SBE je u srebrno i bronzano doba najviše ušao zahvaljujući Dilanu Dogu - stripu bez dlake na jeziku kako ga ja zovem, a apsolutnu modernizaciju žanrova i likova, njihovu dublju psihologizaciju, sa osvrtom na unutrašnju borbu, radije nego na samu radnju i dinamiku, doživljava uz Magičnog Vetra i Kena Parkera.
Naveo sam naravno, samo neke ključne tačke.
E sad, kako SBE nikad nije morao da "preseče", te je samo manje modifikovane Zagora i Teksa ostavio kao ikone i zaštitne znakove kuće i nastavio da ih štampa u manje-više neizmenjenoj formi, srljanju iz avanture u avanturu, i kako je akcenat ostao na njima, tako SBE niko ne može ozbiljno da shvati.
A da ne spominjem da je ovo doba, kao i za svaku umetnost, maksimalno neprofitabilno, i bilo bi idiotski da pokušaju da se odreknu dva svoja najjača aduta.
Toliko od mene :) |
Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15 |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Posted - 21/08/2013 : 21:19:57
|
quote: Originally posted by -jeremija-
Iskreno, nemam snage ni vremena da listam 5 stranica, evo mojih 5 centi:
Stripovi se, pre svega, tretiraju kao jeftino štivo zbog svojih korena, pre svega. Stripovi su najpre bili zabavna forma umetnosti, kratke crtice za one koji tada nisu uspevali kao reklamni agenti, te su crtali stripiće na jednostavne scenarije.
Prvi popularni stripovi su se prodavali za cent, dva, pet, i njihovi heroji su bili Supermen, Betmen, da ne kažem Kapetan Amerika, i služili su isključivo u propagandne svrhe.
Jedini čovek koji je u to doba ozbiljno shvatio uticaj stripova na mladež jeste Frederic Wertham, koji je i pisao o tome, te su Ameri čak i zabranili podosta naslova, a mnoge heroje poslali na đubrište do pojave revampirizacije naslova početkom 60-ih i pojave Srebrnog doba stripa.
Neko je okačio Blek vs. Vendetta:
Italijanski stripovi nikada nisu prošli tako rigoroznu cenzuru kao američki Marvel i DC koji su bili pred gašenjem zbog Werthama. I to isključivo zato što su među najpopularnijim naslovima imali vesterne poput Zagora, Texa, Pecos Kida, Cagliostra itd. Ili pak grafičke novele.
U Jugoslaviji je situacija bila dosta slična.
Dakle, kako je od američkih stripova u Jugoslaviji bio popularan samo Srebrni Letač, uz naravno, Garfilda i Diznijeve heroje, i kako tadašnji Jugosloveni veze nisu imali o tome šta se sve dešavalo u istoriji američkog stripa, ostalo je uvreženo mišljenje da su italijanski stripovi "lagani vesterni za zabavu".
Dakle, SBE nikad nije napustio svoje zlatno doba, samo ga je modifikovao. Odnosno, Teks i Zagor nisu prošli kroz bronzano i ušli u moderno doba, oni su zapeli negde na srebrnom gde je najgore možda što se može primetiti prekomerno unošenje alkohola i možda koji nasilniji zločin.
Jedino ozbiljno čega se ja sećam a da se tiče Zagora, jeste prvih par brojeva iz sage koju je izdao Vanini - o trgovini robljem i ratu između Komanča i teksaške Vlade. Uz par ružnih scena.
SBE je u srebrno i bronzano doba najviše ušao zahvaljujući Dilanu Dogu - stripu bez dlake na jeziku kako ga ja zovem, a apsolutnu modernizaciju žanrova i likova, njihovu dublju psihologizaciju, sa osvrtom na unutrašnju borbu, radije nego na samu radnju i dinamiku, doživljava uz Magičnog Vetra i Kena Parkera.
Naveo sam naravno, samo neke ključne tačke.
E sad, kako SBE nikad nije morao da "preseče", te je samo manje modifikovane Zagora i Teksa ostavio kao ikone i zaštitne znakove kuće i nastavio da ih štampa u manje-više neizmenjenoj formi, srljanju iz avanture u avanturu, i kako je akcenat ostao na njima, tako SBE niko ne može ozbiljno da shvati.
A da ne spominjem da je ovo doba, kao i za svaku umetnost, maksimalno neprofitabilno, i bilo bi idiotski da pokušaju da se odreknu dva svoja najjača aduta.
Toliko od mene :)
Neda ti se citat al ti se zato da pisat!! |
|
|
milandj3
Average Member
Serbia
614 Posts
Member since 17/08/2006 |
Posted - 22/08/2013 : 08:00:12
|
Bonelijevi stripovi su proizvod za masovnu distribuciju kao sto su to cokolade, pivo ili jogurt. Nikakvu umetnicku vrednost i neke velike mudrosti ne treba traziti od necega sto se proizvodi serijski. Oni samo imaju tu srecu da im upotrebna vrednost ne prolazi kao sto je to slucaj s pojedenom cokoladom ili ispijenim pivom pa se iz generacije u generaciju mozemo vracati svakoj pojedinacnoj prici po sistemu razliciti ljudi-razliciti ukusi ili pak trgovati sveskama na sekundarnom trzistu. Percepcija ljudi o stripovima kao zabavi za klince verovatno proistice iz onih debilnih naslovnih strana-slikovnica, (pogotovo one Mikicine bravure gde autor samo gleda da bude sto zapetljanije i akciono nastrojeno)
|
|
|
Topic |
|