Author |
Topic  |
DOMI
Advanced Member

Croatia
5279 Posts
Member since 19/06/2007 |
Posted - 22/08/2013 : 10:20:54
|
quote: Originally posted by delboj
quote: Originally posted by supermark
sa japanom bi veci problem bio potpuno druga zivotna filozofija i pogled na svijet
kod njih je: red, rad, rad, rad, rad i disciplina a kod nas: radi sto manje, pokusaj se izvući od posla što više, sjebi susjeda i slično... nešto oko čega se cijeli AF vrti i čemu se izruguje
Ovo bi moralo da bude u prošlom vremenu, danas se Bunker izruguje čitaocima stalno se vrteći oko istih besmislica.
NAJBOLJE SROČENO DO SADA, pretužno je uopće otvarati taj ME, s druge strane kolekcionari su izluđeni - moraju imati sve u kolekciji a štivo je doslovno pred-školsko ,, o crtežu niti neću
44 godine Alan Forda u HR  |
• 55 god.Alan Forda u HR • Od 1970.-2017.izdana su 1063 broja (ukljucujuci Klasik, Super KL, Zlatni KL) • • Od 2022.Alan Ford u originalnim tablama formata 17x24 cm u novom kolekcionarskom TOP izdanju • |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Member since 06/07/2009 |
Posted - 22/08/2013 : 10:54:45
|
Vjerojatno nikad neću razumjeti ljude koji skupljaju stripove a ne čitaju ih. U čemu je onda poanta?  |
Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!! |
 |
|
supermark
stripovi.com suradnik

(1).jpg)
Croatia
29664 Posts
Member since 06/02/2007 |
Posted - 22/08/2013 : 11:18:04
|
a valjda isto kao sa markicama ili salvetama ili auticima, skupljas da imas i sa figuricama se tko rijetko igra, a puno ih skuplja |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Member since 21/03/2010 |
Posted - 22/08/2013 : 23:35:35
|
quote: Originally posted by paro
Bolje poklopac nego šuplji lonac ko ti 
misliš da si ti nešto drugo? |
"Nothing lasts forever." |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8625 Posts
Member since 30/03/2005 |
Posted - 23/08/2013 : 00:05:33
|
quote: Originally posted by Darth Ivan
Bolje poklopac nego šuplji lonac ko ti 
misliš da si ti nešto drugo?
Ne da mislim, nego znam 
Ajde ajde Ivek, ohladi malo.. Odi pročitaj Fetiš, Skupocjenu marku, Hitnu pomoć il neki četvrti treš...pa buš se smiril   |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 23/08/2013 : 02:13:48
|
Ne da mislim, nego znam 
Ajde ajde Ivek, ohladi malo..
potpuno sam smiren, prijatelju moj 
quote: Odi pročitaj Fetiš, Skupocjenu marku, Hitnu pomoć il neki četvrti treš...pa buš se smiril  
kaj, pa ima ih i u Magnus-Bunker periodu, kad smo kod trasheva. ja bi izdvojio: "Sportska afera", "Spašavaj se tko može", "Poziv na krstarenje", "Iznenadna ideja"...ima ih još.
i što sad?
razdoblje Bunker-Piffarerio je po tom kriteriju sranje, a Magnus-Bunker je iz istih razloga kvalitetno? svašta. |
Edited by - Darth Ivan on 23/08/2013 16:28:44 |
 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1396 Posts
Member since 29/05/2004 |
Posted - 23/08/2013 : 08:19:16
|
Ne da mislim, nego znam 
Ajde ajde Ivek, ohladi malo..
potpuno sam smiren, prijatelju moj 
quote: Odi pročitaj Fetiš, Skupocjenu marku, Hitnu pomoć il neki četvrti treš...pa buš se smiril  
kaj, pa ima ih i u Magnus-Bunker periodu, kad smo kod trasheva. ja bi izdvojio: "Sportska afera", "Spašavaj se tko može", "Poziv na krstarenje", "Iznenadna ideja"...ima ih još.
i što sad?
razdoblje Magnus-Piffarerio je po tom kriteriju sranje, a Magnus-Bunker je iz istih razloga kvalitetno? svašta.
Meni sve te epizode imaju svoj šmek i dobre su mi! Kad se setim samo "Bolnica bez nade" kada njegova Visost umota Jeremiju u plahte da bi se uvukao da njuška po bolnici gde je smešten general War koji ima amneziju. Pa kada kaže doktoru "Doktore pomozite, moj se dječak sav opekao" ili po sto puta pita "Doktore, molim vas recite mi kako je mojemu dječaku?"   |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/08/2013 : 10:53:12
|
 TEMA 7

Je li Magnusov udio stvaralaštva u stripu bio veći nego što se mislilo? Za koliko je gegova bio zaslužan crtež, a za koliko scenarij? Jeste li čitali koji od drugih Magnusovih radova? Kako se mogu usporediti s AF? Što mislite o Magnusovom crtežu u epizodi Hik, hik, hura!? |
Edited by - Opti on 23/08/2013 11:08:55 |
 |
|
Jasko
Advanced Member

(2).gif)
Nicaragua
6228 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 23/08/2013 : 11:19:45
|
Ne znam koliki se misli da je, no da je bio veliki (ako ne i ravnopravan) - je. Uostalom, Alan Ford ne bi bio Alan Ford da ga je crtao (otpočetka) Pifarerio ili Peruca.
Bio je zaslužan i crtež, mada lošem scenariju ni crtež ne pomaže. Nekako mi se čini da je Manjus ravnopravno učestvovao u kreiranju stripa (uostalom, Manjus nije samo crtač), te da je njegov crtež i deo njegove priče (viđenja priče).
Pifarerio je sasvim drugačiji tip i Alan sa njim je otišao u drugačiju fazu. Ne verujem da je Pifarerio značajno učestvovao u bilo čemu drugom osim crtanju. Kako i u njegovoj eri ima dobrih epizoda, može se reći da je i Bunker (Ripli) znao da napiše dobru priču i bez Manjusa. Te priče bi bile još bolje, upečatljivije sa Manjusom.
Eto, iako je Romanini imao sličan stil Manjusovom, kladim se da bi Manjus bolje izvukao "Suhu šljivu". Dodao bi svoj pečat samom (tupavom) scenariju i priča bi i ličila na nešto. Dakle, Bunker je još tada umeo propisno da zasere sa svojim glupostima i verujem da je u B&M fazi ovaj drugi znao da mu kaže "Znaš šta Max, a zašto ne bi ovo ovako uradili?". Otud i kult njihove saradnje na ovim prostorima.
I kada bi se malo pozabavili tim izričitim stavovima Bunkera kako je AF njegovo i samo njegovo čedo (čak i sudski dokazano), onda bismo mogli frojdovski da zaključimo da to nije baš tako (jer čemu toliko dokazivanja da jeste, zato što nije?) (: |
Edited by - Jasko on 23/08/2013 11:21:13 |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/08/2013 : 11:24:47
|
quote: Originally posted by Opti Je li Magnusov udio stvaralaštva u stripu bio veći nego što se mislilo? Za koliko je gegova bio zaslužan crtež, a za koliko scenarij?
Danas je već poznata činjenica (koliko god ju Bunker htio sakriti ) da su njih dvojica surađivali i što se scenarija tiče. Magnus je neke Bunkerove dijaloge mijenjao ili prilagođavao ih svome crtežu. Koliko god ovdje neki to ne htjeli priznati (Darth Ivan ), Piffine epizode diče se scenarijem za nekoliko klasa lošijim od onih Magnusovih. Ne znam je li u pitanju novi crtač, ali fore u Piffinim brojevima uvijek su mi izgledale nekako bezvoljne i sumorne. Vjerojatno je Bunker i bio nostalgičan na suradnju s Magnusom jer je u 150. broju ubačen neki plakat na zidu, a na plakatu piše nešto u stilu: "Magnus i Bunker u seriji Zlatni dani - kako nam je lijepo bilo! 75 nastavaka, 75!"
quote: Originally posted by Opti Jeste li čitali koji od drugih Magnusovih radova? Kako se mogu usporediti s AF?
Čitao sam Satanik, Kriminala, Neznanca, Texonea Dolina terora, i to je ugl. to. Prva dva nemaju veze s AF-om. Satanik i Kriminal spadaju pod giallo žanr (i to prilično nespretno obrađen) s humorom ni u tragovima. Magnusov crtež ozbiljan, ali slabiji nego u AF zbog statičnih likova i lošeg otiska. Što se tiče Neznanca, pa mogao bih napisati i recenziju za njega jednog lijeog sunčanog dana, ako mi se bude dalo. Još jedan u stilu "fummeto per adolti" kao Satanik i Kriminal, ali ovaj put s eksplicitnijim scenama, od kojih većina su, pretpostavljam, bila uvrštena u strip čisto za kontroverzu i "shock value". Radnja je dobra, a crtež je odličan; neki mix karikature iz AFa i ozbiljnog tona K&S, likovi izgledaju svi fenomenalno. Texone je predobar, u crtačkom smislu (nije mi se dalo pratiti scenarij pa jedva znam o čemu se radi, jebiga Texove priče su mi dosadne ). Ako ste Magnusov fan, onda ovo definitivno treba pročitati bar jednom (kao da vam ja trebam to reći ). Prizori i likovi fenomenalno dočarani, apsolutni must read.
quote: Originally posted by Opti Što mislite o Magnusovom crtežu u epizodi Hik, hik, hura!?
Ja još uvijek ne razumijem zašto ljudi blate taj crtež. Zato jer nema detalja kao prije? Gle čuda, ovo mi je najbolje nacrtana epizoda AF, baš u sebi sadrži neki duh kojeg ostali Magnusovi radovi (po meni) nisu uspjeli nadmašiti. Kažu da je crtež sličan Družini od vješala po minimalizmu, ali ne znam šta reći na to jer nikad nisam čitao DOV (izgubio sam zanimanje za to nakon što sam pročitao onih očajnih 25 epizoda Maxmagnusa, koji je tematski sličan DOV.)
|
Edited by - Opti on 23/08/2013 11:24:59 |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/08/2013 : 11:45:37
|
quote: Originally posted by Jasko
Eto, iako je Romanini imao sličan stil Manjusovom, kladim se da bi Manjus bolje izvukao "Suhu šljivu". Dodao bi svoj pečat samom (tupavom) scenariju i priča bi i ličila na nešto. Dakle, Bunker je još tada umeo propisno da zasere sa svojim glupostima i verujem da je u B&M fazi ovaj drugi znao da mu kaže "Znaš šta Max, a zašto ne bi ovo ovako uradili?". Otud i kult njihove saradnje na ovim prostorima.
Ugh, Suha šljiva. Vjerojatno najgori AF kojeg sam imao prilike pročitati. Ove Minuette-priče bar imaju izliku: piše ih starac u sedamdesetima. Ali ova Suha ščjiva... Ne, nema opravdanja. Koji užasan, užasan scenarij.      |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 23/08/2013 : 13:59:06
|
quote: Originally posted by Opti
Vjerojatno nikad neću razumjeti ljude koji skupljaju stripove a ne čitaju ih. U čemu je onda poanta? 
A čuj, ovisi što misliš pod time... Možeš ti kupiti jedan primjerak za čitanje i koje onda možda posuđuješ frendovima, a možda uzmeš još i jedan primjerak za kolekciju, da stoji glancer. I onda još uzmeš primjerak iz svakog novog reizdanja jer postoji neka važna razlika između njih pa treba i njih imati (jer moraš imati sva izdanja tog stripa), itd. A imaš i one koji kupuju stripove nadajući se da će jednog dana uspjeti sve to pročitati, a nažalost nikako ne stižu... Ko ja, jednostavno je previše toga... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 23/08/2013 : 14:03:33
|
Witchcraft Alan Ford SA EX 29 | 122 str. by opti Vješticu Witchraft 1707. godine na lomači su spalili članovi obitelji Burdon. Tristo godina kasnije, vraća se iz mrtvih ne bi li se osvetila posljednjem pripadniku loze Burdonovih, koji ispada biti agent FBI-a James Burdon Roland, suradnik Alana i Minuette.

Da, okačimo i novu Optijevu recku, za slučaj da netko nije primijetio i komentirao... Mada, nekako ne bih mogao reći da je baš ova najlošija. Ima ih ovih novijih dosta jako loših, više manje svaki o paralelnoj dimenziji ili onoj gusarici... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/08/2013 : 16:07:16
|
Ne znam koje su najgore, ali sve u svemu ove što sad izlaze na kioscima podnošljivije su zbog boljeg prijevoda (tko to ono prevodi? Dok?). Usporedio sam prijevod broja Odmor bez odmora u SA izdanju i Borgisovom izdanju, i prijevod u SA je za klasu bolji. Dosta toga je promijenjeno u odnosu na izvornik (kao što je Brixy radio), ali ima i zanimljivih iznenađenja (spominje se Zagor ). |
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 23/08/2013 : 16:37:16
|
quote: Originally posted by Opti
Danas je već poznata činjenica (koliko god ju Bunker htio sakriti ) da su njih dvojica surađivali i što se scenarija tiče. Magnus je neke Bunkerove dijaloge mijenjao ili prilagođavao ih svome crtežu. Koliko god ovdje neki to ne htjeli priznati (Darth Ivan )
a kako neki ne mogu (ili neće) skužit neke stvari, koliko god ja to objašnjavam...
quote: Piffine epizode diče se scenarijem za nekoliko klasa lošijim od onih Magnusovih. Ne znam je li u pitanju novi crtač, ali fore u Piffinim brojevima uvijek su mi izgledale nekako bezvoljne i sumorne.
mislim da je za sve to zaslužan Bunker, sumnjam da je Piffarerio smišljao scenarij, vjerojatno je samo crtao.
sad kad si spomenuo post-Magnus humor, meni on sam po sebi ima neke draži, al nije to "taj". kako sam ja to doživio: prvih 75 nekako više imaju tu crnohumornu nit. ove iz Piffarerijevog razdoblja su više ko neki slapstick humor. ako ste recimo čitali Asterixa iz Uderzo-solo perioda, tu je recimo stvar dosta slična. isto iz neke crnohumorne, satirične u slapstick.
quote: Ja još uvijek ne razumijem zašto ljudi blate taj crtež. Zato jer nema detalja kao prije?
detalji su manje bitna stvar (ne kažem nebitna), problem je u tome što se jednostavno osjeti da se Magnus nije posebno potrudio. ili drugim riječima, vidiš da je epizodu crtao Magnus, i to ti je ono, odmah očekuješ više. a dobiješ manje. ja sam imao osjećaj da je frajer nacrtao tu epizodu, eto, jer mu je netko rekao da to mora odradit. |
Edited by - Darth Ivan on 23/08/2013 16:40:59 |
 |
|
Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts
Posted - 23/08/2013 : 17:04:03
|
Eto, meni je crtež u toj epizodi 3x bolji nego u prvih 75. A što se tiče Piffinih perioda, ima nekih zakopanih dragulja, ali većinom je smeće poput Drvene noge. Možemo li sada prestati s Piffom ako je tema Magnus? 
Paro, iščekujem tvoje uplitanje. Ipak si ti magnusolog, je li... |
Edited by - Opti on 23/08/2013 19:10:15 |
 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8625 Posts
Posted - 24/08/2013 : 11:21:27
|
Ček malo tebi su Poziv na krstarenje i Spašavaj se tko može treševi???
Ma bravo...

I dalje bez pravog argumenta... A sad baci Pikovu dvojku u ruke i na čitanje Živio Piffa i njegov statični crtež |
There he goes. One of God's own prototypes. A high-powered mutant of some kind never even considered for mass production. Too weird to live, and too rare to die.
|
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 24/08/2013 : 21:42:59
|
Ček malo tebi su Poziv na krstarenje i Spašavaj se tko može treševi???
Ma bravo...

i evo jednih od onih komentara: gospodo, ajmo se vrijeđat...
da, meni su "Spašavaj se tko može" i "Poziv na krstarenje" treševi.
zašto?
jednostavno. te epizode su mi dosadne i nezanimljive.
quote: I dalje bez pravog argumenta...
da, a ti si kao argumentirao zašto se ne slažeš s mojim mišljenjem. daj ajde...
quote: A sad baci Pikovu dvojku u ruke i na čitanje Živio Piffa i njegov statični crtež
čitao sam to, ta je isto sranje.
|
Edited by - Darth Ivan on 24/08/2013 21:47:22 |
 |
|
danielp
Senior Member

Serbia
1396 Posts
Member since 29/05/2004 |
|
paro
stripovi.com suradnik

Croatia
8625 Posts
Posted - 25/08/2013 : 10:22:51
|
da, a ti si kao argumentirao zašto se ne slažeš s mojim mišljenjem. daj ajde...
Nemam ja šta argumentirat, ja i dalje čekam..
quote: kaj, jel zato kaj su oni osnivači ovog stripa, pa to automatski znači da su epizode iz njihovog perioda najbolje?
..čekam da argumentiraš ovu svoju tvrdnju. Ja sam ti odgovorio kratko i jasno- Da. Scenaristički i crtački prvih 75 epizoda je najboljih u serijalu, a iskreno, osim što si izjavio da svi koji tako misle kake,te si očito emotivno vezan za Piffino razdoblje, nisi ponudio apsolutno ništa drugo da podržiš tu svoju smiješnu rečenicu. Navedi 75 epizoda koje su scenaristički ili crtački na nivou prvih 75 i to je to....ma vraga, evo navedi ih 40.. |
|
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47582 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 25/08/2013 : 14:47:26
|
..čekam da argumentiraš ovu svoju tvrdnju.
ne znam jel ima smisla uopće.
ako i argumentiram, hoće li to promijenit tvoje mišljenje? neće.
hoćeš li onda prestat podj.....t i govorit kako ja favoriziram ili kako sam emotivno vezan za Piffarerija i što sve ne? nećeš.
quote: Ja sam ti odgovorio kratko i jasno- Da.Scenaristički i crtački prvih 75 epizoda je najboljih u serijalu, a iskreno, osim što si izjavio da svi koji tako misle kake,te si očito emotivno vezan za Piffino razdoblje, nisi ponudio apsolutno ništa drugo da podržiš tu svoju smiješnu rečenicu. Navedi 75 epizoda koje su scenaristički ili crtački na nivou prvih 75 i to je to....ma vraga, evo navedi ih 40..
ok, ti misliš da su prvih 75 epizoda najbolje, u scenarističkom i crtačkom smislu. i to je u redu. ja iskreno ne mislim tako (ako gledamo po ovom scenarističkom kriteriju) jer za mene ima odličnih epizoda i nakon Magnusa. čak štoviše, ima epizoda iz post-Magnus razdoblja koje bi radije uzeo za čitat nego ove iz Magnus-Bunker razdoblja koje sam naveo.
što se crtačkog kriterija tiče, tu se slažem definitivno. iako mislim da uopće nema smisla uspoređivat sve te crtače sa Magnusom jer bi to bilo ko da uspoređuješ dvojicu glumaca koji su zamijenili jedan drugog u istoj ulozi. a dvije različite osobe istovremeno znači drugačiji stil i pristup. zato s druge strane mislim da nije ni pošteno komparirat jer je svatko od njih imao svoj vlastiti stil, a sad, kome se sviđa dobro, kome ne, ne. čak i ako se radi o komparaciji, mislim da treba gledati ono što su post-Magnus crtači, da tako kažem, isporučili ili napravili za ovaj strip.
što se post-Magnus epizoda tiče, sad bi trebao sve njih ponovo pročitat jer ima nekih koje sam čitao jako davno pa se ni ne sjećam, iskreno. recimo onih najranijih Piffarerio epizoda, negdje do broja 90.al u svakom slučaju, ima nekih koje pamtim kao dobre.
od onih prvih nakon dolaska Klodovika su mi sve dobre više-manje, osim "Klodovikovog podviga" i onog zadnjeg s maharadžom Blitzom (koja je ok). s Gumiflexom su mi sve odlične, one prve s Katodikom su isto dobre, onda one sa Superhikom, "Opet živi Superhik", "Ralje" isto nije loše. onda "Veliki šišač", ta mi je odlična. al ovih ostalih, od 125. i onih "Meksiko" epizoda se ne sjećam.
"Luna park" i "Hipnosova svirka" nisu loše, onda ovaj drugi serijal s Gumiflexom je odličan. al ovih "Nasljedstvo iz Teksasa" i ostatak 140-ih se ne sjećam. od ovih još kasnijih "Čarobna lampa" mi je recimo dobra, ono s Melisom je ok...od ovih dalje se stvarno više ne sjećam ništa, jedino one gdje Bob vozi onaj Tour de France-like utrku, mislim da se zove "Ružičasta majica za Boba", ta mi je odlična recimo.
od onih najranijih Piffarerio epizoda dobre su mi "Sjećam se" (ove ostale sve do broja 90. sam zaboravio već) i od epizode Pop-Art su mi sve dobre više-manje, osim "Piromana". s time da su mi one epizode kad su Alan i Bob na mjesecu najbolje. |
 |
|
Zagor12
Advanced Member

- kopija.jpg)
Croatia
6763 Posts
Member since 23/08/2010 |
Posted - 25/08/2013 : 16:37:04
|
quote: što se crtačkog kriterija tiče, tu se slažem definitivno. iako mislim da uopće nema smisla uspoređivat sve te crtače sa Magnusom jer bi to bilo ko da uspoređuješ dvojicu glumaca koji su zamijenili jedan drugog u istoj ulozi. a dvije različite osobe istovremeno znači drugačiji stil i pristup. zato s druge strane mislim da nije ni pošteno komparirat jer je svatko od njih imao svoj vlastiti stil, a sad, kome se sviđa dobro, kome ne, ne. čak i ako se radi o komparaciji, mislim da treba gledati ono što su post-Magnus crtači, da tako kažem, isporučili ili napravili za ovaj strip.
I see your point, ali po tome bi ispalo da oko 90% diskusija o strip crtačima ne bi imalo ikakvog smisla. |
Z12 je sada Golub, ali sajt je ostao isti: http://superheroji.com.hr/ - Najnovije iz svijeta superheroja
|
 |
|
Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts
Posted - 26/08/2013 : 00:05:02
|
a čuj, ako ćemo ih i ić uspoređivat, onda možemo reć da komparacije ni nema.
jer su svi nekoliko klasa ispod Magnusa. |
 |
|
lwood
Advanced Member

Colombia
47582 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
Topic  |
|