Pre nekih godinu dana sam ga posudio iz knjižare u kojoj radim. Slučaj je hteo da ga pročitam kod devojke, a posle mene su to uradili i ona, njeni sestra i brat, koji inače naravno ne troše takve stvari. Stvarno dirljiva priča, a o vizuelnom delu da ne govorim.
Prva tri poglavlja, Mapa reke, Velovi tame i Silovanje raja, koji prikazuju život za opstanak Habibi i Zama u napuštenom brodu usred pustinje, su FANTASTIČNA! Kasnije kvalitet priče malkice opada, a i suviše je razvučena. Kraj dobar. Crtež kroz ceo album ODLIČAN! Svakako velika preporuka!
Nije prvo čitanje, ali teško je opisati taj osećaj kada neko prvi put uzme u ruke da čita Habibi i otvori strip i vidi sa koliko detalja i simbolike je autor crtao arabeske i koliko je vremena utrošio da savlada umeće kaligrafije, da stičete utisak kao da držite u rukama neke prastare persijske spise. Iako na prvi pogled deluje da je strip o religiji jer je prepun metafora o islamu i hrišćanstvu, Habibi je prevashodno strip o ljubavi. Gotivan mi je detalj da na prednjoj korici imamo devojku koja majčinski grli malog dečaka, dok na poleđini muškarac zaštitnički grli devojku. Prelep detalj koji gađa u suštinu samog dela, jedino gde sam ovo još video je kod Fibrinog izdanja Perzepolisa kada vidite naslovnicu sa i bez dustjacketa. Tako slično, a opet tako različito.
Habibi je jedan od najlepših grafičkih romana koje sam imao prilike da iščitam, a Krejg Tompson je klasa za sebe po pitanju crteža za ovakvu formu stripova. Šteta što je ovaj autor u svojoj karijeri izbacio toliko mali broj radova, ali njegov Habibi je sjajan
Drugo izdanje ima ispravljenu grešku da se dva poglavlja zovu Fatimina ruka, format je za nijansu širi, a izdanje ovaj put ima zlatotisak.