forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Americki strip
 A Game of Thrones - The Graphic Novel
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Author Previous Topic Topic Next Topic  

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 14/09/2013 : 09:25:44  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
Primetio sam da nema teme o ovoj strip adaptaciji čuvenog serijala romana Džordža R. R. Martina. Romani i serija su vam verovatno dobro poznati, a evo i stripa.

Mesečne sveske izdaje Dynamite
http://www.comicvine.com/george-rr-martins-a-game-of-thrones/4050-42976/

Trejdove u tvrdom povezu izdaje Bantam
http://www.amazon.com/Game-Thrones-Graphic-Novel-Volume/dp/044042321X

Strip dosta dobro prati radnju knjiga. Naravno da je moralo da dođe do izvesnih kompromisa, jer nije moguće onako bogat literarni svet tako lako prebaciti u strip, ali dosta dobro su to uradili. Karakteri u stripu su bazirani na knjizi, a ne na seriji. Neki fizički liče manje, neki više, a neki su sasvim različiti (Ketlin Stark je u stripu lepotica, kao što i treba da bude po knjizi, a ne takoreći baba kao u seriji).
Crtež je pristojan. Nije na najvišem nivou, pogotovo su likovi nekad previše slični, ali se crtač dosta trudi oko detalja GoT sveta. Zajedno sa solidnim kolorisanjem crtež dobija prelaznu ocenu, mada može biti bolji.

Sve u svemu, strip nije ništa epohalno, ali za fanove GoT dobro dođe kao dopuna kolekcije. Nisam zažalio što sam kupio prve dve knjige (jednu prošle godine, a druga mi je stigla pre nekoliko dana). Izdanja su odlično urađena, tvrd povez, dust jacket, odličan uvez, dobra štampa i papir (mada nije odličan jer se presijava ako se drži na direktnom svetlu, pa ponekad moram da čitam pod uglom u odnosu na osvetljenje).
Tu su i predgovor samog Martina (koji se u njemu deklariše kao strip fan), zatim galerija sa skicama, procesom nastajanja stripa itd.

DeeCay
stripovi.com suradnik

Croatia
21661 Posts

Member since 24/09/2002

Posted - 14/09/2013 : 09:36:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DeeCay a Private Message  Reply with Quote
Nešto sam malo čituckao, nisu još došli niti do kraja prve knjige... Uh, nakon knjiga i serije, nije mi do čitanja stripova na istu temu. Zato mi je Hedgke Knight/Lutajući vitez ok.
http://www.stripovi.com/recenzije/lutajuci-vitez-luvi-alg-1-lutajuci-vitez/1598/

“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one."
Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 14/09/2013 : 09:38:51  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
Celokupna radnja prvog romana će u strip varijanti biti objavljena kroz 24 mesečnih sveščica, tj. 4 trejda. To piše u prvom trejdu koji imam. Ne spominje se da li imaju ugovor za strip adaptaciju narednih knjiga. Verovatno zavisi od uspeha ovih izdanja.
Go to Top of Page

Smomo8
Average Member

Croatia
666 Posts

Member since 17/03/2012

Posted - 14/09/2013 : 10:51:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Smomo8 a Private Message  Reply with Quote
Crtez mi se uopce ne svida.

"There are no men like me. Only me"

Tražim/nudim stripove za razmjenu : http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47082
Go to Top of Page

tekumze
New Member

122 Posts

Member since 20/05/2012

Posted - 14/09/2013 : 15:07:27  Show Profile Show Extended Profile  Send tekumze a Private Message  Reply with Quote
Čitao sam prvih 6 sveščics. Ne sviđa mi se. Knjiga je jednostavno puna bolja. Zašto onda gubit vrijeme s ovim stripom?
Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 14/09/2013 : 16:38:16  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
I serija je realno dosta slabija od knjige pa milioni ljudi "gube vreme" uz nju.

U uvodnom tekstu prvog trejda i sam Martin piše o tome da ovo nije zamena za knjigu. Slažem se sa time, i ne treba strip da bude zamena za knjigu, pogotovo zato što je ovaj serijal romana već savremeni klasik koji svojom kompleksnošću i kvalitetom uveliko prevazilazi žanrovske okvire. Strip je ovde jednostavno dopuna celokupne ponude za fanove GoT. I nije tako loš. Čak mi je na drugo čitanje bolje legla prva knjiga nego kad sam je prvi put čitao. Zanimljivo je videti kako su se autori nosili sa ne baš lakim poslom prebacivanja veoma složene priče u drugačiji medij. Mislim da su korektno obavili posao. Ne maestralno, ali korektno.

Edited by - star-duster on 14/09/2013 16:40:27
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9042 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 14/09/2013 : 17:56:32  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by star-duster

I serija je realno dosta slabija od knjige pa milioni ljudi "gube vreme" uz nju.

Serija poređena sa ostalom ponudom serija spada u vrh tv produkcije.

Strip poređeno sa drugim stripovima, bar ovako na prvi pogled, jedva je prosek.

Mnogo je lakše, ako govorimo o kvalitetu, porediti u okviru istog medija, a poređenje knjige i serije je malo složenije, jer različita pravila, zahtevi i kriteriji važe u oba slučaja.
Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1593 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 14/09/2013 : 19:44:38  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Smomo8

Crtez mi se uopce ne svida.

+1

Gledao sam seriju, sasvim mi je to dosta. Serija je stvarno dobra za razliku od ovog stripa koji mi nije baš legao.

Okružen Mrtvima ili Walking Dead je druga priča.
Taj strip mi se jako sviđa, a serija je ok.

Moje aukcije u prodaji
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2535 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 14/09/2013 : 21:28:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
Meni je ovo sasvim OK.
@star-duster: Uzeo sa Amazona ili..?

Carpe diem
Go to Top of Page

star-duster
Junior Member

Serbia
445 Posts

Member since 11/06/2011

Posted - 15/09/2013 : 07:56:51  Show Profile Show Extended Profile  Send star-duster a Private Message  Reply with Quote
Druga knjiga je sa Amazona. A za prvu stvarno nisam siguran da li je sa Amazona ili Bookdepository-ja, ne sećam se, kupio sam je pre više od jedne godine.
Go to Top of Page

wesskowaz
Advanced Member

Serbia
11669 Posts

Member since 10/07/2007

Posted - 15/09/2013 : 08:12:03  Show Profile Show Extended Profile  Send wesskowaz a Private Message  Reply with Quote
Lepo ovo izgleda.

https://striposlavija.blogspot.com/
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.06 seconds. Snitz Forums 2000