forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Kolekcija ludosti i zanimljivosti iz novina
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 678

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 23/09/2013 : 00:13:56  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Klasična umjetnost za idiote

Kako da odmah prepoznate neka od najpoznatijih djela

http://www.dominomagazin.com/article/22967/art/klasicna-umetnost-za-idiote

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

Risar_69
Advanced Member

Slovenia
11679 Posts

Member since 05/05/2008

Posted - 24/09/2013 : 20:10:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Risar_69 a Private Message
nekoliko izsečka iz novina, dobar je ovaj Please, if you've seen this man... ili izključiili svijetlo na stadionu

http://www.oddee.com/item_96156.aspx

Kad pocneš crtati, uvek moraš imati na kraju olovke, srce, ruku i misli!

Edited by - Risar_69 on 24/09/2013 20:13:30
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/09/2013 : 00:13:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Da bistar i pametan čovjek ne povjeruje!
Moraš se napušiti škije da bi povjerovao...

http://www.index.hr/black/clanak/gospin-light-show-se-nastavlja-kip-ponovno-zasvijetlio/702421.aspx

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 25/09/2013 : 10:10:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Pametnome dosta...

http://www.ebay.com/itm/Fluorescent-Neon-Fabric-Paints-UV-Ultraviolet-Blacklight-reactive-30ml-1oz-/261288149967?pt=UK_Crafts_DrawingSupplies_EH&var=&hash=item3cd5fcc3cf

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_light

http://www.24sata.hr/cudne-vijesti/proizveli-korisni-toaletni-papir-koji-svijetli-u-mraku-161048

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 25/09/2013 10:17:55
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 25/09/2013 : 15:45:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message
To i mene zanima.
Kako?

http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/97627-ekskluzivno-otkrice-kako-je-viceguverner-hnb-a-uspio-zaraditi-imovinu-vrijednu-36-592-milijuna-kuna.html

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 25/09/2013 : 16:27:13  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message
ovaj naziv teme odlično odgovara svemu onome kaj se događa u Međugorju!

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 26/09/2013 : 18:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message
quote:
Originally posted by dosada

ovaj naziv teme odlično odgovara svemu onome kaj se događa u Međugorju!

Gospe moja ..ovce moje.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

bosancicigor
Average Member

Croatia
866 Posts

Member since 15/08/2009

Posted - 26/09/2013 : 19:20:31  Show Profile Show Extended Profile  Send bosancicigor a Private Message
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Pametnome dosta...

http://www.ebay.com/itm/Fluorescent-Neon-Fabric-Paints-UV-Ultraviolet-Blacklight-reactive-30ml-1oz-/261288149967?pt=UK_Crafts_DrawingSupplies_EH&var=&hash=item3cd5fcc3cf

http://en.wikipedia.org/wiki/Black_light

http://www.24sata.hr/cudne-vijesti/proizveli-korisni-toaletni-papir-koji-svijetli-u-mraku-161048

a pazi ovo:)

http://www.index.hr/vijesti/clanak/razotkriveno-cudo-iz-medjugorja-svjetleca-gospa-na-ebayu-za-250-dolara/702838.aspx

Edited by - bosancicigor on 26/09/2013 23:12:26
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 27/09/2013 : 11:23:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message
U ova dva članka su teolozi rekli više-manje sve što se ima racionalno za reći o svijetlećem kipu, kao i samom fenomenu Međugorja.
Ako netko hoće biti histeričan oko tih događanja, neka mu bude. Svakoj budali njegovo veselje.
Šteta da se ovakav događaj medijski koristi u svrhu vrijeđanja svih vjernika kao retardiranih ovaca, jer sigurno nisu svi takvi..

http://www.vecernji.hr/vijesti/svijetljenje-kipa-bozji-znak-iluzija-prividenje-ili-evo-sto-kazu-teolozi-clanak-619516

http://www.vecernji.hr/kolumne/kome-svijetli-medugorska-gospa-kolumna-619107

Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 27/09/2013 : 11:26:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message
Koji je to detergent što svetli, da i ja maznem lovu idiotima? 8)

Edited by - Jasko on 27/09/2013 11:27:36
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/09/2013 : 11:45:20  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by Amos

U ova dva članka su teolozi rekli više-manje sve što se ima racionalno za reći o svijetlećem kipu, kao i samom fenomenu Međugorja.
Ako netko hoće biti histeričan oko tih događanja, neka mu bude. Svakoj budali njegovo veselje.
Šteta da se ovakav događaj medijski koristi u svrhu vrijeđanja svih vjernika kao retardiranih ovaca, jer sigurno nisu svi takvi..

http://www.vecernji.hr/vijesti/svijetljenje-kipa-bozji-znak-iluzija-prividenje-ili-evo-sto-kazu-teolozi-clanak-619516

http://www.vecernji.hr/kolumne/kome-svijetli-medugorska-gospa-kolumna-619107

a šta ti misliš jel to prevara ili ne?

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 27/09/2013 : 14:10:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

Čuj, nemam nikakvih dokaza pa bi moj sud mogao biti naklapanje rekla-kazala. Svašta je moguće, ali naiskrenije sam skeptičan prema bilo kakvoj mogućnosti natprirodnih događanja u ovom slučaju.

Što se inače tiče ukupnosti fenomena Međugorja, moj je stav ono što kaže Crkva. Sigurno je da je to mjesto posvećeno molitvom bezbrojnih hodočasnika, pa je time postalo sveto tlo. Međutim molitva hodočasnika, pokora, euharistije, milostinja i ostale pobožnosti su jedno, a ukazanje Bogorodice nešto sasvim drugo. Bitno je razlikovati svetište gdje se iskazuju pobožnosti (Aljmaš, Trsat, Bistrica i stotine drugih po svijetu) od mjesta/svetišta gdje su se zbili natprirodni događaji ukazanja (takvih je vrlo malo).

U svakom slučaju, uz dužno poštovanje prema Međugorju i svim onima koji su na tom mjestu našli Krista, ali dok Crkva ne prizna ukazanja, ja ću ostati skeptičan.

Što ti misliš o ovome?

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/09/2013 : 14:35:13  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
Cuo sam da se nekom ribaru ukazao stari dobri marsal...imal sta o tome
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 27/09/2013 : 14:56:16  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by KRAS

O sličnom "ukazanju" u Kumrovcu već sam pisao u onom zaključanom topicu.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 27/09/2013 : 15:01:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message
Apsolutno najbolja pašta na tržištu ;)

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/eu/97955-vlasnik-barille-porucio-homoseksualcima-neka-jedu-drugu-tjesteninu.html

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10229 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 27/09/2013 : 15:14:25  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/eu/97955-vlasnik-barille-porucio-homoseksualcima-neka-jedu-drugu-tjesteninu.html

Precijenjeno govno.
Tek sad mi ne pada na pamet trošit pare na skupu manistru.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 27/09/2013 : 15:47:44  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by KRAS

O sličnom "ukazanju" u Kumrovcu već sam pisao u onom zaključanom topicu.

A elvis prisli sto se malo malo ukaze...popularniji je od Gospe
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 27/09/2013 : 15:50:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Čuj, nemam nikakvih dokaza pa bi moj sud mogao biti naklapanje rekla-kazala. Svašta je moguće, ali naiskrenije sam skeptičan prema bilo kakvoj mogućnosti natprirodnih događanja u ovom slučaju.

Što se inače tiče ukupnosti fenomena Međugorja, moj je stav ono što kaže Crkva. Sigurno je da je to mjesto posvećeno molitvom bezbrojnih hodočasnika, pa je time postalo sveto tlo. Međutim molitva hodočasnika, pokora, euharistije, milostinja i ostale pobožnosti su jedno, a ukazanje Bogorodice nešto sasvim drugo. Bitno je razlikovati svetište gdje se iskazuju pobožnosti (Aljmaš, Trsat, Bistrica i stotine drugih po svijetu) od mjesta/svetišta gdje su se zbili natprirodni događaji ukazanja (takvih je vrlo malo).

U svakom slučaju, uz dužno poštovanje prema Međugorju i svim onima koji su na tom mjestu našli Krista, ali dok Crkva ne prizna ukazanja, ja ću ostati skeptičan.

Što ti misliš o ovome?

mislin da bi triba malo više mislit svojon glavon a ne slipo pratit crkvena stajališta.
inače "ukazanja" su postojala i prije krščanstva pa tako nisu toliko ni čudna.
ovo sa "svitlečim" kipon je; hm no comment.
osobno od svih tih ukazanja gospe daleko najzanimljivije je ono u Fatimi.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 27/09/2013 : 15:54:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message
quote:
Originally posted by NESVRSTANI

quote:

Precijenjeno govno.
Tek sad mi ne pada na pamet trošit pare na skupu manistru.

Ne zaj.b.vaj :)
Imaju najbolju paštu za lazanje i fusile koje možeš kupiti kod nas.
Isključujem paštu koju prave babe i matere doma jer domaće je domaće.

Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 27/09/2013 : 16:10:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message
quote:

mislin da bi triba malo više mislit svojon glavon a ne slipo pratit crkvena stajališta.

Što se tiče slipog praćenja, rekao bih samo da se ta stajališta (govorimo o ozbiljnim pitanjima, a ne o dnevnoj politici) grade na argumentima i dugotrajnom istraživanju, pa bi bilo pomalo pretenciozno od mene kada bi ih iša zanemarivati i negirati "samo tako", jer iza paušalnih ocjena ne stoji promišljanje već budaleština.

Primjerice, vjeruješ li zakonodavcu kada kaže da je zlouporaba radioaktivnih tvari kazneno djelo? Da. Zašto? Zato što je netko takve radnje ispitao i dokazao štetnost i protupravnost, a država svojim autoritetom potvrdila. Dopušteno je dokazivati drugačije, ali samo argumentima.

Oćeš zanimljivost o tome koliko teško se dokazuje vjerodostojnost pojedinih nadnaravnih (ili tzv. nadnaravnih) pojava?
Znaš koliko je službeno potvrđenih stigmata u povijesti?
Jedan jedini.
Sveti Frane Asiški.
I nitko više. O svih tisuća koji su bili i za koje se znalo i nije znalo.

Zato je Međugorje na ledu..

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47141 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/09/2013 : 11:49:07  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Što se tiče slipog praćenja, rekao bih samo da se ta stajališta (govorimo o ozbiljnim pitanjima, a ne o dnevnoj politici) grade na argumentima i dugotrajnom istraživanju, pa bi bilo pomalo pretenciozno od mene kada bi ih iša zanemarivati i negirati "samo tako", jer iza paušalnih ocjena ne stoji promišljanje već budaleština.

Primjerice, vjeruješ li zakonodavcu kada kaže da je zlouporaba radioaktivnih tvari kazneno djelo? Da. Zašto? Zato što je netko takve radnje ispitao i dokazao štetnost i protupravnost, a država svojim autoritetom potvrdila. Dopušteno je dokazivati drugačije, ali samo argumentima.

Oćeš zanimljivost o tome koliko teško se dokazuje vjerodostojnost pojedinih nadnaravnih (ili tzv. nadnaravnih) pojava?
Znaš koliko je službeno potvrđenih stigmata u povijesti?
Jedan jedini.
Sveti Frane Asiški.
I nitko više. O svih tisuća koji su bili i za koje se znalo i nije znalo.

Zato je Međugorje na ledu..

1. al zato ima na 1000 stvari koje mu ne virujen i kojima mu je cilj samo napunit žepove

2. šta opet ne znači da je i to bila prava natrprirodna pojava ili obrnuto da ih je bilo na stotine pa ih nisu priznali iz nekih svojih razloga

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/10/2013 : 11:26:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Portraits of Soldiers Before, During, and After War

http://www.mymodernmet.com/profiles/blogs/lalage-snow-we-are-the-not-dead

Photographer Lalage Snow, who is currently based in Kabul, Afghanistan, embarked on an 8-month-long project titled We Are The Not Dead featuring portraits of British soldiers before, during, and after their deployment in Afghanistan. Similar to Claire Felicie's series of monochromatic triptychs, Snow captures the innocent expressions of these men transformed into gaunt, sullen faces in less than a year.

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/10/2013 : 14:25:04  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Sto mislite, koliko smo milijardi svjetlosnih godina udaljeni od susjedne nam drzave, gledajuci kojim se oni politickim "sitnicama planiranja" bave.
Mi smo duhovi s Balkana sto poput sjenki za dana zaviruju u Bec, dok se nocu povlacimo u nas duboki, neprikosnoveni mrak.

BEČ: KAKO DIZAJNIRATI GRAD ZA ŽENE?

Od 1990. godine u Austriji se u urbanom planiranju uzimaju rodne razlike u obzir, u postupku nazvanom Gender mainstreaming. U praksi to znači uvođenje zakona, pravila i regulacija koje podjednako pogoduju ženama i muškarcima. Cilj je osigurati jednak pristup gradskim resursima. Do sada se primijenio u brojnim područjima uključujući zdravstvo i obrazovanje, no najviše utjecaja imao je u gradskom planiranju.

Do danas je provedeno više od šezdeset pilot projekata, a kako se utjecaj i opseg tih projekata povećava, rodno osviještena politika je postala sila koja je doslovno promijenila vizuru grada.

"Trebate znati tko koristi prostor, koliko ljudi i koji su njihovi ciljevi. Kada analizirate uzorak korištenja javnog prostora, počinjete definirati potrebe i interese ljudi koji ga koriste", objašnjava Eva Kail, osoba koja je uvela pojam Gender mainstreaming u Beč, a trenutno radi kao stručnjakinja za rodna pitanja u gradskom uredu za planiranje.

Nakon izložbe fotografija Kome pripada javni prostor - Žene u svakodnevnom životu grada koju je organizirala Kali, a koja je prikazivala dnevne rutine kretanja različitih skupina žena u glavnom gradu Austrije, bilo je jasno da svaka žena ima drugačiju putanju kroz grad, ali svakoj od njih su sigurnost i lakoća pokreta bili prioriteti.

Njena ideja je prepoznata u javnosti i medijima, a političari su je podržali. Uslijedila je serija projekata, od kojih je prvi bio stambeni kompleks Frauen-Werk-Stadt (Women-Work-City) izrađen od žena za žene u gradskoj četvrti 21.

Kompleks se sastoji od niza stambenih zgrada okruženih travnatim površinama gdje roditelji i djeca mogu provesti vrijeme vani bez da moraju ići daleko od kuće. Unutar kompleksa se nalaze dječji vrtić, ljekarna i ambulanta, te je u neposrednoj blizini javnog prijevoza kako bi odlazak na posao ili školu bio jednostavniji.

Drugi istaknuti projekt uključivao je mrežu javnih parkova i studiju načina na koje muškarci i žene koriste prostor parka. Studija je pokazalo kako nakon devete godine, broj djevojaka u javnim parkovima dramatično opada, dok broj dječaka stagnira. Istraživači su otkrili da, ako se dječaci i djevojčice nađu u konkurenciji za prostor parka, dječaci će vjerojatno pobijediti.

Godine 1999., grad je počeo redizajnirati dva parka u petom bečkom okrugu. Dodane su pješačke staze kako bi parkovi bili pristupačniji, tereni za odbojku i badminton kako bi se omogućio širi izbor aktivnosti, te su dizajnirana prostrana polu zatvorena područja unutar parka.

Gotovo odmah, gradski dužnosnici/ice su primijetili promjene. Različite grupe ljudi, i djevojčice i dječaci, su počele koristiti parkove bez da jedna skupina napada drugu.

Svjesni kako su rodna pitanja osjetljivo područje i ne želeći definirati istraživanje kao stereotipne načine kretanja muškaraca i žena, projekt je preimenovan u Fair shared city. Riječima Kail: „To je politički pristup planiranju. Dovođenju ljudi na prostore na kojima prije nisu bili ili su mislili da nemaju pravi biti." [M.M.] The Atlantic Cities...

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/10/2013 : 14:40:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Erin Brockovich opet u akciji.

Nekoliko se tisuća žena žalilo na neizdržive bolove uzrokovane korištenjem trajne metode kontracepcije Essure, no proizvođač ne želi prihvatiti odgovornost. Slučaj je preuzela aktivistkinja Erin Brockovich.

Amerikanka Tanya Lovis rekla je za CBS da je "svaki mjesec po tri tjedna doslovno hodala držeći se za trbuh" zbog intenzivnih bolova u zdjelici i oštrih probadajućih grčeva. "Moje mi je tijelo govorilo da nešto nije u redu", izjavila je, a njezini su simptomi uključivali krvarenje i povraćanje.

Nakon što je godinu dana trpjela bolove, konačno je svoje simptome povezala s Essureom – trajnom metodom kontracepcije koja ne zahtijeva operaciju i učinkovitija je od podvezivanja jajnika. Lovis je na Facebooku našla 1 800 korisnica Essurea koje su imale slične nuspojave.

Erin Brockovich je na svojoj Facebook stranici Essure Problems primila tisuće poruka od žena iz Europe i SAD-a koje su podijelile slične priče. Brockovich se sada bori da promijeni pravo prvenstva ovog proizvoda, jer prema zakonu, žene koje pate od nuspojava nemaju pravo tužiti Bayer, Essureovo krovno poduzeće.

Bayer ne želi prihvatiti odgovornost te i dalje tvrdi da njihov proizvod čini više koristi nego štete. U izjavi koju je poduzeće izdalo, stoji da im je briga o pacijentima i sigurnost vlastitih proizvoda vrlo važna te da žale ako je netko osjetio nuspojave.

Naglasili su također da "ne postoji metoda kontracepcije koja je bez rizika ili koja je prikladna za svakoga. Žene moraju razgovarati s liječnikom o prednostima i rizicima svake metode kontracepcije koju namjeravaju koristiti", stoji u izjavi. [V.V.] Jezebel.

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/10/2013 : 14:59:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
He, a moja malenkost je na forumu koju godinicu provela kao muškić
Zasto?
mozda se ovdje negdje nalaze odgovori..

ŽENE KOJE SU PREUZELE MUŠKI RODNI IDENTITET

"Prava nevolja sa ženama jest što se one same stalno pokušavaju prilagoditi muškim teorijama o ženama", kaže Erica Jong, američka spisateljica prozvana "ženskim Henry Millerom". Žene ponekad trebaju biti čisto savršenstvo koje će nadići ljudske mogućnosti da bi bile iole fascinantne i priznate.

No, prilike se pružaju onima koji su dovoljno hrabri/e sanjati. Primjer su žene koje su kročile kroz povijest mimo svih konvencija. Žene o kojima govorimo, silom prilika ili vlastitim izborom, preuzele su muški rodni identitet. U želji za samoostvarenjem ušle su na tuđi teritorij i njime zavladale. U vremenima u kojima nitko nije mislio da žena može biti vojnik, gusar, mornar ili pak doktor, one su vođene snažnim motivima odbacile svoj identitet kako bi uspjele u društvu koje ih je ograničavalo.

Među prvim poznatim „tajnim identitetima“ je Mary Read (na slici). Rijetko koja osoba u povijesti je imala toliko lica kao ona. Rođena u Engleskoj kao nezakonito dijete, majka ju je, da sakrije „sramotu“, natjerala da djetinjstvo provede pod krinkom svog preminulog brata. Oblačeći se kao muškarac, postala je sluga, a zatim se pridružuje britanskoj vojsci gdje se zaljubila u vojnika. Otkriva svoj pravi identitet, po prvi put nosi žensku odjeću i postaje supruga. Preranom smrću muža opet „postaje muškarac“.

Radi na brodu, otimaju je pirati, te postaje gusar. Priključuje se posadi Calico Jacka i Anne Bonny, njegove ljubavnice. Potkraj 1720. guverner Jamajke napada njihov brod, posada je utamničena, te je Mary osuđena na smrt vješanjem.

Godine 1750. mornar Kraljevske mornarice James Gray, u lipnju se vraća iz aktivne službe u Indiji. Neustrašivi heroj, otkriva kako je On zapravo udovica po imenu Hannah Snell. Uslijed fascinacije njezinom pričom, Snell dobiva mornarsku mirovinu i otvara pub Ratnica. S konja na magarca, s junaka na krčmaricu – moglo je proći i gore.

U razdoblju s 18. na 19. stoljeće, živjela je Nadezhda Durova. Nije plakala nad svojom „ženskom sudbinom“, imala je san biti carev vojnik i krenuti očevim stopama. Majka joj je na sve načine pokušala izbiti ideju o vojsci iz glave te ju tjera na brak. No, Nadezhda bježi ostavljajući muža i dijete, te pod imenom Aleksandar Sokolov postaje prva žena u vojsci. Nakon završetka desetogodišnje karijere piše memoare koji daju uvid u Napoleonske ratove i postaju jedna od najranijih autobiografija na ruskom jeziku. Sa svojom odabranom ulogom muškarca toliko se identificirala da je o sebi govorila u muškom rodu, a pisma Puškinu (koji je bio fasciniran njenim likom i djelom) potpisivala kao Aleksandar.

Priča o Jamesu Barryju započinje 1790-ih. U dobi od trinaest godina završava medicinsku školu i čim se ukazuje prilika pridružuje se britanskoj vojsci. U jednoj od kolonija u Južnoj Africi, Barry postaje prvi kirurg koji uspješno izvodi carski rez, pritom da i dijete i majka ostaju živi. S vremenom napreduje i postaje glavni inspektor zadužen za vojne bolnice. Iznimno uspješan u svom poslu, skrivao je tajnu kako je rođen kao Margaret Ann Bulkley, djevojčica koja je željela postati doktor. Žene nisu smjele pristupiti medicinskim studijima, ni prakticirati medicinu. Nakon što je umrla od dizenterije, na obdukciji je otkrivena prava istina, a karton s patologije Britanska vojska zataškavala je sto godina.

novijoj povijesti, svjedočimo o životu Marie Teresinhe Gomes koja je provela skoro dvadeset godina kao visoko odlikovani vojnik napredujući do čina generala portugalske vojske. Otkrivena je 1992. godine kad je pod optužbom za financijsku prevaru uhićena, a potom nasilno pretražena. „Žene su bile građani druge klase, bez ikakve slobode“ izjasnila se na sudu, pravdajući svoju obmanu. Dobila je kaznu suspenzije na tri godine, posramljena se vraća u rodno selo gdje umire u siromaštvu 2007.

Novinarka Norah Vincent 2006. godine objavljuje knjigu Samostvoreni muškarac: putovanje jedne žene u muškost i natrag. Godinu i pol živjela je pod imenom Ned Vincent kako bi otkrila kako svijet izgleda iz muške perspektive. Bolje, gore ili jednostavno drugačije? Vincent se toliko uživjela u ulogu da je u toku eksperimenta muči anksioznost zbog izdaje prema onima koji su je prihvatili pod svoje s povjerenjem, srdačnošću i poštovanjem kakvu prema ženama rijetko pokazuju. Projekt donosi interakciju „s obje strane“ i shvaćanja dva autora, dva roda: Neda i Norah. Ned pruža Norah uvid u mušku psihu na pladnju, a njegova interakcija sa ženama posve novu perspektivu muško - ženskih odnosa i shvaćanja žena u muškom društvu. U konačnici, autorica iznenađena rezultatima istraživanja, zaključuje da je „ipak bolje biti žensko“.

No, većina žena iz naše priče s Norah se vjerojatno ne bi složila. Žene su se u to doba uglavnom iz socijalnih i ekonomskih motiva odlučivale napustiti "žensku ulogu". Stvaranje mogućnosti zarade i socijalnog napretka u zanimanjima namijenjenima isključivo muškarcima, te strah od siromaštva i prijetnji prostitucije, nagnali su žene na drastične korake samovoljnog oduzimanja vlastitog rodnog identiteta.

Go to Top of Page
Page: of 678 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.71 seconds. Snitz Forums 2000