Author |
Topic |
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
Member since 07/01/2008 |
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
|
sergej773
Senior Member
Cuba
1922 Posts
Member since 03/06/2012 |
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Just_Charlie
Advanced Member
8577 Posts
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 05/10/2013 : 00:29:06
|
j. charlie drug balasevic je ukrao tu pjesmu od naroda ( tu koju zadnju spominjes ) a ne poistovjecuje se s njime ( tim narodom od kojeg je drpio pjesmu )
balasevic je bio antitalentirani pjevac solidnog texta i to je sve nebitni lik |
|
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Member since 14/08/2012 |
Posted - 05/10/2013 : 15:45:20
|
quote: Originally posted by Kruger
j. charlie drug balasevic je ukrao tu pjesmu od naroda ( tu koju zadnju spominjes ) a ne poistovjecuje se s njime ( tim narodom od kojeg je drpio pjesmu )
balasevic je bio antitalentirani pjevac solidnog texta i to je sve nebitni lik
Eh, ne propuštam da se nadovežem:
Balašević jes' bio skromnih vokalnih sposobnosti, ali one, bar po mom mišljenju, za kantatutora i nisu ključna stvar. Evo ti, prijatelju, ceo Balkan dobija afirmacije na "Prvim glasovima", "Zvezdicama", "X Factorima", "Idolima", a koliko njih ima ikakav drugi talent osim tog pevanja? Svaki deseti tek zna da svira neki instrument, a tek svaki dvadeseti da napiše neki kvalitetan tekst.
Pesnički talenat, onaj pravi pesnički talenat, sa bogatim leksikonom i muzikalnošću, bio je vazda retkost. Sa te strane, kada se gleda bogatstvo rima, samih pesničkih slika i tematike, Balaševiću teško da ko može da priđe. Naročito ako poslušaš pesme sa poslednja 2 albuma, tj. "Rani mraz" i, mislim, "Dnevnik starog momka".
"Svirajte mi "Jesen stiže, dunjo moja"" je samo korišćenje jednog, već postojećeg, narodnog motiva, kako bi se ispričala jedna nova priča, te se tako spaja ono narodno i umetničko. Prošlo i buduće. Jedno iskustvo sa drugim. Ističe se snaga koju jedna pesma ima, naročito na život pojedinca, konkretno, nesrećnika ispod ovog balkanskog neba, koji peva kad mu se plače.
Balašević, za razliku od većine naših muzičara, prošao je kroz veliki broj faza, iz njih izlazeći samo bolji. Od akustično-vokalne sa Ranim Mrazom, preko električno-poprokerske sa Bočekom na gitari, društvene kritike pred kraj osamdesetih, do jedne etno faze koja traje od sredine devedesetih do, eto, danas. |
Edited by - -jeremija- on 30/02/2014 00:00:15 |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 06/10/2013 : 22:20:04
|
quote: Originally posted by -jeremija-
balasevic je bio antitalentirani pjevac solidnog texta i to je sve nebitni lik
Eh, ne propuštam da se nadovežem:
Balašević jes' bio skromnih vokalnih sposobnosti, ali one, bar po mom mišljenju, za kantatutora i nisu ključna stvar. Evo ti, prijatelju, ceo Balkan dobija afirmacije na "Prvim glasovima", "Zvezdicama", "X Factorima", "Idolima", a koliko njih ima ikakav drugi talent osim tog pevanja? Svaki deseti tek zna da svira neki instrument, a tek svaki dvadeseti da napiše neki kvalitetan tekst.
Pesnički talenat, onaj pravi pesnički talenat, sa bogatim leksikonom i muzikalnošću, bio je vazda retkost. Sa te strane, kada se gleda bogatstvo rima, samih pesničkih slika i tematike, Balaševiću teško da ko može da priđe. Naročito ako poslušaš pesme sa poslednja 2 albuma, tj. "Rani mraz" i, mislim, "Dnevnik starog momka".
"Svirajte mi "Jesen stiže, dunjo moja"" je samo korišćenje jednog, već postojećeg, narodnog motiva, kako bi se ispričala jedna nova priča, te se tako spaja ono narodno i umetničko. Prošlo i buduće. Jedno iskustvo sa drugim. Ističe se snaga koju jedna pesma ima, naročito na život pojedinca, konkretno, nesrećnika ispod ovog balkanskog neba, koji peva kad mu se plače.
Balašević, za razliku od većine naših muzičara, prošao je kroz veliki broj faza, iz njih izlazeći samo bolji. Od akustično-vokalne sa Ranim Mrazom, preko električno-poprokerske sa Bočekom na gitari, društvene kritike pred kraj osamdesetih, do jedne etno faze koja traje od sredine devedesetih do, eto, danas.
balasevic kao prvo ne pripada balkanu, ni mentalno ni akusticno ni bilo kojim glazbenim pojmom kojih se mozemo sjetiti, on je panonac, a ne nekakav balkanac vokalno je bio inferioran, tu se slazemo, tekstualno inspiracijski je bio dobar kao i vecina solidnih izvodjaca koji nisu imali tu priliku koju je imao balasevic |
|
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 06/10/2013 : 22:55:01
|
jeremija, ode ti malo predaleko kao ti brazilci iz nogometa znaju razlikovati nas panonce s onim nekim balkancima ( inace, velika je kulturoloska, mentalna i glazbena razlika izmedju panonaca i balkanaca, a za usput da se dotaknemo te gitare, kad se vec zelis dotaknuti gitare, zaboravljas da ondasnji arabijci i egipcani nisu imali bas nikakve veze s ovim danasnjim, a gitara ne potjece ni iz arabije ni iz egipta ) balasevic svakako nije bio u balkanu, krao je ideje od panonaca, jesen stize dunjo moja je panonska sokacka melodija ak nisi znal |
Edited by - Kruger on 06/10/2013 22:57:00 |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Posted - 06/10/2013 : 23:16:50
|
balasevic svakako nije bio u balkanu i upravo je krao ideje od panonaca, jesen stize dunjo moja je panonska sokacka melodija ak nisi znal
Dobro, ja sam otišao malo daleko, ali i ti ga malo pretera kad reče da je "krao" ideje. Pa jednu je etno pesmu iskoristio kao motiv, sad ispade da mu je cela karijera lopovska (k'o u Bregovića). Termin krasti se može koristiti kad izvođač ne potpiše originalnog autora. Đole je samo naziv pesme iskoristio u jednoj široj situaciji.
Na stranu to što je melodija šokačka, eto, tekst je pisao Jovan Jovanović Zmaj, koji je itekako imao dodira sa Balkanom. |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 06/10/2013 : 23:28:30
|
pa sad ne bih htio petljati ovu temu s bregovicem ( iako se slazem s tobom sto se tice bregovica ), ali jovan jovanovic nije napisao tu pjesmu, to je izvorno sokacka pjesma
a s tobom se nikako ne bih mogao sloziti da je jovan jovanovic zmaj pripadao balkanskoj kulturi ( mada je ta tema pomalo nedefinirana i moglo bi se podosta nasiroko o njoj pisati ) |
|
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 06/10/2013 : 23:42:23
|
ne udavaljamo se od teme
zar ne bi nikad posumljao da su veliki pisci svoju inspiraciju potrazili u narodnim motivima? |
Edited by - Kruger on 06/10/2013 23:45:17 |
|
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Posted - 06/10/2013 : 23:50:55
|
ne udavaljamo se od teme
zar ne bi nikad posumljao da su veliki pisci svoju insiraciju potrazili u narodnim motivima?
Misliš, kao što bi bio slučaj sa Balaševićem u dotičnoj pesmi?
Sem toga, jedno je kad uzmeš inspiraciju iz motiva, kao Gete iz mita o Faustu, a drugo kad prepišeš kompletnu pesmu, pretumbavajući samo nekoliko motiva. Meni je, recimo, apsolutno nelogično da se i šokačka i Zmajeva pesma podudaraju čak i u leksičkom fondu, ali da je on uzeo i izmenio red reči, te pesmu objavio kao svoju... |
|
|
Kruger
Advanced Member
Croatia
17087 Posts
Posted - 06/10/2013 : 23:56:29
|
e pa on je imao tu moc da to objavi, sokci su bili manje mocni, kako da mu proturijece kad su uglavnom bili obicni seljaci, tko bi im vjerovao
mada ni danas mediji ne djeluju drugacije |
|
|
-jeremija-
Senior Member
Serbia
1611 Posts
Posted - 07/10/2013 : 00:06:46
|
e pa on je imao tu moc da to objavi, sokci su bili manje mocni, kako da mu proturijece kad su uglavnom bili obicni seljaci, tko bi im vjerovao
mada ni danas mediji ne djeluju drugacije
Mani to, u doba dok je Jova Zmaj još bio tinejdžer, uveliko je Vuk sa Mažuranićem, Njegošem i ostalim panslavističkim pesnicima i piscima, intelektualcima uopšte skupljao narodne pesme, od Makedonije do Dalmacije, i kao takve ih i objavljivao. J.J. Zmaj je bio pobornik upravo jedne takve ideje, odnosno, pevanju građanskog pesništva narodnim jezikom, nastavljač ideje i rada Branka Radičevića (opet, Vukov saradnik), stoga apsolutno ne vidim zašto bi tek tako, bez razloga, narodnu pesmu potpisivao kao svoju.
Da je to jedan netalentovani Bregović, pa da prisvoji "Sve će to, o mila moja...", pa da kažeš, ali ovako, prosto nema smisla. |
|
|
Jasko
Advanced Member
Nicaragua
6224 Posts
Member since 29/02/2012 |
Posted - 07/10/2013 : 00:22:37
|
Još je taj Bregović ukrao (pozajmio) deo iz Vase Ladačkog "Kad ja nisam s onom koju volem" u "Đurđevdanu" - Đurđevdan je, a ja nisam s onom koju volim. Živa istina. |
|
|
Topic |
|