forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Tragovi mita u tezi o izumiranju stripa
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/10/2013 : 18:00:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Pozdrav svima!

Unaprijed isprika na predugom postu, ali, je*iga, ovo je, kasnije ću "objasniti" i zašto, jedino mjesto na kojem mogu reći ovo što imam. Svakako ću razumjeti sve koji preskoče ovaj topic, ili odustanu upola, jer bih možda i ja tako postupio s obzirom da vjerojatno ne sadrži naročito puno pametnoga. Ne javljam se baš često na forumu, ali uslijed neočekivanoga viška slobodnog vremena odlučio sam malo trkeljati i sukladno tome pitati vas za mišljenje. Za početak, naglašavam da usprkos naslovu ovaj topic nema apsolutno nikakve veze s bilo čime što je na bilo kakav način vezano uz korupciju. Također, preduvjet čitanja jest da sve navedeno ne shvaćate previše ozbiljno.

Nemam praktički nikakvu dilemu da ste se kao ljubitelji stripa dosad nebrojeno puta, na ovaj ili onaj način, susreli s pitanjem opstanka i budućnosti stripa, u krajnjoj liniji strahom da će strip jednom nestati, kao i njegova publika. S obzirom da nisam iznimka što se ovoga potonjeg tiče, u mome slučaju to isto proizlazi(lo je) iz osjećaja koji me dosta često pratio tijekom djetinjstva i rane mladosti ('88. sam godište), a taj je osjećaj bio zastrašujuće poluuvjerenje kako smo brat i ja jedini na svijetu koji čitaju stripove. Doista, tijekom osnovne škole, s relativno malenim brojem vršnjaka mogli smo razmjenjivati duple brojeve i uopće štogod proćakulati o stripu, što je svakako doprinijelo navedenom osjećaju, kao i usporedni nestanak rubrike "pisma čitatelja" iz izdanja Slobodne Dalmacije. Da bi stvar onda konačno i kulminirala vrhuncem krize splitskog izdavača, praćene postupnim ukidanjem junaka, kao i sve lošijim tiskom ionako kvalitativno sve slabijega Borgisova Alana Forda na prijelazu stoljeća.

I onda se dogodio stripovi.com. No, pojava ovoga portala, kojeg sam otkrio relativno rano, samo je djelomično izmijenila, korigirala, modificirala, odgovor na navedeno pitanje. Ili je isto sada bilo postavljeno na drukčiji način, s točke gledišta koja se u principu nije promijenilo, ali za koje mi se sada više nije činilo da je samo moje, a što je svakako rezultiralo stanovitim olakšanjem. Dakle, genijalni osjećaji stripovske euforije, kakve ste sasvim sigurno i sami osjetili, različiti i odlični tekstovi na portalu, pomama za internetskim narudžbama, iščekivanje i dočekivanje paketa punih stripova , širenje stripovskih vidika daleko, daleko izvan Bonellija, pa zanimljive forumske diskusije, ukratko, "nevjerojatna" spoznaja da još toliko ljudi čita stripove, ovaj strah ipak nisu u potpunosti otklonili. Digresija: zbilja, nema veće gluposti i besmisla u nekritički potenciranom doživljavanju vlastitih osjećaja i potreba u smislu preslikavanja istih kao osjećaja i potreba drugih ljudi. Pa ipak - u ovome slučaju - ipak! Između ostalih i ovdje:

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=44133&whichpage=3

Taj osjećaj, shvatio sam tada također i iz forumskih diskusija, koje sam zapravo tada više čitao nego što sam u njima sudjelovao (a ulogirao se više radi recenzija i komentara na iste), u ovoj ili onoj mjeri nosi sa sobom više-manje svaki poklonik stripa. Zbilja veliko otkriće! Koje, međutim, mnogi svakodnevno potvrđuju. Osobno sam svjedok kako je, primjerice, Krešo Zimonić na gostovanju na jednom Jadranskom stolu, prije dvije godine održanom u Zadru, stripu prorekao prilično crnu sudbinu.

Zbog svega toga ja i dandanas, unatoč unekoliko različitom pogledu na cijelu stvar, tako i dalje pazim kako ne bih slučajno, ne do' mi Bog, kakvom nesmotrenošću kompromitirao vlastito misionarsko djelovanje za pozitivno razrješenje navedene dileme, različite suptilne strategije kojima "obične ljude" pokušavam preobratiti u čitatelje stripova. Modus operandi jasan je da jasniji biti ne može: u društvu nestripofila niti za sve blagodati ovoga svijeta ne smijem započeti s lamentacijom, jeremijadom, svakidašnjom jadikovkom, samosažaljenjem kojemu pribjegavaju stripofili, a prema kojemu "smo mi posljednji mohikanci među čitateljima stripa", "strip izumire", "stripa je sve manje", "mladi se sve manje interesiraju za nj", "jednoga dana stripa više neće biti". Jerbo, ljudskoj psihologiji bilo kakav pesimizam odbojan je, neprivlačan i nepoticajan. I zato navedenu žalopojku rezerviram isključivo za poznanike za koje sam siguran da se pod ne znam kakvim uvjetima neće odreći stripova, pa zato i ovaj kilometarski post objavljujem upravo ovdje, a ne, primjerice, na face-profilu. Kao ni u spomenutoj kuknjavi, tako niti u ovakvome (kvazi)ekonomičnom načinu razmišljanja, preventivnom djelovanju potaknutom strahom od negativnog razrješenja dileme "izumiru li stripovi?", očigledno nisam iznimka među ostalim stripofilima. Evo primjera: u drugome broju Q-a, Darko Macan si predbacuje što je "prorekao" "samo" 5 brojeva časopisa, opomenut od čitatelja-ekonomista da takvo što može negativno utjecati na čitateljstvo. U uvodniku istog ili idućeg broja, sad se više ne sjećam točno, Macan navodi primjer autora koji je imao pravo na besplatan primjerak, ali ga je odbio, želeći, navodim po sjećanju, "osobno pridonijeti broju prodanih primjeraka".

Potiskivanje potrebe za jadikovanjem ili ukazivanje na mjestimičnu potrebu istoga, ne umanjuje činjenicu da je riječ o potrebi, koju, kako već rekoh, na ovaj ili onaj način u sebi nosi pa vjerojatno velika većina stripofila. Činjenica da ona u sebi nosi neodređen, ali ipak znatan udio opravdanosti, svakako pridonosi njenome učestalom ostvarivanju, odnosno ponavljanju. Argumenti u korist toga čvrsti su, dobro poznati, i najbolje se očituju u teškoćama ionako rijetkih strip-izdavača, potaknutih velikim dijelom, do u potpunosti, ničim drugim nego ljubavlju prema stripu. Također, bez ikakve sumnje, ljubitelja stripa nema mnogo, i u dobroj se mjeri može opravdano reći da ih je nekad, kad god to bilo, bilo više.

Vidim da sam već dosta toga nasrao, a još uvijek nisam rekao ništa novo. Pa dakle , iduće pitanje komplementarno učestalom naricanju o "kraju stripa" glasi: tko je krivac za njegovu "crnu sudbinu"? Kao što se može vidjeti i iz iscrpnih, argumentiranih i doista lijepih komentara s navedenog topica, jedan od glavnih krivaca jest razvoj tehnologije, sa svime što ona sa sobom nosi: mobitel, internet, facebook, igraće konzole, I-svašta, 3d tehnologija itd., a onda, sukladno tome, i novi, "suvremeni" pogled mladih na svijet. I doista, tko može argumentirano osporiti snagu svih navedenih argumenata? No, vratimo se za trenutak u vrijeme moga, i ne samo moga, "prosvjetljenja" o brojnosti stripovske publike. Negdje u to vrijeme, u kojem su Ludens i Strip-agent već temeljito preuzeli i proširili Dalmacijinu djelatnost, otprilike deset godina od danas, Darko Macan zanimljivom rečenicom započinje jedan od već spomenutih uvodnika, u ovome slučaju prvog broja Q-stripa. Vjerojatno parafraziram jer se ne mogu točno sjetiti citata, ali podcrtavam: Nikad nije bilo bolje vrijeme za strip! U to isto vrijeme, u kojem "nikad nije bilo bolje za strip", zahvaljujući stripovi.com-u, toliki su, dakle, kao i ja, dobili prosvjetljenje da "nisu jedini na svijetu koji čitaju strip", i zbilja, možda baš tada doživjeli spomenutu najveću stripovsku groznicu u životu! Vrijeme koje, zapravo, još uvijek traje, i "kvragu", unatoč tolikim i tolikim i tolikim i bezbrojnim crnim prognozama na svu sreću nikako da prestane! Izdavači se muče i nemaju velike naklade, ali i dalje žive, kao i njihova brojem skromna, ali unatoč krizi, i dalje u velikom broju vjerna publika! Zapitajmo se što je danas i sa strip časopisima na području bivše države? Nije da ih ima puno, ali nije i da ih nema! Kako stojimo sa strip-sajmovima, gostovanjima strip-majstora i okupljanjima stripofila na području bivše države? Pa, s obzirom na "sumrak stripa", bome i nije baš toliko loše! Strip i dnevne novine? Prvorazredno pitanje! Međutim, za informirati se o njemu dovoljno je upravo ovoga trena otići do najbližeg kioska. Kako se mogu afirmirati mlađi autori? Osim javnih natječaja/konkursa, lagan, ali siguran korak jest vlastita web-stranica. Nadalje, zahvaljujući mogućnosti internetske narudžbe izdanja, a onda i razmjene i nabave starih brojeva putem aukcija, među ostalim nedvojbeno i onoj najvećoj s ovog portala, euforični osjećaji otvaranja paketa ne jenjavaju! Zahvaljujući, među ostalim prijenosnicima informacija, također i facebook-u, vijest o izdanju stripa može se proširiti, i širi se nevjerojatnom brzinom. A sada se, još jednom, vratimo bez dvojbe istinitoj tezi o glavnome uzroku "nestanka stripa":

Interes za strip jenjava uslijed brojnih tehnoloških dostignuća koja privlače mlađu publiku.

Ali, kvragu, zar nisam upravo sada, potvrđujući citat o "najboljem vremenu za strip", makar u nekoliko navrata kao zaslužne za to i takvo vrijeme naveo upravo internet, facebook, dakle tu istu tehnologiju!? Ako je nemoguće osporiti navedenu tezu o glavnom uzročniku manjeg interesa za strip, a nemoguće je, kako je, s obzirom na sve navedeno, moguće istovremeno osporiti sljedeću, njoj kontradiktornu:

Održavanje interesa za strip u velikoj je mjeri pomognuto uslijed tehnoloških dostignuća koja privlače mlađu publiku.

Po meni, mislim da je riječ o antinomiji. Citirat ću neke od rijetkih komentara koji barem posredno ukazuju na ovaj paradoks, (makar od onih na koje sam ja naišao, ako sam što propustio, svakako mi recite!), a koji je ostao poprilično nekomentiran na navedenom topicu:

Darth Ivan: informiranje o stripovima danas uopće nije problem, s obzirom na goleme razmjere interneta i kad svaku stvar možeš izguglat za 5 sekundi.

Felagund: Ne bih se slozio sa tobom. Danas o svemu imas hrpu informacija na internetu pa to ne znaci da svi znaju sve. Jednostavno, ljudi se informiraju o onome sto ih zanima, a u danasnje vrijeme stripovi ne zanimaju veliki broj ljudi. Imas jedan dio ljudi kojima je citanje titlova na filmu najvise sto procitaju u jednom danu i imas drugi dio koji citaju knjige, ali su jednostavno misljenja da su stripovi nesto infantilno i za djecu i dok ti njima objasnis da nisu stripovi kao zagor...
U svakom slucaju da bi netko isao nesto izguglat, trebas ga prvo zainteresirat za to, nitko nece ic guglat nesto sto ga ne zanima.

Felagundovo ispravno objašnjenje svakako ne odudara od istinitosti obiju teza antinomije. Činjenica je, također, da gomila informacija znači i gomilu poluinformacija kojom je izbombardiran doslovce svatko od nas. Ponekad je dovoljno je da se netko zakači za neku od tih poluinformacija i upiše je u google. Na što će naići? Naići će na hrpu dodatnih informacija, i, što je možda još važnije, fanatičnih rasprava "običnih ljudi", od one o Keopsovoj piramidi, do one o povijesti boksa, od ispektora Columba do Zagora, od Terencea Hilla do Karabine Slima, od Piera della Francesce do Huga Pratta, od Francoisa Truffauta do Enkija Bilala, od Händela do Boba Dylana, od Magazina do turbo-folka. Napokon, naše vrijeme, "koje nije poticajno za strip" premda je, istovremeno, "najbolje vrijeme za strip", vrijeme je "arheologije znanja", fetiša prošlosti, povijesti, i njegovih i vrijednosti i bezvrijednosti. Vrijeme koje se naziva postmodernim, u kojem su velike priče, raznorazne projekcije budućnosti, nerijetko ostale vezane gotovo isključivo uz internetske forume i enciklopedije znanja. Vrijeme koje je opsjednuto starim, manje starim, drevnim, manje drevnim, ukratko, bilo čim vezanim uz bilo koji aspekt ljudskog djelovanja u bližoj ili daljoj prošlosti. A takvo nešto, ponajviše kroz internet, omogućuje upravo tehnologija! Sve to ima i svoju lošu stranu, svakako i bez ikakve sumnje! Onoliko koliko u velikoj mjeri može aktivirati, toliko u velikoj mjeri (s obzirom na, među ostalim, gomilu sadržaja) takva situacija može i pacificirati. No, pitanje je da li ovo drugo, po pitanju stripa, nadmašuje prvo! Po meni - i nije baš. Dapače! Vrijeme u kojem živimo, sveukupno gledano, s obzirom upravo na tehnološku razinu koju je doseglo, može svijet dovesti propasti, ali se, s obzirom na isto, može razviti i u bolje mjesto nego što je sada, po svim pitanjima! Situacija nije dobra, ali nije ni baš najcrnija, odnosno nije bez temelja da se razvije u nešto bolje. Sukladno tome, naše svakodnevne jadikovke o budućnosti stripa u sebi doista sadrže elemente mita. Napokon, povijest nije gotova, sudbina nam nije predodređena, i upravo S OBZIROM NA TO ne znam koliko ima mjesta pesimizmu niti što se stripa tiče. Osim, naravno, kada u dobrome društvu stripofila ne uspijemo odoljeti konstantnom iskušenju lamentacije nad teškom sudbinom, iz najjednostavnijeg razloga što, s obzirom na istinitost brojnih njenih poostavki, udovoljavamo vlastitoj potrebi, a i hrabrimo se međusobno Oni na koje tek treba djelovati da se navuku na strip, tada nas neće čuti.

Eto, to bi bilo to ako imate koji argument ili kontraargument napisanome, bit će mi drago da ga navedete.

Edited by - Willer on 10/10/2013 18:09:01

zeraprinc
Average Member

Serbia
977 Posts

Member since 03/02/2004

Posted - 10/10/2013 : 20:08:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit zeraprinc's Homepage  Send zeraprinc a Private Message  Reply with Quote
Definitivno je trebalo da skrenem levo kod Albukerkija, ovde sam se pogubio. :)

Stella Rossa, 50 ml: http://parfemi-srb.com/index.php/proizvodi/product/309-stella-rossa
Partizan, 50 ml: http://parfemi-srb.com/index.php/proizvodi/product/311-partizan
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 10/10/2013 : 20:17:21  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Uglavnom, Zagor je najbolji i Felagund se slaže.
To je ukratko. : )

Ostalo je u stilu da se na internet ne smije gledat kao na nešto što uništava strip, već kao na nešto što može pomoć strip sceni.
Jesam li dobro shvatio Willeru?
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/10/2013 : 20:28:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
@nagor, tako je, a u kojoj mjeri je to već učinio i čini i dalje - pitanje je koje je vjerojatno nemoguće točno izmjeriti jer ne postoji adekvatno ili bilo kakvo mjerilo. Dakle, više-manje, od toga da je pripomogao njegovoj popularizaciji (ili održanju popularnosti) pa sve do toga da mu je popularnost i opstanak spasio, moglo bi se raspravljati, premda s velikim udjelom nagađanja i slobodne procjene. Tnx na komentarima ;-)
Go to Top of Page

maddox031
Senior Member

Croatia
1941 Posts

Member since 23/09/2011

Posted - 10/10/2013 : 21:28:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit maddox031's Homepage  Send maddox031 a Private Message  Reply with Quote
cijela prica se moze svest na ovo

Tehnologija je nacalno uvijek dobra, na ljudima je kak ce koristiti ;)

There can be only one, me!
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/10/2013 : 21:44:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by maddox031

cijela prica se moze svest na ovo

Tehnologija je nacalno uvijek dobra, na ljudima je kak ce koristiti ;)

Tako je :-) Plus što joj ne treba pripisivati ono negativno za što nije odgovorna, odnosno što ne treba ignorirati ono dobro što iz nje proizlazi.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 10/10/2013 : 21:46:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zeraprinc

Definitivno je trebalo da skrenem levo kod Albukerkija, ovde sam se pogubio. :)

Zapravo, iz tvog potpisa mogao bi se izvući jedan od mogućih odgovora na pitanje ;-)
Go to Top of Page

mamlaz
Advanced Member

Croatia
9946 Posts

Member since 28/02/2004

Posted - 10/10/2013 : 22:00:15  Show Profile Show Extended Profile  Visit mamlaz's Homepage  Send mamlaz a Private Message  Reply with Quote
jbt koliki post:)

Mrzim mrznju!
Go to Top of Page

bluefield
Average Member

Czech Republic
944 Posts

Member since 22/01/2011

Posted - 10/10/2013 : 22:21:56  Show Profile Show Extended Profile  Send bluefield a Private Message  Reply with Quote
Ovo nije post,ovo je lektira .
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/10/2013 : 23:15:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Stripovi će preživjeti sve i svašta, jer će uvijek biti onih koji će osjećati potrebu da ih pišu i crtaju, kao i onih da ih čitaju.
Čitanje stripova je potreba, nikakav luksuz ili hir, nego potreba, kao što postoji i potreba za čitanjem knjiga, slušanjem glazbe ili gledanjem televizije.
Baš kao što sve manje ljudi danas čita knjige (pa i e-knjige, svejedno), kao što manje slušaju konkretne glazbenike a više glazbu kao takvu, kao što manje gledaju kvalitetnu televiziju i dobre filmove, a više reality- i ostalo smeće, tako manje čitaju i stripove.
Možda će čitanje stripova postati elitna potreba i hobi, kao i čitanje knjiga, odlaženje u muzeje i(li) slušanje kvalitetne glazbe, gledanje filmova u kinima a ne s interneta ili ne znam odakle, ali će svakako opstati.
Količinski gledano, nikad nije objavljivano više stripova nego što ih se objavljuje danas, iako su namijenjeni znatno manjem broju (potencijalnih) čitatelja.
Ali opstaju i opstat će, glede i unatoč svemu.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2892 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 11/10/2013 : 00:51:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Stripovi će preživjeti sve i svašta, jer će uvijek biti onih koji će osjećati potrebu da ih pišu i crtaju, kao i onih da ih čitaju.
Čitanje stripova je potreba, nikakav luksuz ili hir, nego potreba, kao što postoji i potreba za čitanjem knjiga, slušanjem glazbe ili gledanjem televizije.
Baš kao što sve manje ljudi danas čita knjige (pa i e-knjige, svejedno), kao što manje slušaju konkretne glazbenike a više glazbu kao takvu, kao što manje gledaju kvalitetnu televiziju i dobre filmove, a više reality- i ostalo smeće, tako manje čitaju i stripove.
Možda će čitanje stripova postati elitna potreba i hobi, kao i čitanje knjiga, odlaženje u muzeje i(li) slušanje kvalitetne glazbe, gledanje filmova u kinima a ne s interneta ili ne znam odakle, ali će svakako opstati.
Količinski gledano, nikad nije objavljivano više stripova nego što ih se objavljuje danas, iako su namijenjeni znatno manjem broju (potencijalnih) čitatelja.

Johnny, danas sam na radiju slušao izjavu predstavnika njemačke izdavačke industrije kako se hvali povečanjem prodaje knjiga još jednu godinu za redom. Dostupnost interneta, video igrica i realitija je u Njemačkoj još veča nego kod nas. Ono čega također u Njemačkoj ima puno više je novac.

Budimo realni i iskreni prema sebi, u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je donedavno pola stanovništva imalo završenu samo osnovnu školu (ili ni to), kultura čitanja nije bila nikad previše raširena. Danas, kad večina ljudi nema novaca ni za zadovoljenje nižih potreba na Maslovljevoj piramidi, normalno je da se ne kupuju knjige ili stripovi i da se izdavaštvo raspada.
Kad govorimo o mladima, kako su oni mogli usvojiti naviku čitanja. Večina njih nije odrasla u kućama punim knjiga, roditelji im ne mogu priuštiti nekog Toma i Jerrya ili Mikijevog almanaha ni jednom mjesečno, a kamoli ih poticati na kupnju stripova kako bi počeli više čitati. Za knjižnicu će čuti, kad ih škola grupno upiše. I tu prosječnu porodicu onda preslikamo na cijelu državu koja sječe sve što po političarima nije vitalno za preživljavanje i opet je kultura i knjiga među prvima za odstrel.
Ne kažem da Internet i video igrice, mnoštvo TV kanala ne utječe na pad čitanja, ali se ne slažem da je to kod nas glavni uzrok. Uostalom, naša generacija je također imala kompjutere i gomile igara na njima.

Edited by - Ernie Pike on 11/10/2013 07:20:40
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 11/10/2013 : 10:04:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Ponekad se čuje ovakvo opravdanje današnjeg sustava: ako se danas živi tako loše, zašto se prosječno po kućanstvu toliko troši na telekomunikacije? Dakako, uopće ne treba niti odgovarati na navedeno. Isto tako, rast BDB-a vrlo često znači veću razliku bogatih i siromašnih. Takvi paradoksi su temelj današnjeg sustava i dobri primjeri koliko je on kao takav usmjeren na prividne "napretke" i prividne "društvene koristi", drugim riječima bogaćenje male manjine. Dodajmo tome medijsku manipulaciju i dobijemo cijelu sliku. Tako da se potpuno slažem, Ernie Pike, da je teža dostupnost stripova danas najveći problem. Ako bi roditelji napravili prvi korak i kupili djetetu strip, ono bi se sigurno navuklo na stripove, ali roditelji si sve teže mogu priuštiti taj korak. Dakle, da su stvari postavljene u temelju na drugi način, sve ovo navedeno išlo bi u drugom smjeru, ravnomjernijoj raspodjeli društvenog bogatstva, i u takvoj situaciji, tehnologija i telekominakcije s jedne i knjige i stripovi s druge strane, išli bi ruku pod ruku jedni s drugima.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/10/2013 : 11:28:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Johnny, danas sam na radiju slušao izjavu predstavnika njemačke izdavačke industrije kako se hvali povečanjem prodaje knjiga još jednu godinu za redom. Dostupnost interneta, video igrica i realitija je u Njemačkoj još veča nego kod nas. Ono čega također u Njemačkoj ima puno više je novac.

Slažem se sasvim s tobom, samo što mislim da je pogrešno uzimati Njemačku kao primjer.
Oni su svijet za sebe, prekjučer započeti sajam knjiga u Frankfurtu vjerojatno će i ove godine zabilježiti rekordan posjet, a i novinske naklade su im unatoč krizi i svemu barem postojane, ako ne čak i da rastu.
No oni svemu pristupaju krajnje pedantno i studiozno, pa imaju detaljno razrađene i uhodane mehanizme (su)financiranja kulture i izdavaštva, kao i tradiciju vrhunskog novinarstva koje kao takvo nikad ne bi smjelo, a vjerujem da ni neće izumrijeti.
Ako smo mi "Mediteran kakav je nekad bio", oni su "Europska Unija kakva bi trebala biti"!

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/10/2013 : 12:00:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

quote:

Budimo realni i iskreni prema sebi, u Hrvatskoj, zemlji u kojoj je donedavno pola stanovništva imalo završenu samo osnovnu školu (ili ni to), kultura čitanja nije bila nikad previše raširena. Danas, kad večina ljudi nema novaca ni za zadovoljenje nižih potreba na Maslovljevoj piramidi, normalno je da se ne kupuju knjige ili stripovi i da se izdavaštvo raspada.
Kad govorimo o mladima, kako su oni mogli usvojiti naviku čitanja. Večina njih nije odrasla u kućama punim knjiga, roditelji im ne mogu priuštiti nekog Toma i Jerrya ili Mikijevog almanaha ni jednom mjesečno, a kamoli ih poticati na kupnju stripova kako bi počeli više čitati. Za knjižnicu će čuti, kad ih škola grupno upiše. I tu prosječnu porodicu onda preslikamo na cijelu državu koja sječe sve što po političarima nije vitalno za preživljavanje i opet je kultura i knjiga među prvima za odstrel.
Ne kažem da Internet i video igrice, mnoštvo TV kanala ne utječe na pad čitanja, ali se ne slažem da je to kod nas glavni uzrok. Uostalom, naša generacija je također imala kompjutere i gomile igara na njima.

ako misliš na comodore i te igrice to je smijurija u odnosu na ove danas.
doduše bia je nintendo i super mario al to se pojavilo tamo 89./90.
Game boy također tu negdi.
kad se sitin koliko je ekipi palo zanimanje za strip nakon toga.
ali ga nije moglo uništit jerbo su stripovi več bili "ukorijenjeni"

danas je druga stvar,drugo vrime

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10531 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 11/10/2013 : 12:11:19  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Ernie Pike

quote:

Odličan post.
Jedino se sa zadnjon rečenicon ne slažen.
Još u drugoj polovici osandesetih kompjuteri su bili rijetkost.
Skoro da je jednak broj dice koja je tada imala kopjuter i broj dice koja danas vole čitat bilo šta.
Sve do negdi 89/90 meni recimo u rezredu od nas 30 možda ih je 4-5 imalo ZX ili 64.
Istovremeno od istih tih 30, sigurno je baren 25 čitalo nešto.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/10/2013 : 12:40:11  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
ma čitalo je 30/30 bar povremeno.
nisu imali izbora

Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 11/10/2013 : 12:56:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Danas je 7/30 ispitano za razrede dva mlađa brata S tim da danas IMAJU izbora ohoho pa se strip svejedno dobro drži tolikim igricama unatoč. A da su stvari posložene kako bi trebale biti, ova brojka sigurno bi bila još veća.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27214 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 11/10/2013 : 13:19:35  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
A zašto ste opterećeni brojkom čitača stripova?Pa i da se stripovi u doglednoj budućnosti i kompletno ugase,neš ti velikog problema.Dok ih ima čitati ću a ako ih ne bude neću ih čitati i naći ću nešto drugo da se zabavim.O toj problematici više bi se trebali brinuti izdavači koji od stripa žive.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 11/10/2013 : 14:38:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Ernie Pike je spomenuo Maslowljevu piramidu potreba, karakteristika onih malo viših iznad najnižih, u koje spada i zabava, jest da ih ljudi zadovoljavaju na različite načine. Nekome je to kazalište, drugome kava s ekipom, trećemu i jedno i drugo, četvrtome ni jedno ni drugo nego nešto treće. Stripovi su mnogima od nas zabava bez koje ne možemo, kako je rekao Johnny - potreba. To je jedan razlog zašto mi se javlja osjećaj zabrinutosti. Drugi je što su stripovi umjetnost, odnosno što mogu biti kvalitetna umjetnost, a također su i kultura u širem smislu, i onda kada nisu kvalitetna umjetnička djela. Kao takvi, bez njih bi svijet bio siromašniji. A svijet ne pripada samo nama, svi ga dijelimo i zato bismo trebali nastojati biti nesebični i po ovakvim pitanjima.

Edited by - Willer on 11/10/2013 14:40:05
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27214 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 11/10/2013 : 14:55:31  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ti si neki veliki filozof.
Stripovi su bila jeftina zabava(sad skupa)i kad(ako)ga nestane ljudi će pronaći neku drugu zabavu.Što se tiče umjetničkih dosega,ono se može pronaći u svakom polju čovjekovog djelovanja.Tako da ne bih previše dramatizirao oko nestajanja.Strip će nestati kad izdavači više ne budu mogli zarađivati na njemu a onda će preostati samo oni kojima će strip biti način umjetničkog izražaja a ne posao.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

split85
Advanced Member

Croatia
8293 Posts

Member since 25/01/2010

Posted - 11/10/2013 : 14:56:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit split85's Homepage  Send split85 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki
O toj problematici više bi se trebali brinuti izdavači koji od stripa žive.

+1

Sorare pozivnica: https://sorare.com/r/sreja1985
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 11/10/2013 : 15:02:18  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

A zašto ste opterećeni brojkom čitača stripova?Pa i da se stripovi u doglednoj budućnosti i kompletno ugase,neš ti velikog problema.Dok ih ima čitati ću a ako ih ne bude neću ih čitati i naći ću nešto drugo da se zabavim.O toj problematici više bi se trebali brinuti izdavači koji od stripa žive.

nisan nimalo opterečen ali volin uspoređivat prošla vrimena s današnjim

Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 11/10/2013 : 16:49:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ti si neki veliki filozof.
Stripovi su bila jeftina zabava(sad skupa)i kad(ako)ga nestane ljudi će pronaći neku drugu zabavu.Što se tiče umjetničkih dosega,ono se može pronaći u svakom polju čovjekovog djelovanja.Tako da ne bih previše dramatizirao oko nestajanja.Strip će nestati kad izdavači više ne budu mogli zarađivati na njemu a onda će preostati samo oni kojima će strip biti način umjetničkog izražaja a ne posao.

Odgovaram ti u skladu s etiketom koju si mi prilijepio - ti si rezignirani pragmatik ...da meni tu i tamo pobjegne koji preserans to je neosporna i čvrsto utemeljena činjenica, međutim, evo na konkretnim primjerima šta hoću reći: da je slikarstvo nestalo prije Leonarda ili književnost prije Dostojevskog, mi ne bismo ostali uskraćeni samo za kvalitetu njihovih djela i/ili trenutke uživanja u gledanju/čitanju, nego i za sve što na ovaj ili na onaj način proizlazi iz njihovih djela, jer koliko je prvi utjecao i i dalje utječe na svoju okolinu, i sve oko nje, i koliko drugi. Pri čemu oni, osim što su i doslovno mrtvi, i da su živi ne bi posjedovali ekskluzivna prava na tumačenje svojih djela (teza o "otvorenom djelu" Umberta Eca, inače sjajno objašnjena baš na primjeru jednog stripa; odnosno "smrti autora" Rolanda Barthesa), a kamoli na njihov širi kontekst, od čitave znanosti koja je nastala o njihovu radu, a koja se razvija i dalje, pa sve do različitih vrsta utjecaja. Pogotovo na duh njihova vremena, koji je dalje utjecao na duh idućeg vremena i tako dalje i tako dalje sve do našega vremena danas. A to isto, osim po pitanju kvalitativnog vrednovanja, također vrijedi i za brojne loše primjere slikarstva i književnosti nastalih nakon njih dvojice. Ponekad loša umjetnost može u većoj mjeri izazvati pozitivan, a dobra u većoj mjeri negativan društveni učinak. Da je paranoja o izumiranju stripa u velikoj mjeri neutemeljena, to je i središnja misao moga posta, ali hipotetski, da se to stvarno dogodi, nema sumnje da bi svijet ostao siromašniji. Ako bi u tom slučaju i bio obogaćen nečim što bi došlo kao nadomjestak stripu, to ne isključuje činjenicu praznine koja bi nastala. ... ...odjavljujem se i idem gledati Hrvatska-Belgija...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/10/2013 : 17:20:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Odlazak u kazalište nije primarno zabava, makar svakako ima bitne elemente zabave, i nikako se ne može svrstati u istu kategoriju s ispijanjem kave s prijateljima ili, ne znam, pijenjem pive s ekipom na zidiću ispred samoposluge.
Odlazak u kazalište je kulturna potreba, baš kao i čitanje knjiga (ne svake, tj. ne na isti način - stupnjevanje!), slušanje glazbe (isto), odlazak na izložbu i čitanje stripova (opet stupnjevanje).
Kod nas još ne postoji dovoljno razvijena kultura čitanja stripova, baš kao ni svijest o stripu kao umjetničkom djelu i potrebi poticanja i zaštite izdavanja stripova, kroz fondove, poticaje, sufinanciranja i slično. Sve je to još u povojima i nerazvijeno, a posljednjih se godina stripovi otkupljuju za knjižnice, i institucionalna briga za strip se svodi samo na to. U aktualnoj krizi iluzorno je i očekivati napredak, ali on bi mogao i morao biti makar načelne tj. formalne prirode (i zakonska regulacija, zašto ne) kad ili ako iz raznih razloga ne može biti konkretan tj. financijski.
Strip već jest elitna kulturna zanimacija, o čemu više nego dovoljno govori omjer broja kiosk-izdanja i onih bibliotečnih, a takav će se trend posve sigurno nastaviti i dalje.
No i u tom će slučaju strip-izdavaštvo i čitatelji opstati, u znatno manjem broju nego nekad ali će opstati. Stripove ćemo posuđivati u knjižnicama, sve skuplje plaćati mi kolekcionari (oni koji ne odustanemo), opstat će možda samo izdavači s ambicioznijim, profiliranijim i jasnim programima (umjetnički vrijedna djela koja zaslužuju poticaj i afirmaciju).
Napokon, danas se LL Zagori i Dylani koče u izlozima rijetkih preostalih knjižara (Tisak media npr.), police sa stripovima su na istaknutim mjestima u knjižnicama, a tko je nekad mogao i sanjati o tome.
Situacija jest teška, možda (zapravo sasvim sigurno) će biti i teža, ali uz prilagodbu izdavačkih politika s jedne, državne regulative s druge i prodaje s treće strane izlaz se može pronaći, i uz kompromis dakako.

Edited by - Johnny Difool on 11/10/2013 17:23:36
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12817 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 11/10/2013 : 17:25:19  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

Ponekad se čuje ovakvo opravdanje današnjeg sustava: ako se danas živi tako loše, zašto se prosječno po kućanstvu toliko troši na telekomunikacije? Dakako, uopće ne treba niti odgovarati na navedeno. Isto tako, rast BDB-a vrlo često znači veću razliku bogatih i siromašnih. Takvi paradoksi su temelj današnjeg sustava i dobri primjeri koliko je on kao takav usmjeren na prividne "napretke" i prividne "društvene koristi", drugim riječima bogaćenje male manjine. Dodajmo tome medijsku manipulaciju i dobijemo cijelu sliku. Tako da se potpuno slažem, Ernie Pike, da je teža dostupnost stripova danas najveći problem. Ako bi roditelji napravili prvi korak i kupili djetetu strip, ono bi se sigurno navuklo na stripove, ali roditelji si sve teže mogu priuštiti taj korak. Dakle, da su stvari postavljene u temelju na drugi način, sve ovo navedeno išlo bi u drugom smjeru, ravnomjernijoj raspodjeli društvenog bogatstva, i u takvoj situaciji, tehnologija i telekominakcije s jedne i knjige i stripovi s druge strane, išli bi ruku pod ruku jedni s drugima.

Kod mene puna kuća stripova, od klozeta do tavana. Džaba, moj sin ne pokazuje nikakav interes, barem sada. Bude mi žao ali jbg.

Have mercy
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47485 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/10/2013 : 01:16:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:

Odlazak u kazalište nije primarno zabava, makar svakako ima bitne elemente zabave, i nikako se ne može svrstati u istu kategoriju s ispijanjem kave s prijateljima ili, ne znam, pijenjem pive s ekipom na zidiću ispred samoposluge.
Odlazak u kazalište je kulturna potreba, baš kao i čitanje knjiga (ne svake, tj. ne na isti način - stupnjevanje!), slušanje glazbe (isto), odlazak na izložbu i čitanje stripova (opet stupnjevanje).
Kod nas još ne postoji dovoljno razvijena kultura čitanja stripova, baš kao ni svijest o stripu kao umjetničkom djelu i potrebi poticanja i zaštite izdavanja stripova, kroz fondove, poticaje, sufinanciranja i slično. Sve je to još u povojima i nerazvijeno, a posljednjih se godina stripovi otkupljuju za knjižnice, i institucionalna briga za strip se svodi samo na to. U aktualnoj krizi iluzorno je i očekivati napredak, ali on bi mogao i morao biti makar načelne tj. formalne prirode (i zakonska regulacija, zašto ne) kad ili ako iz raznih razloga ne može biti konkretan tj. financijski.
Strip već jest elitna kulturna zanimacija, o čemu više nego dovoljno govori omjer broja kiosk-izdanja i onih bibliotečnih, a takav će se trend posve sigurno nastaviti i dalje.
No i u tom će slučaju strip-izdavaštvo i čitatelji opstati, u znatno manjem broju nego nekad ali će opstati. Stripove ćemo posuđivati u knjižnicama, sve skuplje plaćati mi kolekcionari (oni koji ne odustanemo), opstat će možda samo izdavači s ambicioznijim, profiliranijim i jasnim programima (umjetnički vrijedna djela koja zaslužuju poticaj i afirmaciju).
Napokon, danas se LL Zagori i Dylani koče u izlozima rijetkih preostalih knjižara (Tisak media npr.), police sa stripovima su na istaknutim mjestima u knjižnicama, a tko je nekad mogao i sanjati o tome.
Situacija jest teška, možda (zapravo sasvim sigurno) će biti i teža, ali uz prilagodbu izdavačkih politika s jedne, državne regulative s druge i prodaje s treće strane izlaz se može pronaći, i uz kompromis dakako.

kako kome.ja npr te potrebe neman

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.17 seconds. Snitz Forums 2000