forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Izdavacki izlog
 Bio je to rovovski rat
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 16/11/2013 : 21:22:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by axle munshine

PP je jedan od izdavaca koga izuzetno postujem i cenim. Zao mi je sto u ponudi nemaju vise BD naslova, kao sto je ovaj Tardijev, a koji je odradjen vrhunski i bez greske...

Ako se pogleda reakcija (tj izostanak iste) domace citalacke javnosti, onda verovatno i nema nekog razloga za zaljenje.
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2399 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 16/11/2013 : 21:32:14  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

quote:
Originally posted by axle munshine

PP je jedan od izdavaca koga izuzetno postujem i cenim. Zao mi je sto u ponudi nemaju vise BD naslova, kao sto je ovaj Tardijev, a koji je odradjen vrhunski i bez greske...

Ako se pogleda reakcija (tj izostanak iste) domace citalacke javnosti, onda verovatno i nema nekog razloga za zaljenje.

To mi bas nije sasvim jasno...ima dosta paradoksa na ovdasnjem strip trzistu...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 16/11/2013 : 21:50:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Pretpostavljam da ljudima naslov nije bio dovoljno dopadljiv da bi ga uzeli u razmatranje... s druge strane, postoji i verzija u izdanju Fantagraphicsa pa je moguce da je i to bitno uticalo na odziv.
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2399 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 16/11/2013 : 22:11:53  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Colt

Pretpostavljam da ljudima naslov nije bio dovoljno dopadljiv da bi ga uzeli u razmatranje... s druge strane, postoji i verzija u izdanju Fantagraphicsa pa je moguce da je i to bitno uticalo na odziv.

Ovo drugo sigurno otpada, ne verujem da je to razlog...za ono prvo, nisam bas ni tu siguran...
Ne ulazeci u tvoj odnos sa Slobom, mozda je, bar u Srbiji, slabija prodaja i odziv uslovljena nemogucnoscu kupovine ove knjige u Darkwoodu, kako u BG, tako i u NS i Nisu...kazem, samo mozda...ima dosta ljudi koji kupuju samo u Darkwoodu a ne u Alan Fordu, i mozda je to jedan od razloga...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 16/11/2013 : 23:44:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Bila bi steta ne kupiti ovaj strip.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Colt
stripovi.com kum

3298 Posts

Member since 18/10/2001

Posted - 16/11/2013 : 23:48:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Colt a Private Message  Reply with Quote
Videcemo kako ce to vremenom napredovati. Ako vratimo ulozeni novac u narednih nekoliko godina, super, ako ne... sta da se radi.
Go to Top of Page

axle munshine
Senior Member

Serbia
2399 Posts

Member since 14/06/2006

Posted - 16/11/2013 : 23:52:09  Show Profile Show Extended Profile  Send axle munshine a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

Bila bi steta ne kupiti ovaj strip.

Apsolutno! A ionako je tema o WWI aktuelna, a bice jos vise naredne godine...

...BD, c'est la vie...
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
9271 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 17/11/2013 : 00:21:28  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Tržište je prenatrpano novim naslovima, ne može se sve postići odjednom. Kod ljubitelja
kvalitetnog stripa doći će i ovo izdanje na red u narednom periodu, ako već nije. Stvari sada idu sporije.

A prvu stranu ovog topika treba da krasi naslovna strana, nekoliko unutrašnjih strana, neki tekst ili link na neki tekst, kako to već ide, čak iako je već negde bilo.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10635 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 17/11/2013 : 00:55:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Kupio sam ga na Interliberu za 70 kuna (navodno zadnjeg), ali ga još nisam počeo čitati.

Tardija iznimno cijenim, ali iz iskustva znam da nije uvijek lagan za čitanje.

Njegovi ratni stripovi su obično žestoki i traumatični, nisu za svačiji želudac.

Prijatelj koji voli horrore rekao mi je da ga neće kupiti jer mu Tardi u ratnim temama prežestok, da mu se urezuju stravične slike s bojišta iz njegovih ratnih stripova.
Go to Top of Page

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6228 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 18/05/2014 : 17:24:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
http://politikin-zabavnik.rs/pz/tekstovi/kad-topovi-porogovore
Go to Top of Page

Spock
stripovi.com suradnik

Croatia
8107 Posts

Member since 26/12/2006

Posted - 13/02/2022 : 00:59:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Spock a Private Message  Reply with Quote
Malo za promjenu, Senka nam donosi recenziju uznemirujućeg strip albuma:

https://www.stripovi.com/recenzije/strip-album-album-phpr-1-bio-je-to-rovovski-rat/2770/

Kamo god da kreneš, uvijek si tu.
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 16/02/2022 : 16:42:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

U gornjoj recenziji fali naslovnica slovenskog (slovenackog) izdanja stripa.
https://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/strip-album-album-as-12-vojna-v-jarkih/32042/0/

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Jocko
stripovi.com suradnik

Serbia
1138 Posts

Member since 22/11/2016

Posted - 25/03/2022 : 06:11:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Jocko a Private Message  Reply with Quote
Nisam puno ratnih stripova pročitao, ovaj je sigurno 'najratniji' do sada, a svakako i jedan od onih najgorčih. Blato do kolena, pacovi, vaške, granate, mitraljezi, žica, naredbe... Ono što me je najviše kupilo je što autor ne zauzima strane u stripu, očigledno je da je ovaj strip napisao neko ko je istinski protiv rata, što dokazuje britkim anti-ratnim cinizmom u didaskalijama koje poentiraju i teraju na razmišljanje (u više navrata su to citati izvesnih ljudi - citati o ratu, koji u kontekstu stripovske priče dobijaju potpuno novi, najčešće ironični prizvuk); zatim, što je reč o nizu vinjeta, isečaka iz života običnih vojnika. Rat čine ljudi i njihove sudbine, i drago mi je što ovaj strip nije hronološka retrospektiva Velikog rata sa suvoparno datim istorijskim činjenicama (za to postoje udžbenici i knjige!, a i odlični predgovor i pogovor Phoenixovog izdanja), već skup kraćih ili dužih pričica koje, ovako na gomili, jasno oslikavaju besmisao ratovanja i sav užas i bedu sa kojom su se susretali vojnici bilo koje zaraćene strane. Vešto klizi iz jedne u drugu priču, skače iz godine u godinu, i svaka od priča ostavlja jak utisak i mučninu u želudcu. Što je najbitnije, pričice su dovoljno šarolike da nema nepotrebnog ponavljanja, a obuhvaćeni vremenski raspon je od same objave rata '14 do poslednjih dana rata, kada SAD ulaze u sukob '18, sa naglaskom, kako naslov kaže, na rovovske bitke Zapadnog frota, tako da ko očekuje ostale frontove i pominjanje Srbije u ratu, ostaće razočaran. Za to postoje drugi stripovi, recimo Linije fronta od System Comicsa. Nema mi smisla izvlačiti i analizirati najbolje priče, jer je svaka dobra i potresna na svoj način. Ono što je po meni dobar aspekt stripa je što nema jednog 'glavnog' lika, već mnoštvo njih - svi su glavni a svi ujedno i sporedni, čak i nebitni, neznani, zaboravljeni; i što strip nikada, čak ni na samom kraju, ne deluje kao sterilni dokumentarac, već zadržava brutalnu i ogoljenu oštricu: što crtežom, što dijalozima, što izborom teksta u didaskalijama.
Do sada sam od Tardija osim Malog bluza sa zapadne obale čitao samo Istinitu priču o neznanom junaku i Šarloovu klackalicu, koje su samo delimično inspirisane ratom i koje su (mi) poslužile kao neka vrsta uvertire za Rovovski rat. Znao sam da onaj pravi Tardi jeste ratni Tardi, i tako i bi. Rovovski rat mi je puno bolji od sva tri dosadašnja Tardija. Inače nisam neki veliki fan Tardijevog crteža, naročito ne načina na koji crta izraze lica (štekaju mu emocije), ali se ovde vidi da je uložio puno vremena i truda da prikaže svo to blato i užas, i to mu je sasvim pošlo za rukom. Za sada mi je ovo najbolji (anti)ratni strip, a vreme i čitanje će pokazati da li će to i ostati.

10, 10, 9, 9 - 96%

Trenutna pozicija na listi: 1 /od 31/ (1993. god.)

Edited by - Jocko on 25/03/2022 11:47:04
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.09 seconds. Snitz Forums 2000