forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Kolekcija ludosti i zanimljivosti iz novina
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 678

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 04/12/2013 : 21:12:49  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
quote:
Originally posted by ken2

quote:
Originally posted by mladjo

quote:
Originally posted by kiky

Hrišćan­stvo je od samog početka, suštinski i temeljno, bilo izraz gađenja i prezasićenosti koje oseća život sit života, samoprerušen, samoskriven, samo nagizdan pod plaštom verovanja u „drugi“ ili „bo­lji“ život. Mržnja na„svet“,prokletstvo bačeno na afekte, strah od lepote i čulnosti, onaj svet izmišljen da bi se ovaj svet što bolje oklevetao, u osnovi žudnja da se utone u Ništa, dospe do kraja, do odmaranja, do „sabata nad sabatima“ – sve mi se to, isto kao i bezuslovna volja hrišćanstva da prizna samo moralne vrednosti, oduvek činilo najopasniji i najstravičniji oblik svih mogućih obli­ka „volje za propadanje“, u najmanju ruku znak najdubljeg obolje­nja, zamorenosti, mrzovolje, iscrpenosti, osiromašenja života, jer pred moralom (naročito hrišćanskim, to jest bezuslovnim mora­lom) život mora stalno i neminovno da ispadne kriv, budući da je život nešto suštinski nemoralno – život mora konačno, smrvljen pod teretom preziranja i večitog poricanja, da se oseti nedostojan žudnje, nevredan po sebi.

- fridrih niče, rođenje tragedije -

Kiky, s obzirom da si pisao poslije upozorenja, udaljen si sa foruma.

e mlađo, mlađo
tebe uvijek strefi da nakon ovakvih upozorenja izbaciš ljevičara
ili ti to kao ljevičar baš takve izbacuješ, da te ne optuže da provodiš politiku na stripovskom forumu
a kao advokat, mogao si obrnit stvar na 100 načina
npr, kiky nije uopće pisao nego citirao
a fridrih niče nije ni marksist niti je pisao o vjeronauku u školi
dakle, u ničemu nije prekršio tvoje upozorenje
ako ćemo s pravne strane

da, ja koji sam komun..., ehm, ovaj, izrazito lijevo orijentiran i ateista udaljavam nekog s kim se slažem stvarno sam poludio

Ma kao moderator moram biti objektivan, bez obzira na uvjerenja i ne smijem ulaziti u rasprave, odnosno zauzimati strane i to se trudim poštivati. Jbga, posel je takav

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47139 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/12/2013 : 21:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by dsormaz1

quote:
Originally posted by lwood

onda je vjerovatno do ovih govana iz b neta ,opet nešto drkeljaju.

Ja koristim Amis.

prvi put čujen za taj. sad ču baš proguglat

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 04/12/2013 : 21:16:37  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message
A i stvar je u tome što se ne smije popuštati, odnosno trebaju biti kriteriji jednaki za sve i u svakoj prilici. Kiky ovdje nije učinio ništa strašno ali ak sam rekao da nema više o toj temi, onda nema jer sutra će biti nekakva brutalna svađa, ja ću reći nema dalje komentiranja, nastaviti će se sa komentarima i kad ih sve udaljim netko će mi reći" e a tamo prije par dana ovoga nisi udaljio a sad tu nas mičeš..." itd, itd...uglavnom, smanjio sam mu kaznu na tjedan dana, i to je nešto

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13147 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 04/12/2013 : 21:25:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:

quote:

quote:

Ja koristim Amis.

Ja ga imam već jedno 4-5 godina. U početku je bilo dosta problema , valjda tzv. "dječje bolesti", kojekakve smetnje i sl., čak sam razmišljao da odustanem od njega, ali ipak nisam, i sad je već dugo sve OK. Rijetko kad koji problemčić. Barem je kod mene tako.
Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8164 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 04/12/2013 : 21:25:57  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message
ma ja se u potpunosti slažem s ovim našim desničarima u konstataciji da su ljevičari pičkice
to je jedna od rijetkih stvari u kojima se slažemo
a da nema veze sa stripovima
i divljim zapadom
i tako to

a za moderiranje ne brini
treba biti dosljedan
samo tebe baš potrefi da tjeraš dosljednost na johnnyu
ok, kiky zna pretjerat, ali johnny je fin dečko
i ko će pisat o filmovima kad ga ti tjeraš na hlađenje

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47139 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 04/12/2013 : 21:32:31  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

quote:

quote:

Ja koristim Amis.

Ja ga imam već jedno 4-5 godina. U početku je bilo dosta problema , valjda tzv. "dječje bolesti", kojekakve smetnje i sl., čak sam razmišljao da odustanem od njega, ali ipak nisam, i sad je već dugo sve OK. Rijetko kad koji problemčić. Barem je kod mene tako.

meni je ovaj uglavnom ok,al evo jučer i danas nešto škljoca.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/12/2013 : 22:00:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message

Ako vam ja skljocnem, skljocat ce vam sam tak!

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 04/12/2013 : 23:05:00  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Bake

Sedam mjeseci rada: Štefica Kveštek (87) iz Varaždina od svibnja je šivala jastuke s motivima iz crtića. Želja joj je za Svetog Nikolu podijeliti ih djeci i obradovati ih

http://www.24sata.hr/sudbine/varazdinka-velikog-srca-sasila-50-jastuka-i-darovat-ce-ih-djeci-343979

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47139 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 05/12/2013 : 11:58:02  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/229468/Default.aspx

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4511 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 05/12/2013 : 14:50:56  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
http://www.tportal.hr/komentari/blogeri/300684/Za-dom.html#CommentPaging,P:1

izvrsno.
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 05/12/2013 : 17:09:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Imam pitanje - sto je FALCBAN? (ali iz glave, nemojte varati)

I to je knjiga koju zelim imati, zelim imati svaku sitnicu koja mi odrzava zivim u sjecanju Zagreb koji sam zavoljela, ljude od kojih sam sve rijeci naucila, i duh vremena koje se nekako otimalo kicastim promjenama, koje su nametnule neke svoje predodzbe kako se gospoda trebaju druziti u salonima, a dame su zamijenjene zenturacama ..
I kako danas biti svjedokom oba vremena i ostati normalan ..heh..sory, poneslo me..

KNJIGA IZGUBLJENOG JEZIKA

ZNATE LI APŠMALCATI?

Objavljen rječnik njemačkih posuđenica u zagrebačkom govoru

U knjizi je sabrano više od 3000 riječi na 280 stranica

Kada me znanac iz Novog Libera pozvao da predstavim javnosti “Agramer - Rječnik njemačkih posuđenica u zagrebačkom govoru”, kratko sam se dvoumio i pristao. To je onaj leksik kojim su se služili moji baka, djed i otac koji je obožavao križaljke, jezik koji mi danas ne prolazi čak ni u vlastitoj kući.

Jer, “viršli” su zauvijek otpisani, a na vlasti su - hrenovke. Prestao sam gnjaviti mlade trgovce tražeći “ekstravuršt”, pa sada smjerno pitam za - posebnu salamu. Jedva još pamtim: jegervrušt, prezvuršt, šinkenvuršt itd., čitavu izumrlu porodicu riječi, baziranih na vurštu ili kobasici.

Čim sam “Agramer” uzeo u ruke, provjerio sam neke važne riječi iz mog sjećanja. Da, ovdje još uvijek žive maler (ličilac), šnajder (krojač), šuster (postolar) i, primjerice, šuft (hulja, podlac). Upitao sam se, usput, kada sam zadnji put čekao “briftregera” - poštara. Ne znam. Ili, tko me zatražio “fajerceg”? Na upite sam posuđivao isključivo - upaljač.

“Agramer” je, ipak, rječnik, a nije rječnik frazema, shvatio sam “od šuba”, što se nalazi pod slovom “Š” kao “šub” (odjednom, od prve). Pa ipak, izričaj “držati nekom štangu”, u smislu “podržavati nekoga”, skutrio se u ovom rječniku. Frezeološki izrazi njegov su ukras i dragocjenost, premda nisu pravilo. U njemu je sabrano više od 3000 riječi na 280 stranica, ukrašenih starim fotografijama iz Muzeja grada Zagreba. Te su se riječi uglavnom posuđivale iz “austrijskog varijeteta njemačkog odnosno iz nekog od bavarsko-austrijskih narječja”. Za to nisam ni znao, to je bio jezik mog djetinjstva još prije nego što sam naučio imenicu “Njemačka”. Bio sam u špajzi (ostavi) stoljećima prije no što sam naučio da je to - tuđica.

U “Agrameru” su sabrani i sačuvani posljednji ostaci onog Zagreba iz druge polovice XIX. stoljeća u kome se, prema Augustu Šenoi, većinski govorilo njemački. Na njemu su ga Talijani pitali, i to vrlo ozbiljno: “Jesu li Hrvati ljudožderi?” Ovaj i ovakav “Agramer” jest čudesna knjiga i pripada onim božanstvenim izdanjima koja čuvaju glasove prohujalih naraštaja za budućnost.

Sumnjam da su moje stare susjede - još uvijek mlađe no što sam danas - znale i marile za Novosadski dogovor i njegov odnos prema tzv. Londoncu, pravopisu iz 1971. (Babić, Finka, Moguš). Govorile su po svome, pa sam učio od njih i od svojih. Sve bi jezične svađe jednostavno zamrle na dugom putu od centra do periferije Zagreba. Kod nas se još uvijek “šprehalo” po starom, 60-ih smo tek počeli “spikati”.

“Agramerski govor kulturno je naslijeđe utkano u identitet hrvatskog glavnoga grada i prenosi se s generacije na generaciju”, kaže izdavač “Agramera”. A Zrinjka Glovacki-Bernardi, autorica koncepcije ovoga rječnika, objašnjava kako je nastala ta čudesno lijepa i korisna knjiga. Odabir riječi temeljio se na “zapisima svakodnevnih razgovora Zagrepčana”, na dvije rukopisne zbirke recepata (A. Pušec i A. Kovačić; u rasponu 1900-25), te na 1925. godištu tjednika Kopriva - takvom su odabiru pridonijeli i lingvistički ga osnažili već klasični rječnici Vladimira Anića i Ive Goldsteina (Rječnik hrvatskog jezika, Rječnik stranih riječi), velike uspješnice istog izdavača.

Tražeći uporište u svakodnevici, u svakodnevnom govornom jeziku uredništvo “Agramera” - uz autoricu koncepcije, tu su Lara Hoelbing Matković i Sanja Petrušić-Goldstein - zakoračilo je prema trajnosti, barem u našem malom, ali pod suncem uglavnom jedinom Agramu. Dobri duh Slavka Goldsteina, iako nepotpisan, osnivača Novoga Libera, lebdi nad “Agramerom”, baš kao što je bdio i nad prvim reprintom Belostenca u Liberu 1972.

Uspoređujući govorni jezik “pospremljen” u “Agrameru” s mojim sve slabijim pamćenjem, prisjetio sam se jednog neugodnog slučaja. Davne 1976. imao sam tu sreću, ili peh, da Krleža pročita rukopis moje prve knjige “U sjeni Južnog Medvjeda”. Na njenom je kraju “Rječnik”, i u njemu riječ “štrample”. Krleža je tu riječ prekrižio i napisao umjesto nje: “štrumfe”. Shvatio sam da je moj opis - ženske čarape & gaće - pogrešan, no mislio sam, isto tako, za “štrumfe” (čarape) velikog pisca. Tek sam sada razumio, iz “Agramera”, da je Krleža mislio na “štrumfhoze”, koje znače isto što i štrample: “čarape s nogavicama do struka”.

Drugim riječima, čarape su izgubile poveznicu s gaćama na putu od Kaptola do Trešnjevke. Taj mali primjer pokazuje kako se njemačke posuđenice u zagrebačkom govoru razlikuju od jednog do drugog kvarta. I od jednog do drugog vremena. U svakom slučaju, isti odjevni predmet promijenio je ime od djetinjstva 1900. u Agramu do djetinjstva 1960. u Zagrebu. To je danas, pretpostavljam, zaboravljena stvar, osim u rječnicima poput ovog, koji čuvaju kolektivnu memoriju.

“Agramer” će potaknuti mnoge na međusobne “ispravke” i rasprave, ali podsjetit će sve nas na bliske i prisne Zagrepčane koji su otišli u onostranost, ostavljajući nam u nasljeđe živi i samosvojni govor, temeljen na kajkavštini i njemačkim posuđenicama - prilagođenicama. “Agramer” ga je sačuvao od nestanka. Odlučujući se baš za živi, odnosno preživjeli govor, Glovacki-Bernardi sastavila je knjigu koja pripada najvažnijoj polici svakog Zagrepčanina.

Mali izbor riječi iz ‘Agramera’
apšmalcati - zamastiti maslacem i posuti krušnim mrvicama (mahune)

buhtl - kolač (od dizanog tijesta)

buncek - donji dio svinjske noge

cakum-pakum - pomno, kako treba

ciferšlus - patentni zatvarač na odjeći i obući, smičak

deka - pokrivač

durhcug - propuh

džemperklajt - vrećasta vunena haljina

escajg - pribor za jelo

frajer - onaj koji se ističe životnim stilom i ponašanjem

fuk - spolni čin, snošaj

gemišt - bijelo vino s gaziranom mineralnom vodom

gliha - proslava stavljanja kuće pod krov

grajzler - sitni trgovac, ali i sitna duša

hamper - kanta, vjedro

himpersaft - malinovac

jungfer/ica - osoba bez spolnog iskustva

kištra - sanduk od manjih dasaka

klamfa - željezna kuka za spajanje drva

lumpati - bučno se veseliti

moped - lagani motocikl

norc - luđak, budala

njerkati - stalno prigovarati zbog sitnica (kaj baš mora svako slovo?)

oberliht - prozorčić iznad vrata

otoman - počivaljka, ležaljka

pajnkrt - izvanbračno dijete

pajzl - omanja gostionica

rampa - branik, brklja

soc - talog crne kave

šajba - prozorsko staklo

šlafrok - kućni ogrtač ili haljina

tračbaba - osoba koja se bavi tračevima

trifrtalj - tri četvrtine od čega, trifrtalj dva = 13:45

vajnšato - desertni vinski umak za, primjerice, palačinke

zbigecati (se) - urediti se, dotjerati

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38013 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 05/12/2013 : 17:20:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message

he he, vecina pomenutih se dnevno koristi kod nas, mozda sa malim promjenama/izmjenama kod nekih rjeci :D

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts

Member since 09/12/2009

Posted - 05/12/2013 : 18:48:54  Show Profile Show Extended Profile  Send andjusticeforall a Private Message
Evo da nadodam nekoliko:

šajzkanal, šajzika - kanalizacijski ispust
firangla - zavjesa
štemajzl - obijač
natkasl - noćni ormarić
šuster - postolar
širajzl - žarač

https://hrvatskiautorskistrip.blogspot.com/
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38013 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 05/12/2013 : 21:25:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message

ludosti i zanimljivosti

http://www.bigpicture.si/archives/42573

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/12/2013 : 11:53:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Pa ti vjeruj svojim očima!

http://www.index.hr/black/clanak/najvazniji-video-koji-cete-ikad-vidjeti-evo-sto-mediji-zaista-rade-zenama/715060.aspx

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 06/12/2013 11:53:34
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/12/2013 : 12:03:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Vrlo zanimljivo i nažalost vrlo točno...

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/12/2013 : 12:05:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
I još...

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 06/12/2013 : 12:09:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
I duže i detaljnije...

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26818 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 06/12/2013 : 15:36:22  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
http://www.slobodnadalmacija.hr/Split-%C5%BEupanija/tabid/76/articleType/ArticleView/articleId/229608/Default.aspx
http://www.index.hr/vijesti/clanak/u-uvali-otoka-kaprije-pronadjeno-je-60-kilograma-marihuane/714564.aspx
E sad evo odgovora zašto sam baš jučer išao u Rogoznicu na vikendicu
Prošao sam cilom plažom i na žalost nisam ništa pronašao

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47139 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 06/12/2013 : 15:37:17  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
iša bi i ja da san zna za ovo

Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10229 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 06/12/2013 : 15:47:50  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message
quote:

iša bi i ja da san zna za ovo

Stvarno jaki...
Šta se nisi javija?

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26818 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 06/12/2013 : 15:52:20  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message
pa javija bi vam se da sam naša
inače,pušit ne volim ali kolačići

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47139 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 06/12/2013 : 15:58:05  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
stavičemo te na poligraf da vidimo govoriš li istinu

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 06/12/2013 : 20:12:57  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Raw Video: 64 Cars Destroyed On Ship’s Deck By Sea Storm

A total of 64 cars were aboard a Russian cargo ship Astongate, which was traveling from Toyama, Japan, to Vladivostok, Russia.

http://www.marineinsight.com/

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8577 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 06/12/2013 : 20:24:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
Izvrnula se na leđa.

http://gizmodo.com/5304233/entire-new-13+story-building-tips-over-in-shanghai/

Go to Top of Page
Page: of 678 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.81 seconds. Snitz Forums 2000