forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Oskar 2013.
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 9

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 03/01/2014 : 09:59:45  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
U sirokoj i prilicno raznovrsnoj ponudi koja je obelezila proteklu godinu, może se izdvojiti prilican broj naslova koji u manjoj ili vecoj meri ravnopravno konkurisu, ili da budemo politicki korektniji, zasluzuju titulu najizdanja 2013. No pre nego kazemo rec-dve o njihovoj izuzetnosti, bilo bi lepo da bar pomenemo i neke od onih naslova koji ne zasluzuju da budu izdanje godine, ali svakako zasluzuju posebno mesto na policama i u srcima skoro svakog ljubitelja stripa.

Posto dame imaju prednost, prvo da pomenemo sesti tom Klarinih avantura. I u ovom tomu, kao i u prethodnim, ne prestaje da nas iznenadjuje lakoca kojom naivna Klara resava naizgled nepremostive probleme u koje zapada iz sata u sata tokom svog radnog vremena. Lakoca kojom Trilo i Bernet iz strane i stranu uspevaju da ozive svakog novog junaka i njegov jedinstveni karakter, predstavlja ne samo neodoljivu privlacnost ovog stripa, vec ujedno i dobro poznati trejdmark argetinske skole stripa.

Ljubitelji pitkih i stereotipnih avantura i dalekih, izgubljenih svetova mogli su (dok cekaju poslednju Aldebaransku avanturu) da uzivaju u Leovoj Keniji i/ili Isaku Piratu, dok su fanovi napetih krimica ili poluapokalipticnih misterija verovatno slistili odnekud poznat Kriminal i kvalitetom promenljivog Poslednjeg coveka na Zemlji.

S druge strane oni kojima su izuzetna graficka resenja daleko vaznija od svega ostalog sto strip ima i może da ponudi, imali su na raspolaganju ne samo pristup opskurnim i neukrotivim vizuelnim carolijama R. Korbena, vec i crtackoj eksploziji kojom je Moebijus interpretirao cuvenog letaca. Ovde treba pomenuti jos i Bataljine velicanstvene ilustracije u Pricama tajanstva i maste koje su nazalost bez, za strip neophodne, narativne fluidnosti.

Kao i svake godine, ni ljubitelji ozbiljnijih prica nisu zapostavljeni. Svoju inhibiranost (sto zbog nacina zivota, sto zbog manjka mentalne sposobnosti) da procitaju pristojnu knjigu, mogli su i u prosloj godini da kompenzuju raznim, uglavnom DB naslovima cija tematska pretencioznost najcesce prevazilazi ili sposobnost autora ili mogucnost koriscenog medija. Prvi strip koji treba izdvojiti definitivno je savremena saga o Josifu Joanovicu, sledi nostalgicni osvrt Petrusinih Zelja. Ti je zatim vec vidjeni Dzonatan, osrednji Beskandzni orao i Cure. Na kraju da pomenemo sad vec pomalo dosadnog Tanigucija i njegovog simpaticnog setaca kome besposlenost i sa neba pala egzistencijalna sigurnost dozvoljavaju da svakodnevno mrsimudi skidajuci papirne avione, macke, plasticne kese, umrlice i sve ostalo sto może da se zavrsi na drvetu.

Sto se serijala tice, posle visegodisnje pauze, fanovi Popovednika, Lige i Sendmena najzad mogu da nastave sa ovim cuvenim i svetski priznatim naslovima na trenutke varljivog kvaliteta. S druge strane, dok su citaoci Vampirka najzad docekali da saznaju kako je nespretno (citaj debilno) zavrsen visevekovni konflikt izmedju dvoje besmrtnika, dotle su fanovi alanfordovskog bezimenog ubice uzivali u poslednjim ali mozda i najboljim „slucajevima” koje je Magnus imao da ponudi.

Za kraj spomenimo da su, kako oni koji posebno uzivaju u klasicima tako i oni koji zude za najnovijim naslovima, imali na rapolaganju, pored pomenutog Korbena, nove avanture Ripa Kirbija i uvek sjajnog Hogara; zatim pored Angulemski nagradjenog 5000km/s, uberpretenciozni Blast i nezanemarljivu trilercinu - Tajlera Krosa.

A sad da krenemo sa najboljim izdanjima u 2013.

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."

Edited by - noemis on 03/01/2014 10:29:41
Go to Top of Page

trolodtroje
Advanced Member

3271 Posts

Member since 14/09/2010

Posted - 03/01/2014 : 16:18:18  Show Profile Show Extended Profile  Send trolodtroje a Private Message  Reply with Quote
Prvi post je bio spektakularan uvod u oscar, drugi je baš ono što je izuzetno važno - odličan teaser za nastavak k najboljim....bravo.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21119 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 03/01/2014 : 16:32:00  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
noemise, čitao si sve to ili pričaš napamet?

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 07/01/2014 : 15:22:49  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
Strip kojim zapocinjemo predstavljanje najboljih izdanja u protekloj godini je Kraljevstvo Tvoje.
Izbor nimalo slucajan jer je doticni strip, bar ako se razmatra samo izdanje, bez sumnje najatraktivniji strip u ponudi. Nesto veceg formata od standardnog albumskog, uz najefektivniju naslovnicu (mozda ikada) ovaj strip prosto zraci i malo koje mu izdanje iz bilo koje od prethodnih godina moze, bar kad je dizajn posredi izaci na crtu. Toliko mocno izgleda Kraljevstvo Tvoje da mu ne mozete odoleti uprkos ceni od 300kuna/4500 dinara.

Dakle, jedan od razloga zasto smo zapoceli listu najboljih bas ovim stripom je pomenuta nesumnjiva superiornost samog izdanja. Nazalost, drugi razlog je to sto je sadrzaj koji medjaju ove superdizajnirane korice daleko losiji od svega sto ce se naci na listi najboljih. Zaslugu za to podjednako dele kako scenarista tako i ilustrator. Mada neki misle suprotno, da je krivica u potpunosti na scenariju dok je Ros zapravo sjajno odradio posao. Ovo nisu jedine "ambivalentnosti" koje prate ovaj strip. Recimo, iako se prema prici smatra izolovanim od superherojskog univerzuma, na svaku kritiku ljubitelji ovog stripa ce odmah posegnuti za znacaj koji ovaj strip ima na dalji razvoj doticnog univerzuma. Ali onda strip i nije izolovana celina, i tako ukrug…

Pa da vidimo o kakvoj velikoj revoluciji superherojskog univeruma je rec i kako je ta velika revolucija realizovana.

Da nas ceka nesto veliko na stranama koje slede (revolucija, ideja, ko zna mozda i samo cudo) svesni smo vec od prve stranice, naime, snazni religijski ton ne samo da podize zavesu buducih dogadjaja (zapravo zavesu svake od 4 epizode), vec je kroz vizije o nadolazecem armagedonu utkan i u narativno-motivacijski okvir fabule.
Oci smrtnika, propovednika kojeg more apokalipticne vizije, je perspektiva pracenja dogadjaja koju nam namece Vejd, a posto drugog smrtnika i nema, to mu lako polazi za rukom. Ono sto nas (ne) cudi je lakoca s kojom je i u ovom superherojskom stripu (kao i u skoro svim ostalim) ostatak populacije sveden na infantilnu masu.

Dakle, situacija je takva da se svakodnevno u po bela dana, u sred centra grada, nadmecu svakojaki superheroji i pri tome ne hajuci ni za sta/koga. Ljudski zivoti, zgrade, spomenici (cega, nego slobode), sve je to deo kolateralne stete. Cak je i njihov super-sluh gluv je za detinji plac. U ovako mirnodopskoj postavljenoj sceni Vejd nas Rosovim sjajnim crtackim talentom ubedjuje da samo jedan covek, i to propovednik, ima vizije o armagedonu. Może li gore? Może. Cak ni taj nesrecnih ne veruje bas previse u sopstvene vizije, ali su mu letece karakondzukle i ostala ugacena sarenkasta sranja itekako uobicajena.
Gradjenje realija superherojskog univerzuma je, verovatno zbog nedostiznog cilja koji su autori sebi nametnuli, dovedeno do ivice sprdnje. Vredjaju autori citaoce, ali ni oni, poput svojih superheroja, ne haju za to… efekat je bitan, uopste - sve je u ovom stripu podredjeno efektu da se pred vama nalazi nesto veliko i jako, jako ozbiljno. Tu je i 150 strana dodatnog materijala da vas ubedi u to, ako sam strip slucajno omane.
Uzmimo na primer samoosvescivanje etickog imperativa superjunaka ciju afirmaciju strip ima za cilj kroz parabolu o drugom Hristovom, odnosno Supermenovom dolasku, u kojem ce ovaj uspeti ne da obnovi, vec da uspostavi novi zavet izmedju ljudi i bogova, pardon superheroja, a prema kojem ovi potonji treba da vide sebe ne kao bogove vec kao stubove humanije sutratrasnjice. (Uf!)

Elem, ovaj alanmurovski zalogaj je izgradjen uglavnom kroz (pomenutu propovednikovu naraciju i) Supermenovu propoved koja je najcesce dijaloske forme. Ali pre nego predstavimo neki od dijaloga, neophodno je da ovde digresiramo na kratko.
Pogledajmo opstu superherojsku jednacinu tj. sliku sveta kao bespomocne skupine ljudi koju treba zastititi od zlih i ludih umova koji nekako uvek hoce da porobe svet (opet ta sloboda), direktno ili kroz neke suptilnije metode – nebitno; te s obzirom na razmere planiranog zlodela, zastitnik moze biti samo osoba koja je svojom pronicljivoscu, etikom ali pre svega snagom, mocniji od svega, pa i od samog zakona, dakle - superheroj. Sve ovo toliko podseca na modus operandi americke dominacije da nas ne cudi sto je superherojstvo toliko uzelo maha u americkoj „kulturi”, i sto je uopste autohtono americko.
U Kraljevstvu je superherojska jednacina pretvorena u nelinearnu diferencijalnu jednacinu gluposti. Sve je oterano do ekstrema (citaj u tri lepe). I demagogija (superherojske ideologije: pravda, mir, istina, vrednosti, i nadasve Sloboda) i ideologija i superhero(j)logija.
Ali da se vratimo samom stripu, tj jednom od mnogih dijaloga izmedju Supermena i Vonderke:

Nisam sklon da silom namecem svoju ideologiju drugima, veli Supermen, i nastavlja: Treba li da zarobim one koji je ne prihvataju. Da im budem ujedno i porotnik i sudija… Pa to je prag ka fasizmu!
Onda budi spreman da ga predjes,
mudro savetuje Vonderka,

Ili:

Kal, svidjalo ti se to ili ne, ti si lider sveta… a Liga postaje umorna od cekanja da se prihvatis te uloge kako treba. Sto se mene tice, ako se situacija sa zatvorenicima pogorsa jos za dlaku… Liga ce biti primorana da krene u odlucujucu akciju.

Uopste ceo strip vrca od ovakvih dijaloga koji ocigledno podsecaju na dialog izmedju dobrodusnog liberalno-demokratskog predsednika Amerike (Supermen) i generala americke vojske (WW) koji je naginje vise tradicionalnim, dobro oprobanim metodama upotrebe moci; a cija se misljenja mimoilaze u situaciji nadolazece pretnje po Ameriku i americke vrednosti u nekom trecerazrednom akcionom filmu.

Ali ni to nije sve. Citav plan za ostvarivanje velikog cilja deluje isuvise poznato: ideoloski suparnici su prvo upozoreni, zatim sankcionisani (tacnije zatvoreni) radi njihovog dobra i prevaspitanja: Molimo vas, shvatite nasu nameru. Niste ovde dovedeni zbog kazne vec radi edukacije… Vec se moramo pridrzavati moralnog koda koji pociva na ocuvanju zivota (tj. ljudskih prava).
Naravno kada se azilanati pobune protiv ovakvih vaspitnih metoda dolazi do nezaobilazne upotrebe sile. Zanimljivo da iako se (skoro) sve desava na americkom tlu nema ni spomena (ako me secanje sluzi) ni americke vojske, ni predsednika i sl. Vec u ime ljudi intervenisu, niko drugi do Ujedinjene nacije i to atomskom bombom.

Ocigledno da u ovom stripu, vise nego u ijednom drugom, postoji svojevrsni ekvivalent izmedju Supermena i Amerike, ali kao da ni to nije bilo dovoljno autorima nego nase strpljenje na kraju stripa nagradjuju superherojskim planom o indoktrinaciji nadolazeceg superheroja, potomka kome ce ucitelj, pored roditelja (Supermen i WW) biti i Betmen, sto je kako saznajemo neophodno jer Supermenova ideologija pociva na poverenju, a Betmenova na strahu, tako da ce naslednik biti snabden neophodnim znanjem da se bori za istinu i pravdu, ali na novi americki nacin…

Ukratko, to je Kraljevstvo Tvoje - jadno koketiranje sa priglupim i otrcanim ideoloskim frazama zapakovanim u ozbiljan religijski okvir, jednom recju – blasfemija.

Zapravo, krivac za sve je bas Ros cija je ideja bila da sprovede nekakvu veliku revoluciju u superherojskom univerzumu, potpuno ubedjen da je bez Mura to moguce, pogotovo ako se prica okiti
staticnim pompezno-fotorealisticnim gvasom (koji, bajdvej, nema nikakvu upotrebnu vrednost, bar kad je jezik stripa u pitanju) da sve podseca na nasumicno fotogafisane scene nekog filma.

E pa dragi Rose, nadamo se da si naucio da je neophodan (ali ne i dovoljan) uslov za alanmurovsku revoluciju u stripu, gle cuda - bas Alan Mur.

"Ja se mnogo bojim ljudi koji hoce da usrece narod... ...niko nema prava da silom svog suseda cini srecnim."
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 07/01/2014 : 15:24:28  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by anto

noemise, čitao si sve to ili pričaš napamet?

svasta, ko jos cita stripove, da bi pricao o njima...

Go to Top of Page

jang
Advanced Member

Slovenia
10970 Posts

Member since 01/11/2002

Posted - 07/01/2014 : 15:31:35  Show Profile Show Extended Profile  Send jang a Private Message  Reply with Quote
jebote, još jedan Stinky
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 07/01/2014 : 16:59:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Blast definitivno.

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 07/01/2014 : 17:36:29  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by noemis

Ukratko, to je Kraljevstvo Tvoje - jadno koketiranje sa priglupim i otrcanim ideoloskim frazama zapakovanim u ozbiljan religijski okvir, jednom recju – blasfemija...

Ne znam kako da kazem, pokusacu nekako...
Imas jako negativan i prepotentan/narcistican ton pisanja, tako da dobijem neodoljivu zelju da uradim, ili mislim, sve suprotno od onoga sto napises, pa makar sve i da si u pravu, kod mene budis kontraefekat tvojih uvjerenja.
Kazem, ne znam, ukoliko sam jedini kod kojeg ostavljas takav utisak, onda je definitvno moj defekt.
Go to Top of Page

mike
Senior Member

Slovenia
2848 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 07/01/2014 : 17:52:07  Show Profile Show Extended Profile  Send mike a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Ukratko, to je Kraljevstvo Tvoje - jadno koketiranje sa priglupim i otrcanim ideoloskim frazama zapakovanim u ozbiljan religijski okvir, jednom recju – blasfemija...

Imas jako negativan i prepotentan/narcistican ton pisanja, tako da dobijem neodoljivu zelju da uradim, ili mislim, sve suprotno od onoga sto napises, pa makar sve i da si u pravu, kod mene budis kontraefekat tvojih uvjerenja.
Kazem, ne znam, ukoliko sam jedini kod kojeg ostavljas takav utisak, onda je definitvno moj defekt.

Nisi jedini, ne brini..

Jack the Black.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21119 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 07/01/2014 : 21:13:28  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

kao prvo, noemis nije u pravu za većinu stvari koje piše.
kao drugo, meni je simpa taj njegov "sa visine" stil pisanja, i pretpostavljam da je utoliko "viši" ukoliko mu žena duž "ne da",ali svejedno njegove postove uopšte ne uzimam za ozbiljno.
kao treće, i meni su najčešće njegovi postovi smernica da uradim suprotno od toga što piše; mada me ponekad i "ubode".

Edited by - anto on 07/01/2014 21:14:01
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

637 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 07/01/2014 : 21:49:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jang

jebote, još jedan Stinky

ovo
Go to Top of Page

natural_error
Starting Member

Croatia
92 Posts

Member since 21/02/2013

Posted - 07/01/2014 : 23:26:55  Show Profile Show Extended Profile  Send natural_error a Private Message  Reply with Quote
Nakon ovog posta (koji je totalni TLDR) mi uopće nije jasno zašto noemis uopće spominje Kraljevstvo tvoje u kontekstu najboljih stripova, kad je to za njega očito pretenciozna glupost.
A što se tiče najboljih izdanja prošle godine meni su to definitivno Bilo jednom u Francuskoj i Bosonogi Gen.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8001 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/01/2014 : 04:28:45  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Na svakog ostavlja isti utisak. Ja uglavnom preskačem ta pisanija, sem kad hoću da se nasmejem.
Go to Top of Page

PAJDO
Senior Member

Croatia
2236 Posts

Member since 10/04/2003

Posted - 08/01/2014 : 07:32:05  Show Profile Show Extended Profile  Send PAJDO a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mike

quote:

quote:

Nisi jedini, ne brini..

Definitivno nas ima još koji imamo tvoj "defekt" king.
Iako mislim da cilj ovog topica definitivno nije upoznavanje sa najboljim izdanjima godine već nešto drugo. Vidjet ćemo.

In spite of my rage I´m still rat in a cage...
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 08/01/2014 : 09:35:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Noemis je zajebant, zelena muha koja povremeno voli ostavljati drek-točkice po zlatnoj teladi a bome i svemu ostalom. Sve ovisi o putanji potencijalne žrtve. Istina, ponekad i pretjera, zajebava Markosa bezveze, čačka po nacionalnim osjećajima i trolla. No to je samo njegov bunt protiv letargije na forumu koji kad se bolje razmisli- ima smisla. Za razliku od drugih forumaša koji zbog letargije i dosade otvaraju političke i ine topike i vode jalovu borbu ranjenih.

Meni je simpatičan volim pročitati njegove postove jer često ubode u sridu. A i ako ne, barem se POTRUDI napisati kvalitetan tekst, makar se i ne složio s njim. Sloj infoa, lagani sloj dekonstrukcije i sloj zajebancije. Dobar kolač!

Bok, kako si.

Edited by - Cromwell on 08/01/2014 09:37:19
Go to Top of Page

noemis
Senior Member

Serbia
1320 Posts

Member since 11/05/2010

Posted - 08/01/2014 : 13:52:13  Show Profile Show Extended Profile  Send noemis a Private Message  Reply with Quote
pravo vreme (a bogami i mesto) da parafraziram jednog velikog pisca u obracanju citaocima:

koga je zabavilo (citanje mojih redova), dobio je; koga je poucilo, dobio je jos vise; a kome se nije svidelo, mozda je dobio najvise: mozda je naslutio model sopstvene stripofilske nesrece...

Go to Top of Page

brni
Advanced Member

Croatia
10434 Posts

Member since 18/06/2009

Posted - 08/01/2014 : 14:08:58  Show Profile Show Extended Profile  Send brni a Private Message  Reply with Quote
nomeis sa dosta toga se slazem sta si napisa za Kingdome Comce i jako si dobro opazia glavnu boljku - Rossov "napravimo od superheroja staticne vostane lutke" crtez..svakako je ovaj strip bia revolucionaran u svoje vrijeme no on je danas dokaz (ako uzmemom u obzir komentare pojedinih forumasa) zaostalosti ovog foruma po pitanju superherojskog zanra tj. pogleda na isti..

"Clark Kent je Supermanova kritika covjecanstva"

Edited by - brni on 08/01/2014 14:09:33
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21119 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 08/01/2014 : 14:23:45  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

pravo vreme (a bogami i mesto) da parafraziram jednog velikog pisca u obracanju citaocima:

koga je zabavilo (citanje mojih redova), dobio je; koga je poucilo, dobio je jos vise; a kome se nije svidelo, mozda je dobio najvise: mozda je naslutio model sopstvene stripofilske nesrece...

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8001 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 08/01/2014 : 18:30:10  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Letimičnim pregledom vidim da se noemis služi najgorom metodom jeftinog politikanstva. To je ono kad političar da bi se pokazao superiornim u odnosu na svog političkog protivnika, izmišlja neku suludu tezu i gura je protivniku u usta (lažno ga interpretira tako da izgleda da su suparnikove namere neke ideje i stavovi, koji nemaju realne veze sa onim što suparnik tvrdi, u najboljem slučaju predstavljaju iskrivljenje stvarnih stavova), da bi je onda žustro napao i u pobijanju tih (lažnih) stavova i suprotstavljanju njima ispao neki kvazimesija i pravednik. Onda glupa masa kliče "U pravu je sve čovek", "Svaka mu čast", "Ala mu je rekao." itd.

Tako on polazi u prikazu od sledećih kvalifikacija stripa - "najatraktivniji strip", "velika revolucija superherojskog univerzuma", "samo čudo " - koje ne znamo ko je izgovorio/napisao i da li je, a izgleda kao da su mnogi (!), a ustvari je samo noemis, da bi posle krenuo da dokazuje kako to nije tačno, naprotiv, nizom opštih mesta - od paralele između američke politike i superheroja - za koju se malo malo neko hvata, do ocene da su "ljudi samo kolateralna šteta" kakve smo mogli da pročitamo u "ozbiljnim" analizama superherojskih stripova/filmova milion puta (sećam se slične, kad je Mebiusov Surfer izašao u Comiconu pre više od 20 godina).

Crtež Alexa Rossa popljuvan je od strane bar 40% ljudi (ostali vole njegov rad), pa što ne bi i noemis bio među njima, dok sluti da su ovi drugi još brojniji?

Srbi bar znaju kakvi su stavovi prema hiper-realistima, pa njihov najistaknutiji slikar ovog pravca, poslednjih decenija, Tapi, bio je i slavljen i dobro plaćen, a istovremeno od velikog dela ljudi pljuvan i omalovažavan. Ništa novo, takva je uglavnom percepcija ovakvih umetnika.

Poenta je da nije mnogo bitno koliko je i šta je tačno od napisanog, jer se superherojski žanr može kritikovati od onih koji ga ne cene i ne doživljavaju kao ljubitelji žanra, uvek na isti način - bitno je da je Kingdom Come dobra zabava i praznik za oči, a jeste.

Od noemisovih zapažanja izdvojio bih samo deo rečenice "sve je u ovom stripu podredjeno efektu da se pred vama nalazi nesto veliko i jako, jako ozbiljno", ali bi i taj deo čak skratio i izmenio "sve je u ovom stripu podredjeno efektu zabave, akcije i šarenila, uz zaplet koji sve to drži zajedno, kao u većini holivudskih blockbuster filmova".

Poslednja stvar koju su autori želeli je da ovaj strip bude strip godine 2013. u nekoj tamo Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni - ali jesu želeli da urade dobar strip i zar im to iko može zameriti?

Go to Top of Page

Amos
Senior Member

Croatia
2896 Posts

Member since 03/01/2011

Posted - 09/01/2014 : 12:20:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Amos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by alexts

Poslednja stvar koju su autori želeli je da ovaj strip bude strip godine 2013. u nekoj tamo Hrvatskoj, Srbiji ili Bosni - ali jesu želeli da urade dobar strip i zar im to iko može zameriti?

Cijeli post ti je dobar, ali zadnja recenica je nenadjebiva!

Uža san gledati Inspektora Rexa, ali odusta san kad su prominili pasa.
Go to Top of Page

DKoor
Senior Member

Croatia
1592 Posts

Member since 18/12/2006

Posted - 11/01/2014 : 17:58:10  Show Profile Show Extended Profile  Send DKoor a Private Message  Reply with Quote
Super je Oskar.
Ali kao što je slučaj i sa drugim stvarima moj se osobni ukus uglavnom ne poklapa sa mainstreamom, pa se tako ne mogu sjetiti godine kad mi je broj jedan na Oskar listi bio i moj broj jedan.
Kao što reče kolega nedaleko iznad mene, Bosonogi Gen je nešto ekstra kvalitetno a nije ni izbliza dobio dovoljno publiciteta.

U neku je ruku i bolje tako.
U vezi cijele priče.

Moje aukcije u prodaji
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 01/02/2014 : 10:34:45  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Sveske:

VATRA S NEBA
IGIKAMI 1. GLASNIK SMRTI
STRIP REVIJA VEČERNJI LIST 1.
AGARTHI SKRIVENO LICE 5. TVRĐAVA
NARUTO UZUMAKI 1.
Q IZDEVETANE DOMAĆICE
PHOENIX PRESS VEŠTICA
LIBK 1 KNJIGA TAJNI
ONE PIECE 1. ROMANTIČNA ZORA
AGARTHI OČI I TAMA

Albumi:

KOBRA 1.
ČUVARI
DANIJEL ŽEŽELJ: OMNIBUS
BOOKGLOBE BLUEBERRY UTVARA SA ZLATNIM MECIMA
KOLORKA 27. MOSTARSKE ŽELJE
PRIJE INKALA
KRALJEVSTVO TVOJE
OKRUŽEN MRTVIMA 1. DAVNO PROŠLO VRIJEME
BOSONOGI GEN 1. STRIP O HIROŠIMI
NERETLJANSKI RATNIK

da ne otvaramo novi topic

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

misterx381
Average Member

Serbia
920 Posts

Member since 17/02/2007

Posted - 01/02/2014 : 10:44:36  Show Profile Show Extended Profile  Send misterx381 a Private Message  Reply with Quote
. Dylan Dog VEC 71: Mater Morbi (10 bodova)
2. Zagor VEOP 21: Nestali istraživač (9 bodova)
3. Dylan Dog VEC 73: Opasne veze (8 bodova)
4. Dylan Dog VEC 74: Progonitelj (7 bodova)
5. Dylan Dog LEX 81: Johnny Freak (6 bodova)
6. Velika smrt ST 1099: Tama (5 bodova)
7. Moderni Ciceron ST 1100: Presuda (4 bodova)
8. XIII Misterija ST 1098: Mala Džons (3 bodova)
9. XIII Misterija ST 1107: Pukovnik Amos (2 bodova)
10. Tex Willer SA 26: Veličanstveni Tex (1 bodova)
Strip albumi:

1. Povratak zemlji KARU 1: Istinski život (10 bodova)
2. Svagdanja borba KOLORKA 29: Svagdanja borba (9 bodova)
3. Džeremaja CARK 1: Noć grabljivica - Usta puna peska - Divlji naslednici (8 bodova)
4. Kenija PERI 1: Kenija (7 bodova)
5. Hogar BP 2: Helga, ljubavi (6 bodova)
6. Konstantinovo raskršće SC 2: Nasleđe predaka (5 bodova)
7. Long Džon Silver PERL 1: Ledi Vivijen Hestings (4 bodova)
8. Princ Valijant CARK 1: Princ Valijant - I tom (1937–1938) (3 bodova)
9. Klara LIB 6: Klara #6 (2 bodova)
10. Asterix GRA 35: Asterix pri Piktih (1 bodova)
Go to Top of Page

brko17
Junior Member

Croatia
387 Posts

Member since 30/08/2011

Posted - 01/02/2014 : 10:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send brko17 a Private Message  Reply with Quote
Strip svesci:

1. Agencija Alfa LIB 10: Tajna mutanata (10 bodova)
2. Greystorm PHPR 10: Bitka za Makateu (9 bodova)
3. Greystorm PHPR 9: Gospodar sveta (8 bodova)
4. Jedno doba, jedna priča DRKW 1: Pariski dželat (7 bodova)
5. Ratovi vrsta LV 1: Slomljeni svemir (6 bodova)
6. Martin Mystere LIBK 1: Knjiga tajni (5 bodova)
7. Mister No VCBMN 6: Mister No #6 (4 bodova)
8. Nathan Never LIB 46: Državni neprijatelj - Midian - Mutant (3 bodova)
9. Nathan Never LIB 45: Vjetrovi rata - Orlovsko gnijezdo - Duhovi prošlosti (2 bodova)
10. Vještica LIB 1: Vještica (1 bodova)

Strip albumi:

1. Čudovište iz močvare FB 1: Saga o Čudovištu iz močvare (10 bodova)
2. Čuvari KLO_SP 6: Čuvari (9 bodova)
3. Bilo jednom u Francuskoj KOLORKA 28: Bilo jednom u Francuskoj (8 bodova)
4. Kriminal FB 1: Kukavica (7 bodova)
5. Omnibus KOM 6: Omnibus (6 bodova)
6. Tyler Cross PAD 1: Tyler Cross (5 bodova)
7. Okružen Mrtvima DRKW 1: Davno prošlo vreme (4 bodova)
8. Betmen DRKW 1: Kult (3 bodova)
9. Neverovatni Hulk DRKW 2: Planeta Hulk (2 bodova)
10. Srebrni letač DRKW 1: Srebrni letač #1 (1 bodova)

Edited by - brko17 on 01/02/2014 10:47:00
Go to Top of Page

danielp
Senior Member

Serbia
1366 Posts

Member since 29/05/2004

Posted - 01/02/2014 : 11:13:55  Show Profile Show Extended Profile  Send danielp a Private Message  Reply with Quote

STRIP SVESCI

1. RVS LV 1: Slomljeni svemir (10 bodova)
2. NAR DRKW 1: Naruto Uzumaki (9 bodova)
3. AA LIB 10: Tajna mutanata (8 bodova)
4. UZU DRKW 1: Spirala užasa (7 bodova)
5. AF SASP 500: Upravo vjenčani (6 bodova)
6. ONP DRKW 1: Romantična zora - početak avanture (5 bodova)
7. IKI FELE 1: Glasnik smrti #1 (4 bodova)
8. NN ARK 1: Broj Nula - Specijalni agent Alfe - Crni monolit - Operacija Zmaj (3 bodova)
9. DD VEC 71: Mater Morbi (2 bodova)
10. JDJP DRKW 1: Pariski dželat (1 bodova)

STRIP ALBUMI

1. BOG FB 1: Strip o Hirošimi (10 bodova)
2. BOG FB 2: Dan poslije (9 bodova)
3. ALBUM SUPN 4: Iz pakla (8 bodova)
4. FLMN SIR 1: Brodolomnik sa ostrva "A" (7 bodova)
5. BSKV SC 2: Zla krv (6 bodova)
6. LIK DRKW 1: Dobro došli u Lavkraft (5 bodova)
7. OM DRKW 1: Davno prošlo vreme (4 bodova)
8. PV CARK 1: Princ Valijant - I tom (1937–1938) (3 bodova)
9. SPI KARU 6: Počeci jednog potrčka (2 bodova)
10. HABI KOM 1: Habibi (1 bodova)
Go to Top of Page
Page: of 9 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.16 seconds. Snitz Forums 2000