forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Filmovi & co
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 555

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 09/01/2014 : 00:27:27  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Das Leben der Anderen - remek djelo. Nemam riječi. Ako niste - obavezno pogledajte.

http://www.imdb.com/title/tt0405094/?ref_=nv_sr_1

P.S. Dobio je i Oskara.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Edited by - mladjo on 09/01/2014 00:27:44
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 09/01/2014 : 10:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Prije 40-ak godina Jerry Lewis je planirao, a prema nekim izvorima u tome je i sasvim uspio, snimiti film "Dan kada je klaun plakao", o klaunu Židovu koji dospije u Auschwitz gdje zabavlja djecu.
Bila je to crnohumorna drama, preteča "La vita e bella" realizirana pod utjecajem Chaplinovih filmova, no Lewis je smatrao da je obavio loš posao i da film ne valja, pa ga je odlučio bunkerirati.
Tek su nedavno procurili inserti iz tog filma, točnije inserti dokumentarca o samom filmu.

http://www.jutarnji.hr/iscurile-snimke-filma-o-klaunu-u-auschwitzu-jerry-lewis-se-zakleo-da-ga-nitko-nikada-nece-vidjeti/1153039/

Ne YouTubeu se može pronaći još djelića filma i o filmu, a većina ih se preklapa s ovim snimcima.

Polimac je nedavno opširnije pisao o filmu, ali taj tekst ne mogu pronaći na netu.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 09/01/2014 10:16:44
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/01/2014 : 11:05:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Samo ljubavnici preživljavaju (Only Lovers Left Alive), r. Jim Jarmusch, Velika Britanija / Njemačka / Francuska / Cipar / SAD, 2013.

Pored brojčano najzastupljenijih ekranizacija superherojskih stripova izdavačkih kuća Marvel i DC, a u zasad još uvijek većoj mjeri u odnosu na priče o najezdama zombija, vampiri su (anti)junaci koji trenutno u holivudskom filmu i na američkoj televiziji bilježe komercijalno najbolje rezultate i najveće gledanosti. Nažalost, za razliku od celuloidnih superherojskih pustolovina te filmskih i televizijskih storija o pretvaranju ljudi u "hodajuće mrtvace", vampiri u kvalitativnom smislu i na filmu i na TV-u zasad prolaze dosta slabije. Najvažniji razlog tome krije se u činjenici da autorske pristupe vampirskoj tematici zacijelo i pod strogim producentskim nadzorima diktiraju tržišno najuspješniji, ali kvalitativno u najboljem slučaju mediokritetski i naglašeno komercijalizirani projekti poput filmske franšize Sumrak i televizijskih serijala Okus krvi i Vampirski dnevnici, dakle benigna i mahom nezanimljiva tinejdžerskoj publici namijenjena, produkcijski ušminkana i bezidejna ostvarenja.

U takvom kontekstu čak i kada se teme vampirizma poduhvate ambiciozniji filmaši izraženih osobnih pristupa i art-usmjerenja poput Tima Burtona (Sjene tame) i Neila Jordana (Byzantium), rezultati su u najboljem slučaju tek korektna i ni po čemu osobitom pamtljiva ostvarenja. U recentnom valu filmskog vampirizma jedini koji su uspjeli nadvisiti osrednjost su Šveđanin Tomas Alfredson nagrađivanim remek-djelom Neka uđe onaj pravi, kojeg je vrlo uspjeli prepravak pod naslovom Pustite me unutra realizirao Njujorčanin Matt Reeves, te kultni autor Jim Jarmusch čija se dojmljiva egzistencijalna romantična drama s elementima horora Samo ljubavnici preživljavaju pojavila i na domaćem kino-repertoaru.

Oni koji u kino uđu očekujući tek još jedan izvedbom pomaknutiji i autorski obojeniji film o vampirizmu itekako će se iznenaditi, jer okorjelom neovisnjaku Jarmuschu pridržavanje žanrovskih konvencija nije ni u primisli. Posve suprotno, u njegovom zasad posljednjem filmu kojim se u potpunosti vratio u redateljsku top-formu, vrlo labavi žanrovski okviri su samo nužan provizorij za stvaranje priče kroz koju će na očekivano suptilan, sjajno režiran, vrlo estetiziran, sugestivno atmosferičan, razoružavajuće emotivan i vizualno impresivan način progovoriti primarno o istinskoj humanosti, umjetnosti, ljubavi i ljepoti života. Štoviše, za Jarmuscha su upravo vrhunska umjetnost i znanost, ljubav i međuljudska privrženost te težnja ka savršenstvu i nepristajanje na kompromise ono što definira pravu humanost. U tom su smislu njegovi vampiri znakovitih imena Eve (eterično androgina i gotovo nestvarna Tilda Swinton koja je uvijek pravi dobitak za svaki film) i Adam (odličan Tom Hiddleston znan kao Loki iz serijala Thor) najhumanija bića u svijetu kojim se kreću, premda formalno već stoljećima nisu ljudi.

Oni su oboje iskonske umjetničke duše, ona strastvena čitateljica koja sobom na noćna putovanja svijetom nosi kovčege ispunjene knjigama, a on rezignirani skladatelj kojeg u stanje depresije i suicidalna raspoloženja dovodi svijest o uzaludnosti stvaranja prekrasane glazbe, jer tu glazbu više nema tko slušati. Eve i Adam ljude zovu zombijima, iz razloga što su dotični neživi unatoč svojoj formalnoj "živosti", a neživi su jer su izgubili senzibilitet prema vrhunskoj umjetnosti i znanosti koje ne znaju ni prepoznati a kamoli na odgovarajući način osjetiti i doživjeti. Tijekom čitavog filma Jarmusch na svakom koraku nehajno, baš poput velikodušnog umjetnika ili altruističnog znanstvenika, nerijetko i s osloncem na crni humor odaje počast vrhunskim umjetnicima i genijalnim znanstvenicima, od engleskog pjesnika i dramatičara Christophera Marlowea (John Hurt) koji je i sam vampir te koji žali što je svog Hamleta i druga djela prepustio takvom nedarovitom diletantu kakav je bio William Shakespeare, preko Oscara Wildea, Edgara Allana Poea i Franza Kafke, baš kao i Nikole Tesle i Alberta Einsteina, do Bustera Keatona, Nicholasa Raya i Joea Strummera.

Za Eve i Adama oni su pravi ljudi, a ne zombiji, a takvima su ih učimile upravo krajnje i beskompromisne predanosti umjetničkom i znanstvenom stvaralaštvu. Eve i Adam znaju latinske nazive svih biljnih i životinjskih vrsta, a ti nazivi u njihovim izgovorima zvuče kao poezija, identično citatima poezije i proze kojima se međusobno svako malo časte. Eve živi u Tangeru, gdje joj zdravu krv sve teže nabavlja Marlowe, a Adam u opustjelom Detroitu u kojem mu krv u bolnici nabavlja doktor Watson (!), pri čemu on za svake posjete bolnici odabire druga ali znakovita imena poput doktora Fausta i Strangelovea. Konzumiranje krvi, otmjeno i u čašicama nalik uživanju u najfinijem piću, za Eve, Adama i njezinu sestru Avu koja će u sve unijeti pomutnju, ritual je usporediv s narkomanskom ovisnošću, nešto što oboje rade u najmanjoj mogućoj mjeri i koliko im je nužno za "preživljavanje".

Oni su ljubavnici iz naslova koji će preživjeti, i s navodnicima i bez njih, dijelom zato što će Adam u prekrasnoj pjesmi mlade pjevačice u Tangeru prepoznati iskonsku umjetnost i samim tim razlog za život, a dijelom zato što će zajedno s Evom mladi ljubavni par pretvoriti u vampire slične sebi. Umjetnost, znanost i ljubav, to su vrijednosti kojima treba(mo) pristupati strastveno, koje nas čine besmrtnima i zbog kojih vrijedi živjeti, vječno ili tek jedan ljudski vijek.

Edited by - Johnny Difool on 12/01/2014 09:59:19
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 11/01/2014 : 20:51:25  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
El secreto de sus ojos (2009) - izvrstan film, također kao i prošli koji sam gledao, dobitnik Oskara za najbolji strani film. Svakako pogledati.

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 12/01/2014 : 09:57:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Tajna u njihovim očima je sjajan film, nisam na vrijeme skužio da je išao sinoć, inače ga opet ne bih propustio.

Ne tako davno sam postao duži tekst o njemu, izuzetno je pogodan za slojevitu analizu.

http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=31772&whichpage=196

Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 12/01/2014 : 10:48:00  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Obozavam taj film. Steta sto nije nikad kod nas izasao...

These pretzels are making me thirsty...
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/01/2014 : 14:34:42  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Nisam ni znao da je igrao na telki, ja sam ga skinul s neta:))
Frend mi ga je preporučio a usput sam (pored Životi drugih) još na njegovu preporuku skinuo i Sjećanje na umorstvo, te ruski Povratak

Inače, španjolci imaju prejebene filmove. Sjećam se kad je tam negdje '98 bio ciklus španjolskog filma na telki - pa ja sam bio oduševljen. Neki dan sam skinuo i ponovno pogledao Grudi i mjesec, koji sam tada gledao - koje djelo... Nego, hajde da vas tu sve pitam:sjećam se par španjolskih filmova koje sam tada gledao ali se ne sjećam kako se zovu. Prvi je o nekom foto reporteru koji je zapravo nekakav undercover tajni agent u nekoj sirotinjskoj četvrti, a uz njega su tu još i dvije prijateljice koje se prostituiraju.Znam da je jedna frćkava:)Drugi je o nekoj obitelji koja ubija i sjecka svoje žrtve - sjećam se scena sa mozgom u frižideru. Pa ako netko zna:))

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/01/2014 : 14:35:26  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Eh da, dobar tekst Johnny

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47132 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/01/2014 : 16:06:14  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Nisam ni znao da je igrao na telki, ja sam ga skinul s neta:))
Frend mi ga je preporučio a usput sam (pored Životi drugih) još na njegovu preporuku skinuo i Sjećanje na umorstvo, te ruski Povratak

Inače, španjolci imaju prejebene filmove. Sjećam se kad je tam negdje '98 bio ciklus španjolskog filma na telki - pa ja sam bio oduševljen. Neki dan sam skinuo i ponovno pogledao Grudi i mjesec, koji sam tada gledao - koje djelo... Nego, hajde da vas tu sve pitam:sjećam se par španjolskih filmova koje sam tada gledao ali se ne sjećam kako se zovu. Prvi je o nekom foto reporteru koji je zapravo nekakav undercover tajni agent u nekoj sirotinjskoj četvrti, a uz njega su tu još i dvije prijateljice koje se prostituiraju.Znam da je jedna frćkava:)Drugi je o nekoj obitelji koja ubija i sjecka svoje žrtve - sjećam se scena sa mozgom u frižideru. Pa ako netko zna:))

jel misliš na film koji se događa u Kolumbiji kad ubiju novinara iz Španjolske pa njegova sestra dolazi istražit njegovo ubojstvo i skoro i ona pogine?
maloljetničke bande pod kontrolon kartela itd.

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47132 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/01/2014 : 16:08:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
inače imaš neki pregled:
http://cinemaadhoc.info/2013/03/las-50-mejores-peliculas-espanolas-de-la-historia/

depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 12/01/2014 : 16:17:48  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Može biti ali nisam siguran jer mi se čini da je taj lik živ cijelo vrijeme filma. Imaš kakav naslov možda?
Inače, ovaj Tesis (broj 34) se čini interesantnim.
A Los chronocrimenes imama skinut al' nikak da pogledam...

COUNT ZERO INTERRUPT

Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 12/01/2014 : 17:03:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Los Cronocrimenes je odlican film. Amerikanci su prije par godina napravili svojevrstan remake, Triangle.

Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 12/01/2014 : 21:01:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Nebi Triangle zvao remakeom Timecrimesa.
Ima malih sličnosti u toku radnje (da ne spoilam nešto), ali su dosta različiti filmovi.

Kao da kažeš da su Starship Troopers svojevrsni remake Aliensa ili Back to the Future remake Terminatora.
Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 12/01/2014 : 22:57:04  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Pa naravno da su razliciti, ovaj se dogadja na brodu.
Naravno da nitko normalan ne bi usporedjivao Back to the future i Terminatora iz jednostavnog razloga sto, za pocetak, uopce ne zauzimaju isti zanr. Ali ovo da su dva dosta razlicita filma? Osnovna postavka filma? Identicna. Time loop i ponasanje lika unutar njega? Isto. Gimmick s "ubojicom"? Isto. Maska? Yep.
Jedina veca razlika je sto se Triangle uopce ne nudi ponuditi objasnjenje za time loop, za razliku od Los Cronoscrimenesa. Ali stvar je u tome, kad se podvuce crta, koji god od ta dva filma da pogledas prvi, kada nakon njega pogledas drugi imat ces dozivljaj deja vua.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 12/01/2014 : 23:31:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dante

Pa naravno da su razliciti, ovaj se dogadja na brodu.
Naravno da nitko normalan ne bi usporedjivao Back to the future i Terminatora iz jednostavnog razloga sto, za pocetak, uopce ne zauzimaju isti zanr. Ali ovo da su dva dosta razlicita filma? Osnovna postavka filma? Identicna. Time loop i ponasanje lika unutar njega? Isto. Gimmick s "ubojicom"? Isto. Maska? Yep.
Jedina veca razlika je sto se Triangle uopce ne nudi ponuditi objasnjenje za time loop, za razliku od Los Cronoscrimenesa. Ali stvar je u tome, kad se podvuce crta, koji god od ta dva filma da pogledas prvi, kada nakon njega pogledas drugi imat ces dozivljaj deja vua.

Triangle nije remake. Nastajali su otprilike u isto vrijeme. Za produkciju filma znalo se mjesecima prije nego li je Los cronocrímenes uopće pušten u distribuciju.

Također, Triangle je britansko-australska koprodukcija.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 13/01/2014 : 11:17:43  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Imate pravo, filmovi ne bi mogli biti vise razlitciti nego sto jesu. Nemam pojma sto mi je doslo.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 13/01/2014 : 13:33:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dante

Imate pravo, filmovi ne bi mogli biti vise razlitciti nego sto jesu. Nemam pojma sto mi je doslo.

Nitko ne kaže da nisu slični, ali to ne znači da je jedan nužno remake ili kopija drugog.

Nije rijetkost niti išta neobično da u otprilike isto vrijeme nastane nekoliko sličnih filmova. Kada je u kina pušten film Dredd, bilo je onih koji su tvrdili kako je riječ o kopiji filma The Raid: Redemption. Međutim, nisu uzeli u obzir činjenicu da je produkcija Dredda počela znatno prije nego li je The Raid: Redemption uopće snimljen.

Također, ako si imalo pratio filmske vijesti, vidio bi da se tek priprema produkcija anglofonog remakea filma Los cronocrímenes.

Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 13/01/2014 : 20:22:29  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido
Također, ako si imalo pratio filmske vijesti, vidio bi da se tek priprema produkcija anglofonog remakea filma Los cronocrímenes.

Ma nisam uopce pratio, remake vijesti su mi na "ignoreu"
Jos jedan film s potpuno istim gimmickom mi nije ni na kraj pameti gledati, ionako nece ponuditi nista novo.
U svakom slucaju, za mene su jos uvijek oba filma prakticki identicna po svim glavnim odrednicama, a sad da li je to remake ili genijalna originalna ideja koja se slucajno poklopila s drugom genijalnom originalnom idejom...dodje mi na isto.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 16/01/2014 : 19:17:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Jel postoji neki pandan BSPlayeru? Isti mi se već duže vrijeme smrzava i ruši sam od sebe a opet mi je najlakši za korištenje zbog automatskog traženja podnapisa.
Tražim po netu ali ne nalazim ništa. Zar je moguće da jedino BSPlayer ima tu opciju!?

Bok, kako si.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 16/01/2014 : 19:24:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

Jel postoji neki pandan BSPlayeru? Isti mi se već duže vrijeme smrzava i ruši sam od sebe a opet mi je najlakši za korištenje zbog automatskog traženja podnapisa.
Tražim po netu ali ne nalazim ništa. Zar je moguće da jedino BSPlayer ima tu opciju!?

VLC player isto ima tu opciju.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 16/01/2014 : 21:12:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
To sa nekim pluginom ili nekakva nova verzija? Ne vidim nigdje tu opciju na v2.0.7 a novije iz nekog razloga ne mogu instalirat.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47132 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 16/01/2014 : 21:25:10  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by mladjo

Može biti ali nisam siguran jer mi se čini da je taj lik živ cijelo vrijeme filma. Imaš kakav naslov možda?
Inače, ovaj Tesis (broj 34) se čini interesantnim.
A Los chronocrimenes imama skinut al' nikak da pogledam...

e stvarno mi ne pada ništa napamet.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12917 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 16/01/2014 : 22:22:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

To sa nekim pluginom ili nekakva nova verzija? Ne vidim nigdje tu opciju na v2.0.7 a novije iz nekog razloga ne mogu instalirat.

Hm, nisam siguran mislimo li na istu stvar. Što ti podrazumijevaš pod "automatsko traženje podnapisa"?

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 16/01/2014 : 23:01:03  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
Tek sad vidim recenziju "Only lovers left alive". Bravo Johnny, odlična recenzija!
To mi jedan od najboljih filmova, koje sam pogledao zadnjih godina.
Go to Top of Page

natural_error
Starting Member

Croatia
92 Posts

Member since 21/02/2013

Posted - 17/01/2014 : 00:12:20  Show Profile Show Extended Profile  Send natural_error a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Hm, nisam siguran mislimo li na istu stvar. Što ti podrazumijevaš pod "automatsko traženje podnapisa"?

Misli na to da kad pokreneš film u BSPlayeru, ako nemaš učitane titlove, player ih sam potraži na netu za tvoju verziju filma.
Go to Top of Page
Page: of 555 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.02 seconds. Snitz Forums 2000