forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Darkwood noviteti! (uskoro)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 182

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:14:26  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by xander
Da li običan čovek treba da zna kako se čitaju i pišu imena i toponimi na svim jezicima sveta?

Naravno da da, jer nešto ili znaš ili ne znaš a ne da znaš na pola. Evo neki ljudi misle evo da znaju kak se izgovara ime Alejandra Jodorovskog ili F.D. Roosevelt, a izgovaraju ga pogrešno (Žodorovski, Ruzvlet*). neka ga onda barem znaju napisati kako spada.
http://www.forvo.com/word/franklin_delano_roosevelt/#en
Jel ovo Vama zvuči kao Ruzvelt?

I takvih je primjer bezbroj, gdje se djecu generacijama pogrešno učilo a ponegdje još i uči (:

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27662 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 11/03/2014 : 17:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
U redu bi bilo i da je obrnuto.
Ljudi,demokracija,sloboda izbora,bez zabrana i nametanja svojih mišljenja drugome.
Život je lijep
Ajmo sad na izdanja i stripove.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:17:00  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

U redu bi bilo i da je obrnuto.
Ljudi,demokracija,sloboda izbora,bez zabrana i nametanja svojih mišljenja drugome.
Život je lijep
Ajmo sad na izdanja i stripove.

Šalji skenove onda

Go to Top of Page

zovko
New Member

201 Posts

Member since 21/08/2012

Posted - 11/03/2014 : 17:24:32  Show Profile Show Extended Profile  Send zovko a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Bez obzira koliko većina nas ili svi mi razumjeli i bez problema čitali oba pa možda i sva tri jezika (i slovenski), ima nešto u tome da se stripovi i knjige izdaju na materinjem jeziku.

Jedan moj prijatelj, inače tolerantan, liberalan i sve to čovjek, i sam odrastao na ZS-u i LMS-u, Stripoteci, eksu, Gigantu i svim ostalim izdanjima Dnevnika i Marketprinta, kad bira stripove za svog 7-godišnjeg sina uzima hrvatska izdanja.

Pa je tako pred koji mjesec birajući između Taličnog i Luckyja Lukea izabrao potonjeg, baš kao što je izabrao i hrvatskog Mickeya Mousea a ne stare Mikijeve zabavnike i almanahe.

Jednostavno, želi da mu sin u toj dobi i dok na to osobno može utjecati usvaja hrvatski jezik i uči čitati hrvatski. Nema nikakvih drugih razloga, samo davanje prednosti svom jeziku. I to je u redu.

Naravno da će dati detetu da uči preko hrvatskog, jer ovo je i pitanje konformizma i da bi dete lakše odrastalo, onda je bolje tako.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
27662 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 11/03/2014 : 17:26:15  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Final Incal je vizuelno fantastičan.Ladronn je kombinacija Moebiusa i Kirbyja.
Iznogud je klasik-kalif umjesto kalifa.
Thorgal je odličan spoj povijesnog i fantastičnog stripa.
Moebius je ikona stripa i šire.Ne moraju vam se sviđati njegovi stripovi ali ih morate imati u kolekciji.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:30:06  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:

Final Incal je vizuelno fantastičan.Ladronn je kombinacija Moebiusa i Kirbyja.
Iznogud je klasik-kalif umjesto kalifa.
Thorgal je odličan spoj povijesnog i fantastičnog stripa.
Moebius je ikona stripa i šire.Ne moraju vam se sviđati njegovi stripovi ali ih morate imati u kolekciji.

Ma odličan je Gir, kao i Jodo. Ove godine sam imal ozbiljnu namjeru ubost onaj komplet Fibre za 2 soma kuna, ali me nije htjela kladionica.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:31:00  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dosada

quote:
Da li običan čovek treba da zna kako se čitaju i pišu imena i toponimi na svim jezicima sveta?

Naravno da da, jer nešto ili znaš ili ne znaš a ne da znaš na pola. Evo neki ljudi misle evo da znaju kak se izgovara ime Alejandra Jodorovskog ili F.D. Roosevelt, a izgovaraju ga pogrešno (Žodorovski, Ruzvlet*). neka ga onda barem znaju napisati kako spada.

I takvih je primjer bezbroj, gdje se djecu generacijama pogrešno učilo a ponegdje još i uči (:

Odakle je Jodorowsky?

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

quote:

quote:

Odakle je Jodorowsky?

Meksiko, čini mi se. Portugal nije svakako

Go to Top of Page

xander
Junior Member

Serbia
409 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 11/03/2014 : 17:35:38  Show Profile Show Extended Profile  Send xander a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Naravno da da, jer nešto ili znaš ili ne znaš a ne da znaš na pola.

Kako jedna osoba može da bude upoznata sa svim svetskim pismima, gramatičkim i fonetskim pravilima? Takav se još nije rodio.
Evo ti primer irkog imena Siobhán. Koliko ljudi će, bez proveravanja interneta znati da ovo pročita Šivon? Ili da pravilno zapiše kada mu neko izdiktira? I zašto bi neko to morao da zna?

quote:
Evo neki ljudi misle evo da znaju kak se izgovara ime Alejandra Jodorovskog ili F.D. Roosevelt, a izgovaraju ga pogrešno (Žodorovski, Ruzvlet*). neka ga onda barem znaju napisati kako spada.

Ja izgovaram Hodorovski. Ali poenta transkribcije je da približi ime fonetici maternjeg jezika, ne da imitira fonetske konstrukcije stranih.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:40:24  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by tinton

quote:

quote:

Odakle je Jodorowsky?

Meksiko, čini mi se. Portugal nije svakako

Možda je Brazil.

Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:41:34  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
Rekoh nije portugalsko govorno područje ;)

Čitaj!
http://www.stripovi.com/enciklopedija/autori/alexandro-jodorowsky/341/

Edited by - dosada on 11/03/2014 17:47:55
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:43:46  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ja izgovaram Hodorovski. Ali poenta transkribcije je da približi ime fonetici maternjeg jezika, ne da imitira fonetske konstrukcije stranih.

Poanta je da bu netko tko se prvi put susreće s ovim imenom pogrešno naučil čovjekovo ime ako pročita ovak nekaj:
quote:
Originally posted by Djole
1) FINAL INCAL
Završetak Inkal sage iz pera Alehandra Žodorovskog.

p.s.
...a tek pazi fore kak je u imenu "j" pravilno "h", ali ne i u prezimenu

Edited by - dosada on 11/03/2014 17:44:32
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:45:12  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Židov - Čileanac!

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:46:41  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Rekoh nije portugalsko govorno područje ;)

Napisao si samo da nije Portugal.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:49:04  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Poanta je da bu netko tko se prvi put susreće s ovim imenom pogrešno naučil čovjekovo ime ako pročita ovak nekaj:
quote:
1) FINAL INCAL

p.s.

Prezime je očito Židovsko/Ukrajinsko. Ime je Španjolsko (Čileansko). Ne mora se jednako čitati.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:49:39  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Iako je Žodorovski očito krivo.

Go to Top of Page

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 11/03/2014 : 17:49:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
E moji ligvisti...
Kada strip izađe, 95% vas će izabrati jeftinije izdanje što je i normalno. Vrijeme maternjeg jezika i patriotizma je pri kraju. Dolazi vrijeme praznog džepa. Zato bez foliranja.

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 17:50:52  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
Dodal sam ti poveznicu na jedan kratki tekst, vrati se na odgovor ;)

E, a zakaj je pukla suradnja s Janjetovim? Nije to bila loša suradnja, dapače.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19907 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 11/03/2014 : 17:54:58  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

E moji ligvisti...
Kada strip izađe, 95% vas će izabrati jeftinije izdanje što je i normalno. Vrijeme maternjeg jezika i patriotizma je pri kraju. Dolazi vrijeme praznog džepa. Zato bez foliranja.

Nigdje nisam to porekao, hoću, izabrao bih i da je ista cijena možda Srbe.

Go to Top of Page

xander
Junior Member

Serbia
409 Posts

Member since 01/03/2012

Posted - 11/03/2014 : 18:08:58  Show Profile Show Extended Profile  Send xander a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:
1) FINAL INCAL

Preskoči ceo prvi deo posta, ali 'ajde.
Ček' malo. Kako možeš da znaš kako se neko strano ime ili toponim izgovara ako pred sobom imaš samo napisano u originalu? Transkribcija će ponešto iskriviti i izmeniti izgovor ponekad kako bi ga približila maternjem jeziku ali je veća šansa da tako naučiš kako se nešto pravilno izgovara nego kada imaš samo stranu reč bez fonetskih predznanja jezika.

Nije da je to bitno, doduše. Nije svrha čitanja nečeg na maternjem jeziku da usput naučiš malo i strani.

Što se tiče ovoga.

quote:

Za razliku od našeg pisma koje je fonetsko (svakom slovu odgovara jedan glas) većina jezika to nije, pa tako ni španski. Tako se ista slova mogu različito izgovarati u zavisnosti od toga na kom mestu se nalaze (određeno mesto u reči ili pored nekog drugog simbola)

Nikada se nisam trudio da potražim kako se izgovara ime dotičnog autora. Ali sad sam pogledao.

http://www.youtube.com/watch?v=EgzNcM9wtoY

29 sekund, voditelj zapravo izgovara Žodorovski (eto, i ja sam pogrešno koristio) uz meko ž. Tako da kada ga pomeneš u razgovoru nikako ne ispustiš to meko ž, inače ćeš pogrešno izgovarati.

Edited by - xander on 11/03/2014 18:11:42
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 18:23:08  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Obi-wan

E moji ligvisti...

Pametni znaju čemu služe knjižnice ;)

Isto kao i sa filmovima, ako ga vec kupujem samo vrhunska izdanja

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29661 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 11/03/2014 : 18:26:53  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by supermarka kako ces naci ikoju informaciju o gradu kad ne znas kako se pise?nabadas po guglu dok ne nadjes?
(zanima me)

Sam si dao odgovorTi koriste gugl

da, ali kako znaju sto upisati u gugl?

eto npr. trazis gugl
sto ces napisati? gugl? guglle? guglee? googl?
Go to Top of Page

zovko
New Member

201 Posts

Member since 21/08/2012

Posted - 11/03/2014 : 18:28:27  Show Profile Show Extended Profile  Send zovko a Private Message  Reply with Quote
šta će napisati onaj u hrvatskoj koji ne zna kako se piše gugl i šta će mu izbaciti?
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 18:33:09  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Nije svrha čitanja nečeg na maternjem jeziku da usput naučiš malo i strani.

Svrha je da naučiš pravilno izgovoriti nečije ime/naziv. A znat ćeš tako da se potrudiš naučiti, i to tako da izvorno saznaš kako se što izgovara. Španjolca pitaš kao se izgovara španjolski, Francuza francuski i sl.

Go to Top of Page

supermark
stripovi.com suradnik

Croatia
29661 Posts

Member since 06/02/2007

Posted - 11/03/2014 : 18:35:14  Show Profile Show Extended Profile  Visit supermark's Homepage  Send supermark a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zovko

šta će napisati onaj u hrvatskoj koji ne zna kako se piše gugl i šta će mu izbaciti?

pa prepišeš kao što piše
a ako pise kao sto se izgovara onda nabadaš po googlu do sutra
a kad i nadješ nisi siguran da si dobro našao
Go to Top of Page
Page: of 182 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.69 seconds. Snitz Forums 2000