forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Film & TV
 Danas na TV-u
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 99

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 09/03/2014 : 18:39:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Od danas pa svake nedilje nadalje Bergmanovi filmovi na HRT-u 3. Danas u 20h Fanny i Alexander.

Nevezano, ali sutra u isto vrijeme na istom kanalu je Princeza Mononoke.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 10/03/2014 : 20:19:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 23:22 na HTV 1 Dobri duh Zagreba / Ritam zločina, r. Zoran Tadić, Hrvatska / Jugoslavija, 1991.

Kad na vrata njegove trošne i za rušenje predviđene prizemnice u zagrebačkoj četvrti Trnje pokuca sredovječni Fabijan (Fabijan Šovagović), povučeni Ivica (Ivica Vidović) ga pristane primiti kao podstanara. Ivica je nastavnik povijesti i zemljopisa u jednoj osnovnoj školi, a Fabijan mu se predstavi kao umirovljeni geometar koji se iz hobija strastveno bavi statističkim proračunima. On pedantno bilježi svaki zločin na Trnju i u Zagrebu, od najmanjih prekršaja preko fizičkih napada do ubojstava, i tvrdi da je sposoban utvrditi ritam zločina te predvidjeti kad će se i gdje dogoditi slijedeći delikt. Ivica mu isprva ne vjeruje, no počne se predomišljati kad Fabijan ubrzo točno predvidi nekoliko zločina u susjedstvu. Dok Ivica polako obnavlja vezu s nekadašnjom djevojkom Zdenkom (Božidarka Frait), zabrinuti Fabijan počne tvrditi da je ritam zločina ozbiljno narušen i da će se u njihovom kvartu uskoro dogoditi ubojstvo.

Izvrsna i nagrađivana triler-drama s elementima fantastike „Ritam zločina“, koju mnogi drže najboljim hrvatskim filmom svih vremena, sjajan je prvijenac nažalost pokojnog Zorana Tadića, možda najvećeg i najznačajnijeg žanrovskog redatelja u hrvatskoj kinematografiji. Snimljen prema priči „Dobri duh Zagreba“ iz istoimene zbirke kratkih priča onodobnog "fantastičara" Pavla Pavličića, film izvorno i nosi taj naslov koji je naveden na njegovoj špici, no vrlo brzo nakon premijere postao je poznat pod naslovom „Ritam zločina“. To je dobrano i logično, jer je Zoran Tadić znatno izmijenio Pavličićev prozni predložak, uvevši u priči nepostojeće likove Ivice i Zdenke te znatno izmijenivši završnicu, učinivši je prema priznanju samog pisca mnogo boljom i efektnijom. U „Ritmu zločina“ realizam s naglašenim socijalnim kontekstom maestralno je nadograđen fantastičnim elementima, što je i inače čest slučaj u Tadićevim filmovima, a minimalistička režija potpomognuta izvrsnom crno-bijelom fotografijom Gorana Trbuljaka odlično koristi ambijent stare zagrebačke četvrti Trnje koja danas ne postoji u obliku u kakvom je vidimo na filmu. Pregledna i ekonomična naracija, izraženi dokumentaristički prosede i inače vrsnog dokumentarista Tadića, spretno korištenje prirodne i zadane scenografije, kao i okolišnjih zvukova gotovo u potpunosti bez glazbe (osim evergreena „Balada iz predgrađa“ Hrvoja Hegedušića), te sigurni i primjereno podigrani glumački nastupi s čestim improvizacijama, obilježja su ovog remek-djela.

Čitav film je na YouTubeu:

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

Ignus
Senior Member

1357 Posts

Member since 22/06/2009

Posted - 10/03/2014 : 22:38:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Ignus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

Nevezano, ali sutra u isto vrijeme na istom kanalu je Princeza Mononoke.

Najavili su ciklus filmova Hayao Miyazakija ( ponedeljkom, HRT3 20:00 )

Zar nitko nece pomoci udovicinu sinu?
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/03/2014 : 00:25:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Miyazakijev ciklus je išao i lani u ovo doba, pa će ga sad reprizirati.

Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3033 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 11/03/2014 : 13:08:40  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
ovaj ritam zločina je tako dobar film. gledao sam ga nekoliko puta. fabijan je nenadjebiv. kakvi mrtvi hollywood. samo u ovom filmu je bolji od masu oskarovaca. stvarno je bio glumčina.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

dosada
Advanced Member

Croatia
9033 Posts

Member since 13/05/2009

Posted - 11/03/2014 : 14:07:34  Show Profile Show Extended Profile  Send dosada a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by xilrion

ovaj ritam zločina je tako dobar film. gledao sam ga nekoliko puta. fabijan je nenadjebiv. kakvi mrtvi hollywood. samo u ovom filmu je bolji od masu oskarovaca. stvarno je bio glumčina.

Meni uz H-8 je ovo jedan od najboljih triler. Naravno, ne samo naših već općenito.

razmjena filmova za stripove!
http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=45640

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 11/03/2014 : 16:23:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kako dobro izgleda Zagreb, njegova svojevrsna periferija u samom srcu koja je predodređena na mijenjanje i osuvremenjivanje, pa svjetla i sjene uz uporabu filtera na noćnim ulicama, interijeri kafana i Ivičina stana, međuigra Ivice i Fabijana, ugođaj fatalizma i sjetnog mirenja s gubicima (voljene žene, stare kuće), pa ta socijala koja natapa svaki kadar, i naposljetku Ivičino nastavljanje Fabijanovog posla kao s jedne strane pronađenog životnog smisla, a s druge zbog svijesti da netko mora kontrolirati ritam i ispravljati njegove anomalije.
Genijalno.

Go to Top of Page

ken2
stripovi.com suradnik

Croatia
8240 Posts

Member since 30/07/2002

Posted - 11/03/2014 : 16:48:34  Show Profile Show Extended Profile  Send ken2 a Private Message  Reply with Quote
ritam zločina je za mene najbolji hrvatski film
i jedan od najboljih yu filmova svih vremena
čisto savršenstvo

if you tolerate this, then your children will be next
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 12/03/2014 : 19:27:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:02 na HTV 3 Ciguli Miguli, r. Branko Marjanović, Hrvatska / Jugoslavija, 1952.

Provincijski hrvatski gradić početkom 50-ih godina prošlog stoljeća. Na mjesto odsutnog referenta za kulturu kao njegova privremena zamjena u gradić stiže Ivan Ivanović (Ljubomir Didić), ambiciozni partijski i politički dužnosnik odlučan da kulturni život mjesta reorganizira na način za koji on drži da je najviše u skladu sa socijalističkim idejama. Štoviše, Ivanović je uvjeren da najbolje zna što je za mještane najkorisnije, te smjesta gotovo fanatičnom odlučnošću započne s provođenjem reformi. Unatoč protivljenju stanovništva, Ivanović ubrzo ukine svih pet glazbenih društava, od obrtničkog Crvenog kosa i umirovljeničkog Milopoja, preko radničke Hrvatske zore i vatrogasne Trube, do činovničke Socijalističke zore. A kad uskoro zatraži da se s gradskog trga ukloni spomenik pokojnom skladatelju Ciguliju Miguliju, Ivanović će izazvati žestok otpor građana među kojima su i gostioničar Valentin Žugec (August Cilić), brijač Hijacint Štiglić (Joža Šeb), krojač (Ljubo Dijan), predsjednik omladine (Boris Buzančić) i drugi.

Vrlo uspjela satirična komedija uglednog montažera, scenarista i redatelja Branka Marjanovića („Opsada“, „Briga za potomstvo“, „Ljeto medvjedića“, „O ljudima i magarcima“), vrsnog dokumentarista i poznavatelja svih segmenata rada na filmu, prvi je i jedini zabranjeni hrvatski film iz vremena socijalizma. Razlozi zabrane krili su se u činjenicama da je u vrijeme nastanka film predstavljao vrlo ozbiljnu kritiku ondašnjeg socijalističkog društva, da je shvaćen kao protusocijalistička afirmacija građanstva, te da se motiv uklanjanja spomenika skladatelju iz naslova u političkim krugovima shvatio kao aluzija na uklanjanje spomenika banu Jelačiću s tadašnjeg zagrebačkog Trga republike. Ostvarenje za koje je scenarij prema svom istoimenom romanu napisao Joža Horvat, koji je zbog romana pao u svojevrsnu nemilost i čija proza predstavlja efektno humorno-satirično svjedočanstvo o jednom naglašeno politiziranom i birkokratiziranom vremenu, u „bunkeru“ je odležalo čitavih 25 godina, sve dok mu 1977. nije odobreno prikazivanje. I iz današnjeg motrišta „Ciguli Miguli“ je u idejnom i političkom smislu hrabro djelo koje odvažno kritizira metode obnašanja neznalačkih i komesarskih vlasti u socijalizmu, pri čemu nije nimalo slučajno da ime Ivana Ivanovića zvuči otvoreno ruski. U glavnoj ulozi nastupa Ljubomir Didić („Ljubav i moda“, „Slučaj Harms“), a među ostalima njegovi su partneri cijenjeni August Cilić („Kameni horizonti“, „Jubilej gospodina Ikla“), znani Viktor Bek („Sinji galeb“, „Svoga tela gospodar“) i mladi Boris Buzančić („U gori raste zelen bor“, „Kotlovina“). Sjajnu glazbu je skladao slavni Ivo Tijardović („Kameni horizonti“, „Sinji galeb“), a dojmljivu fotografiju potpisuje ugledni Nikola Tanhofer („Plavi 9“, „Opsada“, „Ključ“).

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/03/2014 : 20:17:30  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Večeras je izvrstan francuski fil NIKOM NI RIJEČI - koji sam pogledao na preporuku vas forumaša. Ako niste - obavezno pogledajte

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 14/03/2014 : 20:17:51  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
Na HRT 1

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 14/03/2014 : 21:56:50  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
O da, to je dobar film
To mi inace jos uvijek nije jasno, da su francuzi snimili ekranizaciju knjige americkog pisca prije samih amerikanaca. I to jos knjigu koja je bila bestseller! Ali dobro da jesu

These pretzels are making me thirsty...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 14/03/2014 : 22:59:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Odličan film, i jako dobar roman Harlana Cobena koje je u nas dosta rano objavio Algoritam.
Čak mi je film bolji od knjige, što je velika rijetkost.

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 14/03/2014 : 23:31:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
sutra u pol dvanaest (23:30) na Novoj TV će bit "Prstenova družina". iliti prvi dio "Gospodara prstenova".

ko ima snage ostat do kasno budan, samo naprijed!

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/03/2014 : 00:42:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
usput, malo se kasno javljam u vezi toga (zajebancija s faksom i te stvari) al enivej, išao sam u nedjelju u Cinestar gledat Hlapića. Yaaay!

ko što ste možda čuli u reklamama, riječ je o akciji prikupljanja novca za pomoć Miletu Biljanoviću kojem je umro otac (sućut Miletu i obitelji), i rekao sam - zašto ne?

dojmovi?

moram reći da sam otprilike već u startu znao što očekivat s obzirom na komentare mojih frendova, i naravno recenzija na Internetu (hvala, Džoni! ).

u konačnici, film mi je bio osrednji. čisti prosjek, u biti. ne toliko loš koliko sam mislio da će bit (i kakav sam dojam stekao s obzirom na sve te komentare što sam čuo), iako mislim da definitivno neke kritike stoje na mjestu.

za početak, glavni problem cijelog filma jest da nema skoro nikakve atmosfere. jednostavno, način na koji je Petranović režirao cijelu stvar je - ravnomjerno. nema ni gore, ni dolje, sve u sredini. kao direktna posljedica toga ispada ko da u filmu nema radnje, već ko da gledaš neki skup događaja koji se nižu jedan za drugim. isto tako, opet kao direktna posljedica, u filmu je ubačena cijela hrpetina likova i nitko od njih nije detaljnije razrađen. svi samo dolaze i odlaze iz priče, ne objašnjava se tko su oni, što rade i zašto etc.

nadalje, gluma. ajoj, majko mila, čega tu sve ima...

da ponovim još jednom, gluma je tu mish-mash svega i svačega. od uloga koje su odrađene sasvim korektno do Očajno (da, s velikim O) loših. Biljanović mi se svidio i mogu reći da je sasvim korektno odradio svoju ulogu. mirno, opušteno, staloženo...isto vrijedi i za onu glumcu kaj je glumila majstoricu. dok s druge strane, ona klinka kaj je glumila Gitu.... mislim, ne znam kaj se dogodilo, očito joj je netko zaboravio reći da se tako ne glumi. tako nešto je čitanje scenarija. loše čitanje scenarija. al ipak, od "dječjih" glumaca uvjerljivo najgori mi je bio onaj klinac kaj je glumio Marka (za kojeg u njegovoj prvoj sceni ni ne saznajemo kako se zove, već Hlapić spominje njegovo ime pred kraj filma!). mislim, ja ne znam za vas koji ste gledali, al meni je klinjo izgledao ko zombi s onim praznim izrazom lica cijelo vrijeme, jebote
nadalje, Navojec (Goran) kao majstor Mrkonja, isto uglavnom neuvjerljivo, jednotavno nisam imao dojam da je on kao neki autoritativni postolar vrijedan poštovanja, niti (na kraju) žaljenja. još neki koje vrijedi spomenut - Milan Pleština kao crni čovjek. ja ne znam kaj je njemu Petranović govorio, al jebote, frajer je ispao ko neki (loši) negativac iz (lošeg) subotnjeg crtića. kaj je najgore, koja je uopće njegova uloga u filmu? osim kaj nekoliko puta iskače iz kola (i ona scena kad pogine je totalni antiklimaks btw). još kad se sjetim dobrog starog Relje Bašića i njegove uloge u Blažekovićevoj verziji, sve više mi je jasno koliko je njegova uloga, premda crtanog lika, bila realnija i korektnije odrađena.

ono što posebno bode oči je redateljev manjak poštovanja - ili da se bolje izrazim - potpuno nepoštovanje prema glumačkim legendama tipa Gregureviću, Nadareviću. davat njima uloge koje sve skupa zbrojene dosežu jedva i 10 minuta je najblaže rečeno nepristojno. od njih svih je Nadarević (uobičajeno, uostalom) meni nekako bio najbolji, pa da je imao ulogu dužu od kojih 5 minuta bilo bi bolje. Gregureviću ovdje jednostavno nedostaje one dinamičnosti, energičnosti i izvrsnosti koju inače znate vidjet kod njega. ostatak glumačkih veterana (Špiro Guberina, Danko Ljuština, Marija Kohn etc.) jedva da su i primjetni.

mislim, da ne biste krivo shvatili, sad kad se osvrnem, imam osjećaj da (bar na papiru) su svi glumci sasvim ok za odabrane uloge. samo eto, glavni krivac je očito režiser (Petranović) kad imaš konfliktne nastupe unutar samog filma.

film ima i nekolicinu WTF momenata, tipa scena kad crni čovjek Hlapiću (dok ovaj spava) krade njegove čizme, a Bundaš je budan. i samo bulji u njega i ne radi ništa. i još jedna kad Gita bez razloga i povoda seljacima slomi njihove alate za obradu zemlje, pa vođa (kojeg glumi Gregurević) nju najuri, a scenu kasnije joj odluči dati večeru jer mu se svidio njen ples. WTF???

sve u svemu, osrednji film, kako rekoh, prvenstveno zahvaljujući Biljanoviću jer zbog njega nisam želio odustat od gledanja, i naravno, film je barem kinematografski lijepo gledat. i slušat. al trebalo je to i moglo bit puno bolje. možda i bi s drugim režiserom.

P.S. jel Bojan Navojec kao Grga uopće imao dijaloga (i svrhu) u filmu????

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 15/03/2014 15:07:00
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/03/2014 : 00:56:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Hajde da barem netko u filmu nađe nešto pozitivno, svaka čast!
Osim Darije Lorenci i Hristine Popović glumački, vrlo dobre fotografije Mirka Pivčevića i donekle efektnog ugođaja u noćnim scenama, meni je sve ostalo shit.
OK, Mile se trudi iz lika izvući nešto pa barem nije drven, iako mi je nekako neadekvatan za Hlapića.

Edit: promašio si topic, ovo NIJE Danas u kinu.

Edited by - Johnny Difool on 15/03/2014 00:56:53
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/03/2014 : 01:12:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Hajde da barem netko u filmu nađe nešto pozitivno, svaka čast!

trudim se pronać i pozitivne i negativne strane u svakom filmu, čak i ako je film totalno sranje, nastojim izvuć barem jednu svjetlu točku. al u svakom slučaju dajem (iskrenu) ocjenu koju mislim da zaslužuju

quote:
Edit: promašio si topic, ovo NIJE Danas u kinu.

e jebiga, ja se sad tu potrudio i potrošio pola sata života da napišem osvrt, a ti ovako! smanjenje povjerenja na vidiku, čini se, znaš?

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/03/2014 : 11:03:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Sve razumijem, i ja u svakom filmu tražim pozitivne strane, makar bio i ne znam kakvo sr....
Kako kaže Petar Krelja, i najgori film može imati neku sjsjnu scenu koju svakako vrijedi vidjeti i koju ćeš pamtiti ćitavog života, pa mu treba dati priliku.
Dobro, Hlapić nije takav film, ali opet...

Edit: no hard feelings, just kidding!

Edited by - Johnny Difool on 15/03/2014 11:04:25
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/03/2014 : 11:21:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Išlo jutros, ali reprizira se noćas u 00:25 na HTV 3 Zbogom, ljepotice (Murder, My Sweet), r. Edward Dmytryk, SAD, 1944.

Dok sa zavojem oko očiju u policijskoj postaji sjedi pred poručnikom Randallom (Donald Douglas) i njegovim kolegom Nultyjem (Paul Phillips), od posljedica ranjavanja hicem iz pištolja privremeno oslijepjeli detektiv Philip Marlowe (Dick Powell) prisjeća se slučaja koji je rezultirao s nekoliko ubojstava. Sve je započelo kad je jednog dana u njegov ured ušao korpulentni i nasilju sklon „Los“ Malloy (Mike Mazurki), čovjek koji je nakon odslužene osmogodišnje kazne upravo izišao iz zatvora, i koji je Marlowea angažirao da pronađe njegovu nestalu djevojku Velmu Valento. Ona je nekad radila kao plesačica u baru Jessie Florian (Esther Howard), koja više nije vlasnica bara i ne zna gdje bi Velma sad mogla biti. Dok traga za Velmom, Marlowe pristane biti tjelohranitelj plašljivog Lindsaya Marriotta (Douglas Walton), koji u ime atraktivne Helen Grayle (Claire Trevor) kojoj je ukradena skupocjena ogrlica dobivena na poklon od njenog bogatog supruga (Miles Mander), kradljivcima mora odnijeti veliku sumu novca. Nakon što u akciji dostavljanja novca Marlowe bude napadnut a Marriott ubijen, te nakon što se u sve umiješa i Helenina pokćerka Ann Grayle (Anne Shirley), zbivanja će krenuti neočekivanim tijekom a leševi će se početi gomilati.

Intrigantna noirovska krimi-drama uglednog Edwarda Dmytryka („Opsesija“, „Mladi lavovi“, „Slomljeno koplje“, „Pobuna na brodu Caine“), za režiju sjajnog žanrovski srodnog naslova „Unakrsna vatra“ 1948. godine nominiranog za Oscara, izuzetno je uspjela adaptacija romana „Zbogom dragana moja“ glasovitog pisca krimića i filmskog scenarista („Dvostruka obmana“, „Nepoznati iz Nord Expressa“) Raymonda Chandlera. Pored znamenitog Dashiella Hammetta, koji je na njega itekako utjecao, Chandlera se smatra najzanimljivijim i najuspješnijim predstavnikom američke „tvrdokuhane“ (hard boiled) škole krimića, čija su temeljna obilježja grubi i cinični protagonisti, kobne i prevrtljive ljepotice, sočni i životni dijalozi te nerijetko složeni zapleti smješteni u obitelji iz više i visoke američke srednje klase koje se pokazuju kao legla licemjerja, zavisti, pohlepe, nemorala i svakovrsnog kriminala.

Chandlerov tečan spisateljski stil odlikuju ekonomična naracija i precizna dramaturgija, neobične lirske poredbe, slikoviti i efektno profilirani sporedni likovi, te osebujan antijunak Philip Marlowe koji je sve samo ne tipičan privatni detektiv. Marlowe je ljubitelj klasične glazbe koji sam sa sobom igra šah, složena i ponekad sentimentalna osoba s malo prijatelja, te izraziti moralist koji nikad zbog honorara nije spreman pogaziti vlastita načela. Nije stoga nimalo čudno što su se filmaši učestalo odlučivali na ekranizacije Chandlerove proze, a među najbolje od njih ubrajaju se remek-djela „Veliki san“ Howarda Hawksa i „Dugi oproštaj“ Roberta Altmana, te današnja Dmytrykova adaptacija romana kojeg je 1975. ekranizirao i Dick Richards s Robertom Mitchumom u glavnoj ulozi. Marlowea tumači izvrsni Dick Powell („Dogodilo se sutra“, „Teatar Zanea Graya“), a njegove su partnerice oskarovka Claire Trevor („Poštanska kočija“, „Otok Largo“) i darovita Anne Shirley („Anne od zelenih zabata“, „Stella Dallas“).

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/03/2014 : 11:35:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 20:05 na RTL-u Madagaskar 2: Bijeg u Afriku (Madagascar: Escape 2 Africa), r. Eric Darnell i Tom McGrath, SAD, 2008.

Nastavak velikog Dreamworksova hita iz 2005., opet u režiji Erica Darnella ("Mravi") i Toma McGratha ("MaksimUm"), donosi nove pustolovine lava Alexa (glas Borisa Mirkovića), zebre Martyja (glas Ozrena Grabarića), žirafe Melmana (glas Drage Utješanovića) i nilskog konja Glorije (glas Zrinke Cvitešić). Nakon što predvođeni otkačenim pingvinima i šašavim lemurom Julienom (glas Dražena Bratulića) olupinom aviona uzlete s Madagaskara, Alex i njegovi prijatelji dospiju u Afriku. Točnije, upravo u rezervat iz kojeg su Alexa odavno oteli lovokradice, i u kojem žive njegova majka i otac Zuba.

Dinamična pustolovna komedija kakvoćom ravnopravna izvorniku zabavan je i vrlo solidno u domaćoj izvedbi nasinkroniziran crtić koji obiluje verbalnim duhovitostima i dvosmislenostima, a uz natruhe crnog humora vrijedi izdvojiti i subverzivan ton u prikazu skupine arogantnih i priglupih američkih turista. S druge strane, priča je posve predvidljiva, zaplet s lavom Makungom površan i nezanimljiv, a sporedni likovi su plošne sidekick karikature. Sve u svemu, zabava najprimjerenija djeci i onima koji se takvima osjećaju. Volim se gibat, gibat...

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 15/03/2014 : 11:47:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote

Večeras u 21:00 na Novoj Tv Anđeli i demoni (Angels & Demons), r. Ron Howard, SAD / Italija, 2009.

Donekle uspjeliji od prethodnika "Da Vincijev kod", atraktivan i zanimljiv teološki triler oskarovca Rona Howarda ("Genijalni um", "Frost / Nixon") adaptacija je prvog iz serije bestseler romana Dana Browna sa simbologom Robertom Langdonom u glavnoj ulozi. Uz energičnu Vittoriu Vetru (Ayelet Zurer), znanstvenicu iz švicarskog instituta CERN, Langdon (Tom Hanks) ovaj put juri Vatikanom, u utrci s vremenom tragajući za okrutnim ubojicom koji je oteo četiri preferita, najizglednija kandidata u izboru novog pape. Dok ga šifrirani tragovi uz pomoć vatikanskog kamerlenga Patricka McKenne (Ewan McGregor) vode od vatikanske knjižnice do Sikstinske kapele i Berninijevih skulptura, Langdon mora spriječiti razornu eksploziju antitvari ukradene iz CERN-a.

Najveća vrlina filma koji je, baš kao i Brownov megabestseler, namijenjen ponajprije zabavi uz kokice i određeno korištenje malih sivih stanica, leži u vrlo intrigantnom zapletu koji uključuje ubojstvo pape i djelovanje zagonetne sekte Iluminata. Riječ je o uzbudljivoj, razmjerno stiliziranoj, ekonomično režiranoj i vrlo dinamičnoj cjelini koja plijeni efektnim prikazima vatikanskih rituala. Međutim, dvostruki oskarovac Tom Hanks ne uspijeva nadići papirnatost Langdonova lika, a cjelina obiluje netočnostima i nelogičnostima. Premda se Vatikan narogušio i na ovaj film, jednako kao i na "Da Vincijev kod", Dan Brown i redatelj Ron Howard u konačnici ne podrivaju već afirmiraju Katoličku crkvu.

Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 15/03/2014 : 14:21:16  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Bolji od tromog Da Vincijevog koda za dva koplja, sto jos uvijek nije neko velebno dostignuce, ali

Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/03/2014 : 14:59:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Edit: no hard feelings, just kidding!

me too

samo sam očito metnuo smajliće na krivo mjesto

prokleto bilo pismeno izražavanje!

"Nothing lasts forever."

Edited by - Darth Ivan on 15/03/2014 15:05:16
Go to Top of Page

Darth Ivan
Advanced Member

Croatia
7978 Posts

Member since 21/03/2010

Posted - 15/03/2014 : 15:03:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Darth Ivan a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dante

Bolji od tromog Da Vincijevog koda za dva koplja, sto jos uvijek nije neko velebno dostignuce, ali

a jebiga, uz možda nekog kompetentnijeg redatelja (ne da je Howard totalno nekompetentan općenito, al to očito nije to) i scenarista je to moglo bit "to". ne znam zašto su od svih senarista u Hollywoodu odlučili pozvat baš Akivu Goldsmana.

"Nothing lasts forever."
Go to Top of Page

dante
Senior Member

Croatia
2478 Posts

Member since 16/01/2008

Posted - 15/03/2014 : 15:49:33  Show Profile Show Extended Profile  Send dante a Private Message  Reply with Quote
Da, taj gospon Akiva je totalni bljuv, a Ron Howard ocito ne moze bez njega s ovim filmovima. Ja s Howardom imam toplo-hladno odnos, nisam nikad bio neki ogromni fan, ali priznam covjeku kad napravi dobar film. Evo, Rush mi je stvarno legao fenomenalno, odlicno reziran film.

Go to Top of Page
Page: of 99 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.53 seconds. Snitz Forums 2000