forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Evolucija je jedina istina.
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 60

xilrion
Advanced Member

Croatia
3028 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 07/05/2014 : 18:15:48  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message
zato.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 07/05/2014 : 18:21:25  Show Profile Show Extended Profile

Originally posted by Just_Charlie

Originally posted by fikus

Uvijek sam tvrdio da je čovjek taj koji je stvorio religiju i Boga.

Zasto je nemoguce to docarati i u to uvjeriti svom logikom i razumom svijeta osobu koja vjeruje u obrnutu stvar. Zasto je nemoguce doprijeti
u te odaje necijeg slijepog vjerovanja i napraviti malo propuha da uđe svjezi zrak? Zasto? (osobno iskustvo)

Davno sam se prestao s tim zamarati. Ali ako me već pitaš, shvatio sam da je vjernika teško ili nikako uvjeriti u suprotno jer jednostavno ima ukorjenjenu potrebu da vjeruje. U velikoj većini iz straha. Ponekad jer im je tako lakše u životu.

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 20:44:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Ali otkud pravo meni, ili bilo kome drugome tko je skeptik, agnostik ili nevjernik, da bilo koga pokušavam uvjeravati u svoje stavove.
Jer ja, je li, znam Istinu i pravo stanje stvari, a druga strana je slijepa kod zdravih očiju, ograničenih nazora i što već sve ne, pa pristaje na samoobmanu i život u ustajalom zraku.
I baš bih ja ili taj neki skeptik, agnostik ili ateist, trebao biti taj koji će ulaziti u njegove odaje "slijepog vjerovanja" i "provjetravati ih"?
U tom slučaju nema nikakve razlike između mene, skeptika, agnostika ili ateista, i recimo isusovaca i dominikanaca koji su u pravilu ognjem i mačem pokrštavali Maje i utjeravali im boga u kosti, iz njih istjerujući Pernatu Zmiju.
Otkud mi pravo na to, i što bi mi to pravo moglo dati?
Zar dotični nema sve pravo ovog svijeta vjerovati u što god hoće, baš kao i ja, i taj skeptik, agnostik ili ateist, jer i ateizam je vjerovanje, samo u to da Bog ne postoji.
U suštini, samim tim što u njega ne vjeruju, odnosno što ne vjeruju u njegovo postojanje, i ateisti priznaju mogućnost postojanja Boga, dakle u konačnici priznaju Boga, a o skepticima i agnosticima da se i ne govori.
Tko sam ja, ili taj skeptik, agnostik ili ateist, da bilo koga uvjeravam u svoje stavove.
Ne podnosim kad mi gorljivi vjernici počnu držati lekcije o Bogu, kao što ne podnosim kad mi starice s Kulom stražarom i Probudite se kucaju na vrata.
Ali svejedno bih to isto iz nekog razloga ja trebao raditi drugome, jer on živi u zabludi i neprovjetrenoj prostoriji.
Kako da ne!

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 07/05/2014 : 20:58:45  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
Nema smisla smetati nebitnim ljudim u svom mraku. Odabrali su mrak i neka žive u njemu, ako nikome ne smetaju. Pričam o fanaticima, a ne o onima, koji to sve skupa rade iz tradicije.

Tvoja je dužnost, kao prosvjetljenog građanina, ne dozvoliti fanaticima da uđu u školstvo. Ne pričam ovdje o vjeronauku ili filozofiji zapadne misli. Neka pričaju o tome na tim predmetima, ako su izborni i ako već moraju, ali ne smije im se dozvolit zaglupljivat generacije na ozbiljnim predmetima učenjima poput ovog koje sam naveo - dinosouri na Noinoj arci.

Dobro, istina je da ex-socijalističke države nemaju baš puno problema sa tim. Jedna, možda jedina, pozitivna strana tih sistema, je da su dosta uspješno izbacili vjeru iz javnih ustanova. Sumnjam, da postoji koji domaći učitelj, da uči slične gluposti poput ovog američkog.

Edited by - nagor on 07/05/2014 21:13:28
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 21:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Ja sam za izbacivanje vjeronauka a uvođenje etike u škole.
U sklopu tog predmeta djecu bi se podučavalo i vjeronauku, i filozofiji, ne samo zapadne misli nego i općenito, i judaizmu, muhamedanstvu i svemu ostalom, s osvrtom na razvoj u svim dijelovima svijeta kroz povijest do današnjih dana.
Tako iz škola ne bi izlazile mlade osobe ograničenih uvjerenja i skučenog obrazovanja, nego tolerantne osobe kritičkog duha, širokih nazora i slobodnih uvjerenja.
Ali govoriti o takvom nečem u našem (i našim) društvima nažalost znači pisati u vjetar.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47529 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/05/2014 : 21:17:50  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message

Originally posted by nagor

Nema smisla smetati nebitnim ljudim u svom mraku. Odabrali su mrak i neka žive u njemu, ako nikome ne smetaju. Pričam o fanaticima, a ne o onima, koji to sve skupa rade iz tradicije.

Tvoja je dužnost, kao prosvjetljenog građanina, ne dozvoliti fanaticima da uđu u školstvo. Ne pričam ovdje o vjeronauku ili filozofiji zapadne misli. Neka pričaju o tome na tim predmetima, ako su izborni i ako već moraju, ali ne smije im se dozvolit zaglupljivat generacije na ozbiljnim predmetima učenjima poput ovog koje sam naveo - dinosouri na Noinoj arci.

Dobro, istina je da ex-socijalističke države nemaju baš puno problema sa tim. Jedna, možda jedina, pozitivna strana tih sistema, je da su dosta uspješno izbacili vjeru iz javnih ustanova. Sumnjam, da postoji koji domaći učitelj, da uči slične gluposti poput ovog američkog.

ovo se isključivo odnosi na ono šta san več reka-fundamentalizam.
uostalom npr i Mendel i Lamark su oboje bili svečenici pa su itekako poznati šta se tiče ove tematike.

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 07/05/2014 : 21:25:34  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
Ima ih puno. Najjače mi je da je "otac" Big Bang teorije bio svećenik:
http://www.amnh.org/education/resources/rfl/web/essaybooks/cosmic/p_lemaitre.html

Taj je sigurno shvaćao bibliju kao metaforu. :)

Njemu bi dozvolio učiti na školama.

On je ovaj lijevi.
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4650 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 07/05/2014 : 21:30:12  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message
nedavno sam bio u Pragu. oni su sa crkvom davno raskrstili i ne vode se kao katolicka zemlja. crkve im sluze za pokazivati turistima. ne vidim da im ista fali, naprotiv u svemu su ispred nas. ustvari ne znam nijednu razvijenu i bogatu zemlju di crkva ima vodecu ulogu u drustvu i di se nju nesto pita. Kroz povijest je njoj uvijek odgovaralo da je narod siromasan i priprost. jedina iznimka je crkva u juznoj Americi iz koje dolazi danasnji Papa koji je krenuo pravim putem.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 21:34:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Tu je riječ o teologiji oslobođenja koja je naglašeno socijalno senzibilizirana i dolje već desetljećima izrazito zastupljena, a i papa Frane je teološki obrazovan i formiran u tom miljeu.
Stvar je u tolikim diktaturama koje su imali, a koje su u kombinaciji sa siromaštvom uvjetovale veću socijalnu osviještenost crkve i okrenutost prema životu i problemima običnih "malih" ljudi.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47529 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/05/2014 : 21:35:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message

Originally posted by nagor

Ima ih puno. Najjače mi je da je "otac" Big Bang teorije bio svećenik:
http://www.amnh.org/education/resources/rfl/web/essaybooks/cosmic/p_lemaitre.html

Taj je sigurno shvaćao bibliju kao metaforu. :)

Njemu bi dozvolio učiti na školama.

On je ovaj lijevi.

ma znan al drža san se teme o evoluciji.
ka šta Vatikan ima onaj golemi teleskop u Arizoni

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47529 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 07/05/2014 : 21:37:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message

Originally posted by Johnny Difool

Tu je riječ o teologiji oslobođenja koja je naglašeno socijalno senzibilizirana i dolje već desetljećima izrazito zastupljena, a i papa Frane je teološki obrazovan i formiran u tom miljeu.
Stvar je u tolikim diktaturama koje su imali, a koje su u kombinaciji sa siromaštvom uvjetovale veću socijalnu osviještenost crkve i okrenutost prema životu i problemima običnih "malih" ljudi.

veču "osviještenost" su dobili tek nakon šta je gomila ljudi prišla u protestante (u prvom redu pentekostalce)
pretprošli papa nije baš ferma teologiju oslobođenja .

Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 07/05/2014 : 22:24:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message

Zasto je nemoguce to docarati i u to uvjeriti svom logikom i razumom svijeta osobu koja vjeruje u obrnutu stvar. Zasto je nemoguce doprijeti
u te odaje necijeg slijepog vjerovanja i napraviti malo propuha da uđe svjezi zrak? Zasto? (osobno iskustvo)

Psihološki gledano, arogancija je način prikrivanja stida. Dalje se dijele na grandioznost i prezir. Grandioznost predstavlja veličanje sebe i vjerovanje da ste bolji od drugih. Prezir predstavlja omalovažavanje drugih u funkciji izdizanja sebe. Kako se god manifestiralo, radi se o prikrivanju osnovnog osjećanja stida (neki tjelesni hendikep, mucanje...)

Davno sam se prestao s tim zamarati. Ali ako me već pitaš, shvatio sam da je vjernika teško ili nikako uvjeriti u suprotno jer jednostavno ima ukorjenjenu potrebu da vjeruje. U velikoj većini iz straha. Ponekad jer im je tako lakše u životu.

Samo sam se poigrala redosljedom tvojih postova i pogle sto sam dobila
na temu vjerovanja - (braneci svoje pravo da ne vjerujem i sebe od stava da nisam pri sebi..)
Nemam nista vise za reci.

~ Prvo suputnik onda put ~

Edited by - Just_Charlie on 07/05/2014 22:46:12
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7786 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 07/05/2014 : 22:49:41  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
evo još jedno pitanje s filozofski konac šiveno

ko je boga stvorio
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10546 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 07/05/2014 : 22:54:11  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message

Originally posted by KRAS

ko je boga stvorio

Reka je fikus na prošloj stranici.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

fikus
Senior Member

1966 Posts

Member since 02/11/2010

Posted - 07/05/2014 : 22:55:50  Show Profile Show Extended Profile

Psihološki gledano, arogancija je način prikrivanja stida. Dalje se dijele na grandioznost i prezir. Grandioznost predstavlja veličanje sebe i vjerovanje da ste bolji od drugih. Prezir predstavlja omalovažavanje drugih u funkciji izdizanja sebe. Kako se god manifestiralo, radi se o prikrivanju osnovnog osjećanja stida (neki tjelesni hendikep, mucanje...)

na temu vjerovanja - (braneci svoje pravo da ne vjerujem i sebe od stava da nisam pri sebi..)

To je normalno. Samo si zbunjena i pitaš se zašto bi me voljela i kome to sve treba ta ljubav koje nema.

always progressive, never conventional!
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7786 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 07/05/2014 : 22:58:49  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message

Originally posted by NESVRSTANI

ko je boga stvorio

Reka je fikus na prošloj stranici.

ljudska mašta i strah a

a ovog.pravog.svevišnjeg i svemogućeg gospodara.koji nije bio rođen...

ako postoji.valjda je i njega nešto stvorilo
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 07/05/2014 : 23:01:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message

ko je boga stvorio

sad smo u slijepoj ulici.

Chuck Norris?

Ljudska masta kreativnog duha moze svasta pa cu jednu noc poci u posjetu tom starcu koji usamljeno zivi na 7. katu, kupim mu paketic bombona, duhan za lulu, litru vodke i nas dvoje cemo popricati. Pitat cu ga ima li slike iz obiteljskog albuma ili je siroce. Kad me, nekon toga, po navici vec, isprasi iz stana, doci cu vam reci.

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7786 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 07/05/2014 : 23:07:58  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
ima logike

čak noris je did isusu kristu

bože me oprosti
Go to Top of Page

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 07/05/2014 : 23:18:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message

To je normalno. Samo si zbunjena i pitaš se zašto bi me voljela i kome to sve treba ta ljubav koje nema.

Ja mislim da su zbunjeni oni koji u Bogu traze utjehu i ljubav ne shvacajuci da su sami sebi dovoljni da proizvedu svaki osjecaj koji im ispunjava bice.
Nisam zbunjena. Moj bog sam ja. U meni pociva sva snaga i sva slabost kao i spoznaja da samo o meni ovisi kakav ce biti svijet koji cu si kreirati, ne gubeci vjeru u sebe - jedinu sebe.

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 07/05/2014 : 23:30:09  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message

a ovog.pravog.svevišnjeg i svemogućeg gospodara.koji nije bio rođen...
ako postoji.valjda je i njega nešto stvorilo

Stvoren je iz sveopćeg ništavila.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3028 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 07/05/2014 : 23:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message

ko je boga stvorio

bog bogova.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 07/05/2014 : 23:54:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Časna sestra Teresa Forcades je žestoka ljevičarka!

http://objektivhr.com/index.php/eu-regija/40-vijesti/4519-radikalna-ljeviarka-u-crkvi-sestra-teresa-zastupa-pravo-na-abortus-i-bori-se-protiv-kapitalizma

http://www.jutarnji.hr/najradikalnija-sestra-europe/1186454/

http://www.abrasmedia.info/content/kontroverzna-teresa-forcades-%C4%8Dasna-sestra-i-ljevi%C4%8Darka-video

http://metro-portal.hr/kad-zvono-zvoni-svinjskoj-gripi/26067

Edited by - Johnny Difool on 07/05/2014 23:54:46
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 08/05/2014 : 00:50:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message

Originally posted by xilrion

ko je boga stvorio

bog bogova.

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 08/05/2014 : 00:53:03  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
Jedan za laku noć.
Lijepo je znati ovakve stvari. Prekrasan govor.

Edited by - nagor on 08/05/2014 00:55:42
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 08/05/2014 : 01:23:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Richard Dawkins o zavaravanju o postojanju Boga:

Nedavno sam gledao odličan dokumentarac "The Unbelievers" Gusa Holwerde koji prati turneju njega i Lawrencea Kraussa diljem svijeta, na kojoj drže vrlo zabavna i šarmantna predavanja o tome zašto nema Boga.
Ovo je jedno takvo dvosatno predavanje:

Go to Top of Page
Page: of 60 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000