forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagorova južnoamerička odiseja
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 59

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 11/05/2014 : 23:01:18  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

quote:
Originally posted by solar

Imaš par novih komentara na recenzijama, bolje išta nego ništa.

Ćuti tamo...Pokušavam da skrenem čeljad sa spama i napravim ti topic koliko-toliko svrsishodnim

Kada je King stavio naslovnice kompletne sage, uplašio sam se najgoreg. Čak sam i sam zamalo stavio komentar o njima

Eno ti Patak mojeg komentara o epizodi gore na prethodnoj stranici ako nisi primetio.

Edited by - going going on 11/05/2014 23:01:41
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 11/05/2014 : 23:07:47  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Naravno da jesam, i to veoma dobar komentar! Ja čekam da se većina iskaže jer sam davno pročitao, ne bih da utičam na nečiji svež utisak :)

Inače, meni je priča sasvim dobra. Burattini je ovde lepo odradio posao. Nula zamor i nula prenatrpanost.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 12/05/2014 : 12:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote

http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sr-549-550-ponekad-se-vracaju/1350/

Nasmeja me sopstveni komentar...Moraću se baciti na editovanje

SPOILER

Mini serijal kod nas poznat pod "SD epizode" su dale mnoge temelje da Zagor postane veoma veoma slozen i zreliji lik. Recept za to je insistiranje na "zapisano u sudbini i DNK da bude borac na strani dobra svetskih razmera i vaznosti". To se vidi iz gomile crta koje su dodane, a sve su vezane za daleku proslost, da li sveta ili Zagora uopste. Imamo krvnu i metafizicku liniju Vudu bozanstva Damballaha s kojim je Zagor konkretno i definitivno povezan u "Carstvu Songhaya", te Pahana, mirotvorac iz doba Atlantide i Mua iz "Tajne Anasaza", Kiki Manitu ga imenuje prvakom Dobra u njegovom svetu, predodredjen dakle da se suocava sa raznim demonima iz sveta haosa tj.pakla (direktno ga ukljucuje u indijansku verziju vecite borbe izmedju dobra i zla). Zatim, tu je i Shyer koja mu predskazuje da ce odrzavati ravnotezu u tocku zivota (opet indijanska strana filozofije).
Kasnije, sve te verzije se povezuju u jednu zajednicku, iako su medjusobno tesko povezivi. Stavimo Damballaha i Pahanu u jednu stranu, onu koja je vezana za stare civilizacije i time za svet futuristicke (tj. one iz daleke proslosti) tehnologije, i tradicionalnog Zagora, cistog borca na strani raja tj Dobra cija se priroda ne veze za tehnologije i stare civilizacije vec za drevne teoloske filozofije kakva se moze naci samo u okvirima indijanskih verovanja, kakvog ga prikazuju Kiki Manitu i Shyer.

Te dve nespojive strane se naglo miksaju u "Ponekad se vracaju". Tu Shyer priprema Zagora za susret sa vestackom verzijom Unkteha unutar tehnoloske tvrdjave drevne civilizacije (ne mogu da se setim da li je u pitanju Atlantida ili Mu). Naucila ga je drevnom jeziku (jezik prirode, dakle Manitua, a opet jezik koji su drevne civilizacije koristile) koji po svojoj prirodi veze tehnolosko sa teoloskim, a Zagor se nalazi tu u sredini. Tako i sami njegov simbol, ptica Groma unutar kruga zivota, je na neki nacin savrseno uklopljena u sve to, jer ptica gromovnik je opozitna Unktehima koje smo sreli kao suprotnost prirodi i Dobru, koji se opet javljaju i kao proizvod drevne civilizacije.

Ima tu materijala za odlicnu pricu u najavljenoj buducnosti, samo da je Burattini shvati onoliko ozbiljno koliko to moze jedan Boselli

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 12/05/2014 : 23:14:06  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:

http://www.stripovi.com/recenzije/zagor-zg-sr-549-550-ponekad-se-vracaju/1350/

Nasmeja me sopstveni komentar...Moraću se baciti na editovanje

SPOILER

Te dve nespojive strane se naglo miksaju u "Ponekad se vracaju". Tu Shyer priprema Zagora za susret sa vestackom verzijom Unkteha unutar tehnoloske tvrdjave drevne civilizacije (ne mogu da se setim da li je u pitanju Atlantida ili Mu). Naucila ga je drevnom jeziku (jezik prirode, dakle Manitua, a opet jezik koji su drevne civilizacije koristile) koji po svojoj prirodi veze tehnolosko sa teoloskim, a Zagor se nalazi tu u sredini. Tako i sami njegov simbol, ptica Groma unutar kruga zivota, je na neki nacin savrseno uklopljena u sve to, jer ptica gromovnik je opozitna Unktehima koje smo sreli kao suprotnost prirodi i Dobru, koji se opet javljaju i kao proizvod drevne civilizacije.

Ima tu materijala za odlicnu pricu u najavljenoj buducnosti, samo da je Burattini shvati onoliko ozbiljno koliko to moze jedan Boselli

SPOILER

E meni se bas to mesanje Indijanske mitologije i futuristicke tehnologije Atlantide nije svidelo, voleo bih da je to odvojeno obradjeno kao sto su i do sada radili.
Ono na sta upucuje tvoja pretpostavka je da su ustvari Unktehi plod futuristicke tehnologije atlantide, to mi previse lici na onu emisiju Ancient Aliens sto se daje na History-u i na Denikenove knjige, a to mi se ne svidja.
Voleo bih da Unktehi zadrze svoje mitsko znacenje, da su oni ustvari nadljudska stvorenja, direktni predstavnici zla! A ne greska u laboratoriji Atlantidjana ili njihovo oruzje protiv Mua.

Sta kazes na to Patak? A slobodno mogu na ovo moje da odgovore i drugi koji su procitali epizodu. Mislim najvise na Solara, Kinga Warriora, Legaza, tintona, timbera...
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 12/05/2014 : 23:21:23  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ova dvojica iznad mene baš hoće da ostanem bez očiju, koliko naprezanja da pročitam sve ono.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 12/05/2014 : 23:51:46  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Mišljenje koje se može samo uvažiti. Ali ne zaboravi da je upravu u spajanju drevnog mističnog sa futurističkim jedno od osnovnih elemenata Bosellijeve "poetike" u SF Zagorovim pričama. Kada počneš da motaš malo po glavi kompletnu filozofiju počne čak da ti se sviđa :)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 05/06/2014 : 23:17:33  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Veseljaci, Veselite se i vežite pojaseve...kreećeemoooo

Ko od zagorovaca bude kicoš na komentarisanje ovih svesaka, odričem ga se kao zagorovca preko stickyja

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 05/06/2014 23:22:40
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 05/06/2014 : 23:35:01  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Pridružujem se Patkovom entuzijazmu!
Go to Top of Page

vice
stripovi.com suradnik

7312 Posts

Member since 29/06/2005

Posted - 06/06/2014 : 00:23:13  Show Profile Show Extended Profile  Send vice a Private Message  Reply with Quote
Evo ja ću bit kicoš! Čisto iz inata.

And like that... he's gone.
Go to Top of Page

gerilac1
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1453 Posts

Member since 24/08/2013

Posted - 06/06/2014 : 09:34:48  Show Profile Show Extended Profile  Send gerilac1 an AOL message  Send gerilac1 a Private Message  Reply with Quote
šta to kreče

Junak stavlja na kocku cak i prst!
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10882 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 06/06/2014 : 10:25:16  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
hm, IT fanovi masnovno svrsavaju citajuci Antartik
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 06/06/2014 : 10:56:47  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kasper

hm, IT fanovi masnovno svrsavaju citajuci Antartik

Dobra vijest.
Go to Top of Page

sergej773
Senior Member

Cuba
1922 Posts

Member since 03/06/2012

Posted - 09/06/2014 : 21:41:22  Show Profile Show Extended Profile  Send sergej773 a Private Message  Reply with Quote
Vec vidim sebe kako citak JA sagu, a sa mene kaplje znoj, i sav sam natekao od komaraca.
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 09/06/2014 : 21:42:21  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by sergej773

Vec vidim sebe kako citak JA sagu, a sa mene kaplje znoj, i sav sam natekao od komaraca.

Ovo je vrlo moguc scenario, posle svih ovih kisa i poplava komaraca ima kolko oces...

Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 09/06/2014 : 21:51:12  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

Pridružujem se Patkovom entuzijazmu!

Krecu veliki dani kralja Darkwooda!!!
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 20/06/2014 : 14:19:26  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Evo, napokon i ja pročitao i drugu svesku BUre/Pesce priče.

"Izdanci zla"

Što reći osim klišeja poput "golemo razočaranje" ili "dobra ideja, ali loša izvedba". Ako je Bure htio da me (nas) odgovori od čitanja JA turneje, nije mogao napisati bolju priču za taj cilj. Potpuno nepotreban prolog, Shyer nepotrebno ubačena, odnosno potračena na ovakvu priču. Ja bi takođe, poput goinga, razdvojio Atlantida-Mu univerzum od Indijanskog univerzuma, dapače, Indiajnskom bi dao prednost iako su neke od najboljih epizoda napisane pod okriljem Atlantide, mislim da bi nas jako smorilo kad bi se cijeli serijal pretvorio u to, dok je ovako kad na momente bljesne puno inovativnije. 1. Zeleni ponor.
Reference na ovaj strip su se sasvim dobro uklopile u "Ponekad se vraćaju", nanovo se otvorila spilja u koju su davno Zagor i Umapai blokirali. Atmosfera na početku odlično odrađena, motiv za odlazak u avanturu, sve pet. Čak i obrazloženje postanka tog čudovišta, nemam problema što se taj dio povezao s Atlantidom.
2. Nulta godina Darkwooda
E ovaj dio je tragedija, Shyer potračena na ovu epizodu, umjesto na neku buduću u koju bi se bolje uklopila. Zagoru se vraća pamćenje, predviđa daleko putovanje, Shyer prosipa glupe patetične rečenice koje nemaju smisla, kao i onaj reproducirani plavokosi lik. Simbolike bez smisla previše. Jako loše.
4. Bure
Nema uzbuđenja, emocija, zanimljivosti, samo priča priču, kao da se nije ni trudio da napravi ništa više jer je ovo "samo" prolog za JA turneju, navodno je bolji u Mumiji s Anda. Živi bili, pa vidjeli!
3. Pesce
Jako dobar, iako je bolji u prvoj sveski, polako mu valjda popušta koncentracija što se sveska bliži kraju, sve slabija anatomija, izrazi lica itd. Utisak je dodatno pokvario VČ-ov grozan otisak. Ali moram trpiti jer je devet mejseci ipak poprilična razlika.
4. Ferri
Srednja žalost, dvije slične naslovnice. Zagor se nalazi u špilji, bori se protiv neke vrste čudovišta (prva naslovnica - šišmiši, druga - golema zmija). I naravno, Zagorove poderane hlače.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/06/2014 : 14:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Konačno se neko raspisao :)

međutim, malo me čudi globalno razočarenje. Nije da je priča veoma dobra, ali nije mi ni bila toliko loša kada sam čitao it.izdanje

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 20/06/2014 14:24:34
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 20/06/2014 : 15:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

Konačno se neko raspisao :)

Nekakav komentar na epizodu je ostavilo samo tri čovjeka, Going, ti i ja. Sramota što se toga tiče.

međutim, malo me čudi globalno razočarenje. Nije da je priča veoma dobra, ali nije mi ni bila toliko loša kada sam čitao it.izdanje

Argumentirao sam zašto mi se ne sviđa. Nema ni emocija, ni zanimljivosti, ni uzbuđenja, ničega. Samo priča ide, on ubija životinje, priča o civilizaciji, a Shyer bljuje patetične rečenice. Pogotovo što ovo treba biti prolog za jedan navodno odličan period.

Nego, ti si bio rekao, čini mi se, da si napisao recenzije za cijelu JA sagu?

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/06/2014 : 15:03:50  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Rekao evo nema ni dva minuta (topic SBE recenzije) :D

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 20/06/2014 : 15:06:25  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote

Šteta, recimo, aligator mi se čini zanimljiv za recenziranje. Ali bar ćemo kompletnu JA sagu imati recenziranu u skladu s vremenom, plus kvalitetno recenziranu.

Jesi li pozitivno ocjenio tu priču?

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/06/2014 : 15:15:05  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Šteta, recimo, aligator mi se čini zanimljiv za recenziranje. Ali bar ćemo kompletnu JA sagu imati recenziranu u skladu s vremenom, plus kvalitetno recenziranu.

Sve i jednu.
Baju mi je mnogo bolji od svog prethodnika (ti znaš o kojoj epizodi pričam) iako je tog prethodnika napisao sami Nolitta. Crtež, scenario, sve veoma dobro

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 20/06/2014 : 15:26:04  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Sve i jednu.
Baju mi je mnogo bolji od svog prethodnika (ti znaš o kojoj epizodi pričam) iako je tog prethodnika napisao sami Nolitta. Crtež, scenario, sve veoma dobro

Čekaj, ne zanm o kojoj epizodi je riječ. Bar nisam siguran. Odnosno, ovisi što misliš pod rječju "prethodnik". Tema? Lokacija? Doslovni nastavak?

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 20/06/2014 : 15:34:48  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Sve i jednu.

Čekaj, ne zanm o kojoj epizodi je riječ. Bar nisam siguran. Odnosno, ovisi što misliš pod rječju "prethodnik". Tema? Lokacija? Doslovni nastavak?

Nolittin klasik kojem je ovaj ustvari nastavak iliti "povratak"

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19698 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 20/06/2014 : 15:41:58  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Dobro, dalje neću kopkati, neka me iznenadi. Imam par ideja, ali bolje da na njih naiđem dok čitam strip.

Danas, osim Izdanaka, čitam i OP Morsku stravu (i ovdje VČ nakarađuje Andreuccijev crtež) i primječujem da je format OP-a nešto veći, nisam prije znao da je tako. Oko pola centimetra u "visinu" i milimetar u dužinu.
To je tako uvijek i namjerno ili?

Go to Top of Page

legaz
Senior Member

Serbia
2417 Posts

Member since 13/08/2009

Posted - 20/06/2014 : 17:33:23  Show Profile Show Extended Profile  Send legaz a Private Message  Reply with Quote
Pa ova dvodelna epizoda posle drugog čitanja još i ne ispadne loša. Ali da je moglo bez onih MU i Atlantida sranja moglo je.

Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane.
Go to Top of Page
Page: of 59 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.33 seconds. Snitz Forums 2000