forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Družina od vješala
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

Jasko
Advanced Member

Nicaragua
6224 Posts

Member since 29/02/2012

Posted - 11/08/2014 : 11:16:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Jasko a Private Message  Reply with Quote
Sumnjam da strip vapi.
Možda da, možda ne.
Go to Top of Page

Antracit
Average Member

Croatia
509 Posts

Member since 09/08/2002

Posted - 11/08/2014 : 11:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Antracit a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Jasko

Sumnjam da strip vapi.
Možda da, možda ne.

OK, strip ne vapi, ja vapim

Of all the things I've lost, I miss my mind the most
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 26/09/2015 : 11:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Čini se da osim Antracitovog teksta u enciklopediji stripova.com ne postoji nikakav drugi čitalački osvrt na ovaj strip, pa sam odlučio pročitati cijeli serijal u narednih nekoliko tjedana i ovdje baciti kratke utiske.

#1 - Obješenjaci

U prvoj epizodi nema neke jasno zacrtane radnje, riječ je o pomalo suhoparnom predstavljanju likova s veoma kratkim prepričavanjem pozadine zbivanja na samom početku. I svejedno je ostalo malo nejasno koja je uopće uloga Družine od vješala, tj. za koga se oni uopće bore. Negativci doznaju od mračnih sila da im Družina predstavlja prijetnju, i samim time dobiju motivaciju boriti se protiv protagonista, ali oni sami nikad ne spominju tko im je u biti neprijatelj i kamo uopće putuju. Ovo će se vjerojatno razriješiti u narednim epizodama (bar se nadam).

Mislim da je najveći problem ove epizode baš taj što služi isključivo za uvod u likove. Problem je u tome što likova ima previše da bi svatko dobio jednaki screentime a da sama priča zbog toga ne bude stavljena u drugi plan. Stvar je u potonjem; ova epizoda ima jako zbrzanu priču a fokusira se malo previše na slapstick gegove. Zato je najbolji dio završna borba u prenoćištu jer čitatelj napokon stekne dojam da se nešto ustvari dešava. Iako su i doktor Nadir i kastelan Kobac predstavljeni u ovoj epizodi, neki budući brojevi svejedno nose njihova imena, što je malo čudno, al' ajde.

Sviđa mi se prijevod Marije Jurele, ne znam je li i talijanska verzija stripa specifična po tome što svaki lik ima drugačiji naglasak, ali kako god, Jurelin prijevod daje malo života stripu. Magnusov crtež je neobičan ovdje, ne zbog jednostavnijeg stila, nego zbog netipičnog kadriranja i čudnog rasporeda kadrova.

Sve u svemu nije loše, samo razočaravajuće. Ali to je prirodno budući da je riječ o prvoj epizodi, je li...

6/10

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!

Edited by - Opti on 26/09/2015 14:04:03
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18874 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 26/09/2015 : 13:24:15  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
dobra je Družina ali je Jonny Logan bolji strip.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 26/09/2015 : 14:12:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Ne znam je li to do mene, ali na sajtu se neke naslovnice neće otvoriti. Hm

#2 - Kastelan Kobac

Ova epizoda je bolja od prve zbog pitkije radnje i boljeg crteža, ali svejedno mi priča ispada nekako sklepana navrat-nanos. Ovakav tip "slobodne priče" dobro funkcionira u Alanu Fordu jer je tamo skoro svaka epizoda sama sebi dostatna, ali u DOV ovakav format naracije izgleda kao okolišanje, jer ipak je ovo kompletna priča od 20 brojeva i epska saga, pa bi malo više planiranja dobro došlo.

Priča počinje obećavajuće pojavom ubilačkih biljaka i nijemog viteza iz prve epizode (koji je tamo imao naj-natpis na štitu ikada, "Ko me takne, mač ga smakne!"), a i Kobac se doima kao potencijalno zanimljiv negativac, ali poduža završna bitka u dvorcu je previše kaotična i nesređena.

Magnusov crtež je puno, puno bolji nego u prvom broju i majstorski je dočarao kastelanov dvorac, a i njegove živopisne podanike, bilo da je riječ o onim trulećim kosturima ili o bijeloj spodobi/dvorskom savjetniku. E da, i naslovnica rastura, za razliku od prvog broja koji je imao prilično lošu naslovnicu (ustvari izvučeni kadar iz stripa).

7/10

Edited by - Opti on 26/09/2015 14:14:47
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5415 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 26/09/2015 : 16:42:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

Ne znam je li to do mene, ali na sajtu se neke naslovnice neće otvoriti. Hm

#2 - Kastelan Kobac

Ova epizoda je bolja od prve zbog pitkije radnje i boljeg crteža, ali svejedno mi priča ispada nekako sklepana navrat-nanos. Ovakav tip "slobodne priče" dobro funkcionira u Alanu Fordu jer je tamo skoro svaka epizoda sama sebi dostatna, ali u DOV ovakav format naracije izgleda kao okolišanje, jer ipak je ovo kompletna priča od 20 brojeva i epska saga, pa bi malo više planiranja dobro došlo.

Priča počinje obećavajuće pojavom ubilačkih biljaka i nijemog viteza iz prve epizode (koji je tamo imao naj-natpis na štitu ikada, "Ko me takne, mač ga smakne!"), a i Kobac se doima kao potencijalno zanimljiv negativac, ali poduža završna bitka u dvorcu je previše kaotična i nesređena.

Magnusov crtež je puno, puno bolji nego u prvom broju i majstorski je dočarao kastelanov dvorac, a i njegove živopisne podanike, bilo da je riječ o onim trulećim kosturima ili o bijeloj spodobi/dvorskom savjetniku. E da, i naslovnica rastura, za razliku od prvog broja koji je imao prilično lošu naslovnicu (ustvari izvučeni kadar iz stripa).

7/10

Sto budes dalje citao bice sve bolji i bolji...secam se kako sam nekad sa nestrpljenjem cekao kad ce sledeci broj.Stari dobri kapertan Goljo i Bepo Manistra
Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2353 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 26/09/2015 : 16:44:08  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
da sam ja bernard izbacio bi ovo odmah. žao mi je što je moja kolekcija propala
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 27/09/2015 : 09:00:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
#3 - Otmica Analize

Priča koja ima najbolju lokaciju do sada, naime riječ je o lijepom mediteranskom otočiću na kojemu je kula nekog alkemičara. Našao sam podatak da su za pojedine epizode DOV kao inspiracija poslužile Magnusove skitnje po Hrvatskoj sa svojom ženom, pa je možda ovo jedna od tih.

Kako god, ova epizoda je poprilično razočaravajuća i dođe kao neki filler između sukoba s kastelanom Kopcem i nove pod-radnje o Kraljevstvu od Ljepovida. Nije baš objašnjeno kako su likovi uopće preživjeli rušenje dvorca na kraju prethodne epizode, a sama radnja je mogla i bolje biti odrađena. Analizu otimaju sluge navedenog alkemičara i ostatak Družine ju hrli spasiti. To je u biti to. Nema nekih jakih fora, s mogućim izuzetkom kraja, tj. sudbine alkemičarevog sluge. Inače, alkemičareva žena je, čini mi se, jedini realistično nacrtani lik do sad.

6/10

Edited by - Opti on 27/09/2015 09:11:11
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 27/09/2015 : 09:07:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
#4 - Kraljevstvo od Ljepovida

Ova epizoda je bolja od prethodne makar nema neku zanimljivu priču. Ustvari, osim što smo dobili malo uvida u živote nekih likova iz Ljepovida, priče takoreći i nema. Družina se razdvoji iz nekog razloga, samo da bi se kasnije svi našli na dvoru. Tu nema nikakvih većih konflikata ni neprijatelja (osim kratkog povratka kastelana Kopca na par stranica, gdje on prepričava kako je preživio urušavanje dvorca), te je završni dojam pomalo nedorečen.

Međutim, ova epizoda je ipak bolja od prethodnih samo zbog komičnijih situacija. Napokon doznajemo nešto o samome Crumbu (on je inače jedan od dosadnijih likova, uz Percyja), međuigre među likovima su životnije (tu se valjda Magnus uhodava), a Jurelin dijalektalni prijevod sve je bolji i bolji. A tu je i mračna organizacija Slobodnih Lugara (heh). I kao što naziv epizode obećava, divno nacrtanih krajolika ima napretek. Mislim da je za to Magnusa nadahnuo Castel del Rio.

7/10

Edited by - Opti on 27/09/2015 09:16:57
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21120 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 27/09/2015 : 12:44:28  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
Moraću baš kad uhvatim vremena (jednog lepo dana) da se malo podsetim DOV.
Kada sam je svojevremeno čitao, utisci su bili uglavnom mlaki.Prevod sa svim onim dijalektima mi je bio užasan i poprilično nerazumljiv,crtež lošiji nego u AF,a priča često nezanimljiva.
Mislim,nije da mi je strip bio loš,jednostavno mi se nisu ispunila tadašnja očekivanja.

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 27/09/2015 : 14:17:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Meni je u redu dok god nije pisano po labinjonski ili ćiribirski

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 27/09/2015 : 16:22:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
#5 - Turnir turnira

Zanimljivo, postoji epizoda Maxmagnusa pod naslovom Veliki turnir i epizoda DOV kojoj je orig. naslov Il grande torneo. Vjerojatno su ga preveli kao Turnir turnira da ne bude zbunjole, a i ovako bolje zvuči.

Nažalost, ovo mi je najlošija epizoda dosad (jednako kao što je i Maxmagnusova turnirska epizoda bila zadnja koju sam pročitao jer je dotad serijal postao pre-repetitivan). Čini se da se kroz popis epizoda Družine provlači šablona da prvo ide jedna slaba, pa slijedi jedna dobra, pa opet slaba, pa opet dobra, itd.

Turnir turnira jednostavno nema toliko humorističnih situacija kao prošli broj, članovi Družine jedva se pojavljuju, a sama priča oko turnira je besciljna, kao da je postavljena za temu ovog broja čisto da se pokrije činjenica da nešto treba povezati sve moguće pod-radnje u jednu labilnu cjelinu. Većina ove epizode je površno šaltanje od jednog lika do drugog (a već ih se podosta nakupilo), a zaostaju i humor i avanturistički duh. Magnusov crtež popravlja dojam, i premisa serijala je dovoljno zanimljiva da nastavim s čitanjem, ali sve u svemu, nešto ovdje gadno fali.

Magnus se pojavljuje u dvije inkarnacije; karikiran kao paž Crumb/Crump (dok je Romanini predstavljen kao Berto) i kao Guildestern, tobožnji dvorski izaslanik koji putuje s kolegom Rosencratzom (Rosencratz i Guildestern su aluzija na Hamleta, čini mi se). Šteta samo što R&G uopće nisu duhoviti i nisu ni sjena pojavljivanjima Magnusa i Bunkera u AF. I ne kužim lik onog nosatog popa, već je dvije epizode s nama i još uvijek njegova pojava nema neke poante.

6/10

Edited by - Opti on 27/09/2015 16:23:59
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 28/09/2015 : 19:01:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
#6 - Povratak Leoparda

Pa, evo i epizode koja je razbila šablonu slaba-dobra-slaba-dobra, jer je prijašnja, lošija, epizoda nastavljena na ovu više-manje jednako razočaravajuću. U prošloj je bar bila ta turnirska tematika da malo spoji sve te zbrkane međuigre likova u neku cjelinu, a ovdje toga nema, čak ne bih ni za naslovni povratak Leoparda rekao da je velika "tema" ovog broja, jer je, osim na kraju, gurnut u stranu.

Zanimljiv je finale ovog broja jer ima mrtvaca (iako se etiketira kao crnohumorni strip, prijašnje su, pa i ova, epizode bile ispunjene isključivo slapstickom i sličnim gegovima), a i nosati fratar je konačno dobio neku ulogu. Sviđa mi se Magnusova istovremena svestranost i prepoznatljivost stila; isti čovjek je crtao i ovo i 110 pilula (110 pilula, inače, ima možda i najljepši crtež kojeg sam vidio u nekom stripu. Recenzija slijedi!).

6/10

Go to Top of Page

maddjuro
Average Member

672 Posts

Member since 08/01/2008

Posted - 29/09/2015 : 00:31:15  Show Profile Show Extended Profile  Send maddjuro a Private Message  Reply with Quote
jeli netko, osim superstripa, izdao Družinu od vješala u nas??
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 29/09/2015 : 09:47:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
Nije.

Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17818 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 29/09/2015 : 11:39:27  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
zašto ne
mnogo bih ovo volio pročitati

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 29/09/2015 : 11:52:46  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
ajd da tu pitam kad je već živno topic,

jel ima neko na prodaju DOV broj 20-Završni račun?

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

morski
Senior Member

2656 Posts

Member since 09/08/2014

Posted - 29/09/2015 : 15:42:08  Show Profile Show Extended Profile  Send morski a Private Message  Reply with Quote
Eno na limundu za 100, a na Kupindu za 200 din :-)

Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 29/09/2015 : 15:51:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
#7 - Sedmorica mudroglavih

Magnusov crtež u ovom broju je beskrajno fantastičan. Sam izgled onih krajolika s početka i sličice na kojima je prikazan dom sedmorice mudroglavih su baš, ali baš, prekrasno nacrtane. I sam strip je puno zabavniji od svojih prethodnika, ima zanimljive likove. Budući da čitam ove brojeve preko skenova, malo brzam pri čitanju pa mi nažalost dosta stvari ovdje nije bilo jasno. Naprimjer, kakav to uopće efekt ona đavolica u boci ima na likove i koja je uopće fora s lešinarom koji se pojavljuje na početku i na kraju svake epizode, brbljajući neke nebuloze. Pa, od sad pažljivije čitam.

Ovaj broj je zašao malo u konfuziju u drugoj polovici, ali svejedno je bio dosta zabavan. Naslovnica je prilično loša, riječ je naime o odsječenom kadru iz stripa. I da, lijepo je što je ovo sedmi broj, paše uz naslov. A takva je i moja ocjena:

7/10

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 01/10/2015 : 21:19:19  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
#8 - Morska mačka

Ne samo što je naslovnica ove epizode fantastično nacrtana i najbolja u serijalu, već je i sama priča najbolja dosad. Valjda mi paše taj morski đir, ne znam. Lokacije u ovoj epizodi su, kao i u #3, pretpostavljam, inspirirane Magnusovim putovanjem u Hrvatsku sa svojom ženom (u ovoj epizodi se i spominje Dubrovnik, ne znam je li to tako i u originalu ili samo po Jurelinom prijevodu). A tu je čak i venecijanski brod "Hugopratt". He he.

Magnusov crtež je ovdje u svom najboljem izdanju (obožavam kako on crta more), a Morska Mačka je kao neki ekvivalent gusarice Shirley iz Alana Forda. Ustvari je riječ o djevi iz Ljepovida (koja se pojavila u prethodnim epizodama) u koju je Berto bio zaljubljen, mislim. I jaka mi je pojava divovske lignje.

8/10

Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 03/04/2019 : 21:00:58  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Je li možda neki izdavač spominjao ovaj serijal kao mogućnost u bližoj ili daljnjoj budućnosti?
Go to Top of Page

torri
Starting Member

Serbia
53 Posts

Member since 10/10/2006

Posted - 03/04/2019 : 21:07:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit torri's Homepage  Send torri a Private Message  Reply with Quote
da li zaista postoji mogućnost da je to objavljeno?
ko je objavio, i gde?
Go to Top of Page

zeljko
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
17818 Posts

Member since 02/08/2002

Posted - 03/04/2019 : 22:23:13  Show Profile Show Extended Profile  Send zeljko a Private Message  Reply with Quote
Stvarno bih ovo volio
Nikad citao

Utabanim stazama ocaja!
Go to Top of Page

Dr. Zistis
Advanced Member

5415 Posts

Member since 06/10/2011

Posted - 03/04/2019 : 22:51:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Dr. Zistis a Private Message  Reply with Quote
Jeste Markos...jedva cekam
Go to Top of Page

torri
Starting Member

Serbia
53 Posts

Member since 10/10/2006

Posted - 04/04/2019 : 11:11:10  Show Profile Show Extended Profile  Visit torri's Homepage  Send torri a Private Message  Reply with Quote
onda je to sjajno, baš sam se trudio da ponovo nađem stare brojeve, i uspeo...:) i dobijem informaciju o reizdanju

Edited by - torri on 04/04/2019 11:11:46
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000