forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 14:41:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Opti

Zašto svi pretpostavljaju da Sclavi mrzi Zagora? Pa Castellijeve priče su bile maltene potpuna sprdačina na Zagora pa nitko ne govori o tome.

Zbog toga što Castelli nije prisilio Zagora da napada svoje prijatelje i počini samoubojstvo. Ali ne mislim da ga je mrzio, koliko ga je iskoristio kao sredstvo za rješavanje nekih svojih osobnih demona, kao i s Dylanom Dogom. A Dylana ne volim zbog nihilizma. U Demonima ludila se nihilizam dotiče, ali Zagor ga, osim u jednom trenutku slabosti, odbacuje.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 14:43:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Svi pričaju o sceni gdje Zagor puca u samog sebe, ali nitko ne spominje onu kad Chico puca na njega, a ta mi se čini još važnija... (možda je diskutirano o tome, ne bih znao, letimično sam skenirao topic pogledom)

Možda predstavlja Zagorov strah od gubitka prijatelja? Od svih prijatelja Chico je najveći, ali na kraju se nalaze na suprotnim stranama. Chico koji puca na Zagora nije onaj smotani debeljko kojeg Zagor poznaje. To je samo još jedan od demona ludila.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 14:50:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Pa Demoni i jesu neka vrsta stilske vježbe. Pucati si u glavu ili ponosno koračati?

S obzirom da se radi o paralelnom svemiru, čitatelj može odabrati da je strip završio Zagorovim samoubojstvom. Demoni mogu djelovati kao lakmus papir na kojemu se uviđa, aktiva ili pasiva? Jel čaša polupuna ili poluprazna?

Ostaje činjenica da je i sam Sclavi uzeo opciju ponosnog koračanja. Možda prividno, ali to su već njegovi unutrašnji demoni. Zagor je nastavio, zemlja se nastavila vrtiti oko Sunca, svanuo je novi dan.

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 14:52:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

Zašto svi pretpostavljaju da Sclavi mrzi Zagora? Pa Castellijeve priče su bile maltene potpuna sprdačina na Zagora pa nitko ne govori o tome.

Zbog toga što Castelli nije prisilio Zagora da napada svoje prijatelje

Toninelli je, u drugom Kandraxu.

Sclavi je u Divovima više iskazao ljubav nego mržnju prema Zagoru (no homo) - uzdigao je na najherojskiji nivo u povijesti serijala i niti jedna epizoda prije ili poslije nije pokazala Zagora u tako trijumfalnom svjetlu (osim Vještice, zbog drugih razloga ).

Castelli se očito sprdao sa Zagorom tu i tamo, zato mi je on uostalom i najbolji scenarist koji je radio na Zagoru. Njegove priče imaju on average više humora nego u bilo kojeg drugog scenarista.

Sclavijev humor na Zagoru je očajan, koliko god ja obožavao Grouchove viceve u DD-u (serijalu kojega također ne podnosim, iz više razloga). Mislim, pazi samo Horror Chica i tamošnji djetinjasti humor. A u Divovima svaka komična scena s Chicom je katastrofa, toliko neduhovito da boli, i to je najveća mana te epizode po meni (nisam dugo čitao pa možda pretjerujem u detaljima).

E da, i u Horror Chicu je Chica isto tako postavio na pedestijal kao heroja i slavio ga (kad ga čudovišta slave kao heroja), međutim tada se ispostavi da je sve bio san (stvarno originalno, nema šta), isto kao što u Divovima na kraju se ispostavi da ništa nije bilo stvarno, makar je Zagi trijumfirao na kraju (dobro, odigralo se u drugom svijetu, slično). U oba stripa Sclavi slavi (heh) Zagora odnosno Chica, ali onda se ispostavi da su njihovi uspjesi bili varka, jer Zagor nije ni bio na ovom svijetu a Chico je sve sanjao.

BTW: Zanimljiva pojedinost. Nolittina predzadnja epizoda je Hellingen, zadnja je Chico specijal. Kod Sclavija isto tako, samo se njegovi Hellingen i Chico nastavljaju na Nolittinog.

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 14:57:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Zar nije Zagor tako trijumfalno dobio pobjedu, upravo zato što ga je Sclavi bacio tako nisko? Jer inače to bi bila još samo jedna pobjeda, bez težine. Ta težina je ono što čini ovaj strip jedinstven jer toga inače nema u Zagoru, ili barem ne ni blizu u ovoj mjeri.
Također, ovaj strip je strip ideje. Većina Zagorovih epizoda se ne udaljavaju od površine. Zagor protiv nekog negativca. Dok je ovdje koliko god da je Hellingen zao, na kraju Zagor morao svladati sebe samoga, tj. svoje demone i priviđenja da bi uopće imao šansu Hellingenu pokazati istinu.

Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 15:00:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zar nije Zagor tako trijumfalno dobio pobjedu, upravo zato što ga je Sclavi bacio tako nisko?

To ne znači da ga mrzi... Da ga mrzi, epizoda bi završila kad si ovaj propuca glavu.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 15:02:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Zar nije Zagor tako trijumfalno dobio pobjedu, upravo zato što ga je Sclavi bacio tako nisko?

To ne znači da ga mrzi... Da ga mrzi, epizoda bi završila kad si ovaj propuca glavu.

To sam i rekao. Izmučio ga je zato što ga je na svoj način volio, htio ga je na taj način uzdići, pretvoriti u nešto više od običnog pustolovnog junaka.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 15:03:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Problem je što nema ozbiljnog protivnika Demona ludila. Stinky je to (čini mi se) više iz sportskih razloga. No on očito nije pravi protivnik. Di su pravi mrzitelji, imaju li nekih argumenata zašto je ovo loša priča ili zašto ovo nije Zagor? Zasad je takvima jedini prigovor paralelne dimenzije i nepostojanje švercera alkohola.
Svi mi koji propitujemo Demone ipak ih smatramo vrhunskom pričom. Trebaju nam ozbiljni diskutanti koji demone smatraju smećem.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 15:05:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

Problem je što nema ozbiljnog protivnika Demona ludila. Stinky je to (čini mi se) više iz sportskih razloga. No on očito nije pravi protivnik. Di su pravi mrzitelji, imaju li nekih argumenata zašto je ovo loša priča ili zašto ovo nije Zagor? Zasad je takvima jedini prigovor paralelne dimenzije i nepostojanje švercera alkohola.
Svi mi koji propitujemo Demone ipak ih smatramo vrhunskom pričom. Trebaju nam ozbiljni diskutanti koji demone smatraju smećem.

Adriano i Tintilinić kažu da je ovo dosadna i konfuzna priča bez ikakva smisla. A vjerojatno ih ima još koji tako misle.
Zanima me što bi Teller rekao.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 15:23:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:

Svi mi koji propitujemo Demone ipak ih smatramo vrhunskom pričom.

Ja ne smatram Demone vrhunskom pričom. Najambicioznija u serijalu, odmah do Bosellijevog Kandraxa, sigurno jest, ali ljudi su je stvarno prenapuhali. To i je iznadprosječno dobra priča, ali vjerojatno mi nije ni u top 10 Zagorovih.

Nisam je čitao u originalu, ali na temelju jedne talijanske stranice koju sam vidio čini mi se bolje napisana nego što je kod nas prevedena.

Usporedi:

"Cosi' svanirono i mondi del sogno, alla luce del sole...
...e nel sole rimase un solo gigante... Zagor, lo spirito con la scure!"

i:

"Tako su se, čim je sunce granulo, rasprsnuli snovi...
...A u dolini je ostao samo div obasjan toplim zracima... Zagor, duh sa sekirom!"

Talijanska verzija mi zvuči puno ljepše i nekako poetično čak.

Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 20/09/2014 : 15:34:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Svi mi koji propitujemo Demone ipak ih smatramo vrhunskom pričom.

Ja ne smatram Demone vrhunskom pričom. Najambicioznija u serijalu, odmah do Bosellijevog Kandraxa, sigurno jest, ali ljudi su je stvarno prenapuhali. To i je iznadprosječno dobra priča, ali vjerojatno mi nije ni u top 10 Zagorovih.

Nisam je čitao u originalu, ali na temelju jedne talijanske stranice koju sam vidio čini mi se bolje napisana nego što je kod nas prevedena.

Usporedi:

"Cosi' svanirono i mondi del sogno, alla luce del sole...
...e nel sole rimase un solo gigante... Zagor, lo spirito con la scure!"

i:

"Tako su se, čim je sunce granulo, rasprsnuli snovi...
...A u dolini je ostao samo div obasjan toplim zracima... Zagor, duh sa sekirom!"

Talijanska verzija mi zvuči puno ljepše i nekako poetično čak.

Prijevodi su rijetko kad dobri kao originali, čak i kod stripova. Ne mislim da su Demoni prenapuhani jer ovo je i dan danas jedini Zagor tog tipa. Postoje i druge dobre priče, i ozbiljnije od ove, ali ovdje se Zagor najviše približio nekoj dubljoj niti priče.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 15:36:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Ali i ti kažeš da je iznadprosječno dobra priča.

Taj talijansku citat je maestralan, sunce je izašlo, dolje mallodušje !
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 20/09/2014 : 15:43:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali i ti kažeš da je iznadprosječno dobra priča.

...U odgovoru Zoroasterixxu koji je rekao da svi prisutni drže da su Divovi vrhunska priča. Meni nisu vrhunski, nego samo dobri, dakle iznad prosjeka.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 15:59:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ne mogu ulaziti u Sclavijevu intimu tih dana. Tko bi ga znao?

No, ponavljam, Zagor na kraju ponosno korača uzdignute glave u novu zoru. Negativnošću nabijen Hellingen pronalazi svoj mir. Sad da li je Hellingen=Sclavi a cijeli strip zapravo Sclavijev obračun sa svojim unutrašnjim demonima? Može li to biti jedan od načina gledanja ove priče? Sclavi/Hellingen gazi i slama heroja a na kraju ipak uviđa besmislenost svoje mržnje i pronalazi unutrašnji mir, a Heroj se preporađa nikad jači.

Kiky je spomenuo da je Sclavi na kraju klimavcu Dylanu ipak dao katarzu. Dylan je ipak nastavio po starome, zato je danas i jest u krizi i pokušavaju mu dati novi preporod. Očito imamo uzorak Sclavijeve tehnike i mogli bi pričati o mučenju i katarzi junaka iz Sclavijeva pera.

Dakle Dylan, koji se na matičnom tržištu prodaje bolje od Zagora, je u krizi i radi se na njegovom preporodu, a Zagoru ide nikad bolje? Pa čemu onda JA odiseja i vraćanja Mortimera i Hellingena, ako je tome tako?

Zagor već dugo godina i jest u krizi i kontinuiranoj silaznoj putanji upravo stoga jer se kruto inzistira na poštivanju tradicije i zazire od bilo kakvih promjena.

Vjerujem da tako ne bi bilo da se Boselliju dalo, pa i da mu se sad dade, da lik i koncept povremeno malo istraži i usmjeri prema Sclavijevu tragu. Ne mora puno, recimo svakih 10-ak priča umetnuti po jednu malo subverzivniju i netradicionalniju, et voila!

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25979 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/09/2014 : 16:01:35  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Problem je što nema ozbiljnog protivnika Demona ludila. Stinky je to (čini mi se) više iz sportskih razloga. No on očito nije pravi protivnik.

Naravno da nije, vidi se kada se malo pažljivije čitaju njegovi postovi. Stinky koristi ovu raspravu kao mentalno razgibavanje, što je sasvim legitimno. Na žalost, u nedostatku ozbiljnih protivnika ove priče, poziva se na Sclavija, Porobiju i ine.
Meni sasvim ok, barem smo malkice razmrdali ovaj podforum.

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/09/2014 : 16:25:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Eh Johnny nešto si me krivo shvatio. Pisao sam o tome kako se Dylan nije razvijao nakon svoje katarze i upao je u krizu. Zagor je praktički bio pred gašenjem prije Nestalog istraživača. Dobro je netko napisao da je Nestali istraživač trebao usljedit odmah nakon Demona. Sad druga je pak priča kako Zagor upada u stagnaciju nakon odlaska Bosellija.

Nije to isti period da bi se svodilo na priču o prodaji primjeraka. Razvoj Dylana i Zagora se ne poklapa vremenski. Zapravo se tek sad možda preklapaju. Dylan pokušava ući u preporod a i Zagor bi kao trebao s Južnoameričkim ciklusom i Burinim povratkom Hellingena. Ne znam kakve su tendencije, kako se brojke sad kreću, tko raste tko opada.

Jebote strah me Burinog Hellingena, imam osjećaj da će sve upropastiti. Bure će ići na prepričavanje svih 6 dosadašnjih susreta i probat će sve povezat. Uff...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 17:43:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ajoj, ljudi, kako da ja vama dokažem da JESAM protivnik ove priče;)))
da pucam i eksplodiram;)

ali, to ne znači da ću reći da je skroz bezveze, da je dosadno i sl.

nisam se još maknuo sa početka "analize". haha, dobra fora. pišem sto na sat, a nisam još odmakao daleko.

toliko toga za reći, re-odgovoriti vam na vaše odgovore... ipak se nema toliko vremena

sada samo kratko: u prepisci Poncho-Johnny Difool, za mene je stvarnost Ponchovo kratko viđenje "Zagor je aktivan", dok Difoolovo "No jednostavnost, binarnost i elementarnost nisu i oznake realističnosti i istinitosti, barem ne za one koji više nisu djeca i koji jednostavnim oprekama i rješenjima (fizičko zavođenje reda i utjjerivanje pravde silom) daju primat pred kompleksnijim pristupima problemima i životu općenito" je manje stvarnost.

naravno, ne može se ostati na ovako jednoj deklarativnoj izjavi, a nisam to ni namjeravo. nešto sam već načeo, a svakako ću reći još.
samo, Difool, neće to biti tako simplificirano kako ti predstavljaš ili kako ti uzimaš. čak štoviše, mislim da nećeš najbolje shvatiti & prihvatiti (da se sad ne objašnjavam i po tom pitanju i širim priču).
Poncho bi već mogao, jer očito s njim dijelim više stvarnosti... a opet, uvijek postoji mogućnost da u svakom trenutku preokreneš, shvatiš, napreduješ... taj potencijal je neodstranjiv, ma što rekli ovi ili oni, a zovu ga - sloboda. čovjek je načelno slobodan.

ovdje se ne želim ni prepirati (kako ti imaš jedno iskustvo "mene") niti zezati (kako misli manhunter), makar će biti i jednog i drugog u granici, budući da "sve odzvanja u svemu".

vratimo se na Demona i gdje sam ono stao...
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 20/09/2014 : 17:46:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Poncho, sto se Buretovog Helingena tice, ja vec racunam da ce to biti katastrofa, pa se ne sekiram. A sto se Demona tice, meni je i dalje cudno da neko smatra da je prica smece.
Ali moram priznati da ne poznajem Sklavijev opus, jer ne volim Dilana, ali zaista i nemam neki utisak izrugivanja. I svakim novim citanjem Demona, imam osjecaj da sam tu pricu "vidio" milion puta u raznim drugim pricama. Opsti utisak je da mi mnogo ozbiljnije dozivljavamo ovu pricu od Sklavija, da on nije imao nista posebno na umu, iako je tako ispalo.
Zato je meni Boselijev Zagor najdrazi. Koliko god nekima smetalo to sto je prica veca od Zagora, ti isti stalno zaboravljaju da je kod Boselija Zagor ipak centar svog svijeta, oko kojeg se svaka prica vrti.

Edited by - Elderane84 on 20/09/2014 17:47:50
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 20/09/2014 : 18:33:50  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
(za sada bez dobrog naslova)

Ako me se do sada razumjelo (a nije do kraja), problem spuštanja Zagora i pravljenje realističnim, ljudskim ili kako već hoćemo nazvati to kada heroj postaje tzv. obični čovjek i nije nepogrešiv, uopće nije nikakav problem. To je jedan izmišljeni problem, jer mi sve ovo na jednoj, zdravorazumskoj razini, znamo.
No dobro, bez obzira što znamo, nije li ipak trebalo pameti, hrabrosti, upaliti se žaruljica i slično? Evo, priznajmo da jest. Dobra je fora i finta i ideja i sve superlativi.
No, to je onako na prvu. Na drugu, nije onoliko duboko, a nije ni Istina Dobro Ljepota. Meni ne.

Krenimo redom.
Porobija kaže da treba drugačije stripove, u kojima dobije ljude od krvi i mesa. Johnny Difool se slaže: on se u takvima može prepoznati, dapače, prepoznaje vlastita razmišljanja. Jedan čovjek od "krvi i mesa" je Marco iz Svagdanje borbe. Marco je fotograf, radi normalan posao, nosi se sa tzv. životnim situacijama i seli se na selo. Jedan običan francuski građanin.
Je li to što Marco živi - stvarnost?

Zagor živi u Darkwoodu, skače po drveću, ima sjekiru i lupa zlikovce. Nepogrešiv je i veći od života. Je li to - stvarnost?

Odgovoriti na ova pitanja i izabrati između dviju "stvarnosti", čini se lako. Pa jasno da je ono realno i blisko, da je ono stvarnost. Zar??
Meni Marcov život izgleda toliko besmisleno, a on toliko nestvaran da ne mogu to riječima iskazati. Kakve stvarnosti ima za mene u jednom tipu koji se pita treba li se ženiti ili ne, treba li biti otac ili ne i sl.? Kontemplirati oko preuzimanja odgovornosti i praviti veliku frku oko subjektivnosti, uzimati sam sebe kao neku neponovljivu jedinku a-na-platformi-najelementarnijih-stvari, meni to izgleda debilno. To i jest debilno, u tome je čitava stvar.
Marco nema nikakve stvarnosti za mene, on je nikogović par exellence.

S druge strane, Zagor. O da, tu ima stvarnosti. To je mjera čovjeka: siguran, odlučan, skroz živ, od krvi, od mesa. Bitak. Vratit ćemo se kasnije na ovu temu, uz naprstak Martina Heideggera. Ne bi bilo taktički mudro forsirati teške misli jednog Heideggera, na strip forumu gdje ipak prvenstveno volimo Zagora. Stoga ćemo presjeći zanimljivijim stvarima, Demonom, Sclavijem i Hellingenom.

Kako je Sclavi podmetnuo Hellingena, izveo manevar tobožnjeg uzdizanja Zagora i zdimio na Dylana Doga uz paklenski osmjeh.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 18:35:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ manhunter

S razmaku od 2 sata i 8 minuta ponovio si isti post!
Bit će da moderatori na to imaju pravo?

Edited by - Johnny Difool on 20/09/2014 18:36:30
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25979 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/09/2014 : 18:45:29  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

@ manhunter

S razmaku od 2 sata i 8 minuta ponovio si isti post!
Bit će da moderatori na to imaju pravo?

Nemam pojma šta je ovo...brišem.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25979 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 20/09/2014 : 18:47:42  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

ajoj, ljudi, kako da ja vama dokažem da JESAM protivnik ove priče;)))
da pucam i eksplodiram;)

Nisi, naravno.
Ti si samo kontraprotivan i možda si protiv Sclavija, Djoleta, Zagora i čitave fame koja prati ovu priču, ali protiv Demona nisi.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 20/09/2014 : 18:59:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
@ stinky

Kad kažem da je Marco za mene realističniji i istinitiji lik s kojim se mogu donekle poistovjetiti, kojeg razumijem i u čijim dvojbama i nesigurnostima dijelom prepoznajem i svoje dvojbe i nesigurnosti, za razliku od Zagora s kojim se ne mogu poistovjetiti ne samo zbog njegove tjelesne superiornosti nego ponajprije odluke da se za dio ljudi proglasi duhom božanskih prerogativa i djeliteljem (kozmičke) pravde, tu je riječ o tome da je Zagor idealan čovjek koji u stvarnosti ne može postojati, dok Marco itekako može, jer takve ljude srećem(o) praktički svakodnevno.
Ono što ti zagovaraš i elaboriraš je idejna razina, razina ljudskog bitka u skladu s kojom bi čovjek uvijek morao biti aktivan, djelovati proaktivno i biti spreman na akciju, uz posljedično podčinjavanje (dijela) svijeta sebi i svojoj volji, jer jedino tako može uspostaviti željeni mir i sklad - što je dakako put u totalitarizam i diktaturu, ali to je druga tema.
No Zagor je naglašeno fikcijski junak, savršen i bez mane i kao takav nerealan ili ako hoćeš nadrealan, dakle nezamisliv, dok je Marco takav pasivan vrlo lako zamisliv i sasvim real(istič)an.
Na razini ideja i fikcije Zagor je protagonist (junak, muškarac) kakav se samo poželjeti može jer takvi, je li, stvaraju i oblikuju svijet, dok je Marco izgubljeni gubitnik i šonjo.
No u stvarnosti Zagora nema i on ne može postojati (kako rekoh, da se pojavi netko takav smjesta bi mu odjenuli košulju koja se veže na leđima), a Marco je svakodnevno tu oko nas.
Ok, možeš reći da ti u fikciji, bilo kojoj, ne treba stvarnost nego nadogradnja te stvarnosti, da ti dakle ne treba Marco i njemu slični nego Zagor i takvi poduzetni i odlučni ljudi od akcije, ali to ne mijenja odnos fikcije i stvarnos(nos)ti.

Najkraće, stripovi o Zagoru, ne samo Demon ludila, su fikcijski i fantastični, a Svagdanja borba je realistična. I samim tim njhove protagoniste nema smisla uspoređivati jer je Zagor nemoguć a Marco živi ako ne u nama a ono pored nas.

Edited by - Johnny Difool on 20/09/2014 19:08:17
Go to Top of Page

Tintilinic
Senior Member

2955 Posts

Member since 15/07/2013

Posted - 20/09/2014 : 19:13:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Tintilinic a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Adriano i Tintilinić kažu da je ovo dosadna i konfuzna priča bez ikakva smisla. A vjerojatno ih ima još koji tako misle.
Zanima me što bi Teller rekao.

Ja ne smatram ni demone ni epizode sa švercom alkohola onima koji spadaju u sami vrh Zagora. Argumenti? Jednostavno, epizoda mi se nije svidjela i to je to, ne da mi se objašnjavati i ulaziti u detalje kao neki pojedinci. Ali ukratko, ne volim ove "psihološke" epizode jer se apsolutno izgubim u njima, više nemam pojma što se stvarno događa, na ovom ili na nekom drugom svijetu. "Zagor puca sebi u glavu" ili "Chico puca u Zagora", ne vidim što je tu tako zanimljivo i spektakularno, jednostavno to kod mene ne pali. Na kraju, za mene to nije loša epizoda ili "smeće", već neobična i jedna od rijetkih epizoda koja je u rangu Bosellijevog trećeg Kandraxa, trona bogova i sl.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 20/09/2014 : 19:27:34  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

No Zagor je naglašeno fikcijski junak, savršen i bez mane i kao takav nerealan ili ako hoćeš nadrealan, dakle nezamisliv

Zagor niti je savrsen niti je bez mane...Ma sta je ovo ljudi, je li vas to porobija zarazio nekim virusom?!
U sustini fino je vidjeti da se rasprava rasplamsala, ali se opasno nerviram kada se prica o stvarima koje se dobro ne poznaju.

Zagora u ruke, procitati minimum 300 epizoda, tek onda se mogu produbljivati neke od tema.

Jbg, ne moze covjek operisati samo zato jer je pogledao nekoliko epizoda ER serije.
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000