Author |
Topic  |
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 20/09/2014 : 19:33:15
|
e da, johnny, polako si počeo prihvaćati priču. nije više ni tako suludo ni besmisleno, a ni jednostavno ni naivno, kako ti se učinilo u prvi mah. sada si korak bliže istini, makar još podosta razmišljaš u tzv. zdravorazumskim okvirima. to je eventualno dovoljno za život koji živiš ovoga trena, za okolinu, susjede, posao i sve one svakodnevne stvari koje vidiš kod Marca i u kojima (se) prepoznaješ. ali nije dovoljno na razini kamo smo se uputili, jer mi sada pričamo o tzv. velikim pitanjima: što je stvarnost? što je istina? što trebam činiti i ostali repertoar.
međutim si me sada prekinuo u drugom pristupu našoj "temi", jer ako može Sclavi preskakati amo-tamo, pa čak i svjetove - što ne bih i ja? za sada, nek ti ova mala prepiska bude poluga za daljnje promišljanje. ako istinski uđeš, ustreptat ćeš u sebi i preokrenut će ti se čitav jedan svijet.
a sada pišem DEmone i raskrinkam Sclavija definitivno. ne prekidajte me ni po koju cijenu. |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 20/09/2014 : 20:00:57
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by Johnny Difool
No Zagor je naglašeno fikcijski junak, savršen i bez mane i kao takav nerealan ili ako hoćeš nadrealan, dakle nezamisliv
Zagor niti je savrsen niti je bez mane...Ma sta je ovo ljudi, je li vas to porobija zarazio nekim virusom?! U sustini fino je vidjeti da se rasprava rasplamsala, ali se opasno nerviram kada se prica o stvarima koje se dobro ne poznaju.
Zagora u ruke, procitati minimum 300 epizoda, tek onda se mogu produbljivati neke od tema.
Jbg, ne moze covjek operisati samo zato jer je pogledao nekoliko epizoda ER serije.
Zagor je u suštini i konačnici savršen i bez mane, bez obzira na ubijanje Indijanaca iz osvete i na ranjavanja od kojih ga spašavaju Četverooki, Tonka i ne znam tko. Da nije takav (savršen i bez mane) on ne bi mogao biti gospodar Darkwooda i pseudobog, a neke slabosti, povremena ranjavanja i krvavost ispod kože su ona dozvoljena količina ljudskosti koju je Sclavi prešao u Demonu.
Sve iznad toga dozvoljenog, što Sclavi dovodi do krajnjih granica, podriva i ruši njega kao polumitskog stripovskog junaka, zbog čega se ovdje i raspravlja i zbog čega Demon i uživa kultni i kakav sve ne status.
Moje rezoniranje je, ako je takav slučaj samo s jednom ekstremnom pričom, što bi bilo da ih je u serijalu više, recimo 10-ak?
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
Edited by - Johnny Difool on 20/09/2014 20:03:22 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 20/09/2014 : 20:15:34
|
(za sada bez dobrog naslova)
u podnaslovu: Meso Demona
Ustanovili smo "činjenicama" da Sclavi 4 puta ubije Zagora, 14 puta ga rani, krvari ga, muči, premješta iz svijeta i što sve ne. Ukazali smo i na finu ironiju kojom započinje svoju dekonstrukciju. Sve to nam govori nešto. Ali, jesu li ovo najveći i presudni razlozi tvrdnji da Sclavi ne voli Zagora?
Ne. Ima još boljih.
Mnogo fanova tvrdi da posljednjih 20 stranica preokreće postavku. Da Zagor izlazi jači nego prije, jači nego ikad. Izlazi kao Div, kao legenda. Pored svih onih 494 stranica mrcvarenja i gaženja, zaista bi postojala mogućnost epohalnog obrata i davanja novog smisla svemu dotad viđenome. Ali to se nije dogodilo. Žalim, ljudi. Sclavi vas je vraški dobro prevario.
Pogledajmo slijed priče. Zagor fula jelena, sve postane moguće, počne se gubiti, postaje nesiguran, živčan, rastresen. Javlja se sjena Hellingena, počinju sve žešći košmari, Zagor leti u letjelici, imamo atomskih eksplozija, priviđaju se čudovišta, Akoto trabunja u pećini, Zagor jaše na Titanu. Napokon se pojavi Hellingen, jači nego ikad i razvaljuje Zagora. Trenutak prije nego će upucati Zagora onako za pravo, dolazi konjica i baražna vatra. Zlikovac je izgubio, dobri su pobijedili.
I tek neprimjetno, baš elegantno, skliznemo nakon ovog prvog bloka u bajku ili legendu: "Deca su sve slušala razrogačenih očiju, kao da se radi o bajkama ili legendama... a one se uostalom tako i rađaju." Str. 377, pričajmo priču djeci.
Tada se vraćamo na početak; stvari postaju još luđe. Tonka je mrtav, Zagor pogine, Darkwood se raspadne, a Zagor se ubije još jednom.
Upoznaje svog Stvoritelja, što će shvatiti par stranica kasnije i prokuži jednostavnu istinu: Hellingen je mrtav! Hellingen je zaboravio da je mrtav i sada takav zaboravan radi probleme kojih uopće ne treba biti in the first place. Onda se podigne na još višu razinu, prokuži da je Ljubav jača od Mržnje i postaje Div. Dva Diva se pokefaju, a dakako, onaj Dobra ispraši onoga Zla.
Fanovi aplaudiraju, evo obrata. Zagor je uzdignut u Diva Dobra i pokazao je veličinu, pamet, snagu i živce. Krug života opet ima svoje središte, u šumi je sve mirno i tek jedna mala šala ispraća našeg junaka koji se smješi. Kraj.
Ajmo sada stati na loptu i izvući bitne momente ove Sclavijeve diverzije. |
Edited by - stinky on 20/09/2014 20:17:57 |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 20/09/2014 : 20:17:50
|
No Zagor je naglašeno fikcijski junak, savršen i bez mane i kao takav nerealan ili ako hoćeš nadrealan, dakle nezamisliv
Zagor niti je savrsen niti je bez mane...Ma sta je ovo ljudi, je li vas to porobija zarazio nekim virusom?! U sustini fino je vidjeti da se rasprava rasplamsala, ali se opasno nerviram kada se prica o stvarima koje se dobro ne poznaju.
Zagora u ruke, procitati minimum 300 epizoda, tek onda se mogu produbljivati neke od tema.
Jbg, ne moze covjek operisati samo zato jer je pogledao nekoliko epizoda ER serije.
Zagor je u suštini i konačnici savršen i bez mane, bez obzira na ubijanje Indijanaca iz osvete i na ranjavanja od kojih ga spašavaju Četverooki, Tonka i ne znam tko. Da nije takav (savršen i bez mane) on ne bi mogao biti gospodar Darkwooda i pseudobog, a neke slabosti, povremena ranjavanja i krvavost ispod kože su ona dozvoljena količina ljudskosti koju je Sclavi prešao u Demonu.
Sve iznad toga dozvoljenog, što Sclavi dovodi do krajnjih granica, podriva i ruši njega kao polumitskog stripovskog junaka, zbog čega se ovdje i raspravlja i zbog čega Demon i uživa kultni i kakav sve ne status.
Moje rezoniranje je, ako je takav slučaj samo s jednom ekstremnom pričom, što bi bilo da ih je u serijalu više, recimo 10-ak?
Druze, izvini, ali slabo poznajes stivo o kojem raspravljas, jos manje poznajes Zagora. Vladati ne znaci biti perfektan, u to smo se mogli da uvjerimo u toku istorije covjecanstva. Jak, snalazljiv, dobar manipulator, velika briza srece, to su najvaznije odlike jednog klasicnog vladara. Ovo sa snagom se u danasnje vrijeme manifestuje na nesto drugaciji nacin.
Zagor je, pored svih pozitivnih osobina koje ima, takodje i provokator, manipulator, osvetoljubljiv (mana ili ne, pitanje je sad), pati od bozijeg kompleksa, previse je nervozan, u neku ruku djelimicno i sebican, itd... Te glavne karakteristike se provlace skoro kroz cijeli serijal, nije Sclavi jedini koji je sa Demonima podario nasem junaku ljudske osobine, sve su te bile vec i prije ove epizode.
|
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 20/09/2014 : 20:36:31
|
Ali sve to što navodiš su njegova obilježja u razumnim količinama i na prihvatljivoj razini, jer da nije tako, da nije najbliže savršenstvu (ovo ti je pretpostavljam prihvatljivije a i preciznije je) što jedan smrtnik može biti, Zagor ne bi mogao prijeći Dugin most, ne bi imao Kikija Manitua za saveznika i toliko drugih stvari.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 20/09/2014 : 20:52:52
|
nastavak Mesa Demona
Zagor i Hellingen ćaskaju u Akotovom kabinetu, str. 302 nadalje. Hellingen prepričava svoju nevjerojatnu ekspediciju u svemir. Našao se u ogromnom svemirskom brodu i štošta je tamo bilo od aparature, a također se štošta moglo raditi i prčkati po tastaturi i tome slično.
Preskočimo gotovo 200 stranica i upadnimo u drugo Zagorovo i Hellingenovo ćakulanje. Sada su već podignuti na razinu Divova. Zagor dohvaća Teoriju Svega i objasni Hellingenu da je operetni zlikovac: ima svoj mali svijet i tamo se može igrati. Ovdje, u "stvarnosti" - ne. To nije za igru, a osim toga, važe druga pravila.
Opa. Kako ga je opleo Sclavi. Prokazao je starog zločestog stričeka, Diva Zla i ovaj je pokunjeno ispario na suncu.
Sada izuzetno obratiti pozornost.
Ovo je Sclavijev masterpis diverzije. Srušiti Hellingena, a u stvari monumentalno oboriti Zagora. Da, Zagor je ovdje predmet. Hellingen tek sredstvo za ostvarenje vještog plana.
Dovevši Hellingena u istu ravan ili bolje rečeno povukavši paralelu između dva Diva, Sclaviju je dovoljno da pokaže samo jednu stranu priče. On je pokazao naličje - Hellingena. Hellingen je ishlapjeli zločesti starac, kojemu je bolje da ostane u svemirskom brodu i tamo se igra. Svemirski brod koji nam uprizoruje Sclavi jest Hellingenov svijet. Njegov raj ili pakao, kako to zabašuruje Sclavi.
Međutim!
Što je Zagorov svijet? Pa, Zagorov svijet je Darkwood. Tamo se on igra heroja, gospodara, Duha Sa Sjekirom. I neka ostane tamo, u svom svijetu. U "stvarnosti" ne može, tamo važe druga pravila. U stvarnosti je Zagor slab, nemoćan, rastresen i kolabira.
Sclavi je iskupio Zagora i uzdigao na višu razinu tako da je:
1. ubio ga i poslao pred Stvoritelja (da tamo Zagor spozna Istinu. Istina glasi: Zagor je eskapist, šumska luda.) 2. zatim ga je vratio, novog, "preporođenog" 3. te ga poslao u Darkwood neka se igra kao da je sve po starom i šuma je opet mirna.
Za ovaj postupak Sclavi ima točan naziv: krug života je opet dobio svoje središte.
Zagor je klaun, čitatelji su moroni, jedno loše ciljanje iz luka može preokrenuti sve naglavce, a vi sve to znate, a ponašate se kao da ne znate... pa koji vam je moj??!!
Eto, to bi ukratko bilo to što je rekao Sclavi u opjevanom remek-djelu Demon ludila.
Do sada se izvlačio, no polako ćemo ga napenaliti. |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 20/09/2014 : 21:19:13
|
@ King Warrior
A što se tiče tvog von oben obraćanja meni koji nemam dovoljno Zgorovih utakmica u nogama (što recimo nećeš prigovoriti stinkyju koji kaže da dosta priča nije pročitao a i tek je sad "otkrio" Demona), samo za tvoju informaciju - Zagora čitam punih 25 godina svjesnog života, a pauza je bila od 1989. do 2002.
Priznajem, ne čitam baš svaki broj (redovne, specijalce, maxije, almanahe...), uglavnom pratim extra ediciju, ne čitam studiozno i osobito analitički, ne iščitavam značenja koja ne posjeduje i ne upisujem ono čega nema, ali ga čitam.
A to, i tih četvrt stoljeća manje ili više intenzivnog čitanja, me kvalificira za ovakvu raspravu, jer ipak razumijevanje Zagora nije ni viša matematika ni atomska fizika, kamoli kirurški zahvat s čime ga uspoređuješ.
|
 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 20/09/2014 : 21:36:49
|
Ništa se ti ne uzbuđuj, Johnny, ja ga čitam 40 godina, daleko dulje, nego što većina forumaša ima uopće godina, pa se uopće ne uključujem u ovu raspravu (ali je pratim, naravno!), jer se rukovodim narodnom poslovicom: "Što je preslano (ili čak preslatko!?), ni mački nije drago!"   |
 |
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 20/09/2014 : 23:12:23
|
Zaključci su zaista logični i iznenađujuće jednostavni, ono što bi se reklo "jasni i odjeliti".
Znači, Sclavi je odbacio nolittanski darkvud i stvorio svoju verziju koja više odgovara njegovom svjetonazoru. Na kraju, budući da se serijal trebao nastavit, sve je vratio na početak tj. pustio nas je da (po njegovom) mišljenju ostanemo u eskapizmu.
Sad se postavlja pitanje: čiji je svijet stvarniji, Sclavijev ili Nolittin, odnosno Porobijin/mcn-ov/Djoletov ili stinkyjev? "Sukob" je na fundamentalnoj razini - koje vrijednosti treba živjeti...
Prije par stranica sam napisao: "nije li Manitu preveslao i samog Zagora da bi spasio Hellingena?", ustvari, Manitu (Sclavi) je preveslao i jednog i drugog da bi im (nama) pokazao da su oboje u krivu, a on u pravu.
Ja se sada pitam, ako je Sclavi toliko malodušan i skeptičan (suštinski pogrešan), kako je zaključak svega: oproštenje (Zagorovo), mir (Hellingenov kraj) i ljubav (Akotova žrtva)? |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 20/09/2014 : 23:21:08
|
Johnny, vidim da sam malo grubo reagovao, izvinjavam se. Pomalo sam osjetljiv kada je Zagor u pitanju, pa se lako iznerviram.
 |
 |
|
Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3526 Posts
Member since 17/02/2014 |
Posted - 20/09/2014 : 23:22:12
|
Johnny, vidim da sam malo grubo reagovao, izvinjavam se. Pomalo sam osjetljiv kada je Zagor u pitanju, pa se lako iznerviram.

Pazi da se ne obistini Brdarov strip.  |
 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Posted - 21/09/2014 : 00:03:49
|

Nema problema, razumljiva je osjetljivost kad je strast u pitanju. Ja Zagoru (i kompletnom Bonelliju, osim možda Nathanu koji me je kroz zadnjih 15-ak godina dobro uzdrmao u dosta priča) pristupam s puno manje emocija i žara, pa mi je lakše biti hladan. |
 |
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
Posted - 21/09/2014 : 05:51:56
|
quote: Originally posted by Josip2000
Oh da, koliko još u Ludensovom Extra Zagoru do tih epizoda? Mislim na Demone Ludila
Uz malo truda i elementarne matematike možeš to i sam pretpostaviti. U najidealnijem slučaju (uz pretpostavku da ostaje mjesečni ritam) najranije u travnju 2018. u ZEX 283. Za Libellus je teško reći, ali sumnjam da će stići Ludens do tada.
A sad o Demonima. Osvrnut ću se najprije na dojmove koje je ta epizoda ostavila na mene u trenutku izlaženja u ZS. Do tog trenutka u top 10 najepizoda Zagora bile su mi (ne nužno tim redoslijedom): Zagorova odiseja (ZS 279 i 280/SP 2 i 3), Krojač/Tkač (ZS 680-684), Akronijanci (ZS 583-588), Kandrax v2 (ZS 828-830), Nepoznati svijet (ZS 796-798), Vampir v2 (u biti za nas v1 jer ZS nije objavila prvu pojavu; ZS 611-613), Horde zla (ZS 639-641), Kandrax v1 (ZS 381-383), Supermike v2 (ZS 752,753,760,761) i Jednooki Jack v2 (ZS 703-705) [uočljiva je dominacija Ferrija, uz dvije iznimke ]. Dakako, ima još sjajnih epizoda (poogotovo u razdoblju ZS na 700 i 800), ali eto, ove su meni bile najupečatljivije. Sve do tog dana kad sam uzeo na kiosku ZS 941. Već onaj detalj s jelenom koji govori nagovijestio je nešto što do tada u Zagorovom svijetu nije baš viđano. Mieteriozno pismo puk. Perryja to je dodatno pojačalo, a pravi show slijedi na brdu Naatani. Rekoh već tada sam sebi - ovo će morati biti opaka epizoda. Ali ono što je kasnije slijedilo nisam mogao ni sanjati. Sav taj kolaž transformacija sna u javu i obrnuto, paralelni svjetovi, šokantni događaji (pogibija Ikarova pera, Chico puca u Zagora, tragedija Darkwooda, Akotova smrt i sve ono po čemu su Demoni poznati), sve to ostavilo je jedinstven dojam i stav - ovo je najbolja epizoda Zagora ikad objavljena. Još neviđen scenarij, a Ferri naprosto briljira. Ipak, određeni šok (koji i danas pamtim) sam doživio pri izlasku ZS 942. Prvo što sam zamijetio jest ona karikatura od naslovnice (i to još reprint viđen na ZS 815). Kakva priča a oni ubace takvu naslovnu. I onda na str. 96, čitam zadnju sliku i dolje vidim - KRAJ. Okrenem zadnju koricu, najava za Marka. WTF??? Srećom, bio je to tek jedan od brojnih sadističkih poteza Dnevnika prema nama čitateljima. Odmah je bilo lakše kad sam na ZS 943 vidio najavu za novi nastavak priče. Ipak, čitajući ZS 944 uočavam da mi nešto tu ne štima. A to je to kastriranje izbacivanjem onih stranica. No unatoč tome Demoni su mi najjača epizoda Zagora ikad. Do tada.
Danas, s odmakom od 25 godina (ako se ne varam tad je to i izašlo), nisam više siguran je li to najbolja epizoda Zagora ikad. Osim evolucije od mladića, školarca do čovjeka u godinama (ipak je to kvarat stoljeća ) evoluirao sam i kao čitatelj (kao uostalom i svi mi, inače bismo i danas čitali Mikijeve almanahe ). Pa kad je izašao i Sveti brijeg (ZS 994-996) već tada sam odvagivao je li ova epizoda u rangu Demona. Danas ipak u opću analizu i usporedbu treba uvrstiti i sjajne priče poput Sedam gradova Cibole, priče s Mortimerom, Sjevernoameričku odiseju i još neke (i posljednja pojava Hellingena i Wendiga). U kontekstu navedenog ne mogu se više odrediti prema Demonima kao najepizodi ikad, ali u top 3 najboljih priča kod mene svakako spada. |
Edited by - wolf on 21/09/2014 06:01:57 |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 21/09/2014 : 09:23:16
|
quote: Originally posted by stinky
nastavak Mesa Demona
Zagor i Hellingen ćaskaju u Akotovom kabinetu, str. 302 nadalje. Hellingen prepričava svoju nevjerojatnu ekspediciju u svemir. Našao se u ogromnom svemirskom brodu i štošta je tamo bilo od aparature, a također se štošta moglo raditi i prčkati po tastaturi i tome slično.
Preskočimo gotovo 200 stranica i upadnimo u drugo Zagorovo i Hellingenovo ćakulanje. Sada su već podignuti na razinu Divova. Zagor dohvaća Teoriju Svega i objasni Hellingenu da je operetni zlikovac: ima svoj mali svijet i tamo se može igrati. Ovdje, u "stvarnosti" - ne. To nije za igru, a osim toga, važe druga pravila.
Opa. Kako ga je opleo Sclavi. Prokazao je starog zločestog stričeka, Diva Zla i ovaj je pokunjeno ispario na suncu.
Sada izuzetno obratiti pozornost.
Ovo je Sclavijev masterpis diverzije. Srušiti Hellingena, a u stvari monumentalno oboriti Zagora. Da, Zagor je ovdje predmet. Hellingen tek sredstvo za ostvarenje vještog plana.
Dovevši Hellingena u istu ravan ili bolje rečeno povukavši paralelu između dva Diva, Sclaviju je dovoljno da pokaže samo jednu stranu priče. On je pokazao naličje - Hellingena. Hellingen je ishlapjeli zločesti starac, kojemu je bolje da ostane u svemirskom brodu i tamo se igra. Svemirski brod koji nam uprizoruje Sclavi jest Hellingenov svijet. Njegov raj ili pakao, kako to zabašuruje Sclavi.
Međutim!
Što je Zagorov svijet? Pa, Zagorov svijet je Darkwood. Tamo se on igra heroja, gospodara, Duha Sa Sjekirom. I neka ostane tamo, u svom svijetu. U "stvarnosti" ne može, tamo važe druga pravila. U stvarnosti je Zagor slab, nemoćan, rastresen i kolabira.
Sclavi je iskupio Zagora i uzdigao na višu razinu tako da je:
1. ubio ga i poslao pred Stvoritelja (da tamo Zagor spozna Istinu. Istina glasi: Zagor je eskapist, šumska luda.) 2. zatim ga je vratio, novog, "preporođenog" 3. te ga poslao u Darkwood neka se igra kao da je sve po starom i šuma je opet mirna.
Za ovaj postupak Sclavi ima točan naziv: krug života je opet dobio svoje središte.
Zagor je klaun, čitatelji su moroni, jedno loše ciljanje iz luka može preokrenuti sve naglavce, a vi sve to znate, a ponašate se kao da ne znate... pa koji vam je moj??!!
Eto, to bi ukratko bilo to što je rekao Sclavi u opjevanom remek-djelu Demon ludila.
Do sada se izvlačio, no polako ćemo ga napenaliti.
ništa novo,to smo ionako već i prije znali.koliko si se hvalio da češ nam uzdrmati svijet očekivao sam više od tog tvog velikog razotkrivanja demona..skoro kao neki veliki prasak a ono obična prskalica. pobrkao si zagora u stvarnom i paralelnom svijetu.u stvarnom svijetu zagor je je zaštitnik,borac za pravdu,neuništiv i jak,ima svojih hirova pa je pomalo i egocentrik,nameće svoju volju i silom ali ne zato što je tiranin već radi nekog većeg cilja,u stvarnom,našem životu utopijskog . taj cilj je mir i suživot svih rasa i naroda.taj cilj mira savršeno funkcionira u zagorovom stripu u svijetu.tu i tamo malo ga poremete razne vucibatine,ludi znanstvenici,čudovišta ali ih zagor uvijek kazni i vrati centar krugu života.u stvarnom,našem svijetu to ne funkcionira.nemamo zaštitnika,imamo zakone koji su često na štetu malog čovjeka,i kad mali čovjek pokuša uzet zakon u svoje ruke često bude ismijan,odbačen i prezren,psihički i fizički uništen,ruina od čovjeka. zato ga je sclavi morao provući kroz paralelni svemir,morao ga je u tom svemiru ogoliti kao arhetipa,rastočiti ga u nama tako poznata obična čovjeka,suočiti ga sa svojim strahovima i noćnim morama i u konačnici samoubiti našeg zagora.e,tu se opet krije jedna caka.naš zagor nakon što je ogoljen,nakon što spozna vlastite slabosti se uzdiže u nešto više,uzdiže se u legendu,pobjeđuje zlo i centar opet ima smisla.u stvarnom životu to nema veze,NE POSTOJI. već sam ranije napisao da je manitu stavio u tom svemiru zagora na iskušenje,helingen je tu samo produžena ruka manitua.zato se i radnja događa u paraleli,jer u stvarnom zagorovom životu manitu ne postoji,nema ga,kao što ne postoji ni bog ni buda ni alah.zato je tu zagor,da ispravlja krive drine,da kažnjava zločince i stavlja stvari na pravo mjesto(bar u stripu,jer svi znamo kako su indijanci završili)ono što je sclaviju zagor u paralelnom svemiru,to je nama strip u stvarnom životu.ponekad dosadan,ponekad besmislen,ponekad vrhunski ali mu se uvijek vraćamo,i nakon duge pauze od čitanja |
Vamos a la playa tralalalala |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 21/09/2014 : 10:07:38
|
zapravo se radi o tome da ti i dalje ne shvaćaš, igore12. ni u ovom ni u paralelnom svemiru. ali nije to ništa strašno. strefit će te i gore stvari.
...
solar je podvukao bit. ima tu još stvari, valjda ćemo pričati, ali ako se hoće svesti na posljednju točku, onda je bit:
quote: Originally posted by solar
Sad se postavlja pitanje: čiji je svijet stvarniji, Sclavijev ili Nolittin, odnosno Porobijin/mcn-ov/Djoletov ili stinkyjev? "Sukob" je na fundamentalnoj razini - koje vrijednosti treba živjeti...
...
samo malo, Difool. zabunio si se, tj. nisi sasvim precizan. Demone sam čitao više puta, znam ih otpočetka pa nadalje. ovoga puta sam progovorio (više) o njima, jer sam ih, po mom mišljenju, skroz-na-skroz obuhvatio. Zagora sam pročitao gotovo sve. nisam neke novije epizode, jer mi se ne žuri, a i uzmem ih kad nabavim.
...
mogorovicu, više rasprave manje škicanja |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Posted - 21/09/2014 : 10:27:40
|
bojim se da neće,jer ni nakon 11 stranica nisi raskrinkao demone.govoriš u budućnosti:shvatit češ(ćete),vidjet ćete,udarit ću u srž..ništa konkretno nisi izneo što već ne znamo o demonima a što bi poljuljalo demone kao kultni strip |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 21/09/2014 : 10:48:22
|
Zaključci su zaista logični i iznenađujuće jednostavni, ono što bi se reklo "jasni i odjeliti".
Znači, Sclavi je odbacio nolittanski darkvud i stvorio svoju verziju koja više odgovara njegovom svjetonazoru. Na kraju, budući da se serijal trebao nastavit, sve je vratio na početak tj. pustio nas je da (po njegovom) mišljenju ostanemo u eskapizmu.
Zagor se, naravno, nastavio nakon Demona. Nolitin svijet je ipak pravi. I dalje mislim i mislicu da su Demoni kultan i sjajan strip, ali takodje mi nikad nije bio najvisocije na ljestvici. Jer stvarno jeste sve i jasno i logicno, Sklavi je prebacio Zagora u nasu realnost i tu je on pao potpuno. Svi to znamo, tako bi se i desilo. Svi znamo sta se desavalo tokom istorije i sta se trenutno desava. Ali, pitanje je da li je to bilo neophodno cijelom serijalu, a jos vece pitanje da li je takvo ogoljenje potrebno junaku? Jeste se on vratio jaci, ali se opet vratio na status quo i u iducoj epizodi bio "u sakama robijasa". Sklavi se oprostio od Zagora, i otisao svojim putem, te smo nastavili dalje i dosli fakticki do gasenja serijala. Srecom, dosao je Boselli i zadao udarac, no, to je neka druga tema.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 21/09/2014 : 11:03:49
|
1.Zaključci su zaista logični i iznenađujuće jednostavni, ono što bi se reklo "jasni i odjeliti".
...
2.Znači, Sclavi je odbacio nolittanski darkvud i stvorio svoju verziju koja više odgovara njegovom svjetonazoru. Na kraju, budući da se serijal trebao nastavit, sve je vratio na početak tj. pustio nas je da (po njegovom) mišljenju ostanemo u eskapizmu.
...
3.Prije par stranica sam napisao: "nije li Manitu preveslao i samog Zagora da bi spasio Hellingena?", ustvari, Manitu (Sclavi) je preveslao i jednog i drugog da bi im (nama) pokazao da su oboje u krivu, a on u pravu.
...
4.Ja se sada pitam, ako je Sclavi toliko malodušan i skeptičan (suštinski pogrešan), kako je zaključak svega: oproštenje (Zagorovo), mir (Hellingenov kraj) i ljubav (Akotova žrtva)?
1.da;)
2. Tako je. Još pojašnjenja ove točke:
Ne zato što se serijal trebao nastaviti, to i nije toliko bitno. Mislim, važno je kao jedna činjenica: da Sclavi radi u SBE, da SBE proizvodi Zagora, da SBE voli kada stvar ide glatko, a glatko je kada Zagor kraljuje u Darkwoodu i riješava situacije ---- znači, Sclavi i nie imao nekog izbora, nego držati se kanona. Prividno. Pitam se kakav bi bio kraj i strip kada ne bi bilo ovih 'ograničenja', odnosa moći. Bilo bi tu i bolesnijih stvari.
Ali on je i pored svega ovoga poantirao. Baš si se prikladno izrazio: "pustio nas je" ... da se i dalje lažemo, da fantaziramo, da tupimo u stupidnosti ... s njegove točke gledišta iliti pozicije strip-znanja ili bolje rečeno: pameti, znanja i ljepote.
Ja sam to njegovo (i djoletovo-porobijino itd.) "znanje" doveo u pitanje: ono je jedan pričin. Cipra kaže da je fundamentalni pričin RAZDVOJ znanja od bitka. Tko ima snage, nek porazmisli.
Za mene nema dileme: nema "bitka" u Sclavijevom-Djoletovom-Porobijinom svijetu, mišljenju, filozofiji, kako već hoćete nazvati. Ergo, nema ni "znanja". Ima PRIČINA.
... nastavit ću prema potrebi ...
3.Tako je. E tu dolazimo do onih nekoliko bodova koje Sclavi, usprkos svemu (i pričinu i malodušnosti i depresiji) ipak IMA. S tim u vezi točka
4. Ha, i ja se to pitam. Kako to da, nakon što sam bez ostatka progledao Sclavijev pričin, nakon što znam njegovu slabost i malodušnost, kako to da još uvijek IMA NEŠTO kod tog talijanskog čovječuljka koji se vrzma oko edipovaca i slično.
Jer, bez obzira što on ovdje koristi Hellingena da bi nam pokazao Zagora ------ ovo je bilo skroz neprepoznato od fanova, skoro začudno, a ipak ne: radi se o poznatoj stvari da od drveća ne vidiš šumu. Znači, Sclavi doslovno piše nekoliko stranica o Hellingenu eskapistu koji se igra na svom svemirskom brodu => dok zapravo tih par stranica je unutar cjeline, cjeline koja govori o Zagoru eskapistu koji se igra u Darkwoodu. Ta cjelina se zove čitav strip iliti cijela ova priča. ------ dakle, bez obzira i na tu majstorsku diverziju, ipak ipak ipak on i Hellingena posprema u ludnicu. Tj. na jednoj simboličkoj razini govori, najprostije rečeno: Zlo nije opcija, nego je to Dobro. E, ovaj dualizam jest njegova konstanta i on tu redovito optira za Dobro: za ljubav, oproštenje, i sve ostale superlative koje hoćeš.
Nije ni tu odgovor tako nedohvatljiv: nitko nije "čisti" tip. Sclavi nije isključivo malodušnik, u iluziji, s pogrešnim razmišljanjem, stavovima... ima i druge strane, barem DEKLARATIVNO: deklarativno on UVIJEK na kraju bira Dobro.
Problem je što nije i ne može biti tako JASAN , ODLUČAN i KONZISTENTAN kao što je to recimo Nolitta. Otuda je meni Nolitta daleko iznad, jer ja tako cijenim i vrednujem. Neki drugi više vole raspršeni kaos koji onda zovu "kompleksnost" i sl. (makar je u većini slučajeva riječ o zbrkanom mišljenju), dok većina niti ne razmišlja o ovome niti shvaća.
Znači, kao jedan zaključak, ako tako možemo sada nazvati: Demon jest pogrešna epizoda, koja je plod pričina i plićeg ili pak fundamentalno krivog mišljenja... ali ima tu jednu nišu kroz koju se probija Dobro (vrijednosti ljubavi, oproštenja itd.).
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts
Posted - 21/09/2014 : 11:08:37
|
quote: Originally posted by igor 12
bojim se da neće,jer ni nakon 11 stranica nisi raskrinkao demone.govoriš u budućnosti:shvatit češ(ćete),vidjet ćete,udarit ću u srž..ništa konkretno nisi izneo što već ne znamo o demonima a što bi poljuljalo demone kao kultni strip
daj, nećemo se sada preganjati sve ti piše (u sadašnjosti) te je napisano (u prošlosti). ima konkretnog ima apstraktno, za svakog ponešto. čitaj, uči, ako pak te ničemu ne uči niti ti paše - uradi bolje ili nemoj, ja ti ne mogu pomoći niti će doći Sclavi ili ne znam koga već čekaš i pečatirati čitav tekst. |
 |
|
Space Marine
Senior Member

.jpg)
Croatia
1314 Posts
Member since 08/09/2013 |
Posted - 21/09/2014 : 11:34:58
|
Čovječe, kakve su ovo rasprave  Ja, koji posjedujem nekih 300-tinjak plus kusur Zagora još ne posjedujem ovu epizodu. Moram priznati da ste me zaintrigirali sa svime ovime i da mi se pojavio poriv da pod hitno nabavim ovu epizodu Ali smatram da je naziv Demoni ludila sasvim prikladan, budući da je strip izludio neke čitatelje  |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Posted - 21/09/2014 : 11:51:17
|
quote: Originally posted by Elderane84
Sklavi se oprostio od Zagora, i otisao svojim putem, te smo nastavili dalje i dosli fakticki do gasenja serijala.
Ponovio sam vise puta, pa nije lose da se kaze jos jednom: Zagor nije bio pred gasenjem! Prodaja u to vrijeme, prije dolaska Bosellija, je bila skoro 60.000, sto je skoro duplo vise od danasnje. Ali, tendencija pada je bila primjetna, to stoji. Dakle, Boselli nije u to vrijeme SPASIO serijal, ali ga je osvjezio i dosli su novi kupci, automatski je i prodaja porasla za nekoliko hiljada. Medjutim, da tada prodaja nije skocila, ko zna sta bi bilo danas, dvadesetak godina poslije. Tu mozemo samo da gatamo, jer je doslo kako i jeste danas.
Uopste, da bi doslo do uspona, vecinom prije toga mora da se desi i pad. Toninelli je zaista totalno izgubio kreativnost u to vrijeme, pa je svaka promjena mogla biti samo pozitivna. Smatram ga solidnim autorom, volio bih ga vidjeti opet sa nekom pricom na Zagoru, ali ni slucajno kao glavnog scenaristu, jer bi se opet s vremenom pogubio u hiperprodukciji. Mislim da bi i Burattini bio kvalitetniji da ima manje posla.
Ali, kao sto je vec vise puta receno, izgleda da Toninelli ima nezgodnu narav, pa je malo vjerovatno da ce se ikada vise vratiti na serijal.
|
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Posted - 21/09/2014 : 11:52:51
|
quote: Originally posted by stinky
quote: Originally posted by igor 12
bojim se da neće,jer ni nakon 11 stranica nisi raskrinkao demone.govoriš u budućnosti:shvatit češ(ćete),vidjet ćete,udarit ću u srž..ništa konkretno nisi izneo što već ne znamo o demonima a što bi poljuljalo demone kao kultni strip
daj, nećemo se sada preganjati sve ti piše (u sadašnjosti) te je napisano (u prošlosti). ima konkretnog ima apstraktno, za svakog ponešto. čitaj, uči, ako pak te ničemu ne uči niti ti paše - uradi bolje ili nemoj, ja ti ne mogu pomoći niti će doći Sclavi ili ne znam koga već čekaš i pečatirati čitav tekst.
ne,ja ti samo hoću reći da nisi(bar meni) poljuljao demone kao kultni strip(a o tome je riječ od početka). vratio sam se u prošlost i vidio da govoriš kako zagor nije psihološki okarakteriziran nikako.ja sam ti dao svoje argumente protiv.govoriš kako na kraju zagor nije uzdignut,i tu sam ti dao argumente protiv.govoriš o sclavijevoj diverziji čitatelja pričinom,,da nam je uvalio muda pod bubrege..pa sam zagor je pričin, od prvog izašlog stripa kako je izašao do danas.za mene demoni ostaju kultni,kao što nestali istraživač ostaje prekretnica.sve ostalo,sva naša tumačenja i razglabanja oko demona,sva naša pitanja zašto su demni kultni ili nisu moglo bi se sažeti u onu:u očekivanju godota. P.S.nisam niti mi je namjera misliti nešto loše o tvom izlaganju demona.hoću reći da svako od nas ima neki svoj svemir oko demona pa po tome ni nema neke univerzalne istine oko njih
|
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 21/09/2014 : 12:07:27
|
Uff... Demoni bujaju, čim se vratiš temi tzunami te zapljusne... Da da dam svoj doprinos malo mamuran...
Stinki daje legitimnu tezu, ali upozorit ću na neke momente.
-kaže se na jednom mjestu, priviđenja nisu došla u Zagorov svijet već je Zagor uvučen u svijet priviđenja. Moramo uzeti za fakt da je Zagorov svijet u kontekstu stripa realnost. Zagor nije umro par puta, nije se ubio, to je priviđenje.
-preokret je počeo u trenutku kad Zagor shvaća da je dječak Kiki u stvari Manitu. Kasnije nam se sugerira da je Zagor od sada uistinu Manituov izaslanik. Nije li to zapravo Sclavijevo razotkrivanje Zagorove prevare s izaslanstvom, katarza i postajanje istinskim Manituovim izaslanikom
-Sclavi ima svoje demone, ali nije li se Hellingen (koji Zagoru daje bahato do znanja da je neobrazovani divljak) pomirio i ostavio svoje mržnje, a dobro ipak trijumfira. Ne bih ulazio toliko u Sclavijevu psihu, on ipak tu malodušnost ne prenosi na Zagora. Hellingen je na kraju malodušan, Zagor trijumfira i vraća se u realnost.
|
 |
|
Topic  |
|
|
|