forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 12:26:32  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by igor 12
za mene demoni ostaju kultni

to je u redu

ali ja vidim vezu između ovog tvog stava i jednog drugog stava koji daješ: "pa sam zagor je pričin".

dakle, ti ne možeš uhvatiti za korijen (kao recimo solar) kada si skroz-na-skroz u svijetu u kojem je i Sclavi. ne znam kako da ti napišem da ti bude jasnije. da znam nacrtati, nacrtao bih ti.

tebi je zagor pričin, Sclaviju isto, eto stavio sam još jednog koji je na vašoj liniji, a koji je napisao zaista banalni bezvezni tekst, porobija... sve vas veže to da vam je zagor pričin. iliti tek neki tamo junak iz stripa i dobro dođe kao malo zabave ili pak su neki "odrasli" pa se više ne mogu ni zabaviti nego trebaju "krvi i mesa".

ali ja nisam u tom filmu! nisam u tom svijetu i za mene nema stvarnosti u tome što pokazuje Sclavi što kažeš ti ili što kaže Marco iz Svagdanje borbe.
ili preciznije, za mene je tu manje stvarnosti.

jer, pazi sad:

meni Zagor nije pričin. ja vjerujem u Zagora (ako sada ovo možeš shvatiti a da ne razmišljaš na doslovnoj plitkoj razini)

u Zagoru za mene ima više krvi i mesa nego u Marcu, Čuvarima, Borovnici i ne znam čemu već.

zašto je tome tako, e to bi sada opet trebalo puno tinte. vidjet ćemo.

dakle, da bi imao bolji i sveobuhvatni uvid u to što sam pisao, ne smiješ se 'bazirati' isključivo na posljednjem postu u kojem pišem o Demonu i dajem kao neki zaključak. ne, nego to + sve ono prije + lijepa slika Zagor za kormilom + ono neizrečeno, to bi bio ispravniji pristup.

a naravno, svatko će izgraditi svoj stav oko cijele priče te oko svega. svijeta, života itd...
nekome će Demoni ostati kult, nekome će porasti, a netko će se preispitati i lijepo sa mnom reći - NE;)
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 21/09/2014 : 12:36:59  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
stinky,forsiraš tezu ta nam je sclavi majstorski diverziju nabacio,pričin samo takav.za mene je pričin ubaćen još od prve epizode zagora.pazi sad:izmišljena šuma darkvud,neuništivi zaštitnik pravde koji se baca sa lijane na lijanu(burrougsov tarzan),simbol na grudima(oznaka svakog arhetipskog junaka),klasične priče o smotanom i trapavom pomočniku čiku koji dovodi do ludila zagora sa svojim gunđanjem i prežderavanjem ali tu i tamo i život spasi starom zagoru.
upravo je sclavi raskrinkao tu pričinu u demonima i ogolio je do srži.čiko puca na zagora,zagorov simbol više ništa ne znači indijancima,puca si u glavu..to zagor iz ranijih epizoda nikad ne bi napravio.zatim se zagor opet uzdiže u legendu i tu opet počinje pričin,ovaj put zapisan na pergamentu mnogookog kojeg tumači dječacima oko vatre.ta priča,demoni ludila iako je prerano napisana savršeno bi funkcionirala kao zadnja epizoda,zadnji strip o zagoru.da,ali ne još..ne još

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 21/09/2014 : 12:39:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
U Demonima ludila Hellingen je pričin, Zagorovo samoubojstvo je pričin.

Edited by - Poncho on 21/09/2014 12:40:23
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32883 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 21/09/2014 : 12:44:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
Et quis est Deus - Zagor?

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 21/09/2014 : 12:48:20  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
za mene demoni ostaju kultni

to je u redu

ali ja vidim vezu između ovog tvog stava i jednog drugog stava koji daješ: "pa sam zagor je pričin".

dakle, ti ne možeš uhvatiti za korijen (kao recimo solar) kada si skroz-na-skroz u svijetu u kojem je i Sclavi. ne znam kako da ti napišem da ti bude jasnije. da znam nacrtati, nacrtao bih ti.

tebi je zagor pričin, Sclaviju isto, eto stavio sam još jednog koji je na vašoj liniji, a koji je napisao zaista banalni bezvezni tekst, porobija... sve vas veže to da vam je zagor pričin. iliti tek neki tamo junak iz stripa i dobro dođe kao malo zabave ili pak su neki "odrasli" pa se više ne mogu ni zabaviti nego trebaju "krvi i mesa".

ali ja nisam u tom filmu! nisam u tom svijetu i za mene nema stvarnosti u tome što pokazuje Sclavi što kažeš ti ili što kaže Marco iz Svagdanje borbe.
ili preciznije, za mene je tu manje stvarnosti.

jer, pazi sad:

meni Zagor nije pričin. ja vjerujem u Zagora (ako sada ovo možeš shvatiti a da ne razmišljaš na doslovnoj plitkoj razini)

u Zagoru za mene ima više krvi i mesa nego u Marcu, Čuvarima, Borovnici i ne znam čemu već.

zašto je tome tako, e to bi sada opet trebalo puno tinte. vidjet ćemo.

dakle, da bi imao bolji i sveobuhvatni uvid u to što sam pisao, ne smiješ se 'bazirati' isključivo na posljednjem postu u kojem pišem o Demonu i dajem kao neki zaključak. ne, nego to + sve ono prije + lijepa slika Zagor za kormilom + ono neizrečeno, to bi bio ispravniji pristup.

a naravno, svatko će izgraditi svoj stav oko cijele priče te oko svega. svijeta, života itd...
nekome će Demoni ostati kult, nekome će porasti, a netko će se preispitati i lijepo sa mnom reći - NE;)

nemoj me krivo shvatiti,za mene je zagor stripovska prva ljubav od tamo još početka osamdesetih.stripove sam prestao čitati 91,jer je trebalo naglo odrasti.vratio sam im se prije 2-3 godine i vjeruj mi,uživam u njima kao i prvog dana.ove stripove što si nabrojao(marco i ostali)nisam nikad čitao ni čuo za njih.ali ne vidim ništa loše što je sclavi ogolio zagora i spustio ga na razinu čovjeka pogotovo jer sam i sam prošao neke stvari u životu prije dvadeset i tri godine

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 12:55:03  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poncho

1.-kaže se na jednom mjestu, priviđenja nisu došla u Zagorov svijet već je Zagor uvučen u svijet priviđenja. Moramo uzeti za fakt da je Zagorov svijet u kontekstu stripa realnost. Zagor nije umro par puta, nije se ubio, to je priviđenje.

2.-preokret je počeo u trenutku kad Zagor shvaća da je dječak Kiki u stvari Manitu. Kasnije nam se sugerira da je Zagor od sada uistinu Manituov izaslanik. Nije li to zapravo Sclavijevo razotkrivanje Zagorove prevare s izaslanstvom, katarza i postajanje istinskim Manituovim izaslanikom

3.-Sclavi ima svoje demone, ali nije li se Hellingen (koji Zagoru daje bahato do znanja da je neobrazovani divljak) pomirio i ostavio svoje mržnje, a dobro ipak trijumfira. Ne bih ulazio toliko u Sclavijevu psihu, on ipak tu malodušnost ne prenosi na Zagora. Hellingen je na kraju malodušan, Zagor trijumfira i vraća se u realnost.

1. Poncho, paralelne dimenzije i poigravanje su irelevantne. to nije KLJUČ za ovaj strip.

postoje samo dvije relevantne "dimenzije": a) stvarnost b) svijet mašte

u a) Sclavi "raskrinkava" Zagora, te dalje čitatelje, te dalje čitav taj "sklop mišljenja". U "stvarnosti" ili bolje rečeno u biti Zagor je klaun, a čitatelji su moroni - tako kaže Sclavi.

zato neka im b) da se Zagor može igrati, a čitatelji tupiti u stupidnosti čitajući te blesave pustolovine - tako kaže Sclavi

to je kraj stripa, posljednjih 20 stranica, famozni obrat: Zagor u Darkwoodu i sve po starom.

Obratiti pozornost na "šalu". nije to tek vic, pošalica, tek tako... i ta šala ima jasno značenje, takorekuć posljednji Sclavijev 'pozdrav' sa Zagorom, čitavim tim 'svijetom' (Zagor + njegov svijet + zagorovci): ostavljam vas da se igrate (u Darkwoodu), ali tek da znate da se svakog časa mogu "našaliti", tj. uzdrmati vam svijet (... jer je puka mašta, bezvezni eskapizam). Zagor se smiješi na kraju, ali se zapravo posljednji smije Sclavi - i odlazi na DDoga.

2. to je ključni moment, dobro uočavaš. ali nije stvar u Manituu, ni izaslaniku. stvar je u Stvoritelju. Bog. Stvoritelj je ovdje (i inače) simbol najviše kategorije, najviše razine spoznaje. što tu spoznaš, to je bez ostatka Apsolutna Istina.

i što je Zagor spoznao?

denotacija: Hellingen je ustvari umro, on je mrtav i obična luda koja se treba igrati u svom svemirskom brodu (svom svijetu).

konotacija: ako se Zagor sjetio da je Hellingen mrtav, zar misliš da onda ne zna da je i on - mrtav??!!
Zagor je spoznao da je mrtav ------- prevedeno: Sclavi nam kaže da je Zagor klaun, luda... Zagor je mrtav u "stvarnosti", ali o tome sam već govorio u točki 1 i čitavoj analizi Demona

dakle, nema "katarze". Zagor je moron i njegovo "uzdignuće" je vraćanje na staro, back to Darkwood - uz dodatak ovoga svega što sam rekao

3. to je najzačudnija točka i o tome sam načeo sa solarom. za ovo treba još bistrenja da se donese pravorijek.
uglavnom, da, Dobro trijumfira, ali to je -pazi sad- UOPĆENO Dobro. Zagor je naravno zastupnik tog uopćenog Dobra u ovom stripu, jer je to ionako kanon iliti postavka koju se ne može preokrenuti (tj. Sclavi nije mogao napraviti da je recimo Hellingen Dobro, a Zagor Zlo, jer nije u poziciji moći - Bonelli je iznad)

o tome ćemo još raspravljati
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 21/09/2014 : 12:59:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Formalno je Sclavi oborio Zagora, no u biti nije. A bit je važna, ne forma. Hellingen uvlači Zagora u svoju dimenziju, skoro ga obara, ali Zagor spoznaje Manitua i razgovorom oči u oči obara Hellingena (tvrdim da obara Sclavija!) obara ga na njegovom polju, u njegovoj dimenziji. Zagor ovaj put stvari ne rješava silom već argumentima. Hellingen shvaća da je mrtav, rezignirano se predaje i vraća se u svoj raj/pakao da se igra na svemirskom brodu. Hellingen je eskapist! To je bio i za života usprkos svojoj neporecivoj genijalnosti. Zagor je punopravni član zajednice, štoviše prvak je svoje zajednice. Zagor punokrvno sudjeluje u svijetu, djeluje a Hellingen je prognan iz akademske zajednice, luđak je. Svoje ludilo je pokušao prikačiti Zagoru ali nije uspio!
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 13:02:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

nemoj me krivo shvatiti

ne shvaćam te krivo, ali ti mene shvaćaš krivo, tj. ne shvaćaš

sve je legitimno što kažeš, zagor (ti) je izmišljen, šuma također, sclavi je to podvukao. sve okej... ali ja ne mislim tako, tj. za mene je takvo mišljenje loše & plitko (makar je tzv. zdravorazumsko)

eto, da se više ne preganjamo, nemamo tu što dodati, samo se vrtiti u krug

kada jedan od nas (a to, po meni, možeš biti samo ti;)) prevlada sam sebe, otvori mu se drugačiji svijet, onda se tek možemo dodirnuti i doći do sinteze
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 13:18:42  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

U Demonima ludila Hellingen je pričin, Zagorovo samoubojstvo je pričin.

da
na razini narativa. ako si se dao uvući u Sclavijeve metarazine i poigravanje.

a onda to sve skupa staviš u zagradu i negiraš. i pitaš se što ovaj govori? što znači CIJELI strip?

što znači bajka dječici za laku noć?

što u tom (i BAŠ U TOM) kontekstu znači "sretan završetak u Darkwoodu"?

Edited by - stinky on 21/09/2014 13:19:09
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 13:20:18  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
tutta, sjajno;)
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 21/09/2014 : 13:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Stinky, u vezi moje druge natuknice/točke

2.Zagor nije mrtav, ubio se u Hellingenovoj iluziji

A i upozorio bih na poraz malodušja, Sclavijevo malodušje se rasprslo, Sunce je izašlo, Zagor ponosno stoji

Uistinu, u analizi se ne treba gubiti u paralelnim svemirima, ali dodao bih ni u Sclavijevom umu. Malodušje nije nadvladalo.
Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 21/09/2014 : 13:35:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Nije, ali stinky je u pravu kad kaze da to "sunce je izaslo", vise asocira na "igrajte se vi, djeco, po Darkvudu, tamo vam je i mjesto", nego na pravu "pobjedu".
Ja opet rekoh, mene vise kopka zasto neki misle da su Demoni idealan kraj Zagorove epopeje, kad su nakon demona izasle neke price koje siju Demone u svim elementima. Zasto prihvatiti jedan "nezagorovski" kraj, pored toliko boljih mogucnosti?
Sto vise razmisljam, siguran sam da ne bih ni citao Zagora da nije bilo Boselija, iako nisam "novija" generacija, dobro poznajem Nolitinog Zagora, jos iz djetinjstva.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 13:35:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Zagor je "mrtav" u Sclavijevom "umu". u Sclavijevim očima Zagor je dosadni bezvezni tip u crvenoj majici koji skače po drveću.

to je taj "fundamentalni pričin" koji nikako da progledaš. ti znaš da je Zagor izmišljen i Sclavi ti to još jednom govori. valjda ova dvostrukost koja je sušta jednostavnost zaista djeluje ingeniozno i nadnaravno skriva čitavu priču: čitava priča je o tome da je Zagor bezveze, u osnovi.

Sclavi ti to nije doslovno napisao (pomalo kroz Hellingena jest dao sugestiju), nego je DOSLOVNO URADIO STRIP OD 500 STRANICA O TOME.

iliti
nema "spasa" za Zagora kroz Sclavijev narativ, tumačenjima i revalorizacijama dimenzija, svjetova, što se dogodilo u jednoj što u drugoj.
stvar treba zahvatiti u korijenu - i jasno reći: Zagor je stvarnost, a vi ste gospodine u krivu.

za par dana će ti sve ovo bolje sjesti;)
sad si još "unutra", u Demonu ludila tj. sklavijevskom modusu
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 21/09/2014 : 13:39:39  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

nemoj me krivo shvatiti

ne shvaćam te krivo, ali ti mene shvaćaš krivo, tj. ne shvaćaš

sve je legitimno što kažeš, zagor (ti) je izmišljen, šuma također, sclavi je to podvukao. sve okej... ali ja ne mislim tako, tj. za mene je takvo mišljenje loše & plitko (makar je tzv. zdravorazumsko)

eto, da se više ne preganjamo, nemamo tu što dodati, samo se vrtiti u krug

kada jedan od nas (a to, po meni, možeš biti samo ti;)) prevlada sam sebe, otvori mu se drugačiji svijet, onda se tek možemo dodirnuti i doći do sinteze

nema sinteze,nema nečeg više u zagoru..jednostavno nema.već sam ti objasnio.junak kojeg je sclavi "raskrinkao" i opet ustoličio samo zato jer još nije bilo vrijeme da se zagor ugasi.već sam napisao da bi ta epizoda savršeno funkcionirala kao zadnji zagor uopće.raskrinkan,bačen u blato,ponižen ali opet uzdignut u legendu koja ostaje zapisana na pergamentu.znači sve zagorove avanture se nisu dogodile u "stvarnom zagorovom vremenu",nema darkvuda,nema tonke,nema čika,nema ničeg..samo jedna indijanska legenda o bijelom zaštitniku,manituovom poslaniku koju prepričava vrač dok plave bluze oštre sablje da stave indijance na mjesto u povijesti

Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 21/09/2014 : 13:59:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zagor je "mrtav" u Sclavijevom "umu". u Sclavijevim očima Zagor je dosadni bezvezni tip u crvenoj majici koji skače po drveću.

to je taj "fundamentalni pričin" koji nikako da progledaš. ti znaš da je Zagor izmišljen i Sclavi ti to još jednom govori. valjda ova dvostrukost koja je sušta jednostavnost zaista djeluje ingeniozno i nadnaravno skriva čitavu priču: čitava priča je o tome da je Zagor bezveze, u osnovi.

Sclavi ti to nije doslovno napisao (pomalo kroz Hellingena jest dao sugestiju), nego je DOSLOVNO URADIO STRIP OD 500 STRANICA O TOME.

iliti
nema "spasa" za Zagora kroz Sclavijev narativ, tumačenjima i revalorizacijama dimenzija, svjetova, što se dogodilo u jednoj što u drugoj.
stvar treba zahvatiti u korijenu - i jasno reći: Zagor je stvarnost, a vi ste gospodine u krivu.

za par dana će ti sve ovo bolje sjesti;)
sad si još "unutra", u Demonu ludila tj. sklavijevskom modusu

Ali nebitni su Sclavijevi demoni, ko i Hellingenovi. Zagor je bio uvučen u njihov um, pošteno namučen, ali ipak je trijumfirao. Još je spoznao Manitua. Vrhunska pustolovina, u kojoj se Zagor uhvatio u koštac s Sclavijem, pogledao ga u oči i rekao mu : "Ovo nije stvarnost, mržnja te obuzela, mrtav si, vrati se svojoj igrački!". Sclavi se ostavlja Zagora i ide na Dylan Dog, Zagor ponosno nastavlja. Demoni ludila su i veća priča nego što sam mislio.
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 21/09/2014 : 14:06:07  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message  Reply with Quote
Tutta, Tutta...

Skoro si me i pogodio. Samo je u mene brada nešto malo kraća a kosa duža.
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3474 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 21/09/2014 : 14:11:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Zagorova akademija
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/09/2014 : 15:53:50  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
A i upozorio bih na poraz malodušja, Sclavijevo malodušje se rasprslo, Sunce je izašlo, Zagor ponosno stoji

Evo problema, Zagor je već bio "Div Dobra" kod Nolitte i zbog čega nam se čini da je Sclavijeva verzija bolja, plemenitija i veća?
Svatko sa minimalnom količinom ljudskosti i dobrote može biti bolji od Hellingena jer je ovaj utjelovljenje zla.
Po Sclavijevoj logici Akoto je pravi Div, jer je dobrovoljno dao život za prijatelja, dok se ovaj u očaju ubio.
Zagor je bijedno, slabo stvorenje dok je Akoto veći od njega, on ustvari preuzima njegovu ulogu.

Edited by - solar on 21/09/2014 15:55:08
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 21/09/2014 : 16:07:28  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Ponovio sam vise puta, pa nije lose da se kaze jos jednom: Zagor nije bio pred gasenjem! Prodaja u to vrijeme, prije dolaska Bosellija, je bila skoro 60.000, sto je skoro duplo vise od danasnje.
Ali, tendencija pada je bila primjetna, to stoji.
Dakle, Boselli nije u to vrijeme SPASIO serijal, ali ga je osvjezio i dosli su novi kupci, automatski je i prodaja porasla za nekoliko hiljada.
Medjutim, da tada prodaja nije skocila, ko zna sta bi bilo danas, dvadesetak godina poslije. Tu mozemo samo da gatamo, jer je doslo kako i jeste danas.

Danas imamo precizna saznanja u vezi svega ovoga.
Boselli je u nedavnom intervjuu, koji je objavljen na "SBE" povodom reprinta "Nestalog istraživača", rekao da su tada uspjeli vratiti 15.000 čitatelja.
Zagor prije toga, čisto gledajući brojke (najvjerovatnije oko 55.000), možda i nije bio pred gašenjem, ali je Sergio vjerovao da je sam lik potrošen i da nema više ništa za reći.
Te njegove izjave su dokumentirane, tj. nisu pretjerivanja. Nedavno sam na talijanskim forumima našao skenirane primjerke Sergiovog odgovora na jedno pismo čitatelja (mislim iz 2002. godine), gdje on čak i tada spominje sličnu tezu o "potrošenosti lika".

Link na Bosellijev intervju:
http://www.sergiobonelli.it/news/news/37652/In-viaggio-verso-l-avventura-.html

Edited by - solar on 21/09/2014 16:11:55
Go to Top of Page

Leonid
Senior Member

Croatia
2448 Posts

Member since 24/12/2010

Posted - 21/09/2014 : 16:31:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Leonid a Private Message  Reply with Quote
Je li se Sclavi ikada izjasnio po pitanju Demona?? Malo kako bi objasnio ideju i što je htio reći...

"Liston even smells like a bear. I'm gonna give him to the local zoo after I whup him"
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 21/09/2014 : 16:47:04  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

Evo problema, Zagor je već bio "Div Dobra" kod Nolitte i zbog čega nam se čini da je Sclavijeva verzija bolja, plemenitija i veća?
Svatko sa minimalnom količinom ljudskosti i dobrote može biti bolji od Hellingena jer je ovaj utjelovljenje zla.
Po Sclavijevoj logici Akoto je pravi Div, jer je dobrovoljno dao život za prijatelja, dok se ovaj u očaju ubio.
Zagor je bijedno, slabo stvorenje dok je Akoto veći od njega, on ustvari preuzima njegovu ulogu.

tako nekako..helingen je poslužio sclaviju da ogoli zagora do srži.to nije mogao biti ni jedan drugi zagorov neprijatelj nego hell-ingen,utjelovljenje čiste mržnje i zla.fizička naruženost njegova tijela simbilizira njegovu crnu dušu.zagor je popušio u toj prvoj borbi,slomio se,ubio se,kukavica i slabić..finito,gotovo,kraj.akoto nam pokazuje najveću ljubav čovjeka prema čovjeku:daje život za frenda i samim time ga iskupljuje i manitu mu daje još jednu šansu,šansu koju zagor koristi i slama helingena do te točke gdje heli doživljava katarzu i miri se sa sudbinom.to se moralo dogoditi u paralelnom svemiru(neki govore da on uopće nije bitan u cijeloj priči).je,bitan je jer u stvarnom zagorovom svijetu nema manitua da mu da još jednu šansu nakon samoubojstva

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 21/09/2014 : 16:48:19  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

hehe, izgleda da te je Stinky malo "stinkyrizirao".
Dakle, kazes Akoto je veci od Zagora? Apsolutno tacno! Akoto je cistunac, nema prljavstine niti u srcu, niti na rukama, za razliku od Zagora.
Akoto je priblizniji Isusovoj sliki jednog perfektnog stvorenja, komotno moze da postane svetac.
Veci je i cistiji od Zagora, tu nema dvojbe.
Medjutim, da li je Sclavi zaista htjeo da pokaze Zagora kao bijedno stvorenje? E u to nisam siguran, cak bih dodao ako sam vec u nesto siguran, onda da mu to nije bila namjera.
Sclavi je u sustini ovom pricom samo ono potvrdio sto nam je Nolitta oduvijek govorio: Zagor nije perfektan, nije cistunac! On je hrabar i pravedan, ali nije svetac. Zagor je covjek, poput mene ili tebe!
U Demonima nam to Sclavi i potvrdjuje, i Zagor ima svoje granice, kada se te predju, on se predaje/odustaje.

Nije Sclavi htjeo Zagora da ponizi, vec da ucvrsti sve ono sto je Nolitta cijelo vrijeme govorio, a to je da je i Zagor samo covjek!

Te granice su kod nekih ljudi vise, kod drugih nize, ali mi smrtnici svi ih imamo.
Nije prvi put da se Zagor predao, ali svaki put prije ove price u zadnjoj sekundi desio se preokret koji ga je izbavio iz neizlazne situacije. Uvijek je u zadnjem momentu zasvirala vojnicka truba, ili je dosla pomoc u nekom drugom obliku, ali ovog puta to se nije desilo.

Mozda je Zagor i sada mislio da ce u zadnjem momentu, onda kada je htjeo da se ubije, odjednom iz prikrajka da se pojavi oblacic u kojem pise "Stani, Zagore", a onda se odjednom pojave Chico i Baron, a nas junak, sa slomljenim izrazom lica, bradom od tri dana, umornim smijeskom i podocnjacima, zagrli svoga prijatelja i kaze mu kako ne moze da vjeruje da je ziv, onda mu ovaj kaze da su on i Baron u zadnjem momentu iskocili iz letjelice itd...

Zagor je cekao i cekao, ali oblacica, nije bilo, nije bilo onog momenta na kojeg je navikao, jer ga je Kiky pustio ovoga puta, mozda je cak to i morao, da mu pokaze granicu, da Zagor shvati da je i on samo covjek. Onda je nas junak povukao obarac...Tu je naucio lekciju, jos ga je Kiky i ispeglao, prijetio mu, sto u sustini nije uradio sa Hellingenom.Zasto? Pa jednostavno jer mozete da naruzite svoje dijete ako pravi probleme, ali tudje bas i ne.
Go to Top of Page

Opti
stripovi.com suradnik

Vatican City
4533 Posts

Member since 06/07/2009

Posted - 21/09/2014 : 17:00:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Opti a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Leonid

Je li se Sclavi ikada izjasnio po pitanju Demona?? Malo kako bi objasnio ideju i što je htio reći...

Sclavi jako rijetko govori išta o svojim djelima. U intervjuima otkriva dosta toga o svom životu, ukusima u filmu, stripu itd., ali o svojim scenarijima ništa.

Jedino što sam uspio naći je njegov komentar na DD epizodu Demonska ljepota, gdje je rekao da se poslužio svojim vječnim scenarističkim trikom kad smisli nekoliko zasebnih scena i onda ih proba povezati u cjelinu. Na pitanje "Što ste imali na umu pisajući Ničiju priču?" odgovorio je "Tko će se dovraga sjetiti."

To je bio prenio forumaš Zox, dok je još bio aktivan. On se inače dosta razumije u Sclavijeve romane (ja nisam čitao nijednog, a neki govore i o njegovom privatnom i spisateljskom životu).

Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübert ragungsgesetz!!

Edited by - Opti on 21/09/2014 17:02:01
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 17:37:06  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali nebitni su Sclavijevi demoni, ko i Hellingenovi. Zagor je bio uvučen u njihov um, pošteno namučen, ali ipak je trijumfirao. Još je spoznao Manitua. Vrhunska pustolovina, u kojoj se Zagor uhvatio u koštac s Sclavijem, pogledao ga u oči i rekao mu : "Ovo nije stvarnost, mržnja te obuzela, mrtav si, vrati se svojoj igrački!". Sclavi se ostavlja Zagora i ide na Dylan Dog, Zagor ponosno nastavlja. Demoni ludila su i veća priča nego što sam mislio.

haha, pa i ovo "sjekira" čitanje je zapravo sjajno. zapravo najbolje;)

Sclavi je mislio da može podvaliti, ali mu je Zagor pokazao - i to u gostima!!!

okej, obrnemo stvar i to je to: Zagor je pobjednik, jer Sclavi ide na DDoga ne zato što želi, nego je potučen u paralelnoj i paraparalelnoj dimenziji;)

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13458 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 21/09/2014 : 17:45:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma kakav Akoto, ljudi
Akoto je kontemplator u pećini
Zagor je veći

to što je za Sclavija Akoto veći, samo je još jedna packa Zagoru: spustiti ga na sve načine, pa i preko sporednih kontemplatora
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000