forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Razotkrivanje mita: Demoni ludila
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 33

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/09/2014 : 10:02:35  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

Pa nisam broj jedan, već više broj 6. ;)

da, dobro kažeš

ideš u 1 i u 6;)
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/09/2014 : 10:38:28  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

edit: za Kinga Warriora

razumijem to što govoriš, pa svatko se (kad odraste) zapita o ovom i onom
međutim, ja to gledam sa drugačijeg stajališta
priroda svijeta je takva da ljudi JESU konačni, dakle slomljivi, kolebljivi, sumnjajući itd.

međutim je (za mene) os svijeta - čovjek
a os čovjeka je - sloboda
čovjek je slobodan da se nada, zamišlja, mašta ... sve ovo ga potiče na djelovanje... u tom procesu on izgrađuje sebe i svijet (tu su oni bolji marksisti koji su izašli iz hegelove škole u pravu)

i bez obzira što čovjek ZNA (ima u svakom trenutku svijest da je konačan, slab, da ga može strefiti ovo i ono) da nije heroj, on sve ovo zanemaruje da tako kažemo (ili transcendira uvjete vlastite otuđene egzistencije i bla bla) i nastoji, stremi višem životu (Nietzsche kaže nadčovjek)

mjera čovjeka nije svakodnevni čovjek, nije Marco. mjera čovjeka je Zagor (heroj).

za mene je to bit čovjeka.

ovo je sada kratko i na brzinu. ima tu bezbroj pitanja i finesa (od eskapizma i obične ludosti do samoživosti, manije i megalomanije)

mislim da razumiješ donekle.

zato je meni bezveze Zagor koji se slama (bez obzira što ja ovo ZNAM da je moguće, da je predmet iskustva) i takvog Zagora ja postvaljam niže na ljestvici. to je stvar sa Demonima. nisu loši, ali ih postavljam niže od - Nestalog istraživača, Carevog pečata, Supermikea (upravo jedne izvanredne epizode čak bliske ovome svemu, bliske problematici Demona ali o tom potom!!) i ostalih finih epizoda.

Nije mi nuzno potreban Hegel ili Nietzsche da mi otvore oci, inace sam alergican na slicne manipulacije i pronalazenjima samog sebe u djelima, ali kao sto mozes da primjetis psihologija mi nije slaba strana. Uopste, pomalo sam iznenadjen da se pozivas na njih, mislio sam da si ti tip koji ce naci 101 nacin da im protivrjecis. Uvijek sam te smatrao kao covjeka koji ima sopstvenu filozofiju, dok drugima, bez obzira ko su i sta su, mrtvi ili zivi, kontriras. Ali, to radis na efektivan nacin, iz tog razloga rado citam tvoje postove. ;)

Vidi, u vise navrata sam primijetio da si ti previse idealizovao Zagora, vidjeo ga ocima kako to i Johnny spominje: Zagor je perfektan!
Kao takvog ti ga vidis kao uzora, za Johnnyja je fikcija, jer se ne pronalazi u liku.
Zasto kazem da ti je takav Zagor uzor? Zato jer si, mozda i nesvjesno, slicno kao i ja, postao Zagorova kopija.
Ali kopija Zagora kakvog ga imas u ocima: Svemoguceg heroja.
Poznate su ti rijeci kao: Ja znam i niko vise! Ja sam, ostali nisu! :D
Nesto u tom pravcu dozivljavam tebe na forumu.
Zar to nije Zagor kakvim ga ti ocima vidis?! ;)

Divovi su utemeljili sve ono sto nam je Nolitta cijelo vrijeme govorio: Zagor nije perfektan, i on je covjek sa manama.
Ali, zbog konacne pobjede u svim epizodama, ljudi zaboravljaju na njegove mane i slabosti.
Sclavi nije nista novo rekao u Divovima u tom pogledu, ali je u toj mjeri izrazio pomenute osobine, da ih cak i slijep vidi.

Tek tada su mnogi vidjeli ono sto je bilo prisutno jos od prvog Zagorovog postenog poraza protiv jednog sasvim normalnog covjeka: Jednookog Jacka!
A to je bilo u pionirskim danima serijala. Bonelli je tu ipak zamaskirao na neki nacin taj poraz, tako da vecina ljudi to nije kako treba ni realizovala.

Dakle, Zagor nije ono za sta ga smatras, nije nikada ni bio. U Divovima je to utemeljeno, ali ne i prvi put praktikovano.

Zagor je heroj! Ima ljudi koji nesto slicno i za mene tvrde, zato ne bih previse ulazio u definiciju herojstva.
Ali, i on je samo covjek, ima svoje granice.
Zagor i treba da bude uzor, ali se mora biti spreman i na njegove slabosti, jer ukoliko se uzima za uzor jedan nadcovjek, pa jednog dana taj ima los dan, kao u Divovima, razocarenje je vece jer se tada lomi slika ultimativnog heroja.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 11:23:16  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by guderian

quote:
Originally posted by PijaniPatak

Nije baš tako komplikovano.

Paralelni svet je stvoren da bi autohtoni Zagor bio smešten u njega i bio njime obmanut
razlog 1: igračka za nemirnu Hellingenovu dušu
razlog 2: test za "arogantnog samozvanog delioca pravde" s ciljem da ga, ukoliko se pokaže pravičan, podigne na viši nivo borca na strani Dobra (sad sam malo više u Bosellijevoj poetici, ali to je odgovor)

svet u kojem se može činiti sve bez nanošenja štete

Hm.
Helingen iz tajnog agenta ne zna za događaje iz demona.
U stvari Zagoru se javlja u tajnom agent u jednom trenutku, Helingenov duh iz demona.
To nam govori da u paralelnom svemiru iz demona postoji Helingen, Čiko itd itd ali ne i Zagor.
U tajnom agentu Helingen je u ništavilu svemira (ne u brodu) sve dok ga Wendigo ne pozove.
Znači, drugi Helingen je u pitanju.
Ta "sitnica" oko ne postojanja paralelnog Zagora me smetala i prije 25 godina.
Uglavnom, mislim da Demoni ludila nisu najbolji Zagor, pogotovu je bespredmetno danas, nakon više od 25 godina izlaženja Zagora poslije njih raspravljati sa onima koji bi htjeli da je to zadnji Zagor.
Uostalom, nije Zagor policijska akademija pa da možemo kazati "dajte dosta, niste zanimljivi".
Također, Helingen je do demona postao Nemesis, i jednostavno je vječni neprijatelj. Kao Joker Batmanu ili Orli Martiju.

Opet ponavljam, Bosellijev Hellingen nema nikakve veze sa Sclavijevim, osim što je PRIMORAN da bude njegov nastavak. Ali vidim da je opšte neshvaćen momenat Hellingenovog duha u "Zemlji koja se trese" (koliko dugo niste čuli ovo ime?)

Boselli kada deli ličnost deli je NA DVA DELA - Dobru i Lošu polovinu, bez izuzetaka i varijacija. Videli smo Crnog Zagora u "Crnoj Duši", videli smo dobrog Hellingena u "Specijalnom agentu". I, u Hellingenovom slučaju, hrišćanski prosvetljena polovina je primila bezdan, pokajanjem kupila kartu raja, da bi Wendigo prizvao njegovu staru lošu polovinu, koja ne bi bila loša da se seća svog prosvetljenja. Jeste malo nelogično, ali nije toliko komplikovano.

Bosellijeva ruka sledi par preciznih poetika. Ko je upratio njegove priče ne bi smeo da ima problema sa povezivanjem končića.

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 11:28:35  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
on topic

nikako da izađete iz voda sveopšte filozofije...Nađe se ponekad nešto konkretno, ali 16 strana mlaćenja tastature nije dovela ni do čega?
i šta ste se toliko naložili na djoletovu (neistinitu ali respect) izjavu oko "rušenja Zagora" pa se zalepili na to kao muva na goo..lepak? Po čemu to rušenje?

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/09/2014 : 11:38:56  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nađe se ponekad nešto konkretno, ali 16 strana mlaćenja tastature nije dovela ni do čega?

Niti je dovela, niti ce dovesti. Sagovornici pisu, ostali citaju i sabiraju utiske, ali ne bih rekao da je to "mlacenje" tastaure.
Vodimo diskusiju, pobjednika nema, niti ga moze biti.
Postoje ljudi koji ce podrzavati jednu ili drugu stranu, ali ni oni nisu sudije koje mogu da presude ko je pravu.
Problem i jeste u tome, stu su u sustini svi u pravu.

Ljudi vide ono sto zele da vide, na taj nacin se teze (teze, ne teže) sukobljavaju.
Tu i jeste kvaka, da su se ljudi slozili vec na prvoj stranici, druge ne bi ni bilo. ;)
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 22/09/2014 : 11:44:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Stinky točka 3 je moje polazno stajalište. Kasnije mi se razbistrilo i dolazim do točke 0.

Ponavljam svoj stav:

-Sclavi=Hellingen

-Priviđenja nisu došla Zagoru, već je Zagor uvučen u svijet priviđenja

-Zagor se nije ubio, to su s e Hellingenovi mokri snovi

-Zagor Hellingenu smrskava facu sjekirom, a kad ovom mazohistu nije bilo dosta već je nastavio sa svojim iluzijama dekonstruira ga. Zagor ga za konačni trijumf uništava na njegivom polju

-Hellingenova mržnja je besmislena, dobio je šamarčinu i poslan je u kut

-Sunce izlazi, iluzije se raspršuju poput magle, Zagor ponosno korača kao Heroj

-Hellingen je eskapist, ne Zagor

-Demoni ludila su No.1 priča Zagora, Zagor je trijumfirao na tako mnogo razina da je stigao potući i samog scenarista

-Sclavi nam daje potvrdu Nollite i njegove filozofije, možda i nesvjesno ali koga boli krasni kurac za njegove unutarnje demone,nevažni su
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 11:47:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Rekao bih da se King ovdje prikazuje kao, ne zvuči lijepo ali jebi ga, licemjer iliti dvoličnjak.

S jedne strane on je deklarativni zagovornik klasičnog Zagora, uvijek pouzdanog akcijskog junaka koji ne podliježe dvojbama, koji nije idealan ali je uvijek (pro)aktivan, koji s prerogativama duha i poluboga zavodi red i provodi zakon, i koji tako stvara i mijenja svijet.

No s druge mu se strane sviđaju realistične tendencije, ne sviđa mu se junakovo idealiziranje (kako meni reče Zagor nije savršen), sviđa mu se približavanje junaka običnom čovjeku (alibi mu je da je takav trend) i koji u sebi detektira potencijalno drugačije osobine koje se mogu manifestirati "možda već sutra".

Ergo, već sutra Marco u Kingu može potisnuti ono zagorovsko a poduzetan čovjek od akcije uvijek spreman na djelovanje može ustupiti mjesto nesigurnom melankoliku zagledanom u vlastitu nutrinu.

No takav pokušaj mirenja dvaju (fikcijskih) svjetova - stinky bi rekao ili podigao na razinu shvaćanja, škola i mišljenja - meni se doima neiskrenim i kako rekoh dvoličnim, jer jedno pobija drugo i takve nagle mijene nisu moguće.

Ili pak King intimno misli nešto drugo, kad se izjašnjava o Divovima nije iskren, a ovdje se želi svidjeti stinkyju i možda dominantnom dijelu forumaša, klasičnoj školi zagorijane.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/09/2014 : 11:54:38  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Rekao bih da se King ovdje prikazuje kao, ne zvuči lijepo ali jebi ga, licemjer iliti dvoličnjak.

S jedne strane on je deklarativni zagovornik klasičnog Zagora, uvijek pouzdanog akcijskog junaka koji ne podliježe dvojbama, koji nije idealan ali je uvijek (pro)aktivan, koji s prerogativama duha i poluboga zavodi red i provodi zakon, i koji tako stvara i mijenja svijet.

No s druge mu se strane sviđaju realistične tendencije, ne sviđa mu se junakovo idealiziranje (kako meni reče Zagor nije savršen), sviđa mu se približavanje junaka običnom čovjeku (alibi mu je da je takav trend) i koji u sebi detektira potencijalno drugačije osobine koje se mogu manifestirati "možda već sutra".

Ergo, već sutra Marco u Kingu može potisnuti ono zagorovsko a poduzetan čovjek od akcije uvijek spreman na djelovanje može ustupiti mjesto nesigurnom melankoliku zagledanom u vlastitu nutrinu.

No takav pokušaj mirenja dvaju (fikcijskih) svjetova - stinky bi rekao ili podigao na razinu shvaćanja, škola i mišljenja - meni se doima neiskrenim i kako rekoh dvoličnim, jer jedno pobija drugo i takve nagle mijene nisu moguće.

Ili pak King intimno misli nešto drugo, kad se izjašnjava o Divovima nije iskren, a ovdje se želi svidjeti stinkyju i možda dominantnom dijelu forumaša, klasičnoj školi zagorijane.

Sve si u pravu, posteno je da mi vratis onaj moj grub post od prije nekoliko stranica.
Jos si mogao dodati da sam lupez i beskicmenjak koji se krije iza ekrana, i upotpunio bi sliku. Pa kada udaras vec po tastauri, udaraj do kraja, nemoj se kriti iza nevjestog psiholoskog profila.

Istina je ipak da nista nije crno i bijelo, postoji i cijeli spektar izmedju. pa ko to shvati, shvatio je.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 12:14:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Nema u mom postu ništa osobno, samo mi se čini da pokušavaš istovremeno sjediti na dvije stolice.

Prilike se ne mogu tako složiti da Zagor već sutra postane Marco, kao što ni Marco u toj sutrašnjici ne može postati Zagor, jer su oni jednostavno dijametralno suprotne osobe. Marco u sebi nema nimalo Zagora, kao što ni Zagor nema nimalo Marca, osim nasilno u Sclavijevoj paralelnoj stvarnosti što ga i dovodi do ludila.

Takve mijene i kontradikcije, takve karakterne transformacije jednostavno nisu moguće ni zamislive.

Opet kažem ništa osobno, no imam dojam da se deklarativno slažeš s nekim stinkyjevim stavovima koje intimno ne dijeliš. To je sve.

Go to Top of Page

Džedson
Average Member

536 Posts

Member since 29/04/2008

Posted - 22/09/2014 : 13:44:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Džedson a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by King Warrior

Zagor je spreman da izvrsi samoubistvo, sve je moguce ako se kockice dobro poslazu.

ovo nije moguće, u tome je cijela stvar
Sclavi nam to 'pokazuje', ali bit Zagora je da se ne slama

Zagor neće izvršiti samoubojstvo, ma kako god da se poslože kockice.

prisnažujem. zagor kakvim ga ja shvaćam se ne slama na taj način. može fizički, ali ne psihički. nikad neće odustati. zato i je nadčovjek (moj omiljeni citat o zagoru je iz cibole - coronado: "ali to ne može ni jedan normalan čovjek". sombra: "zagor nije normalan čovjek"). sclavi, ti staro, vješto, cendravo, cmoljavo, kmečavo laprdalo, te fore ti ne kupujem na zagoru. a i na cendravom dajlanu znale su ići na jetrica

inače, nevezano, tek da dodam - meni se čini da je sclavi imao u glavi ideju za ovo vlo rano, možda već neposredno nakon nolittinog zadnjeg hellingena. naime, u njegovim ranim pričama za zagora imaju 3 elementa iz demona, praktično identična. jedan je spomenut - krugovi života i centar iz vuka samotnjaka. drugi je lažni kraj (a ono najgore tek slijedi) iz demonske maske. treći je iz hakarama - akenat, kojem je karakterno šalak iz demona blizak, pogađa zagora nožem ravno u srce na skupu poglavica. tada je zagora zaštitio remen koji je imao ispod košulje, ali u demonima nije.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/09/2014 : 14:18:34  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Džedson

prisnažujem. zagor kakvim ga ja shvaćam se ne slama na taj način. može fizički, ali ne psihički. nikad neće odustati.

To se mislilo i za Supermana, pa ipak se desilo.
Slicno kao i Zagor, izgubio je blisku osobu, pa onda i svoje kraljevstvo. To je bilo to, nijedan fizicki poraz ga nije u toj mjeri unistio kao ti dogadjaji iz Kingdom Come.
Najvaznije je da se nije tad ubio, a mogao je. Tek poslije je dobio snagu za povratak, slicno kao i Zagor.
Razlika izmedju Supermana i Zagora je ta sto je ovaj drugi dosta nestrpljiviji.
Kazem opet, kada se uniste ideali ili umru drage osobe, covjek onda pocinje drugacije da funkcionise, tada je sve moguce.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 15:02:50  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Zagor je spreman da izvrsi samoubistvo, sve je moguce ako se kockice dobro poslazu.

ovo nije moguće, u tome je cijela stvar
Sclavi nam to 'pokazuje', ali bit Zagora je da se ne slama

Zagor neće izvršiti samoubojstvo, ma kako god da se poslože kockice.
Zagor je čovjek, King. ali što je bit čovjeka? fotograf Marco koji pada u depresiju i reflektira što i kako preuzeti odgovornost?

tebi je to čovjek?
ne, to je porobijin susjed, difoolova referentna društvena jedinka, to je netko svakodnevan.

tu je točka gdje se razilaze ove dvije "škole" mišljenja: difool-porobija zdravorazumska škola i stinky-me-sablazni škola.

to ti je kao u matrixu (još jedan, u osnovi, glup film): ti zapravo stremiš nečemu boljemu, ali si 'navikao' na zdravi razum tj. na matrix. a moje razaranje Demona ludila je nešto kao crvena pilula.

Zvucacu mozda strastveno protiv ovakvog stajalista. Molim da me se ne shvati pogresnoni da sve ostane u duhu zdrave diskusije.

Ovo sto pisete nema mnogo veze sa zdravim razumom. Imam utisak da se vasa slova pisu radi slada koje samo pisanje dovodi, a da objektivno resenje ustupa mesto cistoj filozofiji na slabim temeljima subjektivnog utiska.

Jedino za sta se zalago se pretvorilo u pepeo. Rat indijanaca i americke vojske, zrtve na sve strane, utopija za koju se svim bicem borio je postala pakao, vatra i
pepeo i sve to zato sto je neko vreme bio obuzet necim drugim pa je sitacija van njegove kontrole nastavila da se razvija.

Licno je napao, predvodio krvavi napad protiv i licno ubio ljude koji su mu nekada bili prijatelji.

Chico je pucao u njega, i malo zatim poginuo. Poslednje secanje na njega ce biti ona cuvena grimasa besa i tuge.

Covek koji je dugo gajio harmoniju licnog okruzenja i kome je s e propalo u samo nekoliko dana, i zivot mu je kao takav ostao bez smisla. "Darkwood" vise nije idilican.

Glupan. Ko je toliko lud da se ubije u takvoj situaciji?

I kreten Sclavi sto ga tako obescascuje i sto u par svesaka stavlja najveca "usta do poda" iznenadjenja u istoriji serijala. Mi sad mozemonda filozofiramo koliko hocemo, ali se udaljavamo od istovetnog utiska posle prvog citanja, koji je bit pisanja price i apsolutni trijumf svakog pisca.

Sclavi je uspeo da sokira Zagorovog citaoca.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 15:05:36  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Tesko je pisati preko telefona. Egzekjutmi

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 15:15:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pričaj mi. Nemam nikakvu kontrolu nad napisanim i cjelinom, pa ponekad uopće ne izgleda onako kako sam zamislio. A i skoro sam oćoravio.

Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 16:13:18  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

quote:

Pričaj mi. Nemam nikakvu kontrolu nad napisanim i cjelinom, pa ponekad uopće ne izgleda onako kako sam zamislio. A i skoro sam oćoravio.

Proklete muke. Jos u poslednje vreme imam vremena samo da bacim pogled i puknem neke slabije komentare samo zahvaljujuci telefonu. Da ga nemam, morao bih moliti mladju da mi pukne dobrovoljni ban do Nove Godine jer za racunarom imam previse obaveza.

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 16:22:07  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Bitno je da sam gore bio jasan. Ako je smisao topica "razotkrivanje" to se mora sa nogama na zemlji.

Zar nikome nije jasno da je Sclavi uzeo lika, u prethodnim pricama opipavao jegove granice te se maksimalno raspistoljio sa formom naracije u Demonu. Presao sve granice, izvukao jedan od maksimuma potenxijala, dao liku dublji smisao i to savrseno uklopio sa njegovim kompletnom poetikom i poceo konacno da mu siri margine.

Ostale mezafizicke idiotarije su stvorili fanovi

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 18:57:42  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
...i zavlada sveopsti muk...

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 22/09/2014 : 19:08:11  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
evo da dam neko konačno mišljenje,neki zaključak svega ovoga:
sclavi je ogolio zagora kao tipičnog strip junaka i stavio ga u poziciju "smrtnika".
u toj epizodi manitu igra glavnu ulogu,helingen je tu samo lutka na koncu koju vuče kiki manitu a zagor je cilj te igre.cilj je da se zagora suoči sa ludilom,gubitkom prijatelja,kaosom sveopćeg rata,gubitkom statusa poluboga kod indijanaca.zagor je izgubio,predao se i pucao si u glavu.ali ga je tu sclavi uzdigao uz pomoć nesebične akotove žrtve,jer akoto zna,ako zagor ostane mrtav,mrtva je i budućnost darkvuda.ostatak znamo,zagor postaje div dobra,pobjeđuje zlo,krug ponovo ima svoj smisao.ne vidim sclavijevu namjeru ismijavanja i zagora i čitatelja,jer da je tako ostavio bi zagora na životu nakon svih onih nesreća,ostavio bi ga da dalje živi kao ljuštura bez srži.za mene ključni detalji ove kultne epizode su: radnja u paralelnom svemiru(jer se jedino tamo tako nešto moglo dogoditi),zagorovo samoubojstvo(ogoljenje) i zagorovo uzdignuće kroz žrtvu prijatelja(krug života)

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 22/09/2014 : 19:11:47  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
e i točku 2 i 3 ne bi bilo loše spojiti u jednu:rušenje,ogoljenje,stavljanje u poziciju običnog čovjeka i uzdignuće.nema prividnog rušenja,jer kakvo je to prividno rušenje kad si čovjek raznese mozak?

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/09/2014 : 19:20:05  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
uuu, jesi ga nalupetao, Patak. nećemo se sad valjda svađati;)

ne znam kako ti reći: slomit ću ti srce;)

"objektivno resenje ustupa mesto cistoj filozofiji na slabim temeljima subjektivnog utiska" = kako da ne
mislim, meni je razumljivo takvo tvoje stajalište i u pravu si kad kažeš "zdravi razum". ja sam to ionako nekoliko puta spomenuo.

meni taj tvoj "zdravi razum" nije dovoljan. on ovdje ne može ni zagrebati ispod površine.
tebi je "zdravi razum" što se Sclavi raspištoljio sa formom naracije i još si zinuo do poda, a meni tvoje stajalište izgleda naivno. objektivno je to naivno.

ali ne vrijedi objašnjavati. tko je shvatio shvatio je, tko nije nije.
recimo da si ovoga trenutka (još uvijek) 'porobljen' (tebi je to zdravi razum), usput, i King je tu negdje, ma kako si pokušao objasniti da postoji cijeli spektar, i zato razumijevanje, istinsko razumijevanje između tvog i mog stajališta nije moguće.

ne, ja ne mislim da ste zato bedasti. naprotiv, pametni ste vi dečki, pa i vrijedni. no ovoga trena još niste odmakli od "zdravog razuma". hoćete li, barem malo, to se ne zna. nije neophodno, jer ćete vjerojatno sve životne i forumske i čitalačke probleme riješiti i sa - zdravim razumom. on je dovoljan za, hegel bi rekao, efemernu egzistenciju.

s tim u vezi, King
ne možeš biti alergičan na svoje učitelje
nisi se dobro izrazio: da, nije dobro biti nekakva lutka pa se čas oduševiš ovim čas onim, sve nešto nabubaš izvana (ko štreber, kako si dobro rekao).
ali ne može se biti ni "covjek koji ima sopstvenu filozofiju, dok drugima, bez obzira ko su i sta su, mrtvi ili zivi, kontriras".
ne može se samo kontrirati jer je to besmislena pobuna, tinejdžerska ili pak luđačka.

dobro si uočio da ja jesam često buntovan, ali ne bez podloge. ne kontriram kontriranja radi. to su plitke zajebancije. to rade nezreli.
nego ja priznajem one autoritete koji to meni mogu biti. neću kontrirati njih, iz neke besmislene pobune, ako smatram da su u pravu.
e sad, što meni malo njih može biti autoritet, to je druga stvar;)
nekako je pravilo da čovjeku može biti autoritet onaj koji je više od njega. dok onaj kojega vidi slabijim (koji ga ne može učiti), pa taj mu ne može biti autoritet.

stoga, nije ništa strašno cijeniti one kroz koje se razvijaš i ugrađuješ ih, to je jedini put. i razvoj. takav je put Duha Sa Sjekirom;)

i da ne trabunjam više:

Zagor nema loš dan, ne može ga imati, ne može se slomiti, jer je čovjek. Nema nikakav dublji smisao niti je maksimum potencijala uraditi Istinskog Čovjeka (= Zagor) ludim, jer je promašio jelena, jer mu lupaš košmare, a sve to radiš - u fantaziji = u stripu. u stripu možeš Zagoru prišiti košmare i očajavanje, ali u stvarnosti - ne. Zagor je stvarnost, bit, bitak. AAAHHHHHHHAJJJJAAAAK!!!

još jednom moram ponoviti: svašta.

tebi je Patak duboki smisao i maksimalni potencijal kada ti Sclavi plasira 'tezu' da je Zagor kolabirao, jer mu je on pobio sve prijatelje i uništio Darkwood (naravno, u mašti. u mašti ga je čerečio i imao svoje najprisebnije trenutke)?? Zagora ti je servirao svakodnevnog, empirijskog dapače, tvog susjeda, mehaničara i pekara lekara apotekara = to je toliko plitko da se jedva preko volje dotičem te budalaštine.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/09/2014 : 19:38:30  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

...i zavlada sveopsti muk...

čekaj, jesi ti to danas nešto nadrkan;)))

nema te 2-3 dana (nitko te nije prozivao što te nema, već da ćeš fino stići i isporučiti. makar nisam očekivao da ćeš se maltene uvrijediti jer neki smatraju da je Sclavi podvalio, a ja osobno smatram da njegova ideja nije bog zna kakva; osim što je efektna, nema nikakvu dubinu. ali okej, ako si veći djole od Djoleta, tvoja stvar;)),,,,, onda dođeš, izlupetaš i - očekuješ odgovor istoga trena??!

imao si i boljih dana;)

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22368 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 22/09/2014 : 20:06:08  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

s tim u vezi, King
ne možeš biti alergičan na svoje učitelje
nisi se dobro izrazio: da, nije dobro biti nekakva lutka pa se čas oduševiš ovim čas onim, sve nešto nabubaš izvana (ko štreber, kako si dobro rekao).
ali ne može se biti ni "covjek koji ima sopstvenu filozofiju, dok drugima, bez obzira ko su i sta su, mrtvi ili zivi, kontriras".
ne može se samo kontrirati jer je to besmislena pobuna, tinejdžerska ili pak luđačka.

dobro si uočio da ja jesam često buntovan, ali ne bez podloge. ne kontriram kontriranja radi. to su plitke zajebancije. to rade nezreli.
nego ja priznajem one autoritete koji to meni mogu biti. neću kontrirati njih, iz neke besmislene pobune, ako smatram da su u pravu.
e sad, što meni malo njih može biti autoritet, to je druga stvar;)
nekako je pravilo da čovjeku može biti autoritet onaj koji je više od njega. dok onaj kojega vidi slabijim (koji ga ne može učiti), pa taj mu ne može biti autoritet.

pa, ne znam kako da kazem, evo pokusacu, pomalo stidljivo...
Zar ne mozes mene da prihvatis kao Mijagija zagorologije, kao Hegela u Zagorovom svijetu? To bi bila spoznaja u pravom smjeru, pa bi napokon mogli da se pomjerimo korak unaprijed.
Drugim rijecima, ono sto pripovjedam da se malo vise razmisli o tome, a ne da stalno udaramo u suprotnim frontovima.
Nekako... ne zelim da cekam da prvo umrem da bi svijet tek onda spoznao moju genijalnost kada je Zagor u pitanju. :D
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
33112 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 22/09/2014 : 20:06:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
Cini mi se, da diskusija poprima razmjere, zbiljnog "sukoba misljenja".

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 22/09/2014 : 20:40:13  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nekako... ne zelim da cekam da prvo umrem da bi svijet tek onda spoznao moju genijalnost kada je Zagor u pitanju. :D

simpatično ti je ovo;)

no dobro, obojica se slažemo: nema više. došli smo do krajnje točke i dalje nema. vrtiti se u krug nema smisla, em je dosadno.

ja i dalje vidim ovako: ti ćeš kroz neko vrijeme (ako uložiš napore) provaliti što ja sad govorim. ovoga trena, ja tebe shvaćam u potpunosti i svejedno smatram da to što govoriš nije dobar put. tvoje su namjere dobre (ne bih rekao dvolične kako kaže difool), ali ti je mišljenje zbrkano. recimo da osciliraš između zbunjole i blistam na momente. jednostavno još nisi uradio britko: ravna crta-cilj. hrvaš se sa spektrom nijansi, a onda shvatiš: pa to je iluzija!!
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7145 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 22/09/2014 : 20:45:34  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
I mene je Patak sokirao!
Ako se o kojoj epizodi da filozofirati i gledati ispod povrsine pa to je ova! Vjerujem da se s vremena na vrijeme covjek mora preispitati, a tako i ovdje na ovoj velikoj, barem po obimu i ambiciji, prici.

Stinkac, Stinkac mozda si mi upropastio Divove koje sam smatrao najboljom Zagijevom pricom (Zimsku Zmiju najdrazom), sram te bilo! No dobro: "istina ce vas osloboditi." Citam ja ovu temu zadnjih nekoliko dana i u subotu vidim Stinkyjevo razmisljanje i kazem sam sebi, "Ma ne, to ne moze biti, Stinky je ovaj put prolupao, bas fulao!” To je taj samoobrambeni mehanizam, kad silom pokusavamo obraniti nesto u sto smo vjerovali, ili smo mislili da vjerujemo, ALI, u meni ima neki crv sumnje koji zna da je Sclavi malodusan i cinican, zato mi se mnoge Dylanove epizode ne svidaju iako su scenaristicki odlicne i ne slazem se sa Sclavijevom biti.

I tako taj crv sumnje raste i raste i sinoc uzmem ja ponovo Divove i citam taj zadnji dio od propasti Darkwooda pa do kraja i nisam uopce siguran da je Sclavi ustvari dovoljno dignuo Zagora! Nolitta je dignuo Zagora u Zimskoj Zmiji i Supermikeu, tj. dao nam covjeka koji se u Zimskoj Zmiji zrtvuje za svoje prijatelje, cak i neprijatelje (kao Isus), i u Supermikeu covjeka koji iako nije najjaci (Supermike ga je istukao 3 put, te pobijedio u 3 fizicke discipline) moralno je najveci kad ga je spasio od sigurne smrti iako ga je ovaj kukavicki htio ubiti s leda.
A sto nam je dao Sclavi, covjeka koji si puca u glavu kad je slomljen. OK, u onim uslovima, mnogi bi to ucinili, ali Zagor ne smije i ne moze! Po onome sto smo prije vidjeli u serijalu, on to ne bi napravio! I jos je to ispada "stvarniji" svijet od onog Zagorovog Darkwoodovskog. Poncho, nemojmo se zavaravati, nije to samo dio Hellingenovog sna, zelje, to je Zagorov izbor u onim uvjetima u tom stripu, to je dio te stvarnosti, "pravog" svijeta. A to ne moze biti. To je spustanje Zagora, ne dizanje.

Znaci za mene definitivno 6. opcija, a mozda i 5. Moram procitati kompletne Divove ponovo! Iako je forma fantasticna, ima tu previse neistine o Zagoru, tako da su temelji ne samo uzdrmani nego ce Demoni najvjerovatnije pasti s vrha.

www.epicentercomics.com
http://kck.st/45sjwvZ
Go to Top of Page
Page: of 33 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.27 seconds. Snitz Forums 2000