Author |
Topic  |
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Member since 29/12/2001 |
Posted - 23/09/2014 : 14:31:23
|
ajoj, sad pak bijes, gard... Patak, nema bijesa nema ni garda. neću te uvjeravati. eto, kažem da misinterpretiraš, a ti možeš vjerovati ili ne.
draga mi je diskusija, ali mi nije drago kada povrijedim ljude koje ne želim povrijediti. tebe ne želim povrijediti. ne mogu ti ja sada objašnjavati na "tvoj" način i stilom koji ti voliš. ovo je moj stil. kažeš da nije jasan. okej - eto, nekima ili čak mnogima nije jasan. ja mislim da jest, ali prihvaćam da mnogima nije jasan.
sve skupa postaje zamorno. samo se vrtimo.
vidjet ću mogu li što KONKRETNO o stripu, tj. daj ti svoju analizu, pa da vidimo jel ti mogu tu što prigovoriti itd.
ps - ne može se izuzeti porobija itd. KADA JE TO POVEZANO SA ČITAVOM OVOM PRIČOM. i to povezano najčvršće. ne mogu se stripovi, filmovi itd. gledati izmješteni iz svijeta, kada je sve to cjelina. u toj točki si ti "naivan", ali dobro. ti bi KROZ STRiP analizirao ISTI TAJ STRIP kojega je napisao AUTOR koji ga je uradio BAŠ TAKO i NIKAKO DRUGAČIJE. prije si spominjao "kontekst"; e pa sve je kontekst: i autor i čitatelji i svijet u cjelini i SVE TO daje veću sliku o samom stripu, o samoj priči u stripu (nego isključivo ta priča odvojena od svega. multiverzum je irelevantan, on je manje važan od ... i sad bi trebala priča naširoko i nadugačko, a ponavljam, sve to postaje zamorno)
ps2 - samo smireno, nema napada, nema bijesa, sunce sija, sve je okej;) |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 23/09/2014 : 15:30:49
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
-Ako su kratke scene sa starim indijancem koji pripoveda "legendu" o Zagoru ("zapravo, legenda se te noći i rađala") smeštene u vreme ratova "koji i danas potresaju našu zemlju" (citati su po golom sećanju) tj. u budućnosti, da li su one ustvari "treća dimenzija" -ona koja prikazuje naš stvarni svet u vreme najvećih indijanskih stradanja u sclavijanskom opičenom "možda smo samo sličice iz stripova" ili je to budućnost Zagorove "stvarne" dimenzije?
Patak nema razumijevanja dok ne progledaš ovo:
NEMA TREĆE DIMENZIJE!
nema multiverzuma, nema svjetova, nema dimenzija, ili bolje rečeno - to je tako nebitno ko lanjski snijeg.
to je kvazibitno ili tobože bitno ili pseudobitno - to je "bitno" ako si "unutar" stripa, ako pokušavaš odgonetnuti što znači fabula u stripu --- na razini iste te fabule!!! Patak, to je cirkl, time se ništa ne dobiva niti ništa ne "odgonetava". tj. "odgonetneš manje bitne stvari, nevažne stvari - fabulu na razini fabule.
ja gledam ovaj strip (strip Demon ludila) "izvan" njegove navlastite fabule. ona je tek sredstvo za --- odgonetanje značenja, poruke itd.
i vidim da postoje samo dvije "dimenzije":
1. dimenzija stvarnosti (stvarnost je ovdje onaj registar u kojemu mi živimo: ja, ti, sclavi, i bilo koji od forumaša)
2. dimenzija mašte (zagorov svijet, dylanov svijet, paralelni svjetovi u Demonu ludila bez obzira koliko ih ima i bez obzira koji od njih 'zastupa' "stvarni svijet")
Scene sa starim indijancem i pričicom djeci su simboličke poruke UNUTAR FABULE. kroz ovo Sclavi progovara o našem svijetu (svijetu u kojemu živimo ti, ja. on itd.). i tu on pokazuje da je Zagor bajka, legenda ---- Zagor ne postoji. u stvarnom svijetu Zagor ne postoji.
on "postoji" u dimenziji mašte (u stripovima) i tu može sve: od darkwooda do paralenih svjetova. ----------
---------------- preskočimo na našu raspravu: ti se slažeš s ovim njegovim zaključkom, njegovom poantom, njegovom tezom. Zagor ne postoji, postoji strip i mašta, Zagor je fiktivni lik.
ti se slažeš sa Sclavijem, a ipak -----------
------- čitaš i dalje Zagora!!
ti ne shvaćaš da kada shvatiš što on govori da 1.postaješ djole i ne čitaš više zagora 2.postaješ stinky i kažeš da je to bezveze rezoniranje, čak banalno i nema 3.osciliranje između: Sclavi je u pravu, ali ja ipak i dalje čitam Zagora. jer je to pozicija zbunjole koji nije shvatio da kada jednom prihvatiš da Zagor ne postoji to automatski znači da si shvatio kako je on a) infantilan b) glup c) dosadan d) repetitivan i sav ostali repertoar.
to ti je pitanje matrixa: hoćeš crvenu ili plavu pilulu?
hoćeš biti "odrastao" i fibraš ili ponosni zagorovac kojemu ovi pak izgledaju isprazno i pozerski. (sad, nije da ti tu možeš nešto "svjesno" birati. tu ulazi čitav splet, tvoj karakter, tvoja shvaćanja, tvoj svjetonazor, tvoja okolina, tvoja iskustva, tvoj proces učenja, odrastanja, zrelosti itd...)
jedno i drugo ima validne razloge, jedno i drugo postoji u svijetu.
ako ti je ovo moje "manje jasno nego sclavi", uzmi elderaneov post. tamo je to prijemčljivije izrečeno (makar elderane ne ide tako daleko i radikalno kao ja, ali nije sada bitno). |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Member since 23/09/2005 |
Posted - 23/09/2014 : 15:49:00
|
stinky, tebi će jednog dana eksplodirati glava, kada napokon shvatiš da netko može istodobno biti i zagorovac i fibraš. |
Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Member since 31/08/2007 |
Posted - 23/09/2014 : 15:49:56
|
Pitanje je možemo li sa sigurnošću znati Sclavijeve namjere?
Trebalo bi pročitati i zadnju njegovu priču za Mister Noa. Nije li mu dao par metaka i komu? Pripomoglo bi za Demone... |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 23/09/2014 : 15:55:14
|
bušido, tebi će eksplodirati glava ako pokušaš izaći na kraj s ovim:
quote: Originally posted by stinky
ps - ova dva smjera gore su dva tipa. čistih tipova nema u empiriji. drugim riječima, i djoletovci čitaju zagora, texa, pa i hogara strašnog, dok zagorovci čitaju Pakao, Ipak i ovdje i američke superheroje skupa sa swampijem i spajdijem (užasnim seronjama, usput dodano).
taj kingov "čitavi spektar" je irelevantan kada se dođe do fundamentalnog pitanja: postoji li Zagor ili ne postoji? tu je front, ostalo je gubljenje vremena i iluzija.
|
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/09/2014 : 15:55:51
|
quote: Originally posted by Mr. Bushido
stinky, tebi će jednog dana eksplodirati glava, kada napokon shvatiš da netko može istodobno biti i zagorovac i fibraš.
Tu sam! Neki ce se zaprepastiti, ali za jos bolje shvatanje i analizu Zagora moze biti samo plus poznavati i "Fibrine" stripove. Kao i sve americke, BD, mange...Na taj nacin se otvaraju novi vidici.
|
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 23/09/2014 : 15:58:50
|
quote: Originally posted by Poncho
Pitanje je možemo li sa sigurnošću znati Sclavijeve namjere?
Trebalo bi pročitati i zadnju njegovu priču za Mister Noa. Nije li mu dao par metaka i komu? Pripomoglo bi za Demone...
iznesi ideju, dobri Poncho
sa apsolutnom sigurnošću ne možeš ništa znati (pa ni da će sutra sunce izaći), ali je sclavi pročitan skroz-na-skroz |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:05:38
|
bušido, tebi će eksplodirati glava ako pokušaš izaći na kraj s ovim:
ps - ova dva smjera gore su dva tipa. čistih tipova nema u empiriji. drugim riječima, i djoletovci čitaju zagora, texa, pa i hogara strašnog, dok zagorovci čitaju Pakao, Ipak i ovdje i američke superheroje skupa sa swampijem i spajdijem (užasnim seronjama, usput dodano).
taj kingov "čitavi spektar" je irelevantan kada se dođe do fundamentalnog pitanja: postoji li Zagor ili ne postoji? tu je front, ostalo je gubljenje vremena i iluzija.
Heh, još je u komadu. 
A odgovor je jednostavan: Zagor istodobno postoji i ne postoji.  |
Edited by - Mr. Bushido on 23/09/2014 16:10:50 |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:09:23
|
quote: Originally posted by King Warrior
stinky, tebi će jednog dana eksplodirati glava, kada napokon shvatiš da netko može istodobno biti i zagorovac i fibraš.
Tu sam! Neki ce se zaprepastiti, ali za jos bolje shvatanje i analizu Zagora moze biti samo plus poznavati i "Fibrine" stripove. Kao i sve americke, BD, mange...Na taj nacin se otvaraju novi vidici.
King, ne spominji nove vidike.
Sad će ti stinky ispisati esej od deset stranica o tome kako je Zagor zapravo jedini vidik. 
U stilu: Samo je jedan bog - Zagor. A stinky je njegov prorok.  |
 |
|
Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3475 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:16:25
|
Stinky kažem ti, Sclavijevo malodušje nije prošlo na Zagoru.
Baš na Demonima razbila se mržnja, bijaše to u konačnici lijep pozdrav. Da, lijep pozdrav, bez obzira na eventualne zle motive Tiziana ubogog.
Kad se sad sagleda Sclavijev opus na Zagoru, primjetno je da je vježbao za svoje životno djelo-Dylan Doga. Mada je dosta subverzivno djelovao ipak nije srušio Zagora. Jednostavno je, Zagor naprosto nije Dylan Dog. Sclavi se uvježbavao ali više na razini forme, bit Zagora nije ni mogao promijeniti. Odatle i igranje s paralelnim dimenzijama, taj scenaristički trik je uvježbavao. |
Edited by - Poncho on 23/09/2014 16:18:04 |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:23:21
|
bušido, znaš ti onu: što god da čovjek dobro uradi, neće umaći hukačima, bukačima i rugačima. ili, koliko misli, toliko smajlića.
(ali da ti pravo kažem: mene odavno ni to ne dira. čak mislim da si ti mrvicu iznad tog priglupog izrugivanja, samo si se ovdje poskliznuo na tren.) |
 |
|
King Warrior
stripovi.com suradnik

.jpg)
22368 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 23/09/2014 : 16:26:29
|
Bushido, treba proci sve vidike da bi spoznala istina, a ta je:
Samo je jedan bog - Zagor.
:D |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:28:47
|
quote: Originally posted by Poncho
Stinky kažem ti
Poncho, to smo apsolvirali sjekira kao nulta hipoteza, Zagor je tu još življi i tobožnji "lik" razara tobožnjeg "autora"
u manje stvarnijem svijetu (ovom našem;))) ima velikih otpora, neprijatelj se pregrupira, zato je naš moto: bdijemo!!! |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:33:40
|
bušido, znaš ti onu: što god da čovjek dobro uradi, neće umaći hukačima, bukačima i rugačima. ili, koliko misli, toliko smajlića.
(ali da ti pravo kažem: mene odavno ni to ne dira. čak mislim da si ti mrvicu iznad tog priglupog izrugivanja, samo si se ovdje poskliznuo na tren.)
Moje izrugivanje ima određenu svrhu. Želim te izbaciti iz takta.
Naime, na prste jedne ruke mogu nabrojati iskrene postove koje je ostavio čovjek koji se krije iza nadimka "stinky". Mene ne zanimaju zidovi teksta koje ostavlja njegov alter ego.
Jedine prigode kada si ti ostavio iskrene, nelažirane postove, bilo je kada te netko od forumaša izbacio iz takta. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 23/09/2014 : 16:36:28
|
Evo ja sam "i fibraš i zagorovac" kako kaže Bushido. U svakoj priči postoji nešto, neki dio, s kojim se bar malo možeš poistovjetiti. Kada su u pitanju fundamentalne vrijednosti, ono što je bilo spomenuto prije par stranica - "što je to čovjek i koje vrijednosti treba živjeti?", odlučujem se za "Zagora" prije nego za "fibru".
p.s. Naravno, pojmovi "zagor" i "fibra" se ne trebaju uzeti u strogo doslovnom smislu, nego kao simboli nečega šireg. |
Edited by - solar on 23/09/2014 16:39:01 |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 23/09/2014 : 16:41:23
|
quote: Originally posted by King Warrior
Sto bi se zaprepastili? Citam i ja svasta, jedino sa mangama nemam srece :) Priznajem da ne znam puno, ali ovo domace sto se izda superherojstine mi je sve odlicno, francuza vecinu sto procitam mi je jako dobro. Naravno, jurim zanrove koje ja volim. Necu da citam stripove cija mi se tematika ne svidja, samo zato sto su izvikani, kao sto je "from hell", "Maus"... Zagora je lako shvatiti i bez toga, to jedino ne uspijeva ''ozbiljnim'' ljudima, onima koji misle da je procitati neko izvikano djelo = biti intelektualac. Takvi ne shvataju Zagora, a ne shvataju, cini mi se, ni jos sto sta, valjda je u tome poenta. |
 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:43:25
|
da, ali ne možeš me izbaciti iz takta pa ni ovim novim pokušajem ja ti lijepo kažem: varaš se
Po pitanju Zagora? Ne bih rekao. Tu sam jednako u pravu kao i ti, ili bilo tko drugi koji ima mišljenje o Zagoru. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12974 Posts
Posted - 23/09/2014 : 16:52:01
|
;) po pitanju svega. tvoje mišljenje još nije sazrelo, bušido.
Eh, kao što rekoh, tu priču prodaj nekome drugome. Mene zanima mišljenje pravog stinkyja. |
 |
|
stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13464 Posts
|
solar
Moderator

.jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 23/09/2014 : 17:02:00
|
@PijaniPatak
Nije u pitanju kvaliteta scenarija, egzekucija, ritam, karakterizacija likova itd., tu je Sclavi zaista odličan i odskače od svih Zagorovih scenarista. Čak, gledajući čisto tehnički, "Demoni" su u samom vrhu produkcije, to ostaje kako je i bilo.
Ali, ideja priče je fundamentalno pogrešna, jer je Zagor sveden na "mene i tebe" i još gore od toga, postao je nesigurna i psihički labilna osoba koja počini samoubojstvo. Sclavi (Kiki) poslije toga Zagoru dijeli packe i pokazuje mu kako je do sada bio bijedan ali to nije uspio vidjeti. On je mrtav jednako kao i Hellingen, njegov svijet je maštarija i Kiki (Sclavi) se sažali nad njim (nad nama) i ponovno ga zbog njegove dobrote i naivnosti vraća u svijet mašte (Nolittin darkvud) u kojem su svi živi i sve je po starom.
Onda dolazi Poncho i oštroumno zaključuje da je ustvari Sclavi vraćen u svijet mašte (Dylan), a Zagor pobjednički živi i dalje na Nolittinim temeljima. |
Edited by - solar on 23/09/2014 23:44:55 |
 |
|
Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3250 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 23/09/2014 : 17:40:29
|
Tačno tako, solare. S tim da bih ja dodao da je Boseli još strašnije napenalio Sklavija, jer ako je i mogao Nolitinog Zagora da onako šikanira, Boselijev bi riješio situaciju za 15 minuta, jer šta je paralelni svijet za čovjeka koji trči od Aljaske do Islanda i Antarktika, ne bi li spasio ovo malo svijeta što je ostalo :) |
 |
|
D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7147 Posts
Member since 21/07/2002 |
Posted - 23/09/2014 : 17:49:18
|
quote: Originally posted by solar
@PijaniPatak
Nije u pitanju kvaliteta scenarija, egzekucija, ritam, karakterizacija likova itd., tu je Sclavi zaista odličan i odskače od svih Zagorovih scenarista. Čak, gledajući čisto tehnički, "Demoni" su u samom vrhu produkcije, to ostaje kako je i bilo.
Ali, ideja priče je fundamentalno pogrešna, jer je Zagor sveden na "mene i tebe" i još gore od toga, postao je nesigurna i psihički labilna osoba koja počini samoubojstvo. Sclavi (Kiki) poslije toga Zagoru dijeli packe i pokazuje mu kako je do sada bio bijedan ali to nije uspio vidjeti. On je mrtav jedanko kao i Hellingen, njegov svijet je maštarija i Kiki (Scalvi) se sažali nad njim (nad nama) i ponovno ga zbog njegove dobrote i naivnosti vraća u svijet mašte (Nolittin darkvud) u kojem su svi živi i sve je po starom.
Onda dolazi Poncho i oštroumno zaključuje da je ustvari Sclavi vraćen u svijet mašte (Dylan), a Zagor pobjednički živi i dalje na Nolittinim temeljima.
   |
www.epicentercomics.com http://kck.st/45sjwvZ |
 |
|
Topic  |
|
|
|