forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 120

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 19/10/2014 : 18:39:26  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by D.J.

quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:
Originally posted by D.J.

Igor12, ti znakovi znace da je (po Sclaviju) Zagor samo legenda, prica za malu djecu. Ta zadnja slika to utemeljuje.

Slažeš se sa Stinkyem da je Demon ludila negacija Zagora?

Da. Mislim, prica je fantasticno isrpicana, ali to je dekonstrukcija Zagora, suprotnost Vjecnoj magiji. Nolitta je sve stvari stvorio u svojoj prici, dok je Sclavi porusio sto je Nolitta napravio, nista novo nije uveo, ali naravno to je sve nevjerovatno efektno ucinio. Zato svi godinama slinimo za tom Scavijevom epizodom.

D.J. nemoj i ti
Sclavi je ovde postavio dva momenta koja se međusobno objašnjavaju.
1.tabla koju je stinky postavio: deca slušaju prepričavanje poslednjih dešavanja i od toga vremenom stvaraju legendu ("legenda se tog trenutka zapravo i rađala") a posle toga
2. Neki čiča budućnosti (jedan od tih klinaca?) prepričava nastavak priče kao da se radi o legendi (koju smo videli da nastaje iz "stvarnih" događaja u momentu 1.)

Dakle, nemamo tu skok iz dimenzije u dimenziju, već iz prošlosti u budućnost. Budućnost koje od dve "dimenzije", pitanje je sad. Koji god da je odgovor, status Zagora kao legende u budućnosti NE NEGIRA njegova dela već ih kiti. Nema tu one Sclavijee "ovo je samo sličica stripa, mamlazi jedni" zajebancije.

Neću više, odustajem...videćete članak

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 19/10/2014 18:41:08
Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11867 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 19/10/2014 : 18:50:07  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by kiky

pročitao sam DEMONE LUDILA. ne znam da li je netko već rekao ovo što ću ja sada reći, jer nemam niti volje a u zadnje vrijeme niti vremena da vas sve potanko pratim i čitam, ali stvari, što se mene tiće, stoje ovako; sklavi je ovom pričom praktički potvrdio zagora... dapače, potvrdio je nolitinog zagora, i štoviše, stinkyjevog zagora.

prvo i prevažno, o kakvom zagorovom padu se ovdje uopće priča kada se on zapravo nikada nije niti dogodio? barem ne u TREZVENOM stanju (a riječ TREZVENO ovdje upotrebljavam u nedostatku neke bolje riječi).

prvu polovicu stripa zagorov pad i posrtanje je posljedica mikročipiranja od strane heliđena, dok je sve nakon toga opet sklavijeva (oproštajna) igra alternativnih svemira i dimenzija u kojima zagor biva raskrinkan, izvrši samoubojstvo a darkwood gori. nolitina (iliti stinkyjeva) dimenzija darkwooda i zagora ostaje postojana i nepromijenjena... tako nam sklavi na kraju govori. a sklavi nije glup. on je provokativan, ironičan, ciničan ali nije glup i jako dobro poznaje zagora i njegov karakter.

drugo i prevažno, to nam do znanja daje upravo epska borba zagora i heliđena. borba dvaju divova, čije značenje, u mnogim antičkim kulturama a i šire, se pripisuje polubožanstvima. i čije značenje sklavi pripisuje upravo zagoru, jasno ga pozicionirajući visoko iznad prosjeka.

uloga kiki manitua (boga) ovdje nije da bi se ponizio zagor, nego mu se "božanskom" intervencijom, upravo kao i alternativnim univerzumima, ukazuje na to da ne zanosi olako svojom veličinom i svojim moćima (sa kojima, kako smo već naučili u spajdermenu, dolaze i velike odgovornosti). u tome bi bila i poanta završne kikijeve "šale" sa zagorom koji se kreće u tome pravcu.

da ne duljim više i ne rastežem u nedogled ono što se jasno može reći u nekoliko prostih rečenica, završio bi ovaj post sa jasnom računicom; prvi je kiki manitu (bog), zatim zagor (polubog) i nakon toga svi ostali.

Slazem se sa svime sto je ovde napisano!

Mozda je Sclavi hteo da unisti Zagora, ali kako mu je odmicalo pisanje scenarija shvatio je kako je to nemoguce.

Sclavi je samo potvrdio i ustolicio Nolittinog Zagora!
Go to Top of Page

Poncho
stripovi.com suradnik

Croatia
3464 Posts

Member since 31/08/2007

Posted - 20/10/2014 : 11:10:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Poncho a Private Message  Reply with Quote
Bravo patak, ne znam zašto ne primjećujete da se priča koju djeca slušaju događa. Jasno da poprima uveličani, legendarni karakter-ali događa se.

Dobro su primjetili Kiky i Going-going, Sclavi voli podrivati ali ovdje je ipak našao svoj mir i predao se Zagoru.
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1034 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 20/10/2014 : 11:57:04  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message  Reply with Quote
Pročitao sam još jednom “Divove dobra i zla”. Detaljno do bola. Devet sati sam prevrtao naprijed nazad i pokušavao složiti konzistentnu sliku i priču na osnovu svega što je rečeno i prikazano. Pratio sam i takve stvari kao što je upotreba uglatih ili oblih kvadrata. Imam 12 jebenih stranica bilježaka.

Na kraju sam zaključio da je “Divovi dobra i zla” jedna totalno nekonzistentna zbrka! Niti jedna interpretacija koja je iznesena na stripovi.com (u podtopiku Bonelli, Stripovi,recenzije), a i u samom stripu nije konzistentna sa svim činjenicama i rečenicama iznesenim u samom stripu. Čak i kad se za svaku nekonzistentnost uključi dodatni paralelni svemir ili skok u budućnost i prošlost! Sclavi vjerojatno nije pretpostavljao da će neka budala (a i nisam ništa drugo kad sam izgubio toliko vremena na ovo) sve to što je nadrobljeno ići detaljno iščitavati. Priča je skroz konzistentna do momenta kada se pojavi indijanska priča (kadar kada se Titan i Helingen bore) i sve je moglo komotno tu završiti. To je jednu 120 strana prije kraja. Nakon toga počinje teški nered. Nisu problem ni paralelni svemiri ni alternativne budućnosti ni vraćanje kroz vrijeme. Problem su nekonzistentni detalji koji iskaču svaku malo.

I šta na kraju od svega imamo. Uobičajni čitatelj prođe kroz strip i pokupi stvari i objašnjenja koja mu se sviđaju i stvori svoju interpretaciju. Onda drugi čitatelj pročita na svoj način i dade drugačiju interpretaciju. Nakon toga jedan drugome dokazuju da je onaj drugi u krivu tako što nalaze činjenice koje su u suprotnosti s tuđom interpretacijom. I tako u nedogled, a sve zato što je strip pun paradoksa koji se ne mogu razriješiti ni paralelnim svemirima ni različitim vremenima ni kombinacijom. Uvijek nešto ne štima!!!!
Pretpostavljam da će se sad naći neki pametnjakovič koji će reći da je Sclavi baš to tako namjerno napravio i da je zato ovaj strip super genijalan! Na to mogu odgovoriti samo da nije problem napraviti nered i da zbrka nastaje sama od sebe ako se ne pazi! Za red se treba potruditi! A Sclavi se nije potrudio! Nije mu za zamjeriti. Petsto i nešto strana. Tko će to revidirati i sve popravljati, a pogotovo ako je Ferri već nacrtao dio. Uglavnom Sclavi je mnogo toga htio reći, sve je to ugurao, stotinu puta skočio sam sebi u usta i na kraju nije rekao ništa zato što se sve to zajedno ni na koji logično konzistentni način nije moglo dogoditi. Jedino rješenje je da neki od likova u nekom trenutku u stripu lažu ili da postoje propusti u prijevodu s talijanskog pa je značenje nekih izjava malo promijenjeno!

Na kraju bih zaključio, “Divovi dobra i zla” je površno i nekonzistentno napravljen strip s mnogo fantastičnih i uzbudljivih momenata koji potencijalno imaju duboke posljedice za Zagorov univerzum ali koje nakon jednokratne konzumacije sam autor poništava gurajući ih u sferu snoviđenja i halucinacije. Ulazeći u sferu snova logika prestaje biti važna i time autor sebi daje alibi za raznorazne logičke paradokse koji su mu se potkrali dok je pokušavao u radnji biti uzbudljiv i fantastičan. Gledajući u kontekstu Zagorova univerzuma “Divovi dobra i zla” je suvišan strip. Sve što se u njemu dogodilo, nije se dogodilo. Čak štoviše, ne predstavlja ni stripove tipa: što bi bilo kad bi bilo.
Na kraju mogu samo reći: Žali Kiki izgubljenog vremena!

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 20/10/2014 : 13:29:31  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
tako je. to je i moje razmišljanje. Uopće nije bitno što se u 500 stranica događa, jer se ionako od trenutka kad promaši jelena ništa nije ni dogodilo. Ne mislim da je autor imao bilo kakvu drugu ideju sa ovom epizodom, osim eksperimentiranja sa dilanovskim zagorom. Logika tu ne postoji, postoji samo sclavijevo uobicajeno filozofiranje i fantaziranje.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 13:15:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
Koristim ovaj stari topic da ponovno pokrenem neka pitanja...
Dakle Stiky na diskusiji o Asteru Blistoku mi reče da je za njega najbolji, antologijski Zagor - Supermike. Prvi među najvećima, a iako ne sumnjam da će kad tad progovoriti sam o njemu (tako je obećao) palo mi je na pamet da se sam vratim ovoj epizodi...

Zagor se prvi put suočio sa svojim "dvojnikom" u prastaroj epizodi istog imena, klasičan motiv sučeljavanja junaka sa svojim alter egom i pobjeda "dobrog Zagora". Ali Supermike nije dvojnik, on je priča za sebe, a jedini razlog zbog kojega želi preuzeti ulogu "gospodara Darkwooda" je i onaj zbog kojega radi sve ostalo - da dokaže da je najbolji, dakle da pobijedi Zagora u njegovoj vlastitoj igri.

Prva trećina epizode pokazuje Supermikea kao osobu koja može praktički sve što mu padne na pamet, od građanskih vještina do preživljavanja na granici. Zagorova reakcija prema njemu se kreće od znatiželje do iritacije, a prerasta u otvoreno neprijateljstvo tek kada Supermike doista prijeđe moralnu granicu. Nakon toga sve prerasta u osobni duel dva protivnika u kojem je Zagor bolji u nekim, Supermike opet u drugim vještinama. Zagor na kraju pobjeđuje u otvorenoj borbi, ali ono što je bitnije jest da je Zagor dobio i moralnu pobjedu - što Supermike ne bi nikad mogao, jer on ne bi spasio Zagora na stupu. Supermike je super u svemu (ili gotovo svemu), ali nedostaju mu pozitivne osobine, i kako reče Zagor, njega vodi isključivo taština, dok Zagora vodi nesebičnost.

Zašto je Mikeu Gordonu, djetetu bogatih roditelja, sa dobrim obrazovanjem i mogućnosti da živi udoban gradski život potrebno da se dokaže i na Zapadu? Zbog čega postoji ta potreba da stalno svima dokazuje koliko vrijedi? Supermike očigledno nema čvrstu "bazu", nedostaje mu temelj i sigurnost, i zato koristi svoj jedinstveni talent na loš način, rasipa ga u ništa, i kakav bi bio Darkwood da je Supermike "preuzeo upravu" nad njim? Bi li on bio sposoban da drži na oku bijelce i indijance i zašto bi takav sebičnjak uopće mario za to? Naravno, on bi samo otišao negdje dalje, u potrazi za novim izazovima i nastojanjima da sam sebi dokaže da je najbolji, sve dok ne uništi sebe sama.

Nolitta ustvari ne pokušava "objasniti" lik Supermikea, on služi kao ogledalo za Zagora, da bi Zagor potvrdio zašto je, recimo, dostojan da "vlada" Darkwoodom. Zagor je siguran u sebe i svoje vlastite talente koristi samo u službi drugih, dakle, Supermike je ultimativna sebičnost, a Zagor ultimativna žrtva, tj. nesebičnost.
Zagor ima svoju "bazu", temelj, a to je borba protiv svakog oblika zla za dobro, koja proizlazi iz želje da se iskupi za zločine njegova oca (ali i njegove vlastite grijehe iz mladosti). Uglavnom, Zagor je klasični heroj, i kao takav "idealan čovjek" po Stinkyu, koji u sebi spaja ratničke vrline sa službom drugima. Ali govori li ova epizoda nešto novo o Zagoru, nešto što se o njemu već ne zna? Ne, ona je samo još jedna potvrda već utvrđenog, Zagor se već i ranije dokazao, možda protiv lakših protivnika, ili jednostavno protivnika druge vrste (jer Supermike u Zagoru budi njegov ego, odnosno na momente obračun sa Supermikeom shvaća osobno, što ne zaboravlja ni kasnije u završnom gegu na kraju epizode - ožiljak ostaje). Ali ne, ova epizoda sama po sebi ne pokazuje ništa novo o Zagoru (osim tog malog detalja) i takva lekcija nam je "općepoznata", očigledna.

Lik Supermikea daje epizodi upečatljivost. On nema višeslojnost (sve ostaje na njegovim supersposobnostima i beskrajnoj taštini), ali ima karizmu, kakvu često imaju slični ljudi u stvarnom životu. No on se pokazuje i kao kukavica kada nema kontrolu nad situacijom, kao u situaciji sa zmijom ili kada ga Zagor spašava, čime se potvrđuje kao praktički bezvrijedna osoba (u moralnom smislu). On dakle ima vanjski sloj, karizmu, ali ta jarka površina je sve. Dakle, ni od Supermikea ne možemo naučiti nikakvu posebnu lekciju osim one da je taština zlo (no ona ovdje nije najjasnije predstavljena, jer se strip fokusira na fizičku borbu, dakle akciju, a ne moraliziranje).

Treći bitan element u epizodi jest ideja da je Zagorova titula "kralja Darkwooda" nešto što se može oduzeti u fizičkoj borbi, kao i da je Zagor dovoljno važan ne samo za indijanske poglavice već i za vojne glavešine da osobno dolaze promatrati borbu. Ima li Zagor u Nolttinom svijetu toliku važnost za bijelce i indijance i je li njima (promatračima) Zagor toliko neophodan? Naravno, on to jest, u nekom idejnom smislu Zagorova serijala, ali po ovoj epizodi to je prenijeto na doslovnu razinu. I ako se Zagorov položaj može osporiti, može li onda bilo tko izazvati Zagora, pobijediti i uživati njegov "autoritet"? Imali smo već takav slučaj i ranije, a i kasnije, uglavnom od bijelih varalica, koji su brzo bili zbačeni. No Supermike ne vara, ne iz moralnih razloga, nego jer pobjeda na nepošten način ne bi bila potpuna, tj. ne bi nahranila njegovu taštinu...sve do samog kraja, kada je već izgubio pa reagira bijesno.

Ako Zagorov svijet funkcinonira na takav način...nije li on jedan oblik utopije/utopističke fantazije? Naravno, u Darkwoodu se i unatoč Zagoru i dalje događaju nepravde i brojne loše stvari, dakle Darkwood je utopija u nastajanju, koju neprekidno treba izgrađivati/paziti. Ali njena labavost je u tome što ovisi o Zagorovoj prisutnosti. Nitko, pa ni njegovi prijatelji kao Tonka ili Doc ne bi mogli zamjeniti Zagorovu ulogu. I zato kada Zagor odlazi na putovanje, redovito je Darkwood u velikim problemima kad se vrati. Naravno, Zagor popravlja problem, pobjeđuje zlo, ali i dalje on sređuje samo dokazane negativce, dok sporedni likovi, praznovjerni Indijanci i pohlepni bijelci, sitni mali likovi i dalje ostaju onakvima kakvi jesu. Zagor ih ne može popraviti, ali to ni ne želi. On je zadovoljan relativnim mirom i stabilnosti. Ali čak i samo taj relativan mir zahtjeva neprekidno održavanje, stalnu borbu. Je li dakle u pitanju dobra ili loša beskonačnost?

I ako je Zagorov svijet toliko nestabilan da ga pojedinac poput Supermikea, ma kako supersposoban bio, može ugroziti (a ni vojska ni indijanci mu ne mogu ništa, čini se - Darkwood nikad ne može stati sam na svoje noge) onda je pitanje je li Zagor u nečemu pogriješio, je li pomogao stanovnicima Darkwooda da stanu na svoje noge, "naučio gladnog čovjeka da peca ribu", ili ih je samo učinio ovisnima o njemu samom? U kasnijem periodu (Bosellijevom) Zagor dobiva novu (višu) svrhu svojevrsnog mirotvorca svijeta, iako serijal nikad nije sasvim zaokrenuo u tom smjeru zbog utjecaja nostalgičara poput Burattinija, koji ga nisu imali hrabrosti odvojiti od Darkwooda.

Naravno, lakši i jednostavniji odgovor je da je Nolitta jednostavno prisutnošću vojske i poglavica htio dati efektnost/značaj priči, ali time je upravo otvorio mogućnost pitanja poput ovih iznad.

A sama priča jest klasik, ali najbolji Zagor nije. Njena svrha nije da ponudi neki novi uvid u Zagora, a nema ni neku emocionalnu snagu (poput npr Zimske Zmije). Njena svrha je da ponudi upečatljivog negativca kojeg Zagor pobjeđuje unatoč tome što se čini da nema velike šanse. Dakle, već puno puta viđena priča, ali ispričana na dosad najbolji način u Zagorovom serijalu.

Dakle, na skali od 1-10...

Priča - 7
Scenarij - 8
Crtež - 10
Naslovnica - 8

Dakle, 8/10

Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 13:28:11
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13145 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 26/10/2015 : 14:49:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
lijepo, Zoro, lijepo
(naravno, ja bih mrvicu drugačije analizirao ovu epizodu, ali to već znaš)
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/10/2015 : 17:09:14  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Više od lepo: veoma dobro, čak odlično.
Kao i stinky, imam i ja svoju zagradu glede nekih detalja (poput Zagorovog stimulansa koji je zbog kasnijih uredničkih interpretacija skroz zaobišao originalnu Nolittinu poentu...to ću sačuvati za Epicenter, kada dođe vreme), ali 90% rečenoga je tačno, a 100% lepo i argumentovano sročeno.

Moram reći da sam se iznenadio...veoma pozitivno:)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 17:27:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by PijaniPatak

Više od lepo: veoma dobro, čak odlično.
Kao i stinky, imam i ja svoju zagradu glede nekih detalja (poput Zagorovog stimulansa koji je zbog kasnijih uredničkih interpretacija skroz zaobišao originalnu Nolittinu poentu...to ću sačuvati za Epicenter, kada dođe vreme), ali 90% rečenoga je tačno, a 100% lepo i argumentovano sročeno.

Moram reći da sam se iznenadio...veoma pozitivno:)

Hvala, Patak. Ovo je bilo malo na brzinu...ali je ipak ispalo dobro, rekao sam o Supermikeu što sam htio reći :)
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13145 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 26/10/2015 : 17:28:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
imam i ja svoju zagradu glede nekih detalja (poput Zagorovog stimulansa koji je zbog kasnijih uredničkih interpretacija skroz zaobišao originalnu Nolittinu poentu

rado ću pročitati u Epicentru
no, ne razumijem sasvim što si htio reći. možda se nisi dobro izrazio, ne razumijem što je to "Zagorov stimulans koji zaobilazi poantu". jesi li baš to htio reći ili imaš u pričuvi dodatno pojašnjenje (ne ulazeći u detalje)?

inače, ja sada ne bih pričao o Supermikeu. ipak, diskusije radi, osvrnut ću se na neke Zoroasterixove dijelove, onako, čisto segmentarno.

svakako, rado bih pratio dobru diskusiju, pa se potrudite;)

edit: mislim, potrudite se i pokrenite jednu super-diskusiju

Edited by - stinky on 26/10/2015 17:30:09
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 17:38:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
I ja se pitam što je to ustvari "Zagorov stimulans".
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13145 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 26/10/2015 : 18:00:33  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
I ako se Zagorov položaj može osporiti, može li onda bilo tko izazvati Zagora, pobijediti i uživati njegov "autoritet"?

tako je, bilo tko
samo... Supermike nije "bilo tko"

ti već u svom pitanju imaš čitavu "strukturu" odgovora, sad preostaje samo raščlaniti momente

znači, prvo struktura. struktura glasi: osporavanje-izazivanje-pobjeda-autoritet

Supermike nije "tek tako" sučelio Zagora sa izgledom neuspjeha, nego je znao ovu strukturu: krenuo je osporavati. i on ga je osporio.

osporiti se nekoga može samo tako da drugi to znaju. dakle, osporio ga je pred svjedocima.
zato Indijanci i vojska. oni su "svjedoci" osporenoga Zagora.

načelno, osporavanje može provesti ili povesti bilo tko. Zagoru to nije bilo sasvim bistro... do ove epizode. otuda njegovo izigravanje primadone. njegova reakcija je tim više pogrešna, jer ga je nedavno osporio Zimska Zmija (ali o tome čitajte u The Red Sand;))

dakle, načelno bilo tko, ali praktično samo pozvani. Supermike je najpozvaniji. osporavatelj broj 1 (diverzno, protuzagorovsko osporavanje je Sclavijevo psiholudilo, ali o tome već jesmo. Supermike je antitetičko potvrđujem-Zagora osporavanje, Sclavijevo je negacija-Zagora).

tako da, izreći olako "može li onda bilo tko izazvati Zagora" nije pravi, duboki, sadržajni uvid u to što se dogodilo u Darkwoodu onog sunčanog dana kada je stigao Supermike. izreći olako, to je zanemarivanje Nolittinog izvođenja teme, jer "osporavanje" nije nastupilo tek tako.

a budući je osporavanje posvjedočeno, razvoj stvari je vodio izazovu i pokušaju , no kako je završilo, za to trebate pročitati Zagor protiv Supermikea. (ovako nekako piše na posteru za ovu epizodu;))

Edited by - stinky on 26/10/2015 18:01:39
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 18:23:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
I ako se Zagorov položaj može osporiti, može li onda bilo tko izazvati Zagora, pobijediti i uživati njegov "autoritet"?

tako je, bilo tko
samo... Supermike nije "bilo tko"

ti već u svom pitanju imaš čitavu "strukturu" odgovora, sad preostaje samo raščlaniti momente

znači, prvo struktura. struktura glasi: osporavanje-izazivanje-pobjeda-autoritet

Supermike nije "tek tako" sučelio Zagora sa izgledom neuspjeha, nego je znao ovu strukturu: krenuo je osporavati. i on ga je osporio.

osporiti se nekoga može samo tako da drugi to znaju. dakle, osporio ga je pred svjedocima.
zato Indijanci i vojska. oni su "svjedoci" osporenoga Zagora.

načelno, osporavanje može provesti ili povesti bilo tko. Zagoru to nije bilo sasvim bistro... do ove epizode. otuda njegovo izigravanje primadone. njegova reakcija je tim više pogrešna, jer ga je nedavno osporio Zimska Zmija (ali o tome čitajte u The Red Sand;))

dakle, načelno bilo tko, ali praktično samo pozvani. Supermike je najpozvaniji. osporavatelj broj 1 (diverzno, protuzagorovsko osporavanje je Sclavijevo psiholudilo, ali o tome već jesmo. Supermike je antitetičko potvrđujem-Zagora osporavanje, Sclavijevo je negacija-Zagora).

tako da, izreći olako "može li onda bilo tko izazvati Zagora" nije pravi, duboki, sadržajni uvid u to što se dogodilo u Darkwoodu onog sunčanog dana kada je stigao Supermike. izreći olako, to je zanemarivanje Nolittinog izvođenja teme, jer "osporavanje" nije nastupilo tek tako.

a budući je osporavanje posvjedočeno, razvoj stvari je vodio izazovu i pokušaju , no kako je završilo, za to trebate pročitati Zagor protiv Supermikea. (ovako nekako piše na posteru za ovu epizodu;))

Jasno, Supermike nije bilo tko, on je super
No kad se prvi put pojavio on nije imao ambicije "osporavati" Zagora. Ta želja se pojavila kao rezultat povrijeđenog ega nakon što ga je Zagor naučio pameti.
Supermike nije želio "postati Zagor". Želio je to izvanjski, pobijediti ga u njegovim vještinama, uništiti ga u borbi i poniziti. No Supermike uopće ne želi biti Zagor u onome što je kod Zagora najvažnije. Zar bi takav egomanijak doista mario za probleme bijelaca i indijanaca? On ne želi raditi ono što Zagor radi, samo još bolje. On preuzima izvanjski izgled Zagora i vještine. Tako da on ustvari nije htio osporiti, već poniziti Zagora.
Niti je on kao npr Zimska Zmija kritičan prema Zagoru. On nema interesa ni za koga osim za sebe samog. On ne bi bio u stanju vladati Darkwoodom čak i da je pobijedio na turniru.

Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 18:25:44
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13145 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 26/10/2015 : 18:32:37  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa baš to ti je epizoda Zagor protiv Supermikea
u bitnome si uhvatio srž. sada samo još trebaš uvidjeti da je to Nolittina namjera i da ju je on dobro, super-dobro izveo. zbog toga Supermike jest najbolji Zagor (ili jedan od, ako baš hoćeš).

Nolitta ti na ingeniozan način (u formi banalnog superherojskog tipa) daje što Zagor nije - Zagor nije izvanjski izgled, nije ni puka vještina, ni puka motorika. on je "više od toga". razviti tako ideju, otići u dubinu preko najbanalnije površine (pri tome biti atraktivan i efektan), to ja zovem masterpis. 10/10
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 26/10/2015 : 18:40:15  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vrlo jednostavno: (samo) griža savesti. Čovek je "nožem sijući smrt" pobio desetke nevinih ljudi, a to nije stvar koju čovek tek tako sapere sa svoje duše.

Gresi otaca svakako usmeravaju decu da pođu suprotnim, takoreći pravednijim putevima, ali ne toliko ekstremno koliko u Patrikovom slučaju. Svako dete se odrastajući razočara u očinsku figuru. Nekadašnji autoritet, apsolutna visina iz očiju jednog klinca, bledi kako dete sazreva, i ustupa mesto običnim ljudskim manama poput naivnosti, tupavosti, alkoholizmu i sl. Ukratko rečeno svakom ocu je suđeno da na neki način bude degradiran u perspektivi svoga klinca. U ovom slučaju, jedan "koji je uvek bio tako dobar, tako plemenit" ispada krvnik, što je prema prethodno navedenome prava ekstrema, ali ne sudbonosna po lik Zagora. Patrikova reakcija bi bila manje upečatljiva: bio bi dobri čova iz šume poput Doca Lestera ili Rochasa koji dela i misli univerzalno pravedno, a, pretpostavivši da bi Fitzi i dalje bio živ uz njega, sigurno bi lutao s jednog kraja Amerike do drugog i uživao u životu. Očinska figura bi izazvala samo takvu reakciju. Oorčenost bi bila uvek tu, svakako. Ali ne toliko jaka.

Ali, zamislimo malo sebe u toj situaciji, kada i sam pokolješ nevine ljude i to na osnovu (kasnije shvaćeno) sebičnim poimanjem pravde pod uticajem žeđi za osvetom...mnogo jači duhovi te more. I traže od tebe konkretnija dela da bi ih izbacio iz sebe. Verujem da je to nešto šta čovek ne može iz sebe da izbaci ni do kraja svojih dana.

Ako prelistate "Zagor priča" (u glavi ili fizički), primetićete da je TO tačka koja je dovela Patrika do reakcije provoditelja univerzalne pravde u Darkwoodu. Nolitta je insistirao na tome.

Kasnije su drugi scenaristi zahtevali na očinskoj figuri kao stimulansu. Npr. Capone u okviru nekih svojih priča. Kasnije dolazi Boselli sa "Duginim mostom" htevši da "zastareli" stimulans zameni novim- figurom "odabranog" na šta se Burattini nadovezao "Nultom godinom Darkwooda" pa onaj ko je pročitao te sjajne priče sklapa pogrešnu sliku jer je Zagor jednostavno na toj bazi loše interpretiran.

Ironije radi, Boselli se sasvim slučajno dotakao te suštine u "Morskoj stravi", htevši da naglasi karakternu razliku između Caina i Zagora:

"Da bi se pobedilo zlo, moraš prvo da ga počiniš. Moraš da ga nosiš u sebi da bi mogao da ga mrziš"

a onda je usledela greška:
"Ali u tebi nema zla, vidim, i to je tvoja slabost."

Jer Zagor je nastao upravo iz zla Patrika Vajldinga. Šteta što noviji autori baš to ignorišu.

Gore navedeno, shvatićeš, nikako ne spori tvoj navod da Supermike i Zagor imaju različite stimulanse. Ovo je samo jedan mala digresija na segment rečenoga

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 26/10/2015 18:43:44
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 18:55:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

pa baš to ti je epizoda Zagor protiv Supermikea
u bitnome si uhvatio srž. sada samo još trebaš uvidjeti da je to Nolittina namjera i da ju je on dobro, super-dobro izveo. zbog toga Supermike jest najbolji Zagor (ili jedan od, ako baš hoćeš).

Nolitta ti na ingeniozan način (u formi banalnog superherojskog tipa) daje što Zagor nije - Zagor nije izvanjski izgled, nije ni puka vještina, ni puka motorika. on je "više od toga". razviti tako ideju, otići u dubinu preko najbanalnije površine (pri tome biti atraktivan i efektan), to ja zovem masterpis. 10/10

Da, ali Supermike nije superheroj. (američkog tipa jel) On samo preuzima izvanjski Zagorov izgled. On nije banalni junak, on nije nikakav junak jel.
I da, strip je efektan - i dobro pokazuje da Zagor nije tašti tip koji leti po lijanama i traži divljenje drugih - iako on nije kao takav ni predstavljen. No da bi se pokazalo što Zagor nije, treba također pokazati i što Zagor jest, a to se samo iz ove epizode ne može u potpunosti pohvatati.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 19:03:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Vrlo jednostavno: (samo) griža savesti. Čovek je "nožem sijući smrt" pobio desetke nevinih ljudi, a to nije stvar koju čovek tek tako sapere sa svoje duše.

Gresi otaca svakako usmeravaju decu da pođu suprotnim, takoreći pravednijim putevima, ali ne toliko ekstremno koliko u Patrikovom slučaju. Svako dete se odrastajući razočara u očinsku figuru. Nekadašnji autoritet, apsolutna visina iz očiju jednog klinca, bledi kako dete sazreva, i ustupa mesto običnim ljudskim manama poput naivnosti, tupavosti, alkoholizmu i sl. Ukratko rečeno svakom ocu je suđeno da na neki način bude degradiran u perspektivi svoga klinca. U ovom slučaju, jedan "koji je uvek bio tako dobar, tako plemenit" ispada krvnik, što je prema prethodno navedenome prava ekstrema, ali ne sudbonosna po lik Zagora. Patrikova reakcija bi bila manje upečatljiva: bio bi dobri čova iz šume poput Doca Lestera ili Rochasa koji dela i misli univerzalno pravedno, a, pretpostavivši da bi Fitzi i dalje bio živ uz njega, sigurno bi lutao s jednog kraja Amerike do drugog i uživao u životu. Očinska figura bi izazvala samo takvu reakciju. Oorčenost bi bila uvek tu, svakako. Ali ne toliko jaka.

Ali, zamislimo malo sebe u toj situaciji, kada i sam pokolješ nevine ljude i to na osnovu (kasnije shvaćeno) sebičnim poimanjem pravde pod uticajem žeđi za osvetom...mnogo jači duhovi te more. I traže od tebe konkretnija dela da bi ih izbacio iz sebe. Verujem da je to nešto šta čovek ne može iz sebe da izbaci ni do kraja svojih dana.

Ako prelistate "Zagor priča" (u glavi ili fizički), primetićete da je TO tačka koja je dovela Patrika do reakcije provoditelja univerzalne pravde u Darkwoodu. Nolitta je insistirao na tome.

Kasnije su drugi scenaristi zahtevali na očinskoj figuri kao stimulansu. Npr. Capone u okviru nekih svojih priča. Kasnije dolazi Boselli sa "Duginim mostom" htevši da "zastareli" stimulans zameni novim- figurom "odabranog" na šta se Burattini nadovezao "Nultom godinom Darkwooda" pa onaj ko je pročitao te sjajne priče sklapa pogrešnu sliku jer je Zagor jednostavno na toj bazi loše interpretiran.

Ironije radi, Boselli se sasvim slučajno dotakao te suštine u "Morskoj stravi", htevši da naglasi karakternu razliku između Caina i Zagora:

"Da bi se pobedilo zlo, moraš prvo da ga počiniš. Moraš da ga nosiš u sebi da bi mogao da ga mrziš"

a onda je usledela greška:
"Ali u tebi nema zla, vidim, i to je tvoja slabost."

Jer Zagor je nastao upravo iz zla Patrika Vajldinga. Šteta što noviji autori baš to ignorišu.

Gore navedeno, shvatićeš, nikako ne spori tvoj navod da Supermike i Zagor imaju različite stimulanse. Ovo je samo jedan mala digresija na segment rečenoga

Da, ovo sam nakratko spomenuo kad sam rekao "grijesi mladosti", jedino nisam odmah shvatio što misliš pod stimulansom.
A zašto misliš da današnji autori manje ističu tu crtu Zagorove ličnosti (Bosellijev i Burattinijev Zagor je recimo "skuliraniji" i smireniji od Nolittina)?
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/10/2015 : 19:35:23  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Bit ću malo kritičniji.

quote:

Nolitta ustvari ne pokušava "objasniti" lik Supermikea, on služi kao ogledalo za Zagora, da bi Zagor potvrdio zašto je, recimo, dostojan da "vlada" Darkwoodom. Zagor je siguran u sebe i svoje vlastite talente koristi samo u službi drugih, dakle, Supermike je ultimativna sebičnost, a Zagor ultimativna žrtva, tj. nesebičnost.
Zagor ima svoju "bazu", temelj, a to je borba protiv svakog oblika zla za dobro, koja proizlazi iz želje da se iskupi za zločine njegova oca (ali i njegove vlastite grijehe iz mladosti). Uglavnom, Zagor je klasični heroj, i kao takav "idealan čovjek" po Stinkyu, koji u sebi spaja ratničke vrline sa službom drugima. Ali govori li ova epizoda nešto novo o Zagoru, nešto što se o njemu već ne zna? Ne, ona je samo još jedna potvrda već utvrđenog, Zagor se već i ranije dokazao, možda protiv lakših protivnika, ili jednostavno protivnika druge vrste (jer Supermike u Zagoru budi njegov ego, odnosno na momente obračun sa Supermikeom shvaća osobno, što ne zaboravlja ni kasnije u završnom gegu na kraju epizode - ožiljak ostaje). Ali ne, ova epizoda sama po sebi ne pokazuje ništa novo o Zagoru (osim tog malog detalja) i takva lekcija nam je "općepoznata", očigledna.

Slažem se s tobom: "(Supermike) služi kao ogledalo za Zagora". Ali, za razliku od prethodnih neprijatelja-ogledala, ovo i Zagoru i čitatelju ukazuje na sličnosti dvojca koji se odmjerava. Sličnosti kojih je u ovoj ili onoj mjeri bilo i prije, ali koje su sada su do te mjere očigledne i jasne, da jače nego ikada dotad na dnevni red i u prvi plan nameću tolika važna, esencijalna, teška, a i bolna pitanja. Koja to? Pa upravo ova:

quote:

Treći bitan element u epizodi jest ideja da je Zagorova titula "kralja Darkwooda" nešto što se može oduzeti u fizičkoj borbi, kao i da je Zagor dovoljno važan ne samo za indijanske poglavice već i za vojne glavešine da osobno dolaze promatrati borbu. Ima li Zagor u Nolttinom svijetu toliku važnost za bijelce i indijance i je li njima (promatračima) Zagor toliko neophodan? Naravno, on to jest, u nekom idejnom smislu Zagorova serijala, ali po ovoj epizodi to je prenijeto na doslovnu razinu. I ako se Zagorov položaj može osporiti, može li onda bilo tko izazvati Zagora, pobijediti i uživati njegov "autoritet"? Imali smo već takav slučaj i ranije, a i kasnije, uglavnom od bijelih varalica, koji su brzo bili zbačeni. No Supermike ne vara, ne iz moralnih razloga, nego jer pobjeda na nepošten način ne bi bila potpuna, tj. ne bi nahranila njegovu taštinu...sve do samog kraja, kada je već izgubio pa reagira bijesno.

Ako Zagorov svijet funkcinonira na takav način...nije li on jedan oblik utopije/utopističke fantazije? Naravno, u Darkwoodu se i unatoč Zagoru i dalje događaju nepravde i brojne loše stvari, dakle Darkwood je utopija u nastajanju, koju neprekidno treba izgrađivati/paziti. Ali njena labavost je u tome što ovisi o Zagorovoj prisutnosti. Nitko, pa ni njegovi prijatelji kao Tonka ili Doc ne bi mogli zamjeniti Zagorovu ulogu. I zato kada Zagor odlazi na putovanje, redovito je Darkwood u velikim problemima kad se vrati. Naravno, Zagor popravlja problem, pobjeđuje zlo, ali i dalje on sređuje samo dokazane negativce, dok sporedni likovi, praznovjerni Indijanci i pohlepni bijelci, sitni mali likovi i dalje ostaju onakvima kakvi jesu. Zagor ih ne može popraviti, ali to ni ne želi. On je zadovoljan relativnim mirom i stabilnosti. Ali čak i samo taj relativan mir zahtjeva neprekidno održavanje, stalnu borbu. Je li dakle u pitanju dobra ili loša beskonačnost?

I ako je Zagorov svijet toliko nestabilan da ga pojedinac poput Supermikea, ma kako supersposoban bio, može ugroziti (a ni vojska ni indijanci mu ne mogu ništa, čini se - Darkwood nikad ne može stati sam na svoje noge) onda je pitanje je li Zagor u nečemu pogriješio, je li pomogao stanovnicima Darkwooda da stanu na svoje noge, "naučio gladnog čovjeka da peca ribu", ili ih je samo učinio ovisnima o njemu samom? U kasnijem periodu (Bosellijevom) Zagor dobiva novu (višu) svrhu svojevrsnog mirotvorca svijeta, iako serijal nikad nije sasvim zaokrenuo u tom smjeru zbog utjecaja nostalgičara poput Burattinija, koji ga nisu imali hrabrosti odvojiti od Darkwooda.

Naravno, lakši i jednostavniji odgovor je da je Nolitta jednostavno prisutnošću vojske i poglavica htio dati efektnost/značaj priči, ali time je upravo otvorio mogućnost pitanja poput ovih iznad.

Gore si naveo kako priča ne donosi ništa novo osim buđenja Zagorova ega, nazvavši to "malim detaljem". Međutim, navedena pitanja ne bi mogla toliko vrištati sa svake stranice stripa, da nije toga "malog detalja". Ta pitanja iz njega proizlaze, od njega su neodvojiva. Stoga ne bih rekao da je riječ o "malome", a ni o "detalju". Zagor je ovdje potresen do te razine, da se kao s neprijateljem susreće s onom stranom samoga sebe koju je držao neupitno dobrom, neupitno nesebičnom, neupitno svrhovitom u borbi za pravdu i mir. Jesmo li o tome uopće ikada dotad razmišljali?

Sigurno da nije riječ niti o nečemu potpuno novom, jer Zagor nije počeo ovom epizodom. Gubio je i prije Supermikea živce i kada treba i kada ne treba, patronizirao bespotrebno, griješio... ali bi uvijek, kako kažeš, pokazao ono što je očigledno - svoju nesebičnost koja ga razlikuje od protivnika. Da, i od Mikea Gordona. No, ako i sam kažeš da je on protivnik "druge vrste", ja ne bih tu "drugu vrstu" pojednostavnio i banalizirao, spremio je u ladicu s drugim protivnicima uz tek neznatno, simboličko odvajanje. U tome se potpuno slažem sa stinkyem.

Jer već kvantiteta, a kamoli još i karakter pitanja (sa svim svojim vrlo ozbiljnim implikacijama) koja si odlično postavio (citiram ih poviše), demantiraju banalnu "očiglednost" i na ovome mjestu. Baš ovakva pitanja nismo postavljali niti nakon jednog od prethodnih okršaja s profesorom Hellingenom!

Tim više, ili možda - tim gore, što je kraj/epilog ove epizode potpuno isti kao i njen središnji, zapletni dio: Supermike i dalje se cereka, i dalje je "super", a Zagor isto tako iziritiran i ljut. Čak i da nikada nije napisan nastavak, ovo svejedno ne bi bio u punom, potpunom smislu riječi "kraj priče o Supermikeu". Priča o Supermikeu nadilazi lik Supermikea. I tu se vjerojatno ne slažem sa stinkyem.

Inače, odličan tekst Zorro! Osobno nisam nimalo iznenađen.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/10/2015 : 19:38:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
Uh, predugo pišem, vidim da ste još pisali pa krećem u daljnje čitanje.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/10/2015 : 19:58:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

No kad se prvi put pojavio on nije imao ambicije "osporavati" Zagora. Ta želja se pojavila kao rezultat povrijeđenog ega nakon što ga je Zagor naučio pameti.
Supermike nije želio "postati Zagor". Želio je to izvanjski, pobijediti ga u njegovim vještinama, uništiti ga u borbi i poniziti. No Supermike uopće ne želi biti Zagor u onome što je kod Zagora najvažnije. Zar bi takav egomanijak doista mario za probleme bijelaca i indijanaca? On ne želi raditi ono što Zagor radi, samo još bolje. On preuzima izvanjski izgled Zagora i vještine. Tako da on ustvari nije htio osporiti, već poniziti Zagora.
Niti je on kao npr Zimska Zmija kritičan prema Zagoru. On nema interesa ni za koga osim za sebe samog. On ne bi bio u stanju vladati Darkwoodom čak i da je pobijedio na turniru.

Ovo mi se čini kao pretjerana usmjerenost na Supermikeovu agendu. Što je on htio ili nije htio učiniti u Darkwoodu. To je ovdje nešto što je manje važno, u svakom slučaju neusporedivo manje važno od Rakosijevih ili Hellingenovih podlih planova i ciljeva.

Ovdje su važne one osobine Zagorova protivnika koje prepoznajemo također i kao Zagorove. Nebitno je je li sam Mike toga svjestan ili nije. Pa on nije pozorno pratio Zagora od "Zasjede u šumi" nadalje, navijajući uvijek za pobjedu borca za pravdu. Mi, naprotiv, jesmo.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 20:04:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

quote:

Ovo mi se čini kao pretjerana usmjerenost na Supermikeovu agendu. Što je on htio ili nije htio učiniti u Darkwoodu. To je ovdje nešto što je manje važno, u svakom slučaju neusporedivo manje važno od Rakosijevih ili Hellingenovih podlih planova i ciljeva.

Ovdje su važne one osobine Zagorova protivnika koje prepoznajemo također i kao Zagorove. Nebitno je je li sam Mike toga svjestan ili nije. Pa on nije pozorno pratio Zagora od "Zasjede u šumi" nadalje, navijajući uvijek za pobjedu borca za pravdu. Mi, naprotiv, jesmo.

Onda zanemarimo Supermikea i recimo jednostavno da je ovo priča o Zagoru i njegovim dobrim i lošim osobinama. No Zagor, iako ima mana, ipak nema Supermikeovu taštinu. Prema tome, ta osobina je ono što ga razdvaja od Zagora.
Zagor je karakterno suprotnost Supermikeu. Tako da je pitanje koje su to osobine po kojima je Zagor sličan Supermikeu?
Supermike na Zagora sliči jedino po oponašanju njegovih vještina i odjevanja.

Edited by - Zoroasterixx on 26/10/2015 20:07:13
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/10/2015 : 20:08:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Onda zanemarimo Supermikea i recimo jednostavno da je ovo priča o Zagoru i njegovim dobrim i lošim osobinama.

Pa više-manje to stvarno jest tako. Kako Supermike uopće funkcionira kao negativac? Neš' ti negativca. Ako na ljestvici Zla od 1 do 10 Hellingen zaslužuje najvišu ocjenu, Mike dobiva jedva dvojku.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/10/2015 : 20:44:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:
No Zagor, iako ima mana, ipak nema Supermikeovu taštinu. Prema tome, ta osobina je ono što ga razdvaja od Zagora.
Zagor je karakterno suprotnost Supermikeu. Tako da je pitanje koje su to osobine po kojima je Zagor sličan Supermikeu?

Zagor ima Supermikeovu taštinu. A i ozbiljne komplekse koji su uvijek korijeni iste, iz kojih svaka taština i proizlazi.

Supermike je navodno super. Ako je super, zašto onda neprestano i svakome i svaki put iznova mora to dokazivati? Ovisan je, ali ovisan u punom i najgorem smislu riječi, o "potvrđivanju" i "odavanju priznanja", kako od strane drugih njemu, tako od samoga sebe samome sebi. Pomalo tužno, zar ne?

Zagor je pobijedio Supermikea. Nedvosmisleno dokazao da ga pokreće (i) ono što Mikea nije - želja za mirom i pravdom. Ali ako je pobijedio Mikea, i tom pobjedom osigurao Darkwoodu opstanak borca za mir i pravdu, zbog čega je ljut i dalje? Je li njegova konstantna ljutnja u epizodi bila samo zbog toga što bi Darkwood mogao ostati bez borca za mir i pravdu, ili je ipak bila istovremeno i zbog toga što bi baš On mogao izgubiti tešku i zahtjevnu, ali svejedno vrlo ugodnu poziciju moći?

Poziciju u kojoj se neprestano i uvijek iznova, svisoka obraća Indijancima i bijelcima, a oni ostaju razoružani njegovim trikovima, deklamacijama i sjekirom. Poziciju u kojoj je baš Zagor neprestano i uvijek iznova - super.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 26/10/2015 : 20:48:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

quote:
No Zagor, iako ima mana, ipak nema Supermikeovu taštinu. Prema tome, ta osobina je ono što ga razdvaja od Zagora.

Zagor ima Supermikeovu taštinu. A i ozbiljne komplekse koji su uvijek korijeni iste, iz kojih svaka taština i proizlazi.

Supermike je navodno super. Ako je super, zašto onda neprestano i svakome i svaki put iznova mora to dokazivati? Ovisan je, ali ovisan u punom i najgorem smislu riječi, o "potvrđivanju" i "odavanju priznanja", kako od strane drugih njemu, tako od samoga sebe samome sebi. Pomalo tužno, zar ne?

Zagor je pobijedio Supermikea. Nedvosmisleno dokazao da ga pokreće (i) ono što Mikea nije - želja za mirom i pravdom. Ali ako je pobijedio Mikea, i tom pobjedom osigurao Darkwoodu opstanak borca za mir i pravdu, zbog čega je ljut i dalje? Je li njegova konstantna ljutnja u epizodi bila samo zbog toga što bi Darkwood mogao ostati bez borca za mir i pravdu, ili je ipak bila istovremeno i zbog toga što bi baš On mogao izgubiti tešku i zahtjevnu, ali svejedno vrlo ugodnu poziciju moći?

Poziciju u kojoj se neprestano i uvijek iznova, svisoka obraća Indijancima i bijelcima, a oni ostaju razoružani njegovim trikovima, deklamacijama i sjekirom. Poziciju u kojoj je baš Zagor neprestano i uvijek iznova - super.

Samo što je Zagor tu taštinu zatomio jel - ona je ostala u podsvijesti. I ne bih rekao da je Zagor ljut jer se nesvjesno boji gubitka položaja, već upravo - sad i ja vidim - zbog povrijeđene taštine pred nekim tko mu je barem u pogledu sposobnosti na prvi pogled superioran, i tko ga namjerno izaziva na krajnje osobnoj razini i tako budi Zagorov ego.
Go to Top of Page

Willer
stripovi.com suradnik

1300 Posts

Member since 10/08/2003

Posted - 26/10/2015 : 21:04:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Willer a Private Message  Reply with Quote
quote:

Samo što je Zagor tu taštinu zatomio jel - ona je ostala u podsvijesti. I ne bih rekao da je Zagor ljut jer se nesvjesno boji gubitka položaja, već upravo - sad i ja vidim - zbog povrijeđene taštine pred nekim tko mu je barem u pogledu sposobnosti na prvi pogled superioran, i tko ga namjerno izaziva na krajnje osobnoj razini i tako budi Zagorov ego.

Točno, ali to nije međusobno isključivo. Mislim da se Zagor i te kako boji gubitka položaja, jer u stripu je naglasak stavljen baš na to "super". Zagor (svjesni smo sada) očigledno uživa (hrani taštinu) u "baš sam super" poziciji ispred bijelaca i Indijanaca. Ne dovodeći dakle u pitanje osjećaj nadmoći kao takav, pošto nepobitno istovremeno time čini dobro u Darkwoodu.

I onda dođe netko tko je više "super" od Zagora (i na koncu, barem u tri kategorije), a to ne skriva, ili možda - ne zamagljuje iza plemenitih ciljeva. Zagora to izjeda i dalje, bez obzira što je pobjedom obranio ono što je ne propitkujući se uopće, smatrao da mu je jedino važno - dobro u Darkwoodu. I opet isto pitanje, ako mu je to doista jedino važno, zbog čega je ljut čak i nakon pobjede?

Ako on sam sebi još uvijek ne postavlja to pitanje - postavlja ga čitatelj. Ispred njega je Zagor, zahvaljujući Supermikeu, poprilično ogoljen.
Go to Top of Page
Page: of 120 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.41 seconds. Snitz Forums 2000