Author |
Topic  |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27374 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27374 Posts
Posted - 18/12/2014 : 14:55:15
|
Vidija sam da mu je i potpis na prvim Stripotekama tako daje moguće daje taj samo sastavljao/pripremao naslovnice za tisak? |
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17372 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
torca
Average Member

.jpg)
746 Posts
Member since 24/03/2003 |
|
teller
Advanced Member

Slovenia
19226 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 18/12/2014 : 15:36:26
|
Jok, kakav cvetkovic...to je harpa nacrtao po galepovim skicama... |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27374 Posts
Posted - 18/12/2014 : 16:35:22
|
Da,Cvetkovič.To mi je i Renky reka. Samo,je li neko zna da li je on precrtava od originalnih slika ili su njegove nasovnice originalne?
|
Ja sam fetišist papira! |
 |
|
delboj
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
17372 Posts
Member since 01/03/2004 |
|
DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27374 Posts
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
|
ned_lynx
Senior Member

2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
Posted - 19/12/2014 : 04:49:30
|
quote: Originally posted by delboj
Sve je precrtavao.
A zašto?
Šta je tadašnja štampa mogla da prihvati, a šta ne?
Uostalom, o kojem se godištu radi? |
Piši propalo! |
 |
|
cat claw
Advanced Member

5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 19/12/2014 : 10:09:32
|
Precrtavanje je bilo deo njegovog posla. Mile Cvetkovic je radio kao montazer i docrtavac stripova. Karijeru je poceo posle WW2 u pionirskim stripskim izdanjima. Sezdesetih se zaposlio u Marketprintu i tamo bio sve do penzije. Sve ono sto je prekrajano u stripovima (od Veselog zabavnika pa do Stripoteke) radili su Cvetkovic i Djordje Arsic, po nalogu redakcija.... Trudio se da to uradi sto postenije i nije voleo to sto radi. Rodjen je, mislim, 1931 i umro je pre par godina. Bio je jako vest tuser i imitator stilova. Crtanje autorskih stripova ga jednostavno nije zanimalo. |
 |
|
ninel
Senior Member

Serbia
1590 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 19/12/2014 : 13:58:27
|
A, što tek reći na Dnevnikova docrtavanja, odnosno, današnja Ludensova, točnije Bonellijeva! Najgora je bila situacija, kada bi se u Dnevniku, ili Ludensovu "integralnom" nastavku, susrela dva stara (obično iz striscia formata!) nastavka. Tada bi, jasno, morali izbaciti zaključni kvadratić sa didaskalijom prethodne epizode, odnosno, početni kvadratić s didaskalijom nove epizode. Rezultat bi bio: katastrofalno loše proširen kadar (ponajprije bi se uočilo neprirodno kadriranje), sa nekim bezličnim, loše nacrtanim šrafaturama dasaka kolibe, ako je scena bila u interijeru, ili još gore docrtanim zelenilom, planinama ili morem. Najgora situacija bi bila, kada bi uz rub kadra bio neki lik, najčešće naslovni junak, koji bi bio docrtan, malo iznad razine čiča-gliše! Mnogo takvih crtarija, osobito šrafatura, podsjećalo je na one apstraktne, đačke brljarije, na rubu bilježnice, dok se dosađuju na nastavi! |
 |
|
jaki
Advanced Member

Croatia
27374 Posts
|
wolf
Advanced Member

4577 Posts
Member since 05/08/2003 |
|
Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 19/12/2014 : 14:46:42
|
quote: Originally posted by mogorovic
A, što tek reći na Dnevnikova docrtavanja, odnosno, današnja Ludensova, točnije Bonellijeva! Najgora je bila situacija, kada bi se u Dnevniku, ili Ludensovu "integralnom" nastavku, susrela dva stara (obično iz striscia formata!) nastavka. Tada bi, jasno, morali izbaciti zaključni kvadratić sa didaskalijom prethodne epizode, odnosno, početni kvadratić s didaskalijom nove epizode. Rezultat bi bio: katastrofalno loše proširen kadar (ponajprije bi se uočilo neprirodno kadriranje), sa nekim bezličnim, loše nacrtanim šrafaturama dasaka kolibe, ako je scena bila u interijeru, ili još gore docrtanim zelenilom, planinama ili morem. Najgora situacija bi bila, kada bi uz rub kadra bio neki lik, najčešće naslovni junak, koji bi bio docrtan, malo iznad razine čiča-gliše! Mnogo takvih crtarija, osobito šrafatura, podsjećalo je na one apstraktne, đačke brljarije, na rubu bilježnice, dok se dosađuju na nastavi!
Sve ovo je mene već kao klinca užasno smetalo kod Nippera u izdanju Slobodne Dalmacije, poslije me nagnalo i da se riješim i one edicije iz 1978/79. kao i one iz 1994., a bilo je nevjerojatno diletantski i loše izvedeno, toliko da je upropaštavalo čitav strip. Tek sad u konačno odlično napravljenom novom izdanju vidljivo je koliki je to bio stripocid, zapravo kulturocid.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
 |
|
alexts
Advanced Member

Serbia
9210 Posts
Member since 25/09/2005 |
Posted - 19/12/2014 : 16:12:44
|
Nisu se proslavili ni docrtavanjem Marvelovih stripova u Stripoteci. Doduše, najčešće su ubacane beline koje uništavaju kompoziciju. |
 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Posted - 19/12/2014 : 21:41:00
|
quote: Originally posted by jaki
ma di si vidija da je ludens išta docrtava??
Uf, uf!! Jaki, Jaki... Malo bolje čitaj prvu rečenicu, često si brzoplet! Docrtavanja sam nazvao Dnevnikovim i Ludensovim, zato što su u njima objavljena na našim tržištima, a naravno da su Bonellijeva! Zato sam i naglasio: točnije Bonellijeva! Jasno je da su to oni radili, kada su objedinjavali kraće epizode iz striscia formata u današnji format. |
 |
|
mogorovic
Advanced Member

3012 Posts
Posted - 19/12/2014 : 21:53:58
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
quote: Originally posted by mogorovic
A, što tek reći na Dnevnikova docrtavanja, odnosno, današnja Ludensova, točnije Bonellijeva! Najgora je bila situacija, kada bi se u Dnevniku, ili Ludensovu "integralnom" nastavku, susrela dva stara (obično iz striscia formata!) nastavka. Tada bi, jasno, morali izbaciti zaključni kvadratić sa didaskalijom prethodne epizode, odnosno, početni kvadratić s didaskalijom nove epizode. Rezultat bi bio: katastrofalno loše proširen kadar (ponajprije bi se uočilo neprirodno kadriranje), sa nekim bezličnim, loše nacrtanim šrafaturama dasaka kolibe, ako je scena bila u interijeru, ili još gore docrtanim zelenilom, planinama ili morem. Najgora situacija bi bila, kada bi uz rub kadra bio neki lik, najčešće naslovni junak, koji bi bio docrtan, malo iznad razine čiča-gliše! Mnogo takvih crtarija, osobito šrafatura, podsjećalo je na one apstraktne, đačke brljarije, na rubu bilježnice, dok se dosađuju na nastavi!
Sve ovo je mene već kao klinca užasno smetalo kod Nippera u izdanju Slobodne Dalmacije, poslije me nagnalo i da se riješim i one edicije iz 1978/79. kao i one iz 1994., a bilo je nevjerojatno diletantski i loše izvedeno, toliko da je upropaštavalo čitav strip. Tek sad u konačno odlično napravljenom novom izdanju vidljivo je koliki je to bio stripocid, zapravo kulturocid.
A, što tek reći, dragi Johnny, na onaj najstrašniji stripocid na našim prostorima, koji se zvao: Strip 81, 82 i 83! Kada je Politikina redakcija, odlučila likvidirati dobrog starog "Denisa", koji nije imao šanse pratiti Stripoteku (ali je svejedno bio dobar!), pa su nam kao "veliku avangardnu novost" ponudili novo izdanje u "novom formatu", sa, zamislite drskosti, istim brojem stranica, naravno po istoj cijeni! Rezultat je bio, idiotski, po dužini prepolovljeni format A4 (naravno sa realno dvostruko manjim obujmom materijala, ali istim (sic!) brojem stanica!) Lupežarija na kvadrat, a još tragičnije, mrcvarenje originalnih formata stripova. Nekako se to moglo i prožvakati na "Fantomu", kojim su obilovali prvi brojevi, jer je dnevni američki format, relativno lagano bilo preformulirati (uz obilato kraćenje dužih sličica i docrtavanje kraćih). Katastrofa je bilo masakriranje "Zvjezdanih staza" i ostalih stripova slobodne forme stranice! Nezapamćen skandal, koji je rezultirao propašću izdanja, odnosno transformacijom istog u svoj dodatak, Rock 83. i, adio stripu! |
 |
|
|
Topic  |
|
|
|