forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zeljko = Ferri
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 41

legaz
Senior Member

Serbia
2417 Posts

Member since 13/08/2009

Posted - 30/01/2015 : 11:28:14  Show Profile Show Extended Profile  Send legaz a Private Message  Reply with Quote
Niko ovde ne govori da su njihove bez mane. Već da tvoje na žalost još uvek nisu dovoljno kvalitetne da se izdigneš iz prosečnosti jednog broja papana u crtačkom stavu (ovim ne mislim da si ti papan, oni jesu jer za njihova naškrabana sranja dobijaju para). Ako ćeš ti njima da se pravdaš i da ti oni budu orijentir onda je Solar u svom postu sve rekao.

Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane.
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25552 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/01/2015 : 11:30:04  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zeljko Ferri

Isto to sto si nabrojao za moju tablu se moze reci i za table crtaca u Zagor staffu Reci da nije tako? BILO koju tablu od nekog Zagorovog crtaca SADA nasumice da otvorim strip, SVE OVO sto si nabrojao za moju tablu, nacices nedostatke i u "objavljenim zvanicnim tablama", ako ne i gore greske

Čak i da je istina ovo što kažeš (a nije, veruj mi), to uopšte nije relevantno u tvom slučaju. Ti crtači imaju svoj posao, dobijaju scenarije i crtaju. Primljeni su u Bonelli i tu je svaka priča gotova. Ti si jedan od stotinjak koji želi da uđe u taj staf, da crta Zagora i da ostvari svoj životni san. A životni snovi se žive, a ne sanjaju. Kod tebe mi je sve ovo na (izvini na pregrubim rečima) kao da si u srednjoj školi i tražiš sebe. Ako si nije, onda pamet u glavu. Talenat imaš, sedi i crtaj. Nacrtaj već jednom tog Zagora, ali tako da kombinuješ svoj i Ferrijev stil, videćeš koliko će tebi lakše ići i koliko će to više ličiti na taj stil kojem ti težiš.

quote:

Ne znam o kakvoj dinamici govoris kad akcije uopste nema na ovoj tabli.

Dinamika nije samo akcija, naprotiv. Figure su ti gumene, ne dišu, nema pokreta. Izgledaju kao da su nalepljene na pozadinu. Lica su bez izraza i emocija, ponekad čak i karikaturalna. Kada to uspeš da popraviš, već će biti osetno bolje.

quote:

I dalje stojim pri tvrdnji, sve je relativno.

Moguće, ali ne u konkretnoj situaciji. Buratini kaže da nije dobro, ovde si dobio dosta konstruktivnih kritika, i tu nema mesta nekoj relativizaciji. Kao što rekoh, misliš da si odličan i to je već problem.

quote:

Zivo me zanima da vidim probne table crtaca iz Zagorovog staffa.

Šta će to TEBI konkretno da donese? Ali iskreno?

I am legion. I do not forget. I do not forgive.

Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 11:34:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:

Isto to sto si nabrojao za moju tablu se moze reci i za table crtaca u Zagor staffu Reci da nije tako? BILO koju tablu od nekog Zagorovog crtaca SADA nasumice da otvorim strip, SVE OVO sto si nabrojao za moju tablu, nacices nedostatke i u "objavljenim zvanicnim tablama", ako ne i gore greske

Čak i da je istina ovo što kažeš (a nije, veruj mi), to uopšte nije relevantno u tvom slučaju. Ti crtači imaju svoj posao, dobijaju scenarije i crtaju. Primljeni su u Bonelli i tu je svaka priča gotova. Ti si jedan od stotinjak koji želi da uđe u taj staf, da crta Zagora i da ostvari svoj životni san. A životni snovi se žive, a ne sanjaju. Kod tebe mi je sve ovo na (izvini na pregrubim rečima) kao da si u srednjoj školi i tražiš sebe. Ako si nije, onda pamet u glavu. Talenat imaš, sedi i crtaj. Nacrtaj već jednom tog Zagora, ali tako da kombinuješ svoj i Ferrijev stil, videćeš koliko će tebi lakše ići i koliko će to više ličiti na taj stil kojem ti težiš.

quote:

Ne znam o kakvoj dinamici govoris kad akcije uopste nema na ovoj tabli.

Dinamika nije samo akcija, naprotiv. Figure su ti gumene, ne dišu, nema pokreta. Izgledaju kao da su nalepljene na pozadinu. Lica su bez izraza i emocija, ponekad čak i karikaturalna. Kada to uspeš da popraviš, već će biti osetno bolje.

quote:

I dalje stojim pri tvrdnji, sve je relativno.

Moguće, ali ne u konkretnoj situaciji. Buratini kaže da nije dobro, ovde si dobio dosta konstruktivnih kritika, i tu nema mesta nekoj relativizaciji. Kao što rekoh, misliš da si odličan i to je već problem.

quote:

Zivo me zanima da vidim probne table crtaca iz Zagorovog staffa.

Šta će to TEBI konkretno da donese? Ali iskreno?

Pa cisto da vidim tu savrsenost i perfektnost, da vidim koliko su svetlonosnih godina ispred mene. Da znam da odustanem jer ja to ne mogu dostici, takvu savrsenost Ja sam prosecan i nikada necu doseci te visine, priznajem.

Edited by - Zeljko Ferri on 30/01/2015 11:36:22
Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25552 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/01/2015 : 11:38:17  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa cisto da vidim tu savrsenost i perfektnost, da vidim koliko su svetlonosnih godina ispred mene. Da znam da odustanem jer ja to ne mogu dostici, takvu savrsenost Ja sam prosecan i nikada necu doseci te visine, priznajem.

Sve si rekao.

Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 11:40:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Mogu i ja da nacrtam "savrsenu" tablu kao sto vi kazete, ali da crtam 3 table mesecno. A ja opet kazem da to ne postoji i da nije moguce uopste definisati sta je savrsena tabla. A za ovu poslednju tablu mi je trebalo jedno 6 sati da je istusiram. Mogao sam ja da je tusiram 3 dana i da je lickam, pa bi izgledala mozda bolje. Ali sta onda dobijamo sa tim ako bi me i primili pa kazem da tako mogu da crtam 5 tabli mesecno kao Nuccio? Pa mogu i ja tako...

Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 11:43:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by manhunter

quote:

Sve si rekao.

Pa hajmo iskreno. Jel trazimo savrsenost? Dajte probne table od aktuelnih crtaca ovde. Trazi se savrsenstvo od novih crtaca? Ok, nije problem. Da vidimo savrsenstvo probnih tabli aktuelnih crtaca. Ima li ih uopste? Ako SBE od mene trazi savrsenstvo, trazili su savrsenstvo i od aktuelnih crtaca jel tako? Molim lepo, na videlo.

Edited by - Zeljko Ferri on 30/01/2015 11:45:16
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 11:54:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by legaz

Niko ovde ne govori da su njihove bez mane. Već da tvoje na žalost još uvek nisu dovoljno kvalitetne da se izdigneš iz prosečnosti jednog broja papana u crtačkom stavu (ovim ne mislim da si ti papan, oni jesu jer za njihova naškrabana sranja dobijaju para). Ako ćeš ti njima da se pravdaš i da ti oni budu orijentir onda je Solar u svom postu sve rekao.

A kako je moguce uopste da crtaju zvanicno i da su placeni za to i da se nazivaju profesionalnim crtacima?
Kako su UOPSTE usli u staff kada nisu ni blizu te savrsenosti o kojoj pricamo? Cast IZUZECIMA.
E to meni ide na zivce. Traze od novih crtaca neku savrsenost, a gomila crtaca u staffu otaljava posao. Kako su oni uopste dobili posao da crtaju onda?

Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6414 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 30/01/2015 : 12:04:54  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Već zbog same činjenice da nisi Talijan, moraš biti puno, puno bolji od postojećeg kadra. Nemoj se uspoređivati s onima koji su unutra.
Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 30/01/2015 : 12:09:52  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mogu i ja da nacrtam "savrsenu" tablu kao sto vi kazete, ali da crtam 3 table mesecno. A ja opet kazem da to ne postoji i da nije moguce uopste definisati sta je savrsena tabla. A za ovu poslednju tablu mi je trebalo jedno 6 sati da je istusiram. Mogao sam ja da je tusiram 3 dana i da je lickam, pa bi izgledala mozda bolje. Ali sta onda dobijamo sa tim ako bi me i primili pa kazem da tako mogu da crtam 5 tabli mesecno kao Nuccio? Pa mogu i ja tako...

Nisam hteo sa se mešam, ali kad si već blizu rešenja, čisto da dodam. Table ne moraju da ti budu savršene, ali MORAJU da budu najbolje koje si nacrtao u životu. Znači stav - meni je to dobro, ne može proći.
Te njihove table o kojima pričaš možda i ne postoje, jer je sigurno više njih primljeno preko debele veze. Ali to ne menja ništa u tvojoj situaciji. Bure njih ne može da se reši, a ko što reče neko, solidni novi mu ne trebaju. On hoće da ga neko zadivi. Uostalom ako je mogao da ima gomilu zamerki na table jednog Baneta Kerca, pa onda zamisli šta će tek nekom početniku da kaže.

Jer ako već kopiraš Ferrija, to mora biti najbolja kopija ikad. Što se tiče ove istuširane table, i sam kažeš sitnice nisu bitne. Ali na poslednjoj vinjeti Zagorovo lice nije Ferrijevsko, u stvari nije uopšte Zagorovo. Tu je bio mnogo bolji u olovci, nego sad.

Pokušaj da sagledaš i iz Buretovog ugla. On vidi tvoje table i kaže sebi, pa nije ovo loše, al vidi ovde ovo nije sjajno, ovde je ovo promašeno...Pa ako nije savršeno u probnim tablama, kakvo će tek biti kad bude radio svoju drugu, treću, petu epizodu i zarađivao 15000-20000 jura po stripu. E pa neće moći.

Što se tiče brzine, ona je manje bitna, vremenom ćeš bit sve brži, a sad ako treba mesec dana za 5 tabli, onda tako i nek bude. Jebiga, jednom se proba i to je to.

Edited by - thekide on 30/01/2015 12:12:16
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 12:18:28  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by thekide

quote:

Nisam hteo sa se mešam, ali kad si već blizu rešenja, čisto da dodam. Table ne moraju da ti budu savršene, ali MORAJU da budu najbolje koje si nacrtao u životu. Znači stav - meni je to dobro, ne može proći.
Te njihove table o kojima pričaš možda i ne postoje, jer je sigurno više njih primljeno preko debele veze. Ali to ne menja ništa u tvojoj situaciji. Bure njih ne može da se reši, a ko što reče neko, solidni novi mu ne trebaju. On hoće da ga neko zadivi. Uostalom ako je mogao da ima gomilu zamerki na table jednog Baneta Kerca, pa onda zamisli šta će tek nekom početniku da kaže.

Jer ako već kopiraš Ferrija, to mora biti najbolja kopija ikad. Što se tiče ove istuširane table, i sam kažeš sitnice nisu bitne. Ali na poslednjoj vinjeti Zagorovo lice nije Ferrijevsko, u stvari nije uopšte Zagorovo. Tu je bio mnogo bolji u olovci, nego sad.

Pokušaj da sagledaš i iz Buretovog ugla. On vidi tvoje table i kaže sebi, pa nije ovo loše, al vidi ovde ovo nije sjajno, ovde je ovo promašeno...Pa ako nije savršeno u probnim tablama, kakvo će tek biti kad bude radio svoju drugu, treću, petu epizodu i zarađivao 15000-20000 jura po stripu. E pa neće moći.

Što se tiče brzine, ona je manje bitna, vremenom ćeš bit sve brži, a sad ako treba mesec dana za 5 tabli, onda tako i nek bude. Jebiga, jednom se proba i to je to.

Ako je tako, a siguran sam 99% da jeste, onda ne treba ni pricati o nekoj profesionalnosti. I dolazimo do onog mog stava "sve je relativno".

A sto se tice brzine, e vidis, tu debelo gresis. Brzina im je PRIMARNA.
To mi je rekao i sam Buratini. Ovu tablu gore sam istusirao za 4-6 sati. Mozda bi izgledala bolje da sam je lickao 2 dana. Ali takvim tempom ja ne bi mogao da nacrtam 10-12 tabli mesecno vec samo 5 tabli.
Pa sta mislite zasto je Nuccio dobar?

Edited by - Zeljko Ferri on 30/01/2015 12:21:13
Go to Top of Page

wolland
New Member

Bosnia and Herzegovina
206 Posts

Member since 18/12/2009

Posted - 30/01/2015 : 12:22:04  Show Profile Show Extended Profile  Send wolland a Private Message  Reply with Quote
Zeljko!!
Samo naprijed i sa malo vise pozitivne energije.
Citam ove postove i primjecujem da je kod tebe preovladalo neko ogorcenje.
Ne vidim potrebu za tim.Vec imas privilegiju da radis ono sto volis, a to , moramo priznati ima veoma mali broj ljudi na ovom svijetu.
Go to Top of Page

Tintilinic
Senior Member

2955 Posts

Member since 15/07/2013

Posted - 30/01/2015 : 13:20:26  Show Profile Show Extended Profile  Send Tintilinic a Private Message  Reply with Quote
Jasno da je Željko malo isfrustiran, pa i ja bih bio na njegovom mjestu, ali kako reče netko; bolje da to podijeli sa nama nego da napadne Bureta. Ali mišljenja sam da ga neće primiti nakon samo jednog pokušaja, tako da mu ne bih savjetovao da odmah odustaje jer ako mu je to životni san kako kaže, šteta bi bilo odmah to samo "pustiti". Pa rekao je solar da su i Nucciu prvi puta odbili table pa je morao da još vježba i eto ga. Ginosatis je radio 3-4 probne priče za Zagora pa kad su vidjeli koliki je njegov potencijal texovi urednici odmah su ga pokupili sebi. Što se tiče brzine, pa valjda bi te malo Bure pustio na početku da se uhodaš, sigurno ima on još nekih priča koje su već dovršene i čekaju izlazak. Nije Nuccio jedini dobar crtač, ima dosta drugih dobrih crtača (ne govorim samo za Zagora) koji imaju dosta solidnu brzinu pretpostavljam.
Moje mišljenje: nemoj odmah odustati ako te odbiju, napravi još pokoju priču, evo imaš onu Kingovu priču na 11 stranica ako se dobro sjećam...napravi to i opet pošalji Buretu. Neću ti ja ništa govoriti kako da crtaš jer mislim da ima ljudi koji se bolje razumiju. Možda da lica kopiraš od Ferrija, ali da uvedeš svoje vlastite pokrete likova.
Može biti i da sam ja u krivu, moje mišljenje
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 13:42:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Ljudi jos nije sve gotovo. Nisam dobio odgovor "ne". Buratini mi je samo rekao da probam bolje da crtam noge, kolena. Da probam da istusiram u Ferrijevskom starom maniru. Ali naglasava da su male sanse da me prime jer je pretrpan staff i zbog krize.

Nisam ja isfrustriran zbog odbijanja koliko zbog uzasno loseg crteza mnogih crtaca u staffu. A nisam jedini koji to primecuje. Ako su vec profesionalni crtaci, neka se onda ponasaju tako i pokazu to na papiru.

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 30/01/2015 : 13:54:06  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ako ima zagarantirano radno mjesto ni profesionalac se neće previše truditi da izvuče ono najbolje iz sebe, pogotovo ako mu je zarada bitnija od posla kojega radi.
Neki vjerojatno nemaju ni motiva da bi se stalno iznova dokazivali nakon puno godina u istome poslu a neki jednostavno i ne mogu bolje.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19772 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 30/01/2015 : 15:24:45  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Tvoj ego je čudo.
Nitko nije rekao da se tarže savršene table bez greške. Niti da su takve u stafu. Jednostavno moraš crtati odlično (ne bolje od najgorih u stafu) da bi te primili.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

xilrion
Advanced Member

Croatia
3025 Posts

Member since 16/12/2010

Posted - 30/01/2015 : 15:36:34  Show Profile Show Extended Profile  Visit xilrion's Homepage  Send xilrion a Private Message  Reply with Quote
kod primanja novih je uvijek prisutan taj problem što su oni pod posebnim povećalom i moraju se potruditi više od uobičajenog. svaka greškica, koja možda to i nije se pomno analizira, a tu dolazi i do kompleksa autoriteta od strane renomiranih crtača koji žele pokazati da su oni ti koji diktiraju, i u pravu su.

https://xilrion.deviantart.com/
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 15:38:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Ne radi se ovde o mom egu. Zar je moj ego veliki samo zato sto trazim ista pravila za sve? Ako od 20 crtaca u staffu, njih samo 3-4 rade kako treba i drze se pravila koliko toliko a ovi ostali uzas zivi od crteza, jel to moj ego u pitanju ili urednistvo Zagorovog staffa? Ili pak da spustimo kriterijume pa da crtamo kao oni pa ce nas onda definitivno primiti.
Jednostavno hocu profesionalizam da vazi za sve. Ne samo za nas koji pokusavamo da udjemo u staff, vec i za same crtace u staffu. Jel puno trazim?
Ja bi shvatao da traze dlaku u jajetu kad bi video savrsene table u Zagor stripovima koji izlaze u kioscima. Ali velika vecina tih tabli je ubi boze i Zagor se cak ni prepoznati ne moze.
E to mi je krivo. Ako se drze neke profesionalnosti i pravila, hajde da to vazi i za same crtace u Zagor staffu.

Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8585 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/01/2015 : 15:52:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Ista pravila za sve ne vrijede nikada u ničemu na ovom svijetu. Wake up. Jel ti treba objašnjavati koliko izazivač u boksu treba biti bolji od onoga koji brani titulu. Ti si izazivač.

... i ako nisi sto posto u ovome onda tu nemaš što ni raditi.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 30/01/2015 : 15:55:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

Ista pravila za sve ne vrijede nikada u ničemu na ovom svijetu. Wake up. Jel ti treba objašnjavati koliko izazivač u boksu treba biti bolji od onoga koji brani titulu. Ti si izazivač.

... i ako nisi sto posto u ovome onda tu nemaš što ni raditi.

Ma svestan sam ja toga naravno. Nece me puno pogoditi ako me ne prime. Mene vise pogadja sto je 80% sadasnjeg Zagorovog stripa unakazeno "crtezima" koji uopste ne lici na Zagora. To jedan urednik ne sme da dopusti. Nisam jedini koji to primecuje. I to izlazi u stampu samo zato sto neko vec godinama crta i sto je igrom slucaja poznavao Bonelija ili nekog drugog iz SBE...ma idi bre....ako si tako usao u staff, makar postuj glavnog junaka i likovnog tvorca tog junaka....

Edited by - Zeljko Ferri on 30/01/2015 15:57:33
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8585 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/01/2015 : 16:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
To je miki moj sasvim subjektivna stvar. Evo meni su npr. Laurenti i Chiarola najbolji crtači koji su ikad radili na zagoru, a Cassarovi mi nisu puno lošiji od Ferrija. Da, ne volim Ferrija. Uopće mi nije stalo da zagor liči na zagora. Nije mi ni kao djetetu Pepeov zagor ličio na zagora (ferrijevog) pa sam ga obožavao.
I zato je urednikova zadnja i tako treba da bude, bez pogovora. Red je red.

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25552 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/01/2015 : 16:04:42  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
quote:

Mene vise pogadja sto je 80% sadasnjeg Zagorovog stripa unakazeno "crtezima" koji uopste ne lici na Zagora. To jedan urednik ne sme da dopusti. Nisam jedini koji to primecuje.

Da li ti konkurišeš na mesto urednika ili crtača u Zagorovom stafu? Vrtimo jednu te istu priču mesecima, da ne kažem godinama. Svi mi znamo ko sve crta danas Zagora i mislim da će malo njih reći da je Zagorov staf dobar. Ali to uopšte nije deo ove priče.
Ispada da tebe ne primaju, a odličan si,a svaka šuša može da crta tamo.
Ako već misliš da možeš da poboljšaš nivo crteža u Zagoru, onda se potrudi da im dokažeš da to možeš, nacrtaj table koje su iznad proseka trenutnih crtača Zagora i postani deo čitave priče.
Nema tu neke velike filozofije.

Go to Top of Page

Torghal
Senior Member

Croatia
1981 Posts

Member since 27/09/2004

Posted - 30/01/2015 : 16:13:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Torghal a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Tonto

To je miki moj sasvim subjektivna stvar. Evo meni su npr. Laurenti i Chiarola najbolji crtači koji su ikad radili na zagoru, a Cassarovi mi nisu puno lošiji od Ferrija. Da, ne volim Ferrija. Uopće mi nije stalo da zagor liči na zagora. Nije mi ni kao djetetu Pepeov zagor ličio na zagora (ferrijevog) pa sam ga obožavao.
I zato je urednikova zadnja i tako treba da bude, bez pogovora. Red je red.

Potpuno se slazem sa tobom i tu je Zeljkov glavni problem sta misli da je bolji od 90 posto Zagorovog stafa samo zato sta Zagora crta slicnije Ferriju.Svi ti crtaci koje on gadi(Laurenti i Chiarola) su odlicni crtaci a to sta imaju dosta drugaciji stil od Ferrija to im je samo vrlina a ne mana.usporedimo npr. kod Texa pokojnog Galepa i Villu.Oba su vrhunski crtaci iako su im stilovi potpuno razliciti.S tim da je Galep dok je bia na svom vrhuncu bia bolji crtac nego Villa.Ali to je vec neka druga tema.
Go to Top of Page

legaz
Senior Member

Serbia
2417 Posts

Member since 13/08/2009

Posted - 30/01/2015 : 16:21:41  Show Profile Show Extended Profile  Send legaz a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ljudi jos nije sve gotovo. Nisam dobio odgovor "ne". Buratini mi je samo rekao da probam bolje da crtam noge, kolena. Da probam da istusiram u Ferrijevskom starom maniru. Ali naglasava da su male sanse da me prime jer je pretrpan staff i zbog krize.

Nisam ja isfrustriran zbog odbijanja koliko zbog uzasno loseg crteza mnogih crtaca u staffu. A nisam jedini koji to primecuje. Ako su vec profesionalni crtaci, neka se onda ponasaju tako i pokazu to na papiru.

Vidi druže i meni neki crtači u zagorovom stafu idu na k... (onaj na M pa Casaro, ni Laurenti mi nije miljenik) ali da sam ja na tvom mestu (sa takvim neospornim talentom) ja bi žuljao bulju do god ne bi postao Vila za Zagorov staf, a onda bi te mogli šipak ignorisati. Uradiš neku moćnu tablu pa staviš na italijanske forume pa polako. Da Ferijv Zagor , ne ovakvom kakvog sada crtaš. Hajde probaj svog Zagora da nacrtaš.

Junaci ne ubijaju one koji ne mogu da se brane.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8585 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 30/01/2015 : 16:27:32  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
Još jedna stvar. Ti, koliko znam, nemaš iskustva u crtanju stripova. Puno toga se stječe praksom. Može tebi stil biti za deset ako ne znaš pripovjedati crtežom onda nisi za ovaj posao. Vidim da se čudiš bureovom prigovoru kako su dva kadra slično postavljena, a on je debelo u pravu... meni ne bi u osnovnoj školi palo na pamet to tako nacrtati. Umjesto da se čudiš probaj razumjeti. Postoje knjige i knjige "kako crtati stripove" i ne postoje bez veze. Znati lijepo crtati ne znači i da znaš crtati stripove. Strip je literarno djelo koliko i likovno.
Ja eto imam sreću da radim s jednim od najboljih scenarista na našim prostorima koji redovno ispravlja moje pogreške... i učim, svakom novom tablom sve više... i znam da postajem bolji... i traje to, i zna biti naporno, naporno do bola, i nemam inspiracije, i gužvam papire, i na kraju kad završiš epizodu i sagledaš rezultat onda, tek onda je vrijedno svega toga. Čak se ponekad zabavljam, nakon što pošaljem tablu, pogađenjem prigovora... i sve sam bolji.:P

Go to Top of Page

manhunter
Moderator

Switzerland
25552 Posts

Member since 17/09/2004

Posted - 30/01/2015 : 16:27:37  Show Profile Show Extended Profile  Send manhunter a Private Message  Reply with Quote
Nešto u vezi trenutnih crtača na Zagoru: Verni-dobar, Della Monica-odličan, Prisco-loš, Sedioli-loš, Rubini-dobar, Bisi-loš, Laurenti- odličan, Di Vitto-odlični, Mangiatini-dobar, Pesce-loš, Chiarolla-odličan.

Eto, po mom nekom mišljenju, od 11 crtača koji su nešto uradili na redovnoj seriji u poslednjih godinu-dva, njih sedmorica su dobri, tako da ispada da taj staf i nije toliko loš. Drugim rečima, ti moraš da budeš mnogo bolji od ove četvorice, kao i mnogo bolji od tvojih konkurenata koji šalju svoje radove (a koje ti ne vidiš).

Go to Top of Page
Page: of 41 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.61 seconds. Snitz Forums 2000