Author |
Topic |
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Member since 18/03/2006 |
Posted - 23/02/2015 : 20:58:33
|
Kopi-pejstam za slučaj da niste vidjeli
Serijal “Strip u Hrvatskoj” na HRT3 počet će se prikazivati 1. ožujka 2015. u 20:25. Nakon toga emitirat će se nedjeljom, petkom i subotom. Nedjeljom u 20:05, petkom i subotom oko 20:50. Reprize idu idućeg dana. Emisije su kodirane i za satelitski program.S veseljem dijelim ovu vijest i nadam se da će serijal ispuniti očekivanja.
Do sada se na hrvatskoj televiziji o stripu govorilo fragmentarno u nizu različitih emisija. Ovakvim serijalom koji u nizu od trideset nastavaka sustavno predstavlja domaće strip-autore i grupe autora, moguće je stvoriti cjelovitu sliku o stripu u Hrvatskoj. Njihov značaj potrebno je popularizirati kako bi se gledateljima otvorila mogućnost da se upoznaju sa bogatom devedesetogodišnjom tradicijom domaćeg stripa, te je prihvate kao dio vlastitog kulturnog identiteta. Emisije serijala “Strip u Hrvatskoj” uvode gledatelje u proces kreiranja stripova u autentičnom radnom okruženju, cjelovito predstavljaju karijere autora stripa, na reprezentativan način prikazuju sama stripovska ostvarenja i njihovu crtačku i scenarističku kvalitetu. Kroz razgovor s autorima i njihovim suradnicima, u emisijama se jasno ističe značaj koji stripovska produkcija ima u širem društvenom kontekstu. Montaža i režija svake od emisija prilagođavane su senzibilitetima samih autora i njihovih opusa. Snimane su u Zagrebu, Osijeku, Vinkovcima, Đurđenovcu, Bjelovaru, Splitu, Stairgradu na Hvaru, Malom Lošinju i Rijeci.
U ukupno 300 minuta podijeljenih u 30 emisija predstavljeni su: Andrija Maurović, Walter Neugebauer, Igor Kordej, Krešimir Zimonić, Borivoj Dovniković Bordo, Sonja Gašperov, Igor Hofbauer, Radovan Domagoj Devlić, Julio Radilović Jules, Darko Macan, Dubravko Mataković, Ivica Bednjanec, Danijel Žeželj, Žarko Beker, Magda Dulčić, Edvin Biuković – Eddy, Milan Trenc, Marko Dješka, Željko Lordanić, Dunja Janković, Stjepan Bartolić – Štef, Goran Sudžuka i Esad Ribić, Miroslav Sekulić – Struja, Dušan Gačić, Ninoslav Kunc, te teme - Autorice u stripu, Kultni likovi hrvatskog stripa, Strip i karikatura, Strip i animacija i Kultne tiskovine u Hrvatskoj. Voljela bih da je bilo moguće predstaviti rad još barem dvadesetorice autora i tema vezanih uz produkciju stripa u Hrvatskoj. No svejedno se nadam da će serijal i u ovom opsegu dostojno prikazati vrijednosti domaćeg stripa i zainteresirati gledatelje da sami dalje istražuju ovu temu. Osim samih autora, u emisijama su sudjelovali sugovornici: Rudi Aljinović, Mladen Novaković, Željka Horvat Vukelja, Branka Hlevljak, Pero Kvesić, Hrvoje Hitrec, Radomir Sarađen, Neven Antičević, Veljko Krulčić, Nebojša Radić, Goran Pirš, Davor Gobac, Midhat Ajanović, Vladimir Šagadin, Ivan Prlić, Tihomir Tikulin, Matija Pisačić, Aldo Čavić, Tonko Maroević, Lidija Butković Mićin, Saša Brkić Kristensen, Boris Greiner, Lidija Bajuk, Dora Devlić, Nevenka Devlić, Frano Dulibić, Matko Vladanović, Darko Bednjanec, Marko Šunjić, Ines Hohnjec, Marko Golub, Vana Gović, Damir Steinfl, Darko Kujundžić, Edo Popović, Maja Hrgović, Ivana Guljašević, Ivana Pipal, Irena Jukić Pranjić, Vjekoslav Đaniš, Tahir Mujičić, Zlatko Bourek, Robert Knjaz, Emira Biuković, Robert Solanović, Saša Paprić, Zlatan Zuhrić - Zuhra, Otto Reisinger, Ivan Mišković, Koraljka Beker, Janka Beker Carev, Vladimir Končar, Franjo Anžlovar, Maša Štrbac, Thomas Gabison, Nina Bunjevac, Ivana Pipal, Koraljka Kos Jurčec, Helena Janečić i Zvonimir Zvečević.
Ukupno je intervijuirano 79 sugovornika, od kojih smo neke snimali više puta za različite emisije.
Na emisiji je tijekom osam mjeseci radio tim koji se sastoji od snimateljice Dragice Posavec, asistenta snimateljice Matije Pisačića i Maje Midžor, novinara/ki Vjekoslava Đaniša, Bojana Krištofića, Maje Hrgović, Matka Vladanovića i Irene Jukić Pranjić, montažera Tomislava Klarića, spikerice Barbare Radulović, stručnog savjetnika Krešimira Zimonića, producenata Krešimira Zimonića i Matije Pisačića (UO Anima), lektorice Sanje Sabljak, kompozitora glazbe Vjerana Šalamona, dizajnerice Meline Mikulić. Sound Mix potpisuje Livada Produkcija, organizaciju Irena Jukić Pranjić i Matija Pisačić. Irena Jukić Pranjić također potpisuje koncept, režiju i uređivanje emisija. Posebnu zahvalnost za suradnju dugujemo Mladenu Novakoviću koji nam je na korištenje ustupio dio svoje umjetničke kolekcije, Željki Horvat Vukelja koja nam je ustupila bogatu zbirku fotografija i originala iz Modre Laste, zatim Galeriji Klovićevi dvori, Sanji Bachrach Krištofić, obitelji Hohnjec, Devlić i Beker.
Unaprijed se veselim vašem praćenju serijala!
|
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9418 Posts
Member since 29/03/2004 |
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9418 Posts
Posted - 23/02/2015 : 22:00:08
|
Malo nepošteno od mene, na kraju krajeva ipak se radi o 300 minuta o domaćem stripu, što zvuči gotovo nevjerojatno. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 23/02/2015 : 22:24:43
|
Eh, da je snimiti o svakome cjelovečernji dokumentarac, kao što su snimljeni o Borivoju Dovnikoviću Bordi i Esadu T. Ribiću! Bilo je davno i drugih, o Mauroviću, Julesu fragmentarno u nekoliko emisija, kao i o još nekima, da sada nekoga ne izostavim. Bolje išta nego ništa! |
|
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
Member since 15/07/2013 |
|
Mr. Bushido
stripovi.com suradnik
Croatia
12928 Posts
Member since 23/09/2005 |
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 23/02/2015 : 23:33:49
|
Izvrsno! 300 minuta je 300 minuta, kako god ih rasporedili.
I ja pamtim onaj doks o Mauroviću, gledao sam ga kao dijete i ostao zabezeknut kadrovima njega odjevenog samo u gaće kako skakuće po snijegom prekrivenom dvorištu svoje kuće.
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
xilrion
Advanced Member
Croatia
3025 Posts
Member since 16/12/2010 |
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 24/02/2015 : 09:44:55
|
znam za to već neko vrijeme. GENIJALNO. prostor koji strip počinje dobivati u medijima je zavidan. ajmo vidjeti hoće li to rezultirati nekim očiglednijim pomakom.
izbor autora je dobar (s par neshvatljivih propusta, npr. Helena Klakočar ?!?!?) i jako se veselim pogledati, ali - HOĆE LI BITI ON DEMAND? |
|
|
Mali_Mate
stripovi.com suradnik
Croatia
2065 Posts
Posted - 24/02/2015 : 10:27:06
|
quote: Originally posted by mogorovic
Eh, da je snimiti o svakome cjelovečernji dokumentarac, kao što su snimljeni o Borivoju Dovnikoviću Bordi i Esadu T. Ribiću! Bilo je davno i drugih, o Mauroviću, Julesu fragmentarno u nekoliko emisija, kao i o još nekima, da sada nekoga ne izostavim. Bolje išta nego ništa!
da, duži format bi puno bolje legao, al treba imat jače veze da HRT da novce za produkciju tridesetak emisija od 45+ minuta
u više navrata smo bili ograničeni s tim formatom, pokušavali smo izbjeći info-dump koncept (pogotovo kod autora poput Bekera, Radilovića, Bednjanca) i negdje smo uspjeli, a negdje i nismo...no, vidit ćete |
http://matanovogumno.blogspot.com |
|
|
Cromwell
Advanced Member
Croatia
4359 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 24/02/2015 : 11:24:07
|
Na televiziji ne pratim ništa već valjda 10 godina. Izgleda da svemu jednom dođe kraj, ili početak :D Svaka čast |
Bok, kako si.
|
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 24/02/2015 : 22:55:30
|
quote: Originally posted by Johnny Difool
Izvrsno! 300 minuta je 300 minuta, kako god ih rasporedili.
I ja pamtim onaj doks o Mauroviću, gledao sam ga kao dijete i ostao zabezeknut kadrovima njega odjevenog samo u gaće kako skakuće po snijegom prekrivenom dvorištu svoje kuće.
E, da su to bile samo gaće! Nego nekakve, hajde recimo - tange (ne baš u smislu današnjeg značenja tog kroja), vezane sa strane samo vrpcama, doslovno svezanim u mašnicu. Nešto slično, kao kod hindusa ili budista (u nekim dokumentiranim slučajevima), ali izrazito erotično, na starcu pred smrt (umro je 1981. u 80-oj godini života). Tko je poznavao njegov slikarski opus, pogotovo zadnjih godina života, znao je da je svaki oblik erotičnosti prožimao njegov život u apsolutnom smislu, a takvo je bilo i njegovo traženje kroz velike, ogromne formate platna, praktično murale, nabijene masovnim dinamičnim scenama, kojima dominiraju gola brojna tjelesa, u erotiziranoj, točnije opscenoj karakterizaciji motiva... Djela koja nitko nije htio izložiti. I ona su bila nakratko vidljiva u tom dokumentarcu. |
|
|
Johnny Difool
Advanced Member
Croatia
13988 Posts
Member since 21/02/2010 |
Posted - 24/02/2015 : 23:04:59
|
Evo ga u autoportretu na jednoj takvoj slici:
|
Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite, i ta ce mi mladost teško pasti... |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 25/02/2015 : 14:13:54
|
Da, da... Ta slika je jedna od rijetkih, koja je bila publicirana u tiskovinama, dobro je pamtim. Upravo zbog autoportreta je zaobišla cenzure. |
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
|
jaki
Advanced Member
Croatia
26936 Posts
Member since 13/03/2004 |
|
Deers
Advanced Member
Croatia
9418 Posts
Posted - 02/03/2015 : 08:34:26
|
Jako dobro. Stvarno je teško sažet cijele karijere u deset minuta a da bude zanimljivo neupućenima i da ne bude dosadno upućenima, ali izgleda da Strip u Hrvatskoj to uspijeva. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
markotamara
Senior Member
Croatia
2783 Posts
Member since 26/05/2013 |
|
udarnik007
Senior Member
Croatia
1121 Posts
Member since 21/10/2013 |
|
tinton
stripovi.com suradnik
United Kingdom
19757 Posts
Member since 23/10/2011 |
Posted - 02/03/2015 : 17:02:11
|
quote: Originally posted by udarnik007
Kad je repriza?
Hoće li bit uopće? |
Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
|
|
|
Boston Jack
stripovi.com suradnik
166 Posts
Member since 26/05/2010 |
|
mr murdoc
Advanced Member
Switzerland
14557 Posts
Member since 02/01/2006 |
Posted - 02/03/2015 : 19:59:00
|
Odlicno, steta sto takvih stvari nema vise. |
“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde |
|
|
ned_lynx
Senior Member
2340 Posts
Member since 06/08/2005 |
|
Callis
New Member
Croatia
110 Posts
Member since 18/10/2006 |
Posted - 03/03/2015 : 09:29:18
|
Taman kad se zagriješ, više nema. Podsjetilo me na dokumentarac koji sam o Maurovuću gledao u kinu :) Isuse, kaj sam tak star
|
|
|
Topic |
|
|
|