forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Hellingen 7
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 30

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 14/06/2015 : 23:13:52  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by tinton

Burattinijevi u prosjeku daleko iznad.

Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 14/06/2015 : 23:15:07  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa ono, koliko smo puta zapravo bili zabrinuti za Zagora u tim epizodama? Rijetko. Nekako smo kroz cijelu Nolittinu priču opušteni i zabavno nam je. Kroz Bosellijeve smo napeti i umiremo od neizvjesnosti.

Priznajem da si jedini forumas koji je u stanju da me ostavi bez teksta.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19671 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 14/06/2015 : 23:16:21  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by solar

quote:

quote:
Originally posted by King Warrior

quote:

Pa ono, koliko smo puta zapravo bili zabrinuti za Zagora u tim epizodama? Rijetko. Nekako smo kroz cijelu Nolittinu priču opušteni i zabavno nam je. Kroz Bosellijeve smo napeti i umiremo od neizvjesnosti.

Priznajem da si jedini forumas koji je u stanju da me ostavi bez teksta.

Jel treba još neki klasik obraditi?

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3461 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/06/2015 : 23:16:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Burattini ubode 1 od 10 gegova. Trebao bi me škakljati da se nasmijem.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19671 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 14/06/2015 : 23:19:44  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

quote:

A Nolitta 0 od 10.

Go to Top of Page

Elderane84
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
3247 Posts

Member since 30/10/2008

Posted - 14/06/2015 : 23:20:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Elderane84 a Private Message  Reply with Quote
Previse se vaznosti daje Cikovim gegovima. To je bio Nolitin brend, ostali su trebali da se klone toga, mimo godisnjica i nekih prigodnih brojeva.
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 14/06/2015 : 23:21:54  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Vise sam se smijao gledajuci Titanic nego citajuci Burattinijevog Chica.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 14/06/2015 : 23:22:01  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Nolitta mi je svakako najbolji scenarist kada je u pitanju pravi Zagor ali što se tiče Chico specijala ipak nije u prednosti nad Burattinijem. Chico story mi je debelo precijenjen i ne vidim ništa posebno u njemu, vjerojatno svoju popularnost može zahvaliti i činjenici što je bio prvi u nizu.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3461 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/06/2015 : 23:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by DODSFERD

Nolitta mi je svakako najbolji scenarist kada je u pitanju pravi Zagor ali što se tiče Chico specijala ipak nije u prednosti nad Burattinijem. Chico story mi je debelo precijenjen i ne vidim ništa posebno u njemu, vjerojatno svoju popularnost može zahvaliti i činjenici što je bio prvi u nizu.

Fanta Chico mu je najbolji rad na Chicu. Burattinijevi Detektivi, Pračovjeci, Arheolozi i Tajni Agenti se mogu sakriti u mišju rupu.
Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19671 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 14/06/2015 : 23:28:58  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Evo jedan dobar geg iz Chica tajnog agenta...

Obavještalac: "Svako pitanje koje mi postaviš košta 100 dolara."
Chico: "Jesi li ti normalan? Zar to nije malo previše?"
Obavještalac: "Da, normalan sam. Da, malo je previše. No, to je već 200$, imaš li još pitanja?"

Edited by - tinton on 14/06/2015 23:29:13
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3461 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 14/06/2015 : 23:38:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Obavještalac: "Da, normalan sam. Da, malo je previše. No, to je već 200$, imaš li još pitanja?"

E sad, ovo bi možda i bilo smiješno...da ne crta Gamba.
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 14/06/2015 : 23:47:44  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:
Originally posted by WOLF-HUNTER

Da, Chico je izgubio svoj klasicni geg, a ko je za to kriv? Naravno scenaristi... Chicov posljednji najbolji geg u novoj generaciji Zagora je iz "Krv Mohawka".

Mozda je i bolje tako. Ako nisu u stanju da izvedu nesto kako treba, onda bolje neka to i ne diraju. Inace dobijemo na kraju jeftinu reciklazu.
Bolje neka se autori koncentrisu na ono sto dobro znaju. Kao sto je Elderane primijetio, Burattini je najbolji kada ne oponasa Nolittu.

Burattini je najčešće loš sa Chicom i njegovim gegovima. Treba samo usporediti Chico specijale koje je pisao Nolitta i Burattinijeve.

Pa kao sto rekoh, posljednji dobar geg sa Chicom debitira iz "Krv Mohawka". Medutim unose oni nekada i manje gegove sa njim kao npr. u "Povratku Digging Billa" kada se on i Zagor vracaju u mocvaru, pa kada Chico pada u zivi pijesak.

Kao sto je King rekao, los je Bure kada kopira Nollitu. A eto i dokaza...
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 14/06/2015 : 23:49:59  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Donatellijev Chico je bio najbolji Chico. I steta je sto on i Ferri nisu nacrtali sve epizode. Medutim, Gamba mi je jedino bio dobar na "Chico kauboj".
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 14/06/2015 : 23:53:12  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by DODSFERD

Fanta Chico mu je najbolji rad na Chicu. Burattinijevi Detektivi, Pračovjeci, Arheolozi i Tajni Agenti se mogu sakriti u mišju rupu.

Pračovjek je jedan od slabijih ali ima ih prilično zabavnih. Prošlo je već dosta vremena kako sam ih čitao pa se ne mogu sjetiti o kojima se točno radi ali većina njih mi je bolja od Nolittinih Chico story i Chico indijanac.

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19671 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 14/06/2015 : 23:59:48  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

Donatellijev Chico je bio najbolji Chico. I steta je sto on i Ferri nisu nacrtali sve epizode. Medutim, Gamba mi je jedino bio dobar na "Chico kauboj".

Najbolji Chico je Rubinijev.

Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 15/06/2015 : 00:02:08  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Crtački ili onako... Chicovski?
Go to Top of Page

sergej773
Senior Member

Cuba
1922 Posts

Member since 03/06/2012

Posted - 15/06/2015 : 12:51:45  Show Profile Show Extended Profile  Send sergej773 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

quote:

quote:

Od post-Toninelli crtača meni je najbolji Andreuccijev Čiko, dok je od stare garde daleko najbolji bio Donatelli.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 15/06/2015 : 13:08:38  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Koliko god čudno zvučalo meni nije loš ni Chico od Segne, smiješno izgleda već na sami pogled pa tako ne mora ništa ni govoriti.

Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4511 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 15/06/2015 : 13:26:22  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
čikoti su neopravdano podcijenjeni. svi su izvrsni osim pračovjeka koji je ,moram priznati, loš.
što se tiče liste scenarista:
1. NOlita
2. buratini
3. tonineli
4. Capone

stavio bi na 5. mjesto sclavia zbog vuka samotnjaka, ali neću jer je on kriv za demone ludila koji me dovode do ludila.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 15/06/2015 : 15:32:10  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Zaboga, King...Ne napadam već diskutujem. Ne kažem da si grešio u ovom postu dole nego da si bio koncentrisan bukvalno samo na kritikovanje/hejtovanje da bih ja čitajući dobio kakvu-takvu šansu da preko konkretno tvog posta sudim o priči.

Diskusije radi, evo ti kontrica (trenutno ne znam da li je deminutiv na mestu...verovatno nije ali ko ga šiša). Meni Hellingen je živ realno nije baš najbolji Hellingen, ali mi je zato veoma dobra Zagorova priča. Realno, samo tri Hellingena (od šest) su mi dobri. Prva dva su baš baš naivni, a treći je negde između drugog i četvrtog.

Ne govorim kao bozelijevac ili nolitanac, već striktno i samo kao "zagorovac".

Ti si mi ipak čova vredan pažnje

quote:

Hellingen je živ!
...pitanje je u kojoj je mjeri Boselli napisao dobru priču o Hellingenu. Tu stoji ključ za odgovor, naime kao nasljednik „Demona ludila“ priča je i previše mlaka. Od emotivnih do spektakularnih scena, nema tu žara koji smo mogli da vidimo u prethodnom Hellingenu. Ukoliko epizodu posmatramo kao zasebnu, bez ikakvog poređenja sa prethodnom, onda je takođe teško svrstati ovu priču u gornji red avantura sa Hellingenom.

Kako mlaka? A Zagorov susret sa traperima-kentaurima? Ono: ubij prijatelja ili bivaj ubiven od strane istoga? Borba sa lutkarom na onoj kočiji te spasavanje dece iz reke? Atmosferski moćan (do sada meni najmoćniji) prvi susret Zagora i Hellingena licem u lice pod zidinama one tvrđave (Hellingen na zidini a Zagor dole ga posmatra s niska)? Njihalo strave sa Čikom? Oprečni indijanac protiv demona crvenih očiju? Mali niz karafeka u dvorcu? Obračun u svemirskom brodu? Tekeli-li na horizontu? Meni emocija beše pregršt. "Mlako" je stvarno u ovom slučaju baš subjektivna ocena i procena.

quote:
Ono što upada u oči je to da je priča slojevita, sastoji se iz tri dijela koji su, sa malo nadogradnje, sasvim normalno mogli funkcionisati kao zasebne epizode.

Ideja je bila da je sam Hellingen po sebi nedovoljan jer je već iskorišten. Zato je Boselli pokušao sa receptom stvaranja mini-sage koja je trebala lagano da kulminira prema kraju tj. Hellingen mora biti cilj do kojeg nije tako lako doći, već se mora preći celi niz uobičajenih nemesisa (Kralj Orlova i Lutkar)...uobičajenih za serijal, u smislu:oni koji inače sami po sebi dobrano oznoje glavnog junaka...da bi došao do daleko superiornijeg i gadnijeg Hellingena. Dakle: uobičajeni nemesisi (kao što si i sam rekao, svaka priča može ladno da funkcioniše kao zasebna celina) su stvoreni u svrhu veličanja onog the one and only.

quote:
Prvi čin: Povratak Kralja orlova
...Iako smo sigurni da je on mrtav, stari lešinar opet hoda i diše i ne samo to, izgleda da je pametniji nego što je ikada prije bio. U stanju je da stvara bića koja su pola ljudi pola životinje. Kasnije saznajemo da mu je Hellingen podario veliku inteligneciju, dok ga je Wendigo vratio iz mrtvih. U suštini priča može sasvim komotno i zasebno da postoji, samo da je kojim slučajem umjesto Stevensa neki drugi lik, recimo neki ludi naučnik ili slično. Na taj način bilo bi moguće izostaviti Hellingena i Wendiga, kao i onih nekoliko sitinica koje povezuju ovaj dio sa kompletnom epizodom. U tom slučaju bi morao i E.A.Poe da izostane, on ima svoj tok radnje i posvećen mu je početak i kraj prvog dijela.

Znači, sama priča je po tebi (i meni) samodovoljna, samo što umesto Hellingena treba staviti nekog drugog naučnika, u suštini sve ostaviti kako jeste samo oko KO staviti druge iste likove koji inače ovde funkcionišu, samo što smeta što je baš Hellingen posredi i baš Wendigo iza cele priče?

U tome je problem. Što sama pojava reči "Hellingen" automatski tera fanove da sve gledaju kroz prizmu "šta je to sveto ovde narušeno" što opet automatski spušta ocenu na npr.6,0 dok će gluplja priča dobiti ocenu 8,0 samo zato što nije ama baš ništa obećavala.

A, onako cinično rečeno, šta je to "sveto slovo" u Hellingenu? Matori ludi (šablon izlizan do jaja) naučnik koji je zbog toga što je na neki način u 19.veku instalirao radio prijemnik jednostavno kao da je u pitanju nešto iz paketa "Lego", o audio-video transmisiji da ne govorimo, te istim načinom pokrenuo smešnu desetometarsku konzervu sa nogama i rukama koja onako mesečarski razori selo samo prošavši kroz njega? Ili što je opet ceo vek pre toga bio toliko lucidan da je odradio podmornicu pokretavši je na boga pitaj koji pogon? Ili daljinski navođenih raketa? Ili je možda harizma i koje zlobno ha-ha-ha-ha odradilo veliki deo posla? Realno govoreći, od svih Zg istorijskih besmislica, Hellingen je besmislica broj 1. Kada su izlazile priče broj 1,2 i 3, posredi je bilo samo loženje rajom visokotehnološkim zajebancijama, a ne neki način je Hellingen između pojava izrastao u legendu. Tek smo sa Akkronianima dobili jedno objektivno "ono-nešto". A sa Sclavijem sve. A to su, ipak, samo dve od pet priča, a Akkronijani su malo shebani na kraju, a DL ostaje opet najdiskutabilnija epizoda ikad, jer su nam struje tu bukvalno podeljene.

Uglavnom, problem ove rasprave je to što ljudi očekuju i previše. A da im se sada ponudi bilo koja od prve tri (dakle, isključimo li zaslepljujući faktor nostalgije i "sve je Nolittino sveto") SBE bi primila vodopade naših drskih ispljuvaka. Činjenica.

Da skratim (jedva), problem prvog dela priče je samo što je Hellingen u njoj?

quote:
Drugi čin: Lutkar
Drugi dio zauzima priča o Lutkaru, čovjeku koji izrađuje lutke koje su opsjednute demonima. U centru pažnje su stanovnici jednog naselja iz podnožja brda Naatani, prije svega djeca, nekoliko pravih pravcatih Titovih pionira na kakave smo često nailazili u našim pričama nakon Drugog svjetskog rata. I ovdje isto, kao i u prvom dijelu, samo da su izostavljene poveznice sa Hellingenom, priča je mogla egzistirati samostalno. Ovaj dio mi je interesantniji od prvog, ima djelimično dobru atmosferu i horror ugođaj.

sve se slažem...a boldano sam već objasnio. Poveznica je ta što ovo poglavlje još više začinjuje.

quote:
Treći čin: Terminator is back!
Hellingen je postao Terminator, barem fizički gledano nije pogrešno ukoliko se povuče paralela između ova dva lika. Wendigo pokušava da sakupi Hellingenove atome širom svemira, za to mu je potrebno vrijeme, iz tog razloga Hellingen je morao da napravi sebi privremeno tijelo od metala.

Filozofski gledano, Hellingen JESTE terminator serijala
Što se tiče metalnog tela, to meni dođe kao slatka zamena zasenjivanja tela u svrhu mistificiranja glavnog nemesisa. Ovako ga vidimo od glave do pete, ali ne vidimo ko je.

quote:
U ovom dijelu imamo napokon očekivani susret dva arhineprijatelja, kao i veliki nastup agenta Ravena. Velika kritika ide na račun Ravenove karakterizacije, Boselli je od poznatog pjesnika napravio staromodnu verziju Jamesa Bonda, u suštini Poeove fizičke sposobnosti tako reći ništa ne zaostaju za Zagorovim. Shvatam autorovo oduševljenje ovim pjesnikom, ali zaista nije bilo potrebno da se ide u krajnost i da se stvara od njega superagent. Mogao je proći kao veliki mozak operacije, čovjek sa naročitim intelektualnim sposobnostima, u tom slučaju mislim da bi Poe mnogo bolje funkcionisao u ovoj priči.

Nije otišao toliko daleko. Poe je specijalan zbog svog uma. A fizički nije ni po čemu ravan Zagoru. Zna par poteza za razoružavanje koje je kao agent morao da nauči, ali većinom je akcenat pao na njegov um i intelekt. On nije išao u direktni susret sa npr.demonima crvenih očiju nego je koristio mozak i izbegavao kamere. Kad je izbegavao ona koplja iz zidova, nisu posredi bili toliko refleksi koliko onaj njegov gavran.

quote:
Takođe su nervirali patetični dijalozi između njega i Zagora, ne sjećam se da sam ikad prije u nekom Zagorovom stripu pročitao više razmijenjenih komplimenata. Boselli je u ovom slučaju izabrao pogrešan način da nam pokaže koliko je Poe veličanstven. Kod mene je izazvao kontraefekat.

Razmenjivanje komplimenata između dva čoveka od akcije je znak međusobnog respekta, a u tadašnje vreme i znak uljudnosti, kulture, "školovanosti". Meni je sjajno to što je Zagor bio u stanju da govori na nivou jednog pisca iz urbanih američkih zona.

quote:
Osim agenta Ravena, zaista je malo toga inovativnog u ovoj epizodi. Poprilično plitki dijalozi, nespektakularna radnja. Kraj je ostao otvoren...

Teško je posle oniričnog Demona Ludila biti na bilo koji način inovativan jbg. Ako je merim sa Demonom, "Senke nad Darkwoodom" je smeće. Ali ako merim sa serijalom uopšte, više nego dobra. Mislim, pročitao sam je previše puta da bih je uopšte smatrao kao lošu ili osrednju. Dijalozi sigurno nisu nolittanski poetični, sclavijanski mračni ili duboki ali su veoma funkcionalni i oslobođeni praznog hoda. O spektakularnosti sam se već izjasnio gore (baš baš visoko gore)

quote:
Hellingen je postao Wendigov sluga i čak postoji šansa da se pretvori u demona velikih moći poput gospodara zla.

Jedini korak prema napred koji se može učiniti sa Hellingenom posle DL-a koji je ustvari jedini pravi problem ove epizode. Stalno je u paraleli sa njom. Od Hellingena-tvorca svog sveta i proklete duše, svojevrsnog metafore sveg zla na svetu, moglo se samo zasita poslati samo u pravi pakao na pravo kovanje u biće zla. Jedino moguće i prihvatljivo. Jer, povratak na običnog zlog naučnika je preveliki korak u nazad, doslovno situacija jedne noge u grobu a druge na kori od banane. Povratak proklete duše bi bilo loše kopiranje (kao što će, dajem desnu ruku za to, sledeća Burattinijeva priča to da bude). Oba slučaja bi bila razočarenje. A fanovi su za Hellingenom vrištali i plakali u pismima, pogotovo ona italijanska većina koja je tražila od autora da speru ljagu sa Hellija iz DL (verovali ili ne, ta je grupa tamo najglasnija)i vrate ga među tastature, džojstike i alien-blastere. Boselli stvarno nije imao izbora.

quote:
U dva navrata imali smo priliku da vidimo željezno čudovišta na ekranima u stripu, vizuelno dosta slično legendarnom Titanu. Navodno je to čudovište razorilo između ostalih i Washington. Ključ uspijeha ove epizode je eventualno upravo bio u novom Titanu, mnogo bi bolje bilo da smo imali priliku da vidimo kako džinovski robot razora glavne gradove, umjesto što smo pratili Zagorove događaje na osamljenoj planini Naatani. Siguran sam da bi sa Titanom priča bila dosta uzbudljivija, ali Boselli se nije usudio da nam direktno pokaže tu avanturu. Protraćen potencijal, ovako najzanimljiviji dio epizode ostaje Zagorovo i Hellingenovo nadigravanje u dvorcu.

Ovo je već mišljenje koje respektujem ali se ne slažem. Razaranje grada džinovskim robotima bi bilo pod pečatom "već viđeno" i scena bi možda bila spektakularna pet do max deset(već previše) tabli. Kasnije bi davila, a s druge strane ozbiljno poremetila ostatak radnje i dinamiku stripa. Ovako, kad je samo napomenuto, smo svesni da se gadna havarija odvija u pozadini i svesni smo njene pretnje. Dok se bataljoni vojske bore sa robotima, A-team ide u žižu problema i pokušava da spase stvar. Sasvim fino. Moglo je slobodno da se tu i tamo ubaci po jedna tabla dešavanja u tim gradovima, kao svojevrsni flešbek da bi se dobilo na epičnosti ali ni ovako mi nije loše.

quote:
Postoji trač iz Italije koji kaže da je ova priča izazvala cijelu lavinu negativnih reakcija i da su SBE čelnici stopirali Bosellijevu namjeru da napravi jos jedan nastavak sa Hellingenom. Pa, to nimalo ne iznenađuje.

Dobro, ovo sam bio preneo par strana pre, nema smisla da replikujem

quote:
S današnje tačke gledišta možda bi bilo bolje da ova epizoda nikad nije bila ni objavljena

Ja kažem da je bolje Boselli nastavio Demona Ludila, nego Burattini koji će verovatno da usere i nastavak Terora šeste planete, a kamoli Demona Ludila. Ali, razilazimo se u samoj proceni epizode, pa neću da budem bezobrazno uporan i kažem ti da je ova izjava previše teška.
A izostavljamo činjenicu da Boselli nije kriv što se našao hronološki posle Sclavija koji je u svetu stripa inače nenadjebiv, nenastavljiv, nekopirljiv, nedodirljiv, jedino sam sebi ravan ćaća nad ćaćama svih ćaćinih ćaća. Ko je ikada igde uspeo da ide u korak sa Sclavijem? Niti će.
Čemu onda osuđivati bilo kog nesretnika koji se našao posle njega? Zbog čega davati 5 nekome zato što je Sclavi oduvek bio apsolutna desetka? Njegovo slovo je ustvari van svake rang-liste i ne smemo da vređamo ostale autore zato što pored njega ispadnu loši iako su objektivno izvrsni.

quote:
ali dobro sad, šta je tu je. I pored svih nedostataka, još uvijek sam mišljenja da Burattini s novom pričom ne treba da ignoriše ovu epizodu, bez obzira koliko je loša ispala.

Van ovoga "loša", slažem se sa tobom
Burattini bi bio kralj svih drznika kada bi bacio ignore na Bosellijev uradak.

No offence, brate. Diskutujmo. Ali nemoj mi quotati quotove živ bio Ljudi će poludeti

Ustvari, ko ih šiša. Kvotaj brateee

edit: u jbt koliko je ovo bolesno dugo

DNEVNIK CITANJA:
Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”

Edited by - PijaniPatak on 15/06/2015 15:34:25
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/06/2015 : 16:03:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Willer

quote:
Originally posted by PijaniPatak

-Samim tim, konstantnim kopiranjem Nolitte i odrzavanja statusa quo serijala Burattini je umesto onoga koji odrzava "jedino sveto" kod Zagora ustvari zestoka uvreda Nolittinom stvaralavstvu sto je uzrokovano veoma glupom interpretacijom onoga-necega tog doba.

-Ponudivsi nesto drugacije od nolittanskog ti ustvari ne unistavas "jedino sveto" vec ga negujes. Price koje su danas kultne ostaju neunistivi tamo gde jesu. A scenarista moze da uspe u necemu samo ako SVOJOJ masti da oduska, osim sto se ogranicava tudjom. Ali ne, ljudi danas misle da, ako Zagoru das da pojebe nesto, da ce to rasturiti svu romantiku Zagor/Frida ljubakanja u Zimskoj Zmiji. Boselli je jedini koji je to znao. Steta sto su italijanski tradicionalisti uskopogledni sebicni idioti.

Nemam komentar na ovo, samo izdvajam da pročita i onaj kome je eventualno promaklo.

EDIT: Nisam mislio ništa sugerirati, ali ipak dodajem da su ovo stvarno zlatne riječi!

Ne baš zlatne riječi (ipak fali mrvica takta), ali suština je rečena.
Boselli je Nolitta, to je uopće pogrešna percepcija da je Burattini sličan Nolitti. On kopira gotove obrasce, "zatekao je gotove forme duha", da tako kažem, koje je postavio Nolitta i mehanički ih prenosi - a to je najniži oblik epigonstva. Naprotiv, Boselli se hvata u koštac sa tim formama i tako (se) obrazuje, to znači daje nešto... ako ne novo, ipak su njegove priče upečatljivije.
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 15/06/2015 : 16:21:01  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
Koji crni takt bre u par slobodnih minuta unutar totalne vremenske fratutme? :)

DNEVNIK CITANJA:
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22313 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 15/06/2015 : 16:27:09  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zaboga, King...Ne napadam već diskutujem.

hehe...no sikiriki, nisam bas toliki emotivac da svaku diskusiju dozivljavam kao napad. ;)

Pa, u sustini mogao bih sada da kvotam i opet iznova iznosim svoje misljenje, ali mislim da to bas ne vrijedi, vrtili bi se u krug. Ti si ovaj strip ocigledno totalno drugacije dozivio nego ja. Postujem, shvatam i cijenim sto si se barem potrudio da objasnis zasto ti je ta epizoda dobra.

Nego, hajde barem razmisli jos jednom o novom Titanu. Imali smo najveci spektakl u Zagorovoj istoriji, tj. razaranje Washingtona, a mi nismo bili prisutni.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13122 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 15/06/2015 : 16:31:39  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Koji crni takt bre u par slobodnih minuta unutar totalne vremenske fratutme? :)

pa o tome se radi
takt znači: uzdići se iznad partikularnosti, npr. egoističnog neimanja vremena i dati si svo vrijeme svijeta, jer cjelina (Zagorova publika) ima na raspolaganju baš svo vrijeme svijeta;)))
Go to Top of Page

PijaniPatak
stripovi.com suradnik

Germany
10035 Posts

Member since 20/02/2010

Posted - 15/06/2015 : 16:45:23  Show Profile Show Extended Profile  Send PijaniPatak a Private Message  Reply with Quote
@King
Verujem da sam ja to onako apstraktno bolje odradio sebi u glavi nego sto bi to konkretno iko :) Hsllingenove rakete iz nultog casa su mi bile daleko interesantnije ;)
P.s.nema te na viberu, nesreco jedna!

@stinky
Blago njima. Nemaju ni ispita niti moraju za par sati predati prevod dvadesetostranog finansijskog nalaza sudskog vestaka i 435 stranica stripa ( to ne danas ali ove radne sedmice da) i jos zeni odrzati osmeh na licu :D

I need some alcohol

DNEVNIK CITANJA:

Edited by - PijaniPatak on 15/06/2015 16:46:40
Go to Top of Page
Page: of 30 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.34 seconds. Snitz Forums 2000