Author |
Topic |
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
Member since 12/10/2004 |
Posted - 28/12/2012 : 10:39:09
|
fala Bane. Manga studio probao, mislim super mi je bio neko vrijeme, ali crtež mi na kraju izgleda umjetan, presavršene linije ispadaju:) i još nešto, u PS-u mi linija klizi, totalno je isto kao na papiru, a u mangi mi tanke (s laganim naslonom olovke na monitor) linije uopce ne registrira, sad jel do nekog buga, nemam pojma... Inače Manga ima i korekciju linije koja na kraju ako je koristiš izmjeni početni crtež, a da ni ne primjetiš u toku crtanja, sad kako ko voli:) |
https://www.instagram.com/ricomambo_tees/ https://www.facebook.com/brankoricovdesign |
|
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Member since 06/10/2007 |
Posted - 28/12/2012 : 13:23:08
|
Za nas matore kojima ruka drhti na svaku suknjicu, korekcija linije u Manga studiju je bogomdana.
Kod podesavanja debljine pera mozes da odredis debljinu i duzinu ulaza u liniju i izlaza iz linije. Vrednost 0 na oba kraja ce ti dati ''zzicu'' ako te nervira Diznijevska ispeglana linija. Ovde imas izrez iz Darkovog Alama koji je komplet uradjen u MangaS. Kao sto vidis, NE MORA da izgleda vestacki...
|
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 10/01/2014 : 19:26:00
|
Bane "cat claw" Kerac je na ovom (ili na TIPS & TRICS) topicu govorio o pripremi digitalnog crteza za stampu i naveo da je za priprema crteza za web je "nesto drugo"
Dakle, moj problem: kada kolorisem nesto (ama bilo sta) postavljanje na mrezu rezultira menjanjem i pojacavanjem nijansi boja (npr. prenaglasi se zuta pa sivo postane zeleno itd.). Ja to resim odokativno, od crteza do crteza, ali ako neko zna tacne finalne modifikacije (pojacavanje i smanjivanje) nijansi (cyan, blue, red itd.) bio bih mu veoma zahvalan da mi kaze.
da, zaboravih, radim u CS 5 |
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
Edited by - PijaniPatak on 07/03/2014 19:15:04 |
|
|
senokute
Senior Member
Germany
1367 Posts
Member since 08/01/2011 |
Posted - 07/03/2014 : 20:51:26
|
quote: Originally posted by PijaniPatak
Bane "cat claw" Kerac je na ovom (ili na TIPS & TRICS) topicu govorio o pripremi digitalnog crteza za stampu i naveo da je za priprema crteza za web je "nesto drugo"
Dakle, moj problem: kada kolorisem nesto (ama bilo sta) postavljanje na mrezu rezultira menjanjem i pojacavanjem nijansi boja (npr. prenaglasi se zuta pa sivo postane zeleno itd.). Ja to resim odokativno, od crteza do crteza, ali ako neko zna tacne finalne modifikacije (pojacavanje i smanjivanje) nijansi (cyan, blue, red itd.) bio bih mu veoma zahvalan da mi kaze.
da, zaboravih, radim u CS 5
probaj prebaci farbe u RGB Modus, pa onda izvadi jpg |
|
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 27/05/2015 : 15:59:45
|
Koje je, dakle, neko elasticno, meko pero s kojim bi se dalo crtati skoro kao s kistom? Koliko sam iz prethodnih postova shvatio, dobri izbori bi bili: Brause 515, 361 i 46, ali volio bih da mi jos jednom netko potvrdi. Da sam u Zg, bio bih spremniji na eksperimentiranje, ali trenutno sam na selu i morat cu narucivati postom pa bih htio znati da znam sto narucujem. Hvala unaprijed!
|
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 27/05/2015 : 21:58:32
|
Eto, ta koja si nabrojao. Samo pazi, Brause 515 ti je pero sitne građe, valjkastog tijela, koje ide u posebno držalo, a ne ono standardno. Ako nemaš to, posebno usko držalo za tzv. mapping pera, okani ga se! Brause 361 ti je standardno, vrlo elastično pero, za obično držalo (pero krupnije građe u modroj boji),koje daje dobre rezultate, dok je Brause 46 (model Cito-fein), obično u zlatnoj izvedbi, izvedeno sa malom stopicom na vrhu, kao kod naliv-pera. Dobro je za početnike u korištenju pera, jer ne zapinje za papir, a daje prilično finu liniju, također ide u standardno (ono obično, školsko) držalo. Moja preporuka su ti ova dva posljednja, ovisno o tvojem iskustvu sa radom perom, dakle, brause 361 i brause 46. Među mnoštvom pera koja imam, imam i sva tri nabrojana, sa svima imam dobra iskustva, tako da ti je to preporuka iz prve ruke. |
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
|
dupli
Senior Member
Croatia
1034 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 28/05/2015 : 08:00:16
|
Kad bih crtao perima, koristio bih ono Brause 515. Samo pero je fizicki tanko i ne "pokrije" pola crteza u olovci pa se manje crta "napamet". Istina je da ti treba posebno drzalo kojeg nema za kupiti ali ja sam svojevremeno smislio bolju zamjenu. Uzeo sam jedan jeftini kist dimenzije 0, vjerojatno moze i 1 zavisno od proizvodjaca i pero nabio na kist. Dlacice kista sam skratio tako da dolaze do rupe na peru. S tim se dodatno poveca kapacitet pera jer sad i kist drzi dio tusa pa se perom moze i cetiri puta duze crtati prije nego se treba ponovo umociti u tus.
|
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Posted - 28/05/2015 : 09:42:59
|
OK, nabavit cu onda sva 3 pa cu vidjeti koje mi najbolje odgovara i za sto.
Dupli, a sa cim ti crtas, ako ti nije bed otkrivati? Jel to, u "Zlatu" recimo, rapidograf? |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1034 Posts
Posted - 28/05/2015 : 10:31:27
|
quote: Originally posted by culture vulture
OK, nabavit cu onda sva 3 pa cu vidjeti koje mi najbolje odgovara i za sto.
Dupli, a sa cim ti crtas, ako ti nije bed otkrivati? Jel to, u "Zlatu" recimo, rapidograf?
Nije. Naliv pero je. Naliv pero ima dosta prednosti. Ne treba svaku malo umakat u tus, tinta se brzo susi pa ne treba pazit da ne zaseres kad predjes preko neosusenog tusa, mozes koristit shit papir. Sve to naravno imas i kod raznoraznih flomastera i markera ali kod naliv pera ne treba toliko pritiskati kao kod ovih drugih pa "lako" crtas. Osjecaj je prakticki kao kod ovih pera za tus. Dvije su mane naliv pera. Tesko je naci soft nib (samo oni daju varijaciju u debljini linije) i tinta za naliv pera je topiva u vodi. Prije su se proizvodili iskljucivo soft nibovi ali kad je rulja pocela koristiti indigo za kopiranje dokumenata trebalo je jako pritiskati pa su sva naliv pera postala kruta sto je ostalo do danas. Tinta za naliv pera mora biti topiva u vodi, prakticki boja, jer bi pigmentirana tinta ili tus koji sadrzi selak zacepili kanale u dovodu tinte i pero vise ne bi pisalo. Ovo sa soft nibom je danas lako rjesivo jer imas jednog lika u americi koji radi jeftina celicna soft naliv pera. Proguglaj firmu Noodler i modele Ahab, Konrad,Creaper. Cijena je od 14 do 40 dolara i pera su totalno prilagodljiva. Trivijalno ih je rastaviti i prilagoditi. Ja sam svoj Ahab doma izbrusio, i prilagodio da mi skroz odgovara. Zadnji nastavak Zlata je crtan tim perom. Ono prije, kao i cijela Vojna, je crtano s Lamy Safari. To pero se moze nabaviti kod nas u svakom Mileru i najbolje je za crtanje. Obicno su pera debljine M ali ako se potrudis naci ces i tanja F, ali i deblja B. Slovo pise na vrhu samog pera. Zajebi Parkere, Pelikane i ostalo. Sto se tice tinte, onaj Noodler sto sam gore spomenuo proizvodi i tintu za naliv pera koja nije topiva u vodi. Dosta crtaca je koristi i hvali. Nisam probao. Kod nas je nabavljiva tinta Parker i Pelikan. Pelikan ima dosta tamniju crnu pa je zgodniji za stripove. Obe tinte su topive u vodi. To moze izgledati kao problem ali ima i neke neuobicajne prednosti. U zadnjem nastavku Zlata sam skuzio da sive tonove mogu dodati tako da samo s vlaznim kistom predjem preko tinte. Eto. Ako te jos sta zanima pitaj.
|
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Posted - 28/05/2015 : 12:02:22
|
Hvala ti na tako iscrpnom odgovoru! Super je citati na kakve sve nacine crtaci dolaze do necega sa cime su zadovoljni. Ja na nalivpera, medjutim, za sad necu prelaziti, iz dva razloga. Prvi je da ja jednostavno nisam dovoljno dobar kao linijski crtac. Imam premalo crtacke prakse da bih mogao sa samo par linija izvuci neki super crtez. To mogu rutineri, ne pocetnici poput mene. Ja se jos moram oslanjati na razne stake/pomocne kotacice, od kojih trenutno najvise koristim akvarel. A za to mi je, jasna stvar, nuzan tus koji se ne topi u vodi. A narucivati netopivu tintu od neke firme iz Amerike, cekati nekoliko tjedana da stigne itbl. mi se jednostavno ne da. Jednostavnije mi je onda naci elasticno pero i uzeti bilo koji tus. Ako ikad dodjem do razine da se ne trebam skrivati iza boje nego mogu napraviti crno-bijeli strip (a da bude na razini kakva se meni svidja), tad cu svakako razmisliti o nalivperima. Drugi razlog je sto mi se svidja da tus mogu lavirati. Onda mogu imati linije u nekoliko nijansi iste boje i jos i niz premaza kistom u istoj boji, a sve iz jedne bocice tusa. |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 28/05/2015 : 13:40:36
|
A, hvala Bogu, pera i tuš služe za crtanje, a nalivpera i tinta za pisanje! Što ne znači da dupli ne postiže s njima dobre rezultate... |
|
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
Member since 15/07/2013 |
Posted - 18/06/2015 : 00:33:49
|
Ja sam ispalo kada sam dokučio da nema u cijelom Splitu nigdje pelikanovog tuša, mislim da sam obišao sve i na kraju dobio fine upute za Zagreb |
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1034 Posts
Posted - 18/06/2015 : 00:42:50
|
quote: Originally posted by Tintilinic
Ja sam ispalo kada sam dokučio da nema u cijelom Splitu nigdje pelikanovog tuša, mislim da sam obišao sve i na kraju dobio fine upute za Zagreb
Svašta nešto Pelikanovo, uključujući i tuš, ima u svim zagrebačkim Milerima. Kladim se da onda ima i u splitskom Mileru u City Centru One. |
|
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
Posted - 18/06/2015 : 01:22:05
|
quote: Originally posted by dupli
quote: Originally posted by Tintilinic
Ja sam ispalo kada sam dokučio da nema u cijelom Splitu nigdje pelikanovog tuša, mislim da sam obišao sve i na kraju dobio fine upute za Zagreb
Svašta nešto Pelikanovo, uključujući i tuš, ima u svim zagrebačkim Milerima. Kladim se da onda ima i u splitskom Mileru u City Centru One.
Jedino što sam našao od pelikana su bile patrone ako se dobro sjećam, ali to mi nije od koristi za sada i kasnije sam pitao prodavača ima li išta u gradu od pelikanovog tuša, on kaže samo zg. Ništa onda, probat ću bacit pogled u zagrebu idući tjedan onda ili sutra u city u splitu. |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 18/06/2015 : 13:34:17
|
A, gdje si ti, sinko, ova dva mjeseca!? Ja sam se već zabrinuo, počeo te tražiti po osmrtnicama u "Slobodnoj Dalmaciji"! Ili si popustio u školi, pa ti zabranilo pristup internetu do zadnjeg dana škole!? Svakako, ja Pelikanov tuš nabavljam izravno iz Njemačke, tako da ne lutam po art-shopovima. Nekad ima, nekad nema... Što je sigurno, sigurno je! |
|
|
Tintilinic
Senior Member
2955 Posts
Posted - 18/06/2015 : 14:02:30
|
quote: Originally posted by mogorovic
A, gdje si ti, sinko, ova dva mjeseca!? Ja sam se već zabrinuo, počeo te tražiti po osmrtnicama u "Slobodnoj Dalmaciji"! Ili si popustio u školi, pa ti zabranilo pristup internetu do zadnjeg dana škole!? Svakako, ja Pelikanov tuš nabavljam izravno iz Njemačke, tako da ne lutam po art-shopovima. Nekad ima, nekad nema... Što je sigurno, sigurno je!
Tu sam, tu sam stalno samo nisam od volje da dolazim na forum, a u školi nema problema, zapravo bolje mi ide ako ne diram knjigu nego da se umaram bezveze
|
|
|
Rico
Advanced Member
Croatia
3955 Posts
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Posted - 18/06/2015 : 21:59:00
|
U biti je tako, kako Rico kaže. U samom tisku sve na kraju bude idealno crno. Jedino, kao osobna zadovoljština autora, da uživa u jasnoći kontrasta svojega originala, želi se imati što kvalitetniji tuš. I Pelikanov tuš, ako se dugo ne koristi, sedimentira se, te postaje u gornjoj zoni bočice vodan i siv, treba ga miješati, okretati naopako i lagano protresati, i što ti ja znam, da dođe u ujednačeno stanje gustoće, ili ga držati po noći otvorenim, da voda isparava, a supstanca time postaje gušća... Svakako je bolji od mnogih, ali rezultati se postižu i sa onim školskim, Koh-i-noor. |
|
|
senokute
Senior Member
Germany
1367 Posts
Member since 08/01/2011 |
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
|
cat claw
Advanced Member
5843 Posts
Posted - 04/12/2015 : 17:28:18
|
sada ni Dodaj.rs ne radi... ? Ima li neki dobar host za slike koji nece srati poput flickra, tinypicka i itd...
|
Edited by - cat claw on 04/12/2015 17:33:44 |
|
|
Topic |
|