Author |
Topic |
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Member since 09/11/2010 |
Posted - 18/06/2015 : 18:05:04
|
quote: Originally posted by adriano
to da je kronološki prije demona ludila je dobra vijest. Helingen će tako zadržati dio originalnosti i nedodirljivosti.
Ako je ovo istina onda to znaci da cemo ipak vidjeti rasplet s Wendigom. Za mene je to sasvim prihvatljivo. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Member since 10/11/2007 |
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Posted - 18/06/2015 : 18:12:53
|
quote: Originally posted by igor 12
quote: Originally posted by King Warrior
Ma nije nikakav prequel. Burattini ce najvjeroavtnije ignorisati Bosellijevog Hellingena i to je to. Sclavijeva prica je ionako svijet za sebe, epizoda koja je odigrana u paralelnom univerzumu.
to je to,demoni su priča za sebe,odigrana u drugoj dimenziji,paralelnom svemiru u kojem je naš zagor i slab i lud i ubojica i samoubojica,on je univerzalno tijesto koje je sclavi tako dobro umijesio i napravio takvu poslasticu da ne gubi na svježini i kvaliteti ni 30 godina nakon izlaženja.
i neki kukaju kako je sclavi uništio i zagora i hellingena,kako nakon demona nije trebalo vraćati hellingena ali to jednostavno ne stoji,istina je toliko jednostavna i prosta da bode u oči,ali neki ne vide.čitati pažljivo:promatrati i premišljati o demonima kao o zasebnoj jedinki,živom organizmu.ono što se dogodilo u demonima,dogodilo se u bivšoj jugi tri-četiri godine poslije.rat,nasilje,paleži,pleme protiv plemena,ubojstva isamoubojstva,dojučerašnji frendovi udarlili jedan na drugog(čiko puca u zagora),osvještenje i katarza demoni mogu gledati i kao sumrak djetinjstva kakav smo živjeli do tada,bezbrižan i sretan,zagor heroj,nepobjediv i neuništiv,a onda je došao zločesti sclavi i "uništio" zagora,uništio i pljunuo na naše djetinjstvo,bacio je našeg heroja u blato. ma nije ga uništio,samo nam je pokazao šta će se dogoditi,veličanstveni prorok sclavi(ne kao njegov paranormus,prevarant i šarlantan). mislim da će prijeratne generacije čitatelja zagora skužiti o čemu govorim, i zato demoni možda neće biti jasni poslijeratnoj generaciji čitatelja,čitatelja koji su upoznali zagora kroz nestalog istraživača i cibolu. ali ni sa druge strane,nije ni toliko jednostavna da bi se svela na:peto pojavljivanje hellingena.nije to tek puko pojavljivanje starog hellingena,to je nagovještaj smrti
demoni su jedinka,živa tvar,oko koje se i danas vode prijepori,dvoboji,nadmudrivanja
Odlican post i zanimljiva paralela s ratom i radnji u demonima, odlicno si to skuzio i napisao. Ja sam poceo citati zagora od lova na vuka epizode, demone nisam procitao ( cekam slag na tort, s vremena na vrijeme ga prolistam i bez citanja sam vidio da je ono gotovo sigurno najbolja zagorova prica ) Kako komentiras sesto pojavljivanje hellingena? |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Posted - 18/06/2015 : 18:15:59
|
quote: Originally posted by Tonka24
Ako je ovo istina
Nije!
Dobro, ali svejedno negdje ce se morati nastaviti taj crni wendigo...ne moze ga se ignorirati samo tako. Bas me zanima hoce li sedmi puta hellingen biti dokrajcen. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 18/06/2015 : 18:20:16
|
Ne znam da li ce Wendigo ikada vise dobiti ulogu u Zagorovm serijalu, za E.A.Poea znamo sigurno da hoce. Kako god okrenes to ignorisanje Bosellijevog Hellingena je teska glupost, bez obzira kakva je prica bila. Ja se jos uvijek nadam da ce Burattini na neki nacin ipak ispostovati Bosellijevu pricu, pa makar i u jednom flesbeku na jednoj jedinoj vinjeti. Cisto reda radi. |
|
|
Tonka24
Advanced Member
14713 Posts
Posted - 18/06/2015 : 18:31:12
|
Znaci ispada da je Moreno nesto najgore sto se moglo desiti zagoru. S druge strane znaci ostaje samo nada u neki klik u bosellijevoj glavi da uzme stavri u svoje ruke i nastavi wendiga i hellingena. Jedno je sigurno, kad tad ce ljudima dosaditi zagor iz vremena sedamdesetih i osamdesetih godina. Morat ce nesto smisliti novo inace crno se pise... Burattini je mogao slobodno nastaviti pricu iz prvog hellingena ignorirajuci sve do sada... kakva spodoba od lika...ne mogu svariti to nikako i gotovo. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4601 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 18/06/2015 : 19:07:06
|
tonka,za šesticu..bah,ne znam.
imao sam velika očekivanja kao i ostali,nakon prvog čitanja čak pomalo i razočaran.očekivao sam akronijane,neku veliku borbu protiv njih, dobio sam uskrsnulog bena stevensa koji je u međuvremenu čak i kirurgiju položio sa odličnim,dobio sam kentaure trapere i leteće indijance. to mi se nije svidjelo u toj šestici,jer mi jednostavno stevens nije sjeo ni u ranijim pričama,
čak mi je i lik wendiga potpuno promašen u toj priči,u indijanskoj mitoligiji on ima potpuno drugo značenje nego u ovoj priči.
i nije mi jasno pojavljivanje puppet mastera,tj.njegove uloge u toj cijeloj zavrzlami pa si postavljam pitanje da li je uopće i trebao u toj priči,kao i onaj oprečni indijanac i žena mu. ali mi je zato odlično pojavljivanje EAP-a,spominjanje baze drugdje daje čitatelju nagovještaj u kojem će se smjeru zagor dalje razvijati. sviđa mi se ona scena kad hellingen,tj.njegov dobar dio duše dolazi u močvaru upozoriti zagora na opasnosti koje slijede i kraj mi je dobar. uostalom ovo sam napisao u recenziji: 100%
10, 10, 10, 10
nakon Sclavijevog remek-djela u Demonima ludila doista se Hellingen nije trebao vraćati.to ide na dušu onima koji su odobrili taj povratak.
ipak se Boselli hrabro uhvatio u koštac sa povratkom Hellingena ali nije pobijedio Sclavia,nije ga nadmašio.mislim da nitko ni neće.
priča je doista natrpana raznoraznim likovima,i ljudskim i demonskim,što dodatno zbunjuje čitaoca,baca ga u neku vrstu konfuznosti mozga,nepovezanosti likova,toliko su priču raširili,što bi se reklo na sto strana(od Stevensa do Puppet mastera)ali oni ipak svi vode do jednoga:genija zla Hellingena,koji ima tolika muda da ide zajebat i samog Wendiga,boga zla.
ipak su mi najdraže riječi onog indijanskog komada Lyje koje totalno opisuju ovu epizodu:
zapleo se u mrežu priče..i nadala sam se da umjetnici imaju taj dar.u svim umjetnicima se skriva taj dar.jer oni imaju moć da te zarobe...
dao sam tada sve desetke,nakon drugog čitanja,ali mislim da sam pogriješio. danas bi ocjena bila kudikamo manja,oko 60-70%
|
Vamos a la playa tralalalala |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
Posted - 18/06/2015 : 19:16:01
|
Može se ta ocjena lako promijeniti, možda ja to napravim jednoga dana kada opet pročitam Demone i ako dobijem dojam da je 6. Hellingen nepotreban. |
Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4601 Posts
Posted - 18/06/2015 : 19:26:53
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Može se ta ocjena lako promijeniti, možda ja to napravim jednoga dana kada opet pročitam Demone i ako dobijem dojam da je 6. Hellingen nepotreban.
šestica je bila potrebna,ali ne takva.
boselli je trebao nastaviti tamo gdje je nolitta stao,trebao je uvesti u priču akronijane. nakon četvorke,kada je hellingen ušao u onu komoru,moglo se jednostavno uraditi da bude teleportiran na planet akron,sjedne za stol sa akronijancima i skuju jedan pošten plan o invaziji na ameriku.
primjetio sam u raznim komentarima na recenzije da tu šesticu smatraju kao nastavak petice,što je po meni potpuno pogrešno |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Member since 30/10/2008 |
Posted - 18/06/2015 : 23:12:58
|
Svaciji ukus postujem. Ali nikad necu shvatiti tvrdnje kako je Demonima trebao zavrsiti serijal, niti tvrdnje kako nije trebalo vracati Helingena. Tacno cu zbog toga poceti maksimalno bojkotovati tu pricu, iako je objektivno zasluzila da bude tuda negdje oko vrha Zagorovih epizoda. Pa najveci neprijatelj bi trebao biti bas to, neko ko ce cesto i smisleno biti tu i defilovati kroz serijal, a ne neki marginalac, kojeg nema vec 18 godina. Jebem mu logiku! |
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 18/06/2015 : 23:26:21
|
Zagor ce zavrsiti happy endom..vjencanjem kao u Sullya i doktorice Queen...a Helly ce sa oblaka vikati "ako nisi prije sad si zbilja nagrabusio"..i grohotom ce se nasmijati..:-):-):-) A to bude u Romanza Fumetti izdanju.... :-) |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 18/06/2015 : 23:47:57
|
quote: Originally posted by emirem
Zagor ce zavrsiti happy endom..vjencanjem kao u Sullya i doktorice Queen...a Helly ce sa oblaka vikati "ako nisi prije sad si zbilja nagrabusio"..i grohotom ce se nasmijati..:-):-):-) A to bude u Romanza Fumetti izdanju.... :-)
Ah, 90e... i alternativni "laurentijevski" look za Zagora... :)
|
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Posted - 19/06/2015 : 09:48:20
|
Malo opusteniji look,hippyijevski...a bar je bio bez poderanih kosulja i hlaca..Zagor je uvijek prcav...i treba mu zena da ga zakrpa... |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4601 Posts
Posted - 19/06/2015 : 09:52:37
|
još malo o košnji trave,inflaciji...i demonima iz perspektive jednog trinaestogodišnjaka
Te 1988 u lipnju trebao je biti samo još jedan običan dan,sunčan,prekrasan,milina.Škola je završila,prošlo se sa vrlo dobrim,starci zadovoljni,zadovoljan ja,nema više štrebanja,domačih zadaća,testova,blic testova,zločestih profesorica. samo dugo toplo ljeto,frendovi i Zagor. I krenem ja prema kiosku čvrsto u džepu stežeći novčanicu od 5 iljadarki(starije generacije sjetit će se da je na njoj bio lik najvećeg sina naših naroda i narodnosti ili trećeg svjetskog zločinca,zavisno od današnjih afiniteta prema istome).već u četvrtom broju te epizode Tito nije bio dovoljan da se kupi jedan strip.sa cijene od 4700 dinara skočilo na 6700.a o kasnijim brojevima ne treba ni govoriti,dodavanja nula,oduzimanja,poskupljenja,ta famozna inflacija o kojoj pojma nisam imao dok su starci o njoj razgovarali.Tek kad sam počeo kupovati stripove na kiosku skužio sam stvar. Pičim ja prema kiosku čuvajući tu novčanicu kao zjenicu oka svoga,zarađenu u znoju svome. Da objasnim ovim današnjim mlatimudanima koji samo pruže ruku i starci im tutnu lovu. Mi pioniri,za džeparac smo radili,kosili travu oko kuće,starome auto prali i takve stvari.Znali smo tako svaki dinar cijeniti zarađen svojim pionirskim rukama. I tak,dok sam ja to ispričao,evo mene do kioska.Brzi pogled po izloženim stripovima,i moje istrenirano oko uoči našeg junaka.Opa miki,Demoni ludila,Zagor zapetljan u paukovu mrežu,a iznad njega divovski pauk.Mislim si:odlično.Naslov obećava a ni naslovnica ne zaostaje.Biti će da je još jedna epizoda o diviovskim,mutiranim životinjama ili tako nešto. Dam ja Tita teti na kiosku,uzmem strip,i ovo zna stara škola dnevnikovaca,okrenem na zadnju koricu gdje se nalazila sličica nastavka...a kad ono Invazija akronijana.Majko moja mila,nogice su mi se odsjekle od uzbuđenja,počeo sam hiperventilirat,lagana nesvjestica me spičila.Uzmem strip i krenem doma,a teta viče za mnom:mali,mali,jel ti dobro,kusur si zaboravio. Ma pusti sad kusur,odoh ja čitati demone. I dođem doma i krenem ih čitati,a ono...ludilo,ludilo na svakoj stranici.Naš Zagor fula jelena,jelen se preobražuje u neko čudovište,napada Zagora,Čiko isto tako halucinira sa paukom,ma uživancija.Dolazak na brdo Naatani,događaji sa Akotom,njegovo ubojstvo od zagorove ruke,Zagorovo ludilo...pa da li je to naš Zagor?naš dobri Zagor?To mi je bio prvi šok,tek prvi u nizu ali mislim si nakon tih početnih stranica,kakve to veze ima sa invazijom,Akronijanima,i kad se već oni spominju,tu neizbježno mora biti stari Helingen,koja je njegova uloga u svemu ovome?
Čitam dalje,Zagor se budi otrgnut od ludila,kraj njega je Akoto..živ. OK,super,pičimo dalje... Na putu do utvrde i pukovnika Perrya srećemo i našeg starog nebeskog letača,Ikarovo pero.Ovaj put je to malkice neobično izgledalo jer se nije strmopizdio u ponor sa svojom neobičom letjelicom. U utvrdi nova iznenađenja,novi šokovi...nitko nije,ko fol,čuo za Peryja,Zagor opet ludi,šora sve oko sebe,dobiva metak u sljepoočnicu(više ni ne brojim po koji put).Dobiva informacije o Perryju,hita na jezero Erie,a ono novi šok,i za čitatelja i za Zagora..Titan je budan,izranja iz jezera,ruši sve pred sobom,mjesec se raspada i sastavlja na novo,Akoto vadi Zagoru onu stvarčicu iz glave koja ga je u Svemirskoj braći nagnala da radi pizdarije. I konačno,evo ga,evo genija zla,samog Helingena osobno,glavom i bradom,objašnjenja gdje i kako,nadmudrivanja oko Robinson Crusoa,počinje šora,stižu vojnici,rešetaju Helingena..da li je stvarno mrtav?
U kasnijim epizodama,Invazija Akronijana,Na granici stvarnog,Helingenov povratak,Divovi dobra i zla slijede još veći šokovi,još veča iznenađenja..Tonka,krvni brat Zagorov mrtav,pobijeđen u fer dvoboju od jačeg,bržeg i boljeg.Da li je to moguće?Zagorove fore o Manituovom izaslaniku i misterioznim pojavljivanjima su razotkrivene kao najobičnija laž,ponižen je i izranjavan.Izbija sveopći rat u našem Darkwoodu,mrtvi na sve strane,Zagor je nemoćan,i po prvi puta on bira stranu ratu,staje na stranu indijanaca i kreće totalni rat. Čiko u tom kaosu puca na Zagora,ljudi okolo njih ginu,pogibaju Čiko,Perry,Ikarovo pero,sveopći masakr prikazan kao nikada do tada,niti u jednom Zagoru.
i grande finale:naš zagor pada ničice na grob svog najljućeg neprijatelja,uzima revolver,i puca si u glavu.Gdje to ima,u kojem stripu,kojeg junaka? Susret sa Manituom,koji je samo dječak,opet objašnjenja o svemu..i konačni dvoboj koji je ušao u legendu,i nakon kojega shvaćamo da je sve bila iluzija,paralelna dimenzija. I ultimativna žrtva...svoj život za prijateljev.
Nikada do sada a nti će biti,sve ovo nije bilo tako odlično prikazano kao u demonima
Niti će se ponoviti ljeto "88-e |
|
|
emirem
Advanced Member
10814 Posts
Posted - 19/06/2015 : 10:03:59
|
Heh,ovo je Igor12 dobro opisao..situacija na kiosku...i ja sam takav bio..nakon par sekundi naslovnice odmah na zadnju da vidim slicicu nastavka..bilo je to uzbudjenje kad se ugledala slika robota a u naslovu akronijanci... |
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 19/06/2015 : 10:18:56
|
E jebiga, sada prepriča radnju cijele epizode a taman sam je bio zaboravio nakon tih silnih godina. |
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 19/06/2015 : 11:40:11
|
Ovo je zavrsetak zadnjeg Hellingena:
Kako bi vi nastavili sagu i povezali zadnju pricu sa novom?
Hellingen gubi i tu mrvicu ljudskosti, postaje oličenje zla, a u "sukobu" sa Wendigom "upija" Wendiga u sebe, svo Wendigovo zlo, moći i njegova osobnost postaje dio Hellingena. Na taj način Wendigo je eliminiran ali uklopljen u priču a hellingen kreće dalje sam. |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 19/06/2015 : 11:41:32
|
Inače, meni je taj zadnji Hellingen po kvaliteti odmah poslije Demona. |
|
|
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Posted - 20/06/2015 : 00:04:15
|
Evo što sam komentirao na recku Teror šeste planete(ocjena mi je 67%)
Sjećam se kada sam prije nekih 22-23 godinepo prvi put kompletirao ovu epizodu...Teror šeste planete nije imao naslovnu, Svemirska braća su bila poderana na sve strane, ali nije to bilo bitno..bio sam Heroj ulice, kako kaže pjesma. Prvi od klinaca koji ju je kompletirao.Eh..Dvadesetak godina kasnije... Ova priča je, ponovnim čitanjem prije dvije godine kod mene izazvala najveće razočaranje od svih Zagorovih priča u odnosu na djetinjstvo. Toliko nelogičnosti i trivijalnih raspleta jednostavno ne može pretvoriti ovu epizodu u remek - djelo. Da budem točniji, stvar izvrsno funkcionira do samoga kraja. A onda...Kaos.Prvo, kakva je to invazija sa jednim brodom i desetak članova posade?Drugo, Akronijani (njih deset) kada je uvidjelo da Zaogor ima "magični štit", umjesto da ga probaju pobijediti konvencionalnijim metodama, pa i borbom prsa u prsa - ne, oni se povlače u brod.I tu dolazi do ključne greške - zašto, ali zašto nisu upotrijebili brodsku zraku i paralizirali Zagora? Mislim, u zraku su, Zagor je ispod njih, ništa im ne može, a oni - jednostavno odu. Ma dajte ljudi...I nakon toga - druga stvar: kada su se jednom oslobodili Zagora, što oni rade? Pazite, došli su osvojiti svijet, trenutno je njihov najljući neprijatelj ispod njih, nemoćan za bilo koje oružje, etc, etc...,a šta oni rade? Oni odlaze SA PLANETE! odustaju od cijelog plana porobljavanja ljudi. Pa kaj se nisu "parkirali" sto kilometara dalje, skulirali se i krenuli u protunapad? Ne, njima je svega dosta. Ima tu još poprilično nelogičnosti, ali ovo su mi najbitnije, a drugi su gore naveli neke koje ja nisam.Eto, na žalost, zbog kraja je takva ocjena.Šteta. Šteta što je i scenarista, uz Hellingena, rekao logici "Tiho zbogom". |
|
|
|
DODSFERD
Advanced Member
Pitcairn Island
29953 Posts
Posted - 20/06/2015 : 11:20:52
|
Jedino logičko objašnjenje je da su Akronijani praznovjerni poput indinanaca pa bježe glavom bez obzira kada se sretnu s nečim neobjašnjivim. Tko zna kakvu mentalnu blokadu im je ugradio Nolitta dok ih je kreirao. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 20/06/2015 : 16:05:19
|
Naravno da je cijeli taj rasplet smece iz danasnje perspektive, i da ne bi prosao tek tako. Ipak, kvaliteti ove price su druge prirode, nosi ona jednu zaista lijepu i bajkovitu atmosferu, ko je procitao kad je bilo vrijeme za to, ne moze mu biti losa. |
|
|
bjelolasica
stripovi.com suradnik
Croatia
5106 Posts
Member since 30/08/2009 |
Posted - 21/06/2015 : 19:59:11
|
quote: Originally posted by DODSFERD
Jedino logičko objašnjenje je da su Akronijani praznovjerni poput indinanaca pa bježe glavom bez obzira kada se sretnu s nečim neobjašnjivim. Tko zna kakvu mentalnu blokadu im je ugradio Nolitta dok ih je kreirao.
A sada svi negativci moraju imati nekakvu glupu manu... ili previše likuju ili im zašteka pištolj ili odluće zatvoriti junaka pa ga mučiti... Mislim da bi se više-manje za sve negativce moglo naći nekakav glupi previd |
Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no! http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434 |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22313 Posts
Posted - 21/06/2015 : 21:25:59
|
quote: Originally posted by Elderane84
Naravno da je cijeli taj rasplet smece iz danasnje perspektive, i da ne bi prosao tek tako. Ipak, kvaliteti ove price su druge prirode, nosi ona jednu zaista lijepu i bajkovitu atmosferu, ko je procitao kad je bilo vrijeme za to, ne moze mu biti losa.
Mislim, u stvari siguran sam, da je ovu pricu 99% forumasa po prvi put procitalo ili u vrijeme izlaska u extra ediciji (ili VC) prije pet godina, ili u skeniranom izdanju, takodje u ovom vijeku jer nije internet tako davno uzeo mah. Rijetki su oni koji su imali kompletnu epizodu prije tog vremena. Dakle, dojmovi velike vecine ljudi su svjezi. |
|
|
Elderane84
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3247 Posts
Posted - 21/06/2015 : 21:46:39
|
Vala, kad sam je ja procitao u gradu od 35000 stanovnika, valjda su je i drugi negdje iskopali :) Uglavnom, da me ne shvatite pogresno, meni je to jako draga epizoda, koju mogu procitati svaka 2 mjeseca. Samo mislim da su neki elementi pregazeni vremenom, nazalost. |
|
|
Topic |
|
|
|