forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Evolucija je jedina istina.
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 60

Just_Charlie
Advanced Member

8578 Posts

Member since 07/01/2008

Posted - 12/07/2015 : 14:19:43  Show Profile Show Extended Profile  Visit Just_Charlie's Homepage  Send Just_Charlie a Private Message
quote:
Originally posted by Kruger

quote:
Originally posted by dupli

quote:

dupli
U matematici i fizici 2 + 2 = 4, i to je tako nepromjenjivo. Kad matematika i fizika krenu zadirati u neke druge znanosti onda se malo gube. Primjer koji si naveo vezano uz životinje, vidiš nekog vuka kojeg pripitomiš možeš na nešto natjerati ili naučiti, dok drugog ne možeš, nikad ne znaš što će se dogoditi i kako. Gledajući iz tvoje perspektive 2 + 2 = 4 ne mora biti, može biti 5 ili najčešće se ne zna kakav će biti rezultat.

Zanimljivo.
Evo ja i ti smo ljudi, neka vrsta životinje, recimo.
Hoćeš reći da ja tebi mogu posuditi dva puta po dvije kune i da
za tebe onda to nije 4 nego može biti 5, a najčešće se ne zna koji
je to broj?
Krugeru, prijateljski savjet, nikad u životu nemoj dignuti kredit.

Nego, šalu na stranu. Dosta smo skrenuli s teme topica.
Kako si me napadao za svaku sitnicu s kojom se nisi slagao, a vidim
da mi već nekoliko postova pokušavaš objasniti kako se bolje od mene
kužiš u životinje, pretpostavljam da to što nisi komentirao one moje
pekinezere, bernandince, brokule, cvjetače, križanja magaraca, zebri
i konja znači da se s tim slažeš.
Super!
Napravio si prvi korak na putu od kreacionista do evolucionista.
Možemo preći na lekciju broj dva. Razmatrati ćemo kosture.
Samo, preko vikenda neću biti u prilici spajati se na web pa bi
raspravu o kosturima odgodio do ponedjeljka ako se slažeš?

I još nešto. U fizici npr. 2 i 2 nije uvijek baš četiri.
Evo npr. izvažemo mene i recimo da sam težak 70 kg. Izvažemo tebe
i vidimo da si težak recimo isto 70 kg. Sad stavimo mene i tebe
zajedno na vagu, koliko vaga pokazuje? Kladim se da mi ovo nećeš
vjerovati. Pokazuje nešto sitno sitno ispod 140 kg!

Znaš zašto nisam komentirao one tvoje pekinezere, cvjetače i brokule, zato što previše širiš priču, a ja se ne volim širiti dok ne objasniš svoje neznanje vezano uz ponašanje životinja, povijesno ne znanje nije toliko bitno, može i ljudsko to je bolje za razumjeti, al sam si postavio primjer vuka i pripitomljavanju životinja. Vidiš u pripitomljavanju matematika ne pomaže, tako da ti je to loš primjer usporedbe. Raspričao si se o svemu i svačemu a ništa rekao nisi. Mislim vezano uz svoje ne znanje ponašanja životinja, sad opet izvrćeš i po valjda četvrti put izbjegavaš direktan odgovor i odlaziš u bankarstvo i tko zna gdje, kao to će ti pomoći izbjeći odgovor.

Krugi, duplić može širiti priću u nedogled i neće izgubiti nit.
Ti se izgubiš (bojiš se izgubiti/nepoznato/neshvaćeno..) i držiš jednog, poznatog, za što si se ulovio i plutaš na tome..

~ Prvo suputnik onda put ~
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 12/07/2015 : 20:00:18  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:
Originally posted by Gruz

quote:
Originally posted by dsormaz1
Nevjerojatno, koliko uzaludno uloženog truda da bi se iznijele nekakve klimave konstrukcije kojima bi se trebalo dokazati...ne znam što, možda da kršćanstvo počiva na lažnim temeljima.
Nemaš pametnijeg posla u životu

Čuj žao mi je gledati ljude kako bivaju prevareni. Žao mi je gledati djecu čije genitalije bivaju unakažene jer njihovi roditelji misle da će to zadovoljiti čovjeka na nebu ili žene kako se drže zamotane u krpu od glave do pete ili hetero i homoseksulane osobe koje se progone jer religiozni ljudi mislie da su homoseksualci ili ljude koji se ubijaju u eksplozijama jer misle da će tako dobiti hrpu djevica za seksanje ili kamenuju djecu jer su nepoštuju svete bajke.
Mislim da udovoljavanje iracionalnom praznovjernom razmišljanju nije bezazleno. Ono ozbiljno podjarmljuje našu civilizaciju. Razum i poštivanje dokaza su izvor našeg progresa, naš čuvar od fundamentalista i onih koji profitiraju od sakrivanja istine.

quote:
Originally posted by dsormaz1
Iako ovakvi racionalisti, ateisti, darwinisti stalno nastoje religiozne ljude prikazati kao ograničene, zaostale i sl., prava je istina da su ograničeni oni koji su se pod utjecajem tzv. prosvjetiteljstva od prije 200 godina spustili s razine uma na razinu razuma, i samo razumom pokušavaju spoznati neke stvari. A razum je nešto što prilično ograničava čovjeka, od njega traži da vjeruje samo u ono što vidi ili što se može razumom spoznati, a toliko toga postoji što mi jednostavno ne možemo vidjeti niti ćemo ikad spoznati, zato što samo kao ljudi ograničeni i sputani u tom svom materijalnom tijelu.
Ali čovjek nije samo tijelo, čovjeka čini i njegov duh, a to tzv.racionalisti zanemaruju, pa čak i negiraju.
Već sam jednom ustvrdio da bi znanost puno više napredovala na mnogim područjima kad bi se uzdigla s te ograničene razine razuma (racia) na razinu uma. Sve do tad samo će grebati po površini i nikad neće spoznati neke stvari (pogotovo što se čovjeka tiče, pa još i o samom čovjeku se toliko toga ne zna, njegovom mozgu npr.), a da ne spominjem i neke druge stvari.

Ti si očito vrlo neuka osoba, no to ne mora tako i ostati. Ne mora značiti da ako nisi uspio pokupiti znanje u školi da ne možeš još uvijek, pa čak i nešto doprinjeti. Postoji toliko mnogo znanstvenih knjiga i svatko sa normalnom razinom inteligencije može ih shvatiti. Istina je da nas škole često uče da moraš biti "nadaren" za bilo što radiš, no to uglavnom nije istina. Samo trebaš pronaći način da pustiš znanost u svoj život, jer stvarnost je daleko uzbudljivija i od najmaštovitijih bajki.
Čak i ako ti odbijaš zdrav razum i sklon si iracionalnom i praznovjernom razmišljanju možda ćeš jednog dana imati djecu ili već imaš koje ćeš isto tako učiti, a to je tragedija jer trebamo djecu da uče znanost, da izumljuju nove stvari jer znanost će morati dosta napredovati da bi ljudi preživjeli nadolazeće opasnosti od zagađenja i stakleničkih plinova. Neće tu biti nikakvog čarobnjaka sa neba da nas spasi.

Ono što ograničava čovjeka je kada umjesto da razmišlja sluša što mu govori Papa ili Tom Cruise ili Sajbaba...

Pogledaj samo koliko su ljudi napredovali u svim podučjima znanosti izbacujući model boga, horoskopa, vila itd. Čak i kada hoćeš popraviti auto neće ti pomoći model Djeda Mraza. I istina da mi ne možemo sve vidjeti, čuti i opipati kao daleke galaksije, bakterije, dinosaure no mi znamo da postoje ili su postojali jer imamo uređaje koji nam pomažu da vidimo. To što mi ne možemo baš sve vidjeti golim okom ne znači da trebamo vjerovati u sve što netko sanja: ima mala milijarda stvari koje možemo zamisliti kao da vile žive u našim trepavicama ili da ima goblin sa čupom zlata na kraju duge. Trebamo imati otvoreni um, ali jedini dobar razlog da u nešto vjerujemo je da postoji čvrsti dokaz za to.

quote:

nagore, filozofski gledano, ti kao ateist nemaš pravo propitkivati u ono što je vjernik doživio ili doživljava glede vjerovanja u Boga. Ti kao ateist nemaš i ne posjeduješ spoznaje koje mogu imati vjernici, oni koji vjeruju u Boga. Dakle nemaš o tome što komentirati... naravno kao ateist ...

Zapravo znam što ti osjećaš i znanost zna to se zove halucinacija. Da živiš u Indiji govorio bi da takav utjecaj na tebe ima Šiva i Krišna, da živiš u Staroj Grčkoj govorio bi da je to Posejdon, da si u staroj Germaniji bio bi to Wotan. To je nadražavanje određenih živaca u mozgu koje se može postići čak i blagim elektrošokovima na pravom mjestu na glavi.

Da, mi religiozni ljudi smo "neuki", "zaostali", "ludi", pa nas čak treba podvrgavati elektrošokovima, kao što bijedna kreatura koja se ovdje potpisuje kao Gruz sugerira.
Koliko to fanatično ograničavanje samo na taj famozni razum ustvari prilično ograničava ljude u promišljanjima najbolje se vidi iz sljedećeg: ovakvi tragikomični likovi s jedne strane imaju običaj postavljati se s visine dok drugima dociraju, umišljaju si da su najpametniji ljudi na svijetu, sve koje ne razmišljaju kao oni proglašavaju neukima, zaostalima, fundamentalistima i sl., a s druge strane vrijeđaju time i otprilike svakog drugog znanstvenika koji je religiozan čovjek (forumaš Dupli je naveo kako su mnogi ljudi koji se bave znanošću religiozni, a neka istraživanja u svijetu pokazala su kako je otprilike svaki drugi znanstvenik vjernik).
Prema raznim Gruzima npr. i naš istaknuti znanstvenik Davor Pavuna je nekakva neuka budala, ograničeni zaostali fundamentalist i sl. Takvi su valjda bili i mnogi istaknuti religiozni znanstvenici iz prošlosti (npr. Isaac Newton, Ruđer Bošković i dr.).
Baš su smiješni ti gruzovi.
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 12/07/2015 : 20:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
Newton je jedan od največih znanstvenika u povijesti. U to uopće nema sumnje, ali za Newtona je bilo govora kako je bio na tragu daljnih otkrića... svjetlost kao val, optika itd., ali je stao sa daljnim istraživanjem, jer je, kao veliki vjernik, bio stava, da neke "božanske" stvari mi ljudi nismo sposobni razumijeti i da nema smisla trošiti vrijeme. Gruz je htio reći, i slučaju Newtona je imao pravo, da to slijepo vjerovanje koči otkrića i napredak. ;)
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 12/07/2015 : 21:16:56  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:
Prema raznim Gruzima npr. i naš istaknuti znanstvenik Davor Pavuna je nekakva neuka budala, ograničeni zaostali fundamentalist i sl. Takvi su valjda bili i mnogi istaknuti religiozni znanstvenici iz prošlosti (npr. Isaac Newton, Ruđer Bošković i dr.).

Ne znam zasto posezes bas za Pavunom (koji niposto nije "neuka budala" ali kontroverzan svakako jest) i ljudima mrtvima vec stotinama godina.
Kao sto i dupli priznaje, znanstvenika vjernika ima, i kod nas i u svijetu, otprilike podjednak broj kao i nevjernika. (Njegova vlastita obitelj, kako doznajemo, odrazava tu globalnu statistiku.)(A ako ti bas trebaju neka zvucna imena da to oprimjeris, onda su ljudi poput Alistaira McGratha i Johna Polkinghornea puno bolji izbor od Pavune.)
Ako netko postavlja situaciju na nacin: "Vi vjernici ste ili neuki ili kojekakvi Pavune koji govore da ce velecasni Sudac uskoro poceti prolaziti kroz zidove; mi ateisti smo ljudi nauke i razuma - izbor je jednostavan", znaci da ta osoba zapravo nije ni primirisala u svijet znanosti.

Ispisali ste do sad 44 stranice, ali o znanosti ste rekli jako malo.
Cak i dupli, koji radi na Rudjeru i PMF-u, nam je radije pricao o svom zarucnickom tecaju.
Zabavno je sve to citati, ali iz svega dosad napisanog vristi cinjenica da specijalistickog znanja o ovoj temi ovdje nema nitko.

Edited by - culture vulture on 12/07/2015 21:39:24
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/07/2015 : 21:37:44  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ovo je koliko se sičan več 3. (treči) put u zadnjih 6-7 godina da se "raspravlja" o ovoj temi.
više uopče nema smisla.
možemo se jedino podjebavat a i to s vrimenom dopizdi.
uostalom koga zanima tematika taj če je i istražit.
(ako več nije bija upoznat sa istom na biologiji).

You stared at the abyss, you'll never rest in peace
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 12/07/2015 : 21:43:00  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

ovo je koliko se sičan več 3. (treči) put u zadnjih 6-7 godina da se "raspravlja" o ovoj temi.
više uopče nema smisla.
možemo se jedino podjebavat a i to s vrimenom dopizdi.

Nakon 30.000 i kusur postova, i trebalo bi.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/07/2015 : 21:47:42  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
misliš?

Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 12/07/2015 : 21:52:56  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message
quote:
Originally posted by culture vulture

quote:

Ne znam zasto posezes bas za Pavunom (koji niposto nije "neuka budala" ali kontroverzan svakako jest) i ljudima mrtvima vec stotinama godina.
Kao sto i dupli priznaje, znanstvenika vjernika ima, i kod nas i u svijetu, otprilike podjednak broj kao i nevjernika. (Njegova vlastita obitelj, kako doznajemo, odrazava tu globalnu statistiku.)(A ako ti bas trebaju neka zvucna imena da to oprimjeris, onda su ljudi poput Alistaira McGratha i Johna Polkinghornea puno bolji izbor od Pavune.)
Ako netko postavlja situaciju na nacin: "Vi vjernici ste ili neuki ili kojekakvi Pavune koji govore da ce velecasni Sudac uskoro poceti prolaziti kroz zidove; mi ateisti smo ljudi nauke i razuma - izbor je jednostavan", znaci da ta osoba zapravo nije ni primirisala u svijet znanosti.

Cak i dupli, koji radi na Rudjeru i PMF-u, nam je radije pricao o svom zarucnickom tecaju.
Zabavno je sve to citati, ali iz svega dosad napisanog vristi cinjenica da specijalistickog znanja o ovoj temi ovdje nema nitko.

Specijalističko znanje? Daj to malo pojasni.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/07/2015 : 21:59:22  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 12/07/2015 : 22:01:42  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by nagor

quote:

quote:

valjda misli da se niko profesionalno ne bavi evolucijon.
kad smo več kod profija stvari stoje ovako:

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/07/2015 : 00:28:31  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

Pa mislim da je kristalno jasno sto znaci ta sintagma.
Ali, ok, pojasnit cu.

Ja nisam biolog, a jos se manje bavim konkretno evolucijom. I zato, kad procitam bilo kakav rad iz evolucijske biologije - mogu samo vjerovati na rijec, ne mogu kriticki promisliti svojom glavom, ne mogu reci nesto u stilu: "Ali, cekaj malo, moja istrazivanja u posljednje vrijeme pokazuju da...", ne mogu ravnopravno raspravljati.
I zato je posve nebitno cini li se meni evolucija uvjerljivom teorijom ili se ne cini. Cinit ce mi se uvjerljivim ono sto mi zvuci ispravnim, a zvucat ce mi ispravnim ono sto se uklapa u moju opcu mentalnu sliku svijeta. Ako nemam vlastitoga uvida u samu stvar, ako nemam specijalistickoga znanja nego samo informacije (i interpretaciju) primljene iz druge (cesto i trece, cetvrte...) ruke, ako ne bih mogao objaviti clanak o toj temi ni u kojoj respektabilnoj znanstvenoj publikaciji, ako ne bih na tu temu mogao izlagati ni na kojem ozbiljnom znanstvenom skupu, jer nemam nista NOVO, ORIGINALNO, a ARGUMENTIRANO za reci, onda jednako tako i u laickim razgovorima o tome - sutim.
Jer to nije pitanje na koje je svatko pozvan dati svoje misljenje, to trazi nivo znanja koji na ovih 45 stranica nitko nije pokazao.
Ovo nije rasprava o potrebi da u nasem selu uvedemo javnu rasvjetu pa da je svacije misljenje podjednako vrijedno i, dapace, nuzno cuti. Ovo je rasprava koju treba prepustiti ljudima koji su za nju jedini sposobni - znanstvenicima. I to iskljucivo onima koji su za tu materiju specijalizirani.

Ljudi koji se kunu u znanost, a toboze suvereno raspravljaju o temama o kojima nemaju nikakvih specijalistickih znanja, zapravo samo pokazuju koliko duboko ne razumiju sto znanost danas jest. Odnosno koliko su, za potrebe svjetonazorske rasprave, spremni zanemariti visoki nivo specijalistickoga znanja koji posjeduju strucnjaci DRUGIH struka (kao kad dupli, u cije razumijevanje toga sto znanost opcenito jest nemamo razloga sumnjati, daje izjave o povijesti).
Naravno, te teme o kojima se tako suvereno i zustro raspravlja na osnovi informacija iz petnaeste ruke nikad nisu nesto u stilu "jesu li supervodici dijamagneticni ili paramagneticni", nego uvijek nesto svjetonazorsko odnosno religijsko.
Moze to biti evolucija, moze to biti inkvizicija, moze to biti informacija da je Horus "rodjen" 25. 12. - posve je nebitno. Obrazac je uvijek isti. Negdje se nesto procita ili cuje. Nema se vlastite strucnosti da se informaciji pristupi kriticki, ali to se i ne zeli - zeli se samo instant "dokaz" da je nas svjetonazor ispravan, a tudji pogresan. I, s tom napola shvacenom informacijom kao novim oruzjem, koje bi moglo napokon donijeti pobjedu, krece se u propovijedanje tog svjetonazora neobracenima.
Ovo o toboznjim podudarnostima judeokrscanske religije s drugim bliskoistocnim religijama je, recimo, pobijao jos Yehezkel Kaufmann, u krscanstvu bezbroj ozbiljnih povjesnicara, nijedan strucnjak u to ne vjeruje, ali nikad kraja prepricavanju toga po forumima, Fejsbuk grupama, blogovima... Uvijek netko iznova misli da ce tim "novim" oruzjem nadjacati protivnika.
A nacin na koji se sve te rasprave povezuju u jednu - evolucija, inkvizicija, isusovci koji pokrstavaju ognjem i macem, komparativna mitologija, a i prava djeteta na sekularno obrazovanje i neobrezanje - bio bi fascinantan da nije vec previse puta vidjen.

Edited by - culture vulture on 13/07/2015 00:34:24
Go to Top of Page

dupli
Senior Member

Croatia
1159 Posts

Member since 26/11/2009

Posted - 13/07/2015 : 02:49:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dupli a Private Message
Oprosti Krugeru što ti nisam jučer odgovorio.
Kad idemo s djecom na izlet ne pratimo televiziju, vijesti, internet, a i na
mobitel se ne javljamo. Premalo vremena smo svi skupa zajedno, a da bismo dozvolili
da nam svakakve manje važne stvari pokvare i to malo vremena. Ako mi ne vjeruješ,
skenirat ću ulaznice i račun od smještaja pa možeš provjeriti.
Vodili smo djecu u Krapje Đol (ornitološki rezervat) gledati ptice: rode, čaplje,
vodomare... Super je. Dio Lonjskog polja. Kad dođeš do Jasenovca još jednu
deset kilometara uzvodno uz Savu.
Nebitno za raspravu.
Uglavnom, shvatio sam da si previdio moju natuknicu kako se neću moći spajati na web
pa ti neću uzeti za zlo ono slavodobitno izazivanje u kojem me prozivaš kako sam digao
ruke.
Ne razumijem zašto ti našu raspravu doživljavaš kao borbu?
Ali neka ti bude. Prijeći ću i ja na takvu retoriku pa ćemo se valjda lakše razumjeti.
Mada, svjestan sam da dolazim na tvoju razinu pa riskiram da me pobjediš na iskustvo.

Krugeru, bog i forumaši su mi svjedoci da sam ti tri puta ostavio odškrinuta vrata da
se časno povućeš. Evo, i sam si rekao:

"što je najgore barem sam ga tri puta na različit
način propitkivao jednu te istu stvar, a on je svaki put izbjegao odgovoriti jer ne zna odgovor."

Još ti je i forumaš igor 12 pokušao svojom pričom (Ona pričica o mišu, krastavcu i kreacionistu
na bicikliću koje progone vukovi - na prethodnoj je strani topica.) suptilno sugerirati što
će se dogoditi.
Jesi li skužio kako se kreacionist dalje ne spominje u priči?
Što misliš zašto?

Pojeli su ga vukovi, Krugeru!
Ne kužiš kako?
Opet filozofiram?
Dobro, neka ti bude.
Ko što rekoh, bog mi je svjedok da sam ti tri puta ostavio odškrinuta vrata.

Ovo je dakle rezime tvog pitanja:

"Sam si načeo temu i cijelo vrijeme je izbjegavaš. Ponašanje:
Vuk, ili ajmo preći na psa što nam je bliže. Psi su jako inteligentne životinje ali su neobuzdani
i teško ih je ukrotiti. Moraju imati odgovarajući režim obuke za odgovarajuću dužnost ( lovački pas,
vodič slijepih, pronalaženje opojnih sredstava. itd ) od kad se okote. Pa i tad neke uspiju obučiti,
a neke ne. Ako nemaju taj odgovarajući režim i obuku, onda ništa, onda to uglavnom ovisi o samom
karakteru psa i našim željama što bi mi htjeli od tog psa.
E vidiš u toj ti priči pretvaranje miša u krastavac nema što tražiti, niti ima veze s vezom."

Prvo ti moram priznati da si u pravu sa svim što si tu napisao.
A sad ću ti objasniti kako u priču ulaze miš i krastavac.
Uopće nije važno kakav je vuk ili ajmo preći na psa, karakter. Važno je što ti kao njegov praktički
"gospodar života i smrti" radiš kad ga ne možeš upotrijebiti za korisnu svrhu, što god ona bila.
Selekcija, Krugeru!
Što radiš sa onima divljima, svojeglavima, neposlušnima, ružnima, bolesnima, čkaljavima, mješancima
i sličnim?
Pod nož pa u jarak. Maljem u glavu pa u vodu. Što prije, to bolje. Da se ne bi stiglo razmnožit. Da
ne bude više divljih nego samo pitomih što za mrvu mesa i toplu riječ rintaju i ruku ližu. Pa onda
to par poslušnika pustiš da se množi pa po okotu prebireš i tražiš jel ima još da je nešto divlje
ostalo. Ima! U vreću pa u potok! Selekcija, Krugeru moj dragi. Tako od vuka dođe pekinezer, od divljeg
kupusa brokula, a i od miša će krastavac. Selekciju rade ljudi, selekciju radi priroda, a i dragi Bog.
Eno, piše u Bibliji, Sodoma i Gomora, potop, pošasti, bolesti... Nije bitno koji je razlog, jel kazna
ili opomena. Bitno je da se "loše" ne namnoži, a "dobro" ostane. I tako ti, dragi moj, selekcija gura
evoluciju i svijet ide i ide i vrste zamjenjuju vrste i rodovi rodove i onda ... stane.
A znaš li kad je stalo?
E, ovo mi nećeš vjerovat.
Stalo je kad je Isus progovorio i rekao (preneseno i skraćeno): Nema više dobro i loše. Sve je dobro.
Sve je spašeno. Sve treba spasiti.
Ali Petrovi nasljednici to nisu shvatili. Nije im doduše za zamjeriti jer kako bi preživjeli kad bi njima
svi bili dobri, a rimljanima su oni loši. I tako su Petrovi nasljednici prenosili riječ Isusovu, a s druge
strane dijelili svijet na "dobre" i "loše". Ne svi, naravno, ali oni na vrhu sigurno. I duralo ti je to
tako, dragi moj, dok se stoka nije dohvatila knjige i sama počela čitati što je to i kako Isus pričao.
Pa je stoka prvo shvatila da Isus nije bog nego pametan i poštovanja vrijedan čovjek, a odma potom i da
majčica crkva baš i ne kuži to što propovijeda. Ne svi, naravno. I tako ti nastadoše nevjernici ili ateisti
kako ih se još zove. I pazi apsurda, Krugeru. Ti ateisti ti počeli širiti Isusov nauk. Sve je dobro, nema
lošeg. Svaki čovjek je vrijedan. Svaki odabir je ljudski. Ta, tko smo mi da sudimo.
A ovi šta su ostali vjerni, odmah ih strpali u "loše". Jebiga, stoljetno dresiranje ne nestaje lako. Selekcija,
sjeti se. Odmah su izmislili svjetsku zavjeru, ugrožavanje tradicionalnih vrijednosti, krizu duhovnosti.
Neki od nevjernih su nasjeli na štos pa su počeli i oni dijeliti svijet na dobre i loše. Dosta ih je i tu na
topicu. Ali ne i ja, Krugeru.
Nadam se, ne i ti.
Ja ti evo okrećem i drugi obraz pa ti udari. Reci da se sprdam sa vjerom i crkvom i da filozofiram.
Da nemam pojam. Da sve gledam kroz fiziku i matematiku. Ajde, Krugeru! Šta se čeka?
Eeeee....
Jesi li ti, Krugeru, ikad pročitao Novi zavjet?
Ja jesam.
I znaš šta?
Apsolutno ne kužim kakve veze ijedna crkva ima s onim što tamo piše, a sa svim se slažem.
I što je još luđe, sa svim se slažem, a nisam vjernik!
Kako to?
Rado bih ti objasnio, ali skrenuli bi previše s teme.
Ionako će ti papa Franjo, bog ga poživio, to bolje objasniti od mene.

Ako se dobro sjećam, ostalo mi je još da ti objasnim kako to vukovi pojedoše kreacionista.

Nije ga ni bilo, Krugeru!
Eto kako!
Lagao si mi, Krugeru!
Pretvaraš se da si kreacionist, a jako dobro si znao da su psi nastali pripitomljavanjem vukova.
Bog nije stvorio psa, je li tako Krugeru? Bili su samo vukovi, jel da?
Sad ćeš ti reći da se mogu križati i da su ista vrsta. A koliko će dugo još vukova biti? Što će biti
kad ubijemo i zadnjeg (ide to nama dobro, potaracali smo lijepu hrpu divljih vrsta)? Ostat će samo
psi, Krugeru! Oni su prilagođeni ovom svijetu gdje se traži da si sluga pokoran i ručicu ližeš.
A pasa ima svakakvih, malih, velikih. Baš smo se zabavljali, zar ne? Reci ti meni, kako će se
Bernardinac križati s pekinezerom bez ljudske pomoći. Nema šanse dragi moj. Pa kad se ljudi potaracaju
u nekom dobri-loši ratu i ostanu psi sami, koliko će proći vremena prije nego se Bernardinac i pekinezer
više ne budu mogli križati ni teorijski jer su se mutacije (ovo pretpostavljam da znaš što je) toliko
nakupile da se više ne može stvoriti plodno potomstvo? Tu ti, dragi moj, u priču ulaze oni konji,
zebre i magarci.
Nego, a znaš li što si ti još priznao s tim što kužiš da je prije bio vuk nego pas?
Da je Zemlja starija od, koliko ono pričaju, 5 tisuća godina.
Da, da, dragi moj. Pogledaj malo gdje se sve pas i koliko daleko u povijest spominje.

Eto, Krugeru, ne ostade od tebe kreacionista.
Nadam se samo da nisu u pravu ovi što kažu da nema od tebe ni vjernika.
Mir s tobom, prijatelju.

Sad možeš baciti kamen prvi.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/07/2015 : 10:06:22  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Pa mislim da je kristalno jasno sto znaci ta sintagma.
Ali, ok, pojasnit cu.

Ja nisam biolog, a jos se manje bavim konkretno evolucijom. I zato, kad procitam bilo kakav rad iz evolucijske biologije - mogu samo vjerovati na rijec, ne mogu kriticki promisliti svojom glavom, ne mogu reci nesto u stilu: "Ali, cekaj malo, moja istrazivanja u posljednje vrijeme pokazuju da...", ne mogu ravnopravno raspravljati.
I zato je posve nebitno cini li se meni evolucija uvjerljivom teorijom ili se ne cini. Cinit ce mi se uvjerljivim ono sto mi zvuci ispravnim, a zvucat ce mi ispravnim ono sto se uklapa u moju opcu mentalnu sliku svijeta. Ako nemam vlastitoga uvida u samu stvar, ako nemam specijalistickoga znanja nego samo informacije (i interpretaciju) primljene iz druge (cesto i trece, cetvrte...) ruke, ako ne bih mogao objaviti clanak o toj temi ni u kojoj respektabilnoj znanstvenoj publikaciji, ako ne bih na tu temu mogao izlagati ni na kojem ozbiljnom znanstvenom skupu, jer nemam nista NOVO, ORIGINALNO, a ARGUMENTIRANO za reci, onda jednako tako i u laickim razgovorima o tome - sutim.
Jer to nije pitanje na koje je svatko pozvan dati svoje misljenje, to trazi nivo znanja koji na ovih 45 stranica nitko nije pokazao.
Ovo nije rasprava o potrebi da u nasem selu uvedemo javnu rasvjetu pa da je svacije misljenje podjednako vrijedno i, dapace, nuzno cuti. Ovo je rasprava koju treba prepustiti ljudima koji su za nju jedini sposobni - znanstvenicima. I to iskljucivo onima koji su za tu materiju specijalizirani.

Ljudi koji se kunu u znanost, a toboze suvereno raspravljaju o temama o kojima nemaju nikakvih specijalistickih znanja, zapravo samo pokazuju koliko duboko ne razumiju sto znanost danas jest. Odnosno koliko su, za potrebe svjetonazorske rasprave, spremni zanemariti visoki nivo specijalistickoga znanja koji posjeduju strucnjaci DRUGIH struka (kao kad dupli, u cije razumijevanje toga sto znanost opcenito jest nemamo razloga sumnjati, daje izjave o povijesti).
Naravno, te teme o kojima se tako suvereno i zustro raspravlja na osnovi informacija iz petnaeste ruke nikad nisu nesto u stilu "jesu li supervodici dijamagneticni ili paramagneticni", nego uvijek nesto svjetonazorsko odnosno religijsko.
Moze to biti evolucija, moze to biti inkvizicija, moze to biti informacija da je Horus "rodjen" 25. 12. - posve je nebitno. Obrazac je uvijek isti. Negdje se nesto procita ili cuje. Nema se vlastite strucnosti da se informaciji pristupi kriticki, ali to se i ne zeli - zeli se samo instant "dokaz" da je nas svjetonazor ispravan, a tudji pogresan. I, s tom napola shvacenom informacijom kao novim oruzjem, koje bi moglo napokon donijeti pobjedu, krece se u propovijedanje tog svjetonazora neobracenima.
Ovo o toboznjim podudarnostima judeokrscanske religije s drugim bliskoistocnim religijama je, recimo, pobijao jos Yehezkel Kaufmann, u krscanstvu bezbroj ozbiljnih povjesnicara, nijedan strucnjak u to ne vjeruje, ali nikad kraja prepricavanju toga po forumima, Fejsbuk grupama, blogovima... Uvijek netko iznova misli da ce tim "novim" oruzjem nadjacati protivnika.
A nacin na koji se sve te rasprave povezuju u jednu - evolucija, inkvizicija, isusovci koji pokrstavaju ognjem i macem, komparativna mitologija, a i prava djeteta na sekularno obrazovanje i neobrezanje - bio bi fascinantan da nije vec previse puta vidjen.

a nego s čin je povezano ?
sa afričkim religijama možda?

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 13/07/2015 : 10:11:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
dupli

Drago mi je da se vikendom možeš opustiti ne koristeći se mobitelima, TV-om u okruženju obitelji. I ja bih volio takvo što, ali meni je vikend često najnaporniji, to jest imam najviše obaveza.
Previdio si možda namjerno, a možda i ne kako sam napisao da se ne ćeš javljati vikendom. Ono što sam napisao Krasu to je napisano njemu.

Ti si fizičar, pa bi ti postavio jedno kratko pitanje: što radite sa formulama koje ne uspiju, baci te ih, pohranite ih, iskoristite samo dio ili što činite?
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 13/07/2015 : 10:27:17  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message
quote:

quote:

Pa dobro, mogao sam i neke druge spomenuti, ali poanta je u pobijanju stupidnih tvrdnji nekih pojedinaca da u znanosti nema religioznih ljudi, već je znanost tobože rezervirana samo za neznabošce.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17308 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 13/07/2015 : 10:29:44  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message
dupli

Ne znam zašto misliš da bih ja trebao biti kreacionist, to mi nije zbilja jasno? Zar čovjek uvijek mora iznositi samo svoja uvjerenja ili može prenositi nešto što je pročitao ili čuo od drugih ljudi?
Ne razumijem zašto toliko mnogo izvrćeš i još me optužuješ kako ja ovo doživljavam kao borbu, a ti stalno malo malo za svoj komentar za kojeg smatraš da je odličan spomeneš moje ime. Meni je doista jasno što to znači.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/07/2015 : 10:37:24  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

Nije povezano ni sa cim. Te stvari tipa "Horus je rodjen 25. 12." i "prica o Asklepiju je zapravo ista kao i prica o Isusu", kao i ove gluposti koje o povijesti krscanstva iz posta u post treska dupli, pricaju jedino ljudi koji nijedan od primarnih izvora nisu nikad konzultirali. Na svijetu nema nijednog ozbiljnog povjesnicara religija koji bi takvo nesto iznosio, iz prostog razloga sto za to nema nikakvih izvora. To pricaju iskljucivo laici, koji su to primili od drugih laika, koji su to culi u knjigama objavljenima izvan znanstvene zajednice.
Ne kazem da se ponekad ne dogodi i da netko za koga smo do jucer mislili da je ozbiljan znanstvenik ne zapadne u takva trabunjanja, ali nakon toga mu je znanstvena karijera manje-vise zavrsena.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/07/2015 : 10:39:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Nije povezano ni sa cim. Te stvari tipa "Horus je rodjen 25. 12." i "prica o Asklepiju je zapravo ista kao i prica o Isusu", kao i ove gluposti koje o povijesti krscanstva iz posta u post treska dupli, pricaju jedino ljudi koji nijedan od primarnih izvora nisu nikad konzultirali. Na svijetu nema nijednog ozbiljnog povjesnicara religija koji bi takvo nesto iznosio, iz prostog razloga sto za to nema nikakvih izvora. To pricaju iskljucivo laici, koji su to primili od drugih laika, koji su to culi u knjigama objavljenima izvan znanstvene zajednice.
Ne kazem da se ponekad ne dogodi i da netko za koga smo do jucer mislili da je ozbiljan znanstvenik ne zapadne u takva trabunjanja, ali nakon toga mu je znanstvena karijera manje-vise zavrsena.

nije povezani ni sa čim?

nemaš ti pojma koliko vidin.

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/07/2015 : 10:42:53  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
I, da se razumijemo, kad kazem "znanstvenik", ne mislim pritom znanstvenik bilo koje struke, nego one koja je za samu temu relevantna.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/07/2015 : 10:50:37  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

nije povezani ni sa čim?

nemaš ti pojma koliko vidin.

Pa nije bitno imam li ja pojma o necemu ili nemam, niti mi pada na pamet po forumima dijeliti svoju biografiju s nepoznatim i anonimnim laicima.

Bit je u sljedecem: u ozbiljnom znanstvenom casopisu clanak o tome kako je Horus rodjen 25.12. objaviti neces. Ne primarno zato sto za to nemas nikakve kvalifikacije, iako i to svakako igra ulogu, nego zato sto za to nema nikakvih dokaza/izvora.

Pusti ti tko "ima pojma" ili "nema pojma". Ne odlucuje se o tome na forumu, nego unutar znanstvene zajednice.

Nemoj stvari svoditi na osobnu razinu i ocekivati moje daljnje odgovore.
Nadjem li nesto vrijedno komentiranja, odgovorit cu. Na "ti nemas pojma" - necu.

Edited by - culture vulture on 13/07/2015 10:51:38
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/07/2015 : 10:54:58  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ok,aj odgovori mi kako to judeokrščanstvo nema veze s bliskoistočnim religijama na npr temu Dumuzija.
Dumuzi sumerski bog; "zaštitnik stada", čija se smrt i uskrsnuče nalaze u spjevovima.
nema nikakve veze s kasnijim religijama jelda?

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/07/2015 : 11:12:52  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

I tako su Petrovi nasljednici prenosili riječ Isusovu, a s druge strane dijelili svijet na "dobre" i "loše". Ne svi, naravno, ali oni na vrhu sigurno. I duralo ti je to tako, dragi moj, dok se stoka nije dohvatila knjige i sama počela čitati što je to i kako Isus pričao. Pa je stoka prvo shvatila da Isus nije bog nego pametan i poštovanja vrijedan čovjek, a odma potom i da
majčica crkva baš i ne kuži to što propovijeda.

I tako su Thalesovi nasljednici dijelili teorije u fizici na one "dobre" i one "lose", odbacujuci sva ne-naturalisticka objasnjenja prirodnih fenomena kao "neznanstvena". Ne svi, naravno, ali oni na vrhu sigurno. I duralo ti je to tako, dragi moj, dok se jedan psihijatar po imenu Immanuel Velikovsky nije uhvatio knjige i poceo sam citati sto to i kako to nebeska tijela pice po svojim putanjama. Pa je prvo shvatio da planeti ne moraju slijediti zakone ocuvanja energije a odmah potom i da znanost ne kuzi to sto propovijeda.

Daj, dupli, shvati vise da je povijest jednako tako razvijena znanost kao i fizika.
I da o toj znanosti nemas blage veze.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 13/07/2015 : 11:17:01  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message
quote:

ok,aj odgovori mi kako to judeokrščanstvo nema veze s bliskoistočnim religijama na npr temu Dumuzija.
Dumuzi sumerski bog; "zaštitnik stada", čija se smrt i uskrsnuče nalaze u spjevovima.

Moze, odgovorit cu ti. Dajem instrukcije po pristupacnoj cijeni od 50 kn po satu.
Ako ti to ne odgovara i zelis besplatan odgovor - postoji knjiznica, a u njoj isto to sto ja znam, iz pera jos pametnijih i jos obrazovanijih ljudi.
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/07/2015 : 12:49:40  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

Moze, odgovorit cu ti. Dajem instrukcije po pristupacnoj cijeni od 50 kn po satu.
Ako ti to ne odgovara i zelis besplatan odgovor - postoji knjiznica, a u njoj isto to sto ja znam, iz pera jos pametnijih i jos obrazovanijih ljudi.

ko što več rekoh pojma ti nemaš.
prouči materiju kad več imaš knjižnicu pa se onda vrati.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47575 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 13/07/2015 : 12:50:28  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:

quote:

I tako su Petrovi nasljednici prenosili riječ Isusovu, a s druge strane dijelili svijet na "dobre" i "loše". Ne svi, naravno, ali oni na vrhu sigurno. I duralo ti je to tako, dragi moj, dok se stoka nije dohvatila knjige i sama počela čitati što je to i kako Isus pričao. Pa je stoka prvo shvatila da Isus nije bog nego pametan i poštovanja vrijedan čovjek, a odma potom i da
majčica crkva baš i ne kuži to što propovijeda.

I tako su Thalesovi nasljednici dijelili teorije u fizici na one "dobre" i one "lose", odbacujuci sva ne-naturalisticka objasnjenja prirodnih fenomena kao "neznanstvena". Ne svi, naravno, ali oni na vrhu sigurno. I duralo ti je to tako, dragi moj, dok se jedan psihijatar po imenu Immanuel Velikovsky nije uhvatio knjige i poceo sam citati sto to i kako to nebeska tijela pice po svojim putanjama. Pa je prvo shvatio da planeti ne moraju slijediti zakone ocuvanja energije a odmah potom i da znanost ne kuzi to sto propovijeda.

Daj, dupli, shvati vise da je povijest jednako tako razvijena znanost kao i fizika.
I da o toj znanosti nemas blage veze.

dok si ti pravi stručnjak

Go to Top of Page
Page: of 60 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.59 seconds. Snitz Forums 2000