forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Strip revija Večernjeg lista br. 123
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 35

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2358 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 02/07/2015 : 08:20:46  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
KOliko je još ostalo stranica Julesovog stripa za objaviti? i zašto je dio u boji a dio crno-bijelo?
Go to Top of Page

cerichus
Senior Member

Bosnia and Herzegovina
1629 Posts

Member since 01/02/2007

Posted - 02/07/2015 : 09:19:41  Show Profile Show Extended Profile  Send cerichus a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ivan_micic

KOliko je još ostalo stranica Julesovog stripa za objaviti? i zašto je dio u boji a dio crno-bijelo?

U pitanju su dva Julesova stripa. Kroz minula stoljeća je crno-bijeli, a Partizani su u boji.

Elvis has just left the building!
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 02/07/2015 : 09:54:19  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by cerichus

quote:

U pitanju su dva Julesova stripa. Kroz minula stoljeća je crno-bijeli, a Partizani su u boji.

Ja mislim da se pitanje odnosi na "Kroz minula stoljeca", strip koji je u zadnjem broju Revije tiskan djelomicno u boji.
Vjerojatno je stvar u tome sto je izdavacu bilo dostupno od originala...

Edited by - culture vulture on 02/07/2015 09:55:31
Go to Top of Page

all_ba
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4149 Posts

Member since 01/04/2008

Posted - 02/07/2015 : 10:23:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit all_ba's Homepage  Send all_ba a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zato što je premijerno tako strip izlazio u legendarnom "Plavom vjesniku".

C'est la vie...
https://www.facebook.com/Revija-Bosona-455611547926400/timeline/
Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2358 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 02/07/2015 : 11:25:37  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
thnx, bilo mi je čudno kako malo boja malo crno-bijelo
Go to Top of Page

Inspektor Dane
Starting Member

20 Posts

Member since 02/06/2014

Posted - 02/07/2015 : 11:50:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Inspektor Dane a Private Message  Reply with Quote
quote:

Kad sam razgovarao u Lastanu rekli su mi da je Jules ofarbao te stranice i da c/b originali više ne postoje. Jedina je opcija bila kompjuterski ih prebaciti u c/b, ali su se odlučili ostaviti kako je.

S obzirom kako obojane strane izgledaju šteta što i ostatak nije u boji.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 02/07/2015 : 13:47:52  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Upravo tako! Nažalost, originalne stranice "Kroz minula stoljeća"
nisu u cijelosti sačuvane, već se strip objavljuje korištenjem svega dostupnog, a tako i preslika arhivskih objava (kao napr. Plavog Vjesnika), zbog toga su i dijelovi u boji, kako je Inspektor Dane objasnio. Najlakše je pratiti te razne izvore po raznorodnosti fontova (tada ručno upisivanih slova) u oblačićima, doslovce u grupama od po nekoliko traka, pa onda sasvim drugi font i tako naizmjence.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 02/07/2015 : 14:41:56  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Zapravo dosta cest slucaj kod reizdavanja starih stripova...
Ja sam, recimo, primjetio da su se u raznoraznim reprintima Maurovicevih western stripova, kad originalni kadar nije bio dostupan, odnosno kad je bio nedovoljno dobro sacuvan, jednostavno ubacivali drugi kadrovi istog "sadrzaja" (pogotovo cesto kod krupnih kadrova).
Meni takve stvari ne smetaju (bar do odredjene granice), cak mi se i svidjaju, kao zgodan podsjetnik na materijalnu realnost stvaranja, cuvanja i izdavanja stripova...
Go to Top of Page

Vorador
Senior Member

Croatia
1584 Posts

Member since 29/09/2004

Posted - 25/07/2015 : 16:04:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit Vorador's Homepage  Send Vorador a Private Message  Reply with Quote
http://www.vecernji.hr/vizualna-umjetnost/strip-junaci-i-junakinje-u-novim-akcijama-i-pustolovinama-1016278
Go to Top of Page

zmcomics
Average Member

727 Posts

Member since 24/08/2002

Posted - 26/07/2015 : 00:48:46  Show Profile Show Extended Profile  Visit zmcomics's Homepage  Send zmcomics a Private Message  Reply with Quote

Postoji Prosvjetino izdanje iz osamdesetih, vrlo korektno štampano i može se skenirati iz njega... crno belo, ujednačeno, očigledno snimano sa originala...

quote:
Originally posted by mogorovic

Upravo tako! Nažalost, originalne stranice "Kroz minula stoljeća"
nisu u cijelosti sačuvane, već se strip objavljuje korištenjem svega dostupnog, a tako i preslika arhivskih objava (kao napr. Plavog Vjesnika), zbog toga su i dijelovi u boji, kako je Inspektor Dane objasnio. Najlakše je pratiti te razne izvore po raznorodnosti fontova (tada ručno upisivanih slova) u oblačićima, doslovce u grupama od po nekoliko traka, pa onda sasvim drugi font i tako naizmjence.

STRIP VESTI svakodnevno na www.stripvesti.com i www.facebook.com/StripVesti • Homepage www.zmcomics.com
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 26/07/2015 : 01:43:42  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
U 23.broju objavljeni su sljedeći stripovi:

Lady S: IGRA BUDALA (Autori: Jean Van Hamme i Philippe Aymond)

Crne priče: A TI? ŠTO SI TI UČINIO ZA POBJEDU? (Autori: Victor Mora i Alfonso Font)

ČETVORICA (Autor: Milan Tomas)

Hombre: PUTEVI SE KRIŽAJU (Autori: Peter Wiechmann i Rafael Méndez)

BAĆA IZVIĐAČ (Autori: Norbert Neugebauer i Julio Radilović – Jules)

PEANUTS (Autor: Charles Schulz)

Gladijator Pegula: SVJEŽA KRV (Autor: Nikola Listeš)

NJEŽNI (Autor: Ivica Bednjanec)
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 26/07/2015 : 09:19:21  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Mozda sam medju rijetkima, ali valjda nisam i jedini, po cijem je misljenju Jules puno bolji u karikaturalnoj maniri nego u realisticnoj.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12931 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/07/2015 : 11:35:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

Mozda sam medju rijetkima, ali valjda nisam i jedini, po cijem je misljenju Jules puno bolji u karikaturalnoj maniri nego u realisticnoj.

Slažem se. Isto mišljenje imam i o Bekeru.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 26/07/2015 : 13:10:34  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
Meni je Beker odlican u obje manire - dapace, za mene je on nas najbolji crtac stripova.
Ali za Julesa mislim da se trebao posvetiti samo karikaturalnoj, jer bi tako postigao lakocu i vlastiti stil bar u jednoj. Mislim da je zivio u krivoj drzavi - pod francuskim nebom mogao je biti puno bolji crtac.
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10399 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 26/07/2015 : 13:25:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Ne bih se složio ni za Julesa ni za Bekera.

Pogotovo ne za ocjenu puno bolji, dok bi se za ocjenu podjednako moglo još i raspravljati ovisno o ukusu.

Osobno bih rekao da su oba autora bolji u realističnoj maniri, iako su tu odstupanja u kvaliteti ovisno o pojedinoj fazi života i rada vidljivija.

Mislim da su Julesove Afričke pustolovine i Kapetan Leši, te Bekerovi Koraljka, Neven i Bobo i Magirus sasvim dovoljni primjeri u korist moje tvrdnje. Zamjetno je da nisam spomenuo njihove još i poznatije radove i serijale koji kvalitetom također mogu ići u prilog moje tvrdnje.

Na Bekerovoj izložbi koja upravo završava je bilo izloženo par tabli Timothy Thatchera koje su izvanredne, možda i najbolje što je u stripu nacrtao, a isto tako promatrača svojom kvalitetom vizuelno "obara s nogu" nekoliko izloženih tabli od Koraljke.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12931 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 26/07/2015 : 23:26:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
Gledajući neke Bekerove radove, imam dojam da se ponekad previše oslanjao na foto-reference. Kada gledam kompoziciju njegovih tabli, to uglavnom funkcionira, ali s vremena na vrijeme se dogodi da mu se neke poze ponavljaju i da neki izrazi lica ne odgovaraju sasvim situaciji u kojoj se likovi nalaze.

Doduše, čini mi se da je ovo primjetnije kod nekih ranijih radova, kao što su Pavel Biri, Demonja, Bint el Hadra i barem prva epizoda Zaviše. Kasnije je razvio jedan stil koji dobro prelazi iz realističnog u karikaturalno.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 28/07/2015 : 13:37:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Mendezov Hombre, iako relativno davno nacrtan, budi u meni nostalgiju za likovnim izrazom jednog hrvatskog crtača, relativno malog opusa, a to je pokojni arhitekt Frano Gotovac iz Splita. Sjenčenje i rasteriranje volumena, osobito likova i lica, u kontinuiranim gustim potezima kistom, neodoljivo me podsjeća na istu maniru kod velikog Frane!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10399 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 28/07/2015 : 14:16:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
U novom broju najava za knjigu stripova (tvrde korice):
IZVIĐAČKE PUSTOLOVINE.

Knjiga će imati 360 stranica, od toga 125 u koloru.

U knjizi će biti ovi Julesovi stripovi:
Izviđačke pustolovine;
Baća izviđač;
Logorske priče;
Oliver.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 31/07/2015 : 22:05:41  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
U uvodniku se urednik Mladen Novaković žali, da je osobno propustio osigurati strip posvećen sinjskoj Alci, povodom njene 300. godišnjice. Mogao se potruditi, pa pronaći strip o sinjskom boju i nastanku alke, koji je prije više od 30 godina izlazio u nastavcima u Slobodnoj Dalmaciji. Davno je to bilo, ne mogu sa sigurnošću tvrditi, ali mislim da je autor bio Frano Gotovac. Još nije kasno, ako se odmah krene u akciju! To je stari strip, nacrtan prije tog perioda kada je izlazio, sve se može naći, uz, vjerujem, mali iznos otkupa autorskih prava.
Go to Top of Page

dino alic
Junior Member

Croatia
363 Posts

Member since 23/01/2003

Posted - 02/08/2015 : 21:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Send dino alic an AOL message  Send dino alic a Private Message  Reply with Quote
Poštovani strip kolega Mogoroviću,

Vidim da se dosta razumijete u povijest hrvatskog stripa te da redovno pratite izdanja Strip foruma pa tako i Strip Reviju Večernjeg lista.
Vezano za strip o alkarima koji je 1994. izlazio u Slobodnoj Dalmaciji i koji je radio Miljenko Romić (a ne Gotovac) redakcija Strip revije do sad nije uspjela stupiti u kontakt s autorom i eventualno doći do mogućnosti objavljivanja spomenutog stripa.S obzirom na vašu upućenost pozivamo vas na aktivno sudjelovanje u traženju podataka i kontakta vezanih za autora.Inače u uvodniku je izražen žal za ne objavljivanjem novih radova, s novim autorima na temu Sinjske alke, a ruku na srce rad gospodina Romića nije na kvalitativnom nivou stripova koji se objavljuju u Strip reviji Večernjeg lista.
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 02/08/2015 : 22:24:34  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Zahvaljujem na korekciji, odnosno utvrđivanju Miljenka Romića, kao autora. Tih godina je Slobodna Dalmacija objavljivala više Gotovčevih starih stripova, pa me taj kontinuitet navukao na pomisao, da bi Gotovac bio autor i tog stripa. Upravo sjećanje, na kvalitativno odstupanje od Gotovčeva stila, je izazvalo onu malu sumnju u tu činjenicu. Ukoliko pronađem ikakav podatak o Romiću ili bilo kojem drugom stripu, vezanom za Alku, proslijedit ću vam ga. Poštovanje!
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 03/08/2015 : 13:23:29  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Jutros sam na PM poslao kontakt-podatke Dinu, za Miljenka Romića, pa se, usput, sjetih stripa Sinski boj (Furtinger/Bešlić) iz 1985. kojeg je Stripforum objavio kao album 2008. godine. Može li biti u nastavcima objavljen u Strip reviji večernjeg lista, u čast 300. godina alke?! Naravno, da ne ugrozi nakladu tvrdo ukoričenog izdanja (iako je prošlo 7 godina od izdanja).

Edited by - mogorovic on 03/08/2015 13:31:06
Go to Top of Page

dino alic
Junior Member

Croatia
363 Posts

Member since 23/01/2003

Posted - 07/08/2015 : 15:44:32  Show Profile Show Extended Profile  Send dino alic an AOL message  Send dino alic a Private Message  Reply with Quote
Strip revija Večernjeg lista je od samog početka bila fokusirana na klasična ostvarenja hrvatskih velikana devete umjetnosti.Novi cilj je potaknuti mlade snage da se aktivno uključe u stvaranje stripova po mogućnosti s temama iz dalje i bliže Hrvatske povijesti za jedinu strip reviju u Hrvatskoj.Znači naglasak u uvodniku je bio na novim stripovima, tako da će strip Furtingera i Bešlića za sad ostati ,,samo,,u knjizi.Nažalost ovaj veliki jubilej Sinjske alke ostati će bez svoje strip verzije, ali tko zna, možda već na 301.godišnjicu budemo čitali nešto na tu temu premijerno u Strip reviji Večernjeg lista.
Go to Top of Page

ivan_micic
Senior Member

Croatia
2358 Posts

Member since 19/12/2007

Posted - 29/08/2015 : 11:17:54  Show Profile Show Extended Profile  Send ivan_micic a Private Message  Reply with Quote
najava za novi broj:

http://www.vecernji.hr/vizualna-umjetnost/uzbudljive-dogodovstine-lady-s-s-godisnjeg-odmora-1021651
Go to Top of Page

dsormaz1
Advanced Member

13156 Posts

Member since 28/04/2002

Posted - 02/09/2015 : 11:05:20  Show Profile Show Extended Profile  Send dsormaz1 a Private Message  Reply with Quote
U 24.broju objavljeni su sljedeći stripovi:

Lady S: IGRA BUDALA (Autori: Jean Van Hamme i Philippe Aymond)

Crne priče: BOG TO ŽELI! (Autori: Alfonso Font)

VOŽNJA S VRAGOM (Autor: Milan Tomas)

PEANUTS (Autor: Charles Schulz)

ČAROBNI LANČIĆ (Autor: Vjekoslav Radilović – Radil)

GLADIJATOR PEGULA (Autor: Nikola Listeš)

BAĆA IZVIĐAČ (Autori: Norbert Neugebauer i Julio Radilović – Jules)

Go to Top of Page
Page: of 35 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.2 seconds. Snitz Forums 2000