forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 EU primanje izbjeglica i migranata
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 224

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 20:19:21  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
http://www.index.hr/vijesti/clanak/cerar-spremni-smo-za-prihvat-izbjeglica-ali-je-uvjet-njihova-integracija-i-sigurnost-drzave/838799.aspx

narocito na one koji su uspješni.
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10824 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 28/08/2015 : 20:21:55  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message
quote:
Originally posted by lwood

iz jesenica su odlazili radit u austriju još prije dvajst godina

Da,istina,ali sad prodaju stanove i kuce,a slabo se prodaje,ljudi digli kredite u Austriji za stanove a kod kuce cak sad i spustaju cijene ne bi li prodali..ne bi iznenadio da taj trend bude i siri...

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 20:23:36  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
sve je to ok,al ne vidin da je bitno za temu topica.

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 28/08/2015 : 20:24:14  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:
Originally posted by emirem

quote:

Da,istina,ali sad prodaju stanove i kuce,a slabo se prodaje,ljudi digli kredite u Austriji za stanove a kod kuce cak sad i spustaju cijene ne bi li prodali..ne bi iznenadio da taj trend bude i siri...

Neznam ko je lud da kupi stan na jesenicama...ono moze valjat samo ovim iz sirije...ja mislim da nema odvratnijeg grada ne samo u sloveniji vec u citavoj jugi od jesenica...cak ni zenica nije tolko ruzna
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 20:25:24  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by KRAS

quote:

quote:

Neznam ko je lud da kupi stan na jesenicama...ono moze valjat samo ovim iz sirije...ja mislim da nema odvratnijeg grada ne samo u sloveniji vec u citavoj jugi od jesenica...cak ni zenica nije tolko ruzna

u zenci nisan bija al jesenice su baš katastrofa.

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 28/08/2015 : 20:26:07  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
quote:

http://www.index.hr/vijesti/clanak/cerar-spremni-smo-za-prihvat-izbjeglica-ali-je-uvjet-njihova-integracija-i-sigurnost-drzave/838799.aspx

Pocrkat ce slovenci od besa...da im samo vidis komentare
ljudi nisu jos ni stigli a stice se utisak da bi ih slovenci podavili da mogu..srecom pa niko nikad nije slovence pitao za misljenje
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/08/2015 : 20:27:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Originally posted by Johnny Difool
ali odgovara maksimumu koji bismo mogli podnijeti.

e okej. onda se slažemo.
jedino što ja uključujem u to "podnijeti" i više od puke ekonomske sfere.

sad,
ti kažeš: "Između mene i sirijskog izbjeglice s doktoratom recimo iz medicine". čekaj malo, johnny, zar i ova tvoja omaška (je li omaška?) nije postavljanje granica? i to je onda vrsta "rasizma" ili kažimo isključivosti. kulturna, klasna.
mislim, samo ti hoću reći (naglasiti) da svi prave izbore. ti si se ovdje zaletio ("zaletio", jer pišeš o onome što je TEBI bliže, pretpostavljeni intelektualac)
, dakle, pošao si od sebe, dok istovremeno, polazeći od države (neka RH primi maksimum) onako uopćeno možeš pisati o humanitetu. ali, johnny: u apstraktnom ništa nije kontradiktorno. u konkretnom, sve je kontradiktorno.

da, i ja mogu biti najbolji prijatelj sa sirijskim automehaničarem, recimo. mogu to, zamislivo je, zar ne. mogu imati prijatelje Srbe, zar ne. mogu imati štošta, upoznati tko zna kakvog čovjeka, iz tko zna kakvog kulturnog kruga.
ali, da bih ja to imao, da bi bilo ostvareno, on me mora sresti, tj. mi se moramo sresti, ono što Jaspers kaže: egzistencija s egzistencijom.

sirijski izbjeglice, uzeti ovako uopćeni, nisu ovo gore. nisu, johnny, shvati to.
mogu ih eventualno doživjeti u skladu s načelom, praznim humanitetom. ali, također moram uvažiti GRANICE. granice su orijentacija u svijetu. ne mogu hrliti i primati što god se proklamira, jer je to kontraproduktivno. to (me) nikamo ne vodi.

moram uvažiti stvarnost (političku, kulturnu, itd.).
to nije "administrativno odvajanje", johnny, nego upravo djelatno-povjesno, uključen moment svjetovnosti svijeta. kultura, povijest, vjera, tradicija, JESU upravo RAZLOZI koje ja moram uvažiti i na temelju njih orijentirati se u svijetu - te pokušati donijeti ispravne odluke. ujedno čovječne.

dakle, ne bih rekao baš tako "ti si za zidove". ne, nisam za 'na takav način otpisati', nego sve razmotriti, pa vidjeti koliki je taj "maksimum" koji se može podnijeti - ali i kulturno i duhovno itd.

(a "egzistencije" pustimo sad po strani. to nije tema, tj. to je brkanje redova kada se imputira "pa svi su ljudi isti". da, jesu, kao bića koja imaju pravo na život. ali se tek trebaju potvrditi kao "individue", tu se svakako (i svi) rade izbori i tu, na toj razini, može biti "plemenštine", mogu se sresti Zagor i Liberty Sam itd.)

Samo o ovome što pretpostavljaš i konstruiraš: ovaj sam primjer uzeo iz HTV-ova Dnevnika od prije neki dan, u kojem je emitiran razgovor s još relativno mladim obiteljskim čovjekom iz Sirije koji izbjegličku kalvariju prolazi sa suprugom i malim djetetom, a koji reče da je liječnik (supruga mu je također visokoobrazovana, ali se ne sjećam struke), i da se nada negdje u Njemačkoj ili nekoj zemlji zapadne Europe pronaći posao i sebi i obitelji omogućiti život dostojan čovjeka. Tamo je glava njemu i njegovima bila na panju, a on u EU projicira (slažem se, nerealne) snove o boljem i pristojnijem životu.

Bilo je još takvih primjera po novinama i na internetu, u beogradskim parkovima nije teško pronaći slične priče, i one nisu nikakav moj klasni, kulturni ili ne znam kakav izbor, nego činjenica.

Ali za vraga sve, jer kad bi mi netko takav pokucao na vrata tražeći pomoć, ja bih po Merkel, Orbanu, Damiru Kajinu, Ranku Ostojiću, Slovacima, tebi ili kome god morao najprije provjeriti jesu li on i njegova obitelj kršćani ili muslimani, koliko im je koža tamnija od moje, koliko su nacionalno i kulturno "inferiorniji" meni i "nama" (Europljanima), koliki im je stupanj civilizacijske i kulturološke drugačijosti (ne inferiornosti, nipošto, samo drugačijosti), i sve tako, pa im još i prigovoriti zašto nisu otišli u Saudijsku Arabiju ili Katar, umjesto što su došli k nama.

E jebi ga, na to nikad ne bih pristao, nego bih učinio sve što je u mojoj i u moći mojih bližnjih da ljudima pomognem(o), ne pitajući ih baš ni za što od onog gore, nego u njima gledajući samo i isključivo ljude u nevolji. Nikakvu naciju, vjeru ili rasu, samo ljude.

I još nešto: humanitet kojim doživljavam izbjeglice meni nipošto nije "načelan" i "prazan", kako ih ti "možeš eventualno doživjeti", meni je on u srži i najbitniji, jer u konkretnoj aktualnoj situaciji i jest najvažniji. Oni su za mene ponajprije ljudi u nevolji, ne nositelji rasnih, vjerskih, kulturnih i inih stereotipa. Samo ljudi.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10824 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 28/08/2015 : 20:28:11  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message
quote:
Originally posted by KRAS

quote:

quote:

Dok je bilo posla u zeljezari i talionici valjalo je a sad je Jesenice blues..."Mrzim svaki kamen tvoj,zbog tebe ja mrzim zivot svoj...ne razumijes ti to druze kadija..kras.."

"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!"
Go to Top of Page

izivko
Advanced Member

Germany
12770 Posts

Member since 25/07/2003

Posted - 28/08/2015 : 20:28:41  Show Profile Show Extended Profile  Send izivko a Private Message
Tri puta sam bio u Zenici a dva puta su mi obili auto. Mnogo zajeban grad odnosno građani

Have mercy
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 20:32:47  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
quote:
Originally posted by izivko

Tri puta sam bio u Zenici a dva puta su mi obili auto. Mnogo zajeban grad odnosno građani

ja san ima kolegicu iz zence.
ta je mlila 300 riči u minuti.
al osin toga je bila skroz ok.

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10824 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 28/08/2015 : 20:34:20  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message
quote:
Originally posted by izivko

Spavao u hotelu Rudar i propao mi krevet s madracem popucale letve sve do jedne.. isao reklamirat na recepciju veli zena s recepcije kao je li cura prezivjela...pfff...

Nego trend iseljenja je primjetan i u SLO samo ne znam kako se prati medijima....

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 28/08/2015 : 20:40:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message

Krase, koliko im racunas furku do Frankfurta?

evo, i Assadov vojnik (s kojim si djeli ime) bjezi
http://www.delo.si/svet/evropa/ne-morem-verjeti-da-moje-zivljenje-ni-vec-ogrozeno.html

http://www.delo.si/svet/sosescina/v-tovornjaku-v-avstriji-vec-kot-70-trupel-migrantov.html

a iz Afrike opet na jednoj lađi 105 mrtvih i jos 200 njih se traze, vecu grupu su zakljucali u potpalubju, palicama ih naterali

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 28/08/2015 : 20:43:45  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
Al vise se slovenaca seli nego nas jugovica.kud i kamo vise..kukaju kako nema posla pa fataju tutanj...nama je dobro.taman kako smo zasluzili..no brine me ovo ispoljavanje sile prema onim nesrecnicima..tako bi oni i nas progonili da smiju.ali znaju da mi jugovici u dezeli nismo nenaoruzane izbeglice...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13166 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 28/08/2015 : 21:09:21  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message
quote:
I još nešto: humanitet kojim doživljavam izbjeglice meni nipošto nije "načelan" i "prazan", kako ih ti "možeš eventualno doživjeti", meni je on u srži i najbitniji, jer u konkretnoj aktualnoj situaciji i jest najvažniji. Oni su za mene ponajprije ljudi u nevolji, ne nositelji rasnih, vjerskih, kulturnih i inih stereotipa. Samo ljudi.

ma jasno, lijepo je to tako... napisati.

pokrenuo si vrlo složenu priču, ne da mi se sad "filozofirati". ne znam ni da li se tebi da, možda potražim neke odlomke pa citiram. kao polazište kojim se nadvladava ova tvoja pozicija Intelektualca Romantičara. budem vidio, ako mi se da i ako uopće ima smisla širiti priču u dubinu. jer, recimo, da smo se donekle razumjeli, barem pozicije na kojima stojimo (s tim da ja opet (opet!!) držim da je moja "superiornija", budući uključuje i "tvoj lik svijesti", dok ti držiš da je tvoja... ne baš "ljudskija", ali ipak ljudskija, pa time superiornija u jednom kozmičkom kontempliranju ljudskom, samo ljudskom)
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 28/08/2015 : 21:15:16  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message
Slovenci su zaista smesni...koja histerija jebote ko da je sam Džingiskan došo pred Ljubljanu.

A dosli im samo ljudi koje je i slovenija priznala za legitimnu oppoziciju asadovom režimu..sta seru sad
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/08/2015 : 21:32:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:
Originally posted by stinky

quote:

ma jasno, lijepo je to tako... napisati.

pokrenuo si vrlo složenu priču, ne da mi se sad "filozofirati". ne znam ni da li se tebi da, možda potražim neke odlomke pa citiram. kao polazište kojim se nadvladava ova tvoja pozicija Intelektualca Romantičara. budem vidio, ako mi se da i ako uopće ima smisla širiti priču u dubinu. jer, recimo, da smo se donekle razumjeli, barem pozicije na kojima stojimo (s tim da ja opet (opet!!) držim da je moja "superiornija", budući uključuje i "tvoj lik svijesti", dok ti držiš da je tvoja... ne baš "ljudskija", ali ipak ljudskija, pa time superiornija u jednom kozmičkom kontempliranju ljudskom, samo ljudskom)

Slažem se i s tim da je moja pozicija Intelektualca Romantičara, kako kažeš, jer sam nažalost u manjini i jer na suprotnoj strani stoje i Merkel i Orban i Kajim i Ostojić i Slovaci i Britanci (koji kažu da su osigurali La Manche) i tko već sve ne, pa sam samim tim osuđen na poraz, a i svjestan sam svog utopizma kao i utopizma izbjeglica koji tolike nade polažu u žuđenu Europu.

Ali i dalje smatram da je to jedini izbor koji mogu i smijem donijeti, a mislim da bi bilo sjajno kad bismo svi skupa (i u europskim razmjerima) razmišljali drugačije pa izbjeglice (ne migrante iliti nekakve nomade, kako ih se u cilju ispiranja vlastite savjesti naziva u medijima) smjestili gdje i u kolikom broju možemo, od postojećih centara za azilante i izbjeglice do recimo otoka Obonjana na kojem su već 10-ak godina neiskorišteni smještajni kapaciteti), a našlo bi se toga i još.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/08/2015 : 21:33:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message

http://www.jutarnji.hr/-svaku-noc-sanjam-mamu-i-tatu-i-placem--djecak-iz-sirije-je-potpuno-sam-dosao-od-damaska-do-beograda/1406543/

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 21:41:37  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
u državi u kojoj je bar 20 % stanovništva ispod granice siromaštva i još 30 % negdi na rubu istog,dok se gomila ljudi bavio hobijem skupljanja boca po kontejnerima u najmanju ruku je neukusno spominjat masovno naseljavanje migrantima.
očito se ta hr elita dobrano odlipila od realnosti.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/08/2015 : 21:52:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
quote:

u državi u kojoj je bar 20 % stanovništva ispod granice siromaštva i još 30 % negdi na rubu istog,dok se gomila ljudi bavio hobijem skupljanja boca po kontejnerima u najmanju ruku je neukusno spominjat masovno naseljavanje migrantima.
očito se ta hr elita dobrano odlipila od realnosti.

O kakvoj eliti ti pričaš? Ja sam obični proleter koji zaradi točno onoliko koliko napiše, koji je honorarac i bez vlastitog krova nad glavom.
S organizirano prihvaćenim emigrantima postotak siromaštva ne bi bio ni mrvicu viši, i ne bi oni odjednom počeli skupljati plastične boce po kontejnerima. Za to je ionako zadužena neka vrsta mafije zbog prijetnji koje je Mirela Holy, kad je kao ministrica najavila ukidanje otkupa pet-ambalaže, dobila policijsku pratnju a neposljetku dijelom i zbog toga i odletjela s položaja.

Edit: ne mislim na one koji pola dana skupljaju 20-ak boca pa u marketu dobiju 10-ak kn, ali ni njihov se položaj ne bi promijenio niti mrvicu. Licemjeran je upravo taj pokušaj opravdavanja izostanka pomoći tuđim siromaštvom, a na drugoj plitici tezulje sa siromaštvom stoji par desetaka kuna od plastičnih boca.

Edited by - Johnny Difool on 28/08/2015 21:55:39
Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 21:55:53  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
nisan mislija na tebe ka dio elite.
ne znan šta se ljutiš.

poanta je u tome da hr nit je kriva za stanje u siriji nit je profitirala od istog pa da ima neku moralnu odgovornost za nastala sranja.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 21:58:27  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
fascinantno je nešto drugo.
koliko to mediji pumpaju.
a gle čuda o africi ni a.
a tamo svakodnevno umiru dica od gladi.
a sad je odjednom nakon 4 godine rata gomilu ljudi puklo da dođu u evropu?
ma da,kako ne.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 28/08/2015 : 21:59:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message
Ali moralna bi odgovornost morala proizlaziti iz same ljudskosti i želje i volje da se pomogne onima u nevolji. Tim bolje što izravno nismo krivi za njihovu nesreću (ali jesmo neizravno kao dio zapadne alijanse, zbog čega je među ostalim stradao i Salopek), ali to nas ne sprječava niti ograničava u pružanju pomoći, onoliko koliko možemo i za koliko smo kapacitirani.

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 22:03:25  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
Salopek je strada jerbo je došlo do zajeba glede predaje love.
al dobro nebitno za ovu temu.
u tunisu je npr u napadu na onaj muzej poginija kolumbijski par pa to nisu ni spomenili u hr glasilima .

Go to Top of Page

emirem
Advanced Member

10824 Posts

Member since 18/01/2010

Posted - 28/08/2015 : 22:03:37  Show Profile Show Extended Profile  Send emirem a Private Message
Sjecate se vozova bez voznog reda..naseljavanje Slavonije... tko se danas bez skole najeo na asfaltu..htjeli vidjeti Zagreba i evo posla..malo morgen..ima ljudi koji kad bi se istinski primili motike imali bi sta i za jesti, tko je skroman i ne treba mu luksuz.
I nisu sve izbjeglice neuki primitivci sa deset prstiju koji znaju kopati.
Sigurno je da ce svabo odmah uzeti skolovane doktore ,inzinjere,profesore,zdravstveno osoblje,samo nauce malo jezik i eto posla... ostali ce u tvornice i poljoprivredu...
Koliko se samo rumunja zaposlilo,nije bitno koliko satnica,ali ide staz i zdravstveno...

I moji ce zemljaci tako u svabiju,a da ne znaju svi jezik je sigurno, pa ce u skolu upravo sa onima koje je gledala ispod oka...

Go to Top of Page

lwood
Advanced Member

Colombia
47388 Posts

Member since 09/12/2005

Posted - 28/08/2015 : 22:06:35  Show Profile Show Extended Profile  Send lwood a Private Message
ne razumin čemu stalno neke usporedbe sa nekim zemljacima?
jel sirija u eu? nije.
jel dio evrope? nije.
aj ti pređi granicu bez papira pa vidi šta če ti se dogodit.
mislin pravu granicu ne ove međ eu članicama.
uđi npr u rusiju bez papira.

Go to Top of Page
Page: of 224 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Topic Locked
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.52 seconds. Snitz Forums 2000