forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Alessandro Chiarolla - presek (Zagor)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

sergej773
Senior Member

Cuba
1922 Posts

Member since 03/06/2012

Posted - 15/10/2015 : 14:32:59  Show Profile Show Extended Profile  Send sergej773 a Private Message  Reply with Quote
Poll Question:
1. Šta vam se sviđa, a šta ne u njegovom crtežu Zagora?
2. Da li ste čitali njegove radove na nekom drugom serijalu, kako vam se tako činio, da li je bio bolji ili lošiji nego na Zagoru?
3. Šta mislite generalno o drugačijem vizuelnom prikazu Zagora? (Ne Ferrijanskom)
4. Da li bi njegov crtež bio bolji kada bi manje crtao?
5. Koji tip priča najviše odgovara njegovom crtežu?
6. Sa kojim scenaristom se najbolje "slaže"?

Kojom biste ocenom na skali od 1 do 10 ocenili njegov dosadašnji rad na Zagorovom serijalu?

Glasanje traje nedelju dana, do 22. oktobra.

Results:
1 [18%] 9 votes
2 [0%] 0 votes
3 [2%] 1 votes
4 [4%] 2 votes
5 [2%] 1 votes
6 [18%] 9 votes
7 [8%] 4 votes
8 [16%] 8 votes
9 [12%] 6 votes
10 [20%] 10 votes

Poll Status: Locked »» Total Votes: 50 counted »» Last Vote: 24/10/2015 13:22:04

Edited by - sergej773 on 25/10/2015 13:54:31

Giuda Ballerino
Senior Member

Japan
2629 Posts

Member since 02/03/2014

Posted - 15/10/2015 : 14:48:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Giuda Ballerino a Private Message  Reply with Quote
Trebao je odraditi onu epizodu na Zagoru, mislim da se zove Otok gubavaca i tu je trebalo prestati njegovo djelovanje u Bonelliju.

Kaizoku ou ni ore wa naru!
Go to Top of Page

Zeljko Ferri
Senior Member

Serbia
1304 Posts

Member since 15/12/2004

Posted - 15/10/2015 : 15:03:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Zeljko Ferri a Yahoo! Message  Send Zeljko Ferri a Private Message  Reply with Quote
Kao ilustrator i slikar mi je fenomenalan. Ali kao strip crtac Zagora, pa jednostavno ne mogu da ga prihvatim da me ubijes. Ne lezi mi njegov stil za Zagora nikako. Neka radi nekog drugog junaka.

Go to Top of Page

mladjo
Advanced Member

Croatia
20013 Posts

Member since 15/04/2007

Posted - 15/10/2015 : 15:26:43  Show Profile Show Extended Profile  Send mladjo a Private Message  Reply with Quote
U Martiju Misteriji je bio vrlo dobar.
U Zagoru je izvrsno nacrtao Cibolu, a poslije mu radovi nisu bili ni blizu toga. Ali meni je podnošljiv. Čak je na tajanstvenom izvoru čist solidan. Najmanje dobar mi je u MAXIJIMA (Dugo putovanje i onaj-sa-pustinjom)
Ali krivi je i odabir epizoda ponekad, jer po meni bitno je kakvu vrstu epizode pojedini crtač crta.
Npr. Chiarola definitivno nije bio dobar izbor za epizodu Grenland, tu bi više pasao netko sa "hladnijim" crtežom, tipa Della Monica ili Laurenti.

COUNT ZERO INTERRUPT
an interrupt of a process decrements a counter to zero

Go to Top of Page

tinton
stripovi.com suradnik

United Kingdom
19694 Posts

Member since 23/10/2011

Posted - 15/10/2015 : 18:09:24  Show Profile Show Extended Profile  Send tinton a Private Message  Reply with Quote
Dao sam mu 9, a vjerovatno sam trebao osmicu.

Vrhunski je crtač svakako, jedan od najboljih koje je Zagor imao, ali istina je da varira.
Cibola koju svi spominju i nije baš njegov najbolji rad.
Krv Mohawka, Veliki turnir, Brodolomci, Tajna jednoroga - sve su to njegova vrhunska ostvarenja.

Dajte nam Banija Libre;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

karven
Senior Member

Serbia
1871 Posts

Member since 16/07/2006

Posted - 15/10/2015 : 18:36:09  Show Profile Show Extended Profile  Send karven a Private Message  Reply with Quote
Dajem mu čistu desetku samo zbog duševne satisfakcije što mnogima diže pritisak svaki njegov strip

All is one in Darkseid. This mighty body is my church. When I command your surrender, I speak with three billion voices. When I make a fist to crush your resistance. It is with three billion hands.
Go to Top of Page

DzekDenijels
Senior Member

Serbia
2474 Posts

Member since 26/07/2009

Posted - 15/10/2015 : 18:53:26  Show Profile Show Extended Profile  Visit DzekDenijels's Homepage  Send DzekDenijels a Private Message  Reply with Quote
6 za trud...

Carpe diem
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6408 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 15/10/2015 : 19:01:59  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
Izvrstan crtač, njegov i Laurentijev Zagor su ono što je Zagor trebao biti otpočetka.
Cibola odlična, ali recimo Dugo putovanje, gdje je bio pritisnut rokovima - ta tko bi drugi onako dočarao ljudski šljam koji služi u Nacionalnoj gardi Georgie?
Go to Top of Page

VALTER
Advanced Member

Croatia
6408 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 15/10/2015 : 19:05:02  Show Profile Show Extended Profile  Send VALTER a Private Message  Reply with Quote
9
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 15/10/2015 : 19:09:40  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Na njegovom Zagoru mi se gotovo ništa ne sviđa iako sada imam veću toleranciju nego prije.
Kada sam se 2008. vratio stripovima bio mi je debelo najslabiji crtač uz Cassarove, to je išlo do te mjere da sam se po kratkom postupku riješio svih njihovih epizoda.
Nikada nisam vidio njegov rad na nekom drugom serijalu tako da ne mogu napraviti usporedbu sa Zagorom.
Možda bi stvarno bio bolji da manje i sporije crta, imam osjećaj da je neke epizode toliko zbrzao kao da je imao prekratke rokove.
Kada bih ocjenjivao dao bih mu max. 3 za trud koji je pokazao u rijetkim trenutcima svoga rada.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4313 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 15/10/2015 : 19:17:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
1. Što vam se sviđa, a šta ne u njegovom crtežu Zagora?
Dinamika, slobodarstvo i odmak od ukalupljenih bonellijevskih okvira. Ne sviđa mi se Zagorova fudba i povremena zbrzanost koja je povremeno prisutna no ipak manje nego što mu to neki spočitavaju.

2. Da li ste čitali njegove radove na nekom drugom serijalu, kako vam se tako činio, da li je bio bolji ili lošiji nego na Zagoru?
Martina i bio mi je odličan. No meni je na Martinu i zloglasni Henry odličan pa me nemojte uzimati za mjerodavnog.

3. Šta mislite generalno o drugačijem vizuelnom prikazu Zagora? (Ne Ferrijanskom)
Podržavam. Zagor je predug serijal da bi bio ograničen samo na Ferrijanere.

4. Da li bi njegov crtež bio bolji kada bi manje crtao?
To treba pitati njega. Pretpostavljam da bi crtao bolje kad bi dobio bolje i duže scenarije.

5. Koji tip priča najviše odgovara njegovom crtežu?
Nasmijao me Giudin komentar ali to je to. Uglavnom mračnije morske i prljavogradske ambijente a čim manje indijanskih priča.
Sjećam se kako sam ga mrzio u vrijeme kada je izašla "Indijanska zemlja", činilo mi se da gori crtač ne postoji. Kasnije sam ga zavolio i totalno prihvatio kad je izašla "Tajna jednoroga"

6. Sa kojim scenaristom se najbolje "slaže"?
Ne mogu ga povezati s nekim scenaristom.

EDIT: Dao sam mu osmicu premda je i devetka ok. Možda je to zbog podsvjesnog protesta prema Antovim olakim devetkama i desetkama.

Bok, kako si.

Edited by - Cromwell on 15/10/2015 19:21:04
Go to Top of Page

Tutta
Advanced Member

Germany
32401 Posts

Member since 19/02/2010

Posted - 15/10/2015 : 19:37:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Tutta a Private Message  Reply with Quote
Nije bez mane, npr. poze likova tokom okrsaja, al sve ostalo, cista desetka. Evo nedavno sam citao dvi ili tri epizode sa potpisom od Ferrija,standardan njegov crtez, ne svidja mi se. Sad dodje Maxi (Chiarolla) na red, ma milina za oci. Covjek jednostavno zna svoj posao.

+IN HOC SIGNO VINCES+

Go to Top of Page

Gru
Average Member

830 Posts

Member since 07/01/2014

Posted - 15/10/2015 : 20:58:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Gru a Private Message  Reply with Quote
1. Dakle, prvi Chiarollin uradak na Zagoru koji sam čitao bio je Sedam gradova Cibole, i tu mi je bio OK. No poslije u Indijanskoj zemlji i pogotovo u Tajni jednoroga mi počinje ići na nerve u tolikoj mjeri da više izbjegavam sve Chiarollino.
2. Druge radove van Zagora nisam imao prilike čitati, no na netu sam imao prilike naći neke njegove skice, crteže, umjetničke slike i to izgleda puuuno bolje nego njegov rad na Zagoru.
3. Da pravo kažem, nemam ništa protiv neferrijanskih crtača Zagora, no ovaj Chiarollin Zagor mi izgleda kao neki cigo sa placa (okej, realno gledano tako bi neki čovjek koji živi u kolibi u močvari i izgledao, dakle prljav, zmazan raščupan, a ne lijepo počešljan kao kod nekih crtača).
4. Sigurno da bi. Neke njegove table izgledaju zbrzane, tako da kad bi malo usporio sa tempom, to bi, vjerujem izgledalo puno bolje.
5. Bilo bi zanimljivo Chiarollu vidjeti na Dylanu u nekoj epizodi sa zombijima.
6. To ne znam pošto sam malo pročitao od ovog autora.
Go to Top of Page

WOLF-HUNTER
stripovi.com suradnik

Bosnia and Herzegovina
2633 Posts

Member since 25/12/2013

Posted - 15/10/2015 : 23:56:34  Show Profile Show Extended Profile  Send WOLF-HUNTER a Private Message  Reply with Quote
Ja sam od malena uzivao u Chiovom crtezu i dan danas volim da citam njegove epizode. Najvise mi se dopada kako docarava pustinjsku amtosferu u pojedinim epizodama, gdje se javlja onaj osjecaj za klasicni western kao u starim filmovima. Medutim, nemam neku veliku zamjerku za njegov crtez osim toga sto nekada likove crta u malo cudnijem hodu pa ispada neprirodno. Slabo sam upoznat sa MM-om tako da ne mogu reci kakav je na drugim serijalima, mada ako se Bonelli odluci za klasicni western serijal sa indijancima onda bi Chia tu bio glavni crtac jer on definitivno najbolje crta indijance u Zagoru. Na Zagoru mi se dopada i rado bih ga i dalje volio da vidim na serijalu. Chia je po prirodi brzopletan crtac tako da za sedmicu lako moze 20 tabli da zavrsi sto je za pohvalu, mada bi trebao da smanji tempo, kvaliteta se ne bi digla ali bi crtez postajao bistriji. Za njegov stil crtanja najbolje odgovaraju klasicne epizode sa western elemntima, mada mi je bio najbolji na Krv Mohawka, jako dobra epizoda gdje se vidi da je dao svoj maksimum. Crtac koji mi je uljepsao djetinstvo, i dan danas mi je sve drazi tako da 10, iako nije realno, bitna su osjecanja koje sam gajio prema njegovim epizodama.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 16/10/2015 : 00:05:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Kad samu vojsci u Samoboru u proljeće 1997. čitao Sedam gradova Cibole, prvi njegov Zagor kojeg sam pročitao, bez obzira na jako dobru pa i odličnu priču upravo me Chiarollin crtež toliko odbio da sam pomislio "hebote, koliko je nisko Zagi pao".
Ali kad sam kasnije krenuo čitati Indijansku zemlju, već mi je bio bolji, da bi mi nastavio "sjedati" kroz Tajnu jednoroga, Dugo putovanje, Blago Jeana Lafittea itd.
Ali kad se poklopi loša priča s njegovim crtežom, onda mi ni on ne valja. Della Monica, Rubini, Espopsitovci pa još uvijek i - hebi ga - Ferri, mogu mi spasiti i slabe priče, Nuccio će to moći pogotovo, ali kod Chiarolle nemam milosti.

Edit: na Martinu mi nije smetao, dapače, makar mi ni tamo nijedna njegova priča nije ostala u osobitom sjećanju, a i bilo je i ima znatno gorih crtača poput Bagnollija i Cimpellina.

Ojena: 6

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...

Edited by - Johnny Difool on 16/10/2015 09:41:21
Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 16/10/2015 : 00:57:01  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Uključiću se u diskusiju samo da bih prokomentarisao ostale Chiarolline radove.

1. Pročitao sam jedino Sedam gradova Sibole, letos u Odabranim pričama Veselog Četvrtka.
I to slučajno, zet došao iz inostranstva, pa ga pukla nostalgija kad je video Zagora na kiosku.
Inače ne kupujem (više) Zagora, pročitam ponešto kad mi dopadne šaka (kad kupi zet).
Nisam baš posebno analizirao njegov crtež u ovoj epizodi, ali sve u svemu je ok.

2. - Marti Misterija - tu je dobar, sigurno mu više leži od Zagora. Crtao je i neke slabije epizode (što se tiče scenarija),
ali i epizodu koja mi je u top MM - Zagonetka zvana Džasper (Čudo od djeteta).
- Bela i Bronko - i ovde je dobar, daleko bolji od Polezea.
Kao što je naveo WOLF-HUNTER, leži mu i taj klasičan western, posebno pustinjski pejzaži.
- Jednooki pirat - ovo je već britanska treš produkcija. Čitao par epizoda u Eksu što su izašle.
Strip iz "davnašnjeg" vremena, da ne znam da je on crtao, ne bih po crtežu zaključio.
Nije ovo njegov prepoznatljiv stil iz kasnijih radova, tako da je svako poređenje izlišno.
Pomenuo sam više kao dopunsku informaciju za ljubitelje i "ljubitelje" Chiarolle.

Ova ostala pitanja ne mogu da komentarišem, niti bi bilo fer da glasam za ocenu
dosadašnjeg njegovog rada na Zagoru na osnovu jedne priče.
Ovako otprilike, s obzirom na to kakvih sve crtača ima, mislim da nije za manje od 7 a za više od 9, znači u proseku 8.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

adriano
Advanced Member

Croatia
4528 Posts

Member since 12/11/2009

Posted - 16/10/2015 : 07:48:57  Show Profile Show Extended Profile  Send adriano a Private Message  Reply with Quote
kjarola nije za Zagora, iako sam se već naviknuo na njegov crtež, pa mi je postalo svejedno. Na marti misteriji mi uopće iz nekog razloga ne smeta. Od Zagora dobar je bio u tajanstvenom otoku.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9399 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 16/10/2015 : 08:26:37  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Dobar crtač. Najveći nedostatak mu je što ga je rutina pojela.

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 16/10/2015 : 12:47:53  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
Mogu samo o njegovim (ne)djelima govoriti koja je nad Zagorom počinio, kod ostalih ga nisam doživljavao, a tu moja malenkost ne bi žalila da ga nije bilo.
A inače, mislim da mogu potpisati ovu analizu DODSFERD-a u sklopu jedne recenzije u kontekstu sa ovim Maxi-jem:

http://www.stripovi.com/enciklopedija/strip/zg-zg-mx-20-gospodari-oluja/33434/0/

Stoga, umjesto "lajka", od mene 4/10.

Za koga ja navijam samo je moja stvar.
A ljubav je jedna, jedina...
Go to Top of Page

Dwayne_Looney
Advanced Member

6879 Posts

Member since 15/10/2014

Posted - 16/10/2015 : 17:33:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Dwayne_Looney a Private Message  Reply with Quote
Dao sam mu 6-icu.
Crtež mu nije najbolji ali nekim epizodama, njihovoj tematici sjajno leži i jednostavno mi "to ne bi bilo to" da nije crtao on. Recimo, jedna od mojih prvih epizoda Zagora je "Tajna jednoroga" u kojoj odlično dočarava atmosferu, stvara jezu a crtež mu odlično leži i epizodi "Brodolomci". Dakle, gdje ima mora i obala, to je njegovo. Nisam vidio njegove radove u drugim serijalima a mislim da kvaliteta crteža ne ovisi o tome koliko je crtao. Djeluje mi kao hiperaktivan lik, kao da jednom rukom crta a drugom igra pasijans i zuri tamo-vamo.
Dakle, ne obradujem se kad vidim da je on crtao epizodu koju upravo započinjem ali nekim tematikama njegov crtež leži

loading...

Edited by - Dwayne_Looney on 16/10/2015 17:34:25
Go to Top of Page

sinian
Starting Member

10 Posts

Member since 18/04/2015

Posted - 16/10/2015 : 18:32:47  Show Profile Show Extended Profile  Send sinian a Private Message  Reply with Quote
Pa, za mene ljudi ima Chiarolla - kao i Barison isto - jedan osoban stil na svjetskoj razini.
Go to Top of Page

wolf
Advanced Member

4577 Posts

Member since 05/08/2003

Posted - 16/10/2015 : 21:00:29  Show Profile Show Extended Profile  Send wolf a Private Message  Reply with Quote
Ne podnosim ga organski. Te njegove facijalne prikaze jednostavno ne mogu smisliti. Pejzaže još i nekako, ali lica ni u ludilu.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21120 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 16/10/2015 : 21:58:25  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
jedan od najboljih crtača na zagoru.

9

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!
Go to Top of Page

bjelolasica
stripovi.com suradnik

Croatia
5106 Posts

Member since 30/08/2009

Posted - 16/10/2015 : 22:41:18  Show Profile Show Extended Profile  Send bjelolasica a Private Message  Reply with Quote
1. Kada je scenarij dobar i ne gledam toliko crtež.
2. Ne.
3. Ponekad je dobar, ali bolje biti što bliži Ferriu.
4. Ne, jer ako je scenarij dobar onda ni crtež nije toliki problem.
5. Onaj u kojima ima čudovišta i mutacija.
6. S onim koji napravi priču u kojoj ne marim toliko za crtež.

Dao sam mu 8 jer ipak radi na Zagoru inače bi bila 7.

Don’t beat me massa!Please don’t beat me massa!Don’t beat this tired old body! No, no!
http://www.youtube.com/watch?v=H8D93Awa434
Go to Top of Page

nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts

Member since 21/02/2012

Posted - 16/10/2015 : 23:01:03  Show Profile Show Extended Profile  Send nagor a Private Message  Reply with Quote
ON ima svoj stil i razumijem da se je nekima na to teško priviknuti, ali čovjek je nacrtao ponajboljeg Zagora u serijalu... Sedam gradova Cibole... to zaslužuje barem osmicu.

Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 16/10/2015 : 23:08:22  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Samo je problem što u kasnijim radovima nije bio ni blizu toga, meni osobno je jedna priča premalo da bi ukupni dojam bio dobar.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000