forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Bonelli
 Zagor kolor 3 - Prošlost Jimmya Gitare
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 15

mesar
Junior Member

392 Posts

Member since 27/04/2015

Posted - 31/10/2015 : 00:10:14  Show Profile Show Extended Profile  Send mesar a Private Message  Reply with Quote
naslovnice koje ne crta Ferri je užas,da je po moje Verni ,Sedioli i Ferri,da ne zaboravim Nucccio igotovo za Zagor staff.
Go to Top of Page

solar
Moderator

Croatia
21432 Posts

Member since 16/03/2004

Posted - 31/10/2015 : 00:24:52  Show Profile Show Extended Profile  Send solar a Private Message  Reply with Quote
Sedioli posebno...
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26835 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/10/2015 : 03:37:31  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
Ma koje nacelo?
Izdavac ako muugovor sa nositeljem prava to omogucuje moze raditi prilagodbe za svoje izdanje pa tako i napraviti novu naslovnicu.
A ako je uz to nova tj.domaca bolja od one izvorne ~super.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18888 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 31/10/2015 : 06:13:21  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by jaki

Ma koje nacelo?
Izdavac ako muugovor sa nositeljem prava to omogucuje moze raditi prilagodbe za svoje izdanje pa tako i napraviti novu naslovnicu.
A ako je uz to nova tj.domaca bolja od one izvorne ~super.

da može to napravit...nažalost.
za povremene čitatelje ili patriote-to je super...
ali za kolekcionare-smrtni udarac...
kako Ferri u zadnje vrijeme crta, najbolje da Veseli zaposli Baneta pa crta Zagorove zamenske naslovnice na serijalu...
sve če bit sigurno bolje...pa i poslje Dnevnika dobijemo Dnevnik,
kad se radilo kako jim na pamet palo...
ja to ne volim., jer sam i kolekcionar.

CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI!
STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 31/10/2015 : 09:52:07  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Ma sve je dobro dok netko ne angažira Mikicu da radi zamjenske, pa da ponovo imamo naslovnice prepune akcije.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/10/2015 : 09:53:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Slažem se, ako mu ugovor to dozvoljava, izdavač može raditi što god hoće.
No tu smo opet na onom poštivanju čitatelja i kolekcionara (evo recimo tellera, kao najvećeg forumskog kolekcionara Zagora, jer vjerujem da nitko drugi ne uzima tri do četiri primjerka istog izdanja), pa i na profesionalizmu u poslu, odnosno na tome da se čitateljima i kolekcionarima ponudi izdanje vjerno izvornom.
Ne govorim ovdje o zasebnim, osobnim pa i intimnim edicijama kakva je recimo D.J.-ova pa i acestrokeova, gdje oni odluče kreirati seriju sebi najdražih epizoda (i junaka), pa priče slobodno mogu bojati, raditi nove naslovnice, poigravati se naslovnicama, dodavati ilustracije, ovo, ono...
Riječ je o tome da se preuzme određena Bonellijeva edicija i da se istu, na odgovarajući (kvalitetan) način ponudi čitateljima i kolekcionarima.
OK, naposljetku se slažem da svatko može raditi što hoće, na kupcima i(li) kolekcionarima je da sami izaberu što i kako im se više sviđa, ali čvrsto stojim na tome da je VČ, kad se već odlučilo za intervenciju, trebao pa i morao ovo izdanje ponuditi s obje naslovnice.
Ovako su izabrali Banetovu (njemu svaka čast i kapa do poda!), a oni kojima je stalo do vjerodostojnosti (evo npr. teller, Giuda, ja itd.) će uzeti Ludensovo izdanje.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 13:41:20  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
D.J. daje i izvorne naslovnice, čisto da se naglasi.
Go to Top of Page

jaki
Advanced Member

Croatia
26835 Posts

Member since 13/03/2004

Posted - 31/10/2015 : 14:24:24  Show Profile Show Extended Profile  Send jaki a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by teller

za povremene čitatelje ili patriote-to je super...
ali za kolekcionare-smrtni udarac...

kolekcionari najbolje da kupuju talijansku ediciju pa da im je duša na mjestu.

Ja sam fetišist papira!
Go to Top of Page

Curunir
Advanced Member

Croatia
10369 Posts

Member since 28/07/2002

Posted - 31/10/2015 : 14:55:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Curunir a Private Message  Reply with Quote
postaje već degutantno, telleru.
prvo, vi zadrti kolekcionari, za jedno izdanje za kisoke ste potpuno nebitni.
i brojčano i novčano. prihvatite to.
drugo, uspoređivati ovo "i poslije dnevnika dnevnik" s Banetom je u najmaju ruku bezobrazno.
one Mikičine žvrljotine s ovim...
možeš ih uspoređivati s današnjim Ferrijem, ovom sramotom od naslovnica čovjeka koji ne shvaća da je odavno trebao biti u penziji.
naravno, za vas to nije bitno, nema veze što je neopisivo loše, važno je da je Ferri.
objektivnost kolekcionara ne postoji, samo opsesija.
ali postoje i mjesta gdje se to može liječiti, vjeruj mi...
Tex je srećom dobio Villu, kamo sreće da Zagor dobije Baneta.
Bar bi jedna od 95 stranica stripa uvijek valjala.

Ne upuštajte se u raspravu s budalama, spustit ce vas na svoju razinu, a potom vas zatuci iskustvom.
Go to Top of Page

1Euro
Advanced Member

12494 Posts

Member since 17/07/2008

Posted - 31/10/2015 : 18:07:31  Show Profile Show Extended Profile  Send 1Euro a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

drugo, uspoređivati ovo "i poslije dnevnika dnevnik" s Banetom je u najmaju ruku bezobrazno.
možeš ih uspoređivati s današnjim Ferrijem, ovom sramotom od naslovnica čovjeka koji ne shvaća da je odavno trebao biti u penziji.
naravno, za vas to nije bitno, nema veze što je neopisivo loše, važno je da je Ferri.

Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/10/2015 : 18:10:07  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Curunir

Hm, pa ne znam baš... izdanje VČ-a je kolekcionarsko i u Hrvatskoj će koštati 80 kn kao i dosadašnji brojevi Obojenog programa, za razliku od Ludensova čija je cijena 29,90 kn. Pretpostavljam da je i u Srbiji, BiH, Sloveniji itd. paritet cijena tu negdje.
Tako da su u konkretnom slučaju upravo kolekcionari jako bitni, i brojčano i novčano, jer će "obični" kupci uzeti jeftinije izdanje, također u boji i s Banetovom alternativnom naslovnicom kao predlistom, plus s izvornom naslovnicom.
Kako je glasio onaj reklamni slogan, "perchè pagare di più?"

Go to Top of Page

thekide
stripovi.com suradnik

Serbia
1811 Posts

Member since 18/11/2013

Posted - 31/10/2015 : 18:50:47  Show Profile Show Extended Profile  Send thekide a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Hm, pa ne znam baš... izdanje VČ-a je kolekcionarsko i u Hrvatskoj će koštati 80 kn kao i dosadašnji brojevi Obojenog programa, za razliku od Ludensova čija je cijena 29,90 kn. Pretpostavljam da je i u Srbiji, BiH, Sloveniji itd. paritet cijena tu negdje.

Ako cena kod vas bude 80 kn to je zaista mnogo. Ja sam uzeo pre par sati na sajmu ovaj VČov za 690 din (43 kn). Uglavnom uvek biram jeftinije Ludensovo izdanje, al sad mi je žao što nisam odmah uzeo još jedan za mene, jer ovaj primerak ide kumčetu - sa sve potpisom i čika Banetovim crtežom Zagora.
Naročito sam uživao u dodatku gde sam prvi put video probne table za Martija. Kakvi sve očajni crtači rade na MM serijalu već 20 godina, neverovatno je da Bane nije postao redovni crtač, jer njegov stil još više leži Martinu nego Zagoru.
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 31/10/2015 : 19:46:44  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
Dobar crtež gospodina Kerca, jedina zamjerka na okolišu u močvari.
ALi prije ce biti da je to stvar navike.
Sa psihološke strane gledista nije bilo pametno ubacivati
forumase u strip, jer kako ce ljudi sa tom slavom da izadju na kraj.
Bojim se da ce zavrsiti na šprici

Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18888 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 31/10/2015 : 19:53:22  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Ferri je los ali dok je on naslovnicar samo su njegove naslovnice mjerodavne za original zagorova izdanja...
Uzeo bi VC da ga dobijem za normalne novce i kao dodatak ludensovom-to da..
Ali da mi zameni original fetrijevu-nikad...toliko jos volim mestra i postujem...za razliku od nekih.

Go to Top of Page

Darkwood Monty
New Member

236 Posts

Member since 04/01/2015

Posted - 31/10/2015 : 20:58:38  Show Profile Show Extended Profile  Send Darkwood Monty a Private Message  Reply with Quote
Pa nije vrag da je već svršila 'Rubini-Nuccio' histerija iz proteklih mjeseci kad ste Kerca počeli uzimati u obzir za naslovničara ...?!
Go to Top of Page

mogorovic
Advanced Member

3012 Posts

Member since 02/08/2013

Posted - 31/10/2015 : 21:51:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mogorovic a Private Message  Reply with Quote
Kada djeci date novu igračku, odmah bace, ili u najboljem slučaju - zaborave, onu staru!
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8028 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 31/10/2015 : 21:52:25  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
kad netko odluči da umjesto izvornog djela stavi zamjensko, meni je to znak nepoštivanja čitatelja.

Naravno da nije nepoštovanje, kakva besmislica.
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 31/10/2015 : 23:43:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Zašto besmislica? Smatram da kao kupac i čitatelj nekog stripa imam pravo tražiti i zaslužujem dobiti izdanje kakvo je ono u izvorniku, odnosno najsličnije moguće, sa svim stranicama i pasicama, bez cenzure, s istim predlistom, s odgovarajućim da ne kažem najboljim mogućim prijevodom i s istom naslovnicom.
Nečiju voluntarističku odluku da mi originalnu naslovnicu zamijeni nekom po vlastitom izboru, svejedno radilo se nekad o ZS i LMS, Vjesnikovu Alanu Fordu, Slobodnoj Dalmaciji u 90-ima ili Ludensu i Veselom četvrtku danas, smatram nepoštivanjem sebe kao kupca i čitatelja.
Takav potez mi je otprilike ravan cenzuri, recimo u Kenu i Alanu Fordu nekad, kad su neki tamo odlučili da ne smijem vidjeti nož u Kenovoj ruci, njegov seks s Adah ili kukasti križ i SS na Kreutzerovoj ruci. A danas odluče da mi ne treba originalna naslovnica, pa mi dadu zamjensku, puno bolju ali zamjensku.
To je isključivo načelna stvar, i nema veze ni s Banetom ni s konkretnim stripom. I isto vrijedi za neki Fibrin strip koji košta 300 kn, Darkwoodov od 150 ili LU i VČ od 18 kn.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8028 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/11/2015 : 00:00:31  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Zašto besmislica? Smatram da kao kupac i čitatelj nekog stripa imam pravo tražiti i zaslužujem dobiti izdanje kakvo je ono u izvorniku, odnosno najsličnije moguće, sa svim stranicama i pasicama, bez cenzure, s istim predlistom, s odgovarajućim da ne kažem najboljim mogućim prijevodom i s istom naslovnicom.
Nečiju voluntarističku odluku da mi originalnu naslovnicu zamijeni nekom po vlastitom izboru, svejedno radilo se nekad o ZS i LMS, Vjesnikovu Alanu Fordu, Slobodnoj Dalmaciji u 90-ima ili Ludensu i Veselom četvrtku danas, smatram nepoštivanjem sebe kao kupca i čitatelja.
Takav potez mi je otprilike ravan cenzuri, recimo u Kenu i Alanu Fordu nekad, kad su neki tamo odlučili da ne smijem vidjeti nož u Kenovoj ruci, njegov seks s Adah ili kukasti križ i SS na Kreutzerovoj ruci. A danas odluče da mi ne treba originalna naslovnica, pa mi dadu zamjensku, puno bolju ali zamjensku.
To je isključivo načelna stvar, i nema veze ni s Banetom ni s konkretnim stripom. I isto vrijedi za neki Fibrin strip koji košta 300 kn, Darkwoodov od 150 ili LU i VČ od 18 kn.

Apsolutno nikakva prava nemaš da tražiš izdanja identična izvorniku. Eventualno, ako i samo ako izdavač reklamira svoje izdanje kao identično izvorniku (npr. Flaš Gordon od Čarobne Knjige i sl.) onda imaš prava da se buniš ako je došlo do bezrazložnih odstupanja, jer nije tako bilo "dogovoreno" kad je izdanje počelo da izlazi.

I stalno navodiš potpuno neodgovarajuće primere za poređenje, poput cenzure Kena itd.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8028 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 01/11/2015 : 00:10:37  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Može se govoriti o tome šta je bolje ili lošije. Na primer, za više različitih izdanja jednog istog stripa (iz različitih zemalja, od različitih izdavača, ili ponovljena izdanja od istog izdavača...) možemo diskutovati koje je bolje, a koje slabije urađeno u odnosu na neke elemente - format, povez, korice, dizajn, naslovna, papir, kvalitet štampe, boje...

Može se govoriti i šta nekom u principu više odgovara, subjektivno, držanje za original (u ovom slučaju za naslovnicu) po svaku cenu, ili više odgovara lepša naslovnica.

Samo se ne može govoriti o nepoštovanju čitalaca, jer to je očigledno preterivanje, dramatizovanje i lažno optuživanje.
Go to Top of Page

Deers
Advanced Member

Croatia
9403 Posts

Member since 29/03/2004

Posted - 01/11/2015 : 00:11:11  Show Profile Show Extended Profile  Send Deers a Private Message  Reply with Quote
Znači nisi kupio ni Ples smrti i Ponos Vragova? Osim "krive" naslovnica nemaju ni originalnu boju!

"Trzaj mišica i nad prazninom sam."
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 01/11/2015 : 00:59:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
OK, znači ja kao kupac i čitatelj (u većini slučajeva i kolekcionar - naravno da imam i Ples smrti i Ponos vragova) nemam prava zahtijevati baš ništa, nego mi jednostavno preostaje uzeti ili ne određeno izdanje?

Eventualno imam slobodu neobvezno razglabati o formatu, uvezu, koricama, dizajnu, naslovnici, papiru, kvaliteti tiska, boje..., ali i to tek onako, da mi prođe vrijeme i da ubijem dosadu.

I samo mi preostaje odlučiti da li da svojih 18, 25, 49,90, 100, 200, 300 ili koliko već kuna potrošim ili ne na ono što mi se i kako nudi? Što ćemo s onim da je "kupac uvijek u pravu"? My ass, kakvo pravo, pravo na neobvezno čavrljanje.

Hajde dobro, neka bude tako. Zapravo sam odavno pristao na neke traljavo odrađene stvari, recimo blijedo i loše obojene SA i BG integrale koji bi za cijene od 180 do 220 kn trebali i morali biti bolje napravljeni.

Forumaš Peyo je pametniji pa nabavlja francuska izdanja u kojima siguran sam za svoj novac dobije kvalitetno obavljen posao, kao i oni koji preko neta nabavljaju strana izdanja. A ja mogu umjesto VČ-ove Prošlosti Jimmyja Gitare uzeti Ludensovu s pravom a ne zamjenskom naslovnicom. Hajde, i to je nešto.

Sviđa mi se onaj "dogovor", kad mi izdavač kao nešto obeća u reklami, pa ga ja imam pravo držati za riječ jer je reklama lažna. Duhovito.

Go to Top of Page

Jozzinelli
Senior Member

1644 Posts

Member since 10/04/2011

Posted - 01/11/2015 : 02:08:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Jozzinelli a Private Message  Reply with Quote
Stvarno su u ova moderna vremena pojedini kupci-čitatelji postali i previše sitničavi, konkretno u vezi naslovnica.
I kada su originalne naslovnice u pitanju, koliko puta u recenzijama epizoda neki kritikuju zašto je autor
nacrtao baš tako. Sad im smeta, recimo, i zašto na naslovnoj junak udara protivnika levom rukom, a u stripu desnom.
Odmah viču prevara, nema takve scene u stripu. Pa zašto u krupnom planu lice junaka sa razrogačenim očima, dok mu je
neka opasnost iza leđa, kao kako on zna šta mu je za leđima, od čega se uplašio. A ne pada im na pamet da može i da se
čuje zvuk opasnosti, a ne samo da se vidi, ako ćemo već da se bavimo takvim detaljima.
Ma, najbolje da bude na naslovnoj zadnjica junaka u krupnom planu (sa sve zakrpom na pantalonama)
okrenuta prema čitaocima, da bi on gledao u oči nadolazećoj opasnosti.

Po meni, cilj naslovnice bi trebalo da bude da privuče kupca, znači što efektnija, može i pozerska,
ne mora uopšte da bude baš scena 100% iz samog stripa. Naravno, nije u redu ni da bude na naslovnoj
nešto što drastično odstupa od sadržaja, tu bi već moglo da se govori o obmani kupaca.

Da ne idem previše van teme, ne znam šta je problem kad u ovom slučaju možete da birate?
Za kolekcionare, odnosno fanove Zagora i Ferija, postoji Ludensovo izdanje.
Ja, recimo, ne kupujem Zagora, ali ću možda uzeti ovo samo zbog Baneta (da budem iskren, ne baš generalno zbog crteža,
više zbog ubačenih fora i likova u stripu) i naravno da ću izabrati VČ izdanje sa njegovom naslovnicom.

Mek Koj nema alternativu
Go to Top of Page

teller
Advanced Member

Slovenia
18888 Posts

Member since 02/06/2008

Posted - 01/11/2015 : 06:01:09  Show Profile Show Extended Profile  Send teller an AOL message  Send teller an ICQ Message  Send teller a Yahoo! Message  Reply with Quote
Serete ko obicno, hvalite samo zato sto je vase...
I da je Bane nacrtao neko sranje, vama bi bilo odlicno,vrhunsko i savrseno....
Fora je da ako je Veseli prva dva broja izdao sa original naslovnicama,trebao je iovog..mogao je jedino dio tiraza odtiskati sa Banetovom i nikako zanemariti Ferrija ma kakav on bio crtac danas...
Nepostivanje edicije,autora i citatelja je to pa vama bilo drago ili ne...
Zato palac gore Ludensu,ovaj posao sa kolorcem je odradio vrhunski.
Veseli dokazuje da je dostojan nasljednik Dnevnika, samo to.
Kod onih stripova Slobodne druga je stvar, znamo zasto su to uradili...
Ovdje apsolutno nikakvog razloga nije bilo staviti Baneta na naslovnicu i ferrija van nje...
Ferri je zivot posvetio Zagoru a Bane se jos par godina nazad sprdao iz Zagora..samo zbog toga meni taj potez nema veze sa mozgom....
Da se razumemo,Kerac je pravi gospodin i vrhunski majstor i sretan sam da je na Zagoru..ali tamo gdje mu je mjesto..na naslovnicama jos ne....
Da je Ludens izdao gigant samo sa Nuccio isto bi se bunio...ovako je i veseli trebao pola ili trecinu tiraza odtiskati Ferrijevu...
Ali kako je vec to uradio Ludens znali su da ce neki broj citatelja ionako uzeti ludensov strip...
Poslovno dobar potez ali nekorektan do kolekcionara i Ferrija....ako jih to odrzi nad
vodom i ja sam pomiren.

Edited by - teller on 01/11/2015 06:22:05
Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7125 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 01/11/2015 : 06:22:48  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
Johnny me iznenadio ovdje. (Za Tellera znam da je lud.)
Meni npr. ovo uopce nema veze zato sto je Bane (nas) nacrtao naslovnicu, ali sto mi ima veze je sto mi je ova naslovnica 10x bolja od Ferrijeve koja mi je nazalost jako slaba, a pri tome je i Bane nacrtao i sami strip iznutra. Znaci SBE-ijeva nepravda je ispravljena posto su trebali dati Banetu da nacrta i oficijelnu naslovnicu za ovo izdanje. Zato bravo Veseli Cetvrtak i bravo Bane, a bravo i Ludens jer su i oni objavili strip sa Ferrijevom naslovnicom pa tko voli nek izvoli.Blago nama jer imamo izbora!

www.epicentercomics.com
Go to Top of Page
Page: of 15 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000