forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Antologijske stvari
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 120

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 11:45:19  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Zoroasterixx

Da,
ali nije li to upravo taj naočigledniji, "prvi sloj"?
Što ako ti previđaš implikacije Willerovih pitanja? Zašto je Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan ako je Nolittin cilj samo bio da pokaže tko je Zagor?
Je li Zagor podsvjesno egoističan i tašt (kako kaže Willer) ili svjestan svoje taštine, ali sposoban da je upotrijebi u dobre svrhe (kako reče Difool) ili natčovjek koji u sebi integrira sve pomalo (kako ti kažeš)?
No da bi uopće prihvatili tezu o natčovjeku moramo se prvo složiti da postoji mogućnost natčovjeka (koja također, sugerira da su Zagorovi pratioci koji nisu na njegovom nivou - nešto niže?)

Ne previđam. Nego sam ta pitanja (na tom intenzitetu inzistiranja) nazvao "vrtlogom". "Zaustavite vrtešku univerzuma u mojoj glavi" kliče Nitko. Willer misli da je ta "vrteška" smisao, dok ja ne držim tako: ona je smisao i istovremeno mora biti nadiđena. Kako? Pa jedino moguće - povratkom na "fundament". Jesmo li se time vratili u svaštara-diskurs? Ne. Vratili se jesmo, ali istovremeno ukinuli, zadržali i nadišli.

Dalje,
tako je. Moramo se složiti da postoji mogućnost. Ali to smo se složili! Razumiješ li ti to? Ovdje pričamo (već smo došli) o "utopijskom potencijalu". Svi se krećemo u tim kategorijama.

Nismo se složili kako izgleda taj utopijski potencijal. Je li to ovo ili ono.

Ne znamo ni je li to "realno". Ali nam ostaje ipak obvezatno (pokazujemo ovdje, u raspravi, svi, ma kako različito gledali: ti kao mladi tragatelj, willer kao humanist-na-putu-prema-Ničemu, difool kao dijelom prvi stupanj romantike, a dijelom kao produbljena estetska svijest i ja kao...). Obvezatno je, ne kao doslovno, kao pamflet, nego kao postulat: mogućnosti čovjeka su definirane nadčovjekom.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 11:59:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Zašto je Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan ako je Nolittin cilj samo bio da pokaže tko je Zagor?

zaboravio sam reći:

nismo se složili (tj. ja nisam) je li Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan. To je Willerova interpretacija. Ja sam rekao da neću pričati o Supermikeu u detalje, jer ću kasnije.

Dakle,
zapravo još uvijek ne znam(o) je li Zagor na kraju nezadovoljan. To tek treba utvrditi;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 12:05:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by stinky

quote:
Zašto je Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan ako je Nolittin cilj samo bio da pokaže tko je Zagor?

zaboravio sam reći:

nismo se složili (tj. ja nisam) je li Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan. To je Willerova interpretacija. Ja sam rekao da neću pričati o Supermikeu u detalje, jer ću kasnije.

Dakle,
zapravo još uvijek ne znam(o) je li Zagor na kraju nezadovoljan. To tek treba utvrditi;)

Njegovo ponašanje na kraju to sugerira, a opet, možda ti imaš drukčije tumačenje. :)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 12:07:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da,
Što ako ti previđaš implikacije Willerovih pitanja? Zašto je Zagor na kraju i dalje ljut i nezadovoljan ako je Nolittin cilj samo bio da pokaže tko je Zagor?
Je li Zagor podsvjesno egoističan i tašt (kako kaže Willer) ili svjestan svoje taštine, ali sposoban da je upotrijebi u dobre svrhe (kako reče Difool) ili natčovjek koji u sebi integrira sve pomalo (kako ti kažeš)?
No da bi uopće prihvatili tezu o natčovjeku moramo se prvo složiti da postoji mogućnost natčovjeka (koja također, sugerira da su Zagorovi pratioci koji nisu na njegovom nivou - nešto niže?)

Ne previđam. Nego sam ta pitanja (na tom intenzitetu inzistiranja) nazvao "vrtlogom". "Zaustavite vrtešku univerzuma u mojoj glavi" kliče Nitko. Willer misli da je ta "vrteška" smisao, dok ja ne držim tako: ona je smisao i istovremeno mora biti nadiđena. Kako? Pa jedino moguće - povratkom na "fundament". Jesmo li se time vratili u svaštara-diskurs? Ne. Vratili se jesmo, ali istovremeno ukinuli, zadržali i nadišli.

Ali mi se ne možemo nigdje vratiti bez odgovora na pitanje tko je ustvari Zagor. Nije dovoljno samo reći tko Zagor nije.
Da bi se tom prvom sloju vratili i nadogradili ga nužno je naći odgovor.

Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 12:09:02  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
Kad ponovim Supermikea, znat ću bolje i više;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 12:09:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Da,

Nismo se složili kako izgleda taj utopijski potencijal. Je li to ovo ili ono.

Odnosno, je li to Opća Jednakost ili Savršeni Poredak. To je raskorak između tebe i Willera, i djelomično mene. A to je pitanje koje uvelike nadilazi samog Zagora, pa i stripove.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 12:21:28  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ali mi se ne možemo nigdje vratiti bez odgovora na pitanje tko je ustvari Zagor. Nije dovoljno samo reći tko Zagor nije.
Da bi se tom prvom sloju vratili i nadogradili ga nužno je naći odgovor.

pa to ti cijelo vrijeme govorim
cijeli Nolittin opus je odgovor. zatim drugih autora itd.
ali taj "odgovor" nećeš dobiti u obliku gotove formule, jer bi to bilo i pogrešno i banalno i fiksacija itd. dobit ćeš, tu i tamo i "formule" kao što je citirao Willer, kao što je citirao Difool (da sad ne tražim po topicu, mislim da oni jesu citirali neke "formule" iliti Zagotove deklamacije", ali na nama je da se ne držimo toga kao pijani plota (jer bismo time već spustili razinu), nego da nam to budu odskočne daske ------ u traženju Savršene Formulacije.

"Formule" trebaju, jer je tu publika, jer su tu fanovi, jer se svijet kreće u "tezama", nešto se mora tvrditi, ali ne kao Apsolutna Dogma. držati se doslovno. ne, nego držati se i pokušati nadići, tražiti bolju formulaciju (nego ju je izdeklamirao sam Zagor). tu ulazi willerovski Vrtlog, ali i stinkyjevsko vraćanje-na-fundamnet, ta međuigra jednog i drugog.

pri čemu "osvojeni teren" treba biti onda poduprt Fundamentom, a Vrtlog biti tu kao funkcija produbljivanja Fundamenta, stalno-nadilaženje. to je "antinomija", "nezavršiva cjelina", moje mogućnosti...
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 12:22:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Odnosno, je li to Opća Jednakost ili Savršeni Poredak. To je raskorak između tebe i Willera, i djelomično mene. A to je pitanje koje uvelike nadilazi samog Zagora, pa i stripove.

sada si opet na razini;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 12:39:48  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

sada si opet na razini;)

A sad se zapitajmo, za što se od toga dvoga zalaže sam Zagor?
Poznata je ona izjava iz "Sjekire i Sablje" gdje sebe uspoređuje sa samurajem, kako je za razliku od njega, drage volje spreman odbaciti sjekiru. Dakle, Zagor ima vjeru ili nadu da je mir ostvariv.

A u Otočkoj Skupini Zagor tvrdi da prihvaća poruku škotske pjesme koja se zalaže za jednakost među ljudima (sporedan, ali ne nevažan moment).

U priči "Smrt na visokoj Sierri" ima i dio gdje Zagor objašnjava ženi kako je Darkwoodska šuma njegov svijet, no na način koji sugerira da Zagor nije "gospodar" šume, već se stopio s njom.

Po takvim izjavama ja bih zaključio da se Zagor kao lik zalaže za Opću Jednakost.
Ali da li se za isto zalaže i strip Zagor (i njegovi autori)?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 12:46:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ali Zagor dozvoljava bljedolikima da piju alkohol, a Indijancima brani "vatrenu vodu"

ali Zagor odlazi na proljetne sastanke poglavica i to s cirkusantskim momentom, a gradonačelnicima, šerifima i zapovjednicima ne prodaje baš takve trikove, niti ne prisustvuje "radnim sastancima" bjelačkog rukovodstva

ali Zagor ne mari za bogoslužje i crkve bijelaca, dok indijansku staru religiju miče kao društvene fosile... jednako tako ekstremne bjelačke kultove

itd...
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 12:54:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

ali Zagor dozvoljava bljedolikima da piju alkohol, a Indijancima brani "vatrenu vodu"

ali Zagor odlazi na proljetne sastanke poglavica i to s cirkusantskim momentom, a gradonačelnicima, šerifima i zapovjednicima ne prodaje baš takve trikove, niti ne prisustvuje "radnim sastancima" bjelačkog rukovodstva

ali Zagor ne mari za bogoslužje i crkve bijelaca, dok indijansku staru religiju miče kao društvene fosile... jednako tako ekstremne bjelačke kultove

itd...

Znači, Zagor djeluje u neskladu sa vlastitim riječima?
Sjećam se da je netko, mislim ti, pokušao Zagora protumačiti kao sljedbenika Hegelovske vizije povijesti, i da je to razlog zašto se Zagor odupire "nazadnjačkim" silama, a umjereno podupire napredak, i da je to razlog zašto Zagor više toga "tolerira" bijelcima nego indijancima...jer oni donose "budućnost"...

Ali nije li takva vizija lika u neskladu s njegovim vlastitim željama, pa i samim pričama?
Zagor zabranjuje indijancima vatrenu vodu jer se on prema njima odnosi kao prema djeci, ne dozvoljava im ono što misli da je loše po njih (i isto tako prema njima primjenjuje trikove, da ih lakše kontrolira). Dok bijelci ne mogu računati na takav pristup, jer ipak bi indijanci trebali biti njegovi štićenici, kao slabiji.
Zagor miče indijanske religije? Pa zar nije Zagor često iskazao poštovanje prema vračevima, i nije li Vječna Magija upravo dokaz da je Zagor prihvatio indijansku magiju u borbi protiv akronijanske tehnologije?

Edited by - Zoroasterixx on 31/10/2015 12:56:24
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 13:07:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa da... ali, svatko od nas djeluje u neskladu. ne samo sa vlastitim riječima, nego i sa samim sobom;)
mi ne znamo što smo (haha)

Vječna magija je ultra-ontologija, to već nadilazi "indijansku religiju"... premda Zagor dolazi do onih spoznaja o kojima sam pisao (citirajući Heideggera, Jungera itd., dakle bijelce, zapadnjake), znači Zagor dolazi a la indian way.

tu sad ulaze razlike i nijanse između religije i "religije", magije i "magije". gomila epizoda je na liniji društvenih fosila i Zagor ih miče, privodi Povijesti.

ovdje pokušavamo naći što Zagor jest (i onda, što smo mi), a to što otkrivaš kao proturječja (pa zar Zagor ne djeluje u skladu itd...), e pa to je instruktivno.

ne želimo misliti Zagora doslovno (kako se -ponekad- manifestira u pojedinim pričama), nego u interpretaciji

ako hoćeš doslovno, onda se možeš pozdraviti, ti si profesor-inž kao fan ili djole kao darknajter. i nisi antolog koji se bavi antologijskim stvarima;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 13:19:10  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa da... ali, svatko od nas djeluje u neskladu. ne samo sa vlastitim riječima, nego i sa samim sobom;)
mi ne znamo što smo (haha)

Vječna magija je ultra-ontologija, to već nadilazi "indijansku religiju"... premda Zagor dolazi do onih spoznaja o kojima sam pisao (citirajući Heideggera, Jungera itd., dakle bijelce, zapadnjake), znači Zagor dolazi a la indian way.

tu sad ulaze razlike i nijanse između religije i "religije", magije i "magije". gomila epizoda je na liniji društvenih fosila i Zagor ih miče, privodi Povijesti.

ovdje pokušavamo naći što Zagor jest (i onda, što smo mi), a to što otkrivaš kao proturječja (pa zar Zagor ne djeluje u skladu itd...), e pa to je instruktivno.

ne želimo misliti Zagora doslovno (kako se -ponekad- manifestira u pojedinim pričama), nego u interpretaciji

ako hoćeš doslovno, onda se možeš pozdraviti, ti si profesor-inž kao fan ili djole kao darknajter. i nisi antolog koji se bavi antologijskim stvarima;)

Ali Zagor nije bilo tko, Zagor je natčovjek
OK, onda nećemo doslovno pričati, ali time ono što se događa u stripu postaje od sekundarne važnosti, kao i Zagorove izjave i djela...
Ostaje neka naša interpretacija, ali ako ona nema temelja u samim pričama, onda je totalno proizvoljna...
Ovo bi trebao objasniti:
"ovdje pokušavamo naći što Zagor jest (i onda, što smo mi), a to što otkrivaš kao proturječja (pa zar Zagor ne djeluje u skladu itd...), e pa to je instruktivno."
Što ta riječ znači u ovom kontekstu?
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 13:33:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
pa, ima li ili nema temelja u samim pričama?

to je do tebe: ti se moraš odlučiti

meni ima (inače ne bih pisao tako, zar ne)

ta "riječ" u "tom kontekstu" znači ono što smo govorili: nema potpune zaokruženosti, mislim, apsolutne. ni nadčovjek nije totalni krug, baš doslovno. ti sad možeš razmišljati "pa vrednuje li Zagor Indijance i bijelce jednako, je li licemjeran" i slično, zaključiti "ha, da. tako se događa u stripu" i pozdraviti se sa Zagorom, preći na Svagdanju borbu, jer je to "realnije"... a možeš svejedno prigrliti ta proturječja i dalje tražiti, razumjevši da je to "sistemska greška", neotklonjivi moment. drugim riječima, bilo koji junak, pa i taj svagdanji Marco je lažan i u nepoklapanju, vrlo lako je to potvrditi ako se baciš u analizu stripa (ali, tko bi se bavio svagdanjim Marcom pored propulzivnog Zagora).

proturječja u Zagoru su instruktivna za razumijevanje strukture tubitka, napisao je Heidegger u rukopisnoj ostavštini "Zagor i Vrijeme";)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 13:41:08  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

pa, ima li ili nema temelja u samim pričama?

to je do tebe: ti se moraš odlučiti

meni ima (inače ne bih pisao tako, zar ne)

ta "riječ" u "tom kontekstu" znači ono što smo govorili: nema potpune zaokruženosti, mislim, apsolutne. ni nadčovjek nije totalni krug, baš doslovno. ti sad možeš razmišljati "pa vrednuje li Zagor Indijance i bijelce jednako, je li licemjeran" i slično, zaključiti "ha, da. tako se događa u stripu" i pozdraviti se sa Zagorom, preći na Svagdanju borbu, jer je to "realnije"... a možeš svejedno prigrliti ta proturječja i dalje tražiti, razumjevši da je to "sistemska greška", neotklonjivi moment. drugim riječima, bilo koji junak, pa i taj svagdanji Marco je lažan i u nepoklapanju, vrlo lako je to potvrditi ako se baciš u analizu stripa (ali, tko bi se bavio svagdanjim Marcom pored propulzivnog Zagora).

proturječja u Zagoru su instruktivna za razumijevanje strukture tubitka, napisao je Heidegger u rukopisnoj ostavštini "Zagor i Vrijeme";)

Ovisi o interpretaciji:)
Ja doživljavam Zagora kao nekoga tko se zalaže za Opću Jednakost.
A tu interpretaciju doživljavam istinitom baš zato, jer je utemeljena na samim pričama, izjavama glavnog lika, pa i njegovim djelima.
Nema proturječja :) Postoje pripovjedne greške samih autora, ili pogrešne interpretacije čitatelja.
Ali u osnovi, držim se toga da je Zagor u osnovi - borac za pravdu i jednakost. Ne natčovjek, već čovjek sa velikim sposobnostima i iskustvom.
Može se raspravljati o detaljima, je li Zagor trebao ovo ili ono, je li pogriješio, no Zagor je najviše Zagor upravo onda kada djeluje i postupa u skladu sa svojom misijom "stvaranja svjetskog mira".

Edited by - Zoroasterixx on 31/10/2015 13:42:46
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 13:44:16  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
i ja isto držim da je Zagor borac za pravdu i jednakost (samo ne willerovsku totalnu opću jednakost)

također držim da je nadčovjek čovjek s velikim sposobnostima, iskustvom i ultra-ontologijom.
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 13:46:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

i ja isto držim da je Zagor borac za pravdu i jednakost (samo ne willerovsku totalnu opću jednakost)

Hoćeš reći, jednakost, ali ne pod svaku cijenu.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 13:47:41  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:

Može se raspravljati o detaljima, je li Zagor trebao ovo ili ono, je li pogriješio, no Zagor je najviše Zagor upravo onda kada djeluje i postupa u skladu sa svojom misijom "stvaranja svjetskog mira".

slažem se
sada ostaje pitanje gledišta što je to svjetski mir:

Opća Jednakost ili Savršena Hijerarhija;)))

(Zoro, dosta smo ga danas mlatili, treba i malo kovanog željeza dizat;)
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 14:15:12  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

slažem se
sada ostaje pitanje gledišta što je to svjetski mir:

Opća Jednakost ili Savršena Hijerarhija;)))

(Zoro, dosta smo ga danas mlatili, treba i malo kovanog željeza dizat;)

Na neki način sam si odgovorio :)
Zagor se bori za jednakost :)
Kako dokazuju i njegove izjave.
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 16:57:29  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Johnny Difool

Sjajan primjer toga je remek-djelo "Čovjek koji je ubio Liberty Valancea", u kojem Tom Doniphon ubojstvom Libertyja Valancea s jedne strane spašava pravnika i budućeg senatora Ransoma Stoddarda, a s druge strane time ubija i samog sebe, odnosno ubija potrebu za vlastitim postojanjem. I ne samo to, nego "ubija" i čitav Divlji zapad, čitav njemu poznat svijet i "civilizaciju", budući da spašavanjem Stoddarda omogućava opstanak i penetraciju prava i pravne države na Divlji zapad, čime će se ovaj ključno nepovratno izmijeniti.

Tom Doniphon zna da nema izbora, zna koja je pravedna, moralna i ispravna strana, i zna što mora učiniti, ali isto tako zna da time sam sebe osuđuje na formalno metaforičku a u suštini (i narativnim okvirom te podatkom da je živio u trošnoj baraci) i stvarnu smrt, jer film i počinje dolaskom Stoddarda i njegove supruge Hallie na njegovu sahranu.

Tako i Zagor, zna što je ispravno i što se mora učiniti, ali zna i da svojim djelovanjem, svakom novom pobjedom, poništava odnosno stvara preduvjete za poništavanje vlastite esencije. On deklamira o vječnom miru, ali vječni mir njemu može donijeti jedino smrt, svakako kao junaku a onda i kao čovjeku, jer će izgubiti smisao života.

Da se osvrnem i na ovo.
Fordov Liberty Valance je "kruna" westerna, a istovremeno (i paradoksalno) anihiliacija - kada ga tumačimo kako si ti učinio. Ne kažem da je to pogrešno tumačenje, ono jest upravo ono što su "pravi westerneri" pričali, to je ta priča koju nam oni pričaju: o herojskom dobu kada su jahali Shane i ostali naši kauboji, pioniri koji su "pustinju pretvorili u vrt" i time došli glave sami sebi. Da, Tom zna što se mora učiniti i da je Minervina sova već poletjela, a stari Divlji Zapad postaje sivilo u sivom. Dolazi civilizacija (tu si se pogrešno izrazio: borba heroja u okviru westerna jest prevladavanje "Divljeg" Zapada i privođenje Povijesti - dakle, njegov svijet upravo nije "civilizacija", nego je ona "program" na kojemu radi.)

Međutim.
Je li to kraj tumačenja? Moramo li tu stati? Je li Zagor Tom Doniphon Bonellija?
Nije li, naposljetku, besmisleno sam sebe poništiti?

Odgovor na ovo je dvojak.
U vidu "nostalgije", snima se Monty Walsh i slično.

Ili borbeni nastavak, u vidu permanentnog ratnog stanja. Prvi na tapeti konzervativnog odgovora nađe se "američki velegrad". Snima se Dirty Harry.

Zagora ja biram, između tri opcije: ne kao kraj, poništenje. Ne kao nostalgiju. Nego nastavljanje borbe na drugim planovima: pretpostavljeni okončani Divlji Zapad Darkwooda nastavlja se u Prljavom Harryju, čistaču civilizacijskih stranputica, Škorpiona.

Ili blaža varijanta, vrsta nostalgično-borbenog Zagora (a tako je razmišljao Nolitta) - Mister No.

Ove dvije varijacije teme su meni prihvatljive, poništenje besmisleno, a hipi-metamorfoza ili pad u svagdanjeg Marca gubitak snage, dok je darknajtizacija zastranjenje.

Edited by - stinky on 31/10/2015 16:59:06
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 31/10/2015 : 17:09:18  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
Zagor je sinonim za prirodu i prirodne elemente ...njegova borba je borba protiv industralizacije

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

stinky
stripovi.com suradnik

Croatia
13153 Posts

Member since 29/12/2001

Posted - 31/10/2015 : 17:21:12  Show Profile Show Extended Profile  Visit stinky's Homepage  Send stinky a Private Message  Reply with Quote
ma kakvi. to se tebi čini, jer si površni pratitelj lika i djela Zagora, no, Zagor je upravo protiv prirode.
Go to Top of Page

mr murdoc
Advanced Member

Switzerland
14557 Posts

Member since 02/01/2006

Posted - 31/10/2015 : 18:33:45  Show Profile Show Extended Profile  Send mr murdoc a Private Message  Reply with Quote
quote:

ma kakvi. to se tebi čini, jer si površni pratitelj lika i djela Zagora, no, Zagor je upravo protiv prirode.

Prirode koje vrste?

“To live is the rarest thing in the world. Most people exist, that is all.”? Oscar Wilde
Go to Top of Page

Zoroasterixx
Advanced Member

Croatia
3463 Posts

Member since 17/02/2014

Posted - 31/10/2015 : 18:52:18  Show Profile Show Extended Profile  Send Zoroasterixx a Private Message  Reply with Quote
quote:

Otkud ti to?
Zagor protiv prirode, a rođen i živi u šumi, i sam govori da se divi prirodnim ljepotama?
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 01/11/2015 : 07:43:50  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Otkud ti to?
Zagor protiv prirode, a rođen i živi u šumi, i sam govori da se divi prirodnim ljepotama?

možda je stinki mislio na ljudsku prirodu.tj. zagor ima potrebu da kroti istu

Vamos a la playa tralalalala

Edited by - igor 12 on 01/11/2015 07:46:54
Go to Top of Page
Page: of 120 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.36 seconds. Snitz Forums 2000