Author |
Topic |
Risar_69
Advanced Member
Slovenia
11679 Posts
Member since 05/05/2008 |
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Member since 03/06/2007 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Member since 09/12/2005 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Member since 18/05/2003 |
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
|
nagor
Advanced Member
Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Member since 10/08/2003 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 28/11/2015 : 18:40:08
|
quote: Originally posted by Willer
Slijedi nova serija turskog ulizivanja ali sa zapakiranom riječi "Bospor" uz isto.
Pa nova serija ruskog durenja.
I sad, ne znam koliko će se točno puta postupak ponoviti.
Ali onda će se sastati neki Rusi s nekim Turcima, i stvar će biti riješena.
Putin će onda novinarima reći da prihvaća tursku ispriku i da su partneri priznari i dokazali da su pogriješili.
Turci baš to nisu rekli, ali neće naročito proturječiti izjavi.
Projekti se nastavljaju, lova se opet okreće na trgovini.
Kraj. Sirote male bogatašice.
Počinje Esmeralda.
kako to samo lepo zvuči
a vi biste se vratili svojim svakidašnjim onanistčkim poslovima
a što nebi malo zaratili, vako svi skupa đuture
no postavlja se pitanje
ako smo se složili, da su ovo turci namerno učinili, dal po nalogu nekoga ili jednostavno jer je kerdogan glup
ko nam kaže da neće opet pokušati
a valjda i strpljenje vladimirovo ima granice
izgleda mnogima još nije doprlo do mozga, da rusija nije tromi sssr, da je ruska vojna mašinerija nešto što svet još nije vidio |
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38005 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38005 Posts
Member since 26/10/2007 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
|
idado
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
4057 Posts
Member since 30/11/2004 |
|
izivko
Advanced Member
Germany
12488 Posts
Member since 25/07/2003 |
|
KRAS
Advanced Member
Slovenia
7774 Posts
Posted - 28/11/2015 : 20:52:02
|
opet iznenađuje mirnoća sa kojom putin vlada situacijom
još se dva fronta otvaraju opasna po rusiju
teško čekani kurdistanski i tadžikiskanski
nema nam krigera pa neznamo šta se konkrentno dešava na ukrajinskom
no barem je balkan zasad miran i stabilan
osovina trenutno nesme da otvara tako jeben front protiv rusije, jer ako opet dirnu tu bolnu rusku ranu, neće biti više povratka na staro..u evropi bi opet zagudile staljinove orgulje
propagandna mašinerija uspešno okreće eujavnost prema rusiji a njihov bes kanališe prema pustinjarima
45 godina neopravdano su strahovali od moskve, ali sad se to promenilo..evropljani sada vide smrtnog neprijatelja u jednoj drugoj ideologiji-pustinjarskoj
šatori, horde, isukane sablje, zloba na licima pohota u očima ..to je ono što je sada smrtni strah za evropsku nejač |
Edited by - KRAS on 28/11/2015 20:55:31 |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12488 Posts
Posted - 28/11/2015 : 21:02:26
|
quote: Originally posted by KRAS
osovina trenutno nesme da otvara tako jeben front protiv rusije, jer ako opet dirnu tu bolnu rusku ranu, neće biti više povratka na staro..u evropi bi opet zagudile staljinove orgulje
propagandna mašinerija uspešno okreće eujavnost prema rusiji a njihov bes kanališe prema pustinjarima
45 godina neopravdano su strahovali od moskve, ali sad se to promenilo..evropljani sada vide smrtnog neprijatelja u jednoj drugoj ideologiji-pustinjarskoj
šatori, horde, isukane sablje, zloba na licima pohota u očima ..to je ono što je sada smrtni strah za evropsku nejač
Dobra ti ova. |
Have mercy |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 28/11/2015 : 22:06:45
|
ako smo se složili, da su ovo turci namerno učinili, dal po nalogu nekoga ili jednostavno jer je kerdogan glup
Pa evo, imao je priliku jučer, kad su Rusi iz zraka podupirali Kurde protiv Nusre (koju podupire Turska) i bombardirali granični prijelaz. Od Turske ni o od odgovora, ni Kurde ni Ruse nisu ni dotakli. Posljedica incidenta je dakle: rusko-kurdska suradnja koju je Turska prisiljena nijemo promatrati. A još do prije koji tjedan govorilo se čak o turskoj "tampon zoni" na sjeveru Sirije.
---
Što će dalje biti s kurdsko-ruskim odnosima, pošto su Kurdi i američki saveznici?
U biti, ne znam što Putina sprečava da Kurde potpuno "preotme" Amerikancima i dovrši posao na sjeveru? Da nije Assad? Da nije odnos s Erdoganom, za kojega ni sam ne želi da se dodatno pogorša? Ostvaruje li se takva bliža veza s Kurdima možda upravo sada?
Pokušavam složiti u glavi što usput Amerikanci pokušavaju.
Budući da postoje dvije grupe na sjeveru koje izravno ili neizravno podupiru, ali koje su u međusobnom sukobu. To su SDF (Kurdi & dio FSA) i "Army of Conquest". Američki saveznik Turska podupire druge, a s prvima je de facto u ratu. Ali i unutar ovih drugih, Turska preferira jedne ispred drugih: ash-Sham/Islamski front ispred al-Nusre.
Navodno se, sad čitam, pokušavalo odvojiti al-Nusru od al-Qaede, a onda, nakon što to nije uspjelo, dvije glavne struje unutar "Army of Conquest" su se kao razdvojile (al-Nusra i ash-Sham). Ali i od tog "razdvajanja" očigledno nema ništa, s obzirom da ovih dana opet ratuju ujedinjeni.
U svakom slučaju, Turska je i u ratu protiv američkog saveznika - Kurda. Što su onda Amerikanci zamislili kad su se dogovarali s Turcima na marginama sastanka G20, pričajući o ratu protiv ISIL-a između dvaju kurdskih kantona?
Jedna od posljedica tursko-ruskog zahlađenja očito je dakle i jedinstvena "Army of Conquest" protiv SDF-a, pri čemu Rusija iz zraka podupire SDF.
To su htjeli Amerikanci, ako su oni nahuškali Erdogana? Da im Rusija preotme jednog saveznika? I da se pojača sukob između dviju grupa koje podupiru, dok upravo planiraju otamo očistiti ISIL i nametnuti se kao relevantan faktor (pošto su nakon ruske intervencije pali u drugi plan)?
Zato čisto sumnjam da imaju veze s rušenjem Su-24. Sve mi se čini da su Ameri potpuno izgubili ne samo kompas nego i utjecaj, i da pokušavaju spasiti što se spasiti dade, tj. kontrolirati barem sjever Sirije. Zato im je valjda potrebno i da im se tamošnji saveznici ne mlate međusobno. I "još gore" od toga, da im Rusija jednog od tih saveznika ne preotme, pogotovo onoga koji kontrolira većinu sjevernog teritorija, tj. Kurde.
Erdoganova akcija nad kojom sada i sam nariče, zasad je značila korak unatrag i za takve okrnjene planove, kako turske tako američke.
Hm, možda mi još nešto promiče, ne znam... Informacija ionako manjka. |
|
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Posted - 28/11/2015 : 22:27:53
|
Willeru, znači Rusi i Kurdi i zvanično sarađuju, ili? Nigdje nisam pročitao da je zvanično sklopljen dogovor izmedju njih. Ne bi me začudilo da su zbog toga Amerikanci obustavili napade, a ne zbog S-400. Ono što znam je da su Kurdi nedavno izjavili da bi veoma rado saradjivali sa Rusima. Medjutim, Kurdi su trenutno potpuno zavisni od pomoći sa Zapada, a možemo pretpostaviti da su Amerikanci ucjenili Kurde da ne saradjuju sa Rusima, na isti način kojim su ucjenili i Iračane. Vjerovatno znaš da je onaj američki general koji vodi koaliciju nedavno bio u Bagdadu ekskluzivno zbog toga da izvrši pritisak na Irak da ne saradjuje sa Rusima, po principu: ili ste sa nama, ili protiv nas (sa Rusima).
|
I am tormented with an everlasting itch for things remote. I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts. |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 28/11/2015 : 22:30:27
|
Recentne okršaje Kurda i Nusre vjerojatno ne treba dovoditi u izravnu vezu s rušenjem Su-14.
Ali kako god okreneš, ljuti Rusi su odmah podržali Kurde i bombardirali samu granicu dviju država, a da Turci nisu ni mrdnuli. I da bi se već sutradan nastavili ulizivati. |
|
|
izivko
Advanced Member
Germany
12488 Posts
Posted - 28/11/2015 : 22:38:30
|
quote: Originally posted by Willer
Pa evo, imao je priliku jučer, kad su Rusi iz zraka podupirali Kurde protiv Nusre (koju podupire Turska) i bombardirali granični prijelaz. Od Turske ni o od odgovora, ni Kurde ni Ruse nisu ni dotakli. Posljedica incidenta je dakle: rusko-kurdska suradnja koju je Turska prisiljena nijemo promatrati. A još do prije koji tjedan govorilo se čak o turskoj "tampon zoni" na sjeveru Sirije.
---
Što će dalje biti s kurdsko-ruskim odnosima, pošto su Kurdi i američki saveznici?
U biti, ne znam što Putina sprečava da Kurde potpuno "preotme" Amerikancima i dovrši posao na sjeveru? Da nije Assad? Da nije odnos s Erdoganom, za kojega ni sam ne želi da se dodatno pogorša? Ostvaruje li se takva bliža veza s Kurdima možda upravo sada?
Pokušavam složiti u glavi što usput Amerikanci pokušavaju.
Budući da postoje dvije grupe na sjeveru koje izravno ili neizravno podupiru, ali koje su u međusobnom sukobu. To su SDF (Kurdi & dio FSA) i "Army of Conquest". Američki saveznik Turska podupire druge, a s prvima je de facto u ratu. Ali i unutar ovih drugih, Turska preferira jedne ispred drugih: ash-Sham/Islamski front ispred al-Nusre.
Navodno se, sad čitam, pokušavalo odvojiti al-Nusru od al-Qaede, a onda, nakon što to nije uspjelo, dvije glavne struje unutar "Army of Conquest" su se kao razdvojile (al-Nusra i ash-Sham). Ali i od tog "razdvajanja" očigledno nema ništa, s obzirom da ovih dana opet ratuju ujedinjeni.
U svakom slučaju, Turska je i u ratu protiv američkog saveznika - Kurda. Što su onda Amerikanci zamislili kad su se dogovarali s Turcima na marginama sastanka G20, pričajući o ratu protiv ISIL-a između dvaju kurdskih kantona?
Jedna od posljedica tursko-ruskog zahlađenja očito je dakle i jedinstvena "Army of Conquest" protiv SDF-a, pri čemu Rusija iz zraka podupire SDF.
To su htjeli Amerikanci, ako su oni nahuškali Erdogana? Da im Rusija preotme jednog saveznika? I da se pojača sukob između dviju grupa koje podupiru, dok upravo planiraju otamo očistiti ISIL i nametnuti se kao relevantan faktor (pošto su nakon ruske intervencije pali u drugi plan)?
Zato čisto sumnjam da imaju veze s rušenjem Su-24. Sve mi se čini da su Ameri potpuno izgubili ne samo kompas nego i utjecaj, i da pokušavaju spasiti što se spasiti dade, tj. kontrolirati barem sjever Sirije. Zato im je valjda potrebno i da im se tamošnji saveznici ne mlate međusobno. I "još gore" od toga, da im Rusija jednog od tih saveznika ne preotme, pogotovo onoga koji kontrolira većinu sjevernog teritorija, tj. Kurde.
Erdoganova akcija nad kojom sada i sam nariče, zasad je značila korak unatrag i za takve okrnjene planove, kako turske tako američke.
Hm, možda mi još nešto promiče, ne znam... Informacija ionako manjka.
Jarane, dobre su ti analize. Samo ovo mi zvuči nevjerovatno |
Have mercy |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 28/11/2015 : 22:43:09
|
quote: Originally posted by Dranki
Willeru, znači Rusi i Kurdi i zvanično sarađuju, ili? Nigdje nisam pročitao da je zvanično sklopljen dogovor izmedju njih. Ne bi me začudilo da su zbog toga Amerikanci obustavili napade, a ne zbog S-400. Ono što znam je da su Kurdi nedavno izjavili da bi veoma rado saradjivali sa Rusima. Medjutim, Kurdi su trenutno potpuno zavisni od pomoći sa Zapada, a možemo pretpostaviti da su Amerikanci ucjenili Kurde da ne saradjuju sa Rusima, na isti način kojim su ucjenili i Iračane. Vjerovatno znaš da je onaj američki general koji vodi koaliciju nedavno bio u Bagdadu ekskluzivno zbog toga da izvrši pritisak na Irak da ne saradjuje sa Rusima, po principu: ili ste sa nama, ili protiv nas (sa Rusima).
Zasad nema službene rusko-kurdske suradnje koliko ja znam, zato se i pitam što Rusiju u tome sprečava.
Da, moguće da je to američka ucjena Kurda, pošto je trenutno jako aktivna njihova bojišnica protiv ISIL-a kod Hasake, gdje ih pomažu.
Ali svejedno ne vidim kako bi Amerikancima odgovarali ovi sukobi između Kurda i Nusre? Još ako oni, kako god okreneš, približavaju Kurde i Ruse. Izgleda da Amerikanci nemaju nikakvu izravnu kontrolu niti nad turskim postupcima niti nad aktivnostima Nusre. I da pokušavaju Turskoj nametnuti svoju agendu (ograničavajući pritom Kurde kao ustupak Erdoganu), ali da im to baš i ne uspijeva. Uostalom, još od onog Bidenovog videa koškaju se oko ISIL-a, sad im opet pokušavaju nametnuti zatvaranje granice s područjem koje drži ISIL... |
|
|
Dranki
Senior Member
2549 Posts
Posted - 28/11/2015 : 23:04:20
|
Moguće da Turci koriste Nusru kao udarnog ovna protiv Kurda, sada kada je ISIL oslabljen. Ali ni Nusra nije homogena grupa, moguće da slijede neki svoj cilj napadom na Kurde. Na kraju krajeva radi se o borbi za teritoriju.
A moguće je da Rusi i Kurde već uveliko saradjuju, Kurde nemaju parlament koji treba da odobri saradnju sa Rusima, znači dovoljan je tel. poziv i dogovor stupa na snagu. |
I am tormented with an everlasting itch for things remote. I love to sail forbidden seas, and land on barbarous coasts. |
Edited by - Dranki on 28/11/2015 23:05:24 |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
Posted - 28/11/2015 : 23:54:06
|
quote: Originally posted by Dranki
Moguće da Turci koriste Nusru kao udarnog ovna protiv Kurda, sada kada je ISIL oslabljen. Ali ni Nusra nije homogena grupa, moguće da slijede neki svoj cilj napadom na Kurde. Na kraju krajeva radi se o borbi za teritoriju.
Čime opet dolazimo do toga da Amerikanci ne kontroliraju Turke.
Osobno smatram da su Ameri nevoljko poduprli turski rat protiv PKK (nakon napada u Surucu), a time i kraj kurdske ofenzive na Raqqu. Ali, tada je i njima ISIL još uvijek mogao koristiti protiv Assada, barem da ga iscrpljuje.
Sada više ne. ISIL je oslabljen, umiješali su se Rusi i Assad zapravo nikada nije bio sigurniji nego što je danas. Još k tome, dogodio se napad u Parizu.
I pored toga svega, američki bliski saveznici i dalje žestoko ratuju međusobno (Turska/Nusra vs. Kurdi/SDF).
Prema tome,
@izivko
Amerikanci su definitivno izgubili kompas.
Izgubili su ga već kad se ISIL izdvojio iz FSA, koju su nekritički naoružavali kao cjelinu. Njihov međusobni rat vjerojatno je spasio Assada od Gadafijeve sudbine.
Nakon što se ISIL izdvojio, Ameri nastavljaju nekritički naoružavati preostalu FSA (Army of Conquest/Islamski front/al-Nusru/al-Qaedu), ali i Kurde i sekularnu FSA (SDF).
I, što su postigli time?
To da je Assad postao sto posto siguran nakon ruske intervencije, i da im se saveznici opet mlate međusobno, uz ozbiljan rizik da će jedni od njih prijeći na stranu Rusa (tj. dva, pridodamo li sirijskim Kurdima i šijitsku vlast Iraka).
Krasan uspjeh, turbo kontrola i strategija.
Pored ovoga, svaka teorija urote stvarno izađe kao vic... |
|
|
lwood
Advanced Member
Colombia
47134 Posts
Posted - 29/11/2015 : 00:18:20
|
šatori, horde, isukane sablje, zloba na licima pohota u očima ..to je ono što je sada smrtni strah za evropsku nejač
evropa je popušila sa dva rata ,nakon toga se još malo klatarila a sad je svakome valjda jasno da jedino može svirat q. |
depresivni iskompleksirani primitivac i nadrkana budala kojeg financira stari i koji sa skoro 50 godina nema ni žene ni posla.Pa naravno da je ljut na sve, a narocito na one koji su uspješni. Jbga Lwoode nisam ti ja kriv kaj nisi uspio u životu |
|
|
Willer
stripovi.com suradnik
1300 Posts
|
Topic |
|