Author |
Topic  |
drogsy
stripovi.com suradnik

Croatia
4803 Posts
Member since 27/12/2009 |
Posted - 21/01/2016 : 22:16:23
|
quote: Originally posted by Obi-wan
quote: Originally posted by drogsy
quote: Originally posted by drogsy Samo što čovjek danas jede životinje koje je sam uzgojio, a ne neke ugrožene vrste koje zaklao u šumi, tako da...
Znaš li gdje ta logika vodi...
Uzgoj domaćih životinja i konzumiranje istih vodi - holokaustu, možda? Ali mozemo se voditi i ovom logikom. Ako se čovjek bavi stočarstvom, uzgaja domaće životinje, što znači da ih hrani, liječi, zbrinjava, drugom riječima omogućava im život, valjda ima pravo hraniti se istima?
Sjećaš li se Disneyjevog rip-offa Kimbe? Kada Mufasa objašnjava Simbi krug života?
Mislio sam na logiku, da ono što stvoriš smiješ i uništiti. A ovo za životinje kao hranu je činjenično stanje stvari i neće se mjenjati još dugo. Pa i ja jedem životinje. Nemam novca, vremena, stručnosti postati vegetarijanac. Nisam čak ni siguran da je zdravo za čovjeka da se liši mesa 100 % zauvijek. Želim reći da iako stvari danas stoje kako stoje, treba težiti evoluciji čovjeka u nešto što neće ubijeti druge stvorove. Jednog dana, ako doživimo...
To je stvar gledišta. Nekad ono što stvoriš si i prisiljen unišiti, ali u ovom slučaju logikan je više "usluga za uslugu". Ja tebi omogućim život, ti meni. |
Go kneel and weep
|
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 21/01/2016 : 22:17:43
|
quote: Originally posted by Rahazlam
Navezano za topic imam jednu dilemu. Naime, šetajući kroz Osijek me često napadaju mali pogani psi. Reže i direktno atakuju da me ugrizu za nogu - znam desilo mi se par puta. I tako nađe se na putu društvance - njih četvoro sa 2 razigrana psića koji naravno nisu na uzici. Psi kreću na mene (već sam navikao). Zamahujem malo nogama, da ih rastjeram dok ne prođem. Ne dovoljno jako niti brzo za neku štetu. Njih četero sve to gledaju i šute ko mule. Kada sam već prošao tip kreće na mene i kaže: "Šta je koji kurac, ne napada te Njemački Ovčar". Ja pružam ruke umirujuće i kažem da umiri pse ili da ih drži na uzici. Tip se povlači, nas je dvojica i ne izgledamo baš ko jaganjci. Odlazim dalje i osjećam se kao Hitlerov nećak jer sam maltretirao nečije ljubimce. S druge strane, nije mi baš u interesu da me ugrizu.
Pitanje: Šta biste vi uradili tj. šta sam trebao napraviti?  Napominjem da mi se ovo relativno često dešava (razni scenariji u sličnom smislu). Vjerovatno osjete da mi nije ugodno ili zbog radnog odjela koje liči na uniformu.
Meni se dogodilo jednom dok sam jeo kebab da je pas doslovno skakao na mene i htio kebab ili neznam koj mu je kurac bio,uglavnom dotrčo je vlasnik ja sam mu jebo mater,stero sam ga u tri picke materine on je samo sutio(valjda mu je bilo neugodno)i otišo.Ma nemoze to radit,ako izvodi psa onda nek pas ne napada druge ljude,inače ga nemoj vodit van i bok!
To je drugo, psu je bilo drago da te vidi ili je htio kebab pa je skakao. Dešava se to i meni, pas trči pa razigrano skače da ga pomiluješ ili što već. To otrpim i gotovo, ali ovi mali bukvalno idu na nogu zubima.
Pa i nije bas izgledao prijateljski dosta je agresivan bio,a imo sam i ko klinac problema s psima 2 put su me izgrizli,tak da nek odjebu od mene skupa sa prijateljima životinja!! |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 21/01/2016 : 22:20:24
|
quote: Originally posted by supermark
quote: Originally posted by MarxH
Već sam to ovdje rekao - bio sam vegetarijanac od 2002 do 2011 godine... Zapravo , kad sam ja kuhao to je bila vege kuhinja , s tim da sam jeo jaja i pio mlijeko (Ne moraš ubiti kokoš da dobiješ jaje ni kravu za mlijeko)
Zapravo, da bi pojeo jaje moras ubit kokos 
Zalosno je to da danas ima ljudi koji podržavaju legalan abortus a ne jedu jaja jel im je zao pileta...   |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 21/01/2016 : 22:22:45
|
quote: Originally posted by drogsy Samo što čovjek danas jede životinje koje je sam uzgojio, a ne neke ugrožene vrste koje zaklao u šumi, tako da...
Znaš li gdje ta logika vodi...
Uzgoj domaćih životinja i konzumiranje istih vodi - holokaustu, možda? Ali mozemo se voditi i ovom logikom. Ako se čovjek bavi stočarstvom, uzgaja domaće životinje, što znači da ih hrani, liječi, zbrinjava, drugom riječima omogućava im život, valjda ima pravo hraniti se istima?
Sjećaš li se Disneyjevog rip-offa Kimbe? Kada Mufasa objašnjava Simbi krug života?
Krave bi izumrle da nema čovjeka isto tako i ovce kad bi došla zima nebi imale šta za jest! |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 21/01/2016 : 22:22:54
|
quote: Originally posted by drogsyTo je stvar gledišta. Nekad ono što stvoriš si i prisiljen unišiti, ali u ovom slučaju logikan je više "usluga za uslugu". Ja tebi omogućim život, ti meni.
Da, baš im činimo "usluge".  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
Edited by - Obi-wan on 21/01/2016 22:30:57 |
 |
|
andjusticeforall
Advanced Member

Croatia
3077 Posts
Member since 09/12/2009 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Member since 08/02/2006 |
Posted - 22/01/2016 : 00:29:02
|
Sjeća li se netko filma Soylent Green s Hestonom iz 1971? Od svih postapokaliptičnih scenarija, ovaj je jedini koji će se ostvariti. Overpopulation i nestašica hrane, i na kraju ćemo jesti sami sebe
Ovo mi je palo na pamet čin su se spomenili nekavi hibridi i umjetni uzgoji. Soylent Green je najrealnija budućnost.
Inače, volin meso. Puno. Za mene je tele kralj, janjetinu ne volin. Volin ćevape. Volin ramstek. Volin biftek. Volin domaći kulen i pršut. Volin zagrebački(tele naravno) Volin suvo meso u kiselome kupusu i fažolu(grahu) A sarme... Njih isto volin. Puno.
|
Doli sve stranke!!! Živili naši dušmani!!! |
 |
|
Just_Charlie
Advanced Member

.jpg)
8578 Posts
Member since 07/01/2008 |
Posted - 22/01/2016 : 00:54:59
|
quote: Originally posted by senokute
Navezano za topic imam jednu dilemu. Naime, šetajući kroz Osijek me često napadaju mali pogani psi. Reže i direktno atakuju da me ugrizu za nogu - znam desilo mi se par puta. I tako nađe se na putu društvance - njih četvoro sa 2 razigrana psića koji naravno nisu na uzici. Psi kreću na mene (već sam navikao). Zamahujem malo nogama, da ih rastjeram dok ne prođem. Ne dovoljno jako niti brzo za neku štetu. Njih četero sve to gledaju i šute ko mule. Kada sam već prošao tip kreće na mene i kaže: "Šta je koji kurac, ne napada te Njemački Ovčar". Ja pružam ruke umirujuće i kažem da umiri pse ili da ih drži na uzici. Tip se povlači, nas je dvojica i ne izgledamo baš ko jaganjci. Odlazim dalje i osjećam se kao Hitlerov nećak jer sam maltretirao nečije ljubimce. S druge strane, nije mi baš u interesu da me ugrizu.
Pitanje: Šta biste vi uradili tj. šta sam trebao napraviti?  Napominjem da mi se ovo relativno često dešava (razni scenariji u sličnom smislu). Vjerovatno osjete da mi nije ugodno ili zbog radnog odjela koje liči na uniformu.
Probaj da ih ignorises, jednostavno kao da ih nema, cemu strah, pa nisu njemacki ovcari inace mali psi su kao i mali ljudi, pravi kompleksasi.
Obilazim ja u širokom luku kada god mogu. No, nekad moram proći jer stoje točno gdje idem (a nema obilaznice). Ne mogu ignorirati kada mi ide direkt na nogu režeći. Kažem već su me ugrizli 2-3 puta na taj način. Ne vole me, osjete zlo. 
Svaki grad ima Pravilnik i određenu visinu novčane kazne za vlasnike koji pse ne drže na uzici. Raspitaj se kod komunalnih redara jer je tvoje pravo da zahtjevaš da slobodno prolaziš svojim putem, neometan psima.
primjer ZG Pravilnika http://www.iusinfo.hr/DailyContent/Topical.aspx?id=4876 |
~ Prvo suputnik onda put ~
|
 |
|
ihrstic
Starting Member
1 Posts
Member since 06/01/2014 |
Posted - 22/01/2016 : 08:05:02
|
quote: Originally posted by bicko
nažalost, moram biti pošten i nerado priznati da argumenti u prilog vegetarijanstva uglavnom stoje..Ali jbga, teško je biti jak i pošten u situacijama kad zamiriši pećenje..
Koji argumenti stoje?
Cijenjeni pozdrav forumašima i evo da se po prvi puta dotaknem neke teme koja mi se činila zgodnom, jer se dotiče mene, tj. načina prehrane o kojoj se diskutira - veganske, vegatarijanske i prijatelja životinja... Dotaklo se tu i evolucije, morala, etike... pa krećem redom.
Vegetarijanac sam već 20-ak godina. Živim na moru gdje je konzumiranje i izlov ribe svakodnevna stvar. Kad bih išao s ocem loviti ribu, taj osjećaj kad je uloviš, i izvučeš je u kaić (čamac), i kad vidiš kad se ona koprca u nepoznatom okruženju (čisti zrak, ber mora), i kad te gleda onim velikim krupnim crnim okom... Bude ti je žao.
Prisustvovao sam kolinju i sličnim ubojstvima životinja radi prehrane, i nije mi se svidjelo, no isto sam poslije jeo to meso, doduše s nekim mentalnim feedbackom da to nije u redu.
"Problem" mesna/bezmesna prehrana može se promatrati iz nekoliko kuteva:
1) religijski; 2) filozofski (ljubav prema znanju, Istini), te 3) moralni.
1) Religijski.
Na drugoj godini fakulteta sam počeo intenzivnije studirati Bibliju, i - gle ovo! - na prvoj stranici Starog zavjeta (1.29) stoji.. "I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!" Hm, tu nešto ne štima, s jedne strane Jahve govori jedi zelje, a danas se u kršćanstvu jede meso po defaultu. Istraživanjem naiđeš na slijedeće stvari koje se ne uče u školi u vjeronauku niti po kršćanskim sveučilišnim katedrama: prvi sljedbenici Isusa Krista konzumirali nemesnu prehranu.
Npr. u knjizi Pedagoga, Drugi tom, prvi dio, Klement od Aleksandrije (150-215) stoji da je apostol Matija ..."živio od biljne hrane i nije dotaknuo meso..."
Grčki povjesničar Euzebije (264-339) koji je bio biskup Cezareje, piše da je Ivan evanđelist bio striktni vegetarijanac i asket.
Za Petra, apostola na kojem "počiva" crkva, stoji u Klementinskim homilijama (12,6) stoji da se hranio kruhom i maslinama i da je rijetko svojoj prehrani dodavao povrće. Koja asketčina!!! :-) Volim masline...
Takovih primjera ima puno, te ne želim ovdje uzimati puno prostora.
Problem je na koji način je konzumacija mesa došla u kršćanstvo. Pogađate - politička narav... Kršćanstvo je već u 4. stoljeću dosta bilo isfragmentirano sa različitim vidovima Isusovih učenja. Postepeno se centar kršćanstva prebacio iz Palestine u Rim. Govorimo o Rimskom carstvu. Da bi bili omiljeni od vlasti (kršćani), ulazili su u kompromise sa samim Isusovim riječima. Na taj način su stekli naklonost cara Konstantina. On je 313. izvojevao značajnu pobjedu za Rimsko carstvo, te se za to zahvalio Bogu, jer su mu se navodno na nebu ukazali znak križa i riječi "in hoc signo vinces" /Ovim znakom ćeš pobijediti/. Pobjedom Konstantin prelazi na kršćanstvo, dvije godine kasnije (315.) kršćanstvo proglašava ravnopravnom rreligijom u Rimskom carstvu, a 395. godine isto postaje i službena religija pod patronatom cara Teodozija.
Car Konstantin je 325. sazvao famozni koncil (sabor) u Niceji, a značajka tog koncila bilo je filtriranje, korigiranje i slične intervencije na pisanu ostavštinu 4 stoljeća kršćanskih spisa. Samo četiri od mnogo stotina pisanih izvora priznata su kao bona fide i to je bio temelj današnjih 4 evanđelja.
Codex Sinaiticus je najstariji biblijski tekst koji se i dan danas upotrebljava, na grčkom jeziku j ei datira iz 4. stoljeća, dakle, nakon Nicejskog koncila (vidi gore). Naknadne verzije Bibilije su samo preslici Codexa Sinaiticusa. Izvorni spisi su zagubljeni ili uništeni. Budući da ključne riječi Isusa glede prehrane nisu poznate, suvišne su diskusije o njegovom načinu njegove prehrane, ako se oslanjamo isključivo na današnji Novi zavjet (npr. u Rimskim Homilijama, povijsnim crticama/zapisima koje su bilježili povjesničari svojeg doba, spominju se Isus i njegova 7 učenika i za svih osam stoji da su se hranili bezmesnom prehranom).
Ivan Krstitelj, inicijant Isusa Krista, njegov duhovni učitelj, hranio se, kako stoji u Matejevom evanđelju (3.4) "...skakavcima i medom divljih pčela...". Riječ je o grešci u prijevodu sa starogrčkog: "lokust" označava drvo rogač... a ne skakavca...
I ono najjače i najbitnije: 5. od 10 Božjih zapovjedi - "Ne ubij". Na hebrejskom jeziku ona glasi "lo tirtzah", što se odnosi na zabranu oduzimanje bilo kojeg života, ne samo ljudskog. Npr. u hrvatskom jeziku imamo razliku između ubojstva i umorstva, zar ne? Na engleskom, murder i homicide...
Dalo bi se diskutirati o istoj temi i kroz prizmu židovstva i islama. Došlo bi se na istu poantu, pa je preskačem.
Riječ "religija" dolazi od dvije latinske riječi, "re" i "ligare", što znači "ponovno" i "povezati". Dakle, ponovno se povezati s Bogom. Mogućnost stjecanja znanja o višoj sili, Bogu, Apsolutnoj Istini, jest ono što odlikuje ljudsku vrstu od životinja. Ono što je zajedničkom ljudkom i životinjskom rodu jesu 4 stvari a to su jedenje, spavanj, branjenje i razmnožavanje. Životinje nemaju toliko istančanu inteligenciju da shvate svoj odnos sa okruženjem u kojem se nalaze te izvorom tog okruženja. No, i kod životinja, jasno, postoji gradacija inteligencije, te su neke manje a neke više inteligentne.
Oduvijek su postojale dvije vrste ljudi - oni koji vjeruju u postojanje Boga i oni koji ne vjeruju. No, postojanje ili nepostojanje Boga nije stvar nečije vjere - npr. malo dijete može vjerovati da, ako stavi ruku u vatru, neće biti opečeno. Realnost je drukčija... Bog, Svevišnja Osoba postoji, i Njegovo postojanje može se znanstveno dokazati. Nije plod nečijeg sentimentalnog (ne)vjerovanja... No to je druga tema.
2) filozofski, tj. znanstveni pristup.
Kao kratki uvod, što definiramo kao znanost? Znanje bi po svojoj prirodi trebalo biti nepromjenjivo, egzaktno, kao što su to matematika i donekle fizika. Npr. u matematici se ne može dogoditi da 2+2 bude tisućama godina četiti i onda se javi neki pametnjaković sa svojim sićušnim mozgom koji će donijeti novi teorem da se 2+2=5.
Tako bi egzaktne trebale biti i druge grane znanosti. No one nisu, jer nas desetljećima uče jedno, a potom drugo, pa će onda nešto treće... Ako je varijabilno, onda ne može biti znanstveno, zar ne?
Npr. službena preporuka za dnevnu količinu bjelančevina pala je u posljednjih 50 godina sa 150 gr na 30 gr, jer je utvrđeno da ljudima u prehrani ne treba puno proteina. Relativno, relativno, relativno... Takvih primjera ima bezbroj...
Logički dokazi da se životinje i ljudi razliku po prehrani su slijedeći:
SISAVCI - MESOJEDI
1) imaju kanđe 2) nemaju pore, tijelo se hrani isparavanjem preko jezika 3) vilica se otvara samo u smjeru gore-dolje 4) oštri šiljasti prednji zubi, kako bi mogli rastrgati životinju 5) samo male pljuvačne žlijezde (jer je potrebno predprobaviti vrlo malo žitarica i drugih plodova) 6) kisela slina, nema enzima ptialina za probavljanje žitarica 7) jaka solna kiselina u želucu za probavu žilavih životinjsih mišića, kostiju i sl. 8) probavni trakt dugačak samo tri dužine tijela, kako bi brzo razgradljivo meso što prije napustilo tijelo
SISAVCI - BILJOJEDI (dakle, i čovjek)
1) nemaju kanđe 2) koža diše kroz pore 3) zubalo za žvakanje (vilica se može pomicati i u stranu) 4) nemaju oštre šiljaste prednje zube za ubijanje i trganje životinja 5) razvijene pljuvačne žlijezde (potrebne za pretprobavu žitarica i plodova) 6) alkalna slina, mnogo ptialina za pretprobavu žitarica 7) 10x slabija želučana kiselina nego u mesojeda 8) probavni trakt dugačak 6-7x dužine tijela, da bi probavio žitarice i biljke koje se sporo razgrađuju
Iz navedenog se da vidjeti da je čovjek po prirodi biljojed; to se vidi i po tome što ne može jesti sirovu životinju nego je mora prirediti kuhanjem i pečenjem. Čovjek jede samo mišiće. Krv, moždinu, kosti i iznutrice, dakle dijelove životinje koji su najbogatiji mineralima i proteinima, čovjek odbija, a prirodni mesožderi sve to pojedu. Ni jedno živo biće koje je po prirodi mesožder ne čini to.
Čak i životinje koje su po prirodi najbliže ljudskom životnom obliku - čovjekoliki majmuni - vegetarijanci su.
Mislite li da su slijedeće osobe bile neuke - Sokrat, Platon, Pitagora, Empedoklo, Aristotel, Horacije, Ovidije, Seneka, Plutarh, Franjo Asiški, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Voltaire, Jean Jacques Rousseau, Tolstoj, T.A.Edison, R.W.Emerson, G.B.Shaw, Rainer Maria Rilke, Richard Wagner, Einstein...svi su bili vegetarijanci.
Veganstvo i (ne)konzumacija mliječnih proizvoda.
Osobno smatram da su vegani neuki sentimentalisti. Oni kao ne piju mlijeko i ne konzumiraju mliječne proizvode jer je mlijeko namijenjeno mladuncima. Očigledno nisu nikad bili na selu... Jer, što će krava s viškom mlijeka? Što će koza s viškom mlijeka? Ako ga ne isprazni, dolazi do upale mliječnih žlijezdi, što izaziva bol u tijelu životinje. Eto zašto su sentimentalisti, jer nekonzumiranjem mlijeka i derivata istog, tj. nemužnjom nanosi se patnja životinjama. Stoga je njihov argument nikakav.
S druge strane, danas smo svjedoci da sve više i više ljudi postaje laktointolerantno, no to nije radi mlijeka, nego radi pustih lijekova, da se slobodno izrazim otrova, kojim se krave danas tretiraju a da bi dale veću količinu mlijeka. Sve radi kapitalističkog posranog profita. Nek' se laktointolerantni ljudi napiju pravog mlijeka, pa će se vidjeti da li su i dalje intoleratni...
Evolucija.
Po struci sam magistar arheologije i povijesti umjetnosti, te sama ideja i koncept evolucije mi je vrlo dobro poznata kroz svoju užu struku. Ukratko, ideju o evoluciji iznio je Charles Darwin u svojoj knjizi "Podrijetlo vrsta". Malo je znano da je isti Darwin izjavio da ta ideja o evoluciji može a i ne mora biti točna. Nakon njegove smrti, jedna grupa njegovih sljedbenika koja je zastupala teoriju evolucije je bila dominantna, i - voilah! - danas imamo doktrinu o evoluciji kao da je znanstveno potvrđena stvar.
No ona nije potvrđena a neće nikad ni biti jer se evolucija živih bića iz jednog tijela u drugo nije nikad ni odigrala. Gdje su prijelazni oblici?!?!?! NEMA IH! Ne zavarajte se da vas ti takozvani znanstvenici koji danas kažu jedno a sutra drugo obrlate svojim kitnjastim riječima i idiotskim idejama.
Kao arheolog po struci, otvoreno kažem da se ljudska povijest nije odigrala kako su nas učili u obrazovnim ustanovama te još uče. I u arheologiji, antropologiji i sličnim granama znanosti postoje filteri, tj. za javnost se prikazuje jedno, a u naravi je drugo. Da ne duljim - ljudski rod kao homo sapiens sapiens znatno je stariji nego što su nas učili, kao i njegova materijalna kultura, tj. ono što nazivamo civilizacijom. No to je druga tema.
Oprječno je da se danas u istoj školi uče dva pravca nastanka čovjeka - evolucionistički s jedne strane, a kroz vjeronauk drugi, da je čovjek teomorfan i da je nastao od Boga. U takvom društvu živimo, u kojem mase ljudi kao ovce bez osjećaja za diskriminaciju vjeruju obrazovanju koje je samo po sebi puno proturječnosti.
3. Moralni.
Čovjek nije stvorio život niti ima pravo istog oduzimati. Ako se uzima argument tipa "životinje isto tako nisu stovrile život, pa ga oduzimaju", spuštamo se na razinu životinjsku, a to nismo. Postoji i drugi argument, glede kloniranih životinja za klanje i sl., no opet evo kontraargumenta - jeste je klonirali, ali od čega? Od 24 elementa od kojih je sazdan ovaj svijet. Da li ste stvorili te elemente? Ili su ti elementi tu oduvijek... Nitkovi, koriste, tj. posuđuju elemente koje je stvorio Bog i onda se šepure kao tupi purani "vidi, klonirali smo život i sada imamo pravo oduzimati ga!" No, pored ova 24 elementa postoji i 25. a to je duša, koja je besmrtna. Bez da duša uđe u tijelo, ta masa mesa, živac, mišića i unutarnjih tekućina ravna je kamenu, tj. mrtva je. Jer, razlika između mrtvog i živog tijela jest u tome što mrtvo tijelo nema dušu, tj. duša napušta tijelo i kad ga napusti to je ono što nazivamo smrt. A duša i dalje postoji... Vječno postoji...
ZAKLJUČAK.
Započeli smo s vegetarijenstvom, pa evo i ključnog rezimea: iako je bezmesna prehrana prirodno predodrđena za ljudsku vrstu, biti vegetarijanac nije u konačnici sve u svemu. Npr. i slon i gorila su vegetarijanci... no oni nemaju istančanu inteligenciju za shvaćanje viših istina.
Vraćanje na izvornu, bezmesnu prehranu, odlična je baza za otvaranje suptilnih kanala inteligencije u našem tijelu, uz pomoć koje nam se otvaraju vrata percepcije za hvaćanje tko smo, odakle smo, kuda idemo i što radimo u ovom smrtnom svijetu.
Hvala što ste pročitali ovo.
|
 |
|
Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 22/01/2016 : 09:43:31
|
Eto, ihrstic je vec sve rekao. 
A Isus je rekao i "ne radite to sto ja radim nego to sto vam govorim, sto vas ucim". I s razlogom to kazu sveci. 
Di to ne jedu meso?
Jedna od zemalja je npr. Indija (ne u svim djelovima naravno, pa cak i ne svi hindusi posto sve vise prihvacaju zapadni nacin zivota i konzumaciju stvari i hrane, a svoju "duhovnu proslost" sve vise ljudi zaboravlja, dok je na Zapadu obrnuto, sve vise ljudi se okrece prema duhovnosti jer u materijalnome ne nađe satisfakciju).
quote: Originally posted by chicolopez
Sad jedno glupo pitanje koje me muči već duže vrijeme; u koju kategoriju spada riba? Čujem ponekad kad ljudi kažu meso i riba, riba s povrćem i sl.Kad postimo, jedemo ribu, dakle, šta je riba?
Vegani ne jedu zivotinje niti ista zivotinjskog podrijetla jel im je zao zivotinja.Vegeterijanci ne jedu meso zbog zdravlja ali jedu ribu i namirnice zivotinjskog podrijetla!Ali riba naravno spada pod meso!!
Vec je Obi odgovorio, naravno da je riba meso, je li zivotinja ili biljka? Ta podjela na "meso i ribu" je umjetna. 
Vegetarijanci ne jedu ribu. Ako je jedu onda to nisu vegetarijanci. As simple as it is. 
edit: ovo ide na to sto je ihrstic napisao o dusi; naime, na Zapadu ne postoji pravi prijevod donjih naziva pa se to sve trpa u rijec "dusa", ali postoje: - Jivatma (individualna dusa koja je refleksija Atme, ovaj naziv se na Zapadu poistovjecuje sa dusom, Jivatma se jos ne poistovjecuje sa bozanskim osobinama vec sa njenim atributima, fizickim telom, umom, mislima ...) - Atma (sobstvo, sustina, prava priroda, Atmu mozemo opisati i "Bozjim svjetlom", koja postoji u svim zivim bicima, je dio Paramatme i s toga je u prirodi identicna s njom, isto kao sjeme stabla sadrzi sve osobine stabla, Atma također nosi kvalitete Paramatme) - Paramatma (vrhovno jastvo ili vrhovna dusa, vrhovni princip, kako god ga vec zvali, pa bio to Bog, bozansko jastvo, ljubav, istina, stvarnost)
tu bismo dalje mogli govoriti o razlozima zasto se Jivatma (individualna dusa) "odvojila" od Boga (barem sama tako misli i trazi ga u vanjskom svijetu), a razlog lezi u Ahamkari (egu), ali to je vec druga tema (mada povezana s ovom ).
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 22/01/2016 10:03:00 |
 |
|
Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 22/01/2016 : 09:53:48
|
U trećoj točki kažeš da su ljudi i životinje odvojena vrsta a to te ipak ne spriječava da u prvoj radiš usporedbu čovjeka i životinje. Nema sad veze što si ciljao na fizičko i/ili kongitivno.
Osim toga životinje koje su po prirodi najbliže ljudskom životnom obliku - čovjekoliki majmuni - Nisu vegetarijanci. Istina da su im glavnica prehrane biljke, no hrane se također i kukcima, insektima a ponekad i jajima.
Što se tiče religijskog- . Unatoč snažnoj ukorjenjenosti priča i poruka iz Biblije koja se na žalost još uvijek gledaju u obliku neporecivog i zdravozagotovog, ljudska rasa nije nastala iz biblijskih vremena niti mi kao europljani imamo nekakve veze s pustinjskim pastirima a još manje bi nas trebalo biti briga za krive prijevode te zakone i uputstva koja su na koncilima donešena kak se kome sprdnulo i koliko je netko imao jače igrače u koaliciji.
Što se tiče Moralnog i kloniranja itd. Sad totalno ne razumijem što želiš reći. Ako znanstvenici kloniraju komad mesa koristeći elemente iz prirode a taj komad mesa nema dušu kao što si i9 sam rekao onda što u tome ima loše?
Što se mene tiče razmišljam isto kao i xilirion. Prema životinji se za njenog života treba ponašati s najdubljim poštovanjem a kad joj dođe vrijeme okončati joj život uz najmanju moguću patnju. Od kad su ljudi prešli iz lovaca na farmere tako se i živjelo, prasci i kokoši su živjeli s ljudima na istom prostoru i slobodno se bavili svojim stvarima oko kuća i nastamba. U današnje vrijeme stvari su dovedene do ekstrema i životinje se drže u nehumano malim, mračnim i skučenim prostorima i prema njima se ponaša totalno drugačije nego nekad. A vegani su samo reakcija na takve ekstreme i totalno ih razumijem premda se ne slažem s njima.
Ovaj koji ne jede med je obični attention whore i siguran sam da niti sam ne vjeruje u to nego to izjavljuje čisto tak da malo podigne prašinu Jedem meso, nemam problema s tim i mislim da je kao i s mnogim drugim stvarima najispravnije bilo biti umjeren. Idealno bi mi bilo dva puta na tjedan meso, dva puta riba, tri puta bezmesno. No za sada je to teško izvedivo. Srećom mesa imam svojeg jer živim na selu, ribu jedem 2 puta na mjesec (ako) jer nema nikakve poštene ribarnice u blizini osim todorićeve upitne skuše kojoj utroba ispada van, a vege hrana je još uvijek prilično skupa za nekoga tko mora živjeti i od bjelančevina. |
Bok, kako si.
|
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 22/01/2016 : 10:41:08
|
quote: Originally posted by ihrstic
Započeli smo s vegetarijenstvom, pa evo i ključnog rezimea: iako je bezmesna prehrana prirodno predodrđena za ljudsku vrstu, biti vegetarijanac nije u konačnici sve u svemu. Npr. i slon i gorila su vegetarijanci... no oni nemaju istančanu inteligenciju za shvaćanje viših istina.
Vraćanje na izvornu, bezmesnu prehranu, odlična je baza za otvaranje suptilnih kanala inteligencije u našem tijelu, uz pomoć koje nam se otvaraju vrata percepcije za hvaćanje tko smo, odakle smo, kuda idemo i što radimo u ovom smrtnom svijetu.
Mislim da možda u ovom djelu nisi posve u pravu i to tvrdi jedan od, valjda, poznatijih vegana/vegetarijanaca, mislim da je to bilo u Mišakovoj emisiji. Postoje ljudi koji ne mogu bez mesa i loše im je ako ga ne jedu, najčešće se nalaze u 0 krvnoj grupi. Zaboravio sam kako se lik zove ali on je u svom istraživanju utvrdio da neki ljudi ne mogu živjeti bez jedenja mesa i ne treba ih siliti na nejedenje mesa. On je zagovaratelj jedenja sirovog bilja, tvrdi da kuhanje nije baš dobro, a tako misli i za one koji moraju jesti meso, da ga jedu sirovog. |
 |
|
Obi-wan
Advanced Member

.jpg)
Croatia
13782 Posts
Member since 29/08/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 10:48:57
|
quote: Originally posted by Kruger
Mislim da možda u ovom djelu nisi posve u pravu i to tvrdi jedan od, valjda, poznatijih vegana/vegetarijanaca, mislim da je to bilo u Mišakovoj emisiji. Postoje ljudi koji ne mogu bez mesa i loše im je ako ga ne jedu, najčešće se nalaze u 0 krvnoj grupi. Zaboravio sam kako se lik zove ali on je u svom istraživanju utvrdio da neki ljudi ne mogu živjeti bez jedenja mesa i ne treba ih siliti na nejedenje mesa. On je zagovaratelj jedenja sirovog bilja, tvrdi da kuhanje nije baš dobro, a tako misli i za one koji moraju jesti meso, da ga jedu sirovog.
Vampiri?  |
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine. |
 |
|
KRAS
Advanced Member

.jpg)
Slovenia
7797 Posts
Member since 18/05/2003 |
|
nagor
Advanced Member

Croatia
12553 Posts
Member since 21/02/2012 |
Posted - 22/01/2016 : 11:08:27
|
1) Religijski.
Na drugoj godini fakulteta sam počeo intenzivnije studirati Bibliju, i - gle ovo! - na prvoj stranici Starog zavjeta (1.29) stoji.. "I doda Bog: "Evo, dajem vam sve bilje što se sjemeni, po svoj zemlji, i sva stabla plodonosna što u sebi nose svoje sjeme: neka vam budu za hranu!" Hm, tu nešto ne štima, s jedne strane Jahve govori jedi zelje, a danas se u kršćanstvu jede meso po defaultu. Istraživanjem naiđeš na slijedeće stvari koje se ne uče u školi u vjeronauku niti po kršćanskim sveučilišnim katedrama: prvi sljedbenici Isusa Krista konzumirali nemesnu prehranu.
Evolucija.
Po struci sam magistar arheologije i povijesti umjetnosti, te sama ideja i koncept evolucije mi je vrlo dobro poznata kroz svoju užu struku. Ukratko, ideju o evoluciji iznio je Charles Darwin u svojoj knjizi "Podrijetlo vrsta". Malo je znano da je isti Darwin izjavio da ta ideja o evoluciji može a i ne mora biti točna. Nakon njegove smrti, jedna grupa njegovih sljedbenika koja je zastupala teoriju evolucije je bila dominantna, i - voilah! - danas imamo doktrinu o evoluciji kao da je znanstveno potvrđena stvar.
No ona nije potvrđena a neće nikad ni biti jer se evolucija živih bića iz jednog tijela u drugo nije nikad ni odigrala. Gdje su prijelazni oblici?!?!?! NEMA IH! Ne zavarajte se da vas ti takozvani znanstvenici koji danas kažu jedno a sutra drugo obrlate svojim kitnjastim riječima i idiotskim idejama.
Prvi post i već si se osramotio.
Inače, dobro došao na forum. Carry on.  |
 |
|
igor 12
stripovi.com suradnik

4634 Posts
Member since 24/01/2013 |
Posted - 22/01/2016 : 11:17:27
|
bio u billi jutros.inače tamo kupujte meso,odlično je,friško i fino.ima svega.oš lungić svinjski oš biftek juneći.oš ramstek oš krmenadl.oš čiken oš turki.jedino im ribom nisam zadovoljan,nju u konzumu kupim.file lososa i tune.i za ne povjerovat koliko su se ljudi osvijestili i evoluirali pa dosađuju mesaru sa pitanjima.jel ovo tele patilo?jel ovo svinjče trčalo po livadici il bilo zatvoreno?jel ovo pile imalo ispunjen i sretan život?
|
Vamos a la playa tralalalala |
 |
|
Kruger
Advanced Member

Croatia
17293 Posts
Member since 25/10/2001 |
Posted - 22/01/2016 : 12:25:19
|
quote: Originally posted by Kruger
Mislim da možda u ovom djelu nisi posve u pravu i to tvrdi jedan od, valjda, poznatijih vegana/vegetarijanaca, mislim da je to bilo u Mišakovoj emisiji. Postoje ljudi koji ne mogu bez mesa i loše im je ako ga ne jedu, najčešće se nalaze u 0 krvnoj grupi. Zaboravio sam kako se lik zove ali on je u svom istraživanju utvrdio da neki ljudi ne mogu živjeti bez jedenja mesa i ne treba ih siliti na nejedenje mesa. On je zagovaratelj jedenja sirovog bilja, tvrdi da kuhanje nije baš dobro, a tako misli i za one koji moraju jesti meso, da ga jedu sirovog.
Vampiri? 
He, he...
Ja sam krvna grupa 0 plus, ali uz meso obavezno volim jesti salatu, no povrće i voće volim jesti sirovo, salata ne treba biti gotovo ničim začinjena. S kuhanim povrćem i voćem moj želudac imam problem, ne mogu jesti kuhano povrće i voće, recimo ulje mi smeta, a svinjska mast ne. Što se tiče mesa, kad su kolinja ja se sirovog mesa mogu najesti do besvijesti i neće mi smetati, mada bi se bilo teško priviknuti jesti sirovo meso, meni to ne smeta. Mislim kako to nema toliko veze s krvnom grupom koliko s kiselinama u želudcu. Znači ja sam Vampir, ali volim sunce.  |
 |
|
ivi skoj
Senior Member

Croatia
2120 Posts
Member since 07/12/2015 |
Posted - 22/01/2016 : 12:32:50
|
Ihristic lajk od mene za tex. Nije da se slažem baš sa svime što si napisao, i nisam vjernik, ali me uvijek veseli pročitati nešto novo. Nisam baš biblijski nastrojen, pa samo jedno pitanje. Ne preferiram baš meso, ali ga ni ne izbjegavam kad je na meniju. No to nema veze sa pitanjem nego, kako imam kućne ljubimce, a oni moraju jesti meso, kakva je tu situacija. Neko to mora uzgojiti i obraditi da ih ja nahranim, pa bio vegeterijanac ili ne to se njih ne tiče, oni moraju jesti. Da li je grijeh imati ih jer ne služe baš za pomoć u domaćinstvu niti daju neku hranu (mlijeko, jaja) ili ima neko drugo objašnjenje. Dakle da li zbog moje ljubavi, taštine... ili nekog razloga iz kojeg ih držim ja griješim što netko ubija druge životinje da ih prehranim? |
samo još vjeverice, Pola i Slatea cekam |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 22/01/2016 : 12:33:19
|
[quote] Živim na moru gdje je konzumiranje i izlov ribe svakodnevna stvar. Kad bih išao s ocem loviti ribu, taj osjećaj kad je uloviš, i izvučeš je u kaić (čamac), i kad vidiš kad se ona koprca u nepoznatom okruženju (čisti zrak, ber mora), i kad te gleda onim velikim krupnim crnim okom... Bude ti je žao.
I ja san s mora, i cilo djetinjstvo i ranu mladost san lita provodija s didon u kaiću. Jedino kad mi je bilo žaj ribe je kad bi mi pobigla. Pagar mi je recimo uvik bija najdraži, narizat na debele fete i na gradele, a žaj mi je ribe bilo kad bi baba umisto da od glave napravi juhu napravila brujet koji ne volin. Bilo je i teške brutale. Kad bi se uvatila morska mačka, ako je mala, recimo po kila-kilo, dida bi je uvatija za rep i nekoliko puta tresnija glavon o bandu broda. Kad san ga pita zašto, reka je zato šta mi ovako neće više doć na udicu jeba joj ja ćaću i mater. Ako je bila veća mačka(najveću od 5 Kg smo uvatili na samolovku), to se isto moglo na fete pa pofrigat ili ispohat, a mogla se ka i svaka morska divljač sušit. Najgori didin neprijatelj je uvik bija dupin šta meni malome nikad nije bilo jasno zašto dok jedno jutro nismo digli mrižu nakon šta je dupin pohara. Mani su dupini ostali dragi, ali da je didi koji dupin upa u ruke, neznan šta bi se dogodilo. |
Edited by - NESVRSTANI on 22/01/2016 13:40:51 |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 12:38:23
|
quote: Originally posted by bicko
nažalost, moram biti pošten i nerado priznati da argumenti u prilog vegetarijanstva uglavnom stoje..Ali jbga, teško je biti jak i pošten u situacijama kad zamiriši pećenje..
Koji argumenti stoje?
Cijenjeni pozdrav forumašima i evo da se po prvi puta dotaknem neke teme koja mi se činila zgodnom, jer se dotiče mene, tj. načina prehrane o kojoj se diskutira - veganske, vegatarijanske i prijatelja životinja... Dotaklo se tu i evolucije, morala, etike... pa krećem redom.
Vegetarijanac sam već 20-ak godina. Živim na moru gdje je konzumiranje i izlov ribe svakodnevna stvar. Kad bih išao s ocem loviti ribu, taj osjećaj kad je uloviš, i izvučeš je u kaić (čamac), i kad vidiš kad se ona koprca u nepoznatom okruženju (čisti zrak, ber mora), i kad te gleda onim velikim krupnim crnim okom... Bude ti je žao.
Prisustvovao sam kolinju i sličnim ubojstvima životinja radi prehrane, i nije mi se svidjelo, no isto sam poslije jeo to meso, doduše s nekim mentalnim feedbackom da to nije u redu.
"Problem" mesna/bezmesna prehrana može se promatrati iz nekoliko kuteva:
1) religijski; 2) filozofski (ljubav prema znanju, Istini), te 3) moralni.
1) Religijski.
Npr. u knjizi Pedagoga, Drugi tom, prvi dio, Klement od Aleksandrije (150-215) stoji da je apostol Matija ..."živio od biljne hrane i nije dotaknuo meso..."
Grčki povjesničar Euzebije (264-339) koji je bio biskup Cezareje, piše da je Ivan evanđelist bio striktni vegetarijanac i asket.
Za Petra, apostola na kojem "počiva" crkva, stoji u Klementinskim homilijama (12,6) stoji da se hranio kruhom i maslinama i da je rijetko svojoj prehrani dodavao povrće. Koja asketčina!!! :-) Volim masline...
Takovih primjera ima puno, te ne želim ovdje uzimati puno prostora.
Problem je na koji način je konzumacija mesa došla u kršćanstvo. Pogađate - politička narav... Kršćanstvo je već u 4. stoljeću dosta bilo isfragmentirano sa različitim vidovima Isusovih učenja. Postepeno se centar kršćanstva prebacio iz Palestine u Rim. Govorimo o Rimskom carstvu. Da bi bili omiljeni od vlasti (kršćani), ulazili su u kompromise sa samim Isusovim riječima. Na taj način su stekli naklonost cara Konstantina. On je 313. izvojevao značajnu pobjedu za Rimsko carstvo, te se za to zahvalio Bogu, jer su mu se navodno na nebu ukazali znak križa i riječi "in hoc signo vinces" /Ovim znakom ćeš pobijediti/. Pobjedom Konstantin prelazi na kršćanstvo, dvije godine kasnije (315.) kršćanstvo proglašava ravnopravnom rreligijom u Rimskom carstvu, a 395. godine isto postaje i službena religija pod patronatom cara Teodozija.
Car Konstantin je 325. sazvao famozni koncil (sabor) u Niceji, a značajka tog koncila bilo je filtriranje, korigiranje i slične intervencije na pisanu ostavštinu 4 stoljeća kršćanskih spisa. Samo četiri od mnogo stotina pisanih izvora priznata su kao bona fide i to je bio temelj današnjih 4 evanđelja.
Codex Sinaiticus je najstariji biblijski tekst koji se i dan danas upotrebljava, na grčkom jeziku j ei datira iz 4. stoljeća, dakle, nakon Nicejskog koncila (vidi gore). Naknadne verzije Bibilije su samo preslici Codexa Sinaiticusa. Izvorni spisi su zagubljeni ili uništeni. Budući da ključne riječi Isusa glede prehrane nisu poznate, suvišne su diskusije o njegovom načinu njegove prehrane, ako se oslanjamo isključivo na današnji Novi zavjet (npr. u Rimskim Homilijama, povijsnim crticama/zapisima koje su bilježili povjesničari svojeg doba, spominju se Isus i njegova 7 učenika i za svih osam stoji da su se hranili bezmesnom prehranom).
Ivan Krstitelj, inicijant Isusa Krista, njegov duhovni učitelj, hranio se, kako stoji u Matejevom evanđelju (3.4) "...skakavcima i medom divljih pčela...". Riječ je o grešci u prijevodu sa starogrčkog: "lokust" označava drvo rogač... a ne skakavca...
I ono najjače i najbitnije: 5. od 10 Božjih zapovjedi - "Ne ubij". Na hebrejskom jeziku ona glasi "lo tirtzah", što se odnosi na zabranu oduzimanje bilo kojeg života, ne samo ljudskog. Npr. u hrvatskom jeziku imamo razliku između ubojstva i umorstva, zar ne? Na engleskom, murder i homicide...
Dalo bi se diskutirati o istoj temi i kroz prizmu židovstva i islama. Došlo bi se na istu poantu, pa je preskačem.
Riječ "religija" dolazi od dvije latinske riječi, "re" i "ligare", što znači "ponovno" i "povezati". Dakle, ponovno se povezati s Bogom. Mogućnost stjecanja znanja o višoj sili, Bogu, Apsolutnoj Istini, jest ono što odlikuje ljudsku vrstu od životinja. Ono što je zajedničkom ljudkom i životinjskom rodu jesu 4 stvari a to su jedenje, spavanj, branjenje i razmnožavanje. Životinje nemaju toliko istančanu inteligenciju da shvate svoj odnos sa okruženjem u kojem se nalaze te izvorom tog okruženja. No, i kod životinja, jasno, postoji gradacija inteligencije, te su neke manje a neke više inteligentne.
Oduvijek su postojale dvije vrste ljudi - oni koji vjeruju u postojanje Boga i oni koji ne vjeruju. No, postojanje ili nepostojanje Boga nije stvar nečije vjere - npr. malo dijete može vjerovati da, ako stavi ruku u vatru, neće biti opečeno. Realnost je drukčija... Bog, Svevišnja Osoba postoji, i Njegovo postojanje može se znanstveno dokazati. Nije plod nečijeg sentimentalnog (ne)vjerovanja... No to je druga tema.
2) filozofski, tj. znanstveni pristup.
Kao kratki uvod, što definiramo kao znanost? Znanje bi po svojoj prirodi trebalo biti nepromjenjivo, egzaktno, kao što su to matematika i donekle fizika. Npr. u matematici se ne može dogoditi da 2+2 bude tisućama godina četiti i onda se javi neki pametnjaković sa svojim sićušnim mozgom koji će donijeti novi teorem da se 2+2=5.
Tako bi egzaktne trebale biti i druge grane znanosti. No one nisu, jer nas desetljećima uče jedno, a potom drugo, pa će onda nešto treće... Ako je varijabilno, onda ne može biti znanstveno, zar ne?
Npr. službena preporuka za dnevnu količinu bjelančevina pala je u posljednjih 50 godina sa 150 gr na 30 gr, jer je utvrđeno da ljudima u prehrani ne treba puno proteina. Relativno, relativno, relativno... Takvih primjera ima bezbroj...
Logički dokazi da se životinje i ljudi razliku po prehrani su slijedeći:
SISAVCI - MESOJEDI
1) imaju kanđe 2) nemaju pore, tijelo se hrani isparavanjem preko jezika 3) vilica se otvara samo u smjeru gore-dolje 4) oštri šiljasti prednji zubi, kako bi mogli rastrgati životinju 5) samo male pljuvačne žlijezde (jer je potrebno predprobaviti vrlo malo žitarica i drugih plodova) 6) kisela slina, nema enzima ptialina za probavljanje žitarica 7) jaka solna kiselina u želucu za probavu žilavih životinjsih mišića, kostiju i sl. 8) probavni trakt dugačak samo tri dužine tijela, kako bi brzo razgradljivo meso što prije napustilo tijelo
SISAVCI - BILJOJEDI (dakle, i čovjek)
1) nemaju kanđe 2) koža diše kroz pore 3) zubalo za žvakanje (vilica se može pomicati i u stranu) 4) nemaju oštre šiljaste prednje zube za ubijanje i trganje životinja 5) razvijene pljuvačne žlijezde (potrebne za pretprobavu žitarica i plodova) 6) alkalna slina, mnogo ptialina za pretprobavu žitarica 7) 10x slabija želučana kiselina nego u mesojeda 8) probavni trakt dugačak 6-7x dužine tijela, da bi probavio žitarice i biljke koje se sporo razgrađuju
Iz navedenog se da vidjeti da je čovjek po prirodi biljojed; to se vidi i po tome što ne može jesti sirovu životinju nego je mora prirediti kuhanjem i pečenjem. Čovjek jede samo mišiće. Krv, moždinu, kosti i iznutrice, dakle dijelove životinje koji su najbogatiji mineralima i proteinima, čovjek odbija, a prirodni mesožderi sve to pojedu. Ni jedno živo biće koje je po prirodi mesožder ne čini to.
Čak i životinje koje su po prirodi najbliže ljudskom životnom obliku - čovjekoliki majmuni - vegetarijanci su.
Mislite li da su slijedeće osobe bile neuke - Sokrat, Platon, Pitagora, Empedoklo, Aristotel, Horacije, Ovidije, Seneka, Plutarh, Franjo Asiški, Leonardo da Vinci, Isaac Newton, Voltaire, Jean Jacques Rousseau, Tolstoj, T.A.Edison, R.W.Emerson, G.B.Shaw, Rainer Maria Rilke, Richard Wagner, Einstein...svi su bili vegetarijanci.
Veganstvo i (ne)konzumacija mliječnih proizvoda.
Osobno smatram da su vegani neuki sentimentalisti. Oni kao ne piju mlijeko i ne konzumiraju mliječne proizvode jer je mlijeko namijenjeno mladuncima. Očigledno nisu nikad bili na selu... Jer, što će krava s viškom mlijeka? Što će koza s viškom mlijeka? Ako ga ne isprazni, dolazi do upale mliječnih žlijezdi, što izaziva bol u tijelu životinje. Eto zašto su sentimentalisti, jer nekonzumiranjem mlijeka i derivata istog, tj. nemužnjom nanosi se patnja životinjama. Stoga je njihov argument nikakav.
S druge strane, danas smo svjedoci da sve više i više ljudi postaje laktointolerantno, no to nije radi mlijeka, nego radi pustih lijekova, da se slobodno izrazim otrova, kojim se krave danas tretiraju a da bi dale veću količinu mlijeka. Sve radi kapitalističkog posranog profita. Nek' se laktointolerantni ljudi napiju pravog mlijeka, pa će se vidjeti da li su i dalje intoleratni...
Evolucija.
Kao arheolog po struci, otvoreno kažem da se ljudska povijest nije odigrala kako su nas učili u obrazovnim ustanovama te još uče. I u arheologiji, antropologiji i sličnim granama znanosti postoje filteri, tj. za javnost se prikazuje jedno, a u naravi je drugo. Da ne duljim - ljudski rod kao homo sapiens sapiens znatno je stariji nego što su nas učili, kao i njegova materijalna kultura, tj. ono što nazivamo civilizacijom. No to je druga tema.
Oprječno je da se danas u istoj školi uče dva pravca nastanka čovjeka - evolucionistički s jedne strane, a kroz vjeronauk drugi, da je čovjek teomorfan i da je nastao od Boga. U takvom društvu živimo, u kojem mase ljudi kao ovce bez osjećaja za diskriminaciju vjeruju obrazovanju koje je samo po sebi puno proturječnosti.
3. Moralni.
Čovjek nije stvorio život niti ima pravo istog oduzimati. Ako se uzima argument tipa "životinje isto tako nisu stovrile život, pa ga oduzimaju", spuštamo se na razinu životinjsku, a to nismo. Postoji i drugi argument, glede kloniranih životinja za klanje i sl., no opet evo kontraargumenta - jeste je klonirali, ali od čega? Od 24 elementa od kojih je sazdan ovaj svijet. Da li ste stvorili te elemente? Ili su ti elementi tu oduvijek... Nitkovi, koriste, tj. posuđuju elemente koje je stvorio Bog i onda se šepure kao tupi purani "vidi, klonirali smo život i sada imamo pravo oduzimati ga!" No, pored ova 24 elementa postoji i 25. a to je duša, koja je besmrtna. Bez da duša uđe u tijelo, ta masa mesa, živac, mišića i unutarnjih tekućina ravna je kamenu, tj. mrtva je. Jer, razlika između mrtvog i živog tijela jest u tome što mrtvo tijelo nema dušu, tj. duša napušta tijelo i kad ga napusti to je ono što nazivamo smrt. A duša i dalje postoji... Vječno postoji...
ZAKLJUČAK.
Oprosti sto cu te morat malo izvrjedat ali jbg,mene su tvoji takvi kao ti vrijedali puno zesce.Zao ti je ribe,po meni je veganstvo blagi psiholoski poremecaj.Zasto?Mozda ti nemozes prihvatit zivot onakvim kakav on je.Okrutan borba za prezivljavanje,samo najaci opstaju!Ovo sta si reko za evoluciju,odi malo u sumu prosetaj se i vidjeces evoluciju na djelu!!Tu ribu koje je tebi zao pojest ce neka veca riba.Netreba ti bit zao ribe,ona cak ni nije svjesna sebe ima pamcenje mozda 10 sekundi unazad.Druga stvar ako si vjernik onda vjerujes da je bog stvorio covjeka i svijet i dao zivotinje covjeku da se njima prehrane,isto tako i druge zivotinje da se hrane drugim zivotinjama to je normalno,ako si ateist stvar je ista samo bez boga.Inace ti vegani hrane svoje kucne ljubimce iskljucivo veganskom hranom,macke pse koje su po prirodi mesojedi!Znaci oni oce nametnu nama da je covjek po prirodi biljojed i da nebi trebali jest meso jel nismo mesojedi i usporeduju nas sa drugim mesojedima i biljojedima i dolaze do zakljucka da smo mi slicniji biljojedima a onda s druge strane hrane prirodne mesojede sa veganskom hranom.To bas i nije u redu zar ne?? |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 22/01/2016 : 12:40:03
|
quote: Originally posted by Cromwell
Osim toga životinje koje su po prirodi najbliže ljudskom životnom obliku - čovjekoliki majmuni - Nisu vegetarijanci. Istina da su im glavnica prehrane biljke, no hrane se također i kukcima, insektima a ponekad i jajima.
Da je neko pratija školski program i Opstanak, ili pratija emisije Đele Hađiselimovića, vidija bi kako Čimpanze love manje majmune. Potribu za meson nemaju na dnevnoj bazi, ali 2-3 puta misčno se organizraju i krenu u lov. Bez ikakve zajebancije, love ka ljudi. Prippeme zamku, okruže nekog jadnog kapucina i kad ga dovate masakr. Popraćeno divljin kreštanjen čimpanzi i očajničkin vrištanjan kapucina. Sljedeća scena, frajer(čimpanza) u jednoj ruci batak od kapucina a drugon lagano za prilog bere lišće. To mu valjda dođe ka salata. |
 |
|
Rahazlam
Advanced Member

Croatia
3404 Posts
Posted - 22/01/2016 : 12:49:38
|
quote: Originally posted by Cromwell
U trećoj točki kažeš da su ljudi i životinje odvojena vrsta a to te ipak ne spriječava da u prvoj radiš usporedbu čovjeka i životinje. Nema sad veze što si ciljao na fizičko i/ili kongitivno.
Što se tiče religijskog- . Unatoč snažnoj ukorjenjenosti priča i poruka iz Biblije koja se na žalost još uvijek gledaju u obliku neporecivog i zdravozagotovog, ljudska rasa nije nastala iz biblijskih vremena niti mi kao europljani imamo nekakve veze s pustinjskim pastirima a još manje bi nas trebalo biti briga za krive prijevode te zakone i uputstva koja su na koncilima donešena kak se kome sprdnulo i koliko je netko imao jače igrače u koaliciji.
Što se tiče Moralnog i kloniranja itd. Sad totalno ne razumijem što želiš reći. Ako znanstvenici kloniraju komad mesa koristeći elemente iz prirode a taj komad mesa nema dušu kao što si i9 sam rekao onda što u tome ima loše?
Što se mene tiče razmišljam isto kao i xilirion. Prema životinji se za njenog života treba ponašati s najdubljim poštovanjem a kad joj dođe vrijeme okončati joj život uz najmanju moguću patnju. Od kad su ljudi prešli iz lovaca na farmere tako se i živjelo, prasci i kokoši su živjeli s ljudima na istom prostoru i slobodno se bavili svojim stvarima oko kuća i nastamba. U današnje vrijeme stvari su dovedene do ekstrema i životinje se drže u nehumano malim, mračnim i skučenim prostorima i prema njima se ponaša totalno drugačije nego nekad. A vegani su samo reakcija na takve ekstreme i totalno ih razumijem premda se ne slažem s njima.
Ovaj koji ne jede med je obični attention whore i siguran sam da niti sam ne vjeruje u to nego to izjavljuje čisto tak da malo podigne prašinu Jedem meso, nemam problema s tim i mislim da je kao i s mnogim drugim stvarima najispravnije bilo biti umjeren. Idealno bi mi bilo dva puta na tjedan meso, dva puta riba, tri puta bezmesno. No za sada je to teško izvedivo. Srećom mesa imam svojeg jer živim na selu, ribu jedem 2 puta na mjesec (ako) jer nema nikakve poštene ribarnice u blizini osim todorićeve upitne skuše kojoj utroba ispada van, a vege hrana je još uvijek prilično skupa za nekoga tko mora živjeti i od bjelančevina.
Svinja je najbliza covjeko sto se prehrane tice,najslicniji probavni trakt ima ko mi a ona sve jede,ovi argumenti za veganstvo nisu uopotpunosti tocni jer onda mozes okrenut plocu i nac druge argumente u korist jedenja mesa!Ali to netrebas radit jel dovoljan ti je zdrav razum i logika a veganstvo ni nema znanstvenu podlogu.A isto kako sam vec napiso ti vegani koji imaju"dokaze" da je covjek biljojed a hrane makce(za koje je ocito da su mesojedi)veganskom hranom!!Di je tu logika!? |
 |
|
NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10557 Posts
Posted - 22/01/2016 : 13:15:02
|
quote: Originally posted by ivi skoj
Ihristic lajk od mene za tex. Nije da se slažem baš sa svime što si napisao, i nisam vjernik, ali me uvijek veseli pročitati nešto novo. Nisam baš biblijski nastrojen, pa samo jedno pitanje. Ne preferiram baš meso, ali ga ni ne izbjegavam kad je na meniju. No to nema veze sa pitanjem nego, kako imam kućne ljubimce, a oni moraju jesti meso, kakva je tu situacija. Neko to mora uzgojiti i obraditi da ih ja nahranim, pa bio vegeterijanac ili ne to se njih ne tiče, oni moraju jesti. Da li je grijeh imati ih jer ne služe baš za pomoć u domaćinstvu niti daju neku hranu (mlijeko, jaja) ili ima neko drugo objašnjenje. Dakle da li zbog moje ljubavi, taštine... ili nekog razloga iz kojeg ih držim ja griješim što netko ubija druge životinje da ih prehranim?
Ja san nekako uvjeren da ove životinje šta ih ubijaju za hranu drugin životinjama ubijaju humano. Isto tako, ako imaš mačku nek lovi miševe, ako imaš pasa nek lovi patke i veprove. Ako živiš u ZG, kupi živog vepra, pa s njin i pason u auto i na sljeme pa nek lola sam sebi uvati hranu ako misli jest meso. Ako mu se ne da trčat i vepar pobigne(Ako imaš Dalmatinca, vrlo vjerovatno će mu pobić), ima borovnice i mahovinu. |
 |
|
culture vulture
Senior Member

1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 22/01/2016 : 13:59:50
|
1) Religijski.
E, vidiš, ja sam tu knjigu, za razliku od tebe, pročitao pa ti mogu reći da ona na tom mjestu zapravo govori nešto posve drugo. Neću ti prepričavati što, jer ti ranokršćanski spisi nisu neke strogo čuvane tajne koje postoje u samo jednom primjerku, duboko u podrumima Vatikanskih arhiva, pod budnim nadzorom papinskih sentinela. To je sve odavno dostupno svakome, a danas ti je sve i na internetu pa guglaj: "Clement of Alexandria, Paedagogus" i pogledaj sam što piše. I ne prihvaćaj više nekritički svaki pamfletić koji ti dođe pod ruku.
|
 |
|
Cromwell
Advanced Member

Croatia
4512 Posts
Member since 10/09/2011 |
Posted - 22/01/2016 : 14:13:55
|
quote: Originally posted by NESVRSTANI Potribu za meson nemaju na dnevnoj bazi, ali 2-3 puta misčno se organizraju i krenu u lov.
Bome, ovo nisam ni ja znao. Mislio sam da su to neki ekstremni slučajevi isto kao i kad zečica pojede svoje mlade. Sad guglam malo i stvarno je 
quote: Originally posted by Rahazlam Svinja je najbliza covjeko sto se prehrane tice,najslicniji probavni trakt ima ko mi a ona sve jede,ovi argumenti za veganstvo nisu uopotpunosti tocni jer onda mozes okrenut plocu i nac druge argumente u korist jedenja mesa!Ali to netrebas radit jeR dovoljan ti je zdrav razum i logika a veganstvo ni nema znanstvenu podlogu.A isto kako sam vec napiso ti vegani koji imaju"dokaze" da je covjek biljojed a hrane makce(za koje je ocito da su mesojedi)veganskom hranom!!Di je tu logika!?
Bez ljutnje, ti se prvo moraš smiriti i napisati post koji ima glavu i rep.  Ja uopće nisam nigdje dao argument za veganstvo. Samo kažem da ih razumijem. Ali jesam za smanjenje mesa u prehrani jer ni naši preci nisu jeli toliko mesa koliko mi danas pa su pre/živjeli. Evo i ihrstić i Poli su živi dokazi da se i u današnje vrijeme može. Poli i ihrstić su živi - samim time zdravi razum i logika mi govore da se može. No je li nužno? Po meni ne, zato i zagovaram zlatnu sredinu i protivim se eksploataciji životinja.
Inače da ti kažem funfact: zabilježeno je da su gladijatori živjeli uglavnom od ječma. Jednom tjedno je bila neka vrsta juhe od krvi a meso gotovo nikad.  Najsličniji probavni trakt ljudskom imaju čimpanze. A vegani a i ostali ljudi imaju dokaz da je ljudski probavni trakt biljožderski jer anatomija je takva kakva je. No to ionako nema veze jer su i pande po anatomiji PT mesožderi pa ipak više od 90% prehrane im je bambus. Bambus nije životinja btw.
|
Bok, kako si.
|
 |
|
Topic  |
|
|
|