forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Abortus u HR
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 18

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 07:50:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

quote:
Originally posted by izivko

Ni ovi drugi ne bi trebali osuđivati vjernike zbog njihovog stava. Ili misliš suprotno?

Ja ne osuđujem vjernike, samo sam pokušao ukazati na neke nelogičnosti.

Što se tiče logike, također je ne spominji uzalud. Što te to izazvalo na ukazivanje nelogičnosti? Ja nemam ništa protiv tebe ili tintona, zasmetalo me je to što je mladjo bez razloga napao culture vulturea, vi ste mi samo poslužili kao primjer, na nepošten postupak prema culture vultureu, dakle ništa osobno i bez ljutnje.

Edited by - Kruger on 09/02/2016 07:53:18
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 08:02:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Kruger

Ti si spomenuo neke citate iz Biblije, postoji i ona: Ne spominji riječ Božju uzalud.

Nije točno, zapovijed glasi: Ne spominji ime Božje uzalud.

A culture vulture je upozoren zbog ovog, kako si ti rekao, intelektualnog napisa: Daj progutaj slinu - još imaš u ustima okus mamine sise, još nisi uništio ni svoj ni ičiji tuđi život, a već podržavaš ubijanje djece?

To je osuda i napad na drugoga. Tinton, kao i ja, samo podržava pravo na izbor. Treba raditi na edukaciji kako bi se broj pobačaja smanjio, to je pravi put. Zabrane nikako.

Mislim da je ženama koje se odluče na to već dovoljno teško, ne treba im i osuda okoline. Tu bi malo kršćanskog suosjećanja dobro došlo.

Jubilarni Polo 10!http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=51213
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 08:23:55  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ti si spomenuo neke citate iz Biblije, postoji i ona: Ne spominji riječ Božju uzalud.

Nije točno, zapovijed glasi: Ne spominji ime Božje uzalud.

A culture vulture je upozoren zbog ovog, kako si ti rekao, intelektualnog napisa: Daj progutaj slinu - još imaš u ustima okus mamine sise, još nisi uništio ni svoj ni ičiji tuđi život, a već podržavaš ubijanje djece?

To je osuda i napad na drugoga. Tinton, kao i ja, samo podržava pravo na izbor. Treba raditi na edukaciji kako bi se broj pobačaja smanjio, to je pravi put. Zabrane nikako.

Mislim da je ženama koje se odluče na to već dovoljno teško, ne treba im i osuda okoline. Tu bi malo kršćanskog suosjećanja dobro došlo.

Pa u čemu je sporan taj culture vultureov citat, kad promatramo da ćeš ti spominjati uzalud riječ Božju? To jest onako kako sam napisao, citirati ćeš nekažnjeno Bibliju iako će tvoje citiranje Biblije izazvati pomutnju i lavinu nesporazuma.
Gle opet zadireš u to što bi mi kršćani trebali činiti iako vjerojatno ni ne razumiješ što bi mi trebali činiti.
Ja smatram da je pobačaj ubojstvo, ti smatraš da svatko ima pravo na izbor, pa gle ne radi se o tome da li bi trebao kupiti meko brašno ili možda oštro, nekako imama pravo na izbor. Radi se o živom biću ...
Kad već raspravljamo na tom nivou, možda bi trebali priupitati i to nerođeno dijete što ono misli o tom izboru i da li ima pravo na svoj stav ili mišljenje.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 09:13:57  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Pa u čemu je sporan taj culture vultureov citat, kad promatramo da ćeš ti spominjati uzalud riječ Božju? To jest onako kako sam napisao, citirati ćeš nekažnjeno Bibliju iako će tvoje citiranje Biblije izazvati pomutnju i lavinu nesporazuma.
Gle opet zadireš u to što bi mi kršćani trebali činiti iako vjerojatno ni ne razumiješ što bi mi trebali činiti.
Ja smatram da je pobačaj ubojstvo, ti smatraš da svatko ima pravo na izbor, pa gle ne radi se o tome da li bi trebao kupiti meko brašno ili možda oštro, nekako imama pravo na izbor. Radi se o živom biću ...
Kad već raspravljamo na tom nivou, možda bi trebali priupitati i to nerođeno dijete što ono misli o tom izboru i da li ima pravo na svoj stav ili mišljenje.

Ponavljam, ja bih volio da je svako začeto dijete željeno. Ali nije, i ja tu ne mogu ništa. Pobačaja ima otkad je svijeta, bolje onda ne osuđivati nikoga. Imaš ti u siromašnim zemljama hrpu djece koja nemaju nikakvu budućnost, nije ni to rješenje.

U idealnom svijetu potrebe za pobačajima ne bi bilo i tome treba težiti. Dotad ne treba forsirati nikome svoje gledište. Pobačaj je omogućen, nije obavezan.

A što se tiče citata iz Biblije, tu se nema što dvosmisleno shvatiti. To su citati s jako lijepim porukama, hoćeš reći da ih trebamo tumačiti preneseno? Nisu točni?

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 09/02/2016 : 09:26:40  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

Nisam ja zato "upozoren".
Na ovom forumu jest zabranjeno vrijeđanje, ali, koliko ja znam, ne postoji zabrana slikovitog izražavanja. A ja Tintona nisam uvrijedio, samo sam se slikovito izrazio. Rekao sam: "Kako mogu djeca podržavati ubijanje djece?". I samo sam dodao par slika u stilu: "još mirišeš na majčino mlijeko", "još imaš okus mlijeka u ustima". Valjda imam pravo na svoj način izražavanja. A ako je to što sam mu rekao za ikoga uvredljivo, onda je to eventualno za one od kojih sam ga, kao nevinog klinca, izdvojio - za ostarjele tipove koji su gadno zeznuli.
Međutim, ja tu nisam nikoga imenovao, niti mislim imenovati, poruka je bila upućena isključivo Tintonu, a ako se netko u njoj prepoznao - tough. Moja je jedina želja da Tinton, koji je tek na početku svog životnog puta, ne zajebe ni svoj ni bilo čiji život.
Mladjo me "potsjetio" da "slijedeći" put letim na mjesec dana (ne znam kakva mu je to računica, budući da mi je prva kazna odmah bila mjesec dana, a da mi je za drugu obećao čitavu godinu) prvenstveno zato što je daltonist za nijanse u jeziku. A potom zato što je za smisao bilo čega što neki vjernik kaže posve slijep. Ja mu to ne uzimam za zlo, ali sljedeći put kad me bez razloga udalji s foruma, obratit ću se Markosu. Nikad nisam bio problematičan forumaš i neće me nikakav mladjo udaljavati odavde kad se njemu sprdne, na koliko se njemu sprdne. Ako sam prekršio kakvo pravilo - da čujem koje; ako nisam, mladjo, skini mi se s vrata.

"Intelektualnu" raspravu ni o ovoj ni o bilo kojoj sličnoj temi neću voditi, jer je takve teme, a ni ovakvi sugovornici, ne zaslužuju.
Ali reći ću ovo: ne podržavam bilo što za što mi je potrebna država da mi objasni i propiše što je to.
Da se i opet, na mladjov užas, izrazim slikovito.
Mama medo, tata medo, mali medo; tata zeko, mama zeko, mali zeko - čitav svijet razumije, bez ikakvog objašnjavanja, uvjeravanja, prosvjećivanja, lobiranja, propagande ili legislative.
Ali: "tata medo je bio suviše neodgovoran medo da bi mama medo htjela takvom idiotu roditi malog medu, pa je mama medo otišla stričeku gavranu, koji je u njenoj utrobi ubio malog medu, što se smije, jer je mali medo bio tek u prvom tromjesečju života"; ili: "jedna je zečica upoznala drugu zečicu pa su od jednog zeca uzele sjeme i odnijele ga stričeku gavranu... on je sjeme stavio u jednu zečicu i nastao je mali zeko, ali su one k stričeku gavranu došle zajedno pa je otuda i druga zečica isto mama tom zeki, a tata zeko mu nije tata" - takve stvari nitko ne razumije i potrebna vam je država da vam svojim zakonima objasni i propiše što se tu događa. A to je najgori mogući oblik djelovanja države.

Što se tiče Bevinog inzistiranja na kršćanskoj samilosti - radi se jednostavno o pogrešnom shvaćanju milosrđa. (Rašireno je danas među svima, čak i dobar broj biskupa i kardinala je po tom pitanju zastranio pa kako ne bi laici.) Milosrdni trebamo biti prema grešnicima, ne prema grijehu. A osnova milosrđa prema grešnicima jest da im se ukaže da griješe, nikako da ih se u grijehu podržava. Po Bevinom shvaćanju, ni ubojice ni pljačkaše ni silovatelje ne bismo trebali procesuirati - nego Bogu prepustiti da im sudi, a mi im samo opraštati. Djetinjastijeg i nerealnijeg pogleda na svijet teško da može biti.

Edited by - culture vulture on 09/02/2016 09:30:04
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 09:34:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Gle Beva, citati iz Biblije se mogu različito protumačiti, kao prvo nemaju nikakve veze s ovom temom.

Što se tiče poboljšanja uvjeta život na Zemlji slažem se, to što se netko rodi u siromašnim zemljama to je jednostavno tako, zar misliš da oni ne vole svoj život, mislim da je više depresije i samoubojstava u bogatijim zemljama.
Antilopa se okoti, dođe na svijet, pa je velika vjerojatnost da će je kroz životni put uloviti neka lavica, leopard ili gepard, pa što, zbog toga ne bi trebala doći na svijet.

Mi nemamo pravo odlučivati o sudbini i životu nerođenog djeteta, ono nema mogućnosti izbora jer mi smo ti koji odlučujemo o njegovoj sudbini, iako na to nemamo pravo niti izbor, ako se “ dogodi “, to dijete treba roditi to dijete, izvesti ga u život. Sad bih još dodao na ispravni životni put, ali ćemo najvjerojatnije zastraniti u nešto što nema veze s temom.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 09:40:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by culture vulture

"Intelektualnu" raspravu ni o ovoj ni o bilo kojoj sličnoj temi neću voditi, jer je takve teme, a ni ovakvi sugovornici, ne zaslužuju.
Ali reći ću ovo: ne podržavam bilo što za što mi je potrebna država da mi objasni i propiše što je to.
Da se i opet, na mladjov užas, izrazim slikovito.
Mama medo, tata medo, mali medo; tata zeko, mama zeko, mali zeko - čitav svijet razumije, bez ikakvog objašnjavanja, uvjeravanja, prosvjećivanja, lobiranja, propagande ili legislative.
Ali: "tata medo je bio suviše neodgovoran medo da bi mama medo htjela takvom idiotu roditi malog medu, pa je mama medo otišla stričeku gavranu, koji je u njenoj utrobi ubio malog medu, što se smije, jer je mali medo bio tek u prvom tromjesečju života"; ili: "jedna je zečica upoznala drugu zečicu pa su od jednog zeca uzele sjeme i odnijele ga stričeku gavranu... on je sjeme stavio u jednu zečicu i nastao je mali zeko, ali su one k stričeku gavranu došle zajedno pa je otuda i druga zečica isto mama tom zeki, a tata zeko mu nije tata" - takve stvari nitko ne razumije i potrebna vam je država da vam svojim zakonima objasni i propiše što se tu događa. A to je najgori mogući oblik djelovanja države.

OK, to je tvoje viđenje problematike. Kod životinja imamo i homoseksualce, zašto tu ne rezoniraš na isti način? I to je prirodno. Ili prirodu koristiš samo kad ti odgovara?

quote:

Što se tiče Bevinog inzistiranja na kršćanskoj samilosti - radi se jednostavno o pogrešnom shvaćanju milosrđa. (Rašireno je danas među svima, čak i dobar broj biskupa i kardinala je po tom pitanju zastranio pa kako ne bi laici.) Milosrdni trebamo biti prema grešnicima, ne prema grijehu. A osnova milosrđa prema grešnicima jest da im se ukaže da griješe, nikako da ih se u grijehu podržava. Po Bevinom shvaćanju, ni ubojice ni pljačkaše ni silovatelje ne bismo trebali procesuirati - nego Bogu prepustiti da im sudi, a mi im samo opraštati. Djetinjastijeg i nerealnijeg pogleda na svijet teško da može biti.

To su sve zakoni sekularne države. Kršćani bi trebali okrenuti drugi obraz, nije li Isus tako naučavao? Nije li, po učenju crkve, ovaj život ionako samo prolazna stanica do vječnog života? Neće li na sudnjem danu svakome biti suđeno po zasluzi?

Ako ti je djetinjasto 'okreni drugi obraz', 'tko tebe kamenom, ti njega kruhom', žao mi je, ali to nisam ja izmislio.

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 09:54:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Beva, vidi se da ne razumiješ na što se ti citati odnose, niti oni imaju ikakvog smisla na ovom topicu. Sad već počinjem vjerovati, ili je možda bolje reći stječem dojam, da ih zloupotrebljavaš, što mi se isprva nije činilo.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 10:01:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Beva, vidi se da ne razumiješ na što se ti citati odnose, niti oni imaju ikakvog smisla na ovom topicu. Sad već počinjem vjerovati, ili je možda bolje reći stječem dojam, da ih zloupotrebljavaš, što mi se isprva nije činilo.

To su osnove kršćanstva. Nisam ih modificirao, ne vidim kako su zloupotrebljene. Kršćani bi trebali biti primjer tolerantnih ljudi punih ljubavi prema bližnjem. Je li pokojni papa postupio kao pravi kršćanin kad je oprostio svom atentatoru:

http://www.vecernji.hr/svijet/atentator-koji-je-pucao-na-papu-ivana-pavla-ii-donio-cijece-na-njegov-grob-981444

Je li to djetinje naivno? Po većini vjerojatno jest. Ali tako bi se istinski kršćani trebali ponašati. Ne suditi drugima jer ni sami nisu savršeni. Ne vidim što je tu teško za shvatiti, i kako to nema veze s ovom temom?

Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 09/02/2016 : 10:06:24  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

OK, to je tvoje viđenje problematike. Kod životinja imamo i homoseksualce, zašto tu ne rezoniraš na isti način? I to je prirodno. Ili prirodu koristiš samo kad ti odgovara?

Evo zašto se ne želim pretvarati da ovo može biti intelektualna rasprava.
Kod životinja nema homoseksualaca, postoji samo homoseksualno ponašanje. A za moju ilustraciju je nebitno što su likovi životinjski - poanta je u nečem posve drugom, a ne u pozivanju na životinjski svijet.
Ovi se razgovori vode parolama, a ne razumnim argumentima i zato neću dalje raspravljati.

quote:

To su sve zakoni sekularne države. Kršćani bi trebali okrenuti drugi obraz, nije li Isus tako naučavao? Nije li, po učenju crkve, ovaj život ionako samo prolazna stanica do vječnog života? Neće li na sudnjem danu svakome biti suđeno po zasluzi?

Ako ti je djetinjasto 'okreni drugi obraz', 'tko tebe kamenom, ti njega kruhom', žao mi je, ali to nisam ja izmislio.

Jesi išao ti vjeronauk? Duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka podučiti, grešnika prekoriti?
Jesi čitao one pasuse u Evanđeljima gdje Isus nije milosrdan hippy, nego npr. bičem tjera trgovce iz Hrama?
Sorry, ali totalno krivo shvaćaš kršćansko učenje. Da si neke stvari malo bolje proučio, možda ne bi otpao od vjere. Ajde budi hrabar, probaj uzeti neku kvalitetnu literaturu i naučiti nešto pa vidi hoće li ti se vjera možda vratiti.
Go to Top of Page

culture vulture
Senior Member

1595 Posts

Member since 21/02/2004

Posted - 09/02/2016 : 10:11:57  Show Profile Show Extended Profile  Send culture vulture a Private Message  Reply with Quote
quote:

[quote]
To su osnove kršćanstva. Nisam ih modificirao, ne vidim kako su zloupotrebljene. Kršćani bi trebali biti primjer tolerantnih ljudi punih ljubavi prema bližnjem. Je li pokojni papa postupio kao pravi kršćanin kad je oprostio svom atentatoru:

http://www.vecernji.hr/svijet/atentator-koji-je-pucao-na-papu-ivana-pavla-ii-donio-cijece-na-njegov-grob-981444

Je li to djetinje naivno? Po većini vjerojatno jest. Ali tako bi se istinski kršćani trebali ponašati. Ne suditi drugima jer ni sami nisu savršeni. Ne vidim što je tu teško za shvatiti, i kako to nema veze s ovom temom?

Nisi ništa krivo citirao, problem je u tome što ne citiraš u potpunosti i što ne razumiješ razliku između "voljeti grešnika" i "mrziti grijeh".
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 10:13:17  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Gle na moje spominjanje kako je culture vulture vrhunski intelektualac ti si njegovu primjedbu tintonu podcjenjivački prikazao, što sad da o tebi mislim, zašto si moj jedan pozitivni pokušaj obrane cultrur vultura preokrenuo u nešto, po meni negativno?
Ustvari zašto ljudi kad imaju različito mišljenje ili stav traže mane ili negativnosti kod svog ili svojih sugovornika?
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 10:16:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Jesi išao ti vjeronauk? Duhovna djela milosrđa: dvoumna savjetovati, neuka podučiti, grešnika prekoriti?
Jesi čitao one pasuse u Evanđeljima gdje Isus nije milosrdan hippy, nego npr. bičem tjera trgovce iz Hrama?
Sorry, ali totalno krivo shvaćaš kršćansko učenje. Da si neke stvari malo bolje proučio, možda ne bi otpao od vjere. Ajde budi hrabar, probaj uzeti neku kvalitetnu literaturu i naučiti nešto pa vidi hoće li ti se vjera možda vratiti.

Možda ja i gledam površno, a što s novim papom?

http://www.vecernji.hr/svijet/papa-franjo-tko-sam-ja-da-sudim-gay-osobama-591172

http://www.hrt.hr/314848/vijesti/papa-franjo-oprost-je-esencija-ljubavi

Ili ovaj papin citat:

„Božji se oprost ne može uskratiti onima koji su se pokajali, osobito ako iskrena srca pristupe sakramentu pomirenja. Zbog toga sam odlučio svim svećenicima u Jubileju milosrđa udijeliti ovlast odrješenja od grijeha pobačaja.“

Znači, po papi je pobačaj grijeh ali on se zalaže za oprost, a ne za osudu. Kažem, nije to odluka koju ljudi s radošću donose, zadnje što im treba je nerazumijevanje i osuda.

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 10:16:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Ovo je, slikovito rečeno, eksplozivan topic, vrlo sklizak. Svi sugovornici koji sudjeluju u njemu imaju “ moć “ da se on pretvori u manje sklizak ili uopće da nije sklizak ( malo se slikovito izražavam ) topic.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 10:17:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ustvari zašto ljudi kad imaju različito mišljenje ili stav traže mane ili negativnosti kod svog ili svojih sugovornika?

Ne znam, objasni mi. Nije da vi to ovdje ne radite.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 10:19:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovo je, slikovito rečeno, eksplozivan topic, vrlo sklizak. Svi sugovornici koji sudjeluju u njemu imaju “ moć “ da se on pretvori u manje sklizak ili uopće da nije sklizak ( malo se slikovito izražavam ) topic.

Što se mene tiče, zasad je ovo iznimno OK topic, rasprava je u kulturnim granicama, nema nekih ispada, ne vidim u čemu je problem. Pričamo.

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 10:19:49  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Beva, gdje ti kod bilo kojeg sugovornika koji je protivnik pobačaja vidiš osudu? Uhvatio si se nečeg što ne razumiješ, pokušavaš s pretjeranim isticanja citata istjerati nešto ... što najvjerojatnije ni sam ne razumiješ.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 10:21:41  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Što se mene tiče, zasad je ovo iznimno OK topic, rasprava je u kulturnim granicama, nema nekih ispada, ne vidim u čemu je problem. Pričamo.

Za sad je, ali tko zna što se može dogoditi, uvijek postoji opasnost skretanja u neželjeni smjer kad bi netko uletio s bezobraznim upadicama.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 10:25:47  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Ne znam, objasni mi. Nije da vi to ovdje ne radite.

Ne volim se ponavljati, primjer sam ti opisao u slučaju culture vulturea.

A gle slažem se, moguće je da i mi neke stvari pogrešno uradimo, mi sebe ne vidimo, drugi nas sa strane mogu bolje ocijeniti.
Mada ja mislim da mi ( e sad koji mi, mada se razumijemo ) to ne radimo, po meni ti si nešto krivo shvatio i uhvatio se istjerivanja nečeg, mada meni još uvijek nije jasno što želiš istjerati.
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 10:27:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Beva, gdje ti kod bilo kojeg sugovornika koji je protivnik pobačaja vidiš osudu? Uhvatio si se nečeg što ne razumiješ, pokušavaš s pretjeranim isticanja citata istjerati nešto ... što najvjerojatnije ni sam ne razumiješ.

Recimo, ako nekoga tko je počinio pobačaj nazoveš ubojicom, nije li to osuda?

Evo od mene još jedan citat pape Franje, a vi se vjernici dobro zamislite:

Kršćanski moral nije divovski napor nekoga koji je odlučio biti dosljedan i koji je uspio, odnosno nije neka vrsta osobnoga izazova pred svijetom. Kršćanski je moral ganutljivi odgovor na iznenađujuće, nepredvidljivo milosrđe, prema ljudskom shvaćanju čak 'nepravedno', Jednoga koji me poznaje; poznaje moje nevjernosti, a ipak me ljubi, cijeni, prihvaća, poziva, čeka i nada mi se.

Mislim da je papa ipak nepogrešivi autoritet u pitanjima vjere.

Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 10:32:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

A gle slažem se, moguće je da i mi neke stvari pogrešno uradimo, mi sebe ne vidimo, drugi nas sa strane mogu bolje ocijeniti.
Mada ja mislim da mi ( e sad koji mi, mada se razumijemo ) to ne radimo, po meni ti si nešto krivo shvatio i uhvatio se istjerivanja nečeg, mada meni još uvijek nije jasno što želiš istjerati.

Pa eto, meni stalno govoriš da citiram nešto što ne razumijem (a te citate razumijem savršeno, ne treba mi apologetika da ih shvatim). Imputiraš da je culture vulture intelektualac za razliku od mene zato što se slažeš s njim. Stalno govoriš da bi topic zbog mene mogao skrenuti u neželjene vode.

Ne smeta mi to, očekivano je, ali onda prozivati mene zbog toga je neozbiljno.

Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 11:04:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

Pa eto, meni stalno govoriš da citiram nešto što ne razumijem (a te citate razumijem savršeno, ne treba mi apologetika da ih shvatim). Imputiraš da je culture vulture intelektualac za razliku od mene zato što se slažeš s njim. Stalno govoriš da bi topic zbog mene mogao skrenuti u neželjene vode.

Ne smeta mi to, očekivano je, ali onda prozivati mene zbog toga je neozbiljno.

Napisao sam da nagađam/stječem dojam jer si stalno citirao Bibliju, takva rasprava obično može otići u krivom smjeru.
Nisam rekao/napisao da nisi intelektualac, gdje sam to rekao/napisao? niti sam te uopće povezivao s culture vultureom što se tiče intelekta. Krivo si protumačio, samo sam spomenuo/napomenuo da je vrhunski intelektualac, a to se odnosilo na mladju ( koji je također intelektualac jer je pravnik, valjda, tako je barem napisao ) koji ne kuži kršćansku retoriku i odmah skače kao opečen kad netko nešto napiše u tom tonu, a njemu se ne sviđa.
Go to Top of Page

Kruger
Advanced Member

Croatia
17087 Posts

Member since 25/10/2001

Posted - 09/02/2016 : 11:06:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Kruger a Private Message  Reply with Quote
Beva, što je za tebe pobačaj? Odstranjivanje nepoželjnog predmeta ili što?

A što se tiče pape opet zadireš u kršćanstvo, ima tu svega, ne bih o tome.
Go to Top of Page

Tonto
Advanced Member

8290 Posts

Member since 11/02/2012

Posted - 09/02/2016 : 11:10:05  Show Profile Show Extended Profile  Send Tonto a Private Message  Reply with Quote
@ culture vulture

Tvoje obracanje tintonu nije nikakvo slikovito izrazavanje, vec bezobrazno i potcjenjvacko obracanje svisoka bez obzira kolko godina on imao. Presao si sve granice rasprave i da sam na tintonovom mjestu odletio bi mi na ignore istog trena. Mladjino upozorenje je bilo skroz na mistu, a ful me zanima i sto bi ti markos odgovorio jer mi djeluje kao prilicno normalan tip.

The less I have the more I am a happy man
Go to Top of Page

Beva
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
6026 Posts

Member since 04/06/2007

Posted - 09/02/2016 : 11:17:51  Show Profile Show Extended Profile  Send Beva a Private Message  Reply with Quote
quote:

Beva, što je za tebe pobačaj? Odstranjivanje nepoželjnog predmeta ili što?

Pobačaj je za mene nešto što se ne bi trebalo događati. Ne podržavam pobačaj, nikad ga nikome ne bih preporučio, ali ne bih zabranjivao pravo na izbor ako je netko već došao do te točke. Ne mislim da je lako živjeti s posljedicama tog čina, tako da za te ljude osjećam uglavnom samo samilost.

Ne isključujem mogućnost da ima ljudi koji pobačaj koriste kao kontracepciju, po meni se to ne bi trebalo događati i takve ne simpatiziram. Vjerujem da su takvi ipak manjina. Ne bih ni njima zabranio pravo na pobačaj jer će sami živjeti s posljedicama nakon toga, nisam ja nikakva moralna vertikala da im govorim što i kako. Takvi slučajevi (a i većina ostalih) mogli bi se riješiti kvalitetnim seksualnim odgojem, ali zasad je to na razini iluzije.

Go to Top of Page
Page: of 18 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.19 seconds. Snitz Forums 2000