forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 www.stripovi.com - svaštara - off topic diskusije
 Svaštara
 Filosofija granice kosmosa
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 10/04/2016 : 17:27:25  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
Pre svega, da li mislite da granica kosmosa uopšte postoji?
Ako postoji, šta je iza, da li kraj kosmosa za vas predstavlja i kraj prostora?
Kako bismo zamislili neprostor?
Kako bismo uopšte zamislili taj neprostor (nebitak), ako je bitak sve ono što možemo zamisliti i(li) videti?

Mnogo je pitanja i dilema, a odgovora nema, koje su vaše generalne pretpostavke?

Edited by - zackoljicofil on 10/04/2016 17:28:18

going going
Advanced Member

Serbia
11872 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 10/04/2016 : 17:51:48  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
Sjajna filozofska tema! Podrzavam!

Inace sam veliki ljubitelj filozofije, to mi je jedan od omiljenih predmeta i volim i u slobodno vreme da citam o filozofiji i razne teorije.

Moram jos malo da razmislim o ovoj temi koja nije cisto filozofska, vec i naucna, pa se javljam. Prava metafizika!
Go to Top of Page

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 10/04/2016 : 18:02:24  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
Samo napred, ja sam tu da nastavimo debatu i pretpostavke.
Go to Top of Page

Windwalker
Advanced Member

Croatia
4530 Posts

Member since 08/03/2008

Posted - 10/04/2016 : 18:05:22  Show Profile Show Extended Profile  Send Windwalker a Private Message  Reply with Quote
Svo naše poznavanje fizike i ostalih znanosti je tek prvi razred osnovne škole u odnosu na ono što zapravo postoji.
Pretpostavka da je svemir konačan nije dobra.
Izvan 'našeg' svemira postoje drugi svemiri, drugi oblici (ne)materije, koji su nam (zasad) neobjašnjivi.
To je moje mišljenje.
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 10/04/2016 : 18:36:21  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
Danasnje tumacenje Kosmosa se poklapa jedno 0,1 % Sa stvarnosti, ako uopste, laprdanje, niko pojma nema, ti naucnici lupe nesto jer se to od njih ocekuje, samo neke teze.
Ja ga tumacim kako meni pase, uostalom , sta ljudski um moze zamisliti
to vjerovatno i postoji. I Po toj logici vjerujem vise sebi nego drugima
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/04/2016 : 18:58:47  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
ono što 0,01% našeg znanja i spoznaja u suvremenoj fizici nama daje kao "odgovore" dovodi me do spoznaje da granice univerzuma - NEMA
čisto smatranje je da su danas ovaj i susjedni svemiri jednostavno atavizmi koji se nalaze na rubovima crnih rupa i da tako opstaju na nekom ruletu između stvarnosti i ništavila
a crne rupe su prostor u kojima nema ni prostora ni - vremena
vrijeme je bitan faktor za život jer filozofski i u stvarnosti rečeno - ništa ne živi a da ne prolazi svoj vremenski tijek
prema tome je svemir i beskonačan, bez početka i kraja jer on nema vremena ni stvarnosti, crne rupe su bazirane na ništavilu koje poništavaju logički slijed vremena, to je svemirska non alfa i non omega
e sad da li je za život potrebna i stvarnost i vrijeme i konkretnost je drugo pitanje jer nismo došli do toga da spoznamo postoji li nešto fizički u ništavilu da bi to mogli definirati kao život - tu je i srž odgovora o nastancima svih religija ("Na početku bijaše kaos...") ali i srž svih današnjih pitanja
i Einstein je pod stare dane došao do nekih zaključaka svojim izračunavanjima i onda odjednom kad je trebao dati zaključan odgovor bubnuo da je - "Sve je u Bogu..."
a po meni je to najbolje definirao Douglas Adams u Vodiču kroz galaksiju za autostopere sa rečenicom: "Zašto da se zamajavam svemirom kada vidim da u njemu žive i inteligentne nijanse plave boje..."

;o))

Pike Bishop: Let's go!
Lyle Gorch: Why not?
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/04/2016 : 20:08:39  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_cycle_of_the_universe

https://en.wikipedia.org/wiki/Hindu_cosmology

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 20:29:14  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by senokute

Danasnje tumacenje Kosmosa se poklapa jedno 0,1 % Sa stvarnosti, ako uopste, laprdanje, niko pojma nema, ti naucnici lupe nesto jer se to od njih ocekuje, samo neke teze.

ovako nešto može da izjavi samo vjerski obmanuta osoba.dosad si bi mi djelovao kao normalna osoba...
naravno da naucnici nemogu odgovoriti na sva pitanja.ali mi nismo na kraju svoga puta već na početku.i naše znanje o svemiru danas ili od pre ajnaštajnove ere su potpuno dve različite stvari
Go to Top of Page

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 10/04/2016 : 20:39:31  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by KRAS

quote:

ovako nešto može da izjavi samo vjerski obmanuta osoba.dosad si bi mi djelovao kao normalna osoba...
naravno da naucnici nemogu odgovoriti na sva pitanja.ali mi nismo na kraju svoga puta već na početku.i naše znanje o svemiru danas ili od pre ajnaštajnove ere su potpuno dve različite stvari

A da li će ovo što danas "znamo" o kosmosu za recimo 200 godina biti tačno?
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 20:45:48  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zackoljicofil

quote:

quote:

dva i dva će uvijek biti četri u svakom dijelu svemira osim u kvantom
brzina svijetlosti će uvijek biti 300 iljada kmh.pitanje je samo dali može neki k... ipak malo brže

Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/04/2016 : 20:48:55  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by zackoljicofil

quote:

quote:

dva i dva će uvijek biti četri u svakom dijelu svemira osim u kvantom
brzina svijetlosti će uvijek biti 300 iljada kmh.pitanje je samo dali može neki k... ipak malo brže

pitanje je jedino da li to tvoje stanje i tvoja materija to može a ne da li može
jer - ono bestjelesno (ili u nekom drugom tijelu a koje nije fizički kao naše) to može a ono od naše krvi i mesa - ne ;o))

(btw.: ovo nije moje mišljenje nego su to više Hawkinsovi zaključci...)

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 10/04/2016 : 20:54:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

brza od brzine svijetlosti je brzina misli .... deng i evo mene u Alfa Centauri

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 20:54:27  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by boddhisatva

pitanje je jedino da li to tvoje stanje i tvoja materija to može a ne da li može
jer - ono bestjelesno (ili u nekom drugom tijelu a koje nije fizički kao naše) to može a ono od naše krvi i mesa - ne ;o))

pa zasad je dokazano da samo fotoni i gravioni mogu putovati brzinom svjetlosti a oni nemaju masu.dakle ništa što ima ima masu nemože putovati takvom brzinom.ali postoji teorija da se tamna stvar širi brže od svetlosti.ali pošto se još nezna šta je to tamna materija.tako ostaje samo teorija.što neznači da jednog dana neće naučnici rešiti i tu misteriju...

nekako mi se čini.da sebi neki umišljaju da je ovo danas stanje vrhunaca ljudskog roda i da nema dalje.a mi smo zapravo tek počeli otkrivati svemir
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 20:58:00  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

brza od brzine svijetlosti je brzina misli .... deng i evo mene u Alfa Centauri

pa ako tvoje misli mogu tamo otputovati.reci nam kolko planeta kruži oko nama DRUGE NAJBLIŽE ZVEZDE...

govno bio ko gugl pito
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 10/04/2016 : 21:00:41  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

ne laprdaj
Sad mogu(ili ti, ili bilo tko) da iznesem neku tezu koja je u najmanju ruku jaka kao
Sve dosad iznesene, kad je u pitanju Kosmos
Go to Top of Page

Smomo8
Average Member

Croatia
666 Posts

Member since 17/03/2012

Posted - 10/04/2016 : 21:02:31  Show Profile Show Extended Profile  Send Smomo8 a Private Message  Reply with Quote
Izvrsna tema ! Filozofija mi je najdraži kolegij, pogotovo kad su ovakve teme !

"There are no men like me. Only me"

Tražim/nudim stripove za razmjenu : http://forum.stripovi.com/topic.asp?TOPIC_ID=47082
Go to Top of Page

boddhisatva
Senior Member

Croatia
1315 Posts

Member since 08/01/2013

Posted - 10/04/2016 : 21:02:59  Show Profile Show Extended Profile  Send boddhisatva a Private Message  Reply with Quote
quote:

nekako mi se čini.da sebi neki umišljaju da je ovo danas stanje vrhunaca ljudskog roda i da nema dalje.a mi smo zapravo tek počeli otkrivati svemir

da, ovo što si naveo je za sada jedina konstanta
jer tamo gdje jesmo sa onime što znamo smo stvarno na početku
a sve ono što ne znamo i ne spoznajemo a želimo znato rješenja ili odgovore na pitanja poput ovoga vrlo lako odlaze do domena apstrakcija, transcendencija i inoga ;o)

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 21:06:18  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:

ne laprdaj
Sad mogu(ili ti, ili bilo tko) da iznesem neku tezu koja je u najmanju ruku jaka kao
Sve dosad iznesene, kad je u pitanju Kosmos

čito sam neku knjigu.nemogu se sad sjetit naziva.al tamo je objašnjeno i dokazano da fotončić može biti na dva različita mjesta istovremeno..
Go to Top of Page

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 10/04/2016 : 21:08:09  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:
Originally posted by boddhisatva

pa zasad je dokazano da samo fotoni i gravioni mogu putovati brzinom svjetlosti a oni nemaju masu.dakle ništa što ima ima masu nemože putovati takvom brzinom.ali postoji teorija da se tamna stvar širi brže od svetlosti.ali pošto se još nezna šta je to tamna materija.tako ostaje samo teorija.što neznači da jednog dana neće naučnici rešiti i tu misteriju...

Vrhunac možemo odrediti samo ako je to nešto (što je doseglo vrhunac) u padu, a kod stručnih nauka nikada nećemo odrediti vrhunac, jer uvek idu na nova dostignuća i ne stagniraju i saznanja njhihova bi trebala biti večne istine.
Go to Top of Page

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 10/04/2016 : 21:08:53  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
Ne verujem da sam se lepo izrazio, ali ok, neka stoji.
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 10/04/2016 : 21:10:50  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
Cito sam i ja nedavno da je nasa galaksija starija od univerzuma.
potpisano od stotinjak svjetskih astromislioca.
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 21:13:43  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
filozofiranje i svemir uglavnom neidu zajedno.osim kad je u pitanju kraj svemira.tu možete mrsomuditi do mile volje..svemir vam je čista fizika sa različitim fizikalnim zakonima.zavisi u kojem dijelu svemira se nalazite.

Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 21:17:07  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:

Cito sam i ja nedavno da je nasa galaksija starija od univerzuma.
potpisano od stotinjak svjetskih astromislioca.

nauka i naučna fantastika dve su potpuno različite kategorije...
Go to Top of Page

senokute
Senior Member

Germany
1367 Posts

Member since 08/01/2011

Posted - 10/04/2016 : 21:23:06  Show Profile Show Extended Profile  Send senokute a Private Message  Reply with Quote
Astrofizicari, tvrde da je galaksija starija milijardu god od praska.
Go to Top of Page

KRAS
Advanced Member

Slovenia
7774 Posts

Member since 18/05/2003

Posted - 10/04/2016 : 21:25:02  Show Profile Show Extended Profile  Send KRAS a Private Message  Reply with Quote
quote:

a bog je još stariji
Go to Top of Page

zackoljicofil
New Member

211 Posts

Member since 10/04/2016

Posted - 10/04/2016 : 21:26:56  Show Profile Show Extended Profile  Send zackoljicofil a Private Message  Reply with Quote
quote:

quote:

a bog je još stariji

Zar nije logičnije da je svestan bitak (više biće, Bog, kako god da ga zovemo) svesno stvorio svet od toga da je svet nastao iz nesvesnog bitka pukom kombinacijom slučajnosti?
Meni jeste.
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.22 seconds. Snitz Forums 2000