Author |
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
solar
Moderator
![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif) ![](icon_star_cyan.gif)
![](AvatarUpload/Porch_Of_The_Caryatids(3).jpg)
Croatia
21432 Posts
Member since 16/03/2004 |
Posted - 10/10/2016 : 15:10:22
|
quote: @ solar - na mom monitoru se sve jasno vidi, nadam se da je druga tabla citljivija ![](icon_smile_wink.gif)
Ma mislio sam da dimenzije tabli budu malo veće, naravno i ovako se vidi ali zašto ne bi bilo još bolje. |
![Go to Top of Page Go to Top of Page](icon_go_up.gif) |
|
Brdar
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Member since 22/10/2003 |
Posted - 10/10/2016 : 22:05:41
|
@ solar, emirem - zasad sam mix Broja Jedan i Mortimera. ![](icon_smile_wink.gif)
Solare, razlozi zbog kojih su table ovih dimenzija su cisto estetske prirode zato sto crtez na tablama ovih dimenzija bar na nesto lici, dok u vecem formatu to ne izgleda bas najbolje jer nisam toliko kvalitetan crtac. |
|
Sneaksie Thiefsie
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/jin01_001ewr.jpg)
4676 Posts
Member since 22/04/2008 |
|
Brdar
Senior Member
![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif) ![](icon_star_purple.gif)
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
Villain
Average Member
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
![](AvatarUpload/Screenshot_12.jpg)
Serbia
566 Posts
Member since 01/03/2011 |
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 11/10/2016 : 21:11:20
|
Saslusanje zagorologa nece biti bas tako brutalno. ![](icon_smile_big.gif)
Naslov stripa je inspirisan naslovom Texove epizode ''KAZNA ZA OHOLOG PUKOVNIKA''. ![](icon_smile_wink.gif)
|
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
DODSFERD
Advanced Member
![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif) ![](icon_star_blue.gif)
![](AvatarUpload/sick0019.gif)
Pitcairn Island
29953 Posts
Member since 14/03/2014 |
|
zlatan bihac
Advanced Member
![](AvatarUpload/Bihac.gif)
Bosnia and Herzegovina
7794 Posts
Member since 24/03/2009 |
|
Kontrast 2
Senior Member
2312 Posts
Member since 12/09/2016 |
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 14/10/2016 : 16:23:47
|
@ DODSFERD - puci ce od bijesa na sljedecoj tabli, blacenje Donatellijevog crteza ne moze proci nekaznjeno. ![](icon_smile_wink.gif)
@ zlatan bihac, Kontrast 2 - hvala vam za komplimente iako je objektivno i realno Magnus milion puta kvalitetniji crtac od mene.
Kad radim stripove sa humoristickim temama, Magnus mi je glavni uzor, ali kad radim stripove s ozbiljnijim scenarijem, onda je moj stil mjesavina omiljenih mi crtaca iz djetinjstva a to su Ferri, Fusco, Diso i Alessandrini, pa stoga i moj crtez izgleda dosta detaljnije i ozbiljnije u poređenju sa ovim stripom.
Evo jedna tabla za primjer, iako je i ovdje moj crtez jos daleko od profesionalnog (također se izvinjavam moderatorima na spamu odnosno besramnoj samopromociji u pogresnom topiku, ali obecavam da necu vise, samo ova tabla i to je to).
![](http://i.imgur.com/tB2zkp8.jpg) |
|
emirem
Advanced Member
![](AvatarUpload/Vamp.jpg)
10824 Posts
Member since 18/01/2010 |
Posted - 14/10/2016 : 16:25:44
|
Kad sam vidio onog magnusovog Texa izgleda kao karikatura. Zagor kod nekih standardnih crtaca i ne treba Magnusa da ga karikira. Brdar, imas li vec gotov strip ili crtas kako ti nadodje, stranu po stranu po koloriras jednu cim je nacrtas? |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 14/10/2016 : 17:46:30
|
@ emirem - uvijek prvo zavrsim scenarij, pa tek onda krecem sa crtanjem.
Kad je scenarij zavrsen, onda radim skice na papiru. U zavisnosti od raspolozenja biram broj tabli za skiciranje (nekad je jedna, nekad pet odjednom isl.). Zbog nedostatka profesionalnog crtackog materijala (za kojeg nemam novaca) snalazim se onim cim sam trenutno u mogucnosti da raspolazem, a to su: suha olovka (HB), hemijske olovke (one jeftine od 0.50 eura) i papir za printanje (A4 format).
Nakon toga slijedi skeniranje (skener za A4 format maximalno) i to je laksi dio posla.
Najdetaljniji i najzamorniji dio je korekcija crteza (PS CS2) jer sve ispravke radim komp. misom sto mi oduzima dosta vremena, jer nisam brz kao s olovkom. Uvijek uređujem po jednu tablu - korekcija, kolorisanje, unos teksta pa kad sve to zavrsim, tek onda prelazim na rad na sljedecoj tabli. ![](icon_smile.gif)
|
|
kasper
Advanced Member
10907 Posts
Member since 04/11/2001 |
|
morski
Senior Member
![](AvatarUpload/Igor Morski 1960.jpg)
2662 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 14/10/2016 : 19:48:17
|
i eto, kad bi neki znali koliko je truda i rada potrebno uloziti u nesto, ne bi tako lako iz svoje fotelje debelih guzica komentarisali kako nesto ne valja samo zato sto im se ne svidja.
uradi, i svojim primerom pokazi da moze bolje od onoga sto vidis/cujes. ali, onaj ko radi - cuti, ne komentarise jer zna. glasni su oni koji ne rade i ne znaju. |
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
|
doom
stripovi.com suradnik
![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif) ![](icon_star_orange.gif)
![](avatars/0112.gif)
733 Posts
Member since 28/07/2016 |
Posted - 14/10/2016 : 22:11:33
|
quote: Originally posted by morski
i eto, kad bi neki znali koliko je truda i rada potrebno uloziti u nesto, ne bi tako lako iz svoje fotelje debelih guzica komentarisali kako nesto ne valja samo zato sto im se ne svidja.
uradi, i svojim primerom pokazi da moze bolje od onoga sto vidis/cujes. ali, onaj ko radi - cuti, ne komentarise jer zna. glasni su oni koji ne rade i ne znaju.
Bravo, nije mozda uvijek tako, ali cesto. |
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
|
bagi
Advanced Member
![](AvatarUpload/logo(4).jpg)
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Member since 29/12/2002 |
|
PijaniPatak
stripovi.com suradnik
![](AvatarUpload/Patschak.jpg)
Germany
10035 Posts
Member since 20/02/2010 |
Posted - 15/10/2016 : 08:12:57
|
![](lol.gif) ![](lol.gif) ![](lol.gif)
tabla 1: Fantastična i najoriginalnija čestitka koju sam primio. Hvala od srca! Žena je umirala od smeha na svoj kratki cameo ![](lol.gif) De, bogati, ako ti se bude dalo, umesto "dragi" stavi "Marito" čisto da zeza bude apsolut ![](icon_smile_wink.gif)
Inače, ako ti šta pomaže za sledeće table, pušim duvan umotan u smeđe rizle/papirić tj. pušim smeđe cigarete
table 2 i 3: odlično! Čekam dalje![](icon_smile_approve.gif)
|
DNEVNIK CITANJA: Etika junaštva i deklišeizirani koreni u “Zagor prica...”
|
|
emirem
Advanced Member
10824 Posts
Posted - 15/10/2016 : 09:47:32
|
quote: Originally posted by bagi
Zemljak,bi li ti šta pomogao Wacom Intuos grafički tablet?
Ziher bi mu dobro doslo, evo ja svoj Wacom Intous Creative ima skoro dvije godine i samo sam ga upragramirao u lap-top. A od crtanja i koloriranja nix. |
"Kompromisi u kolekcionarstvu su one stvari koje ce ti omoguciti da dozivis starost sa pozamasnom ustedjevinom!" |
Edited by - emirem on 15/10/2016 11:40:29 |
|
emirem
Advanced Member
10824 Posts
Posted - 15/10/2016 : 11:45:55
|
Da se Brdar ne uvrijedi, ne pisem da bi dobro doslo sa wacom-om raditi, dobro mu ide i ovako. Te graficke ploce su neku visu dimenziju crtanja. Moze se crtati i kolorirati, dok sam je ja uzeo prvenstveno uzeo da svoje skenirane crteze ofarbam, ali projekt je na stolu odlozen sa strane. Imam hrpu stripova za procitati, a to mi je bitnije nego da si zadajem zadacu iz likovnog. Bar zasada. |
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
Posted - 15/10/2016 : 14:21:26
|
Ja ga imam i leži mi neiskorišten. Voljan sam pokloniti ga zemljaku...Neka javi na pp da li je zainteresiran i neka proslijedi adresu... |
Wtf?
|
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 15/10/2016 : 15:56:11
|
@ bagi - zemljace, care, kralju, sahu itd. isl. ![](hail.gif) ![](hail.gif) ![](hail.gif) ![](hail.gif) ![](hail.gif) Hvala ti puno, ali vec sam nedavno imao prilike isprobati Wacom Intuos, ali jednostavno ne ide. Fol je u tome da bih izgubio dosta vremena da se uhodam da bih na kraju dosao na nivo na kojem vec jesam sa komp. misom. Znaci, buduci da bi i kod mene bio beskoristan, bolje da ga ne uzimam, radije ga pokloni nekome kome ce stvarno biti od koristi. A da sam u mogucnosti, nabavio bih Wacom Cintiq (ne bih uzimao polovan vec nov, najvise radi garancije), ali on je prilicno skup za nase standarde (jos ja trenutno nezaposlen). Ipak, s njim bih rijesio dosta problema (usteda olovaka, tuseva, papira, brisanja - jednom rijecju usteda vremena) a rezultati bi na kraju bili puno bolji. Ali tebi, majstore, svejedno hvala jos jednom za ljudsku gestu. ![](hail.gif)
@ emirem - no ofens, sve ok. ![](icon_smile.gif)
@ PijaniPatak - drago mi je da vam se svidjela moja cestitka. Nema problema za ,,marito'', ali nakon onog sto te ceka u sljedecim tablama nece ti biti do duvana, vjeruj mi. ![](icon_smile_big.gif) |
|
bagi
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
3840 Posts
|
Brdar
Senior Member
Bosnia and Herzegovina
2770 Posts
Posted - 15/10/2016 : 21:51:03
|
quote: Originally posted by bagi
Kako god...Ako si voljan probati javi...
Ok, javicu ako se predomislim. Hvala jos jednom, zemljace. ![](icon_smile.gif) |
|
Topic ![Next Topic Next Topic](icon_go_right.gif) |
|