forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Emocionalni i nostalgični kapital stripova
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 30/10/2016 : 14:40:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Otkad je Difool na jednoj temi spomenuo ulogu koju nostalgija igra u ljubavi prema pojedinim stripovima, počela sam, kao laik, ispitivati random ljude o njihovim iskustvima sa stripovima.

Tako sam u posjetu roditeljima potegnula temu Zagora. Sjećam se da je moja mentorica za diplomski pitala gdje bih u diplomski stavila Zagora, a ja nisam znala. Sad, vidjevši na ovom forumu znatnu bazu Zagorofila, opet mi je Zagor zagolicao mozak i pitala sam roditelje u čemu je fora sa Zagorom. Otac se sav uzbudio i počeo rukama i nogama objašnjavati koliko je taj strip super jer njeguje vrijednosti prijateljstva, časti, hrabrosti itd., a mama je samo rekla: "U Zagoru nije bilo romantike tako da ga se gotovo uopće ne sjećam. Ali zato je Komandant Mark imao Betty i tog se stripa sjećam do u detalj :)".
U izvrsnoj Franzenovoj knjizi eseja "Zona nelagode" on čitavo poglavlje posvećuje Calvinu i Hobbesu. Očito je da stripovi imaju ogromnu emocionalnu vrijednost, i to ne nužno za ljude koji odrastu u sakupljače stripova ili uopće njihove ljubitelje.

Moje pitanje je: koji strip (po mogućnosti, i koji konkretan broj tog stripa) za vas ima najveću nostalgičnu vrijednost i zašto?

Moj bi bio Alan Ford: Veliki Panzarotti. Prvi atrip koji sam ikada držala u rukama :)

Obi-wan
Advanced Member

Croatia
13782 Posts

Member since 29/08/2004

Posted - 30/10/2016 : 14:52:14  Show Profile Show Extended Profile  Send Obi-wan a Private Message  Reply with Quote
Mislim da je taj emotivni moment (nostalgija) važan za ponovno uspostavljenje veze tj. kolekcionarstvo po starije dane. Većina nas ovdje je to ostvarila preko Zagora i Alan Forda pa onda Dylan itd.
Osobno, vremenom kako sam otkrivao sve bolje stripove, ta nostalgija je izblijedila i rješio sam se svega toga što mi je za čitanje postalo dosadno i naivno.

Nedavno sam imao priliku kratko porazgovarati sa jednim "novim" članom koji se počeo baviti kolekcionarstvo mada ima sigurno preko 35 godina. Kaže voli Fibra mange, voli Sin City, ali jedva čeka da nabaci HC Mister No i vjerovatno debele kiosk Blekove jer ih je nekada kao klinac čitao. Ja sam mu rekao da ne baca novac bezveze jer s obzirom na ono što je rekao da mu se danas siđa, lako je moguće da mu Mr.No i Blek budu bezveze (samo da stoje na polici). Prvo se malo iznenadio, ali primjetio sam da dobro razmišlja o tome što sam mu rekao...

What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.

Edited by - Obi-wan on 30/10/2016 14:53:00
Go to Top of Page

karlitos
New Member

243 Posts

Member since 29/10/2016

Posted - 30/10/2016 : 16:31:47  Show Profile Show Extended Profile  Send karlitos a Private Message  Reply with Quote
Alan Ford: Opasnost iz svemira. Jedan od mojih prvih stripova. I dalje su mi jako drage fore sa Kruppom, genralom Warom i ostalim likovima iz te epizode
Go to Top of Page

King Warrior
stripovi.com suradnik

22315 Posts

Member since 10/11/2007

Posted - 30/10/2016 : 16:38:36  Show Profile Show Extended Profile  Send King Warrior a Private Message  Reply with Quote
Sve je pocelo sa Zagorom, tesko reci koji je to prvi strip bio, jer sam uz stripove naucio da citam. Gledao sam slike, rezao vinjete i sta znam sta sve jos radio. Naravno, uz Zagora je dosla I cijela tadasnja SBE ekipa, sve ono sto je izlazilo u ZS i LMS. Revije sam takodje citao, od horora do stripoteke. Znam da mi je tada Superman bio mnogo dosadan junak u tim izdanjima, pa ipak me upravo taj heroj uveo u superherojski svijet u tinejdzerskim godinama. Poslije njega sam gutao sve redom sto ima veze sa americkim herojima, prvo DC i Marvel, a onda i ostale.

Nesto kasnije samo dosao do Thorgala, kojeg sam poznavao jos od malih nogu, pa sam na taj nacin usao i u BD svijet, citao sam sve sto mi je doslo pod ruku. Mange sam striktno odbijao da probam, zamisljao sam te stripove kao dosadne I nabijene makljazama sa likovima koji imaju ogromne oci. Pa ipak, jos jednom se pokazalo da nije dobro imati predrasude, probao sam na silu neke od tih stripova i ostao sam zapanjen koliko su dobri. Danas su mi mange kvalitetno mozda cak i na samom vrhu, uz odredjene americke stripove (ne mislim na superheroje). Naravno, tu grubo kazem mange, ali vise mislim na azijatske stripove i na sve kategorije i podkategorije, slicno kao kada kazem “americki strip”, onda vecinom mislim na sve zanrove, ukljucujuci i juznoamericku teritoriju.

Bilo je dosta predrasuda, na kraju sam shvatio da u svakom zanru, svakoj teritoriji, ima vrhunskih stripova ali i onih losih, tako nije ni autorski strip drugaciji, koji vecinom cilja na odraslu i zahtjevnu publiku. Upravo tu sam nasao najmanje dobrih stripova, ali oni koji su bili dobri, pa bas su bili vrh. Ta vrsta stripa polako se siri i na nasim prostorima, vidim da Fibra mahom objavljuje neke od vrhunskih djela o kojima sam pisao prije nekoliko godina.

Protiv sam ogranicenja, covjek treba, ukoliko ima priliku za to, da isproba sve vrste stripova i tek onda moze da odluci sta mu odgovara ili ne. Tu ne mislim samo na bonellijevce, koji odbijajau da procitaju bilo sta drugo, vec i na one druge, ljude koji citaju autorske stripove, ni oni ne treba da budu ograniceni i treba da uzmu Texa ili Dylana u ruke, pa tek onda neka sude i tim stripovima. Ja sam prosao uzduz i poprijeko ta najveca djela devete umjetnosti, i jos uvijek citam sve sto mi dodje pod ruku. Kada govorimo o nostalgiji, tu me najvise vezu superheroji i Bonelli, pogotovo SBE, koji se iskreno nalazi na samom dnu mojih omiljenih stripova i citam ga samo iz nostalgije.

Medjutim, bilo je potrebno da upoznam sva vrhunska djela da bih saznao ono sto sam i kao djecak mislio, a to je da je Zagor najbolji strip. Zagor stoji na vrhu, sve ostalo je ispod! To nema nikakve veze sa nostalgijom, to je istrazivanje koje traje cijeli zivot. Vjerovatno ga zato danas jos vise volim nego ikada prije, jer je kvalitetno najbolji strip na svijetu, jer posjeduje tu posebnu magiju, koju nikad u nekom drugom stripu nasao nisam!

Go to Top of Page

Bachy
Senior Member

Croatia
1750 Posts

Member since 06/05/2009

Posted - 30/10/2016 : 17:01:46  Show Profile Show Extended Profile  Send Bachy a Private Message  Reply with Quote
Asterix i Talični Tom.
Njih sam prve čitao, još s 8 ili 9 godina. Do prije par godina mi je bio cilj kompletirati Asteriksov zabavnik.
Naime, kad sam bio klinac, moj brat je imao (valjda) komplet AZ-a i hrpu Biser Stripa, uglavnom su to bili Asterix i Talični... jednog dana posjetio me moj prijatelj i pitao da posudim te stripove njegovom bratiću, ja posudio - stripove više nikada vidio nisam.
Nakon završenog faksa i po zaposlenju, sjedim i razmišljam o tome kako bi lijepo bilo opet te stripove držati u rukama.
Nisam se smirio dok ih sve nisam pronašao na aukcijama i kupio.

Danas se veselim svakom novom Taličnom i svakom novom Asterixu...

Oj, budi svoj!
Go to Top of Page

karlitos
New Member

243 Posts

Member since 29/10/2016

Posted - 30/10/2016 : 18:04:12  Show Profile Show Extended Profile  Send karlitos a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Sve je pocelo sa Zagorom, tesko reci koji je to prvi strip bio, jer sam uz stripove naucio da citam. Gledao sam slike, rezao vinjete i sta znam sta sve jos radio. Naravno, uz Zagora je dosla I cijela tadasnja SBE ekipa, sve ono sto je izlazilo u ZS i LMS. Revije sam takodje citao, od horora do stripoteke. Znam da mi je tada Superman bio mnogo dosadan junak u tim izdanjima, pa ipak me upravo taj heroj uveo u superherojski svijet u tinejdzerskim godinama. Poslije njega sam gutao sve redom sto ima veze sa americkim herojima, prvo DC i Marvel, a onda i ostale.

Nesto kasnije samo dosao do Thorgala, kojeg sam poznavao jos od malih nogu, pa sam na taj nacin usao i u BD svijet, citao sam sve sto mi je doslo pod ruku. Mange sam striktno odbijao da probam, zamisljao sam te stripove kao dosadne I nabijene makljazama sa likovima koji imaju ogromne oci. Pa ipak, jos jednom se pokazalo da nije dobro imati predrasude, probao sam na silu neke od tih stripova i ostao sam zapanjen koliko su dobri. Danas su mi mange kvalitetno mozda cak i na samom vrhu, uz odredjene americke stripove (ne mislim na superheroje). Naravno, tu grubo kazem mange, ali vise mislim na azijatske stripove i na sve kategorije i podkategorije, slicno kao kada kazem “americki strip”, onda vecinom mislim na sve zanrove, ukljucujuci i juznoamericku teritoriju.

Bilo je dosta predrasuda, na kraju sam shvatio da u svakom zanru, svakoj teritoriji, ima vrhunskih stripova ali i onih losih, tako nije ni autorski strip drugaciji, koji vecinom cilja na odraslu i zahtjevnu publiku. Upravo tu sam nasao najmanje dobrih stripova, ali oni koji su bili dobri, pa bas su bili vrh. Ta vrsta stripa polako se siri i na nasim prostorima, vidim da Fibra mahom objavljuje neke od vrhunskih djela o kojima sam pisao prije nekoliko godina.

Protiv sam ogranicenja, covjek treba, ukoliko ima priliku za to, da isproba sve vrste stripova i tek onda moze da odluci sta mu odgovara ili ne. Tu ne mislim samo na bonellijevce, koji odbijajau da procitaju bilo sta drugo, vec i na one druge, ljude koji citaju autorske stripove, ni oni ne treba da budu ograniceni i treba da uzmu Texa ili Dylana u ruke, pa tek onda neka sude i tim stripovima. Ja sam prosao uzduz i poprijeko ta najveca djela devete umjetnosti, i jos uvijek citam sve sto mi dodje pod ruku. Kada govorimo o nostalgiji, tu me najvise vezu superheroji i Bonelli, pogotovo SBE, koji se iskreno nalazi na samom dnu mojih omiljenih stripova i citam ga samo iz nostalgije.

Medjutim, bilo je potrebno da upoznam sva vrhunska djela da bih saznao ono sto sam i kao djecak mislio, a to je da je Zagor najbolji strip. Zagor stoji na vrhu, sve ostalo je ispod! To nema nikakve veze sa nostalgijom, to je istrazivanje koje traje cijeli zivot. Vjerovatno ga zato danas jos vise volim nego ikada prije, jer je kvalitetno najbolji strip na svijetu, jer posjeduje tu posebnu magiju, koju nikad u nekom drugom stripu nasao nisam!

Nešto slično je i meni. Iako sam otkrio druge i kvalitetnije škole stripa, Zagor mi ostaje jako drag. Nije najbolji, ali mi je jako drag.

Edited by - karlitos on 29/03/2017 17:56:57
Go to Top of Page

velka031
Advanced Member

Croatia
17014 Posts

Member since 18/03/2010

Posted - 30/10/2016 : 19:14:44  Show Profile Show Extended Profile  Send velka031 a Private Message  Reply with Quote
Kod mene su presudili ogromnom većinom Zagor, pa Blek, pa onda svi ostali Bonelli, najviše pilot i Tex, te Alan Ford.
Sada čitam gotovo sve, ali ovi gore i dalje su mi najdraži.
Jedino Bleka samo držim na polici.
Go to Top of Page

Vlaadisha
Advanced Member

USA
3513 Posts

Member since 21/07/2004

Posted - 30/10/2016 : 19:29:33  Show Profile Show Extended Profile  Send Vlaadisha a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

Moje pitanje je: koji strip (po mogućnosti, i koji konkretan broj tog stripa) za vas ima najveću nostalgičnu vrijednost i zašto?

sve epizode koje sam citao kao klinac imaju veliku nostalgicnu vrednost... epizode koje nisam citao su mi danas necitljive.
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

945 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 30/10/2016 : 19:57:30  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Vlaadisha

quote:
Originally posted by Mrkva

sve epizode koje sam citao kao klinac imaju veliku nostalgicnu vrednost... epizode koje nisam citao su mi danas necitljive.

Također... Dijelimo isto mišljenje...
Go to Top of Page

Johnny Difool
Advanced Member

Croatia
13988 Posts

Member since 21/02/2010

Posted - 30/10/2016 : 20:06:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Johnny Difool a Private Message  Reply with Quote
Na ovo mi je nemoguće odgovoriti, jer ovisi o trenutku, mom raspoloženju, količini lijepih uspomena koje određeni strip budi kad ga uzmem u ruke itd.

Recimo, uzmem Alana Bila jednom nagrada, prvi strip "za odrasle" koji sam uopće pročitao, i preplave me sjećanja koja su ponekad intenzivnija a ponekad manje intenzivna od onih koje budi primjerice Zlatni pečat / Zagora protiv Vonga.

Ili, uzmem album Asterix u Švicarskoj pa ga krenem listati, a ono navale valovi topline i ugode intenzivniji nego recimo pri listanju (samo listanju, ne i čitanju!) Priče o Velikom Bleku.

Ponekad je i obrnuto, sve ovisi o meni, trenutku, vremenu, jugu, buri... pitaj Boga o čemu.

Ja necu imati s kim ostati mlad ako svi ostarite,
i ta ce mi mladost teško pasti...
Go to Top of Page

zlatko900
Average Member

945 Posts

Member since 28/01/2012

Posted - 30/10/2016 : 20:38:44  Show Profile Show Extended Profile  Send zlatko900 a Private Message  Reply with Quote
90% je nostalgija. Odrastao sam sa essegesse Blekom (LMS 128-240),sve lijepo uz djetinjstvo i odrastanje veže me uz taj serijal,iako-kada ga sada probam čitati-neide kao tada,naivan je za moj uzrast, ali kada uzmem u ruke bilo koju tu epizodu preplavi me more emocija,lijepih sjećanja,iščekivanja slijedećeg broja, druženja,razmjenjivanja stripova...Iako je loš papir, loš tisak,ekavica-daleko,daleko više mi se dopada nego ovaj moderni Ludensov. Mnogo toga nije isto kao u tim istim brojevima u izdanju LMS-a,a opet je svemu tome kriva nostalgija. Uostalom-ko prati može vidjeti koju cijenu na aukcijama postižu ti Blekovi. Paralelno s tim izdanjima LMS-a izlazila su izdanja ZS-a otprilike od broja 200-350,tako da poslije tih Blekova dolaze na red Markovi,Teksovi i Zagori u tom intervalu. Zna netko postaviti pitanje-koje je to zlatno doba stripa? Osobno-mislim da je to upravo taj period koji sam naveo,iako će me netko možda i demantirati ako je iz druge generacije,pa su mu u uspomeni ostali neki drugi periodi. Ali-kad sve zbrojimo i podvučemo- nostalgija je ta koja potiče emocije u gomilanju kapitala stripova.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 30/10/2016 : 23:22:16  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by King Warrior

Protiv sam ogranicenja, covjek treba, ukoliko ima priliku za to, da isproba sve vrste stripova i tek onda moze da odluci sta mu odgovara ili ne. Tu ne mislim samo na bonellijevce, koji odbijajau da procitaju bilo sta drugo, vec i na one druge, ljude koji citaju autorske stripove, ni oni ne treba da budu ograniceni i treba da uzmu Texa ili Dylana u ruke, pa tek onda neka sude i tim stripovima.

Apsolutno se slazem, baš zato mi je stari obećao da će otići na auto-piju sljedeći tjedan i probrati što vrijedi čitati od njih. Obećajem da ću im pristupiti otvorena uma :)
Go to Top of Page

ivanl
Advanced Member

Croatia
15786 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 31/10/2016 : 00:18:01  Show Profile Show Extended Profile  Send ivanl a Private Message  Reply with Quote
Ovo je zbilja tesko klasificirati, sjetiti se svega, kroz te silne godine citanja i sakupljanja, pa stoga i tesko odgovoriti.
Al, sjecam se strip revija za djecu kao pocetaka, nekih Tomova i Jerrya mislim od Vijesnika , pa stripova s likovima Hanne i Barbere iz crtanih mislim da su nosili naziv juniorski strip album, pa Mikijev almanah...
Pa razne tadasnje strip revije, u prvom redu pun ormar Stripoteka u mog rodaka, pa Plavi Vijesnik ukoricen, onda Eks, Denis,Politikin zabavnik...
Zagor, Mark, Blek i ekipa. Poslije odlazenja u "spizu",uvjek bi kupio neki Zs ili Lms. Nevjerovatno ushicenje nakon procitane epizode Kena Parkera lms no.301 duga puska. Pa pojava Strip arta na kiosku.
Ali nista nije bilo ravno otkrivanju Alan Forda. Neznam koje tocno epizode, al ta je "droga" bila najaca. Pa albumi od Decjih novina pocetkom osamdesetih, pa pojava Safira iz Sarajeva/Ilidze gdje smo imali svoj broj i albumi su postom dolazili kuci. Negdje na kraju osnovne, cudenje i zadovoljstvo drzanja u rukama Giganta no.1 s Ridobradim. Pa sve do danas kad je produkcija i izdavanje svakakvih albuma "podivljala" i prouzrokovala mi sindrom Martija s kronicnim nedostatkom prostora.

Los cukar na fritulama!
Go to Top of Page

ned_lynx
Senior Member

2340 Posts

Member since 06/08/2005

Posted - 31/10/2016 : 01:17:06  Show Profile Show Extended Profile  Send ned_lynx a Private Message  Reply with Quote
fix und foxi

Piši propalo!
Go to Top of Page

igor 12
stripovi.com suradnik

4602 Posts

Member since 24/01/2013

Posted - 31/10/2016 : 07:23:16  Show Profile Show Extended Profile  Send igor 12 a Private Message  Reply with Quote
SekStrip.i danas ga znam uzet u ruku.

Vamos a la playa tralalalala
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 31/10/2016 : 11:16:02  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Nema potrebe da si toliko eksplicitan o svojim aktivnostima ...

Na forumu ima i mlađih članova.
Go to Top of Page

DODSFERD
Advanced Member

Pitcairn Island
29953 Posts

Member since 14/03/2014

Posted - 31/10/2016 : 13:41:36  Show Profile Show Extended Profile  Send DODSFERD a Private Message  Reply with Quote
Kod mene je sve krenulo 1986. kada mi je u ruke došao Zagor Povratak Supermajka, vjerojatno zbog toga tu epizodu danas cijenim i više nego što vrijedi.
Ubrzo sam krenuo sa upoznavanjem svih junaka iz edicija ZS i LMS. Najviše sam čitao Zagora, Bleka i Mister Noa, dok mi je recimo danas omiljeni Tex tada bio dosadan i lišen duhovitosti.
Jedini strip koji mi je oduvijek nezanimljiv (kako onda tako i danas) je Martin Mystere, nikako se ne mogu uživjeti u taj njegov svijet.

Sinaitakala Tu'imatamoana 'i Fanakavakilangi Fakafanua
Go to Top of Page

marcho
New Member

Croatia
263 Posts

Member since 23/04/2008

Posted - 31/10/2016 : 15:07:28  Show Profile Show Extended Profile  Send marcho a Private Message  Reply with Quote
Nostalgija - sva Bonelijeva izdanja tog vremena, zapravo sve što je išlo u ZS i LMS + Asterixov Zabavnik i Superstrip sa svojim junacima (Alan Ford,Johnny Logan, itd...) I naravno Sripoteka/Strip art, čije junake i danas više manje pratim. Što se Bonelija tiče još uvijek mogu čitati jedino Ken Parkera I Mr. Noa.
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6258 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 29/03/2017 : 18:15:42  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Hmm...kod mene bi to bili Dylan Dog, Nathan Never i Alan Ford.
A sada neki poseban broj, neznam nemogu se sjetit, mozda prvi broj NN-a, specijalni agent alfe...tj neznam jel to prvi broj, ali toga se sjecam jer sam ga procitao bezborj puta :)

I puno nostalgije me veze za marsupilamija i spiroua, gasu, lucky lukea, asterixa, flash gordona i jos hrpe drugih koje sam posudjivao iz knjiznice kao mulac jer mi starci nisu bas davali lovu da kupujem bonellie na kiosku.

A kad smo kod kioska sjetio sam se i nekakvog toma i jerry-a koji su mi isto bili super.

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 29/03/2017 : 21:53:54  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by ned_lynx

fix und foxi

Sad tek vidjeh ovaj post, a i cjelokupni Mrkvin topic nekako mi promakao.
Uglavnom, bravo ned_lynx!
Eto to je ekipa idola i moga djetinjstva! 😍 A ostali su mi i neku godinu duže.

A pored njih, Asterix i Disney clan (D. D. i M. M.) ili Felix.

A kad sam malkice porastao, najbitnije stripovske uloge u mome životu zauzeli su Zagor, komandant Mark (pa čak i Tex) te ova junačina (poglavica "Srebrna strijela"):

A obožavao sam i Buffalo Billa (njemačka izdanja),
Sve, dakle, junaci koji su svoj život posvetili borbi za pravdu.

A kad sam još malkice "porastao", bio sam u nastavku dosta godina apstinentan, da bih zatim izgubio kontrolu totalno, pomislivši da moram pokupovati pola stripovskog svijeta i tako nedoknaditi sve što sam u tom dobu propustio!

(***EDIT: Ovu sliku sam morao ponovo izbrisati, kako ne bi ispalo: "Vidi, qrči se sa svojim kolekcijama" - a napisah tek jučer tamo na nekom drugom topicu da to nije moj stil. Ok, Peyi sam bio dužan poslati je na PM. )

Nije to više niti onaj često pomenuti "ventil" za ispuštanje svakodnevnog pritiska, nego je sve to jedino dokaz da sam otišao k vragu....👹
....jer nemam više niti onih nekadašnjih najomiljenijih junaka, ni nekog određenog idola iz stripa, niti onaj baš najomiljeniji strip, pa čak se više ne sjećam koji je bio prvi u životu pročitan.

No Zagor je, zajedno sa mnom, u svakom slučaju preživio sve životne bure i oluje, to je sigurno. 😉

Za koga ja navijam samo je moja stvar.
A ljubav je jedna, jedina...

Edited by - Dukidule on 29/03/2017 23:21:07
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 29/03/2017 : 22:35:56  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
Molim te povećaj ovu zadnju fotku da vidimo čega sve tu ima.
Go to Top of Page

miro81
New Member

Croatia
201 Posts

Member since 21/12/2013

Posted - 29/03/2017 : 22:56:51  Show Profile Show Extended Profile  Visit miro81's Homepage  Send miro81 a Private Message  Reply with Quote
Dylan dog - goblin... i prije sam svasta citao ali me ovo okrenulo u dilanofila. No poslije sam prodao kolekciju.

u prstima mi treperi kofein, u glavi krckaju pojacivaci inteligencije.
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 30/03/2017 : 00:46:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
@Peyo
Pa to i jeste cilj da se ne vide sve pojedinosti dotične slike bolesti, dovoljna je i sama dijagnoza.
Ma to ti je samo kutak sa izdanjima isključivo sa njemačkog govornog područja od kojih u biti ništa nije kod nas izlazilo (Fix & Foxi, Felix, Lustige Taschenbücher/Disney, Spuk Geschichten, Silberpfeil, Lasso, Bonanza, Akim, Marco Polo etc., etc.....).
Ok, jedino Buffalo Bill jeste.

Za koga ja navijam samo je moja stvar.
A ljubav je jedna, jedina...
Go to Top of Page

nika331
Senior Member

Croatia
1375 Posts

Member since 13/10/2006

Posted - 30/03/2017 : 16:11:52  Show Profile Show Extended Profile  Visit nika331's Homepage  Send nika331 a Private Message  Reply with Quote
izbjegavala sam ovu temu jer mrzim taj emocionalni i nostalgični kapital stripova, nazovimo to tako, mrzim ga zato jer danas ono što sam čitala u djetinjstvu stvarno nisu najbolji stripovi koje sam ikada u životu pročitala, i definitivno ih ne bi preporučivala (osim da ukažem na neki point o kojem se diskutira). ne kužim zašto su neki toliko vezani uz to ko da se radi o svetom gralu?! radi se samo o početku upoznavanja stripova kao neke vrste umjetnosti, hobija koji i danas njegujemo itd.itd.itd. ali eto kod mnogih je to preraslo u ideologiju, slijepi fanatizam, zagriženost dostojnu opsesije majčinim mlijekom pa se često na ovom forumu tvrdi da su zagor i kapetan miki najbolji strip junaci ikada, pa se brije na američke superjunake koji se objavljuju u nepreglednim količinama, a sve da bi se zadovoljile nekakve dječačke fantazije. naravno ne moram posebno spominjat da se djevojačke ili ženske fantazije rijetko ostvarujuu stripovima, a i kad da moraju se opravdavati što uopće postoje (i kad itekako imaju svoju publiku) upravo ovim conan barbarima s kojima se ne može ni komunicirati. zato odbijam taj emocionalni i nostalgični kapital stripova, ne kažem da ga nemam, ali iz neukusa ne bi se pozivala na njega.
Go to Top of Page

DiSkAcH
Advanced Member

Croatia
6258 Posts

Member since 05/12/2016

Posted - 30/03/2017 : 16:34:44  Show Profile Show Extended Profile  Send DiSkAcH a Private Message  Reply with Quote
Kad vec spominjes nostalgiju u tom kontekstu...ja sam vec dosta puta polomio zube, ali ima nekih stvari koje drze vodu i danas, samo ih nema ni priblizno toliko koliko mi ih nostalgija namece. Evo bas zadnje gdje sam ostao neugodno iznenadjen je Flash Gordon, a da ne pricam o starim filmovima, crtanima, videoigrama koji su mi ostali u jako dobrom sjecanju, a danas ih nemogu nikako prozvakat.

I nostalgija neora biti nuzno vezana uz npr taj i taj film, mozda ti je ostao u sjecanju jer si ga gledao sa starcima doma za Bozic i slicno, pa ga se zato pamti kao nesto super...

Mozda puno filozofiram, ali eto, neko moje stajaliste

-Hi Honey, did you miss me?
-With every bullet so far...

Edited by - DiSkAcH on 30/03/2017 16:38:04
Go to Top of Page

ŠAŠ
Average Member

637 Posts

Member since 13/10/2013

Posted - 30/03/2017 : 17:33:39  Show Profile Show Extended Profile  Send ŠAŠ a Private Message  Reply with Quote
čini mi se da sam jedan od rijetkih na ovom forumu koji stripove nije čitao u djetinjstvu niti u pubertetu već počeo u dvadesetima.to vjerojatno opravdava što mi ne smeta čitat stripove na tabletu ili jednostavno ih ne kolekcionirat.tim bolje za mene i moj šlajbuk.
najbliže što sam bio stripu u djetinjstvu je bio batman animated series koje se vjerojatno pogledao sve epizode i njega kao lika volim i danas.kad god se joker ukaže u nekom stripu uvijek čujem mark hamillov glas i taj divan osmjeh
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.28 seconds. Snitz Forums 2000