forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Fibrarijum - samo dobri stripovi (tm)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 114

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 23/10/2016 : 00:40:40  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Matteo

Serijal o španjolskom francuzu Matteu ambicioznije je djelo nego prethodni Gibratovi stripovi koje smo imali priliku čitati u izdanju Fibre - Odgoda i Potkazivač. Autor ovdje kroz priču o naslovnom liku pruža povijesni pregled najvažnijih događaja u Europi prve polovice 20. stoljeća, ili se bar takav zaključak nameće nakon prva tri albuma. Albumi odnosno razdoblja, kako ih Gibrat naziva (i što im odlično pristaje) govore svaki o jednom važnom povijesnom događaju (u širem smislu), ali i o različitim fazama Matteovog života, miješajući pritom širu sliku i intimne detalje u različitim omjerima. Pa krenimo redom...

Prvo razdoblje (1914.-1915.)

"Ah, bolničarke, činile su sve što su mogle da olakšaju našu bijedu, mali anđeli koje su tolerirali u stražnjim prostorijama lokala pakla..."

U prvom albumu upoznajemo Mattea, mladog španjolca koji živi u Francuskoj. Kao stranac Matteo nije obvezan ići u rat koji je upravo započeo već provodi dane pomažući svojoj majci i valjajući se po livadama sa zgodnom Juliette, no ugodni trenutci postaju sve rjeđi. Juliette se sve više divi Guillaumeu, sinu svoga poslodavca koji je hrabro otišao u rat, i počinje u potpunosti izbjegavati Mattea. U pokušaju da ju impresionira i vrati, naš junak se prijavljuje u vojsku i kreće na frontu. Gibratovo pripovijedanje tečno je i zanimljivo, a tekst ima gotovo poetsku notu. U prvoj polovici albuma polako upoznajemo ključne likove i njihove odnose, dok se druga dotiče užasa rata. Iako mi je ljubavna priča kao okidač za odlazak u rat malo prenaivna i lik Juliette me ovdje uglavnom nervirao, način na koji se jednom pokrenuti događaji raspliću je vjerodostojan, uključujući i ipak nepredvidivi kraj. O Gibratovom crtežu je već mnogo toga rečeno. On je bez daljnjega izuzetno vješt i oku ugodan, iako mu se likovi prečesto ponavljaju. Skicozan crtež kakav krasi Mattea nije svima po volji, no meni izuzetno odgovara, čak i više nego onaj ispoliraniji iz već spomenutih ranijih autorovih radova, pa tako i najimpresivniji dio prvog albuma ostaju scene rata od kojih sam se doslovce ježio. Na kraju se može reći da je u pitanju prosječna ljubavna priča sa složenim i problematičnim glavnim protagonistom i snažnim anti-ratnim pečatom. Za početak jedne sage sasvim solidno.

Drugo razdoblje (1917.-1918.)

"Ne znam je li revolucija bila djevojka za mene, ali sam svejedno spavao s njom... A ona je imala prilično nove ideje... Uglavnom, za mene je bila moderna."

Dezertiravši protiv svoje volje bijegom u Španjolsku, Matteo se povezao s Gervasiom, prijateljem svog pokojnog oca, te se priključio anarhistima, uvjeren, nakon proživljenih užasa rata, da treba promijeniti vladajuće strukture i povesti ljude u novu eru slobode i prosperiteta, drugim riječima da je svijetu potrebna revolucija. A revolucija je naravno u tom trenutku osvajala ulice Sankt Petersburga, pa su i Matteo i Gervasio krenuli njenim stopama. U ovom albumu nalazimo našeg junaka u novoj životnoj fazi, iz cinizma je prešao u idealizam, a u pokušaju da zaboravi Juliette pronašao Leu. No sve što je dobro kratko traje, pa tako i novorođeni idealizam i utjeha koju mu Lea pruža. Što se šire slike tiče, Gibrat nakon besmisla rata prikazuje i onaj revolucije. Bezbroj različitih frakcija koje su danas saveznici, a sutra neprijatelji, licemjerje u pogledu (ne)ravnopravnosti, napadi na vlastite ljude - zapravo je od početka bilo očito da to ne može opstati. Gibratovo pripovijedanje i crtež zadržavaju sve odlike koje su ih krasile i do sada te još jednom čine čitanje i gledanje Matteovih dogodovština jednako ugodnima. Ovaj album najbolje se može sažeti kao jaka kritika društva koje u svom pokušaju da svih izjednači neizbježno ostaje isključivo, ispričana kroz Matteovu avanturu u kojoj se ideali ruše jedan po jedan te mu na kraju preostaje samo moralna odgovornost.

Treće razdoblje (kolovoz 1936.)

"Tražili smo sjenu stabala koja su vidjela naše prve poljupce, ali prošlost je instrument koji je lakše uštimati od budućnosti..."

U trećem albumu, čija se radnja zbiva 18 godina nakon prethodnog, zatičemo Mattea kako se s prijateljima bezbrižno vraća iz Pariza u rodni kraj na odmor. Ponovno susrećemo stare likove poput Paulina, Matteovog najbližeg prijatelja, i Amelie, medicinske sestre koju je Matteo upoznao još za vrijeme prvog svjetskog rata, a ovdje joj Gibrat posvećuje više pozornosti. Tu je naravno i Juliette, čiji sin je već odrastao i zainteresiran za politiku, a koja još uvijek gaji simpatije prema našem junaku, pogotovo otkako je ostala sama. Moram istaknuti kako mi je zasmetalo preskakanje tako velikog vremenskog perioda i Matteovog služenja kazne. Shvaćam da tu nije bilo mogućnosti spojiti Mattea s nekim važnim događajima, ali ipak je riječ o još jednom razdoblju njegovog života, i to vrlo važnom. No što je, tu je. Ljeto je 1936. godine i u španjolskoj je počeo građanski rat no on se ovdje pojavljuje samo u vijestima. Gibrat nam ovaj put pripovijeda malo ležerniju priču svjetlijih tonova te naglasak stavlja na osobne priče sad već dobro poznatih likova. Ima tu svakakvih iznenađenja i obrata, kao i neugodnih trenutaka, a sve skupa ostavlja dojam posljednje fešte nakon koje slijede crni dani, koji se kako se približavamo kraju albuma sve više naslućuju. Moram priznati da mi ovdje nedostaje onaj grandiozni društveni element prisutan u prethodnim albumima u vidu rata i revolucije, no Gibrat pokazuje da se može snaći i bez njega. Kombinacijom starih i novih likova dodatno uslojava odnose i uspješno stvara napetost u relativno mirnom okruženju. Naracija je, sukladno priči, osobnija u odnosu na prethodna razdoblja, dok je crtež jednako upečatljiv, ali s jednom manom. Naime, bez obzira što je prošlo preko dvadeset godina od događaja iz prvog albuma, svi likovi izgledaju gotovo identično. To mi je stvarno zasmetalo, pogotovo kad se uzme u obzir da nikoga od njih život nije mazio i posljedice starenja, i fizičkog i psihičkog, bi trebale itekako biti vidljive. Pretpostavljam da je problem što likovi onda više ne bi bili toliko lijepi, a to je Gibratu očito važno. Bez obzira na ovu zamjerku i nedostatak nekakvih "većih" događaja, još jednom je u pitanju zanimljivo djelo. Mali obiteljski intermezzo pred nadolazeće nevrijeme.

7/10

http://onlineimpressions.blogspot.com/
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 25/10/2016 : 23:41:52  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Pyongyang

Najzanimljivija stvar koju sam naučio iz ovog Delisleovog djela je da se dobar dio francuske animacije danas odrađuje u Sjevernoj Koreji. To je ujedno i način na koji je autor dospio u tu, inače vrlo zatvorenu zemlju. Pyongyang je svojevrsni dnevnik njegovog dvomjesečnog boravka u istoimenom gradu, koji me se nije naročito dojmio. Čini mi se da se Delisleov portret države i njenih stanovnika po ničemu ne razlikuje od onoga što bi rekao/napisao prosječan stanovnik "zapadnog" svijeta koji ju nikad nije ni posjetio. Od čovjeka koji je tamo bio dva mjeseca i još imao potrebu pisati o tome, očekivao sam malo dublji uvid i neku drugu perspektivu. Razumijem da je u pitanju specifična država u kojoj stvari ne funkcioniraju kao drugdje, ali dovoljno bi bilo da je samo primijenio malo drugačiji pristup prema onim stanovnicima s kojima je imao češći kontakt, umjesto da se, kako sam ja stekao osjećaj, ismijavao iz njih. Strip ima neke zanimljive detalje i autorov karikaturalan crtež je dopadljiv (barem ispočetka, s vremenom postaje previše prazan, iako je to možda bila i namjera), ali njegova osobnost i pristup drugoj kulturi (kakva god ona bila) mi se ne sviđaju, a kod ovakvog djela to je najizraženiji element.

4/10

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 26/10/2016 : 00:14:36  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Potez kredom

Kada počinje ljubavna priča? Kad se dvoje ljudi prvi put susretnu? Možda tek kada se rastanu? Može li priča uopće biti ljubavna ako se njeni akteri praktički ne poznaju i nisu razmijenili niti jedan dodir? Prado nam u ovom posebnom djelu neobične privlačnosti daje odgovor bar na zadnje pitanje. Potez kredom može se čitati kao priča u kojoj se pojavljuju paralelni svjetovi ili putovanje kroz vrijeme, kao neobičan san sasvim običnog čovjeka i na brojne druge načine, no koji god od njih primijenili ovaj strip prije svega je djelo o vječnoj potrazi za ljubavlju, o neprestanim pokušajima da uhvatimo ono što nam je na domak ruke a ipak ostaje zauvijek neuhvatljivo. Nedokučiva, ali intrigantna zagonetnost Pradove priče, kao i unikatnost njegovog fantastičnog likovnog umijeća, jednostavno nas vuku da se vratimo tom malom, zatvorenom svijetu neobilježenom na kartama, fantazmagoričnom, a opet tako stvarnom. To je možda i najveća vrijednost ovog nezaboravnog stripa.

9/10

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 28/10/2016 : 09:39:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Green Manor

Green Manor skup je kratkih priča vezanih za istoimeni klub u kojem se skupljaju londonska gospoda. Članovi kluba vrijeme provode raspravljajući o zločinima i pokušavajući ih riješiti, ali i čineći iste, a kako se radnja odvija krajem 19. stoljeća, sve skupa podsjeća na slučajeve Sherlocka Holmesa pa čak i priziva u sjećanje zloglasnog Jacka Rasparača. Ipak, ove simpatične Vehlmannove minijature krasi vedriji, dobrim dijelom i humorističan ton, kao i jednako vedar, dopadljiv Bodartov crtež bogat detaljima. Kao što to obično biva kad je u pitanju skup kraćih priča, nisu sve jednako dobre, no ovdje ipak nema nekih većih oscilacija u kvaliteti te većina priča pruža sasvim dobru zabavu, iako ne ostavlja i neki trajniji utisak.

6/10

Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 01/11/2016 : 19:16:13  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Realist

Realist je skup Hanukinih jednostraničnih stripova rađenih za časopis Calcalist. Oni govore o čitavom nizu tema: arapsko-židovskim odnosima, ortodoksnoj religiji, otuđenosti suvremenog čovjeka, muško-ženskim odnosima, nesrazmjeru bogatih i siromašnih, odgajanju djece, umjetnosti, kreditima i još mnogim drugim, čineći to na jednostavan i humorističan te samim tim izuzetno efektan način. Iako je Hanukina situacija specifična, s većinom njegovih životnih crtica se bez problema može poistovjetiti svatko od nas, dok nam istovremeno pružaju i uvid u jednu drugačiju kulturu. Nedostatak čvrste narativne linije i samostalnost tabli ostavljaju dojam manje klasičnog stripa a više serije ilustracija, no većina njih je toliko sadržajna, snažna i dobro nacrtana da naprosto traže da im se vratimo.

7/10

Go to Top of Page

going going
Advanced Member

Serbia
11901 Posts

Member since 24/04/2012

Posted - 01/11/2016 : 23:20:07  Show Profile Show Extended Profile  Send going going a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

Potez kredom

Kada počinje ljubavna priča? Kad se dvoje ljudi prvi put susretnu? Možda tek kada se rastanu? Može li priča uopće biti ljubavna ako se njeni akteri praktički ne poznaju i nisu razmijenili niti jedan dodir? Prado nam u ovom posebnom djelu neobične privlačnosti daje odgovor bar na zadnje pitanje. Potez kredom može se čitati kao priča u kojoj se pojavljuju paralelni svjetovi ili putovanje kroz vrijeme, kao neobičan san sasvim običnog čovjeka i na brojne druge načine, no koji god od njih primijenili ovaj strip prije svega je djelo o vječnoj potrazi za ljubavlju, o neprestanim pokušajima da uhvatimo ono što nam je na domak ruke a ipak ostaje zauvijek neuhvatljivo. Nedokučiva, ali intrigantna zagonetnost Pradove priče, kao i unikatnost njegovog fantastičnog likovnog umijeća, jednostavno nas vuku da se vratimo tom malom, zatvorenom svijetu neobilježenom na kartama, fantazmagoričnom, a opet tako stvarnom. To je možda i najveća vrijednost ovog nezaboravnog stripa.

9/10

Evo i ja procitah Potez kredom i apsolutno se slazem! Sjajna atmosfera misticnog realizma, podseca na Alvara Mayora pomalo, ali na drugaciji nacin ipak. Takodje me podseca i na Dilanovu, po meni najbolju, epizodu Dugacki pozdrav.

Najveca pouka ove price je da ne smemo da drzimo svoja osecanja zakljucana unutar sebe i da se igramo igara kada je ljubav u pitanju, vec moramo biti iskreni i prema sebi i prema drugima i tako cemo barem biti na cistom i znacemo na cemu smo. Ovako u toj neprestanoj igri macke i misa samo se desavaju nesporazumi i posle cemo moci samo da se kajemo sto nesto nismo drugacije uradili kada smo to jos uvek mogli. Ali avaj, to vreme je proslo i ostaje nam samo gorka uspomena i poruka urezana na molu.

Sjajna metafaora da je to neobelezeno ostrvo zapravo nasa potraga za ljubavlju i srecom, da ne ostanemo usamljeni i izgubljeni u ovom cesto vrlo mracnom i otudjenom svetu. Ali na zalost cesto se desava da se izgubimo u tom moru i ne pronadjemo.

I od mene 9/10. Strip kome cu se sigurno vrlo cesto vracati, sto zbog price sto zbog sjajnog crteza i atmosfericnosti.

Edited by - going going on 01/11/2016 23:20:40
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 02/11/2016 : 06:48:06  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
Drago mi je da ti se svidio.

Go to Top of Page

D.J.
stripovi.com suradnik

USA
7143 Posts

Member since 21/07/2002

Posted - 02/11/2016 : 18:26:37  Show Profile Show Extended Profile  Send D.J. a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Shaner

Drago mi je da ti se svidio.

Uh, stvarno taj Potez kredom djeluje mocno!

https://www.kickstarter.com/projects/epicentercomics/three-new-zagor-graphic-novels
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 13/11/2016 : 17:36:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Esteban

Serijal o Estebanu, indijanskom dječaku koji, ostavši bez oba roditelja, odlučuje ukrcati se na kitolovac i otisnuti se u pustolovinu, topla je priča o sazrijevanju, prijateljstvu, hrabrosti i odanosti. Bonhomme vodi naslovnog junaka kroz brojne nevolje i iskušenja, a on, baš kao u klasičnim pustolovnim pričama, ostaje vjeran pozitivnim vrijednostima i ne gubi onaj dječački zanos i ideale. Glavni problem ovog djela upravo je njegovo oslanjanje na tu, već prokušanu recepturu. Ono stvara dojam već viđenog i čini ga u dobroj mjeri predvidljivim, a autor propušta dodati neku izrazitiju posebnost i pružiti neki novi kut gledanja na poznatu priču. Isto vrijedi i za crtež koji je stvarno solidan i ne mogu mu se naći nikakve veće zamjerke, ali se ničim ne ističe i ne ostavlja pretjerano upečatljiv dojam. Bez obzira na sve navedeno, Esteban je strip uz kojeg se ugodno provodi vrijeme te će zasigurno zadovoljiti većinu čitatelja.

5/10

Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 14/11/2016 : 12:50:27  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote
Solitudinis morbus
6/10

Sergio Toppi, umjetnik koji kao da je zalutao u svijet stripa. Vrlo je svestran, piše priče iz različitih geografskih područja, razdoblja povijesti i različitih tematika, što nikako nije jednostavno i zahtjeva mnogo truga. Njegov stil nešto je posebno, a da zna ispripovijedati dobru priču uvjerio sam se u odličnom Kolekcionaru i nešto slabijem Sharaz-De. Ovaj opus pokriva 28 priča, od kojih su neke nekako bezvezne, neke stvarno odlične, ali čitajući Toppijeve stripove najveći je užitak gledati te crteže napravljene vrlo neobičnim stilom. Nisu mi njegovi stripovi nešto što bih čitao svaki dan, pa čak niti povremeno, ali biti u mogućnosti nekoliko puta u životu pročitati sve što je napisao i nacrtao smatram privilegijom.

Zanimljiva je i biografija na kraju, gdje je na zanimljiv način opisan razvoj njegovog crteža. Inače, crtao je i za Bonelli, dvije epizode Nicka Raidera, jednu MM-a i jednu Julije, gdje je svoj stil odlično uklopio u Bonellijeve šablone. Šteta što nije nacrtao barem jednu epizodu Dylan Doga ili možda Texa giganta, mislim da bi to odlično ispalo!
Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 14/11/2016 : 13:24:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by dcopic

Šteta što nije nacrtao barem jednu epizodu Dylan Doga ili možda Texa giganta, mislim da bi to odlično ispalo!

Potpisujem za Texona. Steta da nije uradio jednog Texa, to bi bilo dobro vidjeti, kad vec imamo Brecciu, Kuberta, Milazza, Frisendau, Parlova pa Fonta i Roia itd. itd.

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 14/11/2016 : 18:57:04  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Poli

quote:

Šteta što nije nacrtao barem jednu epizodu Dylan Doga ili možda Texa giganta, mislim da bi to odlično ispalo!

Potpisujem za Texona. Steta da nije uradio jednog Texa, to bi bilo dobro vidjeti, kad vec imamo Brecciu, Kuberta, Milazza, Frisendau, Parlova pa Fonta i Roia itd. itd.

Slažem se. Vjerojatno bi to opet bilo, kao što dcopic kaže, uklapanje u Bonelli šablone, ali bi sigurno bilo zanimljivo. No kako od toga ništa, nema nam druge nego iščekivati novi omnibus.

Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4444 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 14/11/2016 : 19:01:21  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
quote:

[b]Solitudinis morbus
...a da zna ispripovijedati dobru priču uvjerio sam se u odličnom Kolekcionaru i nešto slabijem Sharaz-De.

Drago mi je vidjeti da nisam jedini kojemu je Kolekcionar bolji; Sharaz-de sam pokušao probaviti nekoliko puta i jednostavno nije išlo a gotovo je pravilo da se ljudima nalazi prije Kolekcionara.
Što se tiče Solitudinisa - odlično sročeno. Znam da sam se s nekim pričama prilično mučio i uopće nije bilo onog poriva za slistiti sve u šusu.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21326 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/11/2016 : 20:17:28  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Cromwell

quote:

Solitudinis morbus
...a da zna ispripovijedati dobru priču uvjerio sam se u odličnom Kolekcionaru i nešto slabijem Sharaz-De.

Drago mi je vidjeti da nisam jedini kojemu je Kolekcionar bolji
; Sharaz-de sam pokušao probaviti nekoliko puta i jednostavno nije išlo a gotovo je pravilo da se ljudima nalazi prije Kolekcionara.
Što se tiče Solitudinisa - odlično sročeno. Znam da sam se s nekim pričama prilično mučio i uopće nije bilo onog poriva za slistiti sve u šusu.

quote:
Originally posted by anto

Mada ga ja lično ne bih svrstao u moje favorite za strip godine (recimo,sigurno mi je bolji Sharaz-De od ovog omnibusa,a mislim da bih i Kolekcionaru dao izvesnu prednost).

Dajte nam Ralph Azhama;može i mekokoricen (ali u boji obavezno)!

Edited by - anto on 14/11/2016 20:18:44
Go to Top of Page

Cromwell
Advanced Member

Croatia
4444 Posts

Member since 10/09/2011

Posted - 14/11/2016 : 20:23:25  Show Profile Show Extended Profile  Send Cromwell a Private Message  Reply with Quote
Ima nas 3!
...dobro, vidjet ćemo kakva će situacija biti nakon drugog čitanja.

Bok, kako si.
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21326 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 14/11/2016 : 20:27:26  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima nas 3!

...i kod mene isto.

Go to Top of Page

Poli
Advanced Member

Slovenia
38181 Posts

Member since 26/10/2007

Posted - 15/11/2016 : 09:46:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Poli a Private Message  Reply with Quote

Ako trenutno poredim ova tri izdanja, SM su mi na prvom mjestu. :)

Anything is possible dec d uej
Be the Change You Want to See
Go to Top of Page

NESVRSTANI
Advanced Member

Croatia
10444 Posts

Member since 08/02/2006

Posted - 15/11/2016 : 09:51:14  Show Profile Show Extended Profile  Send NESVRSTANI a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ima nas 3!

Nije nego nas ima 4.

Doli sve stranke!!!
Živili naši dušmani!!!
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10458 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 15/11/2016 : 12:26:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
5
Go to Top of Page

anto
Advanced Member

Serbia
21326 Posts

Member since 29/06/2008

Posted - 15/11/2016 : 14:00:19  Show Profile Show Extended Profile  Send anto a Private Message  Reply with Quote
ekipa mala,ali odabrana!

Go to Top of Page

Ernie Pike
Senior Member

Croatia
2874 Posts

Member since 06/03/2012

Posted - 15/11/2016 : 17:24:00  Show Profile Show Extended Profile  Send Ernie Pike a Private Message  Reply with Quote
Kolekcionar mi je prije godinu i pol bio u TOP 25 Fibrinih stripova.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10906 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 15/11/2016 : 17:31:07  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
ja odustao od sva tri
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/11/2016 : 08:41:30  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Malo kasnim s komentarom na Potez kredom, ali samo zato što mi je bilo tupavo ponavljati što su svi već rekli. Klasični Prado, meditativan crtez koji puno polaze na atmosferu, a kad čitaš imaš dojam da je scena uvijek tiha, u usporenom filmu primjerenom za promišljanja o zivotu. Dobro, i što još? E, to nisam znala reći.

No, da bismo razlikovali Potez kredom od Pradovih Tangenti, moramo ih čitati upravo u ključu koji nam je sam Prado servirao citatima prije pojedinih poglavlja. Prije prvog poglavlja Prado citatom o prirodi nepouzdanog pripovjedača kazuje upravo: ljudi, ovaj vam je pripovjedač kojeg ćete sada pratiti, iako je strip u prvom licu, potpuno nepouzdan. Ono što on misli da se događa, zapravo se ne događa, a vi ćete iz nekih vanjskih znakova morati objektivno sagledati i prikupiti istinu, ako vam je istina uopće bitna.
Ja nisam dokučila što su "stvarni" događaji na ovom otoku, ali bilo mi je olakšanje znati da je pripovjedač pod utjecajem alkohola, svojih osjećaja i specifične jezive, a ipak snovite atmosfere bio potpuno beskoristan u biljezenju kronike događaja. Bilo mi je time lakše prepustiti se svakoj sličici, "bataliti" radnju...pa mozda čak i NE zamjerati psihodeličnost vlastitog dozivljaja.

Druga stvar na koju zelim osvrnuti isto je dotaknuta citatom ispred šestog poglavlja. Tada saznajemo da je Potez kredom nastao prema autobiografskom erotskom romanu A. Silasa imena "Svjetla zudnje", a ispod je ulomak iz knjizevne kritike tog romana u kojem je roman potpuno popljuvan.

Veliko pitanje: moze li adaptacija nekog trash djela nadići to djelo i prestati biti trash? Apsolutno. Ovdje se to i dogodilo. Malo mi je bila smiješna ta Pradova apologija romana "Svjetla zudnje" kroz citate jer je u konačnici potpuno nebitno je li roman dobar ili loš. Ali kazem, bila mi je smiješna. Tek pred sam kraj, kada čitamo pismo urednika nekoj Ani, gdje joj urednik pojašnjava zašto ta njena (poluautobiografska) knjiga nikako neće imati "prođu" u široj javnosti, postaje nam jasno da je pripovjedač (iako ne nominalno) Ana, da je ovo strip o Ani, o neskladu, mozda i teretu njene profinjenosti i romantičarske prirode koji je oprečan "lakoći postojanja" (teoretskoj) konobarice...i o Aninom čekanju, a ne o Raulovom.

E to se zove intersekcionalnost! Da neki strip ima u sebi toliko knjizevnosti i knjizevne kritike...to se rijeko dozivljava. Jedini strip za koji mogu reći da je još više metatematski bio bi Stripologikon, ali on je i namijenjen u didaktične svrhe.

Potezu kredom ne mogu dati ocjenu jer ne znam koja bi bila, ali htjela sam izvući na vidjelo ove neke trenutke koji su me poškakljali.
Go to Top of Page

Shaner
Advanced Member

Croatia
7428 Posts

Member since 24/09/2012

Posted - 22/11/2016 : 08:57:09  Show Profile Show Extended Profile  Send Shaner a Private Message  Reply with Quote

Tvrđa Parada - Fortissimo

Ovaj integral pod nazivom Fortissimo skuplja svih pet epizoda Tvrđinog podserijala Parada. Ako zvuči komplicirano to je zato što i jest, ali je istovremeno i super jednostavno, kao i sve vezano za Tvrđu. Fortissimo nam donosi još jednu porciju zabavnih avantura Herberta i Marvina, ali nas i pobliže upoznaje s još nekim likovima, poput meni omiljenog Bucbuca. U kakve sve zavrzlame ovi (anti)junaci upadaju nema smisla prepričavati, zvučalo bi zapetljano i nesuvislo dok je kad se čita sve jasno k'o dan i njihov besmisao je u potpunosti smislen. Onaj tko je već čitao neke od mnogobrojnih epizoda Tvrđe točno zna šta očekivati: red akcije pa dva reda smijeha i tako od početka do kraja, dok je za one koji još nisu imali u rukama ovaj serijal Fortissimo prava prilika da se s njim upoznaju, što bi pod hitno i trebali napraviti. Jer, postoje stripovi koji vas tjeraju da postavljate mnoga važna pitanja, a postoji i Tvrđa, koja vas tjera da postavite jedno jedino - kad će nove Tvrđe?

7/10

Go to Top of Page

dcopic
stripovi.com suradnik

Croatia
6221 Posts

Member since 20/01/2005

Posted - 08/12/2016 : 16:47:25  Show Profile Show Extended Profile  Visit dcopic's Homepage  Send dcopic a Private Message  Reply with Quote

Časni ljudi
8/10

Philippe Manche na svoj 53 rođendan okružen obitelji saznaje da je otpušten s posla. Da nevolja bude veća ostaje i bez drugih važnih stvari, što ga dovodi u tešku situaciju i potone u depresiju. Nakon kratkog razgovora sa kćerkom odlučuje pokušati nešto promijeniti, ali nije jednostavno i teško ide.
Zanimljiv strip koji opisuje realne događaje i situacije koje se svakodnevno događaju oko nas. Philippeu je nakon svih tih početnih događanja bilo jako teško i pao je vrlo nisko i na društvenoj ljestvici i u svojim očima. Srećom, kada padneš jako nisko najčešće možeš samo gore, a kako ovaj strip ipak nije strip tipa Blast, to smo i doživjeli. Svi ti događaji su na kraju preokrenuli njegov dosadašnji život naglavačke, a u kojem smjeru vidjet ćete kada pročitate ovo zanimljivo izdanje. Nakon prva dva odlična albuma treći mi je nešto lošiji, jer nema nekih preokreta i pravac radnje je isti. Inače, mjesto radnje ovoga stripa je neimenovan grad u Francuskoj u današnje vrijeme od Philippeovog 53 rođendana, pa otprilike do 57.
Go to Top of Page
Page: of 114 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.55 seconds. Snitz Forums 2000