Author |
Topic |
Deers
Advanced Member
Croatia
9409 Posts
Member since 29/03/2004 |
Posted - 30/12/2016 : 08:19:23
|
OK je strip, baš po mjeri Željke. Davno sam čitao onu kratku priča ali sviđa mi se kako se ovim stripom malo mijenja tok, ovdje Željka ide vanzemaljcima.
A na kontroverznost strpa i to još u današnjoj Hrvatskoj bih se samo grohotom nasmijao. |
"Trzaj mišica i nad prazninom sam." |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3470 Posts
Member since 17/02/2014 |
|
trolodtroje
Advanced Member
3273 Posts
Member since 14/09/2010 |
Posted - 30/12/2016 : 09:41:58
|
crtanje, scenarij odlično. kontrasti super, perspektiva štima, znači tehnički dojam 6.0 I tema prava za ovo vreme. malo mi punqrac onih pjesama i crkvenog štimunga, valjda zbog mog uverenja i stava protiv krščanske (pa i drugih) vjere. Znači autoru uspelo da bocne čitača. I sviša mi se ideja da svemirski kirurg šalje Željku za blagdane nazad na zemlju. On ne napravi kirurški zahvat (lobotomiju), nego se posluži subtilnije metode pranja mozga. Baš me zanima, šta če da joj uradi za uskrs. :o))
Nego par pitanja:
1) zašto je na str 3 Željka blond, kad je u biti crna, ovaj tamnija? 2) ovo je božična Crna Željka, right? Spin off Crne željke. Ako je tako, gdje se mogu vidjet ostale stranice? One iz škole, u boji...
|
|
|
ninel
Senior Member
Serbia
1583 Posts
Member since 16/11/2004 |
Posted - 30/12/2016 : 09:59:31
|
quote: Originally posted by MarkoDj
A svećensku elitu s Kaptola, i općenito sve crkvene glasnogovrnike u ovoj državi, kao i tu instituciju ne poštujem, smatram ju golemim problemom u društvu, a protiv problema se možeš boriti (između ostalog) humorom i ismijavanjem.
Potpuno se slažem. Marko, strip ti je odličan! Čestitam. Jedva čekam album o Crnoj Željki i nadam se da će biti i ova epizoda unutra.
|
http://www.youtube.com/watch?v=SSRVtlTwFs8&feature=related |
|
|
MarkoDj
Average Member
Croatia
597 Posts
Member since 01/03/2012 |
Posted - 30/12/2016 : 11:50:07
|
quote: Originally posted by trolodtroje
Nego par pitanja:
1) zašto je na str 3 Željka blond, kad je u biti crna, ovaj tamnija?
Nije blond, svugdje je grayscale xD
quote: Originally posted by trolodtroje 2) ovo je božična Crna Željka, right? Spin off Crne željke. Ako je tako, gdje se mogu vidjet ostale stranice? One iz škole, u boji...
quote: Originally posted by ninel Jedva čekam album o Crnoj Željki i nadam se da će biti i ova epizoda unutra.
Ovo neće nigdje biti objavljeno. Nalazi se izvan glavne radnje stripa kojega sam počeo. To sve ostalo ce biti vani kad dovršim... |
HRVATSKI AUTORSKI STRIP: https://www.facebook.com/groups/hrvatskiautorskistrip/ Strip-PREFIKS: https://www.facebook.com/strip.prefiks web: http://markodjeska.com/
|
Edited by - MarkoDj on 30/12/2016 11:50:48 |
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Member since 04/12/2009 |
Posted - 30/12/2016 : 11:58:22
|
quote: Originally posted by mcn
quote: Originally posted by kriticni
Mišljenje je ko guzica, svako ga ima ;)
U, ako je tako onda ga i ja imam.
A tek ja ... :) mcn
Ne znam za tvoje ali ako cemo po velicni ja onda imam doista slojevito... misljenje :)
Neka lov na vjestice pocne, mislim lov na Sotoninog sina. Uspio je u svojoj namjeri, uspio nas je uvjeriti da ne postoji. Poturio se cak i fratrima, progutali su njegovu pricu. Ali, srecom po nas velike "vikend vjernike" - otkriven je! Ni manje ni vise, otkrile su ga greske u crtanju, otkrio ga je nacin pripovjedanja u zadnjih dve tri stranice, nije mogao odoliti a da ne pokaze vrhove svojih rogova, kakva stativa. Drz'te govno, odoh po slamu! Na lomacu s njim
Marko, bez ikakvog filozofiranja, meni je ovo skroz ok prica, to je Crna Zeljka, sta se drugo ocekivalo?!
Tajming me manje-vise ne dotice jer moj Bozic tek dolazi. Da je nekim cudom Zeljana objavljena na ekavici i cirilici - 07. januara budi siguran bi te i ja napusio. Mislim ono, kad se masa digne covjek tesko odoli carima pljuvacine. Al' boli te q, ti ionako ne bi nista razumio posto bi komenari bili na srpskom
P.S. ako se pak odlucis postaviti i verziju na cirilici javi mi dan dva ranije da te stavim na ignore |
www.deviantart.com/kriticni |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3470 Posts
Posted - 30/12/2016 : 12:03:19
|
A ma, Kritični, ne pretjeruj Svaki rad podlježe kritici, i ako netko stavlja kontroverzne stvari u svoj rad naravno da će izazvati reakcije. Ne treba sad to svesti na "hihi, zadrti vjernici ne kuže ništa" spiku. |
|
|
MarkoDj
Average Member
Croatia
597 Posts
Posted - 30/12/2016 : 12:15:27
|
quote: Originally posted by kriticni Da je nekim cudom Zeljana objavljena na ekavici i cirilici - 07. januara budi siguran bi te i ja napusio. Mislim ono, kad se masa digne covjek tesko odoli carima pljuvacine. Al' boli te q, ti ionako ne bi nista razumio posto bi komenari bili na srpskom
P.S. ako se pak odlucis postaviti i verziju na cirilici javi mi dan dva ranije da te stavim na ignore
Wtf? Evo, npr. tko kaže da alien mora biti u pravu? Što ako u sljedećoj epizodi,u svojoj želji za ustrajanim propitkivanjem, alien otputuje u prošlost da se sam uvjeri da Isus ne postoji? Na kraju ipak sretne Isusa, samo što je on neki njegov rođo sa Plejade. Opet nebi valjalo :) Kao, Isus bi ipak postojao, taj problem ne postojanja bi se eliminirao, ali samim tim sto je alien opet nebi valjalo :)
Ili, možda baš takav razvoj događaja fali. |
HRVATSKI AUTORSKI STRIP: https://www.facebook.com/groups/hrvatskiautorskistrip/ Strip-PREFIKS: https://www.facebook.com/strip.prefiks web: http://markodjeska.com/
|
Edited by - MarkoDj on 30/12/2016 12:17:46 |
|
|
Zox
Senior Member
1183 Posts
Member since 04/06/2002 |
Posted - 30/12/2016 : 12:20:52
|
Sve cestitke i od mene. Posto nisam bas upratio da li je vec izasla neka cijela epizoda Zeljke ili ne, ovo je meni prvi susret s likom. Mnogo mi se dopada stilizacija i crtez ovako sa sivim povrsinama, znam da si to uradio da bi stigao nacrtati 30 tabli na vrijeme, ali mogao si po meni razmisliti da ti ovo ostane nacin stilizacije, vrlo je efikasan i, hej, mnogi su stilovi napredovali i zbog brzine i objavljivanja stripova industrijskim ritmom. Scenario i dijalozi mi se isto jako svidjaju, likovi su mi zivi i prepoznatljivi. Svi osim Zeljke. Ne znam da li je tako samo u ovoj epizodi, ali ovako postavljena, sama protiv svih i bez dijaloga, samo sa namrstenim ili zacudjenim izrazima i pokojim srednjim prstom uvis, jednostavno mi je previse jednodimenzionalna. Ne mogu se ni na koji nacin povezati s njom. Pretpostavljam da u "regularnim" epizodama Zeljka ima poneke lajne teksta, a opet s druge strane ne znam ni kako bi se trebao ili mogao ponasati lik nad kojim vanzemaljci vrse eksperimente... Sto se kraja ove epizode tice, neces vjerovati ali sam vec tamo na cetrvrtoj-petoj stranici znao kako ce zavrsiti, ali to ne vjerujem da je mana stripa, mozda smo jednostavno na slicnim talasnim duzinama. U svakom slucaju, mozda jeste crno, politicko drustveno ili sta su vec sve bile kritike, ali strip se zove Crna Zeljka, to je po meni to! |
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3470 Posts
Posted - 30/12/2016 : 12:38:11
|
quote: Originally posted by kriticni
Wtf? Evo, npr. tko kaže da alien mora biti u pravu?
Obrni - okreni najebo si rodjace
I da i ne To se može izvesti humoristički, a humor je jači od pamfletiranja. Samo strip se zove Crna Željka, pa ne znam kako bi se to dalo izvesti, a da se postavi neka veza sa protagonisticom. Zox iznad je u pravu kad govori da je ona jednodimenzionalna (ne djeluje, nego reagira). |
|
|
MarkoDj
Average Member
Croatia
597 Posts
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 30/12/2016 : 13:32:22
|
Wtf? Evo, npr. tko kaže da alien mora biti u pravu?
Pa ... obicno su bas alieni ti koji imaju bolju tehnologiju od nase, a cesto su i pametniji, pa s toga ...
Nego, i mene je kraj (posljednji kadar) malo iznenadio. Slicno kako je vec D.J. rekao, na neki nacin je ... tesko se izrazavam na hrvatskom ... mali "preskok". U smislu ritma, pa zapravo i ne ritma, nego ... necega. Nekakva disonanca sa preostatkom stripa. Barem meni.
Pouka stripa mi se dopada - lazni vjernici i lazni moral, zatucanost etc., ali mi samo isticanje nepostojanja Isusa nekako odskace. Naravno, svatko ima pravo na svoje misljenje, pa tako i nas alien, ali barem danas ne bi vise trebao biti problem u prihvacanju postojanja pomenute osobe (sam imam isto malo drugacije misljenje nego vecina, no ono ide u drugoj smjeri ... i u kasnije kao i prijasne godine u Indiji). Problem koji ja vidim je u raskoraku izmedju nosioca ideja i kasnijih rasirivaca ideja (nevezano na nas primjer jedne religije), pa i kasnije zapisanoga. Ali to je vec drugi par cizama, no barem ja vidim veliku razliku izmedju vjerskih institucija i same religije.
Ali sam kraj stripa ne bi smio napraviti toliku podjelu ... ili je upravo to (bio) "cilj"?
Mozda i zbog toga ispadne da je autor na svaki nacin htio reci sto je rekao ...
No, kritike su uvijek dobar pokazatelj, odnosno svaka reklama je dobra reklama.
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
Edited by - Poli on 30/12/2016 13:33:42 |
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 30/12/2016 : 13:53:17
|
quote: Originally posted by dupli
quote: Originally posted by Tonto
Nešto mi daje na lešinare...
I ti si ubra Avatar je lik iz "Plašt i očnjaci", a to je culture vultureu najdraži strip.
OK, decki, trefili ste, ali vam za ovo ne mogu dati nikakve bodove za experience - bilo je prelagano. Dapace, evo vam kazne za isticanje ocitog. Pali ste u jamu u kojoj je nekakav cudan vampir. Vegetarijanac je, ne grize, ali vam sise inteligenciju i wisdom. Ako se hitro ne izvucete, uskoro cete biti na razini idiota. Buduci da vam mozgovi brzo hlape pa nakon treceg bacanja vise necete moci postaviti pitanje slozenije od: "Jesti trava?", dat cu vam hint kako da se izvucete: on sise vasu inteligenciju i wisdom, ali ih ne upija. Kamo, dakle, odlaze?
|
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
Edited by - culture vulture on 30/12/2016 14:31:29 |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 30/12/2016 : 14:03:51
|
nabacit ću i ja jedan komentar.
prije svega: kadriranje, crtež, dizajn likova, tempo... da i ne znam u kojem roku je sve skupa nacrtano (što to čini pravim božićnim čudom), rekao bih da je strip raskadriran, režiran, nacrtan - fantastično.
imam doduše i par problema koji me muče, pa ću ih nabaciti u najboljoj namjeri:
1. ovo nije kritika ove epizode, nego općenito serijala: Željka mi je previše zgodna! naprosto ne vjerujem u slatke darkerice koje muškarci bullyaju na razini fizičkog, a POTPUNO aseksualnog, nasilja. ja taj oblik nasilja sa strane MUŠKIH ADOLESCENATA prema privlačnim, a slabo socijaliziranim DJEVOJKAMA nisam nikad susreo niti u jednoj školi, društvu ili sportskom kolektivu u kojem sad se našao.
po meni ili moraš dodati seksualno napastovanje u stripove, ili moraš odustati od bullyinga, ili moraš nacrtati Željku kao muškarastu rugobu (ovo zadnje bi bilo najuvjerljivije).
2. u ovom Božićnom su svi likovi, osim MOOOOŽDA tetke strašno plošni. jednodimenzionalni. dobra (Željka) nema negativne osobine, ostali nemaju nikakve iskupljujuće. svi su apsolutno nemoralni, dvolični i zli.
3. što nas dovodi do pitanja ideologije (gdje je strip stvarno pamfletičan: ne samo prema religiji, nego je ugurano i vegeterijanstvo, feminizam, anti-kapitalizam, itd).
meni to naprosto nisu uvjerljivi likovi. zašto su svi religiozni ljudi zli i glupi? moja religiozna majka, profesorica fizike, nije ni zla ni glupa. pogotovo to nije moja religiozna sestra, doktorica molekularne biologije, višestruko nagrađivana znanstvenica, koja me je praktički održala na površini pomagajući mi godinama DEBELO preko svake mjere koja se, eto, u obitelji očekuje.
ne djeluju mi to kao ljudi. više kao "straw man"-i dizajnirani da bi se po njima lakše pljuvalo.
nisam religiozan, živim na selu, ali ljudi koje susrećem nimalo ne nalikuju na ove koje ti opisuješ. nitko me ne tjera da jedem meso, nitko mi ne sere što ne idem u crkvu, nitko me nikad nije fizički napao, a za vrijeme božićnog vikenda, marak u mojem selu, nisi mogao čuti ni paf! od petarde.
super mi je što se ne ljutiš na kritike, jer ti i ja smo sigurno puno puta pljucnuli i žešće tuđe radove koji su bili sjajno tehnički izvedeni, ali su nam bili svjetonazorski daleki.
provokacija će polučiti provokativne reakcije, naravno.
naveo sam ti stvari koje su po meni scenaristički problemi stripa. najmanje sam govorio o vrlinama, ali to je obično tako - o dobrim stvarima malo što se ima reći, a nedostaci nedostaci svaki na svoj način :-) |
|
|
kriticni
New Member
Serbia
279 Posts
Posted - 30/12/2016 : 14:05:10
|
Izostavio si poantu u nastavku citata.
Jesam, ali bez ikakve skrivene namjere. Ne volim duge quotese, nepregledni su mi...sorry ako sam te zbunio, to samo oslikava moju net nepismenost nista vise.
Meni je strip ok, prica ok, crtez ok, tajming ok, i ti si mi ok, a to je jedina bit mog komentara. |
www.deviantart.com/kriticni |
|
|
Zoroasterixx
Advanced Member
Croatia
3470 Posts
Posted - 30/12/2016 : 14:09:47
|
quote: Originally posted by jurica
dobra (Željka) nema negativne osobine
Po čemu je dobra, nema nikakve osobine, ona je pasivna žrtva koja služi da se okolina prikaže kao gadna/licemjerna/zla. |
|
|
mogorovic
Advanced Member
3012 Posts
Member since 02/08/2013 |
Posted - 30/12/2016 : 14:23:23
|
nabacit ću i ja jedan komentar.
prije svega: kadriranje, crtež, dizajn likova, tempo... da i ne znam u kojem roku je sve skupa nacrtano (što to čini pravim božićnim čudom), rekao bih da je strip raskadriran, režiran, nacrtan - fantastično.
imam doduše i par problema koji me muče, pa ću ih nabaciti u najboljoj namjeri:
1. ovo nije kritika ove epizode, nego općenito serijala: Željka mi je previše zgodna! naprosto ne vjerujem u slatke darkerice koje muškarci bullyaju na razini fizičkog, a POTPUNO aseksualnog, nasilja. ja taj oblik nasilja sa strane MUŠKIH ADOLESCENATA prema privlačnim, a slabo socijaliziranim DJEVOJKAMA nisam nikad susreo niti u jednoj školi, društvu ili sportskom kolektivu u kojem sad se našao.
po meni ili moraš dodati seksualno napastovanje u stripove, ili moraš odustati od bullyinga, ili moraš nacrtati Željku kao muškarastu rugobu (ovo zadnje bi bilo najuvjerljivije).
2. u ovom Božićnom su svi likovi, osim MOOOOŽDA tetke strašno plošni. jednodimenzionalni. dobra (Željka) nema negativne osobine, ostali nemaju nikakve iskupljujuće. svi su apsolutno nemoralni, dvolični i zli.
3. što nas dovodi do pitanja ideologije (gdje je strip stvarno pamfletičan: ne samo prema religiji, nego je ugurano i vegeterijanstvo, feminizam, anti-kapitalizam, itd).
meni to naprosto nisu uvjerljivi likovi. zašto su svi religiozni ljudi zli i glupi? moja religiozna majka, profesorica fizike, nije ni zla ni glupa. pogotovo to nije moja religiozna sestra, doktorica molekularne biologije, višestruko nagrađivana znanstvenica, koja me je praktički održala na površini pomagajući mi godinama DEBELO preko svake mjere koja se, eto, u obitelji očekuje.
ne djeluju mi to kao ljudi. više kao "straw man"-i dizajnirani da bi se po njima lakše pljuvalo.
nisam religiozan, živim na selu, ali ljudi koje susrećem nimalo ne nalikuju na ove koje ti opisuješ. nitko me ne tjera da jedem meso, nitko mi ne sere što ne idem u crkvu, nitko me nikad nije fizički napao, a za vrijeme božićnog vikenda, marak u mojem selu, nisi mogao čuti ni paf! od petarde.
super mi je što se ne ljutiš na kritike, jer ti i ja smo sigurno puno puta pljucnuli i žešće tuđe radove koji su bili sjajno tehnički izvedeni, ali su nam bili svjetonazorski daleki.
provokacija će polučiti provokativne reakcije, naravno.
naveo sam ti stvari koje su po meni scenaristički problemi stripa. najmanje sam govorio o vrlinama, ali to je obično tako - o dobrim stvarima malo što se ima reći, a nedostaci nedostaci svaki na svoj način :-)
+1 |
|
|
jurica
Senior Member
1799 Posts
Member since 19/02/2003 |
Posted - 30/12/2016 : 14:49:08
|
znači, upravo sam skužio da je Marko vjerojatno imao scenarista iz sjene!
vratio sam se par stranica natrag i pronašao CV-jev pitch za ovu epizodu! neke su stvari zajedno promijenili, ali glavni ton i ideje su tu!
quote: Originally posted by culture vulture
Pokusavam ga torpedirat u svjetski vrh. Ovako bih ja to poslozio. Malo mjesto u Slavoniji, zatucano i surovo koliko god moze biti. Ako jedes ista osim svinjetine i kruha, ode ti glava. Ako slusas ista osim tamburasa i Thompsona, ode ti glava. Ako i u cemu odstupas od norme, ode ti glava. (Staro je pravilo fantastike da pricu treba poceti u realnosti. A od ovog nema realnije.) I bas se u takvom mjestu rodi cura poput Zeljke. Ne samo lezba i neopoganica, nego jos k tome i SRPKINJA. Bullying je strasan, na tijelu novi oziljak svaki dan, na psihi za nove vise nema ni mjesta. Lokalni je svecenik "lijeci" gurajuci joj raspela... gdje god idu. Siluju je svi od roditelja do najdraze barbike. Sve dok jednog dana ne upozna privlacnu i zagonetnu curu, ugodno ledene koze. Kroz vezu s njom pocinje njezino oslobodjenje, empowerment, emancipacija.
|
|
|
Poli
Advanced Member
Slovenia
38181 Posts
Member since 26/10/2007 |
Posted - 30/12/2016 : 14:56:09
|
(drukcije, jurica 3. - nije nista crno bijelo, da bi svi bili ili takvi ili nikako takvi ... sam poznajem par takvih primjera, kakvi su predstavljeni ovdje u stripu, no nikada to ne bih generalisao na cjelu jednu populaciju "iste etikete" ... ali, zar svi stripovi moraju uvijek svojom pricom drzati nekakvu ravnotezu ka siroj stvarnosti, to jest treba li prica odrazati svaki % svih strana ili se moze pogledati s jednog ugla, pa makar to ne bila cjelokupna "stvarnost istine"?)
|
Anything is possible dec d uej Be the Change You Want to See
|
|
|
culture vulture
Senior Member
1595 Posts
Member since 21/02/2004 |
Posted - 30/12/2016 : 15:04:12
|
meni to naprosto nisu uvjerljivi likovi. zašto su svi religiozni ljudi zli i glupi?
(...)
Ima umjetnickih djela u kojima su svi losi, od vrha do dna drustva, nema pravedna nijednoga (npr. Vanity Fair). I, jednako tako, kvalitetnog ismijavanja toboznje religioznosti (npr. opis djetinjstva Jane Eyre). Samo za takvo nesto treba imati ne samo talenta, nego i dubine zivotnog iskustva i, iznad svega, pomalo paradoksalno, empatije. Spinoza je rekao otprilike: "Moja zelja nije bila da ocrnim ljude, niti da ih ismijem, nego da ih razumijem". |
Olovka je jedina stvar u mojem životu koju mogu kontrolirati. |
|
|
MarkoDj
Average Member
Croatia
597 Posts
Posted - 30/12/2016 : 16:35:22
|
Slazem se. No, ne sjecam se, jesam li ti slao neki materijal? Jer, po novom, buliji nisu tako flat. Ukljucene su simpatije, zavist, ljubomora, ego itd.
Ne bi slozio sam time da su ti ljudi zli. Oni su 'naporni' i 'agresivni u svom naporu' i to samo iz njezine perspektive zato jer joj iste stvari ne pruzaju zadovoljstvo. Cak ni klinci nisu zle osobe. Oni nisu nista drugaciji od klinaca koji upravo bacaju petarde pod tvojim prozorom. Takav klinac si nekoc mogao biti ti, a sada ti je sve to sto si radio, naravno, glupo.
Svi likovi koje koristim u Zeljki su karakteri s kojima sam se susretao u stvarnosti. Moj stric koji zivi na selu, nacelno je dobar covjek u svojoj zajednici ga smatraju ljudinom i dobrom osobom. No to ga ne prijeci da sa druge strane, zbog ideoloskog i generacijskog jaza cesto bude agresivno naporan. Dijalozi za stolom za vrijeme vecere su identicni kao i u stvarnosti. Htio sam reci da su ti karakteri karikirani, no zapravo nisu ni karikature.
|
|
|
|
dupli
Senior Member
Croatia
1049 Posts
Member since 26/11/2009 |
Posted - 30/12/2016 : 17:04:34
|
quote: Originally posted by culture vulture
quote: Originally posted by dupli
quote: Originally posted by Tonto
Nešto mi daje na lešinare...
I ti si ubra Avatar je lik iz "Plašt i očnjaci", a to je culture vultureu najdraži strip.
OK, decki, trefili ste, ali vam za ovo ne mogu dati nikakve bodove za experience - bilo je prelagano. Dapace, evo vam kazne za isticanje ocitog. Pali ste u jamu u kojoj je nekakav cudan vampir. Vegetarijanac je, ne grize, ali vam sise inteligenciju i wisdom. Ako se hitro ne izvucete, uskoro cete biti na razini idiota. Buduci da vam mozgovi brzo hlape pa nakon treceg bacanja vise necete moci postaviti pitanje slozenije od: "Jesti trava?", dat cu vam hint kako da se izvucete: on sise vasu inteligenciju i wisdom, ali ih ne upija. Kamo, dakle, odlaze?
A kolika je kazna za otvaranje duplih profila? Što ti je to trebalo? Želiš si dati malo oduška, a izbjeći ban na culture vulture profilu?
"Cilj opravdava sredstvo" je ipak iznad moralnih i etičkih normi, jel da?
|
|
|
stinky
stripovi.com suradnik
Croatia
13166 Posts
Member since 29/12/2001 |
|
Tonto
Advanced Member
8340 Posts