forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Fibrarijum - samo dobri stripovi (tm)
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 114

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 21/03/2017 : 15:50:06  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Beva

Koliko si puta editirao post, zarmix? :)

Imam dojam da sam 5 puta čitao i svaki put je bilo nešto novo :)

Jbg, evo gotov sam
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8743 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 21/03/2017 : 16:13:48  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by zarmix
Ovo za Epic nisam znao,

Pored Epica, Marvel je 70-ih imao i crno-bele magazine sa stripovima za starije čitaoce. To što je u njima bilo dosta Kung-fu žanra, ne treba da zavara da nije bilo reči o ozbiljnim stripovima. Uz to, pored superheroja, onda su se objavljivali i SF stripovi, horor, vestern, ratni, pomenuti kuhg-fu, adaptacije književnih klasika itd.

Evo par scena iz tipičnog Epic stripa iz 1980-e (Holocaust, art: Neal Adams), a zatim iz Daughters of the Dragon iz magazinske produkcije:

Sve to pre DKR i Mura.
Go to Top of Page

kasper
Advanced Member

10905 Posts

Member since 04/11/2001

Posted - 21/03/2017 : 16:16:44  Show Profile Show Extended Profile  Send kasper a Private Message  Reply with Quote
dobre table
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 22/03/2017 : 15:08:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
Ma sve je to u redu. Ne kažem ja da nije bilo ozbiljnih stripova (iako se opet pitam radi li se tu o kratkim ili dužim djelima)kod velikih izdavača i prije ova dva. Mada je to vrlo teško skužiti. I nije mi jasno zbog čega se danas ne reprintaju u TPB ako su tako dobri (ili ja nisam čuo za to) već spadaju skoro pod kategoriju opskurno.

Ali teza o kojoj govorimo je da su tek kad su dobri scenaristi napravili ozbiljne priče u superherojskom žanru (jasno mi je da su i ranije postojali u americi ozbiljni stripovi, pa grafičke novele od Eisnera ili Pekara, ali to nisu veliki izdavači) da je onda stvar buknula kod velikih američkih kuća što znači kod široke publike u Americi. Onda su odjednom kao skužili da stripovi nisu samo za djecu i tinejđere. Trebalo im je to kroz superheroje objasniti.

Pa Milleru i Mooreu su dali u početku da se igraju sa junacima koji su skoro pali u zaborav, tako da u slučaju da ispadne zajeb ne riskiraju previše. Nisu im dali odmah Betmana i Supermana. Bili su skeptični kako će šira javnost prihvatiti promjene u superherojštini koje su oni uveli. Znači nešto su mijenjali u superherojskom stripu i onda je to utjecalo na percepciju javnosti.

Malo sam jučer listao knjigu Paula Gravetta 1001 comics you must read before you die i tamo se, mada je on Britanac, može vidjeti koji su bitni stripovi u kojoj dekadi, mogu ih ovdje popisati ako uhvatim jednom vremena i ako mi se bude dalo, ali osim superheroja od velikih američkih izdavača nema ništa i to su sve stripovi koji nisu ni približno razvikani kao Dark night ili Watchmen. A opet ponavljam nije mi jasno zašto ih danas nema za kupiti kad su toliko dobri kako vi kažete i zbog čega se ne govori o njima.

Predložite Marku da objavi u Fibri superherojštinu prije 1984. pa ćete vidjeti koji ćete dobiti odgovor. Haha, u velikom formatu. Pa nije lud.

Edited by - zarmix on 22/03/2017 15:41:10
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10449 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 22/03/2017 : 15:33:20  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
knjigu Paula Gravesa 1001 comics you must read before you die

Paul Gravett, a ne Paul Graves.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8743 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 16:19:14  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ma sve je to u redu. Ne kažem ja da nije bilo ozbiljnih stripova (iako se opet pitam radi li se tu o kratkim ili dužim djelima)kod velikih izdavača i prije ova dva. Mada je to vrlo teško skužiti. I nije mi jasno zbog čega se danas ne reprintaju u TPB ako su tako dobri (ili ja nisam čuo za to) već spadaju skoro pod kategoriju opskurno.

To je dobro pitanje. Pokušaću da dam neki odgovor, mada nisam siguran u kojoj meri je tačan.

Amerikanci u industriji zabave (u koju strip spada), pre svega cene novac. Poznate grafičke novele, od Mura, Milera, pa i Gejmana (trejdovi Sendmena)- poznate su po svom revolucionarnom učinku, stalno se pišu hvalospevi - ali to su stripovi koji su se dobro prodavali i još uvek se prodaju. Oni su u vrhu komercijalnosti - možda nisu najprodavaniji bestseleri u momentima izlaska (neki i jesu, uglavnom su komercijalno dobri), ali su i tzv. longseleri, prodaju se dugo, stalno u određenim količinama - donose konstantno novac.

Može se reći da prvi talas američkih (bolje reći prethodni, pitanje je koji je prvi, možda EC comics još 50-ih) stripova za odrasle iz 70 - ih nije bio baš komercijalno uspešan previše. Mnogi ozbiljniji magazini su se brzo gasili.

Nažalost, ono što nije donosilo lovu, amerikanci slabo pamte, nemaju nekog razloga da hvale, neizvesno je da preštampavaju itd.

Ostaje na poznavaocima i istoričarima stripa, dobro upućenima, ako ih ima, da se time bave.
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/03/2017 : 16:36:50  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:

Ocito je neka nabavljiva knjiga, cim ste svi culi za nju. Moram li je narucivati preko interneta ili je dostupna u knjizarama?
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 16:37:45  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

A što se tiče širenja priče van koordinata Amerike, mislim da nema smisla. Ozbiljne priče prije pojave Millera i Moorea? Pa recimo Hugo Pratt: Balada o slanome moru ili Hector Oesterheld: Eternaut, mislim štojaznam ima ih dovoljno, tako da ne bi.

Eh, pa ti si pokrenuo tu priču.

Samo, ne shvaćam poantu. Mislim, ja sada mogu navesti ozbiljne stripove objavljene u SAD-u prije Balade o slanome moru i Eternauta. Ali što to znači za ovu raspravu?

quote:

TPB format: mislim da je format stripa važan gotovo kao i sadržaj. Ne voli svatko trčati svaki mjesec na kiosk kako ne bi propustio najnoviji broj prepun reklama na tankom papiru i stavio ga u vrećicu s kartonom. Netko želi knjigu sa tvrdim koricama tiskanu na kvalitetnom papiru koju može staviti na policu ili posuditi u biblioteci (da navedem samo ovaj banalni razlog). Format priče utječe i na sadržaj. Ako ništa, u TPB se na koncu tiskaju samo bolja istvarenja, a škart pada u zaborav. Ovo da je Ronin bio prvi TPB sam pročitao u uvodniku Karen Davis. Treba i tako jednostavna stvar pasti nekome na pamet. Zašto to ranije nikome nije palo na pamet? Odgovor na ovo pitanje možda nosi u sebi nešto u vezi kvalitete onoga što bi se trebalo i staviti u takav TPB. Možda su smatrali da je neprilično dosadašnje sveske velikih izdavača uopće uvezivati?

Nisam baš siguran koliko ti je to pouzdan način vrednovanja stripova. Mnogi stripovi nisu reprintani nakon svog početnog objavljivanja, ali to ne znači da su loši ili beznačajni. Jednostavno nije bilo uvjeta, interesa i volje za njihovo reprintanje.

Recimo, pratiš li uopće što se trenutno od reprint-knjiga objavljuje u SAD-u? Doslovce je poplava izdanja.

Comics is any art you can read. -- Sean T. Collins
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 16:44:03  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

quote:
Originally posted by Peyo

quote:

Ocito je neka nabavljiva knjiga, cim ste svi culi za nju. Moram li je narucivati preko interneta ili je dostupna u knjizarama?

Trebalo bi se raspitati po knjižarama. Mislim da ju je većina nabavila preko Interneta.

Postoje regionalne varijante, pri čemu svaka ima nešto drukčiji sadržaj, naslove kojih nema u verziji za neku drugu državu.

https://www.amazon.co.uk/1001-Comics-Must-Read-Before/dp/1844036987/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1490197111&sr=1-1&keywords=1001+comics+you+must+read+before+you+die

https://www.amazon.com/1001-Comics-Must-Read-Before/dp/0789327317/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1490197144&sr=8-1&keywords=1001+comics+you+must+read+before+you+die

https://www.amazon.it/1001-fumetti-leggere-prima-morire/dp/8874550960/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1490197170&sr=1-1&keywords=1001+fumetti+da+leggere+prima+di+morire

https://www.amazon.fr/1001-Bandes-Dessinees-QuIl-Avoir/dp/2895685975/ref=sr_1_sc_2?s=books&ie=UTF8&qid=1490197393&sr=1-2-spell&keywords=1001+bandee

Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 22/03/2017 : 16:45:29  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
Zahvaljivam.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 16:51:42  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mrkva

Zahvaljivam.

Također, na Gravettovom je sajtu moguće vidjeti koji su stripovi uvršteni u izdanje (barem ono anglofono, ako se ne varam), ali bez pratećih tekstova.

http://www.paulgravett.com/1001_comics/1001_country/

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 17:04:24  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Predložite Marku da objavi u Fibri superherojštinu prije 1984. pa ćete vidjeti koji ćete dobiti odgovor. Haha, u velikom formatu. Pa nije lud.

Pa već je to napravio. Doduše, ne u velikom formatu, ali je svakako objavio.

Inače, shvaćam da te ne zanimaju superheroji, i da ih ne čitaš. Ali kako onda možeš biti siguran da nema kvalitetnih superherojskih stripova? Mislim, osim onih Millera i Moorea, jer vidim da njih cijeniš.

Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 22/03/2017 : 19:31:26  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
Ovako čitajući što pišete pomislio bi da su prije pojave Moorea i Millera superherojski stripovi kod velikih izdavača bili jako dobri i kvalitetni, ali eto nisu postigli komercijalni uspjeh, pa su ih okrutni Amerikanci zaboravili dok Moorea i Millera cijene jer im eto nekim čudom donose pare, pa ih svako malo doštampavaju.

Meni se prije čini da oni svoj komercijalni uspjeh duguju ponajprije činjenici da su zbog svoje kompleksnosti i kvalitete koja je veća u odnosu na stripove istog žanra prije njih, proširili krug čitatelja i na one koji do tada nisu čitali superheroje, a možda niti stripove uopće ili samo u djetinjstvu.

Bušido kad ćiketam superheroje prvenstveno se to odnosi na ovo prije 80-tih. Nije baš da govorim napamet. Čitao sam dosta toga što je objavljeno kod nas ranije, pa i sada, i bude tu ok stvari, sve dok ne doleti neki zamaskirani lik s vrha nebodera ili iz svemira sa lukom i strijelom preko ramena u lasteksicama i zasere stvar. Ili kad se pojavi Hulk pa spizdi cijeli kvart. I sad čovjek to treba shvatiti kao danak komercijalnosti jer eto klinci vole junake, pa ćemo pokušati progurati dobru priču u tim okvirima, a ovo malo brijačine pretrpiti.

Zadnje sam pročitao Logana iz edicije best of Marvel od Čarobne knjige. Pa ako je to najbolje od najboljega onda stvarno nemamo o čemu pričati.

Uostalom čovjek ne može sve vremenski stići pratiti nego se opredijeli za nešto.

Shvaćam da ima sada dobrih stvari i kod Marvela (pa pitao sam te da mi preporučiš nešto slično Ennisovu Punisheru), ali nisam uletio u ovu polemiku da napadam novi Marvel nego zbog priče o Milleru i Mooreu s kojom se vi ne slažete.

Pogledat ću točno koja je godina da li '84 ili koja ranije, uglavom mislio sam reći da sumnjam kako će Marko objaviti superherojštinu koja je izašla prije Millerova Daredevila i Čudovišta iz močvare.

Ovo za kvalitetna izdanja u Europi i južnoj Americi u odnosu na velike američke izdavače Marvel i DC recimo od 60-tih pa do pojave Millera i Moorea sa svojim superherojima prihvaćam izazov. Ti navedi 20 ozbiljnih američkih stripova, a ja ću 20 europskih i južno američkih, pa ćemo vidjeti što će ispasti.

Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 19:45:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ovo za kvalitetna izdanja u Europi i južnoj Americi u odnosu na velike američke izdavače Marvel i DC recimo od 60-tih pa do pojave Millera i Moorea sa svojim superherojima prihvaćam izazov. Ti navedi 20 ozbiljnih američkih stripova, a ja ću 20 europskih i južno američkih, pa ćemo vidjeti što će ispasti.

I što ćemo dobiti s time? Koja je poanta toga?

Mislim, idemo uspoređivati produkciju dvaju izdavačkih kuća s produkcijom dvaju kontinenata. Kruške i jabuke.

A s obzirom na tvoj stav o superherojskim stripovima, ne vidim koji je smisao toga.

Ja sigurno neću promijeniti tvoje mišljenje. Dakle, s moje strane bi to bio uzaludan posao.

A što se tiče Best of Marvel edicije u izdanju Čarobne knjige, već sam nekoliko puta rekao što mislim o tome. Po meni je ta edicija pogrešno koncipirana.

Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 22/03/2017 : 20:32:18  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

I što ćemo dobiti s time? Koja je poanta toga?

Mislim, idemo uspoređivati produkciju dvaju izdavačkih kuća s produkcijom dvaju kontinenata. Kruške i jabuke.

A s obzirom na tvoj stav o superherojskim stripovima, ne vidim koji je smisao toga.

Ja sigurno neću promijeniti tvoje mišljenje. Dakle, s moje strane bi to bio uzaludan posao.

A što se tiče Best of Marvel edicije u izdanju Čarobne knjige, već sam nekoliko puta rekao što mislim o tome. Po meni je ta edicija pogrešno koncipirana.

Pa čavrljamo, ja nemam ni želju ni ambiciju da promijenim tvoje mišljenje niti bilo čije drugo, samo iznosim svoje.

Marvel i DC nisu bilo kakve dvije izdavačke kuće i njihova produkcija je sasvim mjerljiva s produkcijom ovih dvaju kontinenata (ne bi računao tu uopće Bonellija). Mnogi profesionalci bi dali ne znam što da mogu raditi za njih, ako ništa onda zbog toga što imaju najveće honorare.

Ono što bi se možda ovom usporedbom moglo pokazati je da su priče i općenito superherojski stripovi u DC-u i Marvelu u radoblju od 60-tih do 80-tih bili, da oprostiš golo govno, u usporedbi s nezavisnom i underground američkom, te europskom i južnoameričkom autorskom ozbiljnom produkcijom. Pa nisu bezveze tražili svježu krv, prije svega scenarističku iz Britanije kako bi podigli razinu priča na višu razinu. I tu se onda vraćamo na početak naše rasprave o Mooreu i Milleru i njihovoj ulozi i važnosti.

Edited by - zarmix on 22/03/2017 20:43:59
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 20:41:34  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:

Ono što bi se možda ovom usporedbom moglo pokazati je da su priče i općenito superherojski stripovi u DC-u i Marvelu u radoblju od 60-tih do 80-tih bili, da oprostiš golo govno, u usporedbi sa nezavisnom i underground američkom, te europskom i južnoameričkom autorskom ozbiljnom produkcijom. Pa nisu bezveze tražili svježu krv, prije svega scenarističku iz Britanije kako bi podigli razinu priča na višu razinu.

Tvrdiš da su golo govno, a nisi ih čitao, niti te zanimaju.

Kažem, nema smisla o tome raspravljati.

Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 22/03/2017 : 20:44:29  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Mr. Bushido

quote:

Ono što bi se možda ovom usporedbom moglo pokazati je da su priče i općenito superherojski stripovi u DC-u i Marvelu u radoblju od 60-tih do 80-tih bili, da oprostiš golo govno, u usporedbi sa nezavisnom i underground američkom, te europskom i južnoameričkom autorskom ozbiljnom produkcijom. Pa nisu bezveze tražili svježu krv, prije svega scenarističku iz Britanije kako bi podigli razinu priča na višu razinu.

Tvrdiš da su golo govno, a nisi ih čitao, niti te zanimaju.

Kažem, nema smisla o tome raspravljati.

ok.Forget.
Go to Top of Page

swamp thing
Advanced Member

Bosnia and Herzegovina
4078 Posts

Member since 05/08/2009

Posted - 22/03/2017 : 21:45:26  Show Profile Show Extended Profile  Send swamp thing a Private Message  Reply with Quote
Evo ja sam čitao superherojštinu prije te revolucije 80-ih. Priče su, u većini slučajeva, potpuno imbecilne. Ima tu dobrih ideja, ali to je pisano za dječicu i to je očito. Mislim, ja sam Marvelove esencijale, sem Klermontovih XM, jedva dovršavao, ono je uvreda za mozak odraslog čovjeka. Opet ponavljam, ima tu maštovitosti i ideja, ali scenario i dijalozi su užas živi. Kraj 70-ih je donio neke male pomake, ali do tada... žali Bože papira.
I naravno da se treba uzeti u obzir istorijat, sve to prije 80-ih je uticalo na ono poslije. Mislim, logično, da Sten Li nije sa raznim crtačima osmislio one silne junake, ne bi ni sada imali neke odlične priče s njima.
Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 22/03/2017 : 22:00:11  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

Evo ja sam čitao superherojštinu prije te revolucije 80-ih. Priče su, u većini slučajeva, potpuno imbecilne. Ima tu dobrih ideja, ali to je pisano za dječicu i to je očito. Mislim, ja sam Marvelove esencijale, sem Klermontovih XM, jedva dovršavao, ono je uvreda za mozak odraslog čovjeka. Opet ponavljam, ima tu maštovitosti i ideja, ali scenario i dijalozi su užas živi. Kraj 70-ih je donio neke male pomake, ali do tada... žali Bože papira.

Vjerojatno su i oni pogrešno koncipirani.
Go to Top of Page

pcoro
Senior Member

Croatia
2329 Posts

Member since 17/01/2006

Posted - 22/03/2017 : 22:45:05  Show Profile Show Extended Profile  Send pcoro a Private Message  Reply with Quote
Nisam previše detaljno upoznat sa poviješću stripa, ali ono što sam čitao od stripova starijih od ajmo reć 70te, pa i 80te je često dobrano nagrizao zub vrijena. Tako bi i za najveće klasike evropskog stripa ili iz zlatnog doba američkog novinskog stripa rekao da su u dobroj mjeri barem scenaristički naivni i zastarjeli (čast iznimkama). Možda malo skrećem s teme ali ovdje se povela diskusija o tome da je superherojština prije 80tih bila za djecu i naivna, a ja ponekad pomislim da je takvo bilo skoro 95% tadašnje svjetske produkcije stripa.
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8743 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 22:57:16  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Pričamo o američkom ili superherojskom stripu?

Ako je američki strip za odrasle više bio oslonjen na druge žanrove, pre 1980-ih, a nije slavno prošao - možemo izvesti i sledeći zaključak - pošto veliki izdavači nisu uspeli stvoriti masovniju publiku za strip za odrasle, umesto da odustanu, oni su rešili da isto pokušaju u okviru superherojskog stripa. U tome su uspeli. Mada delimično, ni dan danas se supeherojski žanr ne percipira kao štivo za odrasle, ma koliko se trudili da budu mračni i ozbiljni.

Dakle, pojava Frenka Milera i njegov rad na Derdevilu, zatim na Betmenu, i Murov rad na Betmenu i Nadziračima - mogu se smatrati i KONAČNIM PORAZOM. Nismo uspeli da stvorimo tržište za prave, ozbiljne stripove za odrasle raznorodne tematike, pa hajde bar da se zadovoljimo ubacivanjem svežih ideja, drugačijeg pristupa i novih tendencija i sadržaja u žanr koji ide oprobano dobro. Bolje išta nego ništa. Manji rizik, veći uspeh.
Go to Top of Page

Mr. Bushido
stripovi.com suradnik

Croatia
12948 Posts

Member since 23/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 23:05:27  Show Profile Show Extended Profile  Send Mr. Bushido a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Možda malo skrećem s teme ali ovdje se povela diskusija o tome da je superherojština prije 80tih bila za djecu i naivna, a ja ponekad pomislim da je takvo bilo skoro 95% tadašnje svjetske produkcije stripa.

Da, slažem se.

Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8743 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 23:05:32  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by swamp thing

I naravno da se treba uzeti u obzir istorijat, sve to prije 80-ih je uticalo na ono poslije. Mislim, logično, da Sten Li nije sa raznim crtačima osmislio one silne junake, ne bi ni sada imali neke odlične priče s njima.

Evo, ja sam ovih dana čitao Spajdermena iz perioda '70-ih. Pojedine epizode imaju dijaloge na nivou najboljih filmova A produkcije, humor i prikaz New Yorka u rangu tadašnjih filmova Vudi Alena. Brzina i ritam pripovedanja su, doduše, ispred svog vremena, jer više odgovaraju savremenoj filmskoj produkciji. Marvel je svoje vrhunce dostigao 1970-ih i u superherojskom žanru.

A neko ko u istu ravan stavlja strip iz 1975-e ili 1978-e sa onima iz 1962. ili 1966-e očigledno uopšte ne poznaje materiju, priča bezveze - gluposti.

Edited by - alexts on 22/03/2017 23:07:01
Go to Top of Page

alexts
Advanced Member

Serbia
8743 Posts

Member since 25/09/2005

Posted - 22/03/2017 : 23:21:41  Show Profile Show Extended Profile  Send alexts a Private Message  Reply with Quote
Uostalom, ko zna zna. Ko je čitao u SFRJ Konana (jedini potpuni komercijalni uspeh Marvelovih CB magazina - SSOC), Loganov beg, Drakulu, Frankenštajna, Šang Čija, Doka Sevidža, pa i pomenutog Spajdermena ne treba da mu se objašnjava - kroz Marvelove stripove 1970.ih tretirani su problemi sa drogom, trgovinom ljudima, rasizmom... pa i kad su bili eskapistička zabava, bili su kvalitetni, sa dobro obrađenom psihologijom likova.
Evo jednog dela strane iz Sinova tigra (Sons of the Tiger) u čuvenoj dvodelnoj epizodi, objavljenoj kod nas u Eksu, koja tretira problem nasilja nad zatvorenicima i kršenje njihovih ljudskih prava, nasilje koje to izaziva, kao i odnos prema crncima...

Go to Top of Page

zarmix
New Member

254 Posts

Member since 30/05/2012

Posted - 22/03/2017 : 23:25:43  Show Profile Show Extended Profile  Send zarmix a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by pcoro

Nisam previše detaljno upoznat sa poviješću stripa, ali ono što sam čitao od stripova starijih od ajmo reć 70te, pa i 80te je često dobrano nagrizao zub vrijena. Tako bi i za najveće klasike evropskog stripa ili iz zlatnog doba američkog novinskog stripa rekao da su u dobroj mjeri barem scenaristički naivni i zastarjeli (čast iznimkama). Možda malo skrećem s teme ali ovdje se povela diskusija o tome da je superherojština prije 80tih bila za djecu i naivna, a ja ponekad pomislim da je takvo bilo skoro 95% tadašnje svjetske produkcije stripa.

Ma nije.

Recimo uzmi Maurovićeve stripove koji su, po meni, poznati po katastrofalnim scenarijima, mada ljudi kuju u zvijezde ono što mu je pisao Franjo Fuis. Ja tvrdim da je to smeće (naravno ne crtež), i da starost i vrijeme izdavanja ne može biti nikakvo opravdanje. Jednostavno se radi o namjernom podilaženju ukusima i želji za prodajom. Ne znam kako ih nije bilo sramota dolaziti mu s takvim materijalima (tek ovo nema veze s temom, ali što ću). Najbolje scenarije za Maurovića napisao je Nikša Fulgosi (Priče sa divljeg zapada ili Neznanac, ajde to nije crtao samo Maurović). Bilo je mozga i prije.

A što se svijeta tiče, ne griješi dušu. Evo moga spiska iz Gravettove knjige 1001 comic... od 1950. da krenem, pa nadalje (kad već Bushido neće):

Sgt. Kirk (Oesterheld/Pratt)
Lance (Tufts)
Eternaut (Oesterheld/Solano)
Mort Cinder (Oesterheld/Breccia)
Brodolomci vremena (Forest/Gillon)
Valentina (Crepax)
Mačak Fritz (Crumb)
Corto Maltese, Balada o slanom moru (Pratt)
Freak Brothers (Shelton)
Oda Kirihitu (Tezuka)
Blueberry (Giraud/Charlier)
Buddha (Tezuka)
Alack Sinner (Sampayo/Munoz)
Arzach (Moebius)
American Splendor (Pekar)
Maus (Spiegelman)
Den (Corben)
Ranxerox (Tamburini/Liberatore)
Ugovor s bogom (Eisner)
Silence (Comes)
Jeremaja (Hermann)
pa Enki Bilal, Posy Simmons
i da završim s Inkalom, Putnicima vjetra i Cortom u Sibiru 1980.

Nisu baš dječje priče, zar ne? Može li se ovo usporediti s Konanom ili superherojima toga vremena?

Edited by - zarmix on 23/03/2017 00:28:28
Go to Top of Page
Page: of 114 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 1.08 seconds. Snitz Forums 2000