forum.stripovi.com
forum.stripovi.com
Home | Profile | Register | Active Topics | Active Polls | Aukcije | Private Messages | Members | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

All Forums
 Stripovi
 Stripovi
 Emocionalni i nostalgični kapital stripova
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 30/03/2017 : 19:33:58  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
@ nika

Jako mi se svidjelo ovo sto si rekla o opravdavanju djevojackih fantazija u stripovima ponajvise jer se poklapa s ovim sto je izjavila moja majka, da pamti one stripove u kojima je bilo ljubavi. Sad se tu jos moze pricati i o nerealno zgodnim i lijepim curama u stripovima, no s obzirom na to da su i muski junaci nerealno zgodni, pustit cu tu temu :)

Mozda u tome i lezi neko objasnjenje zasto jos uvijek komparativno manje zena cita stripove, negoli muskaraca?
Go to Top of Page

Peyo
Advanced Member

Croatia
10348 Posts

Member since 28/10/2005

Posted - 30/03/2017 : 21:40:43  Show Profile Show Extended Profile  Send Peyo a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by nika331
... naravno ne moram posebno spominjat da se djevojačke ili ženske fantazije rijetko ostvaruju u stripovima, a i kad da moraju se opravdavati što uopće postoje (i kad itekako imaju svoju publiku) ...

Možeš li ovo malo pojasniti, na kakve fantazije misliš?

I da li bi po tvom mišljenju kada bi se prenijele u medij stripa imale publiku i ako da koju?
Go to Top of Page

Dukidule
Advanced Member

Chile
4039 Posts

Member since 20/05/2014

Posted - 30/03/2017 : 21:51:35  Show Profile Show Extended Profile  Send Dukidule a Private Message  Reply with Quote
quote:
pa se često na ovom forumu tvrdi da su zagor i kapetan miki najbolji strip junaci ikada

A 'ko to kaže?
Zagor definitivno stoji, i mislim da ne samo u mojim očima nego i u slučaju većine "Bonellijevaca", ali kapetan Miki...?
Koliko god raznih stripova da pročitam, Zagoru se uvijek vratim.
On mi dođe kao tiha luka kojoj se, poput iscrpljenog mornara, najradije vraćam, kada mi more svih onih Fibrica i ostalih ponekad "predubokih" vodurina postane preuzburkano.
Poput onih nekoliko grama na vagi potrebnih za uspostavljanje izgubljene ravnoteže u svijetu današnjih "graphic novels-a".
Poput rakete za što brži povratak iz svijeta tamo nekog Marvelovog svemira.

Da si, dakle, uz Zagora dodala Texa Willera ili komandanta Marka, pa i Bleka, složio bih se sigurno, ali (ponavljam se) kapetan Miki....?
Stvarno se više ne sjećam kada sam zadnji put uspio pročitati neku njegovu epizodu do kraja, a započeo sam ih dosta. A isto važi i u slučaju malog rendžera.

No ipak, ne bih da propustim naglasiti kako poštujem i mišljenje onih kojima su dotični junaci među omiljenijima. Svakome svoje, tko ih voli nek' izvoli, no meni oni definitivno ništa više ne daju.

Za koga ja navijam samo je moja stvar.
A ljubav je jedna, jedina...
Go to Top of Page

Mrkva
Senior Member

1184 Posts

Member since 11/09/2016

Posted - 31/03/2017 : 18:20:15  Show Profile Show Extended Profile  Send Mrkva a Private Message  Reply with Quote
quote:
Originally posted by Peyo

quote:
... naravno ne moram posebno spominjat da se djevojačke ili ženske fantazije rijetko ostvaruju u stripovima, a i kad da moraju se opravdavati što uopće postoje (i kad itekako imaju svoju publiku) ...

Možeš li ovo malo pojasniti, na kakve fantazije misliš?

I da li bi po tvom mišljenju kada bi se prenijele u medij stripa imale publiku i ako da koju?

Peyo, znam da nisi mene pitao, ali tvoje pitanje jednostavno poziva na ekspoze a la Mrkva, nadam se da mi nećeš zamjeriti.

Odlično si postavio pitanje o tome što su, zapravo, djevojačke fantazije. Strašno je nezahvalno o tome govoriti bez jedne vrste generalizacije koja je naizgled derogativnog tona za zene.

Ali eto, za potrebe ovog razgovora, ajmo časak (derogativno) generalizirati.
Recimo da su zenske fantazije usko vezane za privatnu sferu zivljenja: romantiku, brak, obitelj, prijateljstvo, "lifestyle", uzu zajednicu. Stripovi koji se takvim temama bave već postoje (ja bih, recimo, rekla da je Tamara Drewe egzemplar takvog stripa, ili čak Dekice), no takvi stripovi zahtijevaju već razvijenu kulturu čitanja stripova u zena.

A ono što se ti pitaš jest, zašto ta kultura nije razvijena? Baš kao što dječački pustolovni duh pun ideja kamaraderije, hrabrosti i pravednosti poseze za Zagorom kao uzorom, epitomom onoga što sam dječak zeli biti, tako i djevojačka duša traga za nekom reprezentacijom zenstvenosti s kojom bi se mogla poistovijetiti (u čijim bi dozivljajima mogla uzivati, prema kome bi mogla modelirati vlastito ponašanje - ukratko, o kome bi mogla fantazirati kao o nekoj neostvarenoj inačici same sebe). Većinom takvu reprezentaciju pronalazi u zanru poput sapunice, melodrame, ljubića, romantične komedije, bajke (i to pazi, ne samo sadrzajno, nego uopće trazeći glavni zenski lik). Tako djevojčica razvija sklonost tom tipu sadrzaja, zanemarujući one sadrzaje koje to nemaju. U školi niti igdje drugdje nije izlozena stripu, nitko ju na čitanje istoga ne potiče pa to sve nekako doprinosi nedostatku interesa u nekoj odraslijoj dobi.

A dokaz tomu da se moze razviti kultura čitanja stripova i u djevojaka i zena su shojo (za djevojčice) i josei (za djevojke i zene) mange (i da itekako imaju svoju publiku). Ne bih sada raspravljala o njihovoj kvaliteti jer nisam imala prilike pročitati više od dvije-tri, ali o njihovoj vaznosti svakako treba: postoji takozvani "reverse harem" sistem u shojo mangama u kojem više različitih vrsta muškaraca iskazuju romantične interese za djevojku. Što je to, negoli ostvarivanje neke djevojačke fantazije: dobiti povlašten polozaj, ne samo među muškarcima, nego u samoj mangi?

Nenamjerna implikacija da sam medij stripa nije nešto što bi djevojke zanimalo svakako ne drzi vodu: ali da sadrzaji uglavnom nisu oni koji bi cure doveli do dubljeg interesa i razumijevanja stripova; to je definitivno istina.

Srećom pa postoje situacije kad nam neke zene (ili muškarci) otvore put sadrzajima za koje ne mislimo da bi bili za nas: kod mene je to učinila Lois McMaster Bujold, koja mi je pokazala da se SF, koji sam dotad dozivljavala kao konvencionalno "muški" zanr, moze baviti "zenskim" temama, obitelji, ljubavi, zudnjom za intimnošću itd., a u isto vrijeme uvesti junaka koji je toliko fascinantan da mu se nisam mogla othrvati čak ni onda kada nije udovoljavao mojim tadašnjim sadrzajnim zahtjevima. Od tada, nisam nikad više stereotipno pristupala sadrzajima.
A kad govorimo o stripovima, tu tek mogu otvoriti temu prevrednovanja vlastite zenstvenosti i zenskosti; oni su tu za mene učinili više no ijedno biće koje sam u zivotu susrela.

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic New Poll New Poll
 Reply to Topic
Jump To:
forum.stripovi.com © 2000-2002 Snitz Communications Go To Top Of Page
This page was generated in 0.12 seconds. Snitz Forums 2000