Poll Question:
U zadnjih nekoliko godina, pojavilo se podosta starih i odlično očuvanih stripova iz edicija Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip koje je štampao Dnevnik Novi Sad. Ti stripovu se prodaju po paprenim cijenama naspram kojih minimalna plata izgleda kao smijurija. Cijene su tolike da to više nije džeparac, kolekcionarstvo, prodaja duplikata već vrlo unosan posao. U skladu s tim, pojavile su se i određene sumnje u legitimitet i originalnost tih stripova. Kada je u pitanju novac oko čega se na žalost vrte naši životi, sve je moguće.
Šta vi mislite o toj temi. Da li su to stripovi sačuvani od prije 50 godina ili se štampaju vjerne kopije ?
Choices:
stripovi su original, nemoguce je napraviti vjerne kopije
vjerovatno su original, prepoznali bi ljudi kopije
nemam pojma, zbunjuje me to pomalo
da se moram kladiti, rekao bih da ih doštampavaju
sigurno ih štampaju, nije ni cudo za toliki novac, današnjom tehnologijom se to može napraviti
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Ovisi kako koji. Ima i jedno i drugo. Ali mislim da se bez obzira na glanc očuvanost, vrlo dobro može razlikovati papir/strip star 30-50 godina i nešto friško štampano.Nakon nekoliko desetljeća negdje u stripu mora biti sakriven i zub vremena.
Žene gutaju tablete da muškarce ne bi boljela glava
E jbg. ovo su već besmislice... Ima jebenih starih očuvanih stripova... kroz ruke su mi mnogi prošli, kući ih imam masu, i ko ih želi platiti, pa šta? Imaš-nemaš. Mercedes-fićo... Kupi me prodaj me... Idemo dalje...
Ja mislim da su originali, jer ako navodno postoji ekipa koja to stampa kao sto se sluti,ja mislim da koliko god da su spretni, nebi godinama mogli "uzmicati" iskusnim kupcima-kolekcionarima i kad tad bi ih neko od nas provalio. Oko sokolovo neko ima npr.:-) Pa tako naivni i glupi mislim da nismo??? ILI??? Ja nisam vidio jos da je neko se javio i rekao:"kupio sam i platio br.248 ZS npr.(lupam-100€)i mogu dokazati da je kopija"! Dakle,dok je sve ok i kupci zadovoljni,nema razloga za paniku:-)
Ja mislim da su originali, jer ako navodno postoji ekipa koja to stampa kao sto se sluti,ja mislim da koliko god da su spretni, nebi godinama mogli "uzmicati" iskusnim kupcima-kolekcionarima i kad tad bi ih neko od nas provalio. Oko sokolovo neko ima npr.:-) Pa tako naivni i glupi mislim da nismo??? ILI??? Ja nisam vidio jos da je neko se javio i rekao:"kupio sam i platio br.248 ZS npr.(lupam-100€)i mogu dokazati da je kopija"! Dakle,dok je sve ok i kupci zadovoljni,nema razloga za paniku:-)
Možda bi se u igri za takve sume mogao nabaviti odgovarajući papir i stroj tako da ta kopija izgleda isto kao original pa je nemoguće vidjeti razliku (jer je nema), a također niti dokazati išta.
What you call sanity, it’s just a prison in your minds that stops you from seeing that you’re just tiny little cogs in a giant absurd machine.
Vrlo je jednostavno i lako uociti razliku. Ova gori kopija je cak i uradjena vrhunski,za razliku od nekih drugih.Ipak bez obzira na upozorenje prodavaca,iz aviona je vidljivo da je kopija,cak i ovako na slici,a kamoli uzivo.
Evala ti dalmatinski puce,pozdrav tebi s Poljuda Hajduce,nasem moru,galebu i skoju,Boze cuvaj Dalmaciju moju.
Nekoliko kopija imam,a prodavač je uredno naveo da su kopije. I to je razlika kao nebo i zemlja,i slijepac bi vidio da su kopije,ali takva je i cijena. Ali-negdje na facebooku imam jednu talijanku koja restaurira stare stripove,pa i Zagora i razne knjige,lijepo je prikazano prije i poslije stanje stripa i jako lijepo to radi. Eh,sad-dali sumnjati ili ne sumnjati-ako ona može tako dobro restaurirati može li se i cijeli strip tako napraviti cijeli,a da izgleda kao stari???
Vidio sam jako veliki broj kopija ZS i LMS. Nema apsolutno nikakve šanse (znači 0%) da se uživo ne skuži da je strip kopija. Ali apsolutno nikakve. Možda ovako netko sa slike i može povjerovati za kopiju da je original ali uživo - nema šanse. Tako da mislim da su svi ti stari primjerci koji su prodani stvarno originali.
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero