Author |
Topic |
DeeCay
stripovi.com suradnik
Croatia
21661 Posts
Member since 24/09/2002 |
Posted - 23/11/2012 : 15:20:27
|
Sve je to uglavnom do subjektivnog dojma čitatelja, a i kriteriji su različiti kod različitih komentatora/recenzista... A na Talijane se bolje ne referencirati jer je u pitanju nešto drugačiji ukus, kao što ni njihove analize ne moraju biti oštroumnije ili objektivnije od naših. Kod njih također ima određene doze nostalgičnosti, ta boljka nije samo naša slaba strana.
Što se priče tiče, ona jest drugačija, osebujna, na momente prekonfuza, ali i složenija za razliku od autora i priča onog Zagorovog razdoblja. Ne znam koji je autor mogao tako kvalitetno ubaciti multiverzum, mitologiju, općenito analizu zagora i hellingena i njihovog suparništva (dva archnemezisa, dva diva dobra i zla) plus složeni i fantazmogorični zaplet. Meni je cijeli cijeli Sclavijev run na Zagoru (i Mister Nou također) jako jako dobar. Divovi su ključna točka serijala, centar serijala, i ujedno sam potencijalni završetak serijala.
A koliko je ta epizoda utjecala na druge autore, mogu samo reći da je se neki momenti iz epizode spominju u više SBE serijala, tako se npr. Serra u prvom gigantu referencira na tu epizodu, kao i Castelli ili Recagno u jednoj od epizoda u MM ili Priče iz baze Drugdje.
eh, vjerojatno nisam rekao možda ništa pametnije ni bolje što već drugi na ovom topicu nisu rekli... |
“A reader lives a thousand lives before he dies; the man who never reads lives only one." |
|
|
Tutta
Advanced Member
Germany
32401 Posts
Member since 19/02/2010 |
Posted - 23/11/2012 : 15:31:43
|
poslje ovog posta,topic se slobodno moze smatrati zavrsenim. sve je eksaktno receno. nema primjerbi.respect! |
+IN HOC SIGNO VINCES+
|
|
|
DKoor
Senior Member
Croatia
1592 Posts
Member since 18/12/2006 |
Posted - 02/12/2012 : 23:19:54
|
quote: Originally posted by DeeCay
Sve je to uglavnom do subjektivnog dojma čitatelja, a i kriteriji su različiti kod različitih komentatora/recenzista... A na Talijane se bolje ne referencirati jer je u pitanju nešto drugačiji ukus, kao što ni njihove analize ne moraju biti oštroumnije ili objektivnije od naših. Kod njih također ima određene doze nostalgičnosti, ta boljka nije samo naša slaba strana.
Što se priče tiče, ona jest drugačija, osebujna, na momente prekonfuza, ali i složenija za razliku od autora i priča onog Zagorovog razdoblja. Ne znam koji je autor mogao tako kvalitetno ubaciti multiverzum, mitologiju, općenito analizu zagora i hellingena i njihovog suparništva (dva archnemezisa, dva diva dobra i zla) plus složeni i fantazmogorični zaplet. Meni je cijeli cijeli Sclavijev run na Zagoru (i Mister Nou također) jako jako dobar. Divovi su ključna točka serijala, centar serijala, i ujedno sam potencijalni završetak serijala.
A koliko je ta epizoda utjecala na druge autore, mogu samo reći da je se neki momenti iz epizode spominju u više SBE serijala, tako se npr. Serra u prvom gigantu referencira na tu epizodu, kao i Castelli ili Recagno u jednoj od epizoda u MM ili Priče iz baze Drugdje.
eh, vjerojatno nisam rekao možda ništa pametnije ni bolje što već drugi na ovom topicu nisu rekli...
Fino si ti to složio, slažem se s tobom.
Ja bih primijetio isto da je Zagor sinonim za strip u nas. U smislu da kad kažeš strip dosta ljudi jednostavno pomisli "Zagor". To je u ogromnoj mjeri uvjetovano razdobljem pojavljivanja junaka, odnosno nostalgijom čitateljstva. I to se prenosi s generacije na generaciju.
Svaka čast Zagoru, Texu i svemu, ali nakon nekog vremena dosta ljudi skuži da stvarno čita neke druge stripove, albume, a Zagora, Dilana pogleda, nostalgično se nasmije kakvom kadru epizode i složi na policu.
Ljubav i nostalgija prema tim junacima je ostala zato ih kupujem a stvarno uživam u albumima i nekim novim junacima koji su all - around kvalitetnije i modernije zamišljeni.
|
Moje aukcije u prodaji |
|
|
murdo
Average Member
Christmas Island
972 Posts
Member since 24/07/2002 |
|
Ciko Strašni
New Member
Argentina
144 Posts
Member since 01/05/2011 |
|
FelipeKajetano
New Member
256 Posts
Member since 01/06/2016 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17818 Posts
Member since 02/08/2002 |
|
teller
Advanced Member
Slovenia
18874 Posts
Member since 02/06/2008 |
Posted - 12/07/2017 : 14:23:55
|
quote: Originally posted by FelipeKajetano
Još 8 brojeva do Demona!!!!! Ima da uzmem minimalno 3 kopije svake epizode 😁
teller2...bravo. |
CITAJTE TELLERA,... DA BI POSTALI BOLJI LJUDI! STRIP JUNAK KOJI UCI POŠTENJU I PRAVDI!
|
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Member since 18/03/2010 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17818 Posts
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7823 Posts
Member since 02/09/2005 |
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7823 Posts
Posted - 13/07/2017 : 15:17:07
|
quote: Originally posted by Vlladimir
Ili je prica (posto se zagor na kraju, seca sebe s pocetka) ustvari najobicnija nocna mora Zagora, koji je bio opterecen matorim ludakom, i sta bi bilo kad bi bilo... ako jeste, onda sama epizoda nema nikakvu esencijalnu bitnost za serijal... jer je sve bio plod zagorovih strahova i misli.
Ovo boldano ja odavno govorin. I onda neki govore da je serijal tribalo završiti s ovim??? Pa dajte uozbiljite se, a što se dogodilo s pravim Zagorom?
Evo baš trenutno gledam seriju Flash di se isto isprepliću dimenzije. I što bi se dogodilo da scenaristi ubiju Flasha iz neke druge dimenzije i to bude kraj serije. Pa tko normalan bi bio zadovoljan s time?
Ljudi vole ovakve priče s paralelne dimenzije, (volim ih i ja) ali zanemaruju da je tako najlakše nadrobiti sve i svašta u priču (Chicova smrt, Zagorovo samoubojstvo)... tako da ovo nije ništa revolucionarno. |
|
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 13/07/2017 : 16:38:35
|
quote: Originally posted by mpavin Evo baš trenutno gledam seriju Flash di se isto isprepliću dimenzije. I što bi se dogodilo da scenaristi ubiju Flasha iz neke druge dimenzije i to bude kraj serije. Pa tko normalan bi bio zadovoljan s time?
Vrhunac epizode nije smrt iz druge dimenzije, vec ultimativna pobjeda nad arhineprijateljem. To je dobar zavrsetak svake serije. |
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7823 Posts
|
mladjo
Advanced Member
Croatia
20013 Posts
Member since 15/04/2007 |
Posted - 13/07/2017 : 21:43:43
|
A da ovaj naš Zagor ode u tu paralelnu dimanziju gdje "domaći" Zagor umro...Bila bi to dobra epizoda |
COUNT ZERO INTERRUPT an interrupt of a process decrements a counter to zero
|
|
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
Posted - 15/07/2017 : 11:42:43
|
Ostat će vječna tema rasprave, ali je činjenica da je za 80-90% ljudi ovo i dalje najbolji Zagor.
Naravno da nisu precijenjeni i naravno da s ovom pričom nije trebalo završiti serijal, iako da se moglo, moglo se. |
|
|
igor 12
stripovi.com suradnik
4602 Posts
Member since 24/01/2013 |
|
zeljko
Advanced Member
Bosnia and Herzegovina
17818 Posts
|
velka031
Advanced Member
Croatia
17014 Posts
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 18/07/2017 : 04:52:07
|
Demoni su definitivno došli prerano,sigurno epizoda koja bi mogla biti fantastičan završetak serijala,no i ta epizoda ima mana i nije savršena.Predug uvod i prebrz kraj je najveća mana i trenutno jedina koja mi pada na pamet.Uskoro ćemo ponovit gradivo pa će dojmovi biti mnogo jasniji,epizoda je precijenjena zbog tipova poput King Warriora i njemu sličnih koji govore kako je to najbolji strip svih vremena i slično. |
|
|
mpavin
Advanced Member
Niue
7823 Posts
|
King Warrior
stripovi.com suradnik
22315 Posts
Member since 10/11/2007 |
Posted - 18/07/2017 : 09:43:43
|
quote: Originally posted by mpavin
Ma kakvi najbolji, pa nisu čak ni prvi na ovom sajtu, na recenzijama su jedva u top 25 po ocjeni.
Na prvom mjestu je Chico story kao najbolji Zagor ikad. Demon ludila je prica oko koje se najvise prasine dize, najcitanija recenzija na sajtu i recka sa najvise komentara. Ocjene vecinom idu iz krajnosti u krajnost, ljudi ili obozavaju ovu pricu ili je pljuju, ali kao sto se moze da vidi i na ovoj temi, rijetko ko je ravnodusan. Tako je sa svim velikim djelima. |
|
|
morski
Senior Member
2656 Posts
Member since 09/08/2014 |
Posted - 18/07/2017 : 11:53:44
|
quote: Originally posted by King Warrior
quote: Originally posted by mpavin
Ma kakvi najbolji, pa nisu čak ni prvi na ovom sajtu, na recenzijama su jedva u top 25 po ocjeni.
Na prvom mjestu je Chico story kao najbolji Zagor ikad.
sto je samo po sebi nonsens.
quote: Originally posted by King Warrior
Demon ludila je prica oko koje se najvise prasine dize, najcitanija recenzija na sajtu i recka sa najvise komentara. Ocjene vecinom idu iz krajnosti u krajnost, ljudi ili obozavaju ovu pricu ili je pljuju, ali kao sto se moze da vidi i na ovoj temi, rijetko ko je ravnodusan. Tako je sa svim velikim djelima.
potpuno sam saglasan. po mom skromnom misljenju, epizoda je vrhunska i jedinstvena (u bonelliju, barem). moze se imati i kao jedina u kolekciji jer u njoj je sazet i njom je prozet ceo zagor. |
Kompletni popis Bonelli stripova u Excelu |
|
|
Rahazlam
Advanced Member
Croatia
3404 Posts
Member since 13/07/2013 |
Posted - 18/07/2017 : 20:58:48
|
quote: Originally posted by Vlladimir
quote: Originally posted by Rahazlam
Demoni su definitivno došli prerano,sigurno epizoda koja bi mogla biti fantastičan završetak serijala,no i ta epizoda ima mana i nije savršena.Predug uvod i prebrz kraj je najveća mana i trenutno jedina koja mi pada na pamet.Uskoro ćemo ponovit gradivo pa će dojmovi biti mnogo jasniji,epizoda je precijenjena zbog tipova poput King Warriora i njemu sličnih koji govore kako je to najbolji strip svih vremena i slično.
Ma epizoda je bućkuriš konfuzije, realno. Kako je god gledao, nema ni glavu ni rep. Nit adekvatna, poštena da tako kažemo ZAVRŠNICA JEDNOG POGLAVLJA SERIJALA ILI ČAK I SAMOG SERIJALA, niti BITNA ZA SERIJAL EPIZODA. Što bi Džoni Štulić rekao, gomila nesklada...
No, sobzirom u kom pravcu serijal ide, ne sumnjam da će jednog dana Buratini rešiti, da odradi rimejk Demona, koji će crtati Nuccio, Sedioli i Verni, a Buratini sve to lepo pojasniti, i epizoda će verovatno ići u 12 nastavaka, da se sve do tančina pojasni, od uvodne sekvence kad zagor stupa u močvaru da lovi jelena po močvari... do scene kad Kiki otpozdravlja Zagora u izmaglici uspomena na dotičnog.
Ma...Ajmo ostavit diskusiju o demonima za negdje pola godine kad će krenut izlaziti u ludensovom izdanju.Stvarno jedva čekam to,vjerujem da nisam jedini. |
|
|
ike666
Average Member
709 Posts
Member since 01/11/2012 |
Posted - 18/07/2017 : 21:55:07
|
Ne samo najbolji Zagor, ne samo najbolji Sclavi i najbolji Ferri, nego i najbolji Bonelli ikada. Sviđa mi se očita kontroverznost jer samo potvrđuje dosege ovog remek-djela - većina ga cijeni, manjina ga mrzi, ali baš svi dobro znaju koja je to epizoda. Može li se tako utvrditi za bilo koju drugu? Ne bih ulazio u rasprave da li je Zagor trebao završiti s Demonima ludila, jer tu svatko ima svoj stav koji se može ili ne može svidjeti drugima. Moje osobno mišljenje je da ne jer bi ostali uskraćeni za ponajbolje epizode Toninellija i pogotovo Caponea koje slijede. Kraj je trebao nastupiti s dolaskom Bosellija i Nestalim istraživačem, odnosno prije toga. |
Rendal Mutant, Tkac, Jednooki Džek, Vatreno oko... |
|
|
Topic |
|